প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়াৰ তৃতীয় সংস্কৰণৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 MAY 2023 9:57PM by PIB Guwahati
উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ ডাঙৰীয়া, কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ ডাঙৰীয়া, মোৰ কেবিনেট সহযোগী নিশিত প্ৰমানিক, উত্তৰ প্ৰদেশৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী ব্ৰীজেশ পাঠকৰ লগতে সভাত উপস্থিত বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল আৰু খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো খেলুৱৈক অভিনন্দন জনাইছো,
আজি উত্তৰপ্ৰদেশ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ যুৱ ক্ৰীড়া প্ৰতিভাৰ সংগমস্থলীত পৰিণত হৈছে। খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণৰ বাবে অহা ৪,০০০ খেলুৱৈৰ অধিকাংশই বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু বিভিন্ন অঞ্চলৰ। মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ সাংসদ। মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতিনিধি। আৰু সেইবাবেই উত্তৰ প্ৰদেশৰ সাংসদ হিচাপে ‘খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া’ত উত্তৰপ্ৰদেশলৈ অহা সকলো ক্ৰীড়াবিদক বিশেষ আদৰণি জনাইছো।
এই খেলসমূহৰ সামৰণি অনুষ্ঠান কাশীত অনুষ্ঠিত হ'ব।কাশীৰ সাংসদ হোৱাৰ বাবে মইও এই বিষয়ে অতিশয় উৎসাহিত হৈছো। আজি যিসময়ত দেশত স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰা হৈছে, সেই সময়ত খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়াৰ তৃতীয় সংস্কৰণটো সচাকৈয়ে অতি বিশেষ। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত দলীয় মনোভাৱ বৃদ্ধি কৰিবলৈ, এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ অনুভূতি বৃদ্ধি কৰিবলৈ ই এক অতি উত্তম মাধ্যমত পৰিণত হৈছে। এই খেলসমূহৰ সময়ত যুৱক-যুৱতীসকল চিনাকী হৈ ইজনে সিজনৰ খেলপথাৰৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়া হ’ব। উত্তৰপ্ৰদেশৰ বিভিন্ন চহৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া প্ৰতিযোগিতাসমূহত সেই চহৰসমূহৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজতো সংযোগ স্থাপন হ’ব। খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অহা যুৱ ক্ৰীড়াবিদসকলে আজীৱন লালন-পালন কৰা অভিজ্ঞতা লগত লৈ ​​যাব বুলি মই নিশ্চিত। আগন্তুক প্রতিযোগিতাসমূহৰ বাবে সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
বন্ধুসকল,
বিগত ৯ বছৰত ভাৰতত ক্ৰীড়াৰ এক নতুন যুগ আৰম্ভ হৈছে। এই নতুন যুগটো কেৱল ভাৰতক বিশ্বৰ এক বৃহৎ ক্ৰীড়া শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাই নহয়, বৰঞ্চ ই ক্ৰীড়াৰ জৰিয়তে সমাজ সবলীকৰণৰ এক নতুন যুগো। আমাৰ দেশত ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি উদাসীন মনোভাৱ গঢ় লৈ উঠিছিল। ক্ৰীড়া কেৰিয়াৰ হ’ব পাৰে বুলি অতি কম সংখ্যক লোকেহে ভাবিছিল। আৰু ইয়াৰ কাৰণ আছিল যে ক্ৰীড়াসমূহে চৰকাৰসমূহৰ পৰা যি সমৰ্থন আৰু সহযোগিতা লাভ কৰিব লাগিছিল, সেই সমৰ্থন আৰু সহযোগিতা পোৱা নাছিল। ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰতো বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল আৰু খেলুৱৈসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতিও গুৰুত্ব দিয়া নহ’ল। সেইবাবেই দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে, গাঁৱৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যোৱাটো বৰ কঠিন হৈ পৰিছিল। খেলা-ধূলা কেৱল আজৰি সময় কটোৱাৰ বাবেহে বুলি এটা অনুভৱ সমাজত গঢ় লৈ উঠিছিল। বেছিভাগ পিতৃ-মাতৃয়েও অনুভৱ কৰিছিল যে তেওঁলোকৰ শিশুটোৱে সেই বৃত্তি গ্ৰহণ কৰিব সোমাব লাগে যাৰ ফলত তেওঁৰ জীৱনটো ‘প্ৰতিষ্ঠিত’ হ’ব। কেতিয়াবা মই ভাবো যে এই ‘প্ৰতিষ্ঠিত’ মানসিকতাৰ বাবেই হয়তো দেশে বহু মহান খেলুৱৈ হেৰুৱালেহেঁতেন৷ কিন্তু আজি মই সুখী যে ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি অভিভাৱক আৰু সমাজৰ মনোভাৱৰ ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে। জীৱনত আগবাঢ়ি যাবলৈ ক্ৰীড়াক এক আকৰ্ষণীয় বৃত্তি হিচাপে চাবলৈ লৈছে। আৰু এই ক্ষেত্ৰত খেলো ইণ্ডিয়া অভিযানে ডাঙৰ ভূমিকা লৈছে।
বন্ধুসকল,
ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ মনোভাৱৰ এক জীৱন্ত প্ৰমাণ আছিল কমনৱেলথ গেমছৰ সময়ত হোৱা কেলেংকাৰী। যিটোৰ দ্বাৰা বিশ্বত ভাৰতৰ গৌৰৱ প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ সূযোগ আছিল, সেই ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাতে কেলেংকাৰী সংঘটিত কৰিলে। আগতে আমাৰ গাঁৱৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে খেলাৰ সুযোগ পাবলৈ এখন আঁচনি চলিছিল–পঞ্চায়ত যুৱ ক্ৰীড়া আৰু খেল অভিযান। পিছলৈ ইয়াৰ নাম সলনি কৰি ৰাজীৱ গান্ধী ক্ৰীড়া অভিযান কৰা হয়। এই অভিযানতো কেৱল নাম সলনি কৰাতহে গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল, দেশত ক্ৰীড়াৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল।
আগতে গাঁৱেই হওক বা চহৰেই হওক, প্ৰতিজন খেলুৱৈৰ সন্মুখত আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান আছিল যে তেওঁ খেলৰ অনুশীলনৰ বাবে ঘৰৰ পৰা বহু দূৰলৈ যাব লগা হৈছিল। আগতে খেলুৱৈসকলে ইয়াত বহু সময় কটাবলগীয়া হৈছিল, বহু সময়ত তেওঁলোকে আন চহৰত থাকিব লগা হৈছিল। ইয়াৰ বাবেই বহু যুৱকে নিজৰ আবেগ ত্যাগ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। আজি আমাৰ চৰকাৰেও ক্ৰীড়াবিদৰ এই দশকজুৰি চলি অহা প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান কৰি আছে। নগৰীয়া ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ পৰিকল্পনাত পূৰ্বৰ চৰকাৰে ৬ বছৰত মাত্ৰ ৩০০ কোটি টকাহে ব্যয় কৰিছিল। আনহাতে খেলো ইণ্ডিয়া অভিযানৰ অধীনত আমাৰ চৰকাৰে ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে প্ৰায় ৩,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা আন্তঃগাঁথনিৰ লগে লগে এতিয়া অধিক খেলুৱৈয়ে খেলত যোগদান কৰাটো সহজ হৈ পৰিছে। মই সন্তুষ্ট যে এতিয়ালৈকে খেলো ইণ্ডিয়া গেমছত ৩০ হাজাৰৰো অধিক খেলুৱৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ মাজতো ১৫০০ খেলো ইণ্ডিয়াৰ খেলুৱৈক চিনাক্ত কৰি তেওঁলোকক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। আধুনিক ক্ৰীড়া একাডেমীতো শীৰ্ষ মানৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। এইবাৰৰ কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া বাজেটতো ৯ বছৰৰ আগৰ তুলনাত ৩ গুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
আজি গাঁৱৰ সমীপতে আধুনিক ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিও গঢ়ি তোলা হৈছে। উন্নত খেলপথাৰ, আধুনিক ষ্টেডিয়াম, আধুনিক প্ৰশিক্ষণৰ সুবিধা এতিয়া দেশৰ দূৰ্গম অঞ্চলতো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। উত্তৰপ্ৰদেশতো ক্ৰীড়া প্ৰকল্পত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। ইতিমধ্যে লক্ষ্ণৌত যিবোৰ সুবিধা আছিল সেইবোৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। আজি বাৰাণসীৰ ছিগ্ৰা ষ্টেডিয়াম আধুনিক ৰূপ দিয়া হৈছে। ইয়াত প্ৰায় ৪০০ কোটি টকা ব্যয় কৰি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আধুনিক সা-সুবিধা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। খেলো ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ অধীনত লালপুৰৰ কৃত্ৰিম হকী খেলপথাৰ, গোৰখপুৰৰ বীৰ বাহাদুৰ সিং ক্ৰীড়া মহাবিদ্যালয়ত বহুমুখী হল, মীৰাটৰ ছিন্থেটিক হকী খেলপথাৰ আৰু চাহাৰনপুৰৰ কৃত্ৰিম ৰান ট্ৰেকৰ বাবে সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। অনাগত সময়ত খেলো ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ অধীনত অনুৰূপ সুবিধাসমূহ আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমি এই কথাত গুৰুত্ব দিছো যাতে খেলুৱৈসকলে সৰ্বাধিক প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণৰ সুযোগ পায়। খেলুৱৈসকলে যিমানেই ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰে সিমানেই তেওঁলোক লাভৱান হয়, তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা বিকশিত হয়। তেওঁলোকেও জানিব পাৰে যে আমি কিমান পানীত আছো, ক’ত আমাৰ অনুশীলন উন্নত কৰিব লাগিব। আমাৰ কি কি অভাৱ হৈছে, কি ভুল হৈছে, কি প্ৰত্যাহ্বান আছে, কেইবছৰমান আগতে খেলো ইণ্ডিয়া বিদ্যালয় ক্ৰীড়া আৰম্ভ হোৱাৰ আঁৰতো এইটোৱেই আছিল এটা ডাঙৰ কাৰণ। আজি ই খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া আৰু খেলো ইণ্ডিয়া শীতকালীন ক্ৰীড়ালৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ খেলুৱৈয়ে প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰি নিজৰ প্ৰতিভাৰ বলত আগবাঢ়িছে। আৰু মই সুখী যে ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ বহু সাংসদে ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা চলায়। প্ৰতিটো সংসদীয় সমষ্টিতে হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতী, পুত্ৰ-কন্যাই ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণ কৰে। আজি দেশেও সুখজনক ফলাফল লাভ কৰিছে। বছৰ বছৰ ধৰি আমাৰ খেলুৱৈসকলে বহু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাত পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাইছে। ইয়াৰ পৰাই বুজা যায় যে আজি আমাৰ ভাৰতৰ যুৱ খেলুৱৈসকলৰ আত্মবিশ্বাস কিমান উচ্চ।
বন্ধুসকল,
খেলৰ লগত জড়িত দক্ষতাই হওক বা খেলুৱৈক শ্ৰেষ্ঠ কৰি তুলিবলৈ অন্যান্য শাখাই হওক, চৰকাৰে প্ৰতিটো খোজতে খেলুৱৈৰ সৈতে থিয় দিছে। আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত ক্ৰীড়া বিষয় হিচাপে শিকোৱাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। ক্ৰীড়া এতিয়া পাঠ্যক্ৰমৰ অংশ হোৱাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে। দেশৰ প্ৰথমখন ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণে ইয়াত আৰু অধিক সহায় কৰিব। এতিয়া ৰাজ্যসমূহতো ক্ৰীড়া বিশেষজ্ঞ উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। এই ক্ষেত্ৰত উত্তৰ প্ৰদেশে প্ৰশংসনীয় কাম কৰিছে। মীৰাটৰ মেজৰ ধ্যান চান্দ ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় ইয়াৰ অন্যতম উদাহৰণ৷ ইয়াৰ উপৰিও আজি সমগ্ৰ দেশতে ১,০০০ খেলো ইণ্ডিয়া কেন্দ্ৰও স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰায় ২ ডজন ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰও মুকলি কৰা হৈছে। প্ৰদৰ্শন উন্নত কৰাৰ বাবে এই কেন্দ্ৰসমূহত প্ৰশিক্ষণ আৰু ক্ৰীড়া বিজ্ঞানৰ সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। খেলো ইণ্ডিয়াই ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত ক্ৰীড়াৰ সন্মানো পুনৰ ঘূৰাই আনিছে। আমাৰ চৰকাৰেও গটকা, মল্লখম্ব, থাং-তা, কলাৰিপায়াট্টু, যোগাসন আদি বিভিন্ন ধাৰাক উৎসাহিত কৰিবলৈ বৃত্তি প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
খেলো ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ আন এক উৎসাহজনক ফলাফল হৈছে আমাৰ কন্যাসকলৰ অংশগ্ৰহণ। দেশৰ বহু চহৰত খেলো ইণ্ডিয়া মহিলা লীগ আয়োজন কৰা হৈছে। মোক কোৱা হৈছে যে এই পৰ্যন্ত বিভিন্ন বয়সৰ প্ৰায় ২৩ হাজাৰ মহিলা খেলুৱৈয়ে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়াতো বৃহৎ সংখ্যক মহিলা খেলুৱৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। বিশেষকৈ এই ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণ কৰা কন্যা সন্তানসকললৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলো যুৱ বন্ধুৱে এনে এটা সময়ত খেলপথাৰত প্ৰৱেশ কৰিছে, যিটো নিশ্চিতভাৱে ভাৰতৰ সময়। ভাৰতৰ প্ৰগতি নিহিত হৈ আছে আপোনাৰ প্ৰতিভাত, আপোনাৰ প্ৰগতিত। আপোনালোক ভৱিষ্যতৰ চেম্পিয়ন। ত্ৰিৰংগাৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰাটো আপোনালোক সকলোৰে দায়িত্ব। সেইবাবেই আমি কিছুমান কথা মনত ৰাখিব লাগিব। আমি প্ৰায়ে খেলত দলীয় মনোভাৱৰ কথা কও। এই ক্ৰীড়া মনোভাৱ আচলতে কি? কেৱল পৰাজয় আৰু জয় মানি লোৱাতেই এইটো সীমাবদ্ধ নেকি? কেৱল দলীয় কামতে সীমাবদ্ধ নেকি? ক্ৰীড়াৰ অৰ্থ ইয়াতকৈ বিস্তৃত, ই বহল। ন্যস্ত স্বাৰ্থৰ ঊৰ্ধ্বত উঠি অহা ক্ৰীড়াই সামূহিক সফলতাক অনুপ্ৰাণিত কৰে। ক্ৰীড়াই আমাক মৰ্যাদা পালন কৰিবলৈ শিকাই, নিয়ম মানি চলিবলৈ শিকাই। খেলপথাৰত পৰিস্থিতি প্ৰায়ে আপোনাৰ বিৰুদ্ধে হ’ব পাৰে। এইটোও সম্ভৱ যে কেতিয়াবা সিদ্ধান্ত আপোনাৰ বিৰুদ্ধেও হ’ব পাৰে। কিন্তু খেলুৱৈয়ে নিজৰ ধৈৰ্য্য হেৰুৱাব নালাগে, সদায় নিয়মৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ হৈ থাকিব লাগে। নিয়ম-নীতিৰ সীমাৰ ভিতৰত থাকি, কেনেকৈ ধৈৰ্য্যৰে প্ৰতিদ্বন্দ্বীক জয় কৰিব পাৰি, এয়াই এজন খেলুৱৈৰ পৰিচয়। এজন বিজয়ী এজন মহান খেলুৱৈ হয় তেতিয়াহে, যেতিয়া তেওঁ সদায় ক্ৰীড়া আৰু মৰ্যাদাৰ মনোভাৱ অনুসৰণ কৰে। বিজয়ী এজন মহান খেলুৱৈ হয় তেতিয়াহে যেতিয়া সমাজে তেওঁৰ প্ৰতিটো আচৰণৰ পৰা প্ৰেৰণা লয়। গতিকে আপোনালোক সকলো ডেকা বন্ধুৱে নিজৰ খেলত এইবোৰ কথা মনত ৰাখিব লাগিব। মই নিশ্চিত, আপোনালোকে এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ক্ৰীড়াত খেলিব আৰু উজলি উঠিব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো! ভাল খেলক, বহুত আগুৱাই যাওক! ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of the 3rd edition of Khelo India University Games
25 MAY 2023 9:57PM by PIB Delhi
Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath ji, Union Sports Minister Shri Anurag Thakur ji, my cabinet colleague Nisith Pramanik ji, Deputy CM of Uttar Pradesh Brijesh Pathak ji, other dignitaries, and many congratulations to all the players participating in the Khelo India University Games. Today UP has become a confluence of young sports talents from all over the country. Most of the 4,000 players who are participating in the Khelo India University Games are from different states and regions. I am the MP of Uttar Pradesh. I am the representative of the people of Uttar Pradesh. And therefore, being a Member of Parliament from UP, I extend a special welcome to all the sportspersons who have come to UP to take part in the 'Khelo India University Games'.
The closing ceremony of these games will be held in Kashi. Being the MP of Kashi, I am also very excited about this. The third edition of the Khelo India University Games is very special in itself as the country is celebrating the Amrit Mahotsav of Independence. It has become a great medium to develop the team spirit among the youth of the country and strengthen the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. The youths will be introduced to different regions during these games. There will also be a connection between the youth of different cities of UP where matches will be held. I am sure that the young sportspersons who have come to participate in the Khelo India University Games will return with an experience that they will cherish for a lifetime. I wish you all the very best for the upcoming competitions.
Friends,
A new era of sports has begun in India in the last nine years. This new era is not just about making India a major sporting power in the world. Rather, this is also a new era of empowerment of society through sports. There was a time when there was a feeling of indifference towards sports in our country. Very few people thought that sports could also be a career. It was because the sports were not getting the support and cooperation they should have got from the governments. No attention was paid to the sports infrastructure and the needs of the players were also not taken care of. Therefore, it was very difficult for the poor and middle class children and for the children of the villages and countryside to move forward in sports. There was also a growing feeling in the society that sports are nothing but spending free time. Most of the parents also felt that the child should join the profession which would ‘settle’ his life. Sometimes I think that the country might have lost many great players because of this mentality. But today I am happy that there has been a big change in the attitude of parents and society towards sports. Sports are seen as an attractive profession to move forward in life. And the Khelo India campaign has played a big role in this regard.
Friends,
The scam during the Commonwealth Games is a living example of the attitude of the previous governments towards sports. The sports competition, which could have been useful for establishing India's prestige in the world, got mired in corruption. Earlier, there existed a scheme for the children of our villages and countryside to get a chance to play. It was called ‘Panchayat Yuva Krida aur Khel Abhiyan’. Later its name was changed to ‘Rajiv Gandhi Khel Abhiyan’. In this campaign also, the focus was only on changing the name and there was not much emphasis on developing sports infrastructure in the country.
Earlier, the biggest challenge before every player, either from a village or a city, was that he had to go far away from his home for the practice sessions. As a result, players used to spend a lot of time and many times they had to live in other cities. Many youths were forced to give up their passion because of this problem. Today, our government is also taking care of the decades-old challenge of sportspersons. The previous government spent only Rs 300 crore in six years for the urban sports infrastructure scheme which existed then, whereas, our government has spent about Rs 3,000 crore on sports infrastructure under the Khelo India campaign. It has now become easier for more players to join the sports due to the growing sports infrastructure. I am satisfied that more than 30,000 athletes have participated in the Khelo India Games till now. Importantly, 1500 Khelo India athletes have been spotted and financial assistance is being given to them. They are also being given top class training in modern sports academies. This year's central sports budget has also been increased three times compared to what it was nine years ago.
Today, modern sports infrastructure is also being developed near the villages. Better grounds, modern stadiums and modern training facilities are now being developed even in far-flung areas of the country. In UP too, thousands of crores of rupees are being spent on sports projects. The facilities which existed in Lucknow have also been expanded. Today the Sigra Stadium in Varanasi is coming out in a modern avatar. Modern facilities are being developed here for the youth with an outlay of about Rs 400 crore. Under the Khelo India programme, assistance has also been provided for synthetic hockey ground in Lalpur, multipurpose hall in Veer Bahadur Singh Sports College, Gorakhpur, synthetic hockey ground in Meerut and synthetic running track in Saharanpur. Similar facilities will be further expanded under the Khelo India programme in the near future.
Friends,
We are also laying special emphasis so that players get an opportunity to participate in maximum competitions. The more a player participates in sports competitions, the more he is benefited, the more his talent gets enhanced. They also realise their level and identify the areas of improvement. What are their shortcomings, mistakes and challenges? This was also a major reason behind the launch of the Khelo India School Games a few years back. Today it has expanded to Khelo India University Games and Khelo India Winter Games. Thousands of players of the country are competing under this program and are moving forward on the strength of their talent. And I am happy that many MPs of the Bharatiya Janata Party organise Saansad sports competitions. Thousands of youths, sons and daughters participate in sports in each parliamentary constituency. Today the country is also getting its pleasant results. Over the years, our players have excelled in many international competitions. This shows how high the confidence of our young players of India is today.
Friends,
The government is standing with the players at every step, be it skills related to sports, or other disciplines to make them better players. Sports is proposed to be taught as a subject in our National Education Policy. Sports is now going to be a part of the curriculum. The creation of the country's first National Sports University will further help in this regard. Now efforts are being made for sports specialized higher education in the states as well. Uttar Pradesh is doing a commendable job in this regard. The example of Major Dhyan Chand Sports University in Meerut is in front of us. Apart from this, 1000 Khelo India Centers are also being set up across the country today. About two dozen National Centers of Excellence have also been opened. Training and sports science support is being provided at these centers to improve performance. Khelo India has also restored the prestige of India's traditional sports. Our government is also giving scholarships to encourage various disciplines like Gatka, Mallakhamb, Thang-ta, Kalaripayattu and Yogasan.
Friends,
Another encouraging result from the Khelo India program has been the participation of our daughters. Khelo India Women's League is being organized in many cities of the country. I am told that about 23,000 women athletes of different age groups have participated in it so far. The Khelo India University Games also see participation from a large number of female athletes. I especially convey my best wishes to the daughters participating in these Games.
Friends,
All of you have entered the arena of games at a time which is certainly India's period. India's progress lies in your talent and progress. You are the future champions. It is the responsibility of all of you to expand the glory of the Tricolour. Therefore, we must remember some points. We often talk about sportsmanship and team spirit. What is this sportsmanship after all? Is it just limited to accepting defeat and victory? Is it limited to teamwork only? The meaning of sportsmanship is wider than this. Rising above vested interests, sports inspires collective success. Sports teaches us to follow dignity and rules. Circumstances can often be against you in the field. It is possible that sometimes decisions may also go against you. But the player does not lose his composure and he is always committed to the rules. The characteristic of a player is how to stay within the limits of rules and regulations and how to overcome his opponent with patience. A winner becomes a great player only when he always follows the spirit of sportsmanship and dignity. A winner becomes a great player only when the society takes inspiration from his conduct. Therefore, all of you my young friends must keep these points in mind while you play. I am sure you will play and also blossom in these university games. Once again, many congratulations to all of you! Play well and move forward! Thank you!