প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কোৱাড নেতা সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অংশগ্ৰহণ
20 MAY 2023 10:16PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ চনৰ ২০ মে'ত জাপানৰ হিৰোছিমাত অনুষ্ঠিত তৃতীয় ব্যক্তিগত কোৱাড লিডাৰ্ছ সন্মিলনত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী এন্থনী এলবানিজ, জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ফুমিও কিছিদা আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি জোছেফ বাইডেনৰ সৈতে অংশগ্ৰহণ কৰে।
নেতাসকলে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ উন্নয়ন সম্পৰ্কে এক উৎপাদনশীল আলোচনাত মিলিত হয় যিয়ে তেওঁলোকৰ অংশীদাৰী গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু কৌশলগত স্বাৰ্থক নিশ্চিত কৰিব। এক মুক্ত আৰু সামগ্ৰিক ইণ্ডো-পেচিফিকৰ বাবে তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত হৈ তেওঁলোকে সাৰ্বভৌমত্ব, আঞ্চলিক অখণ্ডতা আৰু বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ নীতিসমূহ বজাই ৰখাৰ গুৰুত্বৰ কথা দোহাৰে। এই সন্দৰ্ভত, তেওঁলোকে কোৱাড লিডাৰ্ছ ভিজন ষ্টেটমেণ্ট মুকলি কৰে – ইণ্ডো-পেচিফিকৰ বাবে স্থায়ী অংশীদাৰ" যি তেওঁলোকৰ নীতিগত দৃষ্টিভংগী স্পষ্ট কৰে।
ইণ্ডো-পেচিফিকৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু সমৃদ্ধি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে নেতাসকলে অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ পৰিপূৰক হ'ব পৰা পদক্ষেপসমূহৰ পিছত ঘোষণা কৰে:
ক) পৰিষ্কাৰ শক্তি যোগান শৃংখলা উদ্যোগ যি গৱেষণা আৰু বিকাশত সহায় কৰিব আৰু ইণ্ডো-পেচিফিকৰ শক্তি পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও পৰিষ্কাৰ শক্তি যোগান শৃংখলা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অঞ্চলটোৰ সৈতে সম্পৰ্ক স্থাপনৰ বাবে পৰিষ্কাৰ শক্তি যোগান শৃংখলাৰ কোৱাড নীতিসমূহ অনুমোদিত হয়।
খ) 'কোৱাড ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ ফেলোশ্বিপ কাৰ্যসূচী'ৰ দ্বাৰা অঞ্চলটোৰ নীতি নিৰ্মাতা আৰু অনুশীলনকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ দেশত বহনক্ষম আৰু কাৰ্যকৰী আন্তঃগাঁথনি ৰচনা, নিৰ্মাণ আৰু পৰিচালনা কৰাত সহায় কৰা হয়।
গ) এই গুৰুত্বপূৰ্ণ নেটৱৰ্কবোৰ সুৰক্ষিত আৰু বৈচিত্ৰ্যময় কৰাৰ বাবে সাগৰৰ তলৰ কেবলবোৰৰ ডিজাইন, নিৰ্মাণ, স্থাপন আৰু তত্বাৱধানত কোৱাডৰ সামূহিক দক্ষতা লাভ কৰিবলৈ 'কেবল সংযোগ আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ বাবে অংশীদাৰীত্ব'।
ঘ) পালাউত এক ক্ষুদ্ৰ-স্কেল অ'ৰান নিয়োজনৰ বাবে কোৱাড সমৰ্থন, প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল হিচাপত এয়া প্ৰথম। তেওঁলোকে মুকলি, আন্তঃকাৰ্যক্ষম আৰু সুৰক্ষিত টেলিকম প্লেটফৰ্মত উদ্যোগৰ বিনিয়োগত সহায় কৰিবলৈ ওৰান সুৰক্ষা প্ৰতিবেদনো মুকলি কৰে।
ঙ) কৌশলগত প্ৰযুক্তিত বিনিয়োগৰ সুবিধাৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ নেতৃত্বত মঞ্চ হিচাপে কোৱাড ইনভেষ্টৰ নেটৱৰ্ক মুকলি কৰা হৈছে।
চ) নেতাসকলে যোৱা বছৰ টকিঅ'ত অনুষ্ঠিত তেওঁলোকৰ সন্মিলনত ঘোষণা কৰা সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰ সজাগতাৰ বাবে ইণ্ডো-পেচিফিক অংশীদাৰিত্বৰ অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত দক্ষিণ-পূব আৰু প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে তথ্য ভাগ-বতৰা চলি আছে আৰু অতি শীঘ্ৰেই ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ অংশীদাৰসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ সৈতে দাবী-চালিত উন্নয়ন সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীয়ে কেনেদৰে এই প্ৰচেষ্টাত অৰিহণা যোগাইছে তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে৷
নেতাসকলে ৰাষ্ট্ৰসংঘ, ইয়াৰ চাৰ্টাৰ আৰু ইয়াৰ সংস্থাসমূহৰ অখণ্ডতা সংৰক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত একমত হয়। তেওঁলোকে বহুপাক্ষিক ব্যৱস্থা শক্তিশালী আৰু সংস্কাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত সন্মত হয় যাৰ ভিতৰত আছে স্থায়ী আৰু অস্থায়ী দুয়োটা শ্ৰেণীতে ইউএনএছচি সদস্যপদ সম্প্ৰসাৰণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কোৱাডৰ গঠনমূলক কাৰ্যসূচী একত্ৰিত কৰা আৰু অঞ্চলটোৰ বাবে স্পষ্ট ফলাফল প্ৰদান কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। নেতাসকলে তেওঁলোকৰ নিয়মীয়া আলোচনা অব্যাহত ৰাখিবলৈ আৰু কোৱাড ব্যস্ততাৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ সন্মত হৈছিল। এই সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২৪ চনৰ পৰৱৰ্তী কোৱাড সন্মিলনৰ বাবে কোৱাড নেতাসকলক ভাৰতলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s participation in the Quad Leaders’ Summit
20 MAY 2023 10:16PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the third in-person Quad Leaders’ Summit in Hiroshima, Japan on 20 May 2023, along with Prime Minister Anthony Albanese of Australia, Prime Minister Fumio Kishida of Japan and President Joseph Biden of the United States of America.
The Leaders had a productive dialogue about developments in the Indo-Pacific which affirmed their shared democratic values and strategic interests. Guided by their vision for a free, open and inclusive Indo-Pacific, they reiterated the importance of upholding the principles of sovereignty, territorial integrity and peaceful resolution of disputes. In this context, they released the Quad Leaders’ Vision Statement – Enduring Partners for the Indo-Pacific” which articulates their principled approach.
To strengthen the resilience and prosperity of the Indo-Pacific the Leaders announced following initiatives which would complement the development priorities of the region:
A. Clean Energy Supply Chains Initiative which would facilitate research and development and support the Indo-Pacific’s energy transition. In addition, the Quad Principles of Clean Energy Supply Chains were approved to guide engagement with the region on clean energy supply chain development.
B. ‘Quad Infrastructure Fellowships Programme’ to support policy makers and practitioners in the region to design, build and manage sustainable and viable infrastructure in their countries.
C. ‘Partnership for Cable Connectivity and Resilience’ to leverage Quad’s collective expertise in design, manufacturing, laying and maintenance of undersea cables to secure and diversify these critical networks.
D. Quad support for a small-scale ORAN deployment in Palau, the first in the Pacific region. They also released the ORAN Security Report to support industry investment in open, interoperable and secure telecom platforms.
E. Quad Investors’ Network has been launched as a private sector led platform to facilitate investments in strategic technologies.
F. The Leaders welcomed progress of the Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness, announced at their Summit last year in Tokyo. They noted that data sharing with partners in South East and the Pacific under this programme is underway and would soon include partners in the Indian Ocean Region.Prime Minister highlighted how India’s approach to demand-driven development cooperation with the region was contributing to these efforts.
The Leaders agreed on the need to preserve the integrity of the UN, its Charter and its agencies. They agreed on continuing their efforts to strengthen and reform the multilateral system, including through an expansion of the UNSC membership in both permanent and non-permanent categories.
Prime Minister emphasized the importance of consolidating Quad’s constructive agenda and delivering tangible outcomes for the region. The Leaders agreed to continue their regular dialogue and maintain the momentum of Quad engagement. In this context, Prime Minister invited Quad Leaders to India for the next Quad Summit in 2024.