স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
বিশ্ব উচ্চ ৰক্তচাপ দিৱস
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ে অভিলাষী "৭৫/২৫" পদক্ষেপ ঘোষণা কৰিছে- ‘পিএইচচি’সমূহৰ জৰিয়তে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু মধুমেহত ভোগা ৭৫ নিযুত লোকক ‘ষ্টেণ্ডাৰ্ড কেয়াৰ’ত ৰখা হ'ব
‘স্বশক্ত পৰ্টেল’ৰ জৰিয়তে সমাজত স্বাস্থ্যসেৱা উপলব্ধ কৰাৰ বাবে ‘এনচিডি’সমূহৰ বাবে ‘মানক চিকিৎসা ৱৰ্কফ্ল'ৰ’ত ৪০,০০০ প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য সেৱা চিকিৎসা বিষয়াক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ'ব
অ-সংক্ৰামক ৰোগ প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যসূচীৰ সংশোধিত কাৰ্যকৰী বিধি-নিৰ্দেশনা’সমূহ অধিক বিস্তৃত ভাবে জাৰী কৰা হৈছে
ই সম্পদ আৱণ্টন, সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন, উত্সাহ তথা বহুখণ্ডীয় সহযোগিতাৰে ‘এনচিডি’জনিত সমস্যা সমাধানৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা স্পষ্ট সংকল্পকে সূচায়: ড০ ভি কে পল
দেশৰ ‘এনচিডি’সমূহৰ বৰ্ধিত পয়োভৰ ৰোধৰ বাবে ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ মাজত আন্তঃ-খণ্ডীয় সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন: স্বাস্থ্য সচিব
২০২৫ চনৰ ভিতৰত প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ ‘ষ্টেণ্ডাৰ্ড কেয়াৰ’ৰ অধীনত উচ্চ ৰক্তচাপত ভোগা ৭৫ নিযুত লোকৰ কাষলৈ যোৱাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা অভিলাসী লক্ষ্য হৈছে প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে বিশ্ব
17 MAY 2023 2:32PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ে আজি ইয়াত ‘বিশ্ব উচ্চ ৰক্তচাপ দিৱস’ উপলক্ষে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু মধুমেহ ৰোগত ভোগা ৭৫ নিযুত লোকৰ ৰোগ পৰীক্ষণ তথা যতন লোৱাৰ বাবে যুগুতোৱা ‘ষ্টেণ্ডাৰ্ড কেয়াৰ’-ৰ এক অভিলাষী কাৰ্যসূচীৰ শুভাৰম্ভ কৰে। কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য সচিব শ্ৰী ৰাজেশ ভূষণ আৰু স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ বিশেষ সচিব শ্ৰী এছ গোপালকৃষ্ণনৰ উপস্থিতিত ‘নীতি আয়োগ’ৰ সদস্য (স্বাস্থ্য) ড০ ভি কে পলে কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয় আৰু ‘বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা’ৰ দ্বাৰা ‘জি-২০’ উপলক্ষে আয়োজিত "উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু মধুমেহৰ প্ৰতিৰোধ আৰু ব্যৱস্থাপনা ত্বৰান্বিত কৰণ" শীৰ্ষক বিশেষ অনুষ্ঠানত এই ঘোষণা কৰে। ‘বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা’ৰ মহানিৰ্দেশক ড০ টেড্ৰোছ অধানম ঘেব্ৰেয়েছাছ আৰু ‘বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা’ৰ সঞ্চালক ড০ পুনম ক্ষেত্ৰপাল সিঙে ‘ভাৰ্চুৱেল’ মাধ্যমেৰে অনুষ্ঠানটো সম্বোধন কৰে।
উদ্ভাৱনমূলক আঁচনিখনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ড০ পলে কয় যে স্বাস্থ্য সেৱাৰ প্ৰাথমিক স্তৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি এক সম্প্ৰদায় আধাৰিত দৃষ্টিভংগীৰে বিশ্বৰ প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য সেৱা কাৰ্যসূচীত ই হ’ব এনচিডি সংক্ৰান্তীয় সৰ্ববৃহৎ সম্প্ৰসাৰণ। ই সম্পদ আৱণ্টন, সামৰ্থ্য বৃদ্ধি, উত্সাহ তথা বহুক্ষেত্ৰীয় সহযোগিতাৰ দ্বাৰা এনচিডিজনিত সমস্যা সমাধানৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা স্পষ্ট সংকল্পৰ ইংগিত দিয়ে বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। "মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত ‘অমৃত কাল’ত অহা ২৫টা বছৰত ভাৰত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হ'বলৈ সংকল্পবদ্ধ হৈছে। এই লক্ষ্যৰ দিশত ভাৰতে জীৱনৰ প্ৰত্যাশা, মাতৃত্বকালীন মৃত্যুৰ হাৰ, ‘এনচিডি’ৰ দৰে সামাজিক সূচকত সাফল্য লাভ কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই আছে" বুলি তেওঁ অভিমত ব্যক্ত কৰে। কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৩-২৪-ৰ ফলাফল সম্পৰ্কীয় বাজেট দস্তাবেজে প্ৰথমবাৰৰ বাবে উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু মধুমেহ চিকিৎসাক সূচক হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে, যিয়ে উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু মধুমেহ চিকিত্সা সেৱাৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰিব।
ড০ পলে উল্লেখ কৰে যে ‘এনচিডি’সমূহৰ বিৰুদ্ধে প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা পৰ্যায়ৰ জৰিয়তে যুঁজিব লাগিব, আৰু তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে ১.৫ লাখতকৈয়ো অধিক ‘এইচডব্লিউচি’ স্থাপন কৰাৰ লগতে ‘টেলিমেডিচিন’ আৰু ‘ডিজিটেল স্বাস্থ্য সেৱা’ৰ কাৰ্যকৰীকৰণৰ জৰিয়তে সংকটৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ এখন মঞ্চ গঢ়ি তুলিছে।
উচ্চ ৰক্তচাপৰ প্ৰতিৰোধ আৰু ব্যৱস্থাপনা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ, ড. পলে ৰাজ্যিক গোটসমূহক সকলো বিধি-নিৰ্দেশনা, বিশেষকৈ তৃণমূল পৰ্যায়ৰ বিধি-নিৰ্দেশনাসমূহ সঠিকভাৱে পালন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, কিয়নো ‘স্ক্ৰীণিং’ বা ৰোগ-নিৰূপণ হৈছে যিকোনো ৰোগৰ সফল প্ৰৱন্ধনৰ আধাৰস্বৰূপ। অৱশ্যে, তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কেৱল ‘স্ক্ৰীণিং’য়েই যথেষ্ট নহয়। ৰোগ চিনাক্তকৰণে সফল চিকিত্সা সম্ভৱ কৰিব পাৰিব লাগিব। সেয়েহে তেওঁ সংশ্লিষ্ট সকলো পক্ষকে ৰোগ নিৰ্ণয় কৰা লোকসকলৰ কমেও ৮০%ই চিকিৎসাধীন হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। এই প্ৰয়াসত ব্যক্তিগত খণ্ডৰজড়িত হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অভিলাষী লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে আৰ্হি আৰু বিভিন্ন নিৰ্মাণ খণ্ড সৃষ্টিৰ লগতে শৈক্ষিক আৰু গৱেষণা খণ্ডৰ অৱদানৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ভাল খাদ্য খোৱা, ব্যায়াম কৰা আৰু সুস্থতা সম্পৰ্কীয় অন্যান্য অভ্যাসসমূহৰ জৰিয়তে জীৱনশৈলীৰ পৰিৱৰ্তন সাধনৰে প্ৰতিৰোধ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক পৰিশ্ৰম কৰা উচিত বুলিও তেওঁ অভিমত ব্যক্ত কৰে। সমাজৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে এই প্ৰচেষ্টাক অধিক দৃশ্যমান কৰাৰ বাবে ‘জন আন্দোলন’ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত তেওঁ আলোকপাত কৰে। দেশসমূহে একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা দোহাৰি "এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য"ৰ ভাৱনাৰে ইজনে সিজনৰ সফলতাসমূহৰ ভাগ বাটোৱাৰা কৰাৰো তেওঁ পোষকতা কৰে।
বৃহত্ পৰিসৰত ৰূপায়ণ কৰিব খোজা এই পদক্ষেপৰ বাবে ভাৰতক অভিনন্দন জনাই ড০ টেড্ৰোছ অধানম ঘেব্ৰেয়েচাছে কয় যে "২০২৫ চনৰ ভিতৰত প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱাত ‘ষ্টেণ্ডাৰ্ড কেয়াৰ’ৰ অধীনত উচ্চ ৰক্তচাপত ভোগা ৭৫ নিযুত লোকৰ কাষলৈ যোৱাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা অভিলাসী লক্ষ্য হৈছে প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ‘এনচিডি’ প্ৰতিৰোধী কৱচ"।
তেওঁৰ ‘ভাৰ্চুৱেল’ ভাষণত ড০ পুনম ক্ষেত্ৰপাল সিঙে অভিলাসী স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰক অভিনন্দন জনায়। তেওঁ প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক প্ৰশংসা কৰে আৰু ১.৫ লাখতকৈয়ো অধিক ‘আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ’ৰ কাৰ্যকৰীকৰণক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য হিচাপে চিহ্নিত কৰে। তেওঁ দক্ষিণ-পূব এছিয়া অঞ্চলৰ দেশসমূহক ‘এনচিডি’-ৰ নিয়ন্ত্ৰণ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ এক নতুন আৰু কাৰ্যকৰী আঞ্চলিক ‘ৰোডমেপ’ যুগুতাই উলিয়াবলৈ আহ্বান জনায়।
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য সচিব শ্ৰী ৰাজেশ ভূষণে অৰ্থনীতি, সামাজিক শক্তি আৰু ‘মহামাৰী বিজ্ঞান’ৰ শক্তিৰ মাজৰ পাৰস্পৰিক সম্পৰ্ক সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে যোৱা দুটা দশকত ৭% তকৈয়ো অধিক অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ সৈতে ভাৰতত লোকসকলৰ গড় আয়ুস আজি প্ৰায় ৭০লৈ বৃদ্ধি পাইছে। জনসংখ্যাৰ এটা বৃহৎ অংশৰ জীৱনশৈলী আগৰ তুলনাত অধিক স্থবিৰতাপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য সচিবগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ‘এনচিডি’-ৰ সমস্যা সমাধান হৈছে এক সামাজিক দৃষ্টিভংগী য'ত সজাগতা, প্ৰতিৰোধ, স্বাস্থ্য প্ৰচাৰ আৰু সুস্থতাক একত্ৰ দৃষ্টিভংগীৰে চোৱা হয়। তেওঁ লগতে "দেশত ‘এনচিডি’-ৰ বৰ্ধিত পয়োভৰ ৰোধ কৰাৰ বাবে ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ আন্তঃ-খণ্ডীয় সহযোগিতামূলক প্ৰয়াসত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে"।
‘৭৫/২৫ পদক্ষেপ’ৰ উপৰিও, সমাজত স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদানৰ বাবে আৰম্ভ কৰা ‘এনচিডি’ সম্পৰ্কীয় ‘মানক চিকিৎসা ৱৰ্কফ্ল'ৰ’ত ৪০,০০০ প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য সেৱা চিকিৎসা বিষয়াৰ প্ৰশিক্ষণৰ বাবে ‘স্বশক্ত পৰ্টেল’ মুকলি কৰা হৈছে। ‘অ-সংক্ৰামক ৰোগ প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ’ৰ বাবে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যসূচীৰ সংশোধিত কাৰ্যকৰী নিৰ্দেশনা’ও অধিক বিস্তৃত কভাৰেজৰ লক্ষ্যৰে মুকলি কৰা হৈছে। কাৰ্যসূচীটোৱে এতিয়া উচ্চ ৰক্তচাপ, মধুমেহ আৰু মুখ, স্তন আৰু গ্ৰীৱাকে ধৰি তিনিটা সাধাৰণ কৰ্কটৰোগৰ উপৰিও ‘ক্ৰনিক অবষ্ট্ৰাক্টিভ পালমোনাৰী ডিজিজ’ (চিঅপিডি) আৰু হাপানি, ‘ক্ৰনিক কিডনী ডিজিজ’ (চিকেডি) আৰু ‘নন-এলকহলিক ফেটি লিভাৰ ডিজিজ’ (এনএএফএলডি), ‘মায়োকাৰ্ডিয়েল ইনফাৰ্কচন’ (ষ্টেমি)ৰ দৰে ৰোগৰ বিপৰীতে সেৱা আগবঢ়াইছে।
স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰী বিশাল চৌহান, বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ ভাৰতস্থ প্ৰতিনিধি ড০ ৰোডেৰিকো এইচ অফ্ৰিন অফ্ৰিন, ‘জি-২০’ৰ প্ৰতিনিধিবৃন্দ, বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ ‘এছইএআৰঅ’ দেশৰ অংশগ্ৰহণকাৰীবৃন্দ, বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা, ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু অন্যান্য সংগঠনৰ উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু মধুমেহ সন্দৰ্ভত কাম কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰসকল, ৰাজ্যসমূহৰ জ্যেষ্ঠ ৰাজ্যিক বিষয়া, ৰাষ্ট্ৰীয় ‘এনচিডি’ অংশীদাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।

Ministry of Health and Family Welfare
World Hypertension Day
Union Health Ministry announces ambitious “75/25” initiative- 75 million people with hypertension and diabetes to be put on Standard Care by 2025, through the PHCs
40,000 Primary Health Care Medical Officers to be trained on Standard Treatment Workflow for NCDs to realize healthcare services closer to the community through the Shashakt Portal
Revised operational guidelines of National Programme for Prevention and Control of Non-Communicable Diseases issued with much wider coverage
This indicates clear resolve of the Govt to address NCDs by allocating resources, capacity enhancement, mobilisation and multi-sectoral collaboration: Dr V K Paul
Inter-sectoral efforts and collaboration of public and private sectors needed to address the growing burden of NCDs in the country: Health Secretary
Indian Government’s ambitious target of reaching 75 million people with Hypertension under standard care in primary healthcare by 2025 is the largest cover of NCDs in the world for primary healthcare: Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus
17 MAY 2023 2:32PM by PIB Delhi
The Union Health Ministry launched an ambitious initiative of screening and putting 75 million people with hypertension and diabetes on Standard Care by 2025, to mark the World Hypertension Day, here today. This was announced at the G20 co-branded event “Accelerating the Prevention and Management of Hypertension and Diabetes”, organized by Union Health Ministry and WHO by Dr. V K Paul, Member (Health), NITI Aayog in the presence of Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary and Shri S Gopalakrishnan, Special Secretary, Health Ministry. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General, WHO and Dr. Poonam Khetrapal Singh, Director, WHO SEARO virtually addressed the event.
Highlighting the innovative scheme, Dr Paul stated that this will be the largest expansion of NCDs in primary health care programme in the world with a community based approach starting at the primary healthcare level. This indicates clear resolve of the Govt to address NCDs by allocating resources, capacity enhancement, mobilization and multi-sectoral collaboration, he said. “Under the leadership of Hon’ble Prime Minister, India is determined to become a developed nation in the next 25 years in the Amrit Kaal. Towards this goal, India is making efforts to achieve results in social indicators like life expectancy, maternal mortality rate, NCDs at par with developed nations”, he stressed. The Outcome Budget document of Union Budget 2023-2024 has for the first time introduced hypertension and diabetes treatment as output indicators reflecting reflects the government's commitment to scale-up hypertension and diabetes coverage services.
Dr Paul mentioned that the battle against NCDs have to be fought through the primary healthcare level and pointed out that India has created a platform to fight the menace through the creation of more than 1.5 lakh HWCs and operationalization of telemedicine and digital health services.
To accelerate the prevention and management of Hypertension, Dr V K Paul urged State teams to adhere to all SOPs especially the screening SOPs correctly at the grassroots since screening is the bedrock of successful management of any disease. However, he noted that only screening is not enough. Detection should lead to outcomes. He therefore urged all stakeholders to ensure that at least 80% of the diagnosed people are under treatment. The need for private sector engagement in this effort and the contribution of academic and research sector in creating models and different building blocks for achieving the ambitious targets were also emphasized.
Dr Paul also emphasized that greater effort should be put in prevention which includes lifestyle changes through eating good food, exercising and other wellness practices. He highlighted the need for a Jan Andolan to make this effort more visible through community participation; and on the need for countries to work together and share each other’s successes in the spirit of “One Earth, One Health”.
Congratulating India on this stupendous initiative, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus said that the “Indian Government’s ambitious target of reaching 75 million people with Hypertension under standard care in primary healthcare by 2025 is the largest cover of NCDs in the world for primary healthcare”.
In her virtual address, Dr Poonam Khetrapal Singh also congratulated the Govt of India for launching ambitious healthcare initiatives. She applauded India’s commitment to primary healthcare and highlighted the operationalization of more than 1.5 lakh Ayushman Bharat Health and Wellness Centres as a significant achievement. She also urged countries in the Southeast Asia region to create a new and effective regional roadmap to accelerate NCD control.
Union Health Secretary, Shri Rajesh Bhushan highlighted the interplay between economy, societal forces and epidemiological forces. He stated that with over 7% economic growth in the last two decades, the average life expectancy of people in India has risen significantly to around 70 today. Lifestyle of a large section of population has become more sedentary than before. The Union Health Secretary noted that the solution to the problem of NCDs lies in a societal approach where awareness, prevention, health promotion and wellness are looked at in an integrated manner. He also stressed “on the need for inter-sectoral efforts and collaboration of public and private sectors to address the growing burden of NCDs in the country”.
In addition to the 75/25 initiative, the Shashakt Portal was launched for training of 40,000 Primary Health Care Medical Officers on Standard Treatment Workflow for NCDs initiated to realize health care services closer to the community. The Revised operational guidelines of National Programme for Prevention and Control of Non-Communicable Diseases (NP-NCD) were also released with the aim of much wider coverage. The programme is now providing services for Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) and Asthma, Chronic Kidney Disease (CKD) and Non-Alcoholic Fatty Liver Diseases NAFLD), ST Elevation of Myocardial Infarction (STEMI) apart from Hypertension, Diabetes and three common Cancers including Oral, Breast and Cervical.
Shri Vishal Chauhan, Joint Secretary, Health Ministry, Dr Roderico H. Ofrin Offrin, WHO Representative to India, G-20 representatives, participants from WHO-SEARO countries, international partners working on hypertension and diabetes from WHO, UN and other organizations, senior state officials from states, national NCD partners and senior officials from the Union Govt were present in the event.