मन्त्रीमण्डल
मन्त्रीपरिषद्ले फस्फेटिक र पोटासिक (पी एण्ड के) उर्वरकहरूमा रवि सिजन, 2022-23 (01.01.2023 देखि 31.03.2023 सम्म) को लागि पोषक तत्त्व आधारित अनुदान (एनबीएस) दरहरूमा संशोधन र खरीफ सिजन, 2023 (1.4.2023 देखि 30.09.2023 सम्म) को लागि पोषण आधारित अनुदान (एनबीएस) का दरहरूलाई निर्धारण गर्न स्वीकृति दिएको छ।
किसानहरूलाई छुट, सहुलियत र उचित मूल्यमा उर्वरकको उपलब्धता सुनिश्चित गर्नका लागि कदम उठाइयो
17 MAY 2023 3:58PM by PIB Gangtok
माननीय प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा सम्पन्न भएको केन्द्रीय मन्त्रीपरिषद्ले फस्फेटिक र पोटासिक (पी एण्ड के) उर्वरकहरूमा रवि सिजन, 2022-23 (01.01.2023 देखि 31.03.2023 सम्म) को लागि पोषक तत्त्व आधारित अनुदान (एनबीएस) दरहरूमा संशोधन र खरीफ सिजन, 2023 (1.4.2023 देखि 30.09.2023 सम्म) को लागि पोषण आधारित अनुदान (एनबीएस) का दरहरूलाई निर्धारण गर्न स्वीकृति दिएको छ।
पी एण्ड के उर्वरकहरूमा अनुदान एनबीएस योजना द्वारा 01.01.2019 देखि शासित छ। सरकारले रबी 2022-2023 को लागि 01.01.23 देखि 31.03.2023 सम्म प्रभावी एनबीएस दरहरूमा संशोधनलाई मञ्जुरी दिएको छ अनि खरीफ, 2023 (01.04.2023 देखि 30.09.2023 सम्म) को लागि एनबीएस दरहरूलाई मजुरी दिएको छ, ताकि किसानहरूलाई छुट मूल्यमा 25 ग्रेड फस्फेटिक र पोटाशिक (पी एण्ड के) उर्वरक उपलब्ध गराउन सकियोस्।
सरकारले खरीफ 2023 को लागि 38,000 करोड किसानहरूलाई गुणस्तर र अनुदानित पी एण्ड के उर्वरक उपलब्ध गराउने प्रतिबद्धता पूरा गर्न अनुदान उपलब्ध गराउने भएको छ।
मन्त्रीपरिषद्को निर्णयले किसानहरूलाई खरीफ सिजनमा छुट, किफायती र उचित मूल्यमा डीएपी र अन्य पी एण्ड के उर्वरकहरूको उपलब्धता सुनिश्चित गर्ने दुई गुणा फाइदा हुनेछ र पी एण्ड के उर्वरकमा अनुदानको तर्कसङ्गतता पनि सुनिश्चित गर्नेछ।

Cabinet
Cabinet Approves revision in Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for RABI Season, 2022-23 (from 01.01.2023 to 31.03.2023) and fixing of Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for KHARIF Season, 2023 (from 1.4.2023 to 30.09.2023) on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers
Move to ensure availability of fertilizers to farmers at subsidized, affordable and reasonable prices
17 MAY 2023 3:58PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the proposal of the Department of Fertilizers for revision in Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for various nutrients i.e. Nitrogen (N), Phosphorus (P),Potash (K) and Sulphur (S) for Rabi Season 2022-23 (from 01.01.2023 to 31.03.2023) and approved NBS rates for Kharif Season, 2023 (from 1.4.2023 to 30.09.2023) for Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers.
The Subsidy on P&K fertilizers is governed by NBS Scheme w.e.f. 01.04.2010. Government has approved revision in the NBS rates for Rabi 2022-2023 effective from 01.01.23 to 31.03.2023 and approved the NBS rates for Kharif, 2023 (from 01.04.2023 to 30.09.2023) to make available 25 grades of Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers to farmers at subsidized prices.
Government will be providing a subsidy of Rs. 38,000 crores for the Kharif 2023 to fulfil its commitment of providing quality and subsidized P&K fertilizers to farmers.
The Cabinet decision will have the two-fold benefit of ensuring availability of DAP and other P&K fertilizers to farmers at subsidized, affordable and reasonable prices during Kharif season and will also ensure rationalization of subsidy on P&K fertilizers .