गृह मामिला मन्त्रालय
केन्द्रीय गृहमन्त्री तथा सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले आज नयाँ दिल्लीमा संसद, राज्य विधानसभा र विभिन्न मन्त्रालयका अधिकारीहरूका लागि प्राइड र आईसीपीएसद्वारा आयोजित विधान मस्यौदा सम्बन्धी प्रशिक्षण कार्यक्रमको उद्घाटन गरे
विगत 9 वर्षमा प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा देशमा कानूनको क्षेत्रमा धेरै काम भएको छ, मोदी सरकारले देशको हितमा समयसापेक्ष धेरै कानून पनि बनाएको छ
हजारौँ अप्रासङ्गिक कानून खारेज गरेर प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा सरकारले समाज र अदालतलाई कानूनको जालबाट मुक्त गरेको छ
विधान मस्यौदा हाम्रो लोकतन्त्रको महत्त्वपूर्ण अङ्ग हो, यसबारे जानकारीको अभावले कानून र सम्पूर्ण लोकतान्त्रिक प्रणालीलाई मात्र कमजोर बनाउँदैन, तर न्यायपालिकाको कामलाई पनि असर गर्छ
कुनै पनि लोकतान्त्रिक देशका लागि कानुनी मस्यौदा धेरै महत्त्वपूर्ण हुन्छ, त्यसैले यसको सीप सधैँ उन्नत, विकसित र समयसँगै अझ प्रभावकारी हुँदै जानुपर्छ
व्यवस्थापिका विभागको काम राजनीतिक इच्छाशक्ति, जनताका समस्या समाधानका उपाय र कानूनको रूपमा देशका विभिन्न आवश्यकतालाई पूरा गर्नु हो, त्यसैले मस्यौदा तयार गर्नु अत्यन्तै महत्त्वपूर्ण छ
सरकारको सबैभन्दा शक्तिशाली अङ्ग संसद हो र यसको बल कानून हो, कुनै पनि देशलाई राम्रो तरिकाले चलाउनको लागि विधान मस्यौदा सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण विधि हो
विधानको मस्यौदा कुनै विज्ञा
15 MAY 2023 3:40PM by PIB Gangtok
केन्द्रीय गृहमन्त्री तथा सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले आज नयाँ दिल्लीमा संसद, राज्य विधानसभा, विभिन्न मन्त्रालय, वैधानिक निकाय र अन्य सरकारी विभागका अधिकारीहरूका लागि प्राइड र आईसीपीएसद्वारा आयोजित विधान मस्यौदा सम्बन्धी प्रशिक्षण कार्यक्रमको उद्घाटन गरे। यस अवसरमा लोकसभा अध्यक्ष श्री ओम बिरला, केन्द्रीय मन्त्री श्री प्रल्हाद जोशी, श्री अर्जुन राम मेघवाल र केन्द्रीय गृह सचिव सहित धेरै गणमान्य व्यक्तिहरू उपस्थित थिए।
आफ्नो सम्बोधनमा श्री अमित शाहले भने, “विधायी मस्यौदा हाम्रो लोकतन्त्रको एक महत्त्वपूर्ण घटक हो र यसको बारेमा ज्ञानको कमीले कानूनलाई मात्र होइन, तर सम्पूर्ण लोकतान्त्रिक प्रणालीलाई कमजोर बनाउँछ र यसले न्यायपालिकाको कामलाई पनि असर गर्छ।” उनले अझ भने, “कुनै पनि लोकतान्त्रिक देशका लागि यसको विधायी मस्यौदा कौशल स्तरवृद्धि गरिरहनु र समयसँगै थप प्रभावकारी बन्नु धेरै महत्त्वपूर्ण छ।”
केन्द्रीय गृहमन्त्रीले स्वतन्त्रता सेनानी सुखदेवलाई उनको जन्मजयन्ती र पूर्व उपराष्ट्रपति श्री भैरो सिंह शेखावतलाई उनको पुण्यतिथिमा श्रद्धाञ्जली अर्पण गरे।
श्री अमित शाहले भारतीय लोकतन्त्रलाई विश्वको सबैभन्दा ठूलो लोकतन्त्रका रूपमा मान्यता दिएको र एक हिसाबले प्रजातन्त्रको जन्म भारतमा मात्रै भएको बताए। उनले भने, “हामीले भारतभरिको लोकतन्त्रको परम्परालाई समेटेका छौँ।” श्री शाहले भारतको संविधानलाई विश्वको सबैभन्दा उत्तम संविधान मानिएको र हाम्रो संविधान बनाउने जनताले देशको परम्परागत लोकतान्त्रिक मूल्यमान्यतालाई यसमा समेट्ने मात्र नभएर समसामयिक समयको आवश्यकता अनुसार आधुनिकीकरण गर्ने प्रयास गरेको बताए।
केन्द्रीय गृहमन्त्री तथा सहकारिता मन्त्रीले लोकतन्त्रका तीनवटा मुख्य स्तम्भ व्यवस्थापिका, कार्यपालिका र न्यायपालिका रहेको र हाम्रा संविधान निर्माताहरूले यी तीन स्तम्भमा हाम्रो सम्पूर्ण लोकतान्त्रिक शासन व्यवस्था निर्माण गरेको बताए। उनले यी तीन प्रणालीको कार्य कुशलतापूर्वक बाँड़फाँड़ गरिएको बताए। श्री शाहले व्यवस्थापिकाको काम जनताको हित र समस्यालाई विचार गरी कानुनी प्रक्रिया अपनाई समाधान खोज्ने रहेको बताए। उनले संसदले विश्वका विभिन्न क्षेत्रमा देखिएका परिवर्तनका बारेमा छलफल गर्ने र सोही अनुसार नयाँ कानून तर्जुमा गर्ने अनि पुराना कानूनलाई संशोधन गर्ने हाम्रो प्रणालीलाई थप सान्दर्भिक बनाउने बताए। फलस्वरूप, नयाँ बनेको कानूनको मर्म अनुसार कार्यपालिकाले त्यसको कार्यान्वयनको काम गर्छ। श्री शाहले हाम्रो देशमा न्यायपालिकामाथि विवाद भएमा कानूनको व्याख्या गर्न स्वतन्त्र रूपमा काम गर्ने बताए। उनले भने,“हाम्रा संविधान निर्माताहरूले हाम्रो सम्पूर्ण लोकतान्त्रिक प्रणालीमा यी तीन स्तम्भको भूमिका विभाजित गरेका छन्।”
श्री अमित शाहले अझ भने, “व्यवस्थापिका विभागको काम संसद र केन्द्रीय मन्त्रीपरिषद्को राजनीतिक इच्छालाई कानूनमा रूपान्तरण गर्नु हो।” उनले राजनीतिक इच्छाशक्ति र जनताका समस्या अनि देशका विभिन्न आवश्यकतालाई सम्बोधन गर्ने उपायलाई कानुनी ढाँचा उपलब्ध गराउनु व्यवस्थापिका विभागको काम रहेको र त्यसका लागि मस्यौदाको ठूलो महत्त्व रहेको उनले बताए। श्री शाहले मस्यौदा राम्रो भएमा कार्यपालिकाबाट त्रुटि हुने सम्भावना न्यून हुने गरी कानूनको बारेमा जानकारी दिन सहज हुने बताए। उनले मस्यौदामा धुमिल क्षेत्र छोडेमा व्याख्यामा अतिक्रमण हुने र मस्यौदा पूर्ण र स्पष्ट भएमा त्यसको व्याख्या पनि स्पष्ट हुने बताए।
केन्द्रीय गृहमन्त्रीले संसद सरकारको सबैभन्दा शक्तिशाली अङ्ग भएको र यसको बल कानून भएको बताए। कुनै पनि देशलाई राम्रोसँग शासन गर्नका लागि विधायी मस्यौदा सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण विधि भएको उनले बताए। श्री शाहले संसद र जनताको इच्छालाई कानूनमा रूपान्तरण गर्दा संविधान, प्रचलन, संस्कृति, ऐतिहासिक धरोहर, शासन संरचना, समाज, देशको सामाजिक-आर्थिक विकास र अन्तर्राष्ट्रिय सन्धिहरू लगायतका धेरै कुरालाई ध्यानमा राख्नुपर्ने बताए। श्री शाहले विधायी मस्यौदा कुनै विज्ञान वा कला नभएर यो एक कौशल हो जसलाई आत्माले प्रयोग गर्नुपर्ने बताए। धुमिनल क्षेत्र न्यूनीकरणमा सधैँ ध्यान केन्द्रित हुनुपर्ने र कानून स्पष्ट हुनुपर्ने उनको भनाइ छ।
श्री अमित शाहले सरकारी नीतिलाई कानूनमा परिणत गर्ने क्रममा पुराना र कम विवादित कानूनको अध्ययन गर्नुपर्ने बताए। उनले लेखन एउटा कौशल भएको र विराम चिह्नको प्रयोग विधायी मस्यौदामा निकै सावधानी र दक्षताका साथ गर्नुपर्ने बताए। यसबाहेक, मस्यौदा निर्माणकर्ताको भाषामा राम्रो पकड़ हुनुपर्छ किनभने यो हाम्रो भाषाको भावना झल्काउन धेरै महत्त्वपूर्ण रहेको बताए। उनले हरेक भाषाको सीमा रहेको र शब्दको अनुवाद मात्रै काम नलाग्ने भावनाको अनुवाद गर्नुपर्ने बताए।
केन्द्रीय गृहमन्त्रीले भने, “क्षमता निर्माण एक निरन्तर प्रक्रिया हो र संसदको प्रत्येक विभाग, राज्यहरूको राज्य व्यवस्थापिकामा कानून मस्यौदा टोलीको कौशल स्तरवृद्धि गर्न धेरै महत्त्वपूर्ण छ।” उनले विश्व तीव्र गतिमा परिवर्तन हुँदै गएको बताउँदै हामीले बदलिँदो विश्वसँग तालमेल राख्दै आजको आवश्यकता अनुसार आफ्नो कानूनलाई पनि ढाल्नुपर्ने बताए। उनले भने, “यदि हामी यति खुल्ला भएनौँ भने हामी अप्रचलित तथा अप्रासङ्गिक हुनेछौँ।”
श्री अमित शाहले भने, मस्यौदा सम्भव भएसम्म सरल र स्पष्ट शब्दहरूमा हुनुपर्छ किनभने क्लिष्ट शब्दहरूमा मस्यौदा कानूनले सधैँ विवाद उत्पन्न गर्दछ। कानून जति सरल र स्पष्ट शब्दमा हुन्छ, त्यति नै निर्विवाद हुने उनको भनाइ थियो। श्री शाहले अदालतले हस्तक्षेप गर्न नपर्ने कानून बनाउनु नै राम्रो कानूनको मस्यौदा भएको बताए। उनले सरल तथा स्पष्ट भाषामा कानूनको मस्यौदा बनाउने हाम्रो उद्देश्य रहेको बताए।
केन्द्रीय गृहमन्त्री तथा सहकारिता मन्त्री शाहले श्री नरेन्द्र मोदी प्रधानमन्त्री भएदेखि सरकारले कानूनको क्षेत्रमा धेरै काम गरेको र 2015 देखि हालसम्म सरकारले हजारौँ अप्रासङ्गिक कानून खारेज गर्ने काम गरेको बताए। यसबाट प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदी नेतृत्वको सरकारले वकिल, समाज र अदालतलाई कानूनको जञ्जालबाट मुक्त गर्ने काम गरेको उनले बताए। श्री शाहले प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदी नेतृत्वको सरकारले देशको हितमा समयसापेक्ष धेरै कानून बनाएको बताए। उनले कानून लेख्दा व्यवस्थापिकाको आशय स्पष्ट, अस्पष्ट, सरल र स्पष्ट शब्दमा व्यक्त गर्न नहिचकिचाउनुपर्ने बताए।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated a training program on Legislative Drafting organized by PRIDE and ICPS for officers of Parliament, State Legislatures and various ministries in New Delhi, today
In the last 9 years, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a lot of work has been done in the field of law in the country, the Modi Government has also made many laws in accordance with time in the interest of the country
By repealing thousands of irrelevant laws, the Government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has liberated the society and the courts from the web of laws
Legislative drafting is an important part of our democracy, lack of information about it not only weakens the laws and the entire democratic system but also affects the work of the Judiciary
Legislative drafting is very important for any democratic country, that is why its skill should always keep upgrading, growing and becoming more efficient with time
The work of the Legislative Department is to give political will, ways to solve the problems of the people and different needs of the country in the form of laws and that is why drafting is very important
The most powerful organ of the government is the Parliament and its strength is the law, Legislative drafting is the most important method of running any country in a good way
Legislative drafting is not a science or an art, but a skill to be applied with spirit, the focus should always be on minimizing gray areas and the law should be clear
While translating the will of the Parliament and the people into law, the Constitution, customs, culture, historical heritage, governance system, society, the country's socio-economic development and international treaties need to be taken take care of
The draftsman should also have a good command over language because it is very important to reflect the spirit of our language, mere translation will not work, but it should convey the message clearly
15 MAY 2023 3:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated a training program on Legislative Drafting organized by PRIDE and ICPS for officers of Parliament, State Legislatures, various ministries, statutory bodies and other government departments in New Delhi, today. Several dignitaries including Lok Sabha Speaker Shri Om Birla, Union Minister Shri Pralhad Joshi, Shri Arjun Ram Meghwal, and Union Home Secretary were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that legislative drafting is a crucial component of our democracy and lack of knowledge about it not only weakens the laws, but the entire democratic system and it also affects the functioning of the judiciary. He said that it is very important for any democratic country that its legislative drafting skills keep upgrading and becoming more efficient with time.
Union Home Minister paid tributes to freedom fighter Sukhdev on his birth anniversary and former Vice President Shri Bhairon Singh Shekhawat on his death anniversary.
Shri Amit Shah said that Indian democracy is acknowledged as the world’s largest democracy, and in a way, democracy was born in India as its idea emerged in India only. He said that we have incorporated the traditions of the democracy across India. Shri Shah said that the Constitution of India is considered to be most perfect Constitution in the world and the people who framed our Constitution not only incorporated the country's traditional democratic values in it but also tried to modernize it according to the needs of contemporary times.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that there are three main pillars of democracy – Legislature, Executive and Judiciary and our Constitution framers built our entire democratic governance system on these three pillars. He said that the functions of these three systems have been efficiently divided. Shri Shah said that the function of the Legislature is to consider public welfare and problems of the people and find the solutions, following legal procedures. He said that the Parliament discusses the changes being noticed across different fields globally, and accordingly formulate new laws and amend old laws to make our system more relevant. Consequently, following the spirit of the newly framed law, the executive performs its function of implementing it. Shri Shah said that the judiciary works independently in our country to interpret the law in case of a dispute. He said that our Constitution framers divided roles of these three pillars in our entire democratic system.
Shri Amit Shah said that the function of the Legislative Department is to formulate the political will of the Parliament and the Union Cabinet into law. He said that the function of the Legislative Department is to provide legal format to the political will and ways to solve the problems of the people and different needs of the country and for this reason, drafting attains great importance. Shri Shah said that if the drafting is better, it will be easier to educate about the law with minimal chances of errors by the executive. He said that if grey areas are left in the drafting, it would lead to encroachment in interpretation, while, if the drafting is complete and lucid, its interpretation would also be clear.
The Union Home Minister said that the Parliament is the most powerful organ of the government and its strength is the law. He said that legislative drafting is the most important method of governing any country in a good way. Shri Shah said that while translating Parliament’s and people’s will into law, many things have to be taken into account, such as, the Constitution, customs, culture, historical heritage, structure of governance, society, Socio-Economic Development of the country and International Treaties. Shri Shah said that Legislative Drafting is not a science or an art, but it is a skill which has to be used with spirit. He said that the focus should always be on minimizing the gray areas and the law should be clear.
Shri Amit Shah said that during the process of converting government policies into laws, it is necessary to study the old and least controversial laws. He said that writing is a skill and punctuation marks should be used with great care and skill in legislative drafting. Apart from this, the draftsman should also have good command over language because it is very important to reflect the spirit of our language. He said that every language has a limit and mere translation of the words will not work, but translation of the spirit should be done.
The Union Home Minister said that capacity building is a continuous process and it is very important to upgrade the skills of the law-drafting team in every department of the Parliament, state legislature of the states. He said that the world is changing very fast and we have to keep pace with the changing world and also mould our laws according to the needs of today. He said that if we are not so open, we will become obsolete and irrelevant.
Shri Amit Shah said that drafting should be done in as simple and clear words as possible because a law drafted in clichéd words always creates controversy. He said that the more simple and clear the law is in words, the more it remains undisputed. Shri Shah said that making such a law that the court does not need to intervene is a medal for drafting a good law. He said that our aim should be to draft the law in simple and clear language.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that since Shri Narendra Modi becoming the Prime Minister, the government has worked a lot in the field of laws and since 2015 till now the Government has done the work of repealing thousands of irrelevant laws. He said that by doing this, the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi, has done the work of liberating the lawyers, society and courts from the jungle of laws. Shri Shah said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has also enacted many laws in accordance with the time in the interest of the country. He said that while writing the law, one should not hesitate to express the intention of the Legislature clearly, without ambiguity, in simple and clear words.