ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗର ଠାରେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷା ସଂଘର ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
12 MAY 2023 4:10PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରି ପରିଷଦର ମୋର ସାଥୀ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ପୂରା ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ନିଜକୁ ନିଜେ ଶିକ୍ଷକ ଭାବରେ ହିଁ ପରିଚିତ ହୋଇଥାନ୍ତି, ଏଭଳି ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୁପାଲା ଜୀ, ଗତ ନିର୍ବାଚନରେ ଭାରତର ସଂସଦରେ, ଦେଶରେ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଭୋଟ ପାଇ ଜିତିଥିବା ଶ୍ରୀମାନ ସି.ଆର. ପାଟିଲ ଜୀ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପ୍ରାଇମେରୀ ଶିକ୍ଷକ ସଂଘର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଗଣ, ଦେଶର କୋଣ-ଅନୁକୋଣରୁ ଆସିଥିବା ସମ୍ମାନିତ ଶିକ୍ଷକଗଣ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ!
ଆପଣମାନେ ଏତେ ଆଦରର ସହିତ ମୋତେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପ୍ରାଇମେରୀ ଶିକ୍ଷକ ସଂଘର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅଧିବେଶନକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ବହୁତ ବଡ଼ ରହିଛି । ଗୁଜରାଟରେ ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ମୋର ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ରାଜ୍ୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି । ଗୁଜରାଟରେ ଡ୍ରପ୍ ଆଉଟ୍ ହାର ଯେମିତି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କହୁଥିଲେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ଶତକଡ଼ା ପାଖାପାଖି ରହୁଥିଲା । ଏବଂ ଆଜି ଏହା ୩ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ ରହିଛି ବୋଲି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। କେବଳ ଗୁଜରାଟର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ଗୁଜରାଟରେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଅନୁଭୂତି ରହିଛି, ତାହା ଆମକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ, ନୀତିଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଆଗକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଯେମିତି ରୁପାଲୀ ଜୀ କହୁଥିଲେ, ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶୌଚାଳୟ ଉପଲବ୍ଧ ନ ଥିବାରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଝିଅମାନେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଆସିବା ଛାଡ଼ି ଦେଉଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍କୁଲମାନଙ୍କରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଲଗା ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କଲୁ । ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ, ଏକଦା ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ, ଗୁଜରାଟର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଆମର ଆଦିବାସୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କର ବାସସ୍ଥାନ ଅଟେ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ସେହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଉମର ଗ୍ରାମ ଠାରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ବିଜ୍ଞାନ ଷ୍ଟ୍ରିମର ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଉ ନ ଥିଲା । ଆଜି ଶିକ୍ଷକମାନେ କେବଳ ସେଠାରେ ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷା ଦେଉନାହାନ୍ତି, ବରଂ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଯୁବବନ୍ଧୁ ପୁଅ-ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହେଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ଅନେକ ଥର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପରେ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ବିଦେଶ ଯିବାର ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଯାଇଥାଏ, ବିଦେଶରେ ଏହି ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଯେତେବେଳେ ସାକ୍ଷାତ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ସେମାନେ ଯେଉଁ କଥା କହିଥାନ୍ତି । ଏଠାରେ ବସିଥିବା ଏବଂ ଏହି କଥାକୁ ଶୁଣୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିକ୍ଷକ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁଭୂତି କହୁଛି । ବିଶେଷ ଭାବରେ ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶରେ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର କେତେ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ବହୁତ ଗର୍ବର ସହିତ ସେମାନେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିଲେ । ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ମୋର ପ୍ରଥମ ବିଦେଶ ଯାତ୍ରା ଭୂଟାନକୁ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଭୁଟାନର ରାଜ ପରିବାର ସହିତ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଥିଲେ, ଯିଏ ତାଙ୍କର ବରିଷ୍ଠ ରାଜା ଅଛନ୍ତି ସେ କହୁଥିଲେ ଯେ ମୋ ପିଢ଼ିର ଯେତିକି ଲୋକ ଭୁଟାନରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ କେହି ନା କେହି ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନର ଶିକ୍ଷକ ପଢ଼ାଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ସେ ବଡ଼ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଥିଲେ । ଏମିତି ହିଁ ମୁଁ ଯେବେ ସାଉଦି ଆରବ ଯାଇଥିଲି, ସେଠିକାର ରାଜା ବହୁତ ବରିଷ୍ଠ ଏବଂ ସମ୍ମାନନୀୟ ମହାପୁରୁଷ ଅଟନ୍ତି । ମୋ ଉପରେ ତାଙ୍କର ଭଲପାଇବା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ସହିତ ମୁଁ ବସିଲି ସେତେବେଳେ ସେ ମୋତେ କହିଲେ ମୁଁ ତୁମକୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଉଛି । ପୁଣି ସେ ମୋତେ ପଚାରିଲେ କାହିଁକି ଜାଣିଛ? ମୁଁୂ କହିଲି- ଆପଣ କୁହନ୍ତ, ଏହା ଆପଣଙ୍କର କୃପା ଅଟେ । ସେ କହିଲେ ଦେଖ ଭାଇ ମୁଁ ହେଉଛି ରାଜା, ଯାହା ବି ଅଛି, କିନ୍ତୁ ପିଲାବେଳେ ମୋର ଶିକ୍ଷକ ତୁମ ଦେଶରେ ଥିଲେ ଏବଂ ତୁମର ଗୁଜରାଟର ଥିଲେ ଏବଂ ସେ ମୋତେ ପଢ଼ାଇଥିଲେ । ଅର୍ଥାତ ଏତେ ବଡ଼ ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶର ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କହୁଥିବା ବେଳେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଅବଦାନର କଥା କହିବା, ଏହା ଗୌରବ ଅନୁଭବ କରେ ।
ବିଗତ ଦିନରେ କୋଭିଡରେ ଆପଣ ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ସମ୍ପର୍କରେ ଟିଭିରେ ବହୁତ କିଛି ଦେଖିଥିବେ । ଆପଣ ଡବ୍ଲୁଏଚଓର ଯିଏ ମୁଖ୍ୟ ଥିଲେ, ଶ୍ରୀ ଟେଡ୍ ରାଂସ, ତାଙ୍କୁ ଅନେକ ଥର ଟିଭିରେ ଆପଣ ତାଙ୍କର ବିବୃତି ଦେଖିଥିବେ । ମୋର ତାଙ୍କ ସହିତ ଭଲ ବନ୍ଧୁତା ଅଛି ଏବଂ ସେ ସର୍ବଦା ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଥିଲେ । ଅତୀତରେ ଜାମନଗରକୁ ଆସିଥିଲେ, ତଥାପି ସେ ପୁଣି ସେହି ଗର୍ବର ସହିତ ପୁଣିଥରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ସେ ପିଲାଦିନରୁ ମୋ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷଣ ସହିତ କେହି ନା କେହି ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ମୋର ଜୀବନକୁ ତିଆରି କରିବାରେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷକଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଏବଂ ତା’ପରେ ପୁଣି ସେ ମୋତେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଆସିଛି, ଭାରତର ଶିକ୍ଷକମାନେ ମୋତେ ତିଆରି କରିଛନ୍ତି, ଆପଣ ମୋତେ ଗୋଟିଏ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଉପହାର ଦେଇପାରିବେ କି? ମୁଁ କହିଲି କ’ଣ? ସେ କହିଲେ, ଆପଣଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ସାର୍ବଜନିନ ଭାବରେ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ମୁଁ କହିଲି- ନିଶ୍ଚିତ ଦେବି, ଆପଣ କୁହନ୍ତୁ । କହିଲେ, ଆଜି ତୁମେ ମୋର ନାମ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନୀ ନାମ ସହିତ ତିଆରି କରିନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ମୁଁ ସର୍ବସାଧାରଣ ଭାବରେ ଶ୍ରୀ ଟେଡ୍ ରାଂସକୁ ଶ୍ରୀମାନ ତୁଳସୀ ଭାବରେ ନାମିତ କଲି । ତାହା ହେଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଦୁନିଆରେ ଏମିତି ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଚିହ୍ନ ଛାଡ଼ିଛନ୍ତି, ଲୋକମାନେ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେମିତି ରୁପାଲା ଜୀ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁିପାରୁଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଜଣେ ଆଜୀବନ ଶିକ୍ଷକ ଅଟନ୍ତି । ମୁଁ ନିଜେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଛି ଯେ ମୁଁ ଏକ ଆଜୀବନ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଅଟେ । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ସମାଜରେ ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ, ତାକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ନୀରିକ୍ଷଣ କରିବା ଶିଖିଛି । ଆଜି ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଅନୁଭୂତିକୁ ମୁଁ ଆଜି ଟିକିଏ ମନଭରି ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଥିବା ଏହି ସମୟରେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ଶିକ୍ଷକ ବଦଳୁଛନ୍ତି, ଛାତ୍ରମାନେ ମଧ୍ୟ ବଦଳୁଛନ୍ତି । ଏମିତିରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପରସ୍ଥିତିରେ ମୁଁ ଆମେ କେମିତି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, ଏହା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଯେମିତି ଆମେ ଦେଖିଲୁ, ପୂର୍ବର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭାବ ଭଳି ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ । ଏବଂ ତା’ପରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ନିକଟରୁ ସେଭଳି କୌଣସି ବିଶେଷ ଆହ୍ୱାନ ନ ଥିଲା । ଆଜି ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସୁବିଧାର ଯେଉଁ ଭାବ ଥିଲା, ଯାହା କିଛି ସମସ୍ୟା ଥିଲା, ତାହା ଧୀରେ ଧୀରେ ଦୂର ହୋଇଯାଉଛି । କିନ୍ତୁ, ଆଜିର ପିଢ଼ିର ପିଲାମାନେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ଜିଜ୍ଞାସା ଅଛି, ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ କୌତୂହଳ ଅଛି, ସେମାନେ ମା’-ବାପାଙ୍କ ସହିତ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ନେଇ ଆସିଛି। ସେହି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସ ଭରି ରହିଛି, ସେହି ଛାତ୍ର ନିର୍ଭୟ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱଭାବ ୮ ବର୍ଷର, ୯ ବର୍ଷର ଛାତ୍ର ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥାଏ । ସେହି ଶିକ୍ଷାର ପାରମ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ସହିତ କିଛି ନୂତନ ଜିନିଷ ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଥାଏ, କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥାଏ । ସେମାନଙ୍କର ଜିଜ୍ଞାସା ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ବିଷୟରୁ ବାହାରକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦିଅନ୍ତୁ । ଏଠାରେ ବସିଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ଶିକ୍ଷକ, ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଲାମାନେ ସେମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଥିବେ । ସେମାନେ ଏମିତି ପ୍ରଶ୍ନ ନେଇ ଆସୁଥିବେ, ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କଷ୍ଟ ହୋଇ ପଡୁଥିବ । ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ସୂଚନାର ଅଲଗା ଅଲଗା ସ୍ରୋତ ରହିଛି । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ନିଜକୁ ଅପଡେଟ ରଖଛନ୍ତି ବୋଲି ଆହ୍ୱାନ କରିଥାନ୍ତି । ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ କେମିତି ସମାଧାନ କରିବ, ଏହା ଉପରେ ଆମର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ । ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଉପାୟ ହେଉଛି ଯେ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ବୃଦ୍ଧି ଅବସର ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଖାଯାଏ । ଏହି ଆହ୍ୱାନ ଆମକୁ ଶିଖିବା, ଶିଖିବା ନାହିଁ ଏବଂ ପୁନଃ ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ । ଏହାକୁ ସମାଧାନ କରିବାର ଗୋଟିଏ ଉପାୟ ହେଉଛି ଯେ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ନିଜକୁ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଗାଇଡ୍ ଏବଂ ମେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟ କରନ୍ତୁ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୁଗଲରୁ ଡାଟା ମିଳିପାରିବ, କିନ୍ତୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଜକୁ ହିଁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଜଣେ ଗୁରୁ ହିଁ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଗାଇଡ କରିପାରିବେ । ତାହା ନିଜସ୍ୱ ସୂଚନାର ପ୍ରକୃତ ଉପଯୋଗ କିପରି କରିବେ । ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଦ୍ୱାରା ସୂଚନା ମିଳିପାରିବ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରକୃତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଶିକ୍ଷକ ହିଁ ଦେଇପାରିବେ । କେବଳ ଏକ ଗୁରୁ ହିଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଏହା ବୁଝାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ଯେ କେଉଁ ସୂଚନା ଉପଯୋଗୀ ଅଟେ ଏବଂ କେଉଁଟା ନୁହେଁ । କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ କୌଣସି ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ପାରିବାରିକ ସ୍ଥିତିକୁ ବୁଝିପାରିବ ନାହିଁ । ଜଣେ ଗୁରୁ ହିଁ ତାଙ୍କର ଅବସ୍ଥାକୁ ବୁଝି ତାଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାରୁ ବାହାର କରିବାରେ ପ୍ରେରଣା ଦେଇପାରିବେ । ଏହିଭଳି ଭାବରେ, ଦୁନିଆର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଏହି ଶିକ୍ଷା ଦେଇପାରିବ ନାହିଁ ଯେ କୌଣସି ବିଷୟର ଗଭୀରତାକୁ ଯାଇ ତାହାକୁ କେମିତି ବୁଝିବା, ଗଭୀର ଶିକ୍ଷା କେମିତି କରିବା ।
ଯେତେବେଳେ ସୂଚନା ବହୁମାତ୍ରାରେ ଥିବ, ସୂଚନା ଯେତେବେଳେ ପାହାଡ଼ ଭଳି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହା ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ଯେ ସେମାନେ କେମିତି ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ଉପରେ ନିଜର ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦିି୍ରତ କରିବେ । ଗଭୀର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାହାକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ସମାଧାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ବହୁତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ, ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଆହୁରି ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହିିଁବି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କୌଣସି ଉପଦେଶ ଦେବାକୁ ଆସିନାହିଁ, ନା ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଉପଦେଶ ଦେଇପାରିବି । କିନ୍ତୁ ଆପଣ କ୍ଷଣକ ପାଇଁ ଏହା ଭୁଲିଯାଆନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ । କ୍ଷଣକ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣ କୌଣସି ସନ୍ତାନର ମାତା ଅଟନ୍ତି, କୌଣସି ସନ୍ତାନର ପିତା ଅଟନ୍ତି । ଆପଣ ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କେମିତି ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣ କ’ଣ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ଉତ୍ତର ମିଳିବ ସାଥୀମାନେ, ଏଠେରେ କେହି ଅସ୍ୱୀକାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ପ୍ରଥମ ଉତ୍ତର ମିଳିବ, ମୁଁ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ, ଆମ ମାତା-ପିତା ଉଭୟ ଭଲ ଶିକ୍ଷକ ଅଟୁ, କିନ୍ତୁ ଆମର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଶିକ୍ଷକ ମିଳନ୍ତୁ, ଭଲ ଶିକ୍ଷା ମିଳୁ, ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟରେ ମଧ୍ୟ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ କାମନା ରହିବ, ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଶିକ୍ଷକ, ଭଲ ଶିକ୍ଷା ମିଳୁ । ଯେଉଁ କାମନା ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଅଛି, ସେହି କାମନା ଭାରତରବର୍ଷର କୋଟି କୋଟି ମାତା-ପିତାଙ୍କ ହୃଦୟରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଯାହା ଆପଣ ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତାହା ଭାରତବର୍ଷର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆ-ବାପା ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ଆଶା ରଖିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି କଥାକୁ ସବୁବେଳେ ଧ୍ୟାନରେ ରଖନ୍ତୁ ଯେ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ, ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ, ଆପଣଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦୀନ ବ୍ୟବହାରରୁ, ଆପଣଙ୍କ ଚାଲିଚଳନରୁ, ଆପଣଙ୍କ ବସିବା ଉଠିବା ପ୍ରକୃତିରୁ ସେମାନେ ବହୁତ କିଛି ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି । ଆପଣ ଯାହା ପଢ଼ାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନେ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଶିଖୁଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ବେଳେବେଳେ ବହୁତ ତଫାତ ରହିଥାଏ । ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରୁଥିବେ ଯେ ଆପଣ ଗଣିତ, ବିଜ୍ଞାନ, ଇତିହାସ କିମ୍ବା କୌଣସି ଅନ୍ୟ ବିଷୟ ପଢ଼ାଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଛାତ୍ରମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ କେବଳ ସେହି ବିଷୟ ଶିଖୁନାହାନ୍ତି । ସେମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଶିଖୁଛନ୍ତି ଯେ ନିଜ କଥାକୁ କେମିତି ରଖିବାକୁ ହେବ । ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ରଖିବାକୁ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଭଳି ଗୁଣ ମଧ୍ୟ ଶିଖୁଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖି ସେମାନେ ଶିଖିଥାଆନ୍ତି ଯେ କଠୋର ପ୍ରତିଛବି ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ କିପରି ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇ ପାରିବ । ନିରପେକ୍ଷ ରହିବାର ଗୁଣ ମଧ୍ୟ ସେହି ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ, ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷାର ଭୂମିକା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ । ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷକ, ପରିବାର ଠାରୁ ବାହାରେ ଥିବା ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତି ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ସହିତ ସବୁଠାରୁ ସେମାନେ ଅଧିକ ସମୟ ବିତାଇଥାନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱର ଅନୁଭୂତି, ଭାରତର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ମଜବୁତ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଯେଉଁ ସ୍କୁଲରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଅଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଲାଗୁ ହୋଇ ଯାଇଥିବ କିମ୍ବା ପୁଣି ଲାଗୁ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବ । ଏବଂ ମୋତେ ଗର୍ବର ସହିତ ଏଥର ଯେଉଁ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ତିଆରି ହୋଇଛି, ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶିକ୍ଷକମାନେ ତାହାକୁ ତିଆରି କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ସହିତ ଏହି ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷାନୀତି ତିଆରି ହୋଇପାରିଛି । ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ତାହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରା ଯାଇଥିଲା । ଆଜି ଭାରତ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ ଆବଶ୍ୟକତା ମୁତାବକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏହି ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି କରାଯାଇଛି ।
ଆମେ ଏତେ ବର୍ଷରୁ ସ୍କୁଲରେ ପାଠପଢ଼ା ନାମରେ ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କେବଳ ବହିର ଜ୍ଞାନ ଦେଇଥାଉ । ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ସେହି ପୁରୁଣା ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରୁଛି । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ବ୍ୟାବହାରିକ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅଟେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେମିତି ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଟିଚିଂ ଏବଂ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କୁହାଯାଉଛି ଯେ ଟିଚିଂର ଅବଧି ପୂରା ହୋଇଗଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେମିତି ଆପଣଙ୍କୁ ମୃତ୍ତିକା ସମ୍ପର୍କରେ କିଛି କହିବାକୁ ଯାଉଛି, ଚକ ବିଷୟରେ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ଅଛି, ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନେଇ କୁମ୍ଭାର ଘରକୁ ଯାଇପାରିବେ । ଆପଣ କୁମ୍ଭାର ଘରକୁ ଯିବେ, ତାଙ୍କ ପାଖରେ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ ଜିନିଷ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ କୁମ୍ଭାର ରହିଥାନ୍ତି, କେତେ ପରିଶ୍ରମ କରିଥାନ୍ତି । ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଗରିବୀରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ କେତେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ଏବଂ ତାହା ଦ୍ୱାରା ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ମାଟିରୁ କେମିତି ସୁରେଇ ତିଆରି ହେଉଛି, ମାଠିଆ ତିଆରି ହେଉଛି, ପାତ୍ର ତିଆରି ହେଉଛି, ପିଲାମାନେ ଏହା ସବୁ ଦେଖିବେ । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ମାଟି କେମିତି ହୋଇଥାଏ, ଏହି ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଏହିପରି ବ୍ୟାବହାରିକ ଉପାୟ ହେଉଛି ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିକାଲି ଶିକ୍ଷାଦାନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଅନନ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ବିତର୍କ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମୋର ପିଲାଦିନର ଗୋଟିଏ ଘଟଣା ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି । ମୋତେ ମୋର ନିଜର ଶିକ୍ଷକ ଆଜି ମଳିନ ପଡୁଛନ୍ତି । ମୋର ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷକ, ସେ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଯେତେବେଳେ ସ୍କୁଲରୁ ଘରକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ସେତେବେଳେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କିଛି ନା କିଛି କାମ ଦେଉଥିଲେ । ତାହା ହୋମୱାର୍କ ନୁହେଁ, ଅନ୍ୟ କିଛି କାମ ଦେଉଥିଲେ । ଯେମିତି ସେ କହୁଥିଲେ ଆଚ୍ଛା ଭାଇ ତୁମେ ଏମିତି କର ଆସନ୍ତାକାଲି ଦଶ ଚାଉଳ ନେଇ ଆସିବ । ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନ କହୁଥିଲେ ତୁମେ ୧୦ ମୁଗର ଦାନ ନେଇ ଆସିବ, ତୃତୀୟ ଦିନ କହୁଥିଲେ ହରଡ଼ ଡାଲି ୧୦ ନେଇକି ଆସିବ । ଚତୁର୍ଥ ଦିନ କହୁଥିଲେ ୧୦ ଚଣା ନେଇକି ଆସିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ କିଛି ନା କିଛି ଏମିତି ୧୦-୧୦ କରି ମଗାଇ ନେଉଥିଲେ । ତେବେ ପିଲାଟି ଘରେ ଯାଇକି ମନେ ରଖୁଥିଲା; ମୋତେ ୧୦ ଆଣିବାକୁ ଅଛି, ୧୦ ଆଣିବାକୁ ହେବ । ୧୦ ନମ୍ବର ଫୋକସରେ ରହି ଯାଉଥିଲା ପୁଣି ମୋତେ ଗହମ ଆଣିବାକୁ ଅଛି, ଚାଉଳ ଆଣିବାକୁ ଅଛି ତାଙ୍କ ମସ୍ତିଷ୍କରେ ଚାଉଳ ୧୦, ଚାଉଳ ଏବଂ ୧୦ ଏହା ସ୍ଥିର ରହିଥାଏ । କିନ୍ତୁ କ୍ଲାସରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଯାଉଥିଲୁ ସେତେବେଳେ ଆମର ଶିକ୍ଷକ ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉକ୍ରଣ୍ଠା ପ୍ରକାଶ କରୁଥିଲେ । ଏବଂ ପୁଣି ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହୁଥିଲେ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ଲୋକଙ୍କୁ, ଆଚ୍ଛା ଭାଇ ତୁମେ ଏମିତି କରି ଏଥିରୁ ୫ ମୁଗ ବାହାର କର, ଅନ୍ୟ କହୁଥିଲେ ତୁମେ ୩ ଚଣା ବାହାର କରି, ତୃତୀୟ ଜଣକୁ କହୁଥିଲେ, ଅର୍ଥାତ ସେ ମୁଗକୁ ଚିହ୍ନୁଥିଲା, ତା’ ନମ୍ବର ମନେରହୁ । ଅର୍ଥାତ ଅନେକ ଏମିତି ଅନେକ ପ୍ରାକ୍ଟିକାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା । ଆମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କୁ ଶିଖାଇବାର ତାଙ୍କର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ୟ ଥିଲା । ଯେତେ ଆମେ ୧ ବର୍ଷ ହେବ ପୂରା ହୋଇଗଲା ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ହେଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ ସେହି ଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ, ତା’ପରେ ସେ ପୁଣିଥରେ ସେହି କଥା କହିଲେ ମୁଁ ଟିକିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ଥିଲି, ତେବେ ମୁଁ କହିଲି ସାହବ ଗତ ବର୍ଷ ଆପଣ ଏହା କରାଉଥିଲେ, ପୁନର୍ବାର କାହିଁକି କରୁଛ । କହିଲେ ଚୁପ ରୁହ, ତୁମେ ତୁମର କାମ କର । ଠିକ ଅଛି, ଯାହା କହିଲ ତାହା ନେଇକି ଆସିଗଲି । କିନ୍ତୁ ତା’ ପରବର୍ଷ ସେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲେ । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଆଖିରେ ପଟି ବାନ୍ଧି ଦେଲେ । ଏବଂ ସେ କହିଲେ ସ୍ପର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ତୁମେ କୁହ କେଉଁଟା ମୁଗ, ଚଣା କେଉଁଟା ଏବଂ ସ୍ପର୍ଶର୍ ଇନ୍ଦ୍ରିୟର କ’ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ତାହାର ଶିକ୍ଷା ସେ ଅତି ସରଳତାର ସହିତ ଦେଉଥିଲେ ସାଥୀମାନେ । ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ଜଡ଼ିତ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ସେତେବେଳେ କେମିତି ଲାଗିଥାଏ ସେ ଅନୁଭୂତି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ, ଏପରି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଯୋଗୁ ଆମକୁ ଅନେକ ଲାଭ ହେଉଥିଲା । ଆମକୁ ଗଣିତ ବାବଦରେ ଜଣା ପଡ଼ିଲା, ଆମକୁ ଡାଲି ସମ୍ପର୍କରେ ଜଣା ପଡ଼ିଲା, ଆମକୁ ରଙ୍ଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଜଣା ପଡ଼ିଲା । ତେବେ ସେ ଏହିପରି ଭାବରେ ପ୍ରାକ୍ଟିକାଲ ଜ୍ଞାନ ସହିତ ପାଠପଢ଼ା କରାଉଥିଲେ । ପ୍ରାକ୍ଟିକାଲ ସହିତ ପାଠପଢ଼ା, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ମୂଳ ଭାବନା ଅଟେ, ଏବଂ ଏହାକୁ ସାଧାରଣରେ ଆଣିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ବଡ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆମ ଗାଁ ଏବଂ ଛୋଟ ସହରର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉଛି- ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାର ବ୍ୟବସ୍ଥା । ବି୍ରିଟିଶମାନେ ଆମ ଦେଶକୁ ଅଢ଼େଇ ଶହ ବର୍ଷ ଶାସନ କରିଥିଲେ, ତଥାପି ଇଂରାଜୀ ଭାଷା ଗୋଟିଏ ଶ୍ରେଣୀରେ ସୀମିତ ରହିଥିଲା । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏମିତି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରାଥମିକତା ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲା । ଅଭିଭାବକମାନେ ମଧ୍ୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲେ । ମୋର ଶିକ୍ଷକ ସଂଘ ଏହାର ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ କେବେ ଚିନ୍ତା କରିଛି କି ନାହିଁ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ । ଆଜି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି, ଯେଉଁ ସମୟରେ ଆପଣ ଭାବିବେ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ଏହି ସରକାରଙ୍କୁ ଯେତିକି ପ୍ରଶଂସା କରିବେ ସେତିକି କମ ହେବ । କ’ଣ ହେଲା, ଯେତେବେଳେ ଏହା ଇଂରାଜୀରେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ସେତେବେଳେ ଆମ ଗାଁର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଗରୀବ ପରିବାର ଯେଉଁମାନେ ମାତୃଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ପରେ ବାହାରୁ ଥିଲେ, ସେମାନେ ଯେତେ ଭଲ ଶିକ୍ଷକ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଇଂରାଜୀ ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲେ ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଚାକିରିର ସମସ୍ୟା ବଢ଼ିବାକୁ ଲାଗିଲା । କାରଣ ଇଂରାଜୀର ପରିବେଶ ଚାଲିଗଲା । ଆପଣଙ୍କ ଚାକିରି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସାଥୀମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଚାକିରି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆମେ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଯାହା ମୋ ଶଇକ୍ଷକଙ୍କ ଜୀବନ ବଂଚାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମ ଦେଶରେ ଏହା ଚାଲିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଆପଣ ଏଥିରୁୂ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇବେ । ଆମ ଗାଁରୁ ଆସୁଥିବା ଯୁବକମାନେ, ଗରୀବ ପରିବାରରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହାର ବହୁତ ଲାଭ ପାଇବେ, ଶିକ୍ଷକମାନେ ଏହାକୁ ପାଇବେ, ଚାକିରି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟରେ, ଆଜି ଆମକୁ ସମାଜରେ ଏପରି ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ଶିକ୍ଷକ ହେବା ପାଇଁ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବରେ ଆଗକୁ ଆସିବେ । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଲୋକମାନେ ଡାକ୍ତର ହେବା ପାଇଁ କଥା ହେଉଛନ୍ତି, ଇଞ୍ଜିନିୟର ହେବା ପାଇଁ କଥା ହେଉଛନ୍ତି, ଏମବିଏ କରିବା ପାଇଁ କଥା ହେଉଛନ୍ତି, ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପାଇଁ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛନ୍ତି, ଏ ସମସ୍ତ କଥା କରିଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବୋଧେ କମ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ଯେ କେହି ଆସି କହୁଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଶିକ୍ଷକ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପଢ଼ାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଯେକୌଣସି ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ । ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଆମେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଚାକିରି କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛୁ, ଆମେ ଦରମା ମଧ୍ୟ ପାଉଛୁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ହୃଦୟରୁ ଶିକ୍ଷକ ଅଟୁ କି? ଆମେ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଶିକ୍ଷକ କି? କ’ଣ ଶୋଇବା, ଜାଗ୍ରତ ରହିବା, ଉଠିବା ବସିବା ସମୟରେ ଆମ ମନରେ ଏହି ଭାବନା ରହିଛି କି ମୋତେ ଦେଶର ଆଗାମୀ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଢ଼ିବାକୁ ହେବ, ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ କିଛି ନୂଆ ଶିଖାଇବାକୁ ହେବ? ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ ସମାଜକୁ ଗଢ଼ିବାରେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଅନେକ ଥର କିଛି ପରିସ୍ଥିତି ଦେଖି ମୋତେ କଷ୍ଟ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବି, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ମୋର କଷ୍ଟ ବୁଝିପାରିବେ । ମୁଁ ବେଳେବେଳେ କାରଣ ମୋର ମନରେ ଯେବେ ବର୍ତ୍ତମାନ ରୁପାଲୀ ଜୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲି, ତେବେ ମୋର ଦୁଇଟି ଇଚ୍ଛା ଥିଲା, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦୁଇଟି ଇଚ୍ଛା । ପିଲାବେଳେ ଯିଏ ମୋ ସହିତ ସ୍କୁଲରେ ଯେଉଁ ସାଙ୍ଗ ପଢୁଥିଲେ ତାଙ୍କୁ ମୁଁ ପିଏମଙ୍କ ଘରକୁ ଠାକିଥଲି । କାରଣ ମୁଁ ଜଣେ ପରିବ୍ରାଜକ ଥିଲି । ମୋର ସମ୍ପର୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଛିନ୍ନ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା । ତିନି ତିନି ଦଶକ ମଧ୍ୟ ଏହା ଭିତରେ ବିତି ଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୋର ମନ ହେଉଥିଲା ଯେ ମୋର ପୁରୁଣା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟରେ ମୋର ଇଚ୍ଛା ଥିଲା ଯେ ମୋର ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ମୁଁ ମୋର ନିଜ ଘରକୁ ଡାକିବି ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବି । ଏବଂ ମୋତେ ଖୁସି ଯେ ସେହି ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଡାକିଲି, ଜଣେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କର ବୟସ ୯୩ ଥିଲା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ସାଥୀମାନେ ଗର୍ବ ହେବ ଯେ ମୁଁ ଏଭଳି ଏକ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଅଟେ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ମୋର ଯେତେ ଶିକ୍ଷକ ଜୀବିକା ଅଛନ୍ତି ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପର୍କରେ ରହିଛି, ଆଜି ମଧ୍ୟ । କିନ୍ତୁ ଆଜିକାଲି ମୁଁ କ’ଣ ଦେଖୁଛି, ଯଦି କେହି ମୋତେ ବାହାଘରର ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେବାକୁ ଆସୁଥାଏ କିମ୍ବା କୌଣସି ବାହାଘରକୁ ଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିଥାଏ- ସେ କେତେବଡ଼ ଲୋକ ହେବେ । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିଥାଏ । ଆଚ୍ଛା ଭାଇ ତୁମର ବାହାଘର ହେଉଛି, ତୁୂମ ଜୀବନର ବଡ଼ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସର ଅଟେ, ତୁମେ କ’ଣ ନିଜେ କୌଣସି ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ବାହାଘରରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେଇଛନ୍ତି କି? ୧୦୦ରୁ ୯୦ ଶତକଡ଼ା କେହି ମୋଟେ କହିବେ ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଡାକିଛି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥାଏ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଏପଟ ସେପଟ ଦେଖିବାକୁ ଲାଗି ପଡ଼ିଥାନ୍ତି । ଆରେ ତୁମ ଜୀବନକୁ ଗଢ଼ିବାରେ ଯିଏ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତୁମ ଜୀବନରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ବାହା ହେବାକୁ ଯାଉଛ ସେତେବେଳେ ତୁମକୁ ତୁମର ଶିକ୍ଷକ ମନେ ପଡ଼ିଲେ ନାହିଁ । ଏହା ସମାଜର ଏକ ଏପରି ସତ୍ୟ ଏବଂ ଏହା କାହିଁକି ଏମିତି ହେଉଛି? ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଚିନ୍ତା କରିବା ଦରକାର । ଏବଂ ଏହି ସତ୍ୟତାର ଆଉଏକ ଦିଗ ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏମିତି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଥାଏ, ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କର ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପଚାରିଥାଏ । ମୁଁ ବହୁତ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥାଏ । ବହୁତ ବର୍ଷ ଧରି ଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଭେଟ ପଡୁଛି, ସେତେବେଳେ ପଚାରଉଛି, ମୁଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ସ୍କୁଲର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଯାଉଛି ଏବଂ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପ୍ରକୋଷ୍ଠରେ ବସି ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରୁଛି । ମୁଁ ପଚାରୁଛି, ଭାଇ ଆପଣ ୨୦ ବର୍ଷ ଧରି ଶିକ୍ଷକ ଅଛନ୍ତି, କେହି ୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ଶିକ୍ଷକ ଅଛନ୍ତି, କେହି ୧୨ ବର୍ଷ ଧରି ଶିକ୍ଷକ ଅଛନ୍ତି । ଆପଣ ମୋତେ ୧୦ ଜଣ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ନାମ କୁହନ୍ତି । ଆପଣ ଜୀବନ କାଳରେ ୧୦ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ନାମ କୁହନ୍ତୁ,- ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଜୀବନରେ ବହୁ ଉନ୍ନତି ପ୍ରାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ଗର୍ବିତ ଅଛନ୍ତି, ସେ ଆପଣଙ୍କର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଥିଲା ଏବଂ ତାହାର ଜୀବନ ସଫଳ ହେଲା । ମୋର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ କହୁଛି ବହୁତ ଶିକ୍ଷକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ମୋତେ ଉତ୍ତର ଦେଇପାରନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ୨୦ ବର୍ଷ ଶିକ୍ଷକତା କରିଥିଲି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ପିଲାମାନେ ଆସୁଛନ୍ତି, ମୋ ସହିତ ରହୁଥିଲେ କିନ୍ତୁ କେଉଁ ୧୦ ଜଣ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଗଢ଼ିପାରିଲେ ଏବଂ ତାହା ମୋର ମନେ ଅଛି କି ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କ ମୋର କିଛି ସମ୍ପର୍କ ରହିଥିଲା କି ନାହିଁ । ସେତେବେଳେ ଜିରୋ ରେଜଲ୍ଟ ଆସିଥାଏ ସାଥୀମାନେ । ଅର୍ଥାତ ଉଭୟ ପକ୍ଷରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକ ଉଭୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ହୋଇଥାଏ ।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ସବୁକିଛି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି । ଆପଣଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ଆମେ ଦେଖୁ ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଜଣେ ଖେଳାଳି ପଦକ ସହିତ ଆସିଥାନ୍ତି, ତେବେ ସେ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ନିଜ ଗୁରୁ, ନିଜ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିଥାନ୍ତି । ସେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଜିତିକି ଆସିଛନ୍ତି । ୧୫-୨୦ ବର୍ଷର ଏକ ବ୍ୟବଧାନ ନିଶ୍ଚୟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯିଏ ତାଙ୍କୁ ପିଲାଦିନରେ ଖେଳ ଶିଖାଇଥିଲା, ତଥାପି ଯେତେବେଳେ ସେ ପଦକ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ ସେହି ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଇଥାନ୍ତି । ଗୁରୁଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହି ସମ୍ମାନର ଭାବନା ତାଙ୍କର ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ମନରେ ରହିଥାଏ । ଏହା ଘଟେ । କାରଣ ଗୁରୁ କିମ୍ବା ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ସେହି ଖେଳାଳିଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି, ତାଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାନ୍ତି । ଏହା ଉପରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥାନ୍ତି । ଖେଳପଡ଼ିଆ ସହିତ, ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସାଧାରଣ ଦୁନିଆରେ ଆମେ କ୍ୱଚିତ୍ ଦେଖୁ ଯେ ଜଣେ ଛାତ୍ର ତାଙ୍କ ସେମାନଙ୍କୁ ଜୀବନ ସାରା ମନେ ରଖଥାଏ, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପର୍କରେ ରହିଥାଏ । ଏହା କାହିଁକି ଘଟେ, ଏହା ସମ୍ପର୍କରେ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଜରୁରୀ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସମୟ ସହିତ, ଛାତ୍ର ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ସେଠାରୁ ପଢ଼ି ବାହାରିଲା ପରେ ପିଲାମାନେ ସ୍କୁଲକୁ ସେତେବେଳେ ମନେ ପକାଇଥାନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ କୌଣସି ଫର୍ମ ଧରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ ଏବଂ ସେଠାରୁ ସେ କୌଣସି ଆଡମିଶନ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ମୁଁ ବହୁତ ଥର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଛି ଯେ ଆପଣ କ’ଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍କୁଲର ସ୍ଥାପନା ଦିବସ କିମ୍ବା ଆପଣଙ୍କ ସ୍କୁଲର ଜନ୍ମଦିନ କେବେ ହୋଇଥାଏ? ଜନ୍ମଦିନ ଅର୍ଥାତ ତାହା କେଉଁ ଦିନ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍କୁଲ ସେହି ଗାଁରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏବଂ ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା ହେଉଛି ଯେ ପିଲାମାନେ କିମ୍ବା ବିଦ୍ୟାଳୟର ପରିଚାଳନା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ କିମ୍ବା ଶିକ୍ଷକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ସେମାନେ ଯେଉଁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି କିମ୍ବା ସେମାନେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଥିବା ବିଦ୍ୟାଳୟ କେବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ସୂଚନା ଭାଇ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ । ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଛାତ୍ରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିିଚ୍ଛିନ୍ନତା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ପାରିବ ଯେ ଆମେ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଜନ୍ମ ଦିନ ପାଳନ କରିବୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ବଡ଼ ଉତ୍ସବରେ ପାଳନ କରିବୁ, ସମଗ୍ର ଗାଁ ଏହାକୁ ଏକତ୍ର ପାଳନ କରିବେ ଏବଂ ସେହି ବାହାନାରେ ଆପଣ ସେହି ସ୍କୁଲରେ ପାଠ ପଢ଼ି ଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ପୁରାତନ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରନ୍ତୁ, ପୁରୁଣା ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରନ୍ତୁ, ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଏକ ପୂରା ପରିବେଶ ବଦଳିଯିବ, ଆପଣାପଣର ନୂତନ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସମ୍ପର୍କ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ସମାଜ ଯୋଡ଼ି ହେବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଜଣା ପଡ଼ିବ ଯେ ଆମର ଏହିଠାରେ ପଢ଼ିଥିବା ପିଲାମାନେ ଆଜି କେଉଁଠି କେଉଁଠି ପହଂଚିଛନ୍ତି । ଆପଣ ଗର୍ବିତ ହେବେ । ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି ଯେ ସ୍କୁଲର ଠିକଣା ନଥାଏ ଯେ ସେମାନେ ପଢ଼ାଇଥିବା ପିଲାମାନେ କେଉଁଠି ପହଂଚିଛନ୍ତି, କେତେ ଶିଖରକୁ ଯାଇ ପାରିଛନ୍ତି । କେହି କୌଣସି କମ୍ପାନୀର ସିଇଓ ଅଛନ୍ତି, କେହି ଡାକ୍ତର ଅଛନ୍ତି, କେହି ଇଞ୍ଜିନିୟର ଅଛନ୍ତି, କେହି ସିଭିଲ ସର୍ଭିସରେ ଆସି ଯାଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେ ଯେଉଁ ସ୍କୁଲରେ ପଢ଼ିଥିଲେ, ସେହି ବିଦ୍ୟାଳୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଜାଣିନଥାନ୍ତି । ଏହା ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ କେହି କେତେ ବଡ଼ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ହେଉ ନା କାହିଁକି, କୌଣସି ପଦ ପଦବୀରେ ସେ ରୁହନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଯଦି ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ପୁରୁଣା ସ୍କୁଲରୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଆସିବ ତେବେ ସେ କିଛି ମଧ୍ୟ କରି, ଖୁସି-ଖୁସି ସେହି ସ୍କୁଲ ନିଶ୍ଚିତ ଯିବେ । ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍କୁଲକୁ ନିଜ ସ୍କୁଲର ଜନ୍ମ ଦିନ ଅବଶ୍ୟ ପାଳନ କରିବା ଦରକାର ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ହେଉଛି ଫିଟନେସ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏ ସମସ୍ତ ବିଷୟ ପରସ୍ପର ସହ ଜଡ଼ିତ । ଅନେକ ଥର ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ପିଲାମାନଙ୍କର ଜୀବନ ଏତେ ଆରାମଦାୟକ ହୋଇଛି ଯେ କୌଣସି ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିନା ଦିନଟି ଅତିବାହିତ ହୋଇଥାଏ । କିମ୍ବା ସେ ଡିଜିଟାଲି ମୋବାଇଲରେ ବସିଥାଉ କିମ୍ବା ଟିଭି ସାମ୍ନାରେ ବସିଥାଉ । ମୁଁ ବେଳେବେଳେ ଯେତେବେଳେ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଯାଉଥିଲି, ମୁଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲି, ସେଠାରେ କେତେ ପିଲା ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଦିନକୁ ୪ ଥର ଝାଳ ବୋହିଥାଏ କୁହ । ବହୁତ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଜଣା ହିଁ ନ ଥିଲା ଯେ ଝାଳ କ’ଣ ହୋଇଥାଏ? ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଝାଳ ଆସି ନଥାଏ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଖେଳିବାର କୌଣସି ରୁଟିନ ନାହିଁ । ଏମିତିରେ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ କେମିତି ହେବ? ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛନ୍ତି, ସରକାର ପିଲାମାନଙ୍କ ପୋଷଣ ଉପରେ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ସରକାର, ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଛନ୍ତି, ଯଦି ଭାବନା ଏହା ହେବ ଯେ କୌଣସି ଭାବରେ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ କରିବାକୁ ହେବ, କାଗଜପତ୍ରରେ ସବୁକିଛି ଠିକ ରହିବ, ତେବେ ପୋଷଣକୁ ନେଇ ଆହ୍ୱାନ ଆସିବା ଜାରି ରହିଥିବ । ମୁଁ ତାହାକୁ ଅନ୍ୟ ପ୍ରକାରରେ ଦେଖୁଛି ସାଥୀମାନେ । ବଜେଟ ସରକାର ଦେଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆମେ ସେହି ଦେଶର ଲୋକ ଅଟୁ, ଯେଉଁଠି କେହି ମଧ୍ୟ ଯଦି ଛୋଟିଆ ଅନ୍ନକ୍ଷେତ୍ର ଚଳାଇଥାଏ ଏବଂ ସେଠାରେ କେହି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଆସିଥାଏ, ତେବେ ତାହାକୁ ଖାଦ୍ୟ ମିଳି ଯାଇଥାଏ । ସମାଜ ତାହାକୁ ବଡ଼ ଗର୍ବର ସହିତ ଦେଖିଥାଏ, ବଡ଼ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ଦେଖିଥାଏ । ଆଜି ଆମେ ଲଙ୍ଗର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା । ଆଜି ଲଙ୍ଗରକୁ ବହୁତ ସମ୍ମାନର ସହିତ, ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ଦେଖାଯାଉଛି । ଆଜି ଆମେ ଦେଖିବା ଯେ ଏମିତି ଏକ ଭଣ୍ଡାର ଅଛି ଯେଉଁଠି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ଖାଇବାକୁ ଦିଆଯାଉଛି । ଆମ ସ୍କୁଲରେ ଭଣ୍ଡାର ପ୍ରତିଦିନ ଚାଲିଛି ବୋଲି ଆମେ ଅନୁଭବ କରୁନାହୁଁ । ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଖାଇବାକୁ ଦେବାର ଆନନ୍ଦ, ତାଙ୍କ ମନକୁ ସଂସ୍କାରିତ କରିବାର ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ଏକ ପବିତ୍ର ଭାବନା କେବଳ ତାଙ୍କ ପେଟରେ କିଛି ଖାଦ୍ୟ ଯାଇଥାଏ, ସେତିକି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନୁହେଁ ସାଥୀମାନେ । ଆମକୁ ଅନୁଭବ ହେବା ଦରକାର ଯେ ଦେଖନ୍ତୁ ଏହି ପୂରା ସମାଜ ଯେପରି ଭୋକରେ ନ ରହୁ, ଏଥିପାଇଁ କେତେ କ’ଣ କରାଯାଉଛି, ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଏବଂ ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଗାଁର ଦୁଇଜଣ ବରିଷ୍ଠ ଲୋକଙ୍କୁ ଡାକିବା ଦରକାର ଯେ ଆଜି ଦି’ପହରର ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ ଆସନ୍ତୁ, ଆମର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପରଷନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସାଥୀରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ । ଦେଖନ୍ତୁ ପୂରା ମାହୋଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଯିବ, ଏହି ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଂସ୍କାରର କାରଣ ହୋଇଯିବ । ଏବଂ ତାହା ଦ୍ୱାରା ପିଲାମାନଙ୍କୁ କେମିତି ଖାଇବା, କେତେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ ଖାଇବା, କିଛି ଖାଦ୍ୟ ଖରାପ ନ କରିବା, କିଛି ନ ଫୋପାଡ଼ିବା, ସମସ୍ତ ସଂସ୍କାର ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯିବ । ଶିକ୍ଷକ ଭାବରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନିଜେ ଉଦାହରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ତାହାର ପରିଣାମ ବହୁତ ଉନ୍ନତ ହୋଇଥାଏ । ମୋର ମନେ ଅଛି, ପୁଣିଥରେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବାବେଳେ ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟର ଏକ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ସ୍କୁଲକୁ ଯାଇଥିଲି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେଠାକୁ ଗଲି, ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ଯେଉଁ ପିଲାମାନେ ଥିଲେ, ବହୁତ ସଫାସୁତରା ଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଉପରେ ଯେଉଁ ଛୋଟ ପିଲା ଥିଲେ ତାଙ୍କ ଉପରେ ଗୋଟେ ପିନରେ ଗୋଟେ ରୁମାଲ ଝୁଲା ଯାଇଥିଲା । ତେବେ ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ତାହାକୁ ହାତ ସଫା କରିବ ନାହିଁ, ନାକ ସଫା କରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ସେମାନେ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସ୍କୁଲ ପୂରା ହେଉଥିଲା ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ ଟିଚର ଥିଲେ ସେ ସବୁ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ କାଢ଼ି ନେଉଥିଲେ, ଘରେ ନେଇ ତାକୁ ଧୋଇ ତା’ ପରଦିନ ଆଣି ପୁଣି ଲଗାଇ ଦେଉଥିଲେ । ଏବଂ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଏହା ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି ଆମର ଏଠାରେ ଆପଣମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପୁରୁଣା କପଡ଼ା ବିକ୍ରି କରି ବାସନ ନେଇଥାନ୍ତି, କିଣିଥାନ୍ତି ବାସନ । ସେହି ମହିଳା ଗରୀବ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ନିଜ ଶାଢ଼ୀ ବିକ୍ରି କରୁ ନ ଥିଲେ । ସେ ଶାଢ଼ୀକୁ କାଟି ଛୋଟ ଛୋଟ ରୁମାଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଲଗାଉଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖନ୍ତୁ ଜଣେ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ନିଜର ପୁରୁଣା ଶାଢ଼ୀର ଛୋଟ ଖଣ୍ଡରୁ ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ କେତେ ସଂସ୍କାର ଦେଉଥିଲେ, ଯାହା ତାଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଅଂଶ ନ ଥିଲା । ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଭାବନା ଥିଲା ଯେ ସେହି ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମା’ଙ୍କ ବିଷୟରେ ମୁଁ କହୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ମୁଁ ଏମିତି ଏକ ସ୍କୁଲର କଥା କହୁଛି । ମୁଁ ଏକ ସ୍କୁଲକୁ ଯାଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ସ୍କୁଲଟି ଏକ କୁଟୀର ପରି ଥିଲା । ଏହା ଏକ ବଡ଼ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନ ଥିଲା, ଏହା ଏକ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଥିଲା, ସେଠାରେ ଗୋଟିଏ କାଚ ଲଗା ଯାଇଥିଲା, ଦର୍ପଣ ଲାଗିଥିଲା, ଆଇନା ୨/୨ର ଆଇନା ହେବ । ସେହି ଶିକ୍ଷକ ଏକ ନିୟମ କରିଥିଲେ, ଯିଏ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଆସିବ ପ୍ରଥମେ ସେ ଦର୍ପଣ ସମ୍ମୁଖରେ ୫ ସେକେଣ୍ଡ ଛିଡ଼ା ହେବ, ନିଜକୁ ଦେଖିବ ପୁଣି ଶ୍ରେଣୀକୁ ଯିବ । ସେହି ଏକକ ପରୀକ୍ଷଣ ସହିିତ ଯେକୌଣସି ଶିଶୁ ଆସୁଥିଲା ସେ ତୁରନ୍ତ ଦର୍ପଣ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହୋଇ ସଜାଡ଼ି ହୋଇ ଆସୁଥିଲେ । ତାହା ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କର ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଜାଗ୍ରତ ହେଉଥିଲା । ତାଙ୍କୁ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ମୋତେ ଏମିତି ରହିବାକୁ ହେବ । ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଶିକ୍ଷକ କେତେ ଅଦ୍ଭୁତ ଭାବରେ କରୁଥିଲେ । ଏମିତି ଶହ ଶହ ଉଦାହରଣ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ, ଆପଣଙ୍କର ଏକ ଛୋଟ ପ୍ରୟାସ କେତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରେ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଦେଇପାରିବି, ଯାହା ମୁଁ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହି ଦେଖିଛି, ଜାଣିଛି, ଶିଖିଛି। କିନ୍ତୁ ସମୟର ଅଭାବ ଯୋଗୁ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ କଥାକୁ ଲମ୍ବା କରୁନାହିଁ । ମୁଁ ମୋର କଥାକୁ ବିଶ୍ରାମ ଦେଉଛି । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଆମର ପରମ୍ପରାରେ ଗୁରୁମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଇଛି, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ସେହି ଗରିମାକୁ, ସେହି ଗୌରବକୁ, ସେହି ମହାନ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବେ, ନୂତନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବେ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ନମସ୍କାର!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Akhil Bhartiya Shiksha Sangh Adhiveshan in Gandhinagar, Gujarat
12 MAY 2023 4:10PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Council of Ministers and who introduces himself as a teacher throughout his life, Parshottam Rupala ji, C.R. Patil ji, who won with the highest victory margin in the last Lok Sabha elections, ministers of the Gujarat government, all members of the Akhil Bhartiya Primary Shikshak Sangh, respected teachers from every corner of the country, ladies and gentlemen!
I am grateful to you for inviting me to this national convention of the Akhil Bhartiya Primary Shikshak Sangh with so much affection. At a time, when India is moving forward with the determination to become a developed country in the ‘Amrit Kaal’ of independence, the role of teachers is very important. During my tenure (as Chief Minister) of Gujarat, I have had the experience of working with primary teachers to transform the entire education system of the state. As mentioned by the Chief Minister, the dropout rate in Gujarat used to be around 40 percent once upon a time. And as informed by the Chief Minister, it has come down to less than three percent. This has been possible only with the cooperation of the teachers of Gujarat. My experiences with the teachers in Gujarat have helped us a lot in the policy framework and making policies at the national level as well.
As Rupala ji was saying, a large number of girls used to drop out of school due to non-availability of toilets in schools. Therefore, we started a special campaign to build separate toilets for girls in schools. Once upon a time, science stream was not taught at all in the entire tribal belt from Umargam to Ambaji which is inhabited by our tribal brothers. Today teachers are not only teaching science there, but my tribal sons and daughters are also becoming doctors and engineers.
On several occasions, when I visited abroad as the Prime Minister, I came across many leaders who were full of praise of our teachers and every teacher sitting here must feel proud. I would like to share some of my experiences with you. Whenever I met some of the foreign leaders, they would describe with great pride the contribution of Indian teachers in their lives. Bhutan was my first foreign trip after I became the Prime Minister. During my discussion with the royal family of Bhutan, the then King (Jigme Singye Wangchuck) proudly told me that most of the people of his generation in Bhutan had received education from Indian teachers. Similarly, when I went to Saudi Arabia, I found that the King, who is a very senior and revered figure, also loves me a lot. When I met him, he told me that he loved me very much. Then he told me the reason for the affection. He told me that he might be King today, but his teacher during his childhood was from Gujarat, India. The King of such a prosperous country was proudly recalling the contribution of an Indian teacher while talking to the Prime Minister of India.
You would have seen many WHO statements on TV during the Corona pandemic. You must have seen many statements of the Director General of the WHO, Mr. Tedros (Adhanom Ghebreyesus), also on TV during that time. I have a great friendship with him and he always used to say proudly (the contribution of Indian teachers in his life). When he came to Jamnagar last year, he mentioned it again proudly. He said that one or the other Indian teacher contributed at every stage of his life since childhood. ‘India's teachers have been instrumental in shaping my life’. And then he told me that ‘I have come to India today. The teachers of India have made me (what I am today). Can you give me a brand gift?’ I asked him ‘what?’ He told me, ‘You will have to give it and that too publicly.’ I said I will definitely give it to you, but let me know what it is. He said, ‘You christen my Hindustani name’. I publicly named Mr. Tedros as Mr. Tulsi. In short, the teachers of India have left such an indelible mark in the world wherever they went and the people continue to remember them even after several generations.
Friends,
Rupala ji can proudly say that he is a lifelong teacher. I am not a teacher myself. But I proudly say that I am a lifelong student. I have learned to observe closely whatever happens in society from you. Today, I would like to share my experiences with you in detail at this convention of primary teachers. In this fast changing 21st century, India's education system is changing, teachers are changing and so are students. Therefore, it becomes very important how to move forward in these changing circumstances in such a situation. As we have seen, earlier teachers used to face many challenges like lack of resources and infrastructure. And there was also no unique challenge from the students. Today, the problems faced by the teachers due to lack of resources and facilities are slowly being removed. But, the curiosity of today's generation of children presents a big challenge for the parents as well as the teachers. These students are full of confidence and fearless. Such has been their nature that even an eight or nine-year-old student also challenges the teacher. He asks something new apart from the traditional methods of education. Their curiosity challenges teachers to go beyond the curriculum and subjects to answer their questions. The teachers present here must be experiencing the same from their children every day. Their questions would often perplex you. Students have different sources of information. There is a challenge before the teachers to update themselves.
The future of our education system depends on how a teacher copes with these challenges. And the best way is to look at these challenges as opportunities for personal and professional growth. These challenges give us an opportunity to learn, unlearn and re-learn. One way is also to make yourself the guide and mentor of the students. You also know that data can be obtained from Google, but one has to make the decision by himself. Only a Guru can guide the student how to use his knowledge properly. Technology can provide information, but it is the teacher only who can provide the right approach. Only a Guru can help children understand what information is useful and what is not. No technology can understand the family status of a student. Only a Guru can understand his situation and motivate him to get out of all difficulties. Similarly, no technology in the world can teach how to understand a subject deeply or how to do ‘deep learning’.
When there is a flood of information, it becomes important for the students to learn how to concentrate on one thing. Deep learning and taking it to its logical conclusion is very important. Therefore, today the role of teacher in the life of a student of the 21st century has become very important. And I would also like to tell you that I have not come here to preach anything to you and neither can I preach. But forget for a moment that you are a teacher. Think for a moment that you are the mother and father of a child. How do you want your child to be? What do you want for your child? And no one can deny this. The first answer that you will get is ‘Maybe I am a teacher, both of us are teachers, but our children should get good teachers and good education’. This is your desire in your heart for your children that your children should get good teachers and good education. The desire that is in your heart, the same desire is also in the hearts of crores of parents of India. What you want for your children is what every parent in India wants for their children and they expect the same from you.
Friends,
Always keep this in mind that the student keeps learning a lot from you, your vision, your daily behaviour, your presentation and how you carry yourself. There is sometimes a huge difference between what you are teaching and what the student is learning from you. You may think that you are teaching maths, science, history or any other subject, but the student is not just learning that subject from you. He is also learning how to present one’s opinion. He is also learning from you qualities like being patient and helping others. He also learns from you how to remain affectionate while being strict at the same time. He also gets the quality of being fair from his teacher. Therefore, the role of primary education is very important. For young children, the teacher is the first person outside the family with whom they spend the most time. Therefore, the realization of this responsibility in all of you will greatly strengthen the future generations of India.
Friends,
In the schools where you are currently working, the new National Education Policy would have either been implemented or would be about to be implemented. And I am proud that lakhs of teachers of the country have contributed in preparing the National Education Policy. This education policy has been made possible due to the hard work of the teachers. And as a result, it has been welcomed everywhere. Today, India is creating new systems according to the modern needs of the 21st century. This new National Education Policy has been made keeping this in mind.
We were giving only bookish knowledge to our children in the name of education in schools for so many years. The new National Education Policy is changing that old irrelevant system. The National Education Policy is based on practical knowledge. Now it is said that the period of teaching has come to an end. Now education has to be furthered through learning. For example, if you have to tell something about clay, teach something about chalk, you can take the children to the potter. If you go to a potter, you will get to see many things. In what conditions do the potters live, how hard do they work? How much effort a person is making to come out of poverty? And this will awaken sensitivity in children. Children will see how pots are made from clay. They will be introduced to different types of soil. Such a practical approach is a very important element of the National Education Policy.
Friends,
We often hear about unique experiments and debates on teaching and learning these days. But let me tell you an incident from my childhood. I am reminded of one of my teachers today. He was my primary teacher. He would give one or the other assignment to children at the end of the periods. It was not typical homework, but something different. He would ask somebody to bring 10 flakes of rice the next day. Similarly, he would ask the other child to bring 10 pieces of moong lentil. The third child was told to bring 10 toor lentils. The fourth one was told to bring 10 grams. He would tell everybody in the class to bring 10 such things the next day. As a result, the child would keep on repeating that he has to bring 10 pieces of something the next day. The digit 10 used to be fixed in his mind. He would remember in his mind that he was to bring wheat or rice the next day. The moment he would enter home, he would tell his mother that he had to carry whatever the teacher told him the next day. As a result, his mind remained occupied with that figure. Our teacher would mingle all the grains and lentils when we would go to our class the next day. Then he would ask each student to pick up three or five pieces of different grains and lentils. As a result, not only the child starts recognising the gram or moong dal, he also starts remembering the figure. Such was his practical approach to teaching, though it seemed very strange to us. But that was his way of teaching. We moved to the next class after one year. The teacher was the same. He repeated the same thing. Since I am inquisitive, I asked him why he was repeating the same thing which we had already done the previous year. He shut me down and told me to mind my business. The next day, all the students brought what they were supposed to. However, he made a change. He blindfolded every student. Then he told us to feel the difference between moong or gram by touching them. He taught us the power of the senses of touch in a very simple manner. I am telling you my experience of how a teacher produces amazing results when he is involved with his students. Can you imagine how much we benefited from this one simple activity? We learned about counting, we learned about pulses and we also learned about colours. This is how he used to teach us with practical knowledge. Studying with practical knowledge is also the basic spirit of the National Education Policy, and you all have to fulfil the responsibility of implementing it on the ground.
Friends,
A major provision that has been made in the National Education Policy is going to help a lot to the teachers of our villages and small towns. This is the provision of education in the mother tongue. The British ruled our country for about 250 years, but still the English language remained limited to one section of society. Unfortunately, such a system was created after independence that education in the English language was prioritised. Parents were also inspired to teach their children in the English language. I don't know whether my teachers’ union has ever thought about its disadvantages or not. Today I am telling you about its ill-effects. And if you realise this reality then the more you praise this government on this subject the less it will be. What happened when English was given importance? Our lakhs of teachers from villages and poor families, who graduated in their mother tongue, did not get the opportunity to learn English, no matter how good they were. They were faced with the threat of unemployment, because there was an atmosphere of English all around. Therefore, we have laid greater emphasis on education in mother tongue to protect your job and the job of colleagues like you in future also. It will greatly help our teachers. This practice has been going on in our country for decades. But now the National Education Policy promotes teaching in the mother tongue. You will get a huge benefit from this. Our youths and teachers from poor families and villages will get huge benefits from this change and there will be better opportunities for jobs.
Friends,
Amidst the challenges being faced by teachers today, we also need to create such an environment in the society in which people come forward voluntarily to become teachers. In the prevailing situation, we see that people talk about becoming doctors, engineers, doing MBA and are keen to master technology. But rarely do we find somebody saying that he wants to become a teacher and wants to teach children. This situation is a big challenge for any society. This question is very important whether we are teaching children just as a part of our job because we are getting salary, but are we teachers from our heart as well? Are we teachers for life? Do we have this encompassing feeling in our mind that we have to shape the future of the country and teach something new to the children every day? I believe that teachers have a very important role in building society.
But sometimes, I am pained looking at their situation. You will be able to understand my pain when I tell you something. I had two wishes when I became the Chief Minister for the first time. One, I wanted to invite my childhood friends who studied with me in school to CM’s house, because I was living a nomadic life and as a result, I had lost touch with them. It had been more than three decades since I met them. And secondly, I wanted to invite all my teachers to my home and honour them. And I am happy that one of the teachers who I called to my home was 93 years old. You will be proud to know that I am such a student who has remained in contact with all my teachers who are still alive. But what I am noticing nowadays is that people rarely call their teachers to important functions like marriages. Whenever I get any wedding invitation, I ask the person who is getting married whether he has invited any teacher for this important occasion of his life. Ninety percent of the people say they have not invited their teachers. And when I ask them for the reason, they start looking here and there. Isn’t it strange that the person who was a stepping stone in your life and you don’t remember him when you are at an important stage of your life? This is the cruel reality of society. We need to ponder why this is happening.
And there is another aspect to this reality. As I put this question to students, I also do the same with the teachers. I love attending programs related to education. I have been attending such programs for many years. Even if I go to programs organised by small schools, I ask them whether they can name 10 students now that they have been teachers for 12-20-25 years. I ask them about the names of 10 students who have attained stupendous success in their career and they are proud that they were their students. Unfortunately, I have to say that many teachers are not able to answer me that they have been teachers for 20 years but they don’t remember the name of 10 students who have created a niche for themselves. They are also not in touch with their students. Therefore, there is zero result, friends. In other words, disconnect is from both the ends. It is happening with both the teachers and the students.
And friends,
It is not that everything is over. It is altogether different when it comes to the field of sports. We find that if a player wins a medal, he dedicates it to his Guru and his coach. Often, there is a gap between a player and his childhood mentor for about 15-20 years. But once he wins a medal in the Olympics, he recalls the services of his mentor and salutes him. This feeling of respect for the Guru remains in his mind for the rest of his life. This happens because the Guru or the coach focuses on that player individually, gets involved in his life and works hard to prepare him to be a better player. On the contrary, we rarely find a student recalling the contributions of his teacher or that he is in touch with him. We must ponder why this is happening.
Friends,
Over time, there has been an increasing disconnect between students and schools. After passing out from the school, the students rarely remember their school. It is only when they need a certificate that they remember their school. I often ask people whether they remember the birthday or the foundation day of their school. Birthday means the day when the school was opened in the village. And I am telling you from my personal experience that neither the teachers nor the management who are working in that school or the students who studied there remember when the school was started. They are not even aware of it. We can start a tradition to celebrate the birthday of schools to remove this disconnect between school and students. It should be celebrated on a wide scale and the entire village should be involved in it. You can invite all the people who have studied in that school and the former teachers. You will see that the entire atmosphere will change and there will be a new beginning of affinity. This will create a connection in society and you will also come to know where your children who have been taught by you have reached today. You will feel proud. I also see that schools do not know where their educated children have reached, at what height they are. Some of them have become CEOs of some companies, some are doctors, engineers and some others have joined civil services. Everyone knows about them, but the school in which they studied has no knowledge about them. It is my firm belief that no matter how great a person is, no matter what position he holds, if he gets an invitation from his school, he will definitely go to that school happily. Therefore, every school must celebrate its birthday.
Friends,
There is another very important topic and that is fitness, health and hygiene. All these topics are related to each other. Many times I see that the life of children has become so dormant that there is no physical activity throughout the day. Either, they are glued to mobile phones or sitting in front of TV. Sometimes when I used to go to schools, I used to ask the children how many children there are who sweat four times a day. Many children do not even know what perspiration is. Children do not sweat because there is no routine for games. In such a situation, how will their all-round development happen?
You are aware how much the government is focusing on the nutrition of the children. The government arranges the mid-day meal for school children. If there is this notion that the scheme should look good on paper and it has to be implemented as a formality then we will continue to face challenges regarding nutrition. I see it in a different way, friends. The government makes the provision for it. But we are people of the country where anybody can take part in the free kitchen service run by anybody. Society looks at that person with great pride and reverence. Today if we talk about ‘langar’, then langar is seen with great reverence. Or for that matter, if a ‘Bhandara’ is organised to feed people, it is looked upon with great reverence. Don't we feel that ‘Bhandara’ is going on every day in our schools? It is not enough that poor children are getting to eat something. There should be joy and a pure feeling to feed those children. We should have this realization that they should not remain hungry whereas society has enough. I am of the view that schools should invite two senior people every day for the afternoon mid-day meal and they should serve the children and partake the same food also. You will notice that the entire scenario will change. The same mid-day meal will become the reason for a big ritual. Importantly, the students will develop the values of how to eat cleanly, not to spoil any food and not to waste anything. When we set an example as teachers, the result is spectacular.
I remember going to a school in a tribal dominated district in Gujarat when I was the Chief Minister. When I went there, I found the children were very neat and clean and each one had a handkerchief pinned on their shirt pockets. Those children were taught to clean their hands and nose and they used to follow it religiously. And once the school was over, the teacher used to take back those handkerchiefs. She would wash those handkerchiefs at her home and bring them back the next day and pin the same on children’s shirt pockets. And when I tried to find out more about that teacher, I found that she was very poor but would never sell her old saree. Otherwise, we have this tradition in Gujarat that we buy utensils by selling our old clothes. That lady would make handkerchiefs from her old saree and would pin the same on the shirt pockets of the children. Now you see how many values that teacher was imparting to her students with the pieces of her old saree and which was not even a part of her duty? She had a sense of hygiene. I am talking about the mother of that tribal area.
Brothers and sisters,
I will tell you about another experience regarding the sense of hygiene when I visited another school. It was not a very big school. It was a hut-like school and was in a tribal area. There was a mirror there. That teacher had made a rule that whosoever comes to school will have to stand in front of the mirror for five seconds first and then go to the class. As a result, any child, who used to come, would first settle his hair in front of that mirror before entering the class. With that single experiment, the self-respect of the students was awakened. They felt that they should always keep themselves like this. There are hundreds of such examples before us how teachers can bring about change in a wonderful way.
Friends,
You can imagine what a small effort of yours can make a big difference. I can give you many examples, which I myself have seen and learned while living among teachers. Since there is paucity of time, I am not going to elaborate my point. I will end my speech. I am sure the place that our tradition has given to the Gurus, all of you will take that dignity, pride and the great tradition forward, and fulfil the dream of New India. With this belief, I thank all of you very much and wish you all the best.
Namaskar!