ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧିନଗରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
12 MAY 2023 5:00PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶୀମାନ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, ସି.ଆର ପାଟିଲ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନାର ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାର, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଗୁଜରାଟର ମୋର ଯେଉଁ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ହୋଇଛି, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ହିଁ ମୁଁ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଟିମକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏବେ ମୋତେ ଗାଁ ଏବଂ ସହରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହଜାର- ହଜାର କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଏଥିରେ ଗରୀବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ଅଛି, ପାନୀୟ ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଛି, ସହର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଅଛି, ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ କିଛି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ସେହି ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଆଜି ନିଜର ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଭାଜପା ପାଇଁ ଦେଶର ବିକାଶ, ଏହା ହେଉଛି ଏକ ସଂକଳ୍ପ, ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା । ଆମ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଏକ ନିରନ୍ତର ଚାଲୁଥିବା ମହାଯଜ୍ଞ । ଏବେ ଗୁଜରାଟରେ ପୁଣିଥରେ ବିଜେପି ସରକାର ଗଠନ ହେବାର ମାତ୍ର କିଛି ମାସ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ବିକାଶର ଯେଉଁ ଗତି ରହିଛି, ତାକୁ ଦେଖି ମୋତେ ବହୁତ ଆନନ୍ଦ ଲାଗୁଛି, ସୁଖଦ ଅନୁଭୂତି ମିଳୁଛି। ନିକଟରେ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଗୁଜରାଟର 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଥିଲା। ବଞ୍ଚିତଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଅନେକ ନିଷ୍ପତି ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଗୁଜରାଟ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛି । ବିଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରାୟ 25 ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆୟୂଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଦିଆ ଯାଇଛି। ଗୁଜରାଟର ପ୍ରାୟ 2 ଲକ୍ଷ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃବନ୍ଦନା ଯୋଜନାରେ ସହାୟତା ମିଳିଛି। ଏହି ସମୟରେ ଗୁଜରାଟରେ 4ଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲିଛି । ନୂତନ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଗୁଜରାଟରେ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମି ପାଇଁ ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଗୁଜରାଟର ହଜାର- ହଜାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଗୁଜରାଟର ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରାକାର, ଡବଲ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଯେଉଁ ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତନ ହୋଇଛି, ତାହା ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଜୀବନର ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାକୁଳତାର ଅନୁଭବ କରାଗଲା। ବର୍ଷ- ବର୍ଷର ପ୍ରତୀକ୍ଷା ପରେ ଲୋକମାନେ ଏହି ଅଭାବକୁ ହିଁ ନିଜର ଭାଗ୍ୟ ଭାବେ ଧରି ନେଇଥିଲେ। ସମସ୍ତେ ଏଭଳି ଧରି ନେଇଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଏହା ନିଜ ଭାଗ୍ୟରେ ରହିଛି, ଜୀବନ ବିତାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏବେ ପିଲାମାନେ ବଡ଼ ହେଲା ପରେ ଯଦି କରିବା ପାଇଁ ପଡ଼ିବ ତେବେ କରିବେ, ଏଭଳି ନିରାଶା, ଅଧିକାଂଶ ଲୋକମାନେ ଧରି ନେଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ନୁଆଁଣିଆ ଚାଳଘରରେ ଜନ୍ମ ନେଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ନୁଆଁଣିଆ- ଝୋପଡିରେ ହିଁ ନିଜ ଜୀବନ ଅତିବାହିତ କରିବେ। ଏହି ନିରାଶା ଭିତରୁ ଦେଶ ଏବେ ବାହାରକୁ ବାହାରିବାରେ ଲାଗିଛି। ଆଜି ଆମ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜେ ପହଞ୍ଚିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୋଡରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁ ଯୋଜନାର ଯେତେ ହିତାଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ସରକାର ସ୍ୱୟଂ ଯାଉଛନ୍ତି । ସରକାର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ବଡ଼ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଭେଦଭାବ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ନା ଧର୍ମ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଆଉ ନା ହିଁ ଜାତି ଦେଖୁଛନ୍ତି, ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ କୌଣସି ଗାଁରେ 50 ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ସ୍ଥିର କରୁଛନ୍ତି ଆଉ 50 ଲୋକ ମିଳି ଯାଉଛନ୍ତି, କୌଣସି ପନ୍ଥର ହୁଅନ୍ତୁ, କୌଣସି ଜାତିର ହୁଅନ୍ତୁ, ତାଙ୍କର ପରିଚୟ ଥାଉ ଅବା ନ ଥାଉ, କିଛି ମଧ୍ୟ ହେଉ, କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ଥର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳୁଛି । ମୁଁ ବୁଝୁଛି ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ଭେଦଭାବ ରହି ନ ଥାଏ, ସେହିଠାରେ ହିଁ ତ ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ। ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର କଥା କହୁଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ସୁଖ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କର ସୁବିଧା ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଅଧିକାର ପହଞ୍ଚାଇବା ନିମନ୍ତେ ଶତ- ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଏହାଠାରୁ ବଳି ଆଉ କୌଣସି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ହୋଇ ନ ପାରେ, ଏହାଠାରୁ ବଳି ଆଉ କୌଣସି ସୋସିଆଲ ଜଷ୍ଟିସ୍ ହୋଇ ନ ପାରେ, ଯେଉଁ ପଥରେ ଆମେ ଚାଲୁଛୁ । ଆଉ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗରୀବକୁ ନିଜର ଜୀବନର ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକର, ତାହାର ଚିନ୍ତା କମ୍ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତାହାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ।
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ 40 ହଜାର, 38 ହଜାର ସେହିଭଳି ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ନିଜର ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ 32 ହଜାର ଘର ବିଗତ ଶହେ ପଚିଶ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଆଉ ସେମାନଙ୍କର କଥା ଶୁଣି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଗିଥିବ ଯେ ସେହି ଘରଗୁଡ଼ିକ କାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ କେତେ ପରିମାଣରେ ରହିଥିଲା ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ- ଗୋଟିଏ ପରିବାରଠାରେ ସେତେ ପରିମାଣରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ତେବେ ତାହା ସମାଜ ନିମନ୍ତେ କେତେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହୋଇ ଯାଇ ପାରିବ। ଗରିବଙ୍କ ମନରେ ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ଆଉ ତାକୁ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ହଁ, ଏହା ହେଉଛି ମୋ ଅଧିକାରର ଆଉ ଏହି ସମାଜ ମୋ ସହିତ ରହିଛି ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହୋଇ ଯାଇଥାଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ପୁରୁଣା ନୀତିକୁ ନେଇ ଚାଲି, ଫେଲ ମାରି ଯାଇଥିବା ନୀତିକୁ ନେଇ ଚାଲି, ନା ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳି ଯାଇ ପାରିବ ଆଉ ନା ହିଁ ଦେଶ ସଫଳ ହୋଇ ପାରିବ। ପୂର୍ବର ସରକାରଗୁଡ଼ିକ କେଉଁ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ, ଆଜି ଆମେ କିଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ଏହାକୁ ବୁଝିବା ହେଉଛି ଖୁବ୍ ଜରୁରୀ। ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସ ଦେବାର ଯୋଜନା ମାନ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଆମ ଦେଶରେ ଚାଲି ଆସୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ 10-12 ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ପରିସଂଖ୍ୟାନ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆମ ଗାଁର ପ୍ରାୟ 75 ପ୍ରତିଶତ ପରିବାର ଏଭଳି ରହିଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କ ଘରେ ପକ୍କା ଶୌଚାଳୟ ନ ଥିଲା। ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ପାଇଁ ଯେଉଁ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ଚାଲୁ ରହିଥିଲା, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆ ଯାଉ ନ ଥିଲା। ଘର କେବଳ ମୁଣ୍ଡ ଗୁଞ୍ଜିବା ପାଇଁ ଏକ ଛାତ ହୋଇ ନ ଥାଏ, କେବଳ ମାତ୍ର ସ୍ଥାନ ହୋଇ ନ ଥାଏ। ଘର ଆସ୍ଥାର ଏକ ସ୍ଥଳ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱପ୍ନ ସବୁ ଆକାର ନେଇଥାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ପରିବାରର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ସ୍ଥିର ହୋଇଥାଏ। ତେଣୁ, 2014 ପରେ ଆମେ ଗରିବଙ୍କ ଘରକୁ କେବଳ ଏକ ପକ୍କା ଛାତ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରଖିଲୁ ନାହିଁ । ବରଂ ଆମେ ଘରକୁ ଗରିବୀ ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରିବାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର ଭାବେ ଗଢ଼ି ତୋଳିଲୁ, ଗରିବଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣର, ତାଙ୍କର ଗରିମାର ମାଧ୍ୟମ କଲୁ । ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ବଦଳରେ ହିତାଧିକାରୀ ନିଜେ ସ୍ଥିର କରୁଛନ୍ତି ଯେ ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କର ଘର କିଭଳି ତିଆରି ହେବ । ଏହା ଦିଲ୍ଲୀରୁ ସ୍ଥିର ହେଉ ନାହିଁ, ଗାନ୍ଧିନଗରରୁ ସ୍ଥିର କରାଯାଉ ନାହିଁ, ନିଜେ ସ୍ଥିର କରୁଛନ୍ତି । ସରକାର ସିଧାସଳଖ ତାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖତାରେ ପଇସା ଜମା କରି ଦେଉଛନ୍ତି । ଘର ତିଆରି ହେଉଛି, ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଘରର ଜିୟୋ ଟ୍ୟାଗିଙ୍ଗ କରୁଛୁ । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଏହିଭଳି ହେଉ ନ ଥିଲା । ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ହିଁ ପହଞ୍ଚିବା ପୂର୍ବରୁ ଘରର ଅର୍ଥ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ନିକଟରେ ବଳି ପଡ଼ି ଯାଉଥିଲା। ଯେଉଁ ଘର ତିଆରି ହେଉଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକ ରହିବା ଉପଯୋଗୀ ମଧ୍ୟ ହେଉ ନ ଥିଲା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ଘର ଆଜି କେବଳ ଏକ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ, ଏହା ହେଉଛି କେତେଗୁଡ଼ିଏ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ୟାକେଜ। ଏହିଥିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିବା ଶୌଚାଳୟ ରହିଛି। ଏହିଥିରେ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ମିଳୁଛି । ଏଥିରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ମାଗଣା ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ମିଳୁଛି । ଏଥିରେ ଜଳ ଜୀବନ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ମିଳୁଛି । ପୂର୍ବରୁ ଏହିସବୁ ସୁବିଧା ଗୁଡ଼ିକୁ ପାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ବର୍ଷ- ବର୍ଷ ଧରି ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଆଗରେ ଚକ୍କର ଲଗାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଆଉ ଆଜି ଗରିବଙ୍କୁ ଏହି ସବୁ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ହିଁ ମାଗଣା ରାସନ ଏବଂ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି। ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରି ପାରୁଥିବେ, ଗରିବଙ୍କୁ କେତେ ବଡ଼ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ମିଳି ଯାଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା, ଗରିବଙ୍କ ସହିତ ହିଁ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟତଃ 4 କୋଟି ପକ୍କା ଘର ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ମିଳି ସାରିଛି। ଏହିସବୁ ଘର ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟତଃ 70 ପ୍ରତିଶତ ଘର ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନାମରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏହି କୋଟି- କୋଟି ଭଉଣୀମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହିମାନେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ନାମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୌଣସି ସଂପତ୍ତି ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି । ଆପଣମାନେ ଏଠାରେ ଆମ ଦେଶରେ ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଅଛି, ଯେ ଘର ରହିବ ତ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ, ଗାଡି ରହିବ ତ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ, ଚାଷଜମି ରହିବ ତ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ, ସ୍କୁଟର ମଧ୍ୟ ରହିବ ତ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ, ଆଉ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ନାମରେ ରହିବ, ସ୍ୱାମୀ ଯଦି ରହି ନ ଥିବେ, ତେବେ ତାଙ୍କ ପୁଅ ନାମରେ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ, ମାଆଙ୍କ ନାମରେ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ କିଛି ରହି ନ ଥାଏ। ମୋଦୀ ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି, ଆଉ ଏବେ ମାଆ- ଭଉଣୀଙ୍କ ନାମରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଯେଉଁ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ, ସେଥିରେ ମାଆଙ୍କ ନାମକୁ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି, କିମ୍ବା ଏବେ ମାଆଙ୍କୁ ହିଁ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା ସାହାଯ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ମୂଲ୍ୟ ଏବେ ପାଞ୍ଚ- ପଚାଶ ହଜାର ଟଙ୍କାରେ ଏବେ ଘର ନିର୍ମାଣ ହେଉ ନାହିଁ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ, ଲକ୍ଷେ ପଞ୍ଚସ୍ତରୀ ହଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ହେଲା ଯେ ଏମାନେ ସମସ୍ତେ ଯେଉଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ରହିବାକୁ ଯାଇଛନ୍ତି ନା ସେମାନଙ୍କ ଘରର ମୂଲ୍ୟ ହେଉଛି ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷରେ ଆଉ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ମୂଲ୍ୟର ଘରର ମାଲିକ ହୋଇଗଲେ ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ହେଲା ଯେ କୋଟି- କୋଟି ମହିଳାମାନେ ଲକ୍ଷପତି ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଏହା ମୋର ଲକ୍ଷପତି ବଡ଼ ଭଉଣୀ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି, ଫଳରେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ପାରିବି।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସହରୀକରଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ବିଜେପି ସରକାର, ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ ରାଜକୋଟରେ ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରି ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ଏହିସବୁ ଘର କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ, ବହୁତ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇ ପାରିଛି ଆଉ ସେତେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ସୁରକ୍ଷିତ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଦେଶର 6ଟି ସହରରେ ଏହି ପ୍ରୟୋଗ କରିଛୁ । ଏହିଭଳି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଶସ୍ତା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଘର ଗରିବଙ୍କୁ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ସରକାର ଘର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆଉ ଏକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଦୂର କରିଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ରିୟଲ ଇଷ୍ଟେଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମନ ଇଚ୍ଛା କାରବାର ଚାଲୁଥିଲା, ଧୋକାବାଜିର ଅଭିଯୋଗ ମାନ ଆସୁଥିଲା। ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ପରିବାର ଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ଆଇନ କାନୁନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନ ଥିଲା। ଆଉ ଏ ଯେଉଁ ବଡ଼- ବଡ଼ ବିଲଡର ଯୋଜନାମାନ ନେଇ ଆସୁଥିଲେ, ଏତେ ସୁନ୍ଦର ଫଟୋ ରହୁଥିଲା, ଘରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରନ୍ତି ଯେ ଏହି ଘରକୁ ନେବା । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଦେଉଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଆଉ କିଛି ଦେଉଥିଲେ। ଗୋଟିଏ ଲେଖା ହେଉଥିଲା, ଅନ୍ୟଟିକୁ ଦେଉଥିଲେ। ଆମେ ଏକ ରେରା ଆଇନ ତିଆରି କଲୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟବିତ ପରିବାରଙ୍କୁ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷା ମିଳିଛି। ଆଉ ପଇସା ଦେବା ସମୟରେ ଯେଉଁ ଡିଜାଇନ୍ ଦେଖାଇଥିଲେ, ଏବେ ତାହାକୁ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଠିକ ସେହିପରି ଘର ତିଆରି କରି ଦେବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହୋଇ ଯାଇଛି, ନଚେତ ଜେଲ ଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ରହୁଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆମେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମଧ୍ୟବିତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ସହିତ ସୁଧର ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ବହୁତ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ । ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତର ଏଭଳି 5 ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ 11 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାହାଯ୍ୟ ଦେଇ, ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ସ୍ବାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି 25 ବର୍ଷରେ ଆମ ସହର ବିଶେଷ ରୂପେ ଟାୟାର-2, ଟାୟାର-1 ସହରର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗତି ଦେବ। ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଅନେକ ସହର ରହିଛି । ଏହିସବୁ ସହରଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନ ହିସାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଦେଶର 500 ସହରରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଅମୃତ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଧାରିବା କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଦେଶର 100 ସହରରେ ଯେଉଁ ସ୍ମାର୍ଟ ସୁବିଧାମାନ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ସେହିଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଅର୍ବାନ ପ୍ଲାନିଂ ବା ସହରୀକରଣର ଯୋଜନାରେ ସହଜରେ ସହାବସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନ, ଦୁଇଟି ଯାକ ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । ଆମର ଏହା ଚେଷ୍ଟା ରହୁଛି ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାରେ ବହୁତ ଅଧିକ ସମୟ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ନ ପଡ଼ୁ। ଆଜି ଦେଶରେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କର ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି। ବର୍ଷ 2014 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଅଢ଼େଇ ଶହ କିଲୋମିଟରରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ଥିଲା। ଅର୍ଥାତ 40 ବର୍ଷରେ 250 କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ରୁଟ୍ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇ ପାରି ନ ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ କି ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ 600 କିଲୋମିଟର ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ରୁଟ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ସେଗୁଡ଼ିକରେ ମେଟ୍ରୋ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ସାରିଛି।
ଆଜି ଦେଶରେ 20 ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ଚାଲୁଛି । ଆଜି ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଭଳି ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ମେଟ୍ରୋ ଆସିବା ଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ବରିବହନ କେତେ ସୁଲଭ ହୋଇ ଯାଇଛି। ଯେତେବେଳେ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଆଖପାଖର ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବ ସେତେବେଳେ ତାହା ଫଳରେ ମୁଖ୍ୟ ସହର ଉପରେ ଚାପ କମ୍ ହୋଇଯିବ । ଅହମ୍ମଦାବାଦ- ଗାନ୍ଧିନଗର ଭଳି ଦ୍ୱୈତ ସହର, ଆଜି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଭଳି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ା ଯାଉଛି । ଏହିଭଳି ଭାବେ ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବିଜୁଳୀଚାଳିତ ବସ୍ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ମଧ୍ୟବିତ, ଆମ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବନର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ସେତେବେଳେ ଯାଇ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଆମକୁ ସଫା- ସୁତୁରା ବାତାବରଣ ମିଳିବ, ଶୁଦ୍ଧ ପବନ ମିଳିବ। ଏଥିପାଇଁ ଦେଶରେ ମିଶନ ମୋଡ଼ରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ହଜାର- ହଜାର ଟନ୍ ପୌରାଞ୍ଚଳ ଆବର୍ଜନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ପୂର୍ବରୁ ଏହାକୁ ନେଇ ଦେଶରେ କୌଣସି ଗମ୍ଭୀରତା ନ ଥିଲା। ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଆମେ ଆବର୍ଜନା ପରିଚାଳନା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । 2014 ରେ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶରେ କେବଳ 14-15 ପ୍ରତିଶତ ଆବର୍ଜନା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ହେଉଥିଲା, ସେହିଠାରେ ଆଜି 75 ପ୍ରତିଶତ ଆବର୍ଜନା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ହେଉଛି । ଯଦି ଏହା ପୂର୍ବରୁ ହୋଇ ଯାଇ ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଆମ ସହର ଗୁଡ଼ିକରେ ଆଜି ଆବର୍ଜନାର ପାହାଡ଼ ଠିଆ ହୋଇ ନ ଥାଆନ୍ତା। ଏବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ଏଭଳି ଆବର୍ଜନାର ପାହାଡ଼କୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୁଜରାଟ ଦେଶର ଜଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଗ୍ରୀଡ଼କୁ ବହୁତ ଉନ୍ନତ ମଡେଲ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଯେତେବେଳେ କେହି 3 ହଜାର କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ମୁଖ୍ୟ ପାଇପ୍ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ପଞ୍ଚସ୍ତରୀ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ବିତରଣ ଲାଇନ ବିଷୟରେ ଶୁଣିଥାଆନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱାସ ହିଁ ହୋଇ ନ ଥାଏ ଯେ ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ 15 ହଜାର ଗାଁ ଏବଂ ଅଢ଼େଇ ଶହ ସହରୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଗୁଜରାଟରେ ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ମଧ୍ୟମବର୍ଗ, ସମସ୍ତଙ୍କର ଜୀବନ ସହଜ ହୋଇ ପାରିଛି। ଗୁଜରାଟର ଜନତା ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଅମୃତ ସରୋବରଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ମାଣରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଭାଗିଦାରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବହୁତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିକାଶର ଏହି ଗତିକୁ ଆମେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ହେବ । ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ଅମୃତ କାଳର ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧି ମିଳି ପାରିବ। ଶେଷରେ ପୁଣିଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଯେଉଁ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନ ସିଦ୍ଧି ହୋଇଛି, ଘର ମିଳିଛି, ଏବେ ସେମାନେ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ପରିବାରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯୋଗାଡ଼ କରନ୍ତୁ। ବିକାଶର ସମ୍ଭାବନାମାନ ଅପରମ୍ପାର ରହିଛି, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି ତାହାର ହକଦାର୍ ଆଉ ଆମର ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ ରହିଛି, ଆସନ୍ତୁ ମିଳିମିଶି ଭାରତକୁ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଗୁଜରାଟକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧି ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବା। ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration and foundation stone laying ceremony of various projects in Gandhinagar, Gujarat
12 MAY 2023 5:00PM by PIB Delhi
Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, CR Patil, Ministers from the Government of Gujarat, all the beneficiary families of PM Awas Yojana, all other dignitaries and my dear brothers and sisters of Gujarat!
Besides congratulating thousands of my brothers and sisters from Gujarat who got their homes today, I also congratulate Bhupendra Bhai and his team. A short while ago, I have got the opportunity to lay the foundation stone and inaugurate projects worth thousands of crores of rupees associated with villages and cities. These include houses for the poor, water projects, projects for urban development, and some projects related to industrial development. I once again congratulate all the beneficiaries, especially those sisters who have got their pucca houses today.
The development of the country is a conviction and a commitment for the BJP. Nation building, for us, is a continuous effort. It has been only a few months since the formation of the BJP government again in Gujarat, but looking at the pace at which development has taken place, I am extremely happy and feeling delighted!
Recently, a budget of Rs 3 lakh crore dedicated to the welfare of the poor was presented in Gujarat. In a way, Gujarat has taken the lead in various decisions, giving priority to the underprivileged. In the last few months, about 25 lakh beneficiaries of Gujarat have been given Ayushman cards. About 2 lakh pregnant women of Gujarat have received assistance under the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana.
During the same period, 4 new medical colleges have come up in Gujarat. After the formation of the new government, works worth thousands of crores of rupees have started in Gujarat on modern infrastructure. With these, new employment opportunities are going to be created for thousands of youngsters in Gujarat. This shows that the double engine government of Gujarat is working at double the speed.
Friends,
The unprecedented change that has taken place in the entire country in the last 9 years is being experienced by every countryman today. There was a time when the people of the country yearned even for the basic amenities of life. After waiting for years, people had accepted this absence of facilities as their fate. Everyone used to believe that it was their destiny and that they just needed to live their lives like that. They just pinned all their hopes on their children to grow up and change their fate. Such was the disappointment! Most of the people had accepted that the future generations of those born in a slum would also live in slums. The country is now coming out of that despair.
Today, our government is reaching out to every poor person by addressing every need. We are trying for 100 percent saturation of the schemes. That is, the government itself is reaching out to the beneficiaries of the scheme. This approach of the government has ended corruption on a large scale and ended discrimination. Our government neither sees religion nor caste to reach the beneficiary. And when it is decided that 50 people in a village are supposed to get a particular benefit, the 50 people are sure to get it, no matter which community or caste they belong to. So, everyone gets it.
I believe that where there is no discrimination, that is true secularism. Speaking of social justice, when you work for everyone's happiness and convenience, when you put in 100% work to give everyone their rights, I believe there is no social justice greater than that. That's the path on which we are walking. And we all know that when the poor are less worried about the basic needs of their life, their confidence level gets a boost.
A short while ago, about 38 thousand or 40 thousand poor families have got their own pucca houses. Out of these, about 32 thousand houses have been completed within the last 125 days. I just got the opportunity to interact with many of these beneficiaries. And while listening to them, you must have also felt the immense self-confidence that they have gained because of those houses. When every family develops that kind of self-confidence, it becomes such a great power for the society! Confidence builds up in the mind of the poor and he believes that yes, this is his right and this society is with him. So, it becomes a great strength.
Friends,
By following the old and failed policies, neither the fate of the country can change nor the country can become successful. It is very important to understand the approach with which the earlier governments were working and the mindset with which we are working today. The schemes to provide housing for the poor were going on in our country for a long time. But as per the statistics, 10-12 years ago, about 75 percent of the families in our villages did not have a pucca toilet in their houses.
This was not taken into account in the previously run schemes related to the poor's houses. Home is not just a roof to cover the head; it is not just a shelter. Home is a place of faith, where dreams take shape, where the present and future of a family is decided. Therefore, after 2014, we did not limit the 'house for the poor' to just a pucca roof. Rather, we have made the house a robust basis to fight against poverty, a medium for the empowerment of the poor and for their dignity.
Today, instead of the government, the beneficiary himself decides how his house will be built under the PM Awas Yojana. It is not decided by the centre in Delhi; it is not decided by the government in Gandhinagar; it is decided by the beneficiary. The government deposits money directly into his bank account. We do geo-tagging of the house at different stages to ensure that the house is under construction. You also know that it was not like this before. The money for the house used to fall prey to corruption before reaching the beneficiary. The houses that were built were not fit to live in.
Brothers & Sisters,
The houses being built under Pradhan Mantri Awas Yojana today are not limited to just one scheme; it is a package of several schemes. It has a toilet built under the Swachh Bharat Abhiyan; electricity connection is available under Saubhagya Yojana; free LPG gas connection is available under the Ujjwala scheme and tap water is available under the Jal Jeevan Abhiyan.
Earlier, to get all these facilities, the poor had to visit government offices for years together. And today, along with all these facilities, the poor are also getting free ration and free treatment. Just imagine how massive the protective shield is for the poor!
Friends,
PM Awas Yojana is giving a major impetus to the poor as well as women empowerment. In the last 9 years, about 4 crore pucca houses have been provided to poor families. About 70 percent of these houses are also in the name of women beneficiaries. These crores of sisters are the ones who got the property registered in their names for the very first time. It is also known that here in our country and even in Gujarat, normally a house is registered in the name of a man, car is in the name of a man, farm is in the name of a man, scooter is also in the name of a man, the husband. Even after the man’s death, it gets registered in the name of his son. There is nothing in the name of the woman or the mother. Modi has changed this scenario. Now the name of the women or the mother has to be added to avail the benefits of government schemes or the women are given the right exclusively.
Every house built under the PM Awas Yojana no longer costs Rs 50,000 or so. It now costs around Rs 1.5 - 1.75 lakh. This means that all those who are living in the houses under Pradhan Mantri Awas Yojana have houses worth lakhs and are the owners of houses worth lakhs. This means that crores of women have become 'lakhpatis', and therefore my 'lakhpati' sisters bless me from every corner of India so that I can work more for them.
Friends,
The BJP government is also working in view of the increasing urbanization in the country and keeping in mind the challenges of the future. We have built more than a thousand houses in Rajkot using modern technology. These houses are built in lesser time, at a lower cost and are equally safe. Under the Light House Project, we have conducted this experiment in 6 cities of the country. With such technology, a greater number of cheap and modern houses are going to be available to the poor in the coming times.
Friends,
Our government has overcome another challenge related to housing. Earlier there used to be arbitrariness in the real estate sector. There used to be complaints of cheating. There was no law to give protection to the middle-class families. And these big builders who used to come up with plans would show such beautiful photographs that the buyer would take the decision to buy that house. But while handing over the house, he would be given a completely different house. There would be something on the paper but something completely different used to be handed over.
We framed a RERA law. This has given legal protection to middle class families. Now it is compulsory for the builders to build the exact house and the design shown at the time of payment, otherwise they will be put behind bars. Moreover, for the first time since independence, arrangements have been made to help the middle-class with bank loans along with interest rate benefits to help middle class families build their houses.
Gujarat has also done a commendable job in this field. By providing Rs 11,000 crore as assistance to 5 lakh such middle class families in Gujarat, the government has fulfilled their life's dream.
Friends,
Today we all together are trying to build a developed India in the 'Azaadi Ka Amritkaal'. In the next 25 years, our cities, especially the Tier-2, Tier-3 cities will accelerate the economy. There are many such cities in Gujarat as well. The facilities in these cities are also being developed according to the challenges of the future. Basic facilities are being improved in 500 cities of the country under the AMRUT mission. The smart facilities being developed in 100 cities of the country are also making them modern.
Friends,
Today we are laying equal emphasis on both Ease of Living and Quality of Life in urban planning. We are trying to ensure that people do not have to spend a lot of time in travelling from one place to another. Today, metro network is being expanded in the country with this thought. Till the year 2014, there was a metro rail network of less than 250 kilometres in the country. That means, even 250-kilometres of metro route could not be built in 40 years; whereas 600 kilometres of new metro routes have been laid in the last 9 years, and the metro has started running on them.
Today metro is running in 20 cities in the country. Today you see how accessible public transport has become in cities like Ahmedabad with the advent of Metro. When the surrounding areas of the cities are linked with modern and fast connectivity, it will reduce the pressure on the large cities. Twin cities like Ahmedabad-Gandhinagar are also being connected by trains like Vande Bharat Express. Similarly, the number of electric buses is also being increased rapidly in many cities of Gujarat.
Friends,
Be it poor or middle class, quality of life in our cities is possible only when we get clean environment and clean air. For this, work is going on in the country on mission mode. Every day thousands of tonnes of municipal waste are generated in our country. Earlier there was no seriousness about this issue in the country. Over the years, we have laid a lot of emphasis on waste management. In 2014, only 14-15 percent of waste processing was done in the country, while today 75 percent of the waste is being processed. If this had happened earlier, then these mountains of garbage would not have existed in our cities today. Now the Central Government is also working on mission mode to eliminate such mountains of garbage.
Friends,
Gujarat has given the country the best model of water management and water supply grid. One has a hard time believing when he hears about the 3,000 kilometres of main pipeline and more than 1.25 lakh kilometres of distribution lines because it's such a mammoth task. But this unbelievable work has been done by the people of Gujarat. With this, potable drinking water has reached about 15,000 villages and 250 urban areas. With such facilities, the life of everyone in Gujarat, be it poor or middle class, is becoming easier. The manner in which the people of Gujarat have ensured their participation in the construction of Amrit Sarovars is also commendable.
Friends,
We have to maintain this pace of development continuously. With everyone's efforts, all our resolutions of Amrit Kaal will be fulfilled. In the end, once again I congratulate all of you for the development projects. The families whose dreams have been fulfilled, and have got homes, must take a new resolution now and muster the strength to take the family forward. The possibilities of development are immense. You are entitled to it and we too are putting our efforts. So, let's work together to get India a faster momentum and take Gujarat towards more prosperity. With this spirit, thank you very much, all of you!