ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲ ଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି ଭାରତ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଗ୍ରାମୀଣ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ ୫୦% ଗ୍ରାମ ବର୍ତ୍ତମାନ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ଗ୍ରାମ ହୋଇଛି
ପାଖାପାଖି ୩ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକ ନିଜକୁ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ୨୦୨୪ - ୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏସ୍‌ବିଏମ୍ - ଜି ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ
ଶୀର୍ଷ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି ତେଲଙ୍ଗାନା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡୁ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ଗୋଆ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ, ଦାଦରା ନାଗର ହାବେଳି ଏବଂ ଡାମନ ଡିୟୁ ଓ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ
10 MAY 2023 12:57PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଗ୍ରାମୀଣ (ଏସ୍‌ବିଏମ୍ - ଜି) ଅଧୀନରେ ଦେଶ ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲ୍ ଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ମୋଟ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକର ଅଧା ଅର୍ଥାତ୍ ୫୦% ଗ୍ରାମ ମିଶନ୍‌ର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଏକ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ଗ୍ରାମ ହେଉଛି ଏମିତି ଏକ ଗ୍ରାମ, ଯାହା କଠିନ କିମ୍ବା ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ସହିତ ଏହାର ବାହ୍ୟ ମଳ ମୁକ୍ତ (ଓଡିଏଫ୍‌) ସ୍ଥିତିକୁ ବଜାୟ ରଖିଥାଏ । ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୨.୯୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ନିଜକୁ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ୨୦୨୪ - ୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏସ୍‌ବିଏମ୍ – ଜିର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ।
ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକର ଶତକଡ଼ା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି – ବୃହତ୍ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନା (୧୦୦%), କର୍ଣ୍ଣାଟକ (୯୯.୫%), ତାମିଲନାଡୁ (୯୭.୮%) ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ (୯୫.୨%) ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଆ (୯୫.୩%) ଏବଂ ସିକ୍କିମ୍ (୬୯.୨%) ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ହୋଇଥିବା ବେଳେ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ - ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ, ଦାଦରା ନଗର ହାବେଳି ଏବଂ ଡାମନ ଡିୟୁ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ୧୦୦% ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ ଗ୍ରାମ ରହିଛି । ଏହି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ସ୍ଥିତି ହାସଲ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ମାଇଲ ଖୁଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟମ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
୨,୯୬,୯୨୮ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରୁ ୨,୦୮,୬୧୩ ଗ୍ରାମ ହେଉଛି କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା କିମ୍ବା ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବା ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଗ୍ରାମ, ୩୨,୦୩୦ଟି ଗ୍ରାମ ହେଉଛି ଉଭୟ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଥିବା ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ରାଇଜିଂ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ୫୮,୨୮୫ ଗ୍ରାମ ହେଉଛି ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ୍ ଗ୍ରାମ ।
ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ୍ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକ ହେଉଛି ଏମିତି ଗ୍ରାମ ଯାହା ତାର ଓଡିଏଫ୍ ସ୍ଥିତିକୁ ବଜାୟ ରଖିଥାଏ ଏବଂ ଉଭୟ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସେଠାରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଥାଏ : ଦୃଶ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ନିରୀକ୍ଷଣ କରିଥାଏ, ଯଥା, ସର୍ବନିମ୍ନ ଅଳିଆ ଆବର୍ଜନା, ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ଥିର ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳ, ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ କୌଣସି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ନପକାଇବା; ଏବଂ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ସୂଚନା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ (ଆଇଇସି) ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୧,୬୫,୦୪୮ ଗ୍ରାମରେ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି,୨,୩୯,୦୬୩ ଗ୍ରାମରେ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି, ୪,୫୭,୦୬୦ ଗ୍ରାମରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ଥାୟୀ ଜଳ ଥିବାବେଳେ ୪, ୬୭, ୩୮୪ ଗ୍ରାମରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଅଳିଆ ଆବର୍ଜନା ଅଛି ।
୨୦୧୪ - ୧୫ ରୁ ୨୦୨୧ -୨୨ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଗ୍ରାମୀଣକୁ ମୋଟ ୮୩,୯୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଂଟିତ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୩ - ୨୪ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ରାଶି ପରିମାଣ ହେଉଛି ୫୨,୧୩୭ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏସ୍‌ବିଏମ୍ (ଜି) ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟତୀତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ୧୫ ତମ ଏଫସି ପାଣ୍ଠିର ସ୍ପଷ୍ଟ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମ୍ପତ୍ତି ଗଠନ, ଆଚରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କଠିନ ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ବର୍ଷ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ୯ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଛି । ୫୦% ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକର ସଫଳତା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲ ଖୁଣ୍ଟ ଅଟେ , କାରଣ ଏହା କେବଳ ଶୌଚାଳୟର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନରହି ଏହା ଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ପୂର୍ଣ୍ଣତା ତଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଯଥା ଓଡିଏଫ୍ ରୁ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଉଛି । ଏସ୍‌ବିଏମ୍ (ଜି) ର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ବାହ୍ୟ ମଳମୁକ୍ତ ସ୍ଥିତି (ଓଡିଏଫ୍ - ଏସ୍‌), କଠିନ (ଜୈବ - ଅବକ୍ଷୟିଷ୍ଣୁ) ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା (ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏମ୍‌), ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା (ଏଲ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏମ୍‌), ମଳ ପଙ୍କ ପରିଚାଳନା (ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌), ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ, ସୂଚନା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ / ଆଚରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଯୋଗାଯୋଗ (ଆଇଇସି / ବିସିସି) ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ । ଏସ୍‌ବିଏମ୍ - ଜି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ରିପୋର୍ଟ ଏସ୍‌ବିଏମ୍ - ଜି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ।
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ୮୩୧ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ୧,୧୯,୪୪୯ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ପୃଥକୀକରଣ ସେଡ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ସଡକ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ କାରଖାନା ଇତ୍ୟାଦିରେ ଇନ୍ଧନ ରୂପରେ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକକୁ ପରିଷ୍କାର, ଛୋଟ ଛୋଟ ଖଣ୍ଡ କରାଯାଉଛି, ଏକାଠି କରି ପରିବହନ କରାଯାଉଛି । ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ (ଏସ୍‌ୟୁପି) ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ନିଷେଧାଦେଶ ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି ।
୨୦୬ ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୬୮୩ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବାୟୋ - ଗ୍ୟାସ୍ / ସିବିଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡିକ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି
୩,୪୭,୦୯୪ ଟି ସାମୁଦାୟିକ କମ୍ପୋଷ୍ଟ ଗର୍ତ୍ତ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି
ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ ଜୈବ - ଅବକ୍ଷୟିଷ୍ଣୁ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ, ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଶୁଖିଲା ଓ ଓଦା (ଜୈବିକ) ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁକୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ତରରେ ଖତରେ ପରିଣତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସାହିତ କରା ଯାଉଛି । ଆଜିକା ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ୩,୪୭,୦୯୪ ସାମୁଦାୟିକ କମ୍ପୋଷ୍ଟ ଗର୍ତ୍ତ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ, ଯାହା ଜୈବିକ ଜୈବ- କୃଷି ସମ୍ବଳ - ଧନର ବୃଦ୍ଧିକୁ ଅନୁପ୍ରେରିତ କରିବାକୁ ବୁଝାଏ, ତାହା ଜୈବ ଅବକ୍ଷୟିଷ୍ଣୁ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁକୁ ସମ୍ବଳରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ସବୁଜ ଗ୍ରାମ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ଏହା ଏକ ‘ଅପଚୟରୁ ସମ୍ପଦ' ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପଦକ୍ଷେପ ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଗ୍ରାମରେ ଉତ୍ପାଦିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ବାୟୋ - ଗ୍ୟାସ୍ / ସିବିଜି ତଥା ଜୈବିକ - ପଙ୍କ / ଜୈବିକ - ସାର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ମିଶନ୍ ଲାଇଫ୍ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ସମତାଳିକ ଅଟେ । ୨୦୬ ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୬୮୩ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଜୈବିକ - ଗ୍ୟାସ୍ / ସିବିଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ଅନେକ ସୁବିଧା ରହିଛି, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ, ମୃତ୍ତିକାର ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପୁଷ୍ଟିକର ସମୃଦ୍ଧ ପଙ୍କ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ସାର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା, ପରିଷ୍କାର ପରିବେଶ ଏବଂ ଭେକ୍ଟର ବା ମଶା ମାଛିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିବାହିତ ହେଉଥିବା ରୋଗର ହ୍ରାସ, ଖରାପ ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅବସ୍ଥା ହେତୁ ଆର୍ôଥକ ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ, ସବୁଜ ଗୃହ ବାଷ୍ପ (ଜିଏଚ୍‌ଜି) ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ, ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଆମଦାନୀରେ ହ୍ରାସ (ବିଦେଶୀ ବିନିମୟ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ), ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ, ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି, ଜୈବ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁରୁ କୃଷକ / ସ୍ଥାନୀୟ ଗ୍ରାମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି, ଏବଂ କୃଷି - ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶର ଯତ୍ନ ନିଆଯିବା ।
ମଇଳା ଜଳ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ୨୨ ଲକ୍ଷ ସୋକ୍ ପିଟ୍ (ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଏବଂ ଘରୋଇ)
ମଇଳା ଜଳ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ, ଯାହାକି ଦୈନନ୍ଦିନ ଘର କାମରୁ ନିର୍ଗତ ହେଉଥିବା ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳ - ସଫା କରିବା, ରାନ୍ଧିବା, ଗାଧୋଇବା ଇତ୍ୟାଦିରୁ, ଯେଉଁ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକରେ ଜଳ ପରିବାହୀ ନାଳୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ, ସେସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଘର ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ତରରେ ଗାତ / ଲିଚ୍ ଗର୍ତ୍ତ କିମ୍ବା ମ୍ୟାଜିକ୍ ଗର୍ତ୍ତରେ ମଇଳା ଜଳକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇ ପାରିବ । ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ସୁଜଳମ୍ କରା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ମଇଳା ଜଳ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨.୨ ନିୟୁତ (୨୨ ଲକ୍ଷ) ଜଳ ଶୋଷଣ କରୁଥିବା ଗର୍ତ୍ତ (ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଏବଂ ଘରୋଇ ଗର୍ତ୍ତ) ତିଆରି କରାଯାଇଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ, ସୁଜଳମ୍ .୩.୦ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ସମ୍ମିଳିତ ମଇଳା ଜଳ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ମଳ ପଙ୍କ ପାଇଁ, ଯାହା ଶୌଚାଳୟରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳ ଅଟେ, ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଯାନ୍ତ୍ରିକ ନିଷ୍କାସନକୁ ମଜଭୁତ କରି ଏବଂ ମଳ ପଙ୍କର ନିରାପଦ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ପରିଚାଳନା ୟୁନିଟ୍ ଗଠନ କରି ଜିଲ୍ଲା ମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଯାଇ ଏସ୍‌ବିଏମ୍ (ଜି) ମଳ ପଙ୍କର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିଚାଳନାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ । ଯମଜ ଶୌଚାଳୟ (କିମ୍ବା ସମାନ ପ୍ରଣାଳୀ) ରେ ଶୌଚାଳୟର ପୁନଃ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍ ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ ପରିଚାଳିତ ହୁଏ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଏସ୍‌ଟିପି) / ମଳ ପଙ୍କ ପରିଚାଳନା ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଟିପି) ରେ ଚିକିତ୍ସା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମ ସ୍ତରରେ ପରିଚାଳିତ ହୁଏ । ସହରାଞ୍ଚଳର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକର କ୍ଲଷ୍ଟର ପାଇଁ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଟିପି ଯାହା ବିଦ୍ୟମାନ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକର କ୍ଲଷ୍ଟର କିମ୍ବା ଏକ ବୃହତ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ଗଭୀର ଧାଡି ପ୍ରବେଶ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଟିପି ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ସମ୍ପ୍ରତି, ୫୯୧ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଟିପି ଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛନ୍ତି ।
ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ହେଲେ କ'ଣ ହାସଲ କରାଯାଇ ପାରିବ ଏସ୍‌ବିଏମ୍ (ଜି) ଏହାର ଏକ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ । ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗ, ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଗୌରବମୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ଜିଲ୍ଲା, ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅବଦାନକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଓ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ - ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ପରିମଳ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପ୍ରତି କରା ଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ପଢ଼ିିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ ।

Ministry of Jal Shakti
India Achieves Another Major Sanitation Milestone - 50% Villages Are Now ODF Plus Under Swachh Bharat Mission Grameen Phase II
Nearly 3 Lakh Villages Declare Themselves ODF Plus, A Significant Step Towards Achieving SBM-G Phase II Goals By 2024-25
Top Performing States/UTs Include Telangana, Karnataka, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Goa, Andaman & Nicobar Islands, Dadra Nagar Havelli & Daman Diu And Lakshadweep
10 MAY 2023 12:57PM by PIB Delhi
The country has achieved yet another major milestone under the Swachh Bharat Mission Gramin (SBM-G) with half of the total villages in the country i.e., 50% villages achieving ODF Plus status under phase II of the Mission. An ODF Plus village is one which has sustained its Open Defecation Free (ODF) status along with implementing either solid or liquid waste management systems. As on date, more than 2.96 lakh villages have declared themselves ODF Plus, which is a significant step towards achieving the SBM-G phase II goals by 2024-25.
The top performing states in terms of percentage of ODF Plus villages are - Telangana (100%), Karnataka (99.5%), Tamil Nadu (97.8%) & Uttar Pradesh (95.2%) among the big states and Goa (95.3%) and Sikkim (69.2%) among small states, are the top performer. Among UTs – Andaman & Nicobar Islands, Dadra Nagar Havelli & Daman Diu and Lakshadweep have 100% ODF Plus Model villages. These States & UTs have shown remarkable progress in achieving the ODF Plus status, and their efforts have been instrumental in reaching this milestone.
Of the 2,96,928 ODF Plus villages, 2,08,613 villages are ODF Plus Aspiring villages with arrangements for Solid Waste Management or Liquid Waste Management, 32,030 villages are ODF Plus Rising villages with arrangements for both Solid Waste Management and Liquid Waste Management and 56,285 villages are ODF Plus Model villages. ODF Plus Model village is one which is sustaining its ODF status and has arrangements for both Solid Waste Management and Liquid Waste Management; observes visual cleanliness, i.e., minimal litter, minimal stagnant wastewater, no plastic waste dump in public places; and displays ODF Plus Information, Education & Communication (IEC) messages. So far, 1,65,048 villages have arrangements for solid waste management, 2,39,063 villages have arrangements for liquid waste management, 4,57,060 villages have minimal stagnant water while 4,67,384 villages have minimal litter.
Between 2014-15 and 2021-22, the Central Government has allocated a total of INR 83,938 crore to Swachh Bharat Mission Grameen The allocation for the year 2023-24 is Rs. 52,137 Crore. In addition to the SBM(G) funds there is clear allocation of 15th FC funds for sanitation. These funds have been utilized to build sanitation assets, promote behavior change, and implement solid and liquid waste management systems.
This year marks 9 years of the Swachh Bharat Mission. The achievement of 50% ODF Plus villages is a significant milestone for India as it is going beyond just construction and use of toilets towards complete and absolute cleanliness i.e., from ODF to ODF Plus. The major components of the Phase-II of SBM (G) are Sustaining Open Defecation Free Status (ODF-S), Solid (Bio-degradable) Waste Management, Plastic Waste Management (PWM), Liquid Waste Management (LWM), Faecal Sludge Management (FSM), GOBARdhan, Information Education and Communication/Behavior Change
Communication (IEC/BCC) and Capacity Building.
The SBM-G program has been instrumental in improving the health and well-being of millions of people across the country. Several reports in the past few years have exhibited the ground impact of SBM-G programme.
In terms of Plastic waste management, 831 Plastic Waste Management Units and 1,19,449 waste collection & segregation sheds have been set-up. The plastic is cleaned, shredded, bailed and transported for use in road construction as per the guidelines issued by the Ministry of Road Transport & Highways and also as a fuel in cement factories etc. More than 1 lakh Gram Panchayats have passed resolution for ban on Single Use Plastic (SUP).
683 Functional Bio-Gas/CBG Plants set up across 206 districts
3,47,094 Community compost pits constructed
For Bio-degradable waste management at household level, people are being encouraged to segregate their dry and wet (organic) waste at source for composting at community level. 3,47,094 Community compost pits have been constructed, as on date. GOBARdhan, which stands for Galvanising Organic Bio-Agro Resources-dhan, is an initiative to support biodegradable waste recovery, conversion of waste into resources and for creating clean & green village. It is a ‘waste to wealth’ initiative wherein waste generated in villages is used to generate bio-gas/CBG as well as bio-slurry/bio-fertilizer and is in tune with the circular economy and Mission LiFE initiatives of GoI. 683 Functional Bio-Gas/CBG Plants have been set up across 206 districts. This has numerous advantages including, Eco-friendly energy source, Nutrient rich slurry to enhance soil quality and reduce dependence on chemical fertilizers, Clean surroundings and reduced incidence of vector borne diseases, Saving in economic costs arising out of poor sanitation and health conditions, Reduced Green House Gases (GHG) emission, Reduction in import of crude oil (Forex saving), Employment opportunity for the local community, Foster entrepreneurship and boost private investment in green energy sector, Augment incomes of farmers/ local village community from organic waste, and taking care of agri-residue.
22 Lakh Soak Pits (Community & Household) Constructed To Manage Grey Water
For Grey water management, which is the wastewater generated from everyday household chores- cleaning, cooking, bathing etc, in villages that do not have drainage systems, soak pits/leach pits or magic pits at household and community level can effectively treat grey water. A special campaign Sujlam was undertaken and approximately 2.2 million (22 lakh) soak pits (community & household pits) were made to manage grey water. Now, Sujalam 3.0 has been launched for holistic and convergent Greywater Management.
For Faecal Sludge, which is the wastewater generated from toilets, SBM(G) ensures effective management of faecal sludge, by supporting Districts to strengthen mechanized desludging of on-site sanitation systems and establishing treatment units for the safe disposal of faecal sludge. FSM is managed at household level via provision of retrofitting of toilets into twin pit toilets (or similar systems) and managed at village level by treatment at Sewage Treatment Plants (STPs)/Faecal Sludge Treatment Plant (FSTPs) located in urban areas for villages in proximity to urban areas, FSTPs for cluster of villages that cannot be linked to existing treatment systems, and Deep Row Entrenchment for cluster of villages or a large isolated village where FSTP is not feasible. Currently, 591 FSTPs are functional.
SBM(G) is a shining example of what can be achieved when there is a concerted effort to improve sanitation and hygiene. Department of Drinking Water & Sanitation, Ministry of Jal Shakti congratulates and applauds the contribution of all villages, Gram Panchayats, Districts, States/UT on this proud achievement.
Click Here to Read about the recent Initiatives undertaken by Department of Drinking Water and Sanitation under Swachh Bharat Mission – Grameen