Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal receives the First Indian Cargo Ship at the Sittwe Port
50% reduction in cost & time of transportation of goods between Kolkata and Agartala and Aizwal with the development of Sittwe Port
This will promote promote trade connectivity and people to people ties between India and Myanmar and the wider region and will help boost economic development of NE states under ‘Act East Policy’ of the Government : Shri Sarbananda Sonowal
09 MAY 2023 2:59PM by PIB Delhi
Union Minister for Ports, Shipping and Waterways and AYUSH Shri Sarbananda Sonowal and Deputy Prime Minister and Union Minister for Transport & Communications Admiral Tin Aung San, of the Republic of the Union of Myanmar jointly inaugurated the Sittwe Port in Rakhine State, Myanmar today. During this event they received the first Indian Cargo ship which was flagged off from Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata.
The operationalisation of Sittwe Port would enhance bilateral and regional trade as well as contribute to the local economy of Rakhine State of Myanmar. The greater connectivity provided by the Port will lead to employment opportunities and enhanced growth prospects in the region.
In his remarks at the inauguration ceremony, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways highlighted the close historical, cultural and economic ties between India and Myanmar, particularly the Rakhine State of Myanmar. He reiterated India’s longstanding commitment towards the development and prosperity of people of Myanmar through developmental initiatives such as the Sittwe Port.
This project was conceptualized to provide an alternative connectivity of Mizoram with Haldia / Kolkata / any Indian ports through Kaladan River in Myanmar. The project envisages highway / road transport from Mizoram to Paletwa (Myanmar), thereafter from Paletwa to Sittwe (Myanmar) by Inland Water Transport (IWT) and from Sittwe to any port in India by maritime shipping. The project comprises of following segments (Index map is also enclosed):
Sl.
Stretch
Mode
Distance
(a)
Haldia to Sittwe port in Myanmar
Shipping
539 km
(b)
Sittwe to Paletwa (River Kaladan)
IWT
158 km
(c)
Paletwa to Indo-Myanmar Border (in Myanmar)
Road
110 km
(d)
Indo-Myanmar Border to NH.54 (in India)
Road
100 km
Sittwe Port has been developed as a part of the Kaladan Multi-Modal Transit Transport Project (KMTTP) funded under grant in aid assistance from Government of India. Once fully operationalized the waterway and road components of KMTTP will link the East coast of India to the North-eastern states through the Sittwe port.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
ম্যানমাৰৰ চিটৱে বন্দৰত প্ৰৱেশ কৰা প্ৰথমখন ভাৰতীয় মালবাহী জাহাজক আদৰণি জনায় শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে
চিটৱে বন্দৰৰ বিকাশৰ ফলত কলকাতা, আগৰতলা আৰু আইজলৰ মাজত সামগ্ৰী পৰিবহনৰ ব্যয় আৰু সময় 50 শতাংশ হ্ৰাস পাব
ইয়াৰ ফলত ভাৰত, ম্যানমাৰ আৰু বৃহত্তৰ অঞ্চলৰ মাজত বাণিজ্যিক সংযোগ আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক বৃদ্ধি পাব আৰু চৰকাৰৰ 'এক্ট ইষ্ট নীতি'ৰ অধীনত উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ বৃদ্ধিত সহায় কৰিবঃ শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
09 MAY 2023 2:59PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ তথা আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল আৰু ম্যানমাৰ চৰকাৰৰ উপ-প্ৰধানমন্ত্ৰী তথা কেন্দ্ৰীয় পৰিবহন আৰু যোগাযোগ মন্ত্ৰী এডমিৰেল টিন অং চানে যুটীয়াভাৱে আজি ম্যানমাৰৰ ৰখাইন ৰাজ্যত চিটৱে বন্দৰ উদ্বোধন কৰে। এই অনুষ্ঠানত তেওঁলোকে প্ৰথমে ভাৰতীয় মালবাহী জাহাজখনক আদৰণি জনায়, যিখনে কলকাতাৰ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী বন্দৰৰ পৰা যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল।
চিটৱে বন্দৰৰ কাম-কাজ আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে দুয়োখন দেশৰে বাণিজ্যিক ক্ষেত্ৰখনে এক নতুন মাত্ৰা লাভ কৰিব। একেদৰে এই বন্দৰটোৱে উত্তৰ-পূবৰ বাণিজ্যক ক্ষেত্ৰখনৰ বাবে বৃহত্ সুযোগ আৰু সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিব আৰু ম্যানমাৰৰ ৰখাইন ৰাজ্যৰ স্থানীয় অৰ্থনীতিত অৰিহণা যোগাব। বন্দৰটোৱে প্ৰদান কৰা অধিক সংযোগৰ ফলত অঞ্চলটোত নিযুক্তিৰ সুযোগ আৰু বিকাশৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰত আৰু ম্যানমাৰ, বিশেষকৈ ম্যানমাৰৰ ৰখাইন ৰাজ্যৰ মাজত ঘনিষ্ঠ ঐতিহাসিক, সাংস্কৃতিক আৰু অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ চিটৱে বন্দৰৰ দৰে উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ম্যানমাৰৰ জনসাধাৰণৰ উন্নয়ন আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দীৰ্ঘদিনীয়া দায়বদ্ধতাৰ কথা দোহাৰে।
এই প্ৰকল্পটো ম্যানমাৰৰ কালাদান নদীৰ জৰিয়তে হলদিয়া/কলকাতা/যিকোনো ভাৰতীয় বন্দৰৰ সৈতে মিজোৰামক বিকল্প সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে হাতত লোৱা হৈছিল। প্ৰকল্পটোত মিজোৰামৰ পৰা পালেটৱা(ম্যানমাৰ)লৈ ঘাইপথ/পথ পৰিবহণ আৰু তাৰ পিছত আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহনৰ (আইডব্লিউটি)দ্বাৰা পালেটৱাৰ পৰা চিটৱে (ম্যানমাৰ) আৰু সামুদ্ৰিক জাহাজ পৰিবহনৰ দ্বাৰা চিটৱেৰ পৰা ভাৰতৰ যিকোনো বন্দৰলৈ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। প্ৰকল্পটোত নিম্নলিখিত খণ্ডবোৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে(ইনডেক্স মানচিত্ৰও সংলগ্ন কৰা হৈছে)ঃ
ক)হলদিয়াৰ পৰা ম্যানমাৰৰ চিটৱে বন্দৰলৈ নৌ-পৰিবহনৰ মাধ্যমেৰে ৫৩৯ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব।
খ)চিটৱেৰ পৰা পালেটৱা(কালাদান নৈ)লৈ আইডব্লিউটিৰ মাধ্যমেৰে ১৫৮ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব।
গ)পালেটৱাৰ পৰা ইণ্ডো-ম্যানমাৰ সীমান্ত(ম্যানমাৰত)লৈ পথেৰে ১১০ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব।
ঘ)ইণ্ডো-ম্যানমাৰ সীমান্তৰ পৰা ৫৪নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথলৈ(ভাৰতৰ)পথেৰে ১০০ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব।
ভাৰত চৰকাৰৰ অনুদান সাহায্য পুঁজিৰ অধীনত কালাদান মাল্টি-মোডেল ট্ৰেঞ্জিট ট্ৰেন্সপোৰ্ট প্ৰকল্পৰ (কেএমটিটিপি) অংশ হিচাপে চিটৱে বন্দৰৰ বিকাশ কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হোৱাৰ পিছত ভাৰতৰ পূব উপকূলক চিটৱে বন্দৰৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰা হ'ব।