ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେରଳର ତ୍ରିସୁର ଠାରେ ଥିବା ଶ୍ରୀ ସୀତାରାମ ସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
25 APR 2023 9:31PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ତ୍ରିସୁର ଠାରେ ଥିବା ଶ୍ରୀ ସୀତାରାମ ସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ତ୍ରିସୁର ପୁରମ ମହୋତ୍ସବର ଶୁଭ ଅବସରରେ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେରଳର ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ ତ୍ରିସୁରର ସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଗୁଡିକ ସହିତ ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା ଏବଂ କଳାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ତ୍ରିସୁର ନିଜର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପରିଚୟକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିଛି ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୀତାରାମ ସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ସ୍ଫୁର୍ତ୍ତିଶୀଳ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ଦିରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ନେଇ ନିଜର ପ୍ରସନ୍ନତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସୁନାରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇଥିବା ଗର୍ଭ ଗୃହ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ସୀତାରାମ ଏବଂ ଭଗବାନ ଆୟାପ୍ପା ଏବଂ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଉଛି । ସେ ମଧ୍ୟ ୫୫ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତା ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରଭୁ ହନୁମାନଙ୍କର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କୁମ୍ଭାଭିଷେକ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ସେ କଲ୍ୟାଣ ପରିବାର ତଥା ଶ୍ରୀ ଟି ଏସ୍ କଲ୍ୟାଣରମଣଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ସହ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ସାକ୍ଷାତ ତଥା ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆନନ୍ଦର ଭାବନା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ତ୍ରିସୁର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୀତାରାମ ସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର କେବଳ ବିଶ୍ୱାସର ଶିଖର ନୁହେଁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଚେତନା ଏବଂ ଆତ୍ମାର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ । ମଧ୍ୟ ଯୁଗରେ ହେଉଥିବା ଆକ୍ରମଣର ସମୟକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେହେତୁ ଏହି ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ ମନ୍ଦିର ଗୁଡିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରି ଦେଉଥିଲେ, ସେମାନେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ ନଥିଲେ ଯେ, “ଯଦିଓ ଭାରତ ପ୍ରତୀକ ଗୁଡ଼ିକରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥାଏ, ତଥାପି ଏହା ନିଜ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନେଇ ବଂଚିଥାଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଚିରନ୍ତନତାର ନିଜସ୍ୱ ଅନ୍ୱେଷଣରେ ଲାଗି ରହିଥାଏ । “ଭାରତର ଆତ୍ମା ଶ୍ରୀ ସୀତାରାମ ସ୍ୱାମୀ ଏବଂ ଭଗବାନ୍ ଆୟାପ୍ପାଙ୍କ ରୂପରେ ନିଜର ଅମରତା ଘୋଷଣା କରି ଆସୁଛି । ସେହି ସମୟରୁ ଏହି ମନ୍ଦିର ଗୁଡିକ ଏହା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ\' ର ଧାରଣା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଏକ ଅମର ଧାରଣା ଅଟେ । ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗରେ ଆମେ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ହେବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନେଇ ଏହି ଧାରଣାକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଆମର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ତୀର୍ଥ ଆମ ସମାଜର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଗୁଡିକର ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତୀକ ହୋଇ ରହି ଆସିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଯେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଶ୍ରୀ ସୀତାରାମ ସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ଗର୍ବ ତଥା ଗୌରବ ରକ୍ଷା କରୁଛି । ଏହି ମନ୍ଦିର ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଲିଥିବା ବହୁ ଜନ କଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା , ଯେଉଁଠାରେ ସମାଜରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ସମ୍ବଳ ଗୁଡିକୁ ସେବା ଭାବରେ ଫେରସ୍ତ କରା ଯାଇଥାଏ ।
ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଦେଶର ଅଧିକ ସଂକଳ୍ପ ଯୋଡିବାକୁ ସେ ମନ୍ଦିର କମିଟିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଶ୍ରୀ ଆନ୍ନା ଅଭିଯାନ ହେଉ କିମ୍ବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ହେଉ କିମ୍ବା ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ନେଇ ଜନ ସଚେତନତା ହେଉ । ନିଜର ସମ୍ବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ସଂକଳ୍ପକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହି ଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୀତାରାମ ସ୍ୱାମୀ ଜୀଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ପଡ଼ିବ ।

Prime Minister's Office
PM addresses programme of Sree Seetharama Swamy Temple in Thrissur, Kerala
“Though India is visible in the symbols, it lives in its knowledge and thought. India lives in its quest for the eternal”
“Our temples and pilgrimages have been symbols of the values and prosperity of our society for centuries”
25 APR 2023 9:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed a programme of Sree Seetharama Swamy Temple in Thrissur via video message, today. He greeted everyone on the auspicious occasion of Thrissur Pooram Festival.
The Prime Minister started by acknowledging Thrissur’s status as the cultural capital of Kerala where culture, tradition and arts thrive along with spirituality, philosophy and festivals. The Prime Minister expressed happiness that Thrissur is keeping its heritage and identity alive and Sree Seetharama Swamy Temple is working as a vibrant center in this direction.
The Prime Minister conveyed his happiness on expansion of the temple and noted that a gold plated Garbha Grih is being dedicated to Lord Sree Seetharama and Lord Ayyappa and Lord Shiva. He also praised the installation of 55 feet Lord Hanuman statue and greeted everyone for Kumbhabhishekam.
Lauding the contribution of the Kalyan family and Shri T S Kalyanraman and recalling his earlier meeting and discussion about the temple, the Prime Minister expressed the feeling of spiritual joy that he was feeling on the occasion.
The Prime Minister remarked that Thrissur and Sree Seetharama Swamy Temple are not only the pinnacle of faith, they are also the reflection of the consciousness and soul of India. Shri Modi recalled the period of invasion during the medieval period. As these invaders were destroying the temples, the Prime Minister said, they were oblivious that though India is visible in the symbols but it lives in its knowledge and thought. India lives in its quest for the eternal, he added. “India’s soul has been proclaiming its immortality in the form of Sree Seetharama Swamy and Bhagwan Ayyappa. “These temples from those times declare that the idea of ​​'Ek Bharat Shreshtha Bharat' is an immortal idea of ​​thousands of years. Today, in the golden age of independence, we are taking this idea forward by taking a pledge to be proud of our heritage”, he said.
“Our temples and pilgrimages have been symbols of the values and prosperity of our society for centuries”, the Prime Minister said as he expressed delight that Sree Seetharama Swamy Temple is preserving the grandeur and splendor of ancient India. Highlighting the many public welfare programs that are run through this temple, the Prime Minister said that a system is in place where the resources received from the society are returned as service. He urged the temple committee to add more resolutions of the country to these efforts, be it Shri Anna Abhiyan, Swachhta Abhiyan or public awareness towards natural farming. Concluding the address, the Prime Minister expressed belief that the blessings of Shri Sree Seetharama Swamy ji will be showered upon everyone as the work to realize the goals and resolutions of the country continues.