AYUSH
“Mann ki Baat” conversations have been instrumental in giving a positive trust to Ayush: Shri Sarbananda Sonowal
Special edition of Ayurvedic research periodical, Journal of Research in Ayurvedic Sciences focused on “Impact of Mann ki Baat on Ayush Sector” launched
28 APR 2023 3:13PM by PIB Delhi
Ministry of Ayush has launched a special edition of official research publication of Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS), Journal of Research in Ayurvedic Sciences (JRAS) focused on “Impact of Mann ki Baat on Ayush Sector”. Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal today launched the special edition of journal in the presence of Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, of Ayush and senior officials of the Ministry.
In his address, Shri Sarbananda Sonowal said, “Prime Minister’s “Mann ki Baat” conversations have been instrumental in giving a positive trust to Ayush. With its innovative and unique interactive style of presentation, the radio program has carved out a niche for itself and has become popular among communities. The content of this special edition of the journal has taken inspiration from various thoughts of our PM on Ayush sector.”
Ayush has been mentioned in about 37 of the “Mann Ki Baat” episodes. The Prime Minister had urged citizens to adopt a healthy lifestyle, practice yoga, and adopt evidence based Ayurveda and imbibe Ayurveda way of life into their lifestyle. As a result of the Prime Minister’s efforts to promote the Ayush sector, there has been increase in awareness about the benefits of traditional Indian systems of medicine, not only in India but also globally.
The content of the special edition of journal is inspired by various conversations of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on Ayush systems during the last 9 years. It highlights the impact of “Mann ki Baat” on Ayush sector and how Ayush is becoming a fundamental pillar of the country’s national health policy and health interventions. A total of 24 articles of renowned experts are included on 7 potential areas i.e. Policy & Public Health, Science & Evidence, Health Education & Awareness, Yoga & Swasthavritta (Lifestyle, Exercise, Food, Nutrition), War against Corona, Industry & Academia Collaboration and Globalization & International Cooperation.
The special edition includes special message from Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal, Minister of State for Ayush Dr. Munjapara Mahendrabhai. Vaidya Rajesh Kotecha, secretary, Ministry of Ayush, eminent authors from academia (like Dr BN Gangadhar, NMC and former Director NIMHANS), Industry (Like Acharya Balkrishna of Patanjali, Dr C K Katiyar of Emami), Research (Dr Viswajanani Sattigeri of CSIR-TKDL), Clinicians, experts (Dr Rajendra A Badwe, Director, Tata Memorial Centre, Mumbai), Biotechnology experts (Kalpana Joshi, Professor and Head Biotechnology, Savitribhai Phule Pune University), International experts and stakeholders (from Germany, Sweden and USA) have contributed in this edition.
Journal of Research in Ayurvedic Sciences (JRAS) is a peer-reviewed, open access, UGC-CARE listed official publication of Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS), New Delhi. The Journal is published quarterly and is available in both print and online forms. It is a multidisciplinary platform for publication of research in Ayurveda, Yoga, Naturopathy, Siddha, Homeopathy fields including interdisciplinary health sciences. The journal is published by Medknow, which is a part of Wolters Kluwer Health, one of the largest open access publishers worldwide with more than 450+ medical journals in its portfolio.

আয়ুশ
আয়ুশকী পথাপ্তা মীয়াম্না থাজবা থমনহনবদা “মন কী বাত”কী ৱারী ৱাতাইশিংনা অচৌবা থৌদাং য়াখিঃ শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল
“আয়ুশ সেক্তরদা মন কী বাতনা পীবা শাফু” হায়বসিদা মিৎয়েং চঙবা আয়ুর্বেদিক রিসর্চ পেরিওদিকেল ওইরিবা জর্নেল ওফ রিসর্চ ইন আয়ুর্বেদিক সাইন্সকী অখন্নবা খুৎফোং অমা ফোঙখ্রে
28 APR 2023 3:13PM by PIB Imphal
সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন আয়ুর্বেদ সাইন্স (CCRAS)কী “আয়ুশ সেক্তরদা মন কী বাতনা পীবা শাফু” হায়বসিদা মিৎয়েং চঙবা অখন্নবা ওফিসিএল রিসর্চ পব্লিকেসন, জর্নেল ওফ রিসর্চ ইন আয়ুর্বেদিক সাইন্সকী অখন্নবা খুৎফোং অমা আয়ুশ মন্ত্রালয়না ফোঙখ্রে। জর্নেল অসিগী অখন্নবা খুৎফোঙ অসি আয়ুশ অমসুং পোর্ত, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা আয়ুশকী সেক্রেতরী বৈদ্যা রাজেশ কোতেচা অমসুং মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াবা থৌরমদা ফোঙখিবনি।
শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা মহাক্কী ৱারোলদা অসুম্না হায়খি, “আয়ুশকী পথাপ্তা মীয়াম্না থাজবা থমনহনবদা প্রধান মন্ত্রীগী “মন কী বাত”কী ৱারী ৱাতাইশিংনা অচৌবা থৌদাং য়াখি। ইনোভেতিব ওইবা অমসুং ৱারী ৱাতাই শাদুনা হীরম অমা লান্থোকপগী তোপ-তোপ্পা মতৌ চেনবা রেদিও প্রোগ্রাম অসিনা মশাগী মফম অমা কনখ্রে অমসুং মসিবু খুন্নাইশিংনা য়াম্না পাম্নরি। জর্নেল অসিগী অখন্নবা খুৎফোং অসিনা ঐখোয়গী পি.এম.গী আয়ুশ সেক্তরগা মরী লৈনবা ৱাখল্লোন কয়াদগী ইথিল লৌই”।
“মন কী বাত”কী চাউরাকপা তাঙ্কক 37তা আয়ুশকী মতাংদা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়াম্না হকশেল ফবা পুন্সি মহিং অমা হিংসি, য়োগ তৌসি অমসুং আয়ুর্বেদদা য়ুম্ফম ওইবা খুদম শিজিন্নবগা লোয়ননা পুন্সি মহিংদা আয়ুর্বেদগী পুন্সি মহিংসু য়াওহনসি হায়না মীয়ামদা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা আয়ুশ সেক্তরবু খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনরিবা কয়া অসিগী মহৈ ওইনা, ভারত খক্তদা নত্তনা মালেম পুম্বদা ভারতকী নাৎকী হিদাক লাংথক্কী পথাপকী কান্নবশিংবু খঙবগী চাং য়াম্না হেনগৎখি।
জর্নেল অসিগী অখন্নবা খুৎফোঙ অসিদা য়াওরিবা ৱাফম কয়া অসিদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মমাংগী চহি 9দা আয়ুশ পথাপকী মতাংদা শাখিবা ৱারী ৱাতাই কয়ানা ইথিল পীবনি। মসিনা আয়ুশ সেক্তরদা “মন কী বাত”না পীবা শাফু অমসুং আয়ুশনা লৈবাক্কী হেল্থ পোলিসী অমসুং হেল্থ ইন্তর্ভেন্সন কয়াগী তঙাই ফদবা য়ুম্বী অমা অমা মতৌ করম্না ওইরক্লিবনো হায়বদা মিৎয়েং চঙলি। শক্নাইরবা অখঙ অহৈ কয়াগী অপুনবা আর্তিকল 24 অসি পোতেন্সিএল এরিয়া 7, হায়বদি, পোলিসী অমসুং পব্লিক হেল্থ; সাইন্স অমসুং ইভিদেন্স; হেল্থ এজুকেসন অমসুং এৱিয়র্নেস; য়োগ অমসুং স্বস্থভ্রৃত্তা (পুন্সি মহিং, শাজেল তৌবা, চিঞ্জাক অমসুং মচি ওইবা চিঞ্জাক); কোরোনাগী মাইয়োক্তা লান্থেংনবা; ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদমিয়ানা তেংবাংনবা; অমসুং গ্লোবেলাইজেসন অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগী মনুং চল্লি।
মসিগী অখন্নবা খুৎফোং অসিদা আয়ুশকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল; আয়ুশকী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ মুঞ্জাপারা মহেন্দ্রভাই; আয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, বৈদ্যা রাজেশ কোতেচা; একাদমিয়া ( NIMHANSকী NMC হান্নগী দাইরেক্তর,দাঃ বি.এন. গঙ্গাধরগুম্বা), ইন্দস্ত্রী (পত্তাঞ্জলীগী অচার্য়া বালকৃষ্ণ, ইমামীগী দাঃ সি.কে. কতিয়ারগুম্বা), রিসর্চ (CSIR-TKDLগী দাঃ ভিস্বজননী সত্তিগেরী) গুম্বা শক্নাইরবা অইবা; ক্লিনিসিয়ন; এক্সপর্ত ( মুম্বাইগী তাতা মেমোরিএল সেন্তরগী দাইরেক্তর, দাঃ রাজেন্দ্র এ. বারৱে); বাইওতেক্নোলোজী এক্সপর্ত (সাবিত্রিভাই ফুলে পুনে য়ুনিভর্সিতী, বাইওতেক্নোলোজীগী প্রোফেসর অমসুং মকোক থোংবা, কলপনা জোশী); ইন্তর্নেস্নেল এক্সপর্ত অমসুং স্তেকহোলদর (জর্মনী, স্বীদেন অমসুং USA)শিংনা খুৎফোং অসিদা তেংবাংখি।
জর্নেল ওফ রিসর্চ ইন আয়ুর্বেদিক সাইন্স (JRAS) অসিদি নই দিল্লীগী সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন আয়ুর্বেদিক সাইন্স (CCRAS)কী পীয়রশিংনা রিভিয়ু তৌবা, ওপন এক্সেস ওইবা, UGC-CAREদা য়াওবা ওফিসিএল পব্লিকেসন অমনি। জর্নেল অসি থা মরি খুদিংগী ফোঙই অমসুং নম্থোক্লবা অমসুং ওনলাইনগী মওং অনিমক্তা ফংগনি। মসিদি ইন্তর্দিসিপ্লিনরী হেল্থ সাইন্স য়াওনা আয়ুর্বেদ, য়োগ, নেচ্যুরোপেথী, সিদ্ধ, হোমিওপেথীগী লমদা পাংথোকপা রিসর্চশিং ফোঙবগী মলতিদিসিপ্লিনরী প্লেতফোর্ম অমনি। জর্নেল অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ওপন এক্সেস পব্লিশর অমা ওইদুনা মশাগী পোর্তফোলিওদা মেদিকেল জর্নেল 450+ লৈরবা ৱোলতর্স ক্লুৱর হেল্থকী শরুক অমা ওইরিবা মেদনোনা ফোঙবনি।