কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
লৈবাক্কী মফমদা 4G তাৱর 254 খুৎশিন্নবা; খুঙ্গং 336তা তৎপা লাইদবা তেলিকোন কন্নেক্তিবিতী লৈরগনি
য়ুনিভর্সেল সর্ভিস ওব্লিগেসন ফন্দ (USOF)গী মখাদা তাৱরশিং অসি য়ুংবনি
ভারত সরকার অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী সরকারনা পুন্না পায়খৎমিন্নবা খোঙথাং অসিদা বিভাগ অমসুং জিলাশিংনা নক্ননা খুৎশম্নদুনা থবক তৌখি
অরুনাচল প্রদেশ রাজ্যনা হীরম কয়াদা – দোনয়ি পোলো এয়রপোর্ত হন্দক্তা শঙ্গাখিবা, রেল কন্নেক্তিবিতীগী ওইনা ভারত গৌরব ত্রেন হৌদোকখিবগী মশক নাইবা থবক পাংথোকপগী থৌওং উখ্রে
5G সর্ভিস অসিসু ইতানগরদা হন্দক্তা হৌদোকখ্রে – অতোপ্পা মফমশিংদসু অথুবা মতমদা য়ৌহল্লগনি
22 APR 2023 5:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অরুনাচল প্রদেশকী চাউখৎ থৌরাং অসিদা মীয়াম্না ফাওরিবা ইথিলগী পাউখুম ওইনা অসুম্না হায়খি, “অরুনাচল প্রদেশকী মীয়াম অসি তোঙানবনি। মখোয়গী মফমদা লৈবাক নিংবগী ইথিলগী অৱাৎপা লৈতে। মসিগুম্বা অথোইবা রাজ্যসিগী থবক তৌবা ফংবা অমসুং মখোয়গী তসেংবা মতিকপু থবক্তা ওন্থোকপা ফংবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি”।
ভারত সরকার অমসুং অরুনাচল প্রদেশ সরকারনা পুন্না পায়খৎমিন্নবা থৌওং অমা ওইনা এপ্রিল 22, 2023দা পাংথোকপা কম্ম্যুনিকেসন, রেলৱে অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ITগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনী বৈস্নো; লো অমসুং জস্তিস্কী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজু; অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খন্দু; কম্ম্যুনিকেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী দেবুসিনহ চৌহান অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী চৌনা মেন অমদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী সেনিয়র ওফিসরশিং য়াওবা থৌরম অমদা লৈবাক্কী মফমদা 4G মোবাইল তাৱর 254 খুৎশিন্নখ্রে।
তাৱরশিং অসিনা অরুনাচল প্রদেশকী খুঙ্গং 336 কোনগনি অমসুং মীওই লিশিং কয়াদা কান্নবা পীগনি। মসিগী বেনিফিশরীশিংনা হাই স্পীদ নেতৱর্ক কন্নেক্তিবিতী ফংবা ঙমহনগনি অমসুং এজুকেসন, হকশেল, ই-কম্মর্স অমসুং লৌউ-শিংউগুম্বা সেক্তর কয়াগী দিজিতেল সর্ভিসশিংগী কান্নবা লৌবা ঙমহন্দুনা লমদম অসিগী মীয়ামগী সোসিও ইকোনোমিক দিভেলপমেন্ত লৈহনগনি।
ভারত নেত স্কিমগী মখাদা গ্রাম পঞ্চায়ত 1,310 হেনববু ওপ্তিকেল ফাইবরনা শম্নহনখ্রবনি অমসুং দিজিতেল ইনক্লুজন লৈহন্নবগীদমক্তা তাৱর 1,156 হেন্না য়ুংবগী থৌরাংসু লৈরে। 5G সর্ভিস অসিসু ইতানগরদা হন্দক্তা হৌদোকখ্রে অমসুং অতোপ্পা মফমশিংদসু অথুবা মতমদা য়ৌহল্লগনি।
লাৱর দিবাং তম্পাক্কী খুঙ্গংদগী ভর্চুএলগী খুত্থাংদা কন্নেক্ত তৌখিবা বেনিফিশরী অমনা তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী লৈরক্লিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
অরুনাচল প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী চৌনা মেন্না মমাংগী চহি 8তা রাজ্য শিনবা থুংবদা রেলৱে, লম্বী-শোরোক অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসনগী নিংথীরবা কন্নেক্তিবিতী লৈহনবগীদমক্তা ভারত সরকারনা হোৎনবীরিবশিং খুদিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
কম্ম্যুনিকেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী দেবুসিনহ চৌহান্না শিংনবা কয়া মাইয়োক্নদুনা কন্নেক্তিবিতী পুরক্নবগীদমক্তা হোৎনখিবশিংবু থাগৎপা ফোংদোকপগা লোয়ননা ইতানগরদা নেস্নেল পোস্তেল হব শেম্লিবা অমসুং রাজ্যসিদা পোস্তেল কন্নেক্তিবিতী পুরক্নবগীদমক্তা পায়খৎলিবা খোঙথাং কয়াগী মতাংদসু পাউদমখি।
অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী পেমা খন্দুনা ঙসিগী নুমিৎ অসিদি পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অমনি হায়খি। অরুনাচল প্রদেশক্তা ইং 2014গী মতুংদগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অহোংবা কয়া লাক্তুনা রাজ্যসিবু পুমওন ওন্থোক্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। দিজিতেল ইনক্লুজন লৈবদগী শেঞ্জা থুমজা মুত্থৎপা অমসুং ই-গবর্নেন্সতা য়াম্না তেংবাংলে। ই-ওফিস অসিসু 100%গী চাংদা শিজিন্নরি অমসুং অরুনাচল প্রদেশ এসেমব্লীনা ই-বিধান প্রোজেক্তসু থবক্তা ওন্থোক্লে হায়না মহাক্না পনখি। ৱাৎহৌরিবা মফমশিং অসিসু তাইমলাইনগী মমাংদা কোনবা ঙম্নবগীদমক্তা অখন্নবা মিৎয়েং চঙলগা তেংবাংনবা অমসুং খ্বাইদগী অঙম্বা থাক্তা থবক শুবগী মথৌ তারি হায়না মহাক্না মখা তাখি। ৱান প্লস ৱান অসিবু অনি হায়না লৌদনা তরামাথোই হায়না লৌবগী মোদেলদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। অরুনাচল প্রদেশ অসি নুমিৎ থোকপা মফম হায়না কৌবতা নত্তনা চাউখৎ থৌরাং হৌগৎলক্লিবা লমদম হায়নসু কৌনরে।
লো অমসুং জস্তিসকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজুনা প্রোজেক্ত কয়া পায়খৎপদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী ওফিসরশিংনা পুন্না হোৎনমিন্নবগী মথৌ তাবা হোল ওফ গবর্নমেন্ত এপ্রোচ অসিদা মিৎয়েং চঙখি। USOFকী মখাদা য়ুংবগী থৌরাং য়াৎলিবা লেমহৌরিবা 4G তাৱর 1,156কী মফম মশক খঙদোকপা লোইরে হায়না মহাক্না হায়খি। অতোপ্পা স্কিম অমা, হায়বদি, 4G সেচ্যুরেসন স্কিমগী শরুক অমা ওইনা কন্নেক্তিবিতী হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা 4G সাইত 2,424 শেমগনি, মসিদা OFCগী খুত্থাংদা শেমগদবা মফম 270, মাইক্রোৱেবকী 1,237 অমসুং VSATকী 917 য়াওরি। মখা তারকপা ওইনা, কন্নেক্তিবিতী নিংথীনা পীবা ঙম্নবগীদমক্তা সেতিলাইত কম্ম্যুনিকেসনসু শিজিন্নগনি। ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম অমসুং ফ্রন্তিয়র হাইৱেনা চাউখৎ থৌরাং পাক শন্না পুরক্তুনা মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না রাজ্য সরকারনা হোৎনরিবশিংবু থাগৎলদুনা মার্চ 2024 ফাওবদা খুঙ্গং অমত্তা চিত্থহন্দনা কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবগীদমক্তা মিসন মোদতা থবক পায়খৎনবা হায়খি। ইং 2047 ফাওবদা ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা থম্লিবা পান্দম অসি ফংবদা ঙমখৈগী লমদমশিংগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
কম্ম্যুনিকেসন, রেলৱে অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ITগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনী বৈস্নোনা মহাক্কী ৱারোলদা খুদোংচাদবা মফম অমসুং অরুবা ফিভম কয়াগী মরক্তা তাৱরশিং অসি য়ুংখিবা অসিদি সবকা প্রয়াসকী ময়েক শেংলবা খুদম অমনি হায়না ফোংদোকখি। কম্ম্যুনিকেসন্না হায়বসি য়াম্না মরু ওই, মসিনা মীয়াম খুদিংগী খুদোংচাবগী থোঙ কয়া হাংদোক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। কোবিদ মনুংদা বেনিফিশরীশিংগী মফমদা খুদোংচাবা অমসুং তেংবাং য়ৌহনবগী থৌওং অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংদা য়াম্না লুনা থোকখি, অদুবু ভারতকী ওইনদি, ইন্দিয়া স্তেক, হায়বদি UPI, আধার, তেলিকোম নেতৱর্ক ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী কান্নবশিং নিংথীনা লৌদুনা মীয়ামদা সেবা য়ৌহনবা অসি দিজিতেলগী খুত্থাংদা অমসুং বত্তন অমা ক্লিক তৌদুনাপাংথোকখি হায়না ৱাফম মহাক্না পনখি। ফীত 12600 ৱাংবা তৱাংদা তাৱর অমা য়ুংবগী খুদম পীরদুনা খুদোংচাদবা মফমদা থবক তৌবগী শিংনবশিং মায় পাক্না থেংনবগী ৱাফমদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। থবক অসি মায় পাক্না পাংথোকপগীদমক্তা মহাক্না দিফেন্সকী ফোর্স, জিলাগী লৈঙাক্লোই, সর্ভিস প্রোভাইদর, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী ওফিসিএ অমসুং তোঙান-তোঙানবা এজেন্সীশিংবু থাগত্তুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
ভারত সরকারনা অরুনাচল প্রদেশকী খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গং অমসুং মীপুম খুদিংদা মালেমগী থাক্তা লৈবা কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবগীদমক্তা “সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াস’কী মতুং ইন্না লেপ্পা নাইদনা হোৎনরি।

Ministry of Communications
Dedication of 254 4G Towers to Nation; Uninterrupted Telecom Connectivity to 336 villages
Towers constructed under Universal Service Obligation Fund (USOF).
Concerted efforts by Government of India and Government of Arunachal Pradesh – all Departments and Districts worked in close coordination
The State of Arunachal Pradesh has recently witnessed immense strides in all spheres – recent inauguration of Donyi Polo Airport, rail connectivity launch of Bharat Gaurav trains
5G services recently launched in Itanagar – to shortly be extended to other areas
22 APR 2023 5:25PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, in response to people’s reaction to development of Arunachal Pradesh, said, “The people of Arunachal Pradesh are exceptional. They are unwavering in their spirit of patriotism. It’s an honour to work for this great state and help it realise it’s true potential.”
In joint effort of Government of India & Government of Arunachal Pradesh, 254 4G mobile towers have been dedicated to the Nation on April 22, 2023 in the presence of Union Minister for Communications, Railways and Electronics & IT Shri Ashwini Vaishnaw; Union Minister for Law and Justice Shri Kiren Rijiju; Arunachal Pradesh Chief Minister Shri Pema Khandu Union Minister of State for Communications Shri Devusinh Chauhan and Arunachal Deputy Chief Minister Shri Chowna Mein along with senior officials from the Central and State Government.
The towers will cover 336 villages and benefit thousands of residents in Arunachal Pradesh. The beneficiaries shall be able to access to high-speed network connectivity to residents which ensure various digital services in sectors like education, health, e-commerce, and agriculture leading to socio-economic development.
Over 1,310 Gram Panchayats have been connected with optical fibre under Bharat Net scheme and over 1,156 more Towers have been planned to bring digital inclusion. The 5G services have been recently launched in Itanagar and shall be extended to other areas.
One of the beneficiaries was also connected virtually from village in Lower Dibang Valley expressed happiness on Telecom Connectivity
Deputy Chief Minister Shri Chowna Mein , Arunachal Pradesh praised that in past 8 years, Government of India’s efforts has brought great connectivity for railways, road and telecommunications bringing overall connectivity in the State.
Shri Devusinh Chauhan, Union Minister of State for Communications appreciated efforts to bring connectivity overcoming all challenges and also mentioned about creation of national postal hub in Itanagar and various initiatives for bringing postal connectivity in the state.
Sh. Pema Khandu, Chief Minister, Arunachal Pradesh mentioned today to be historic day. He mentioned since 2014, there has been infrastructural change in Aruncahal Pradesh and has resulted in transformation. The digital inclusion has helped in removing corruption and e-governance. He also mentioned, 100% e-office is being used and Arunachal Pradesh assembly has implemented e-vidhan project. He added, focused coordination and all out efforts are required to complete by covering remaining sites before timeline. He focussed on model of convergence of one plus one as eleven, not two. Arunachal Pradesh is not only referred to be as land of rising sun but also land of rising development.
Shri Kiren Rijiju, Union Minister for Law and Justice, has emphasized on Whole of Government Approach which requires joint efforts of Central and State government officers for implementation of all projects. For remaining 1,156 4G towers planned under USOF, locations have already been identified. As part of another scheme, i.e 4G saturation scheme, 2,424 4G site sites are to be installed ,which includes 270 sites through OFC, 1,237 sites through microwave and 917 through VSAT to bring more connectivity. Further, satellite communications shall also be used for proper connectivity. He added, Vibrant village program and frontier highway shall bring a comprehensive development and change lives of the citizen. He appreciated State Government efforts and urged that work is to be done in mission mode so that no village is left unconnected by March, 2024. He also mentioned that border areas shall have major contribution to achieve the vision of making India a developed country by 2047.
Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister for Communications, Railways and Electronics & IT, in his address informed that installation of these towers in difficult terrain, practical difficulties is clear example of Sabka Prayas. He added, importance of communications open doors and opportunities for all. He also mentioned on how difficult was to impart benefits to beneficiaries in other countries during covid times, however, in India with the effective utilization of India Stack i.e. UPI, Aadhar, Telecom Network Infrastructure disbursement and all other services were managed digitally and on a click of a button. He emphasized on overcoming challenges of difficult terrain by quoting an example of installation of a tower in Tawang which is at height of 12600 ft. He concluded by thanking defence forces, district administration, service providers, different agencies of central and state government officials for achieving this feat.
Government of India is working relentlessly in accordance with “Sabka Sath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas” to provide world class connectivity to every remotest village and to every person in Arunanchal Pradesh