প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নই দিল্লীদা মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত হৌদোকপগী সেসন্দা ৱা ঙাঙখ্রে
“বুদ্ধগী কন্সিয়সনেস অসিদি অরোইবা নাইদে”
“ভগ্বান বুদ্ধগী পাউতাকশিংনা ইথিল পীরদুনা, ভারতনা মালেমগী য়াইফ থৌরাংগীদমক্তা অনৌবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি”
“ঐখোয়না ভগ্বান বুদ্ধগী ভেল্যু অমসুং পাউতাকশিংবু মীয়ামদা লেপ্তনা শন্দোক্লি”
“ভারতনা মীওইবা খুদিংগী অৱাববু মশাগী অৱাবনি খল্লি”
“IBCগুম্বা প্লেতফোর্মশিংনা ৱাখল মান্নবা অমসুং থৱাই য়াওবা মান্নবা লৈবাকশিংদা বুদ্ধ ধম্মা অমসুং শান্তিগী পাউজেল শন্দোক্নবা খুদোংচাবা কয়া পীরি”
“মীওই অমসুং লৈবাক খুদিংনা মশাগী লৈবাক অমসুং মালেমগী অপাম্বদা অহানবা মিৎয়েং থম্বা হায়বসি হৌজিক মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবা হীরম অমা ওইরে”
“শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবা চৎপা খোঙচৎ অসিদি বুদ্ধগী খোঙচৎনি”
“বুদ্ধনা মালেম্না ঙসি নংলিবা খুদোংচাদবা পুম্নমক্কী ৱারোইশিন পীরি”
“বুদ্ধগী লম্বী অসিদি তুংগী মতম অমসুং তুং কোইনা চৎপা হায়বসিগী লম্বীনি”
“মিসন লাইফ অসিদি বুদ্ধনা ইথিল পীবনি অমসুং মসিনা বুদ্ধগী ৱাখল্লোনবু খুমাং চাউশিনহল্লি”
20 APR 2023 12:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নই দিল্লীগী অশোক হোতেলদা ঙসি পাংথোকপা মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত হৌদোকপগী সেসন্দা ৱা ঙাঙখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ফোতো একজিবিসন য়েংখি অমসুং বুদ্ধগী মীতমদা লৈ কৎখি। মহাক্না মশক নাইবা মোঙ্ক তরামাপলদা মোঙ্ককী ফিজোল (চিবার দানা)সু পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, মহাক্না ঙসিগী মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত হৌদোকপগী থৌরমদা মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী লাকপা মীয়াম খুদিংবু তরাম্না ওকখি। ‘অতিথী দেব ভবো’, হায়বদি, মীথুংলেন হায়বসিদি ইশ্বরগা মান্নৈ হায়বসিদি বুদ্ধগী লমদম অসিগী চৎনবীনি অমসুং বুদ্ধগী ৱাখল্লোন ইন্দুনা চৎপা শক্নাইরবা মীওই কয়ানা ঐখোয়গী ইরক্তা তিনবসিনা ঐখোয়গী অকোয়বদা বুদ্ধ মশামক লৈ হায়না খলহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। “বুদ্ধ হায়বসিদি মীওইবা অমদগী হেন্দোক্লে, মসিদি ৱাখল্লোন, মিৎয়েং অমনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। বুদ্ধ হায়বসিদি মীওইবা অমদগী হেন্দোকপা ৱাখল্লোন অদুবুনি, মহাক অসিদি মওং-মতৌ চেন্দবা নুংদা ফাওবা ইথিলনি অমসুং বুদ্ধ হায়বসিদি শক্তম পীবা ঙম্লরোইদবা কন্সিয়সনেস অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। “বুদ্ধগী কন্সিয়সনেস অসিদি অরোইবা নাইদে”, মহাক্না মখা তানা হায়খি। তোঙান-তোঙানবা লম কয়াগী মীওইশিংনা অমত্তা ওইনা লৈরিবা অসিনা বুদ্ধনা মীওইবা খুন্নাইবু অমত্তা ওইনা পুনশিন্দুনা থম্লিবা ইথিল অদুগী মশক তাক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। ভগ্বান বুদ্ধগী তুং ইনবশিংনা মালেমগী য়াইফ থৌরাংগীদমক্তা লেপ্লিবা ৱারেপ অমসুং অমত্তা ওইবা ৱাখল্লোন অসিগী মপাঙ্গল অসিদসু মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরম অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত হৌদোক্লিবা অসিদি লৈবাক পুম্নমক্কী হোৎনজমনশিংগী কান্নবা প্লেতফোর্ম অমনি হায়রদুনা মহাক্না নিংশিংনিংঙাই ওইরবা ঙসিগী থৌরম অসিগীদমক্তা কলচর মন্ত্রালয় অমসুং ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদেরেসনবু থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী হৌরকফম ওইরিবা বদনাগর অসিদি মরু ওইবা বুদ্ধিস্ত সেন্তর অমনি, হ্যুএন সাংসু মফমসিদা লাক্লম্মি হায়না ফোংদোক্লদুনা বুদ্ধিজমগা মহাক্কা লৈনবা মরীদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না সার্নাথনা বুদ্ধিস্ত হেরিতেজকা লৈনরিবা অচেৎপা মরী অসিগা মরী লৈননা কাশীগী মতাংদসু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা নিংতম্বগী অমৃত কালগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লিবা ভারতকী নিংতম্বগী 75শুবা চহিদা মালেমগী বুদ্ধিস্ত সম্মিত অসি পাংথোক্লি হায়না পল্লদুনা, ভারতনা মশাগী তুংগী মতমগীদমক্তা পান্দম অমা লৈজরি অমসুং মালেমগী চাউখৎ থৌরাংগী ওইনসু অনৌবা ৱারেপ কয়া লৌরি হায়না ফোংদোকখি। ভারতনা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা মশক নাইরবা মায় পাকপা কয়া হন্দক্তা ফংলক্লিবা অসিদি ভগ্বান বুদ্ধ মশাদগী ফংবা ইথিলদগীনি হায়না মহাক্না হায়খি।
বুদ্ধগী থীওরী, প্রেক্তিস অমসুং মহৈ ফংবগী লম্বী অসিবু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংলদুনা, ভারতনা মমাংগী চহি 9দা খোঙদারক্লিবা মশাগী খোঙচৎ অসিদা হীরম অহুম্মক অসিবু ইনবগী মতাংদা শন্দোক্না পাউদমখি। ভারতনা ভগ্বান বুদ্ধগী পাউতাকশিংবু মীয়ামদা খঙহন্নবা খোঙফম চেৎনা হোৎনদুনা লাক্লি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না ভারত অমসুং নেপালদা বুদ্ধিস্ত সর্কিত শেমগৎপা, সার্নাথ অমসুং কুশিনগরবু নৌনা শেমগৎপা, কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অমসুং IBCগা খুৎশম্নদুনা লুম্বীনিদা ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর ওফ বুদ্ধিস্ত হেরিতেজ অমসুং লর্নিং লিংখৎপগী মতাংদা ৱাফম কয়া থমখি।
মীওইবা খুন্নাইগী শিংনবা কয়াগী মতাংদা ৱাজবগী নুংগী ওইবা মতৌ অমা ভারত্তা লৈরিবা অসিদি ভগ্বান বুদ্ধগী পাউতাকশিংনা লৈহনবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না তর্কীদা য়ুহা হাখিবগুম্বা মহৌশাগী ওইবা অমাঙ-অতা থোকপদা ভারতনা থৱাই য়াওনা তেংবাংলিবা অমসুং পিস মিসন কয়াদা শরুক য়াবগী মতাংদা পনখি। “মসিগুম্বা ভারত মচা করোর 140গী ৱাখল্লোন অসি মালেম্না উরে, খঙলে অমসুং য়ারে”, মহাক্না হায়খি। “IBCগুম্বা প্লেতফোর্মশিংনা ৱাখল মান্নবা অমসুং থৱাই য়াওবা মান্নবা লৈবাকশিংদা বুদ্ধ ধম্মা অমসুং শান্তিগী পাউজেল শন্দোক্নবা খুদোংচাবা কয়া পীরি”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “শিংনবদগী হৌরগা মদুগী ৱারোইশিন পুরকপা ফাওবগী খোঙচৎ অসিদি বুদ্ধগী তসেংবা খোঙচৎনি”। ভগ্বান বুদ্ধগী খোঙচৎকী মতাংদা ৱাফম কয়া থম্লদুনা, মহাক্না অতোপ্পগী পুন্সিদা থেংনরিবা অৱাবশিং খঙবদগী মহাক্না কোনুংগী পুন্সি থাদোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। নুংঙাই য়াইফবা মালেম অমগী পান্দম ফংবগী অমত্তা ঙাইরবা পাম্বৈদি ইশাগী ওইবা অমসুং ৱাখল খুবগী মতৌ থাদোকপা তাবনি অমসুং মালেমগী ওইবা ৱাখল্লোন চেন্নবগীদমক্তা বুদ্ধ মন্ত্রবু খঙবা তাবনি হায়না মহাক্না হায়খি। রিসোর্স ৱাৎপগী খুদোংচাদবা থেংনরিবা লৈবাকশিংগীদমক্তা ঐখোয়না খনবা হৌবা মতমদা হেন্না ফবা অমসুং তংদু লৈতাবা মালেম অমা লৈহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি। “মীওই অমসুং লৈবাক খুদিংনা মশাগী লৈবাক অমসুং মালেমগী অপাম্বদা অহানবা মিৎয়েং থম্বা হায়বসি হৌজিক মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবা হীরম অমা ওইরে”, মহাক্না মখা তাখি।
লান, শেন্মিৎলোন্না তংদু লৈতাদবা, তেরোরিজম অমসুং ধর্মদা হকচিনবা অমসুং জিব কয়া মাঙশিল্লকপা অমসুং গ্লেসিয়রশিং শৌদোরক্তুনা অইং-অশা হোংবগী শিংনবা কয়া থেংনরিবা অসিনা হৌজিক্কী মতম অসিবু হন্দক্কী চহি চা অসিগী খ্বাইদগী অরুবা মতম অমা ওইরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। পুম্নমক অসিগী মরক্তা, বুদ্ধদা থাজবা অমসুং থৱাই পানবা জিব খুদিংগী য়াইফ থৌরাংগী খনবা মীওই কয়া অমসু লৈরি। “মসিগী থাজবা অসিনা ঐখোয়গী পৃথিবীগী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গলনি। পুম্নমক্না মসিগী থাজবা অসি লৈরকপা মতমদা, বুদ্ধগী ধম্মা অসি মালেমগী লাইনিং ওইরক্কনি অমসুং বুদ্ধগী লৌশিংনা মীওইবা খুন্নাইগী থাজবা ওইরক্কনি”।
হৌজিক মতমদা থেংনরিবা শিংনবশিং ভগ্বান্না তাকপীরম্বা অরিবা লৌশিংগী খুত্থাংদা মশামক্না ৱারোইশিন অদুম পুরক্কনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা তম্লদুনা বুদ্ধগী পাউতাকশিংগী কান্নবগী মতাংদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, ভগ্বান বুদ্ধনা লোইনাইদবা শান্তিগীদমক্তা লান, মায়থীবা অমসুং মায় পাকপগী ৱাখল্লোন থাদোক্কদবনি হায়না তাকপীরম্মি হায়খি। য়েক্নববু য়েক্নদুনা খুদুম চনবা ঙম্লোই অমসুং নুংঙাইবা হায়বসিদি অমত্তা ওইবা মতমদা ফংগনি হায়না বুদ্ধনা তাকপীরম্মি হায়না মহাক্না হায়খি। মান্নবা হীরম অমা ওইনা, হৌজিক্কী মতমদা পাক শন্না উবা ফংলিবা অতোপ্পা অমদা ইশাগী ৱাখল্লোন নমশিনবগী থৌওংশিংগী ৱারোইশিন পুরক্কে হায়রবদি, ঐখোয়না অতোপ্পদা পাউতাক পীদ্রিঙৈদা ইশাগী লিচৎ শাজৎ হান্না শেমদোকউ হায়বা বুদ্ধগী পাউতাক অসি ইনগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা খ্বাইদগী পামজবা বুদ্ধগী পাউতাক, ‘অপ দিপো ভব’গী মতাংদা লাকখি। মসিনা হায়বদি, ভগ্বানগী পাউতাকশিংগী লোইবা নাইররোইদবা কান্নবশিং খঙনবগীদমক্তা ইশানা ইশাগী মঙাল ওইজৌ হায়বনি। ‘ঐখোয়দি মালেমদা য়ুদ্ধ (লান) নত্তবা বুদ্ধ পীখিবা লৈবাক্নি’ হায়না য়ুনাইতেদ নেসন্সকী মফমদা মহাক্না হায়খিববু নিংশিংখি।
“বুদ্ধগী লম্বী অসিদি তুংগী মতম অমসুং তুং কোইনা চৎপা হায়বসিগী লম্বীনি। মালেম্না পাউতাক অসি ইল্লম্লবদি, ঙসি থেংনরিবা ক্লাইমেত চেঞ্জকী শিংনবা অসি থেংনরম্লোই”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। লৈবাকশিংনা অতোপ্পা অমসুং লাক্কদৌরিবা চারোন শুরোনশিংগী মতাংদা খনবা লেপখিবদগী শিংনবা অসি লাক্লিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসিগী অশোইবা অসিনা অচৌবা অৱা অনা কয়া নংহল্লে। ইশাগী কান্নবা করিমত্তা থিদনা অফবা থবক পাংথোকউ, মসিনা পুম্নমক্কী য়াইফবা ওইগনি হায়না বুদ্ধনা তাকপীরম্মি।
পুন্সি মহিং, চাবা থকপা নত্ত্রগা চত্থোক চৎশিন তৌবগী হৈনবী ওইরো, মীওই অমমম্না পাম্বৈ অমা নত্ত্রগা অমদা পৃথিবী অসিদা চৈথেং পীরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙলদুনা মীওই অমমমগী তেংবাংনা ক্লাইমেত চেঞ্জকী মাইয়োক্তা থেংনরিবা লান অসিদা মতৌ করম্না তেংবাংগনি হায়বা প্রধান মন্ত্রীনা তাকখি। বুদ্ধনা ইথিল পীদুনা ভারতনা পায়খৎপা খোঙথাং, লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত নত্ত্রগা মিসন লাইফকী মতাংদা তম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, করিগুম্বা মীয়াম্না মশাগী পুন্সি মহিংগী মতাংদা খঙজদুনা মদুদা অহোংবা পুরকপা ঙম্লবদি, ক্লাইমেত চেঞ্জকী অচৌবা শিংনবা অসি মাইয়োক্নবা ঙমগনি হায়খি। “মিসন লাইফ অসিদি বুদ্ধনা ইথিল পীবনি অমসুং মসিনা বুদ্ধগী ৱাখল্লোনবু খুমাং চাউশিনহল্লি”, মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবদা মেতরিএলিজম অমসুং ইশাগীতা খনবগী ৱাখল্লোন থাদোক্তুনা “বভাতু সব মঙ্গলম’, হায়বদি, বুদ্ধবু খুদম অমখক ওইহল্লোইদবনি, পুন্সিদা মসিগী মমি তাহনগদবনি হায়বা ৱাখল্লোন চেনগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। তুং হন্দনা মাঙলোন্দা চৎপা লেপ্তবা হায়বা বুদ্ধগী ৱাফম অসি ঐখোয়না নিংশিংবা মতমদা ৱারেপ অসি ফংবা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মীপুম খুদিংনা অমত্তা ওইরকপা মতমদা ৱারেপ পুম্নমক ফংবা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
কলচরগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দী, লো অমসুং জস্তিসকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজু। কলচরগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং শ্রীমতি মীনাক্ষি লেখী অমসুং ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদেরেসনগী সেক্রেতরী জেনেরেল, দাঃ ধম্মাপিয়ানা ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
নুমিৎ নিনিগী সম্মিৎ অসি এপ্রিল ২০-২১দা ইন্তর্নেস্নেল বুদ্ধিস্ত কনফেদরেসনগা চুংশিন্নদুনা কলচর মন্ত্রালয়না পাঙথোকপনি। গ্লোবেল বুদ্ধিস্ত সম্মিৎকী থিম অসি “রেস্পোন্সেস তু কন্তেম্পোররী চেলেঞ্জেস: ফিলোসোফী তু প্রাক্সিস”না ওইরি।
সম্মিৎ অসি বুদ্ধিস্ত অমসুং য়ুনিভর্সেলগী সমস্যাশিং অমসুং মখোয়বু পুন্না কোকহন্নবা পোলিসী ইনপুৎশিং পুথোক্নবা ৱাফমশিংদা মালেমগী বুদ্ধিস্ত ধম্ম লুচিংবা অমসুং স্কোলরশিংগা লোয়ননা ৱাখল চুংশিন্ননবা খোঙথাং অমনি। সম্মিৎ অসিনা হৌজিক মতমগী ওইরিবা ফীভম অসিদা ইথিল পীনবা অমসুং লমজিংনবা বুদ্ধ ধম্মগী ফন্দামেন্তেল ভেল্যুশিং করম্না খঙদোক্কনি হায়বগী মতাংদা খন্নগনি।
সম্মিৎ অসিদা মালেম শিনবা থুংবদগী মশক নাইবা স্কোলরশিং, সংঘা লুচিংবশিং অমসুং ধর্ম প্রেক্তিসনরশিংনা শরুক য়াবা উবা ফংগনি, মখোয়না য়ুনিভর্সেল ভেল্যুশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী থেংনরিবা সমস্যাশিংগী মাংদা খন্নগী অমসুং মসিগী পাউখুম বুদ্ধ ধম্মদা লৈব্রা থীদোক্কনি। খন্ন-নৈনবা অসি থিম মরিগী মখাদা পাঙথোক্কনি: বুদ্ধ ধম্ম অমসুং শান্তি; বুদ্ধ ধম্ম: এনভাইর্নমেন্তেল ক্রাইসিস, হেল্থ অমসুং সস্তেনেবিলিতী; নলন্দা বুদ্ধিস্ত ত্রেদিসন য়োকখৎপা; বুদ্ধ ধম্মগী তীর্থ য়াত্রা, লিবিং হেরিতেজ অমসুং বুদ্ধ রেলিকশিং: খা, খা-নোংপোক অমসুং নোংপোক এসিয়াদা লৈরিবা লৈবাকশিংগা ভারতকী চহিচা কয়া শুরবা কলচরেল লিঙ্কশিংগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম।

Prime Minister's Office
PM addresses inaugural session of Global Buddhist Summit in New Delhi
“Buddha consciousness is eternal”
“Inspired by teachings of Lord Buddha, India is taking new initiatives for global welfare”
“We have continuously spread the values and message of Lord Buddha”
“India considers the sorrow of every human being as its own sorrow”
“Platforms like IBC are giving the opportunity to like-minded and like-hearted countries to spread Buddha Dhamma and peace”
“It is the need of the hour that the priority of every person and nation should be the interest of the world along with the interest of the country”
“The journey of solution for problems is the journey of Buddha”
“Buddha offered solutions for all the problems afflicting the world today”
“The path of Buddha is the path of the future and the path of sustainability”
“Mission LiFE is influenced by the inspirations of Buddha and it furthers Buddha’s thoughts”
20 APR 2023 12:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the inaugural session of the Global Buddhist Summit at Hotel Ashok in New Delhi today. The Prime Minister walked through the photo exhibition and offered flowers to the Buddha statue. He also offered monk robes (Chivar Dana) to nineteen eminent monks.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone from different corners of the world to the inaugural session of the Global Buddhist Summit. He underlined that ‘Atithi Devo Bhava’ i.e. guests are equivalent to God, is a tradition of this land of Buddha and the presence of so many personalities who have lived through Buddha’s ideals makes us feel the experience of Buddha being present himself around us. “Buddha is beyond the individual, it is a perception”, the Prime Minister said. The Prime Minister said that Buddha is a sensation that transcends the individual, he is a thought that transcends form and Buddha is a consciousness beyond manifestation. “This Buddha consciousness is eternal”, he said. He said the presence of so many people from diverse areas represents the expansion of Buddha that binds humanity in a single thread. He also underlined the strength of the collective will and resolution of crores of followers of Lord Buddha globally to make for the welfare of the world. Noting the occasion, the Prime Minister expressed confidence that the inaugural Global Buddhist Summit will create an effective platform for the efforts of all nations and thanked the Ministry of Culture and International Buddhist Confederation for this momentous event.
The Prime Minister highlighted his personal connection with Buddhism as Vadnagar from where he hails has been a major Buddhist center, Hiuen Tsang had visited Vadnagar. Shri Modi also mentioned Kashi in the context of Sarnath, deepening the connection with Buddhist heritage.
Noting that the Global Buddhist Summit is taking place during India’s 75th year of Independence when the nation is celebrating Azaadi Ka Amrit Kaal, the Prime Minister underlined that India has a major goal for its future and new resolutions for the global good. He emphasized that the inspiration behind India achieving the recent global landmarks in various sectors is Lord Buddha himself.
Remembering the Buddhist path of theory, practice and realization, the Prime Minister elaborated on India’s adoption of all three points in its journey in the last 9 years. Shri Modi said that India has worked with dedication for the propagation of Lord Buddha’s teaching with a sense of dedication. He talked about the development of Buddhist circuits in India and Nepal, the renovation of Sarnath and Kushinagar, Kushinagar International Airport, and India International Center of Buddhist Heritage and Culture at Lumbini in collaboration with the IBC.
The Prime Minister credited the teachings of Lord Buddha for an inherent empathy in India for the issues of humanity. He mentioned peace missions and India’s whole-hearted efforts in rescue work for disasters like the earthquake in Turkiye. “This emotion of 140 crore Indians is being seen, understood and accepted by the world”, he said. Platforms like IBC, he continued, are giving the opportunity to like-minded and like-hearted countries to spread Buddha Dhamma and peace.
The Prime Minister said, “The journey from the problem to arriving at the solution is the actual journey of Buddha.” Throwing light on Lord Buddha’s journey, the Prime Minister reiterated that he left his life of castles and kingdoms because he realized the pain in the lives of others. He emphasized the only way to achieve the goal of a prosperous world is when one gives away the idea of self and narrow-mindedness and realizes the totality of the Buddha Mantra of adopting the idea of the world. He stressed that a better and stable world can be achieved only if we consider the nations dealing with a scarcity of resources. “It is the need of the hour that the priority of every person and nation should be the interest of the world along with the interest of the country”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister said that the current time is the most challenging time of this century as there is war, economic instability, terrorism and religious fanaticism, and the challenge of climate change with species disappearing and glaciers melting. He said amidst all this there are people who believe in Buddha and the welfare of all creatures. “This hope, this faith is the biggest strength of this earth. When this hope gets united, the Buddha's Dhamma will become the world's belief and Buddha's realization will become the belief of humanity.
Shri Modi underscored the relevance of Buddha’s teaching by saying that all the problems of modern times lend themselves to solutions through the ancient teachings of the Lord. Lord Buddha, the Prime Minister said, preached abandoning war, defeat and victory for eternal peace. He said enmity can never be countered with enmity and happiness lies in unity. Similarly, Lord Buddha’s teaching that one should first look at the conduct of the self before preaching to others can address the menace of imposing one’s own views on others so prevalent in today’s world. The Prime Minister came back to his favourite Buddha teaching अप्प दीपो भवः, be your own light to elaborate the eternal relevance of the Lord’s teachings. He remembered telling the United Nations a few years ago that ‘we are the country that has given the world Buddh, not Yudh (war)’.
The Prime Minister said “The path of Buddha is the path of the future and the path of sustainability. Had the world followed Buddha’s teachings, it would not have faced the problem of climate change.” This problem arose, the Prime Minister explained, as nations stopped thinking about others and coming generations. This mistake accumulated to catastrophic proportions. Buddha preached good conduct without any consideration of personal gain as such behavior leads to overall good.
The Prime Minister highlighted how each person is affecting the earth in one way or the other, be it with lifestyle, eating or traveling habits and pointed out that everyone can contribute towards fighting climate change. Throwing light on Lifestyle For Environment or Mission LiFE, an initiative by India influenced by the inspirations of Buddha the Prime Minister said that if people become aware and change their lifestyle, then this huge problem of climate change can also be tackled. “Mission LiFE is influenced by the inspirations of Buddha and it furthers Buddha’s thoughts”, Shri Modi remarked.
Concluding the address, the Prime Minister stressed the need to come out of the definitions of materialism and selfishness and imbibe the feeling of 'Bhavatu Sab Mangalan' i.e. Buddha should not only be made a symbol but also a reflection. He remarked that this resolution will be fulfilled only when we remember the words of the Buddha of not turning back and always moving forward. The Prime Minister expressed confidence that resolutions will become successful with everyone coming together.
Union Minister for Culture, Shri G Kishan Reddy, Union Minister for Law and Justice, Shri Kiren Rijiju, Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt Meenakshi Lekhi, and Secretary General of International Buddhist Confederation, Dr Dhammapiya were present on occasion.
Background
The two-day Summit is being hosted by the Ministry of Culture in collaboration with International Buddhist Confederation on 20-21 April. The theme of the Global Buddhist Summit is “Responses to Contemporary Challenges: Philosophy to Praxis”.
The Summit is an effort towards engaging the global Buddhist Dhamma leadership and scholars on matters of Buddhist and universal concerns, and to come up with policy inputs to address them collectively. The discussion at the Summit explored how the Buddha Dhamma’s fundamental values can provide inspiration and guidance in contemporary settings.
The Summit witnessed the participation of eminent scholars, Sangha leaders and Dharma practitioners from all over the world, who will discuss pressing global issues and look for answers in the Buddha Dhamma based on universal values. The discussions were held under four themes: Buddha Dhamma and Peace; Buddha Dhamma: Environmental Crisis, Health and Sustainability; Preservation of Nalanda Buddhist Tradition; Buddha Dhamma Pilgrimage, Living Heritage and Buddha Relics: a resilient foundation to India’s centuries-old cultural links to countries in South, South-East and East Asia.