ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ଚିଠା ଏଭିଜିସି ନୀତି ଉପରେ ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ପରାମର୍ଶ' ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଆଇଟି ଯାହା ହାସଲ କରିଛି ତାହା ହାସଲ କରିବାକୁ ଏଭିଜିସିର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି : ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରା
18 APR 2023 2:32PM by PIB Bhubaneswar
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ ଠାରେ ଚିଠା ଏଭିଜିସି ନୀତି ସମୂହ ଉପରେ ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି । ଏଭିଜିସି ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରର ଅନେକ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା, ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରର ଶିଳ୍ପ ସଙ୍ଗଠନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପପତି ମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଗରୁ ଭାଗୀଦାରି ହୋଇଥିଲା ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ତଥା ଏଭିଜିସି ଟାସ୍କଫୋର୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରା ଏହି କର୍ମଶାଳାର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଭାରତରେ ଏଭିଜିସି (ଆନିମେସନ୍‌, ଭିଜୁଆଲ୍ ଇଫେକ୍ଟସ୍‌, ଗେମିଂ ଆଣ୍ଡ କମିକ୍ସ - ବିସ୍ତାରିତ ରିୟଲିଟି) କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉଦ୍ୟମ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରୁ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଯଥା ସମ୍ଭବ ଉଦ୍ୟମ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରା ତାଙ୍କ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣରେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରର ଏକାଧିକ ସକ୍ଷମକାରୀଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ମୂଳ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ବୋଲି ମତ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ଏବଂ ଆସନ୍ତା ଦଶନ୍ଧିରେ ଏହା ପ୍ରଭୂତ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ସଚିବ ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ସଠିକ୍ ବୟସରେ ଆମ ପିଲା ମାନଙ୍କୁ ସଠିକ୍ ପ୍ରକାରର ଉନ୍ମୁଖତା ଦେବା ଜରୁରୀ ଅଟେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସୃଜନଶୀଳ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କୁ କ୍ୟାରିୟର କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳି ପାରିବ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଚିଠା ନିୟମ କୁଶଳୀକରଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହି ଶିଳ୍ପର ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭିଜିସି ଆଜି ସେହି ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ୨୦୦୦ ମସିହାରେ ଭାରତର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଥିଲା । ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ବିଶ୍ୱର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନକାରୀ ହୋଇ ପାରିଛି ଏବଂ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ବୋଲି କହିବା ସହିତ ସେ ମଧ୍ୟ ହଲିଉଡର ପ୍ରମୁଖ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଗୁଡ଼ିକରେ ଆଜି ଭାରତର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ମାନବ ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ମତ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିଭା ମାନଙ୍କୁ ସଠିକ୍ ପ୍ରକାରର ଦକ୍ଷତା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶର ଏଭିଜିସି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଉଦ୍ୟମର ଆକାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ସେ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କର ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ସଚିବ ଆଂଚଳିକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ରର ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଦିଗରେ ନିଆ ଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକୁ କେନ୍ଦ୍ରର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅତୁଲ କୁମାର ତିୱାରୀ, ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଏକ ଯିବା - ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଦକ୍ଷତାକୁ ସୁଗମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଦୃଢ଼଼ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଯାହା ଜଣେ ଛାତ୍ରର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ, ତାହା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଡିଇ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି ଯେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ପଦକ୍ଷେପ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଏହା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ଏଭିଜିସିର କେତେକ ବତୀଘର ସଦୃଶ ଆଲୋକ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ରାଜ୍ୟ କର୍ମଶାଳା ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ବଂଟନ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ଏଭିଜିସି ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି । କର୍ମଶାଳା ସମୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଧିବେଶନ ଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟ ଏଭିଜିସି ନୀତିର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରାଯିବ ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଏଭିଜିସି - ଏକ୍ସଆର୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଅଗ୍ରଣୀ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ କର୍ମଶାଳାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଜ୍ଞାନ ବଂଟନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କର୍ମଶାଳା ଏହାର ସୁହାଇବା ଭଳି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନୀତି (କଷ୍ଟମାଇଜେସନ୍‌) ଏବଂ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ନମୁନା ରାଜ୍ୟ ନୀତି ଆବଂଟନ କରିବାର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଏହାର ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଚିଠା ଜାତୀୟ ନୀତିକୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଚିଠା ଜାତୀୟ ନୀତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି କର୍ମଶାଳା କେତେକ ରାଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁସରଣ କରାଯାଉଥିବା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ଅଧିବେଶନର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଥିଲା । ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ (ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର) ଶ୍ରୀ ପୃଥୁଲ କୁମାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଯାପନୀ ଟିପ୍ପଣୀ ଓ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିବା ପରେ ଏହି କର୍ମଶାଳା ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରାଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏଭିଜିସି ପଦୋନ୍ନତି ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଗଠନ କରା ଯାଇଥିଲା । ଏହା ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ରେ ଏହାର ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିଛି, ଯାହା ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରା ଯାଇଛି । ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ନିୟମ ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ନୀତିର ଚିଠା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ ।

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of I&B organises ‘National Workshop and Consultation on Draft AVGC Policies’
AVGC has potential to achieve what Indian IT has accomplished: Shri Apurva Chandra
18 APR 2023 2:32PM by PIB Delhi
The Ministry of Information and Broadcasting today organized the First National Workshop and Consultation on Draft AVGC Policies at Vigyan Bhawan, New Delhi, for industry, academia & the government. There was forthcoming participation from several Government bodies of both Centre & State level related to AVGC, along with the industry associations & industry leaders of the AVGC sector.
The workshop was inaugurated by Shri Apurva Chandra, Secretary, Ministry of I&B and Chairman AVGC Taskforce. He spoke about the Ministry’s efforts to strengthen the AVGC (Animation, Visual Effects, Gaming & Comics - Extended Reality) sector in India and emphasised that the States also put in their best efforts to benefit from the growth of the AVGC sector.
Shri Apurva Chandra, Secretary, Ministry of I&B, in his inaugural address spoke about multiple enablers of the AVGC sector, with Education and Skilling being among the sector’s core pillars. He said that the AVGC sector has witnessed unprecedented growth rate in the recent times and is expected to grow exponentially in the coming decade. The Secretary also highlighted that it is imperative to give the right kind of exposure to our children at the right age, so that they have an opportunity to hone their creative skills and make a career in this sector, for which the draft policy lays equal emphasis on skilling and education.
Underlining the scope of the industry in future Shri Chandra said that AVGC is today in a place where Indian IT sector was in 2000s. The IT sector has grown to become a substantial contributor in the world and the same potential resides in the AVGC sector, he added, noting that major movies in Hollywood today involve skill and manpower from India. He also laid emphasis on the need for stakeholders to work together to ensure provision of right kind of skilling infrastructure to the talent in this sector.
He further highlighted role of States in fulfilling the AVGC dream of the country. He recognised the role of States in magnifying the efforts and mobilizing the resources necessary to promote the sector is paramount. The Secretary stressed on creation Regional Centers for Excellence and noted the steps taken by Karnataka in this direction with a number of startups already part of the Center.
Shri Atul Kumar Tiwari, Secretary, Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, explained the need for facilitating future-ready skilling in the sector, for making India a go-to hub in the AVGC space. He also highlighted the significance of establishing robust physical infrastructure that would aid in the learning and development of a student. The MSDE has identified that skilling initiative will be critical to the growth of the AVGC sector and is committed to taking best efforts to provide the skilling ecosystem.
Some lighthouse States of AVGC shared their learnings and best practices during the course of the workshop, which is envisaged to provide guidance to other states, including helping them in drafting state-level AVGC policies. The sessions covered during the workshop are envisioned to help states gain clarity on various aspects of the State AVGC policy, thereby enabling them in drafting state level policies.
Representatives of various leading companies and industry bodies working in the M&E and AVGC-XR space participated in the workshop and shared their insights on promoting the sector in the country.
This National Workshop was organized with the primary objective of disseminating the Model State policy to the States for its customization & adoption. It also provided a platform for discussions on the Draft National Policy to align it to the needs of its stakeholders. Further the workshop witnessed a session on showcasing the best practices being followed for promoting the AVGC sector by certain States. The workshop was closed by Concluding Remarks and vote of thanks from Shri Prithul Kumar, Joint Secretary (Films), Ministry of I&B.
The AVGC Promotion Task Force was constituted under the Chairmanship of Secretary, Ministry of I & B, Shri Apurva Chandra. It has submitted its report in December 2022, which has been adopted as the guidance document for steps to be taken. It also has Draft of National Policy & Model Policy for the States.