কল্চর মন্ত্রালয়
এপ্রিল ২০দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অহানবা মালেমগী বুদ্ধিস্ত মীফম হৌদোক্কনি মীফম অদুদা মপান লৈবাকশিংগী দেলিগেদ ১৭১ অমসুং ভারতকী বুদ্ধিস্ত লুপশিংগী দেলিগেদ ১৫০ শরুক য়াগনি: শ্রী জি.কে রেদ্দি
17 APR 2023 8:01PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা কলচর, তুরিজম অমসুং দোনরগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জি.কে রেদ্দিনা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরিবা অহানবা মালেমগী বুদ্ধিস্ত মীফমগী মতাংদা পাউগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রেদ্দিনা হায়খি নিউ দিল্লিদা এপ্রিল ২০দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অহানবা মালেমগী বুদ্ধিস্ত মীফম হৌদোক্কনি। কলচর মিনিস্ত্রি অমসুং মসিগী গরেন্তি বোদি ইন্তরনেসনেল বুদ্ধিস্ত কনফেদেরেসন(আই বি সি)না য়ুম্বু ওইদুনা এপ্রিল ২০-২১দা অশোক হোতেলদা গ্লোবেল বুদ্বিস্ত সম্মিৎ(জি বি এস) পাংথোক্কনি। অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী মখাদা কেন্দ্র সরকারনা থৌরম কয়া পাংথোক্লি অমসুং অহানবা মালেমগী বুদ্ধিস্ত মীফম ভারত্তা পাংথোক্নবা কেন্দ্র সরকারন ৱারেপ লৌখিবনি।
পাউমীশিংদা ৱা ঙাংবদা মহাক্না হায়খি অহানবা ওইনা লৈবাক কয়াদগী মমি লৈরবা বুদ্ধিস্ত লম্বোইবা কয়া ভারত্তা লাক্কনি অমসুং মীফম শরুক য়াগনি। বুদ্ধিস্ত ৱাঙুলোন অমসুং ৱাখল্লোনগী মতেংনা হৌজিক মায়োক্নরিবা অৱাবশিং কমদৌনা থেংনগনি হায়বা মীফম অদুদা খন্নগনি। ভারত্তা বুদ্বিজম হৌরকখিবা মরম্না, বুদ্ধিজমদা ভারতকী মরুওইবগী মতাংদা মীফম অদুদা খন্নগনি।
জি কিসন রেদ্দিনা হায়খি মালেমগী মীফম অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংগী নাৎ অমসুং দিপ্লোমেতকী মরীশিং ফগৎনবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি। মীফম অসিদা লৈবাক ৩০গী দেলিগেদশিং শরুক য়াগনি অমসুং মপান লৈবাকশিংগী দেলিগেদ ১৭১ অমসুং ভারতকী বুদ্ধিস্ত লুপশিংগী দেলিগেদ ১৫০ শরুক য়াগনি।
মীফম অদুদা মালেমগী মফম কয়াগী শক্নাইরবা মাইচৌশিং, সংঘ লুচিংবশিং অমসুং ধর্ম্ম প্রাক্তিশন্নরশিং শরুক য়াগনি। সংঘ মেম্বর ৮৪ য়াওবা মালেমগী মীওই ১৭৩ অমসুং সংঘ মেম্বর ৪৬ য়াওবা ভারতকী দেলিগেদ ১৫১, দিল্লিগী ৱাংমদগী লম্বোইবী ৪০ অমসুং লাইতি ৬৫ শরুক য়াগনি। মপান লৈবাকশিংগী এম্বেসিশিংগী এম্বেসেদর ৩০ য়াওনা এন.সি.আর লমদমগী মীওই ২০০ মীফম অদুদা শরুক য়াগনি। দেলিগেদশিংনা ঙসি মালেম্না থেংনরিবা ৱাথোকশিং অমসুং তাইবংপাল অসিগী মগুনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা বুদ্ধা ধর্ম্মনা পাম্বৈশিং থিনবা খন্নগনি।
মখাগী থিম মরি অসিদা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোক্কনি:
১. বুদ্ধ ধম্ম অমসুং শান্তি
২. বুদ্ধ ধম্ম: অকোয়বগী ফিবম কায়রকপা, হকশেল অমসুং তুংগী ফিবম
৩. নালান্দা বুদ্ধিস্তগী চৎন-লোনচৎ কনবা
৪. বুদ্ধা ধম্মগী লাইফমশিং খুরুম্বা, হৌজিক লৈরিবা নাৎকী পুক্কৈ অমসুং বুদ্ধগী লেমহৌখাকশিং: খা, খা-নোংপোক অমসুং নোংপোক এসিয়াগী লৈবাকশিংগা শম্নবা চহিচা কয়া কুইরবা ভারতকী অরিবা নাৎকী মরীশিংগী য়ুম্ফম অমা
মীফম হৌদোকপদা থৌরমদা ভিয়েতনাম বুদ্ধিস্ত সংঘগী লুচিংবা থিচ ত্রাই কোয়াংনা মরুওইবা ৱারোল ফোঙদোক্কনি অমসুং প্রোফেসার রোবার্দ থুরমেন্না একাদেমিক সেসন্দা ৱা ঙাংগনি।
অরিবা মতমগী ভারত্তা বুদ্ধ ধম্মনা মীওইবা সভেত্য চাউখৎলকপদা য়াম্না চাউনবা মতেং পাংখি। লাইনিং অসি মালেম শীনবা থুংনা শন্দোক্তুনা লৌশিং অমসুং নাৎকী হৌরকফম ওইখি অমসুং মালেম শীনবা থুংনা মখল কয়াগী স্পিরিচুএল অমসুং ফিলোসোফিগী চৎন-লোনচৎশিং শেমখি।
মীফম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি বুদ্ধ ধম্ম লৌদুনা চহিচা কয়া লেপ্তনা শেমগৎলকখিবা সাক্যমুনি বুদ্ধগী পাউতাকশিং নৈনবনি। মসিনা বুদ্ধিস্ত মাইচৌশিং অমসুং ধর্ম্ম মাস্তরশিংগী মফম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। শান্তি, মীনুংশি খঙবা অমসুং নুংশিন্না হিংমিন্নবা হায়রিবা বুদ্ধাগী পাউজেলশিং অসিনা মালেম থাক্তা মালেমগী লৈবাকশিংগী মরী অমা শেমগৎনবা খুৎলায় অমা ওইনা শীজিন্ননবা থিজিনগনি।
কলচর মিনিস্ত্রি অমসুং আই.বি.সিনা হন্দক সংহাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসন লৈবাকশিংগী অখঙ-অহৈশিং শরুক য়াবা মালেমগী মীফম অমা মাইপাক্না পাংথোকখ্রে অমসুং এস.সি.ও লৈবাকশিংদা লৈরিবা অরিবা পোৎলমশিং, আর্কিওলোজিগী মফমশিং, কলাগী নমুনাশিং মশক খঙদোক্তুনা কলচরগী মরী অমা অমুক হন্না শেমগৎনবা খন্নখি।
মালেমগী বুদ্ধিস্ত ধম্মগী লুচিংবশিং অমসুং মাইচৌশিং পু্ন্দুনা বুদ্ধিস্ত অমসুং তাইবংপালগী ওইবা ৱাফমশিং খন্ননবা অমসুং মালেমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা থৌশিলশিং পুথোক্নবা খন্ননবা জি.বি.এস-২০২৩না হোৎনগনি।

Ministry of Culture
PM Shri Narendra Modi to inaugurate first Global Buddhist Summit on 20th April
171 delegates from foreign countries and 150 delegates from Indian Buddhist organizations to participate in the summit : Shri G.K Reddy
17 APR 2023 8:01PM by PIB Delhi
Union Minister for Culture Tourism and DoNER Shri G.K Reddy addressed a press briefing on the upcoming first Global Buddhist Summit in New Delhi today.
Shri G.K Reddy informed that PM Shri Narendra Modi will inaugurate first Global Buddhist Summit on 20th April in New Delhi. The Ministry of Culture in collaboration with its grantee body International Buddhist Confederation (IBC) will be hosting the Global Buddhist Summit (GBS) on 20-21 April at the Ashok Hotel. He also said that central government is organising several events, commemorations under Azadi Ka Amrit Mahotsav and Central government has decided that the first International Global Buddhist Summit will be organized in India.
Addressing the briefing he said that for the first time prominent Buddhist monks from various countries will visit India and take part in the Summit. He also added that in the summit discussions will be held on how to deal with contemporary challenges, with the help of Buddhist Philosophy and thought. This global Summit will mark the significance and importance of India in Buddhism, as Buddhism was born in India. He also said that the theme of the two- day Global Buddhist Summit is “Responses to Contemporary Challenges : Philosophy to Praxis”.
Sh G Kishan Reddy also informed that this global summit will also be a medium to enhance the cultural and diplomatic relationships with other countries. Union Minister disclosed that Delegates from almost 30 countries will participate in this summit and around 171 delegates from foreign countries and 150 delegates Indian Buddhist organizations.
Eminent scholars, Sangha leaders and Dharma practitioners from all over the world are attending the conference. There are 173 international participants comprising 84 Sangha member and 151 Indian delegates comprising 46 Sangha members, 40 nuns and 65 laity from outside Delhi. Nearly 200 persons from NCR region will also be participating in the conference including more than 30 Ambassadors from foreign Embassies. The delegates will discuss today’s pressing global issues and look for answers in the Buddha Dhamma that is based on universal values.
The discussions will fall under the following four themes:
1. Buddha Dhamma and Peace
2. Buddha Dhamma: Environmental Crisis, Health and Sustainability
3. Preservation of Nalanda Buddhist Tradition
4. Buddha Dhamma Pilgrimage, Living heritage and Buddha Relics: a resilient foundation to India’s centuries-old cultural links to countries in South, Southeast and East Asia.
Two keynote speeches will be delivered by His Holiness Thich Tri Quang, Supreme Patriarch of Vietnam Buddhist Sangha and Prof. Robert Thurman, for Sangha and academic sessions, respectively.
Religious Traditions that have originated in India are part and parcel of the ‘Ancient Dharma, the eternal way of life’. Buddha Dhamma in ancient India made significant contributions to the development of human civilization. Its spread to the world led to a great churning of knowledge and cultures and flowering of diverse spiritual and philosophical traditions the world over.
It is expected that the deliberations will explore, as to how the Buddha Dhamma’s fundamental values can provide inspiration and guidance in contemporary settings which drives technological advancements and consumerism yet grapples with a devastated planet and rapid disenchantment of societies.
The prime vision of the Summit is to look into the teachings of the Shakyamuni Buddha that have been continuously enriched over the centuries with the practice of Buddha Dhamma. The aim is to set up a forum for the lay Buddhist scholars and Dharma Masters. It will also delve into Buddha’s message for Peace, Compassion and Harmony with the objective of working towards Universal Peace and Harmony, in accordance with the core values of Dharma and produce a document for further academic research, to study its viability for use as a tool for the conduct of international relations on the global stage.
The Ministry of Culture alongwith the IBC, a global Buddhist umbrella body, headquartered in New Delhi, recently held a successful international meet of experts from the Shanghai Cooperation Organization (SCO) nations on Shared Buddhist Heritage in order to re-establish trans-cultural links, seek out commonalities, between Buddhist art of Central Asia, art styles, archaeological sites and antiquity in various museums’ collections of the SCO countries.
The GBS-2023 is a similar effort towards engaging the global Buddhist dhamma leadership and scholars on matters of Buddhist and universal concerns, and to come up with policy inputs to address them collectively.