President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA PRESENTS NATIONAL PANCHAYAT AWARDS
17 APR 2023 1:44PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu presented National Panchayat Awards and inaugurated National Conference on Incentivization of Panchayats in New Delhi today (April 17, 2023).
Speaking on the occasion, the President said that despite the rapid urbanization over the past few decades, the majority of the population still lives in villages. Even those who live in cities are somehow connected to villages. The development of villages can lead to the overall progress of the country.
The President said that villagers should be able to decide what should be the model for the development of a village, and how it should be implemented. She said that Panchayats are not just a means of implementing government programs and initiatives, but also a place to encourage new leaders, planners, policy-makers, and innovators. By adopting the best practices of one Panchayat in other Panchayats, we can quickly develop and make our villages prosperous.
The President said that there is a provision for the election of Panchayat representatives, every five years, to ensure the participation of every section of society. However, it has been observed that these elections sometimes create bitterness among the people. Keeping in mind the need to avoid any mutual discord among the villagers due to the elections, Panchayat elections have been kept separate from political parties. She said that in a society where there is mutual cooperation and trust among people, flourishes more. She said that a village is an extension of family. All community work should be done with mutual agreement as much as possible.
The President said that for the holistic development of any society, the participation of women is very important. Women should have the right to make decisions for themselves, for their families and for the welfare of society. This right could be achieved through their empowerment at the family and village level. She was happy to note that out of more than 31.5 lakh elected representatives of local rural bodies 46 percent are women. She urged women to actively participate in the work of the Gram Panchayats. She also appealed to their families to support them in these efforts.
Click here to see President speech

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা নেসনেল পঞ্চায়ত এৱার্দ লান্থোকখ্রে
17 APR 2023 1:44PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা নেসনেল পঞ্চায়ত এৱার্দ লান্থোকখ্রে অমসুং পঞ্চায়তশিংদা শেন্থং পীবগী মতাংদা পাংথোকপা জাতি থাক্কী মীফম হৌদোকখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা কয়াগী মমাঙদগী খোঙজেল য়াংনা সহর শেমগৎলবসু, অপুনবা মীশিংগী অয়াম্বা শরুক খুঙ্গংশিংদা লৈরি। সহরশিংদা লৈরিবা মীওইশিং অসি খুঙ্গংশিংগা মরী লৈনৈ। খু্ঙ্গংশিং চাউখৎপনা লৈবাক অসি হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎকনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি খুঙ্গং অমা চাউখৎনবগী নমুনা অমসুং মদু কমদৌনা থবক ওইনা পাংথোক্কগে হায়বগী মতাংদা খুঞ্জাশিংনা ৱারেপ লৌবা ঙমগনি। পঞ্চায়তশিং অসি সরকারগী থবক-থৌরমশিং পাংথোক্নবা খক লৈবা নত্তনা অনৌবা লুচিংবশিং, থৌরাং য়াৎলিবশিং, থৌশিল শেম্লিবশিং অমসুং অনৌবা থবক পায়খৎনবা লৈরিবশিং পুক্নিং থৌগৎনবা মফম অমসুনি। পঞ্চায়ত অমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পঞ্চায়ত অমনা মতৌ তমদুনা, ঐখোয়না য়াম্না খোঙজেল য়াংনা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবা অমসুং নুংঙাইহনবা ঙমগনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক শরুক য়াবা ঙম্নবা চহি মঙা খুদিংগী পঞ্চায়তকী মীহুৎশিং খন্নবা মীখল পাংথোক্লি। অদুবু করিগুম্বা মতমদা হায়রিবা মীখলশিং অসিনা মীয়াম মরক্তা নুংশিনদবা থোকহল্লি। মীখলনা মরম ওইদুনা, খুঞ্জাশিংগী মরক্তা য়ানদবা লৈহন্দনবা, পঞ্চায়ত মীখলশিং অসি রাজনিতিদগী তোখায়না থম্লে। খু্ন্নাই অমদা মীয়াম মরক্তা অমনা অমবু থাজনবা লৈরবা অমসুং মতেং পাংনরবা মতমদা, হেন্না নুংঙাইরকই। খুঙ্গং অমা হায়বসি ইমুং অমগী মশানি। অসিগুম্বা ফিবম অমা শেমগৎনবা কাংলুপ খুদিংমক্না অমগা অমগা য়ানবা পুরক্নবা থবক তৌগদবনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি খুন্নাই অমা মপুংফানা চাউখৎহনবদা নুপীশিং শরুক য়াবা য়াম্না মরুওই। মখোয় মশাগী, মখোয়গী ইমুং-মনুংগী অমসুং খুন্নাইগী য়াইফনবা ৱারেপশিং লৌবদা নুপীশিংগী হক লৈ। ইমুং অমসুং খু্ঙ্গংগী থাক্তা মখোয়দা শক্তি পীরবা মতমদা মসি পাংথোকপা ঙমগনি। ঐখোয়গী খু্‌ঙ্গংগী বোদিশিংগী মীয়ামগী মীহুৎ লাখ ৩১.৫গী চাদা ৪৬ নুপীশিংনা ওইরি। গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী থবকশিংদা নুপীশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াগদবনি। হায়রিবা থবকশিং অসিদা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংনা শৌগৎকদবনি।