প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্ব বেংকৰ অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰে- ‘ইয়াক ব্যক্তিগত স্বভাৱ কৰি তোলক: আচৰণগত পৰিৱৰ্তনে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ মোকাবিলা কৰিব পাৰে’
"আমাৰ গ্ৰহটোৰ বাবে সঠিক সিদ্ধান্ত লোৱা ব্যক্তিসকল আমাৰ গ্ৰহটোৰ যুদ্ধত গুৰুত্বপূৰ্ণ। এইটো মিছন লাইফৰ মূল বিষয়"
"কেৱল সন্মিলনৰ তালিকাৰ পৰাই জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিব নোৱাৰি। ইয়াক প্ৰতিটো ঘৰৰ ডিনাৰ টেবুলৰ পৰা যুঁজিব লাগিব"
"মিছন লাইফ হৈছে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজক গণতান্ত্ৰিক কৰা"
"গণ আন্দোলন আৰু আচৰণ পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত যোৱা কেইবছৰমানত ভাৰতৰ মানুহে যথেষ্ট কাম কৰিছে"
"আচৰণগত পদক্ষেপৰ বাবেও পৰ্যাপ্ত বিত্তীয় পদ্ধতি নিৰ্ভৰ কৰিব লাগিব। মিছন লাইফৰ দৰে আচৰণগত পদক্ষেপৰ প্ৰতি বিশ্ব বেংকৰ সমৰ্থন প্ৰদৰ্শনে এক গুণমান প্ৰভাৱ পেলাব"
15 APR 2023 9:41AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ জৰিয়তে 'মেকিং ইট পাৰ্চনেল: হাউ বিহেভিয়েৰেল চেঞ্জ কেন টেকল ক্লাইমেট চেঞ্জ' শীৰ্ষক বিশ্ব বেংকৰ এক অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়বস্তুটোৰ সৈতে তেওঁৰ ব্যক্তিগত সম্পৰ্ক স্বীকাৰ কৰে আৰু ই এক গোলকীয় আন্দোলনত পৰিণত হোৱাত সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে।
চাণক্যৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সৰু সৰু কামবোৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, "নিজৰ গ্ৰহটোৰ বাবে কৰা প্ৰতিটো ভাল কাম নগণ্য যেন লাগিব পাৰে। কিন্তু যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ কোটি কোটি লোকে একেলগে এইটো কৰে, ইয়াৰ প্ৰভাৱ যথেষ্ট বেছি হয়। আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে আমাৰ গ্ৰহটোৰ বাবে সঠিক সিদ্ধান্ত লোৱা ব্যক্তিসকল আমাৰ গ্ৰহৰ যুদ্ধৰ মূল চাবিকাঠি। এয়া হৈছে মিছন লাইফৰ মূল বিষয়।"
লাইফ আন্দোলনৰ উৎপত্তিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে ২০১৫ চনত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ সভাত তেওঁ আচৰণগত পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে কয় আৰু ২০২২ চনৰ অক্টোবৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসচিব আৰু তেওঁ মিছন লাইফ আৰম্ভ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চিঅ'পি-২৭ৰ ফলাফল দস্তাবেজৰ প্ৰস্তাৱনাত বহনক্ষম জীৱনশৈলী আৰু ব্যৱহাৰৰ বিষয়েও কোৱা হৈছে। যদি মানুহে বুজি পায় যে এয়া কেৱল চৰকাৰেই নহয়, তেওঁলোকেও অৱদান আগবঢ়াব পাৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে "তেওঁলোকৰ উদ্বেগ কাৰ্যত পৰিণত হ'ব।" তেওঁ বৰ্ণনা কৰিছিল "জলবায়ু পৰিৱৰ্তন কেৱল সন্মিলনৰ মেজৰ পৰাই যুঁজিব নোৱাৰি। এইটো প্ৰতিটো ঘৰৰ ৰাতিৰ আহাৰৰ মেজৰ পৰা যুঁজিব লাগিব। যেতিয়া এটা ধাৰণা আলোচনা তালিকাৰ পৰা ৰাতিৰ আহাৰৰ মেজলৈ যায়, ই এক গণ আন্দোলন হৈ পৰে। প্ৰতিটো পৰিয়াল আৰু প্ৰতিজন ব্যক্তিক সজাগ কৰা হয় যে তেওঁলোকৰ পছন্দবোৰে গ্ৰহটোক স্কেল আৰু গতি প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। মিছন লাইফ হৈছে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজক গণতান্ত্ৰিক কৰা। যেতিয়া মানুহে সচেতন হয় যে তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন জীৱনত সৰল কাৰ্য্যবোৰ শক্তিশালী হয়, তেতিয়া পৰিৱেশৰ ওপৰত যথেষ্ট ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিব।"
শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ উদাহৰণেৰে তেওঁৰ চিন্তাধাৰাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি কয়, "গণ আন্দোলন আৰু আচৰণ পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত, যোৱা কেইবছৰমানত ভাৰতৰ জনসাধাৰণে যথেষ্ট কাম কৰিছে।" তেওঁ উন্নত লিংগ অনুপাত, বৃহৎ পৰিচ্ছন্নতা অভিযান, এলইডি বাল্ব গ্ৰহণৰ উদাহৰণ দিয়ে যি প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৩৯ নিযুত টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন পৰিহাৰ কৰাত সহায় কৰে। ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ দ্বাৰা প্ৰায় সাত লাখ হেক্টৰ কৃষিভূমিৰ আৱৰণৰ দ্বাৰা পানী ৰাহি কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে মিছন লাইফৰ অধীনত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বিয়পি পৰিছে যেনে স্থানীয় সংস্থাসমূহক পৰিৱেশ-অনুকূল কৰা, পানী সঞ্চয় কৰা, শক্তি সঞ্চয় কৰা, আৱৰ্জনা আৰু ই-আৱৰ্জনা হ্ৰাস কৰা, স্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলী গ্ৰহণ কৰা, প্ৰাকৃতিক কৃষি গ্ৰহণ কৰা, বাজৰাৰ প্ৰচাৰ।
তেওঁ কয় যে এই প্ৰচেষ্টাই বাইশ বিলিয়ন ইউনিটতকৈও অধিক শক্তি ৰাহি কৰিব, ন ট্ৰিলিয়ন লিটাৰ পানী ৰাহি কৰিব, আৱৰ্জনা তিনিশ পসত্তৰ নিযুত টন হ্ৰাস কৰিব, প্ৰায় এক নিযুত টন ই-আৱৰ্জনাৰ পুনৰ ব্যৱহাৰ হ’ব আৰু ২০৩০ চনৰ ভিতৰত প্ৰায় এশ সত্তৰ নিযুত ডলাৰ অতিৰিক্ত ব্যয়ৰ সঞ্চয় সৃষ্টি কৰিব। "লগতে, ই আমাক পোন্ধৰ বিলিয়ন টন খাদ্যৰ অপচয় হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব। এইটো কিমান ডাঙৰ জানিবলৈ মই আপোনাক এটা উদাহৰণ দিওঁ। এফএঅ’-ৰ মতে ২০২০ চনত বিশ্বব্যাপী প্ৰাথমিক শস্য উৎপাদন আছিল প্ৰায় ন বিলিয়ন টন", তেওঁ এইদৰে বৰ্ণনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এইবুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিশ্বৰ দেশসমূহক উৎসাহিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। বিশ্ব বেংক গোটৰ জলবায়ু বিত্তৰ প্ৰস্তাৱিত বৃদ্ধি ২৬% ৰ পৰা ৩৫% লৈ বৃদ্ধি হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এই জলবায়ু বিত্তৰ গুৰুত্ব সাধাৰণতে পৰম্পৰাগত দিশসমূহৰ ঊৰ্ধত। "আচৰণগত পদক্ষেপৰ বাবেও পৰ্যাপ্ত বিত্তীয় পদ্ধতি নিৰ্ভৰ কৰিব লাগিব। মিছন লাইফৰ দৰে আচৰণগত পদক্ষেপৰ প্ৰতি বিশ্ব বেংকৰ সমৰ্থন প্ৰদৰ্শনে এক গুণগত প্ৰভাৱ পেলাব", তেওঁ এইদৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
PM addresses World Bank Event - ‘Making it Personal: How Behavioral Change Can Tackle Climate Change’
“Individuals making the right decisions for our planet are key in the battle for our planet. This is the core of Mission LiFE”
“Climate change cannot be fought from conference tables alone. It has to be fought from the dinner tables in every home”
“Mission LiFE is about democratising the battle against climate change”
“People of India have done a lot in the last few year in the matter of mass movements and behaviour transformation”
“Adequate financing methods need to be worked out for behavioural initiatives too. A show of support by the World Bank towards behavioural initiatives such as Mission LiFE will have a multiplier effect”
15 APR 2023 9:41AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the World Bank Event titled ‘Making it Personal: How Behavioral Change Can Tackle Climate Change’ via video message. The Prime Minister acknowledged his personal connection with the theme and expressed happiness that it is becoming a global movement.
Quoting Chanakya, the Prime Minister underlined the importance of the small deeds and said “by itself, each good deed for the planet may seem insignificant. But when billions across the world do it together, the impact is huge. We believe that individuals making the right decisions for our planet are key in the battle for our planet. This is the core of Mission LiFE.”
Talking about the genesis of the LiFE movement the Prime Minister remembered that in 2015 at the United Nations General Assembly he spoke about the need for behavioural change and in October 2022, the UN Secretary General and he launched Mission LiFE. He mentioned that the preamble to the outcome document of CoP-27 also speaks about sustainable lifestyle and consumption. If people understand that it is not just the government but they too can contribute, the Prime Minister pointed out that “their anxiety will turn into action.” He elaborated “climate change cannot be fought from conference tables alone. It has to be fought from the dinner tables in every home. When an idea moves from discussion tables to dinner tables, it becomes a mass movement. Making every family and every individual aware that their choices can help the planet can provide scale and speed. Mission LiFE is about democratising the battle against climate change. When people become conscious that simple acts in their daily lives are powerful, there will be a very positive impact on the environment.”
Shri Modi illustrated his thinking with examples from India and said “in this matter of mass movements and behaviour transformation, the people of India have done a lot in the last few years.” . He gave examples of improved sex ratio, massive cleanliness drive, adoption of LED bulbs which helps in avoiding nearly 39 million tonnes of Carbon Dioxide emissions every year. Saving water by coverage of nearly seven hundred thousand hectares of farmland by micro-irrigation.
Shri Modi informed that under Mission LIFE, the government’s efforts are spread across many domains such as making local bodies environment-friendly, saving water, saving energy, reducing waste and e-waste, adopting healthy lifestyles, adoption of natural farming, promotion of millets.
These efforts, he said, will save over twenty two billion units of energy, save nine trillion litres of water, reduce waste by three hundred and seventy five million tons, recycle almost one million tons of e-waste and generate around one hundred and seventy million dollars of additional cost savings by 2030. “Further, it will help us reduce the wastage of fifteen billion tons of food. Let me give you a comparison to know how big this is. The global primary crop production in 2020 according to FAO was about nine billion tons”, he elaborated.
Prime Minister Modi emphasized that global institutions have an important role to play in encouraging countries across the world. Referring to the World Bank Group’s proposed increase in climate finance from 26% to 35%, as a share of total financing, he said that the focus of this climate finance is usually on conventional aspects. “Adequate financing methods need to be worked out for behavioural initiatives too. A show of support by the World Bank towards behavioural initiatives such as Mission LiFE will have a multiplier effect”, he concluded.