Prime Minister's Office
PM addresses World Bank Event - ‘Making it Personal: How Behavioral Change Can Tackle Climate Change’
“Individuals making the right decisions for our planet are key in the battle for our planet. This is the core of Mission LiFE”
“Climate change cannot be fought from conference tables alone. It has to be fought from the dinner tables in every home”
“Mission LiFE is about democratising the battle against climate change”
“People of India have done a lot in the last few year in the matter of mass movements and behaviour transformation”
“Adequate financing methods need to be worked out for behavioural initiatives too. A show of support by the World Bank towards behavioural initiatives such as Mission LiFE will have a multiplier effect”
15 APR 2023 9:41AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the World Bank Event titled ‘Making it Personal: How Behavioral Change Can Tackle Climate Change’ via video message. The Prime Minister acknowledged his personal connection with the theme and expressed happiness that it is becoming a global movement.
Quoting Chanakya, the Prime Minister underlined the importance of the small deeds and said “by itself, each good deed for the planet may seem insignificant. But when billions across the world do it together, the impact is huge. We believe that individuals making the right decisions for our planet are key in the battle for our planet. This is the core of Mission LiFE.”
Talking about the genesis of the LiFE movement the Prime Minister remembered that in 2015 at the United Nations General Assembly he spoke about the need for behavioural change and in October 2022, the UN Secretary General and he launched Mission LiFE. He mentioned that the preamble to the outcome document of CoP-27 also speaks about sustainable lifestyle and consumption. If people understand that it is not just the government but they too can contribute, the Prime Minister pointed out that “their anxiety will turn into action.” He elaborated “climate change cannot be fought from conference tables alone. It has to be fought from the dinner tables in every home. When an idea moves from discussion tables to dinner tables, it becomes a mass movement. Making every family and every individual aware that their choices can help the planet can provide scale and speed. Mission LiFE is about democratising the battle against climate change. When people become conscious that simple acts in their daily lives are powerful, there will be a very positive impact on the environment.”
Shri Modi illustrated his thinking with examples from India and said “in this matter of mass movements and behaviour transformation, the people of India have done a lot in the last few years.” . He gave examples of improved sex ratio, massive cleanliness drive, adoption of LED bulbs which helps in avoiding nearly 39 million tonnes of Carbon Dioxide emissions every year. Saving water by coverage of nearly seven hundred thousand hectares of farmland by micro-irrigation.
Shri Modi informed that under Mission LIFE, the government’s efforts are spread across many domains such as making local bodies environment-friendly, saving water, saving energy, reducing waste and e-waste, adopting healthy lifestyles, adoption of natural farming, promotion of millets.
These efforts, he said, will save over twenty two billion units of energy, save nine trillion litres of water, reduce waste by three hundred and seventy five million tons, recycle almost one million tons of e-waste and generate around one hundred and seventy million dollars of additional cost savings by 2030. “Further, it will help us reduce the wastage of fifteen billion tons of food. Let me give you a comparison to know how big this is. The global primary crop production in 2020 according to FAO was about nine billion tons”, he elaborated.
Prime Minister Modi emphasized that global institutions have an important role to play in encouraging countries across the world. Referring to the World Bank Group’s proposed increase in climate finance from 26% to 35%, as a share of total financing, he said that the focus of this climate finance is usually on conventional aspects. “Adequate financing methods need to be worked out for behavioural initiatives too. A show of support by the World Bank towards behavioural initiatives such as Mission LiFE will have a multiplier effect”, he concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৱর্ল্দ বেঙ্ককী থৌরম – ‘পর্সনেল ওইহনবাঃ ইশাগী লিচৎ শাজৎ হোংদোকপনা ক্লাইমেত চেঞ্জকা মতৌ করম্না মাইয়োক্নগনি’ হায়বসিদা ৱা ঙাঙখি
“ঐখোয়গী গ্রহগীদমক্তা অচুম্বা ৱারেপ লৌবা মীওইশিং অসি ঐখোয়গী গ্রহগীদমক্তা লান্থেংনবা মতমদা য়াওম্না মরু ওইরক্কনি। মসি মিসন লাইফকী মরু ওইবা ৱাফম্নি”
“ক্লাইমেত চেঞ্জ অসি কনফরেন্স তেবল খক্তদগী লান্থেংনবা য়ারোই। মসিদি য়ুম্থোং খুদিংগী দিন্নর তেবলদগী লান্থেংনগদবনি”
“মিসান লাইফ হায়বসিদি ক্লাইমেত চেঞ্জকী মাইয়োক্তা চঙশিল্লিবা লানবু দিমোক্রেতাইজ তৌবনি”
“মীয়ামগী ইহৌ অমসুং লিচৎ শাজৎ হোংদোকপগী মতাংদা ভারতকী মীয়াম্না মমাংগী চহি খরসিদা থবক য়াম্না পাংথোকখ্রে”
“লিচৎ শাজৎকা মরী লৈনবা খোঙথাংগীদমক্তা মতিক চানা শেল থাদবগী থৌওং শেম্বা তাই। লিচৎ শাজৎকা মরী লৈনবা খোঙথাংগীদমক্তা ৱর্ল্দ বেঙ্কনা উৎলিবা তেংবাং অসিনা হীরম কয়াদা কান্নবা পীবা য়াই”
15 APR 2023 9:41AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱর্ল্দ বেঙ্ককী থৌরম – ‘পর্সনেল ওইহনবাঃ ইশাগী লিচৎ শাজৎ হোংদোকপনা ক্লাইমেত চেঞ্জকা মতৌ করম্না মাইয়োক্নগনি’ হায়বসিদা ভিদিও মেসেজকী খুত্থাংদা ৱা ঙাঙখি। প্রধান মন্ত্রীনা থীম অসিগা মহাক মশাগা লৈনবা মরী খঙলদুনা মসিনা মালেমগী ইহৌ অমা ওইরকপসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়খ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা চানাক্যাগী ৱারোল পল্লদুনা অপীকপা থবকশিংগী মরু ওইবদা মিৎয়েং চঙখি অমসুং “গ্রহ অসিগীদমক্তা পাংথোকপা অপীকপা থবক অমখক য়েংলুরগদি মদু থোইদোক্না মশক থোকপা ওইনা উদে। অদুবু, মালেম পুম্বগী মীওই বিলিয়ন্না মদুবু পুন্না পাংথোক্লকপা মতমদা, মদুনা অচৌবা শাফু পীগনি। ঐখোয়গী গ্রহগীদমক্তা অচুম্বা ৱারেপ লৌবা মীওইশিং অসি ঐখোয়গী গ্রহগীদমক্তা লান্থেংনবা মতমদা য়াওম্না মরু ওইরক্কনি। মসি মিসন লাইফকী মরু ওইবা ৱাফম্নি” হায়না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাইফ মুবমেন্ত হৌদোক্লকপগী মতাংদা ৱা ঙাঙলদুনা, মহাক্না ওক্তোবর 2015গী য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনেরেল এসেমব্লীদা লিচৎ শাজত্তা অহোংবা পুরকপগী তঙাই ফদবগী মতাংদা হায়খিবা অমসুং ওক্তোবর 2022দা মহাক অমসুং UNগী জেনেরেল সেক্রেতরীনা মিসন লাইফ হৌদোকখিবগী থৌওংশিং নিংশিংখি। মসিগী মহৈ ওইরিবা CoP-27গী চে-চাং অসিগী ৱাহৌদোক্তা সস্তেনেবল লাইফস্তাইল অমসুং কঞ্জম্পসনগী মতাংদা পল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। সরকারনা পাংথোকপা খক্তা নত্তনা মখোয়সু মতেং পাংবা য়াই হায়না মীয়াম্না খঙলকপা মতমদা “মখোয়না পাখৎলিবশিংদু থবক্তা ওইনা পাংথোক্লক্কনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না ক্লাইমেত চেঞ্জ অসি কনফরেন্স তেবল খক্তদগী লান্থেংনবা য়ারোই, মসিদি য়ুম্থোং খুদিংগী দিন্নর তেবলদগী লান্থেংনগদবনি। ৱারী ৱাতাই অমবু দিসকসন তেবলদগী শান্নবগী চাবা থকপগী তেবলদা হোংলকপা মতমদা মসিনা মীয়ামগী ইহৌ ওইরকই। মীওই অমসুং ইমুং মনুং খুদিংদা মখোয়না পামদুনা পাংথোক্লিবা থবকশিংনা গ্রহ অসিবু মতেং পাংবা ঙম্মি, ইহৌ অসিবু হেন্না চাউথোকহনবা ঙম্মি হায়না খঙনবা তাই।মিসান লাইফ হায়বসিদি ক্লাইমেত চেঞ্জকী মাইয়োক্তা চঙশিল্লিবা লানবু দিমোক্রেতাইজ তৌবনি। নোংমগী পুন্সিদা পাংথোকপা অপীকপা থবক অমা অসিসু মপাঙ্গল য়াম্না লৈ হায়না মীয়াম্না খঙলকপা মতমদা, মদুনা ইনভাইরনমেন্ততা অফবা শাফু পীবা ঙমগনি”।
শ্রী মোদীনা মহাক্না খল্লিবশিং অসিবু ভারত্তগী লৌবা খুদম অমগী খুত্থাংদা তাকখি অদুগা অসুম্না হায়খি, “মীয়ামগী ইহৌ অমসুং লিচৎ শাজত্তা অহোংবা পুরকপা হায়বা হীরম অসিগী মতাংদা ভারতকী মীয়াম্না মমাংগী চহি খরদা থবক য়াম্না পাংথোকখ্রে”। মহাক্না সেক্স রেসিও ফগৎলকপা, লু-নানবগী অচৌবা দ্রাইব পাংথোকপা, LED বল্ব শিজিন্নবা অমসুং মসিনা মরম ওইরগা চহি খুদিংগী কার্বন্দাইওক্সাইদ ইমিসন চাউরাকপা মিলিয়ন তন 39 থিংবগী খুদম পীখি। লৌ উনবা লবুক চাউরাকপা হেক্ত্যার লাখ অমমুক্কী মফম্বু মাইক্রো ইরিগেসনগী মখাদা পুরক্তুনা ঈশিং কনবা অসিসু খুদম অমনি।
লোকেল বোদীশিংবু ইনভাইরনমেন্ত ফ্রেনলী ওইহনবা, ঈশিং য়োকশিনবা, ফত্ত-হৌদী অমসুং ই-ৱেস্ত পুথোকপা হন্থহনবা, হকশেল ফবা পুন্সি মহিং হিংবা, নেচরেল ফার্মিং পাংথোকপা, মিল্লেত খুমাং চাউশিলহনবনচিংবা হীরম কয়াদা সরকারনা মিসন লাইফকী মখাদা থবক তৌই হায়না শ্রী মোদীনা পাউদমখি।
হায়রিবা হোৎনজমনশিং অসিনা ইং 2030 ফাওবদা ইনর্জীগী য়ুনিৎ বিলিয়ন কুন্নিথোই হেনবা, ঈশিংগী লিতর ত্রিলিয়ন মাপন কনবা ঙমগনি, ফত্ত হৌদীবুনা মিলিয়ন তন চহুম হুম্ফুতরা মঙা হন্থহনগনি, ই-ৱেস্তকী চাউরাকপা মিলিয়ন তন অমা রিসাইকল তৌগনি অমসুং অহেনবা দোল্লর মিলিয়ন চাম্মা হুম্ফুতরাগী শেনফম কনবা ঙমহনগনি হায়না মহাক্না হায়খি। “মখা তারকপদা, মসিনা চিঞ্জাক তন বিলিয়ন তরামঙাগী চিঞ্জাক মাঙহনগদবসু ঐখোয়দা কনবদা তেংবাংগনি। চাং অসি কয়া য়াম্না চাউই খঙনবা ঐহাক চাংয়েংনবগী থৌওং অমা হায়জগে। মালেমগী ইং 2020গী পাইমারী মহৈ-মরোং পুথোকপগী চাং অসি চাউরাক্না বিলিয়ন তন মাপ্লনি হায়না FAOনা হায়খি’, হায়না মহাক্না শন্দোক্না তাকখি।
মালেমগী লৈবাকশিংবু পুক্নিং থৌগৎপদা মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা অচৌবা থৌদাং য়াগদবা অমা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মিৎয়েং চঙখি। ৱর্ল্দ বেঙ্ক গ্রুপ্না অপুনবা ফাইনানশিংগী শেয়র অমা ওইনা ক্লাইমেত ফাইনান্সপু 26%দগী 35%দা হেনগৎকনি হায়না থমখিবা ৱাহৌদোক অদুদা মিৎয়েং চঙলদুনা, মসিগুম্বা ক্লাইমেত ফাইনান্সকী অয়াম্বা মিৎয়েং অসিদি অয়াম্বা মতমদা পাংথোক্নবা হীরমশিংদা চঙনৈ হায়না মহাক্না হায়খি। “লিচৎ শাজৎকা মরী লৈনবা খোঙথাংগীদমক্তা মতিক চানা শেল থাদবগী থৌওং শেম্বা তাই। লিচৎ শাজৎকা মরী লৈনবা খোঙথাংগীদমক্তা ৱর্ল্দ বেঙ্কনা উৎলিবা তেংবাং অসিনা হীরম কয়াদা কান্নবা পীবা য়াই”, হায়রদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।