Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of AIIMS Guwahati
14 APR 2023 3:18PM by PIB Delhi
Governor of Assam Shri Gulab Chand Kataria ji, Chief Minister Shri Himanta Biswa Sarma ji, my colleagues in the Union Cabinet, Health Minister of the country Mansukh Mandaviyaji and Dr. Bharati Pawar ji, Minister in Assam Government Keshab Mahanta ji, all the eminent personalities from the medical world, all the dignitaries connected with the video conference from different places and my dear brothers and sisters of Assam.
Greetings to all the Ahom people, brothers and sisters from the sacred land of Maa Kamakhya! Wishing you all a very Happy Rongali Bihu! On this auspicious occasion, the health infrastructure of Assam and the North East has got a new boost today. Today, North East got its first AIIMS. And Assam has got three new medical colleges. The foundation stone of a 500-bed super specialty hospital for modern research in collaboration with IIT Guwahati has also been laid. Delivering Ayushman cards to lakhs of friends of Assam has also started on mission mode. Apart from Assam, people from Arunachal Pradesh, Nagaland, Meghalaya, Mizoram and Manipur are also going to get a lot of benefits from the new AIIMS. Many congratulations and best wishes to all of you, my brothers and sisters of the North East, for all these health related projects.
Brothers and sisters,
There is a lot of buzz about connectivity related infrastructure in the North East in the last nine years. Whoever comes to the North East today is full of praise of the works related to road, rail and airports. However, there is another infrastructure in the North East where commendable work has taken place and that is the social infrastructure. Friends, the expansion of education and health facilities here is truly unprecedented. When I visited Dibrugarh last year, I had the opportunity to lay foundation stones and inaugurate several hospitals simultaneously in several districts of Assam. Today, I have had the privilege of handing over AIIMS and three medical colleges to you. Over the years, the facility of dental colleges has also expanded in Assam. These are also being helped by the ever-improving rail-road connectivity in the North East. In particular, the problems women used to face during pregnancy have now gone away. As a result, the risk to the life of mother and child has been greatly reduced.
Nowadays, one notices the emergence of a new disease. Wherever I go in the country, in the North, in the South, in the North East, I discuss the development works in the last nine years. However, some people get very upset. This is a new disease. They complain that they too have ruled the country for decades, so why don't they get credit? Credit hungry people and the spirit of ruling the public have done a lot of harm to the country. Public is the form of God. They were credit-hungry, therefore, the North East seemed distant to them and they created a sense of alienation. We keep serving you with the spirit of service, with the spirit of being your ‘Sevak’ and with dedication. And therefore, the North East does not seem far away to us and the sense of belonging never contracts.
I am happy that today the people of the North East have taken upon themselves the reins of development. They are moving forward with the mantra of the development of North East to India's development. In this new movement of development, the central government is working with all the states as a friend, as a ‘sevak’ and as a partner. Today's event is also a living example of this.
Friends,
Our Northeast has been grappling with so many challenges for several decades. When politics of nepotism, regionalism, corruption and instability dominate a sector, then it becomes impossible for development to take place. And that's what happened to our healthcare system. The AIIMS in Delhi was built in the 50s. People from every corner of the country used to come to Delhi AIIMS for treatment. But for decades, no one thought that AIIMS should be established in other parts of the country as well. Atal ji’s government made efforts in this regard for the first time. But everything came to a standstill after the change of his government. Even in the AIIMS that were set up, they remained in a dilapidated condition. We removed all these shortcomings after 2014. We started work on 15 new AIIMS in the last few years. In most of these AIIMS, facilities for both treatment and education have started. AIIMS Guwahati is also an example of the fact that whatever resolution our government takes, it fulfils it as well. It is the affection of the people of Assam that draws me here time and again. Your affection called me here even at the time of foundation stone laying ceremony and today I have got the opportunity to inaugurate it on the pious occasion of Bihu. This is your love.
Friends,
We have had a severe shortage of doctors and other medical professionals due to the policies of the previous governments. This deficiency was a major barrier to quality health service in India. Therefore, our government has worked on a large scale to increase medical infrastructure and medical professionals in the last nine years. In the 10 years before 2014, only about 150 medical colleges were built. In the last nine years, about 300 new medical colleges have been built during our rule. MBBS seats in the country have also doubled to more than one lakh in the last nine years. There has also been an increase of 110 per cent in the number of PG seats in medicine in the country in the last nine years. We have established the National Medical Commission for the expansion of medical education. We have also extended the facility of reservation to backward families so that their children can become doctors. For the first time, we have given the option of medical studies in Indian languages so that children from remote areas can also become doctors. An announcement has also been made in this year's budget to open more than 150 nursing colleges. If I talk about the North East, then the number of medical colleges has more than doubled here in the last nine years. Work is in progress at many medical colleges. Many new medical colleges are going to be built here. In the last nine years, the number of medical seats in the North East has also doubled as compared to earlier.
Brothers and sisters,
Today, if so much work is happening in the health sector in India, it is because you formed a stable and strong government in 2014. The policy, intention and loyalty in the BJP governments are not based on any selfishness, but our policies are motivated by the spirit of Nation First, Countrymen First. That's why we focused on mitigating the problems of the people of the country rather than eyeing the vote bank. We decided that our sisters do not have to travel far for treatment. We decided that no poor person should have to postpone his treatment due to lack of money. We tried to ensure that our poor families also get better treatment near their homes.
Friends,
I know how much the poor worry about not having money for treatment. Therefore, our government started the Ayushman Yojana, which provides free treatment up to Rs 5 lakh. I know how much the poor and middle class people are anxious by expensive medicines. Therefore, our government opened more than 9,000 Jan Aushadhi Kendras and hundreds of affordable medicines were made available at these centres. I know how much the poor and middle class people were spending on heart and knee surgeries. Therefore, our government controlled the prices of stents and knee implants. I know the concern of the poor when they need dialysis. Therefore, our government started a scheme of free dialysis in every district, and as a result, lakhs of people benefited from it. I know how important it is to detect serious illness in time. That's why our government has opened more than 1.5 lakh health and wellness centres across the country, where necessary tests are being provided. I know that TB disease has been a huge challenge for the poor for decades. Therefore, our government started the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat campaign. We have set a target of eliminating TB five years before the rest of the world. I know how any disease destroys poor and middle class families. Therefore, our government focused on preventive health care by ensuring that diseases do not occur. We have continuously made people aware of health by popularising Yoga-Ayurveda and the Fit India campaign.
Friends,
Today, when I see the success of these government schemes, I consider myself blessed that God and the people have blessed me to serve the poor so much. The Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana has proved to be a major support for crores of poor people of the country today. In the past few years, the Ayushman Bharat scheme has saved the poor from spending Rs 80,000 crore. Due to Jan Aushadhi Kendras, the poor and middle class people have been saved from spending Rs 20,000 crore. The poor and middle class people are saving Rs 13,000 crore every year due to the reduction in the cost of stents and knee implants. With the facility of free dialysis, poor kidney patients have been saved from spending more than Rs 500 crore. Today, the campaign to give Ayushman Bharat cards to more than one crore citizens of Assam has also started. The people of Assam are going to get a lot of help from this campaign and their money will be saved.
Friends,
I often meet the beneficiaries of the schemes of our government in every nook and corner of the country. A large number of our mothers and sisters, sons and daughters, participate in this exchange. They tell me that there has been a huge difference in health facilities during the previous governments and now during the BJP government. You and I know that when it comes to health and treatment, our women are often left behind. Our mothers and sisters feel why to spend household money on their treatment and why to trouble others. The health of crores of women of the country was affected due to lack of resources and financial constraints.
The schemes started by our BJP-led government have greatly benefited our mothers and sisters and the health of women. Crores of toilets built under the Swachh Bharat Abhiyan have saved women from many diseases. The gas connection under the Ujjwala scheme has freed the women from the deadly fumes. Crores of women have been saved from water-borne diseases with water available to every household under the Jal Jeevan Mission. The Mission Indradhanush has saved crores of women from serious diseases by giving them free vaccination. The Ayushman Bharat Yojana has assured women free hospital treatment up to Rs 5 lakh. The Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana has ensured financial help to women during pregnancy. The Rashtriya Poshan Abhiyan has helped in providing nutritious food to women. This is how work is done when the government is sensitive and when there is a feeling of service towards the poor.
Friends,
Our government is also modernizing India's health sector according to the needs of the 21st century. Today, digital health IDs are being given to the countrymen under the Ayushman Bharat Digital Health Mission. Hospitals and health professionals across the country are being brought on a single platform. With this facility, the complete health record of the citizens of the country will be available on just one click. This will help treatment in hospitals and it will be easy to reach the right doctor. I am happy that so far about 38 crore digital IDs have been created under this scheme. So far, more than two lakh health facilities and more than 1.5 lakh health professionals have been verified. Today, e-Sanjeevani is also becoming the preferred medium of treatment for people sitting at home. About 10 crore friends across the country have taken advantage of this facility. This is ensuring saving of both time and money.
Brothers and sisters,
The major basis for change in India's healthcare system is ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort). We have witnessed the power of ‘Sabka Prayas’ during the Corona crisis. Today the world is praising the world's biggest, fastest and most effective Covid vaccination campaign. We made Made in India vaccines and delivered them far and wide within a short span of time. Everyone from ASHA workers, Anganwadi workers and primary healthcare workers to the pharmaceutical sector did a wonderful job. Such a big Mahayagya becomes successful only when there is ‘Sabka Prayas’ and ‘Sabka Vishwas’. We have to move forward with the spirit of ‘Sabka Prayas’. Let us take forward the mission of Healthy India and Prosperous India with ‘Sabka Prayas’. Once again, I congratulate the people of Assam for AIIMS and medical colleges. I thank you for your love that you came in such large numbers to bless me. With this, I end my speech.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏମ୍ସ ଗୌହାଟୀର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
15 APR 2023 12:42PM by PIB Bhubaneswar
ଆସାମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ଗୁଲାବ ଚନ୍ଦ କଟାରିୟା ମହାଶୟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ହେମନ୍ତ ବିଶ୍ବଶର୍ମା ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ, ଦେଶର ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମନସୁଖ ମଣ୍ଡଭ୍ୟ ମହାଶୟ, ଡାକ୍ଟର ଭାରତୀ ପାୱାର ମହାଶୟ, ଆସାମ ସରକାରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କେଶବ ମହନ୍ତା ମହାଶୟ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ମେଡିକାଲ ଜଗତର ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ଆସାମର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ।
ମା କାମାଖ୍ୟାର, ଏ ପୋବିଟ୍ରୋ ଭୂମିର ପୋରା ଆହୋମୋର ହୋମୁହ, ଭାଟ୍ରି ଭାଗ୍ନିଲୋଇ, ମୋର ପ୍ରୋନାମ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ରଙ୍ଗୋଲୀ ବିହୁ ପାଇଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା! ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଆସାମର, ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତିଭୂମିକୁ, ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ମିଳିଛି। ଆଜି ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ନିଜର ପ୍ରଥମ ଏଆଇଆଇଏମଏସ(ଏମ୍ସ) ମିଳିଛି । ଆଉ ଆସାମକୁ 3ଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ମିଳିଛି । ଆଇଆଇଟି ଗୁୱାହାଟୀ ସହିତ ମିଶି ଆଧୁନିକ ଗବେଷଣା ପାଇଁ 500 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ହସ୍ପାତାଳର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି । ଆଉ ଆସାମର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ସାଥୀମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୂଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପହଞ୍ଚାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମିଶନ ମୋଡରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ନୂତନ ଏମ୍ସ ଫଳରେ ଆସାମ ବ୍ୟତୀତ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ନାଗାଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ମେଘାଳୟ, ମିଜୋରାମ ଏବଂ ମଣିପୁରର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆରୋଗ୍ୟର ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଉତର- ପୂର୍ବର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ନେଇ ବହୁତ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଛି । ଆଜି ଯିଏ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏଠାକାର ସଡ଼କ, ରେଳ, ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖି ପ୍ରଶଂସା ନ କରି ରହି ପାରିବେ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଆଉ ଏକ ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି, ଆଉ ତାହା ହେଉଛି- ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି। ଏଠାରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଯେଉଁ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି, ବନ୍ଧୁଗଣ ତାହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ । ଗତ ବର୍ଷ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଡିବ୍ରୁଗଡ ଆସିଥିଲି, ତେବେ ସେତେବେଳେ ଆସାମର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ମୋତେ ଏକ ସଙ୍ଗେ କେତେକ ହସ୍ପାତାଳର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଆଜି ଏମ୍ସ ଏବଂ 3 ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅର୍ପଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି। ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଆସାମରେ ଡେଣ୍ଟାଲ କଲେଜମାନଙ୍କର ସୁବିଧାର ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି। ଏହି ସବୁଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଉନ୍ନତ ହେଉଥିବା ରେଳ- ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳି ପାରୁଛି । ବିଶେଷ ଭାବେ, ଗର୍ଭବସ୍ଥା ସମୟରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ଆସୁଥିଲା, ତାହା ଏବେ ଦୂର ହୋଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ମାଆ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ସଙ୍କଟ ବହୁତ କମ୍ ହୋଇଛି ।
ଆଜିକାଲି ଏକ ନୂତନ ରୋଗ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ମୁଁ ଦେଶରେ କେଉଁଠିକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଉଛି, ଉତ୍ତରରେ, ଦକ୍ଷିଣରେ, ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ, ବିଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବିକାଶର ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛି, ତେବେ କିଛି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଅସୁବିଧା ହୋଇ ଯାଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ରୋଗ, ସେମାନେ ଅଭିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ଶାସନ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ କାହିଁକି ସୁନାମ ବା ଶ୍ରେୟ ମିଳୁ ନାହିଁ? ଶ୍ରେୟ ପାଇବା ପାଇଁ ଲାଳାୟିତ ଲୋକ ଏବଂ ଜନତାଙ୍କ ଉପରେ ଶାସନ କରିବାର ଭାବନା ହିଁ ଦେଶର ବହୁତ ଅହିତ କରିଛି। ଆରେ ଜନତା ତ ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କ ରୂପ ହୋଇଥାଆନ୍ତି, ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ସ୍ୱରୂପ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତି। ପୂର୍ବର ଲୋକମାନେ ଶ୍ରେୟ ପାଇବାର ଲାଳସା ରଖୁଥିଲେ, ଏଥିପାଇଁ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସେମାନଙ୍କୁ ଦୂର ଲାଗୁଥିଲା, ଏକ ପ୍ରକାରର ପରର ଭାବନା ସେମାନେ ସୃଷ୍ଟି କରି ଦେଇଥିଲେ। ଆମେ ତ ସେବା ଭାବନା ନେଇ, ଆପଣମାନଙ୍କର ସେବକ ହେବାର ଭାବନା ସହିତ, ସମର୍ପଣ ଭାବନାରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସେବା କରି ଚାଲିଛୁ, ଏଥିପାଇଁ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଆମକୁ ଦୂର ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ନାହିଁ ଆଉ ଆପଣାପଣର ଭାବନା ମଧ୍ୟ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ କମ୍ ହେଉ ନାହିଁ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଲୋକମାନେ ବିକାଶର ଡୋର ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ନିଜେ ସମ୍ଭାଳି ନେଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା, ଭାରତର ବିକାଶର ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ବିକାଶର ଏହି ନୂତନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜଣେ ବନ୍ଧୁ ଭାବେ, ଜଣେ ସେବକ ଭାବେ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜିକାର ଏହି ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦଶକ ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ପୂର୍ବୋତ୍ତର ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଲଢ଼ି ଚାଲିଥିଲା। ଯେତେବେଳେ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବାରବାଦ, ଆଞ୍ଚଳିକବାଦ, ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତାର ରାଜନୀତି ଭାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ବିକାଶ ହେବା ଅସମ୍ଭବ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଆଉ ଏହା ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ହେଲା। ଦିଲ୍ଲୀରେ ଯେଉଁ ଏମ୍ସ ରହିଛି, ତାହା 50 ଦଶକରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଲୋକମାନେ ଆସି ଦିଲ୍ଲୀ ଏମ୍ସରେ ଚିକିତ୍ସା କରାଉଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଦଶକ ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେହି ଏହା ଚିନ୍ତା କଲେ ନାହିଁ ଯେ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଏମ୍ସ ଖୋଲାଯିବା ଦରକାର। ଯେତେବେଳେ ଅଟଳ ମହାଶୟଙ୍କର ସରକାର ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ଯିବା ପରେ ପୁଣି ସବୁକିଛି ଠପ୍ ହୋଇ ପଡ଼ି ରହିଗଲା। ଯେଉଁ ଏମ୍ସ ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଗଲା, ସେଠାରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯାହିତାହି ବା ଯେନତେନ ହିଁ ହୋଇ ରହିଲା। 2014 ପରେ ଆମେ ଏହି ସବୁ ଅଭାବ ଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କଲୁ। ଆମେ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ 15 ନୂତନ ଏମ୍ସ କରିବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କଲୁ, ପନ୍ଦରଟି। ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶଗୁଡ଼ିକରେ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପାଠପଢ଼ା ଉଭୟର ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ସାରିଛି। ଏମ୍ସ ଗୌହାଟୀ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି କଥାର ଉଦାହରଣ ଯେ ଆମ ସରକାର, ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଥାଆନ୍ତି, ତାହାକୁ ସିଦ୍ଧ କରି ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇ ଥାଆନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ଆସାମର ଜନତାଙ୍କର ଭଲ ପାଇବା, ଯାହା ମୋତେ ବାରମ୍ବାର ଏଠାକୁ ଟାଣି ଆଣୁଛି, ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କର ଭଲ ପାଇବା ମୋତେ ଏଠାକୁ ଡାକି ଆଣିଲା ଆଉ ଆଜି ଲୋକାର୍ପଣ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କର ଭଲ ପାଇବା ବଢ଼ି ଚଢ଼ି ଆଉ ତାହା ମଧ୍ୟ ବିହୁର ପବିତ୍ର ସମୟ ଏଠାକୁ ମୋତେ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଗଲା। ଏହା ହେଉଛି ଆପଣମାନଙ୍କର ହିଁ ଭଲପାଇବା।
ସାଥୀଗଣ,
ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କର ନୀତିଗୁଡ଼ିକ କାରଣରୁ ଆମର ଏଠାରେ ଡାକ୍ତର ଆଉ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମେଡିକାଲ ପେସାଦାରଙ୍କର ବହୁତ ହିଁ ଅଭାବ ରହୁଥିଲା। ଏହି ଅଭାବ, ଭାରତର ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସାମ୍ନାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରାଚୀର ହୋଇ ରହିଥିଲା। ଏଥିପାଇଁ ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଆମ ସରକାର ମେଡିକାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ମେଡିକାଲ ପେସାଦାର ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । 2014 ପୂର୍ବରୁ 10 ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଶହ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ବିଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ସମୟରେ ପ୍ରାୟ 300 ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ବିଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶରେ ଏମବିବିଏସ ସିଟରେ ଦୁଇ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇ 1 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇ ଯାଇଛି। ବିଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶରେ ମେଡିକାଲର ପିଜି ସିଟରେ ମଧ୍ୟ 110 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ଆମେ ମେଡିକାଲ ଶିକ୍ଷାର ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ମେଡିକାଲ କମିଶନ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ । ପଛୁଆ ବର୍ଗ ପରିବାରଙ୍କୁ, ପଛରେ ରହିଥିବା ପରିବାରଙ୍କର ପିଲାମାନେ ଡାକ୍ତର ହୋଇ ପାରନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ସଂରକ୍ଷଣର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ। ଦୂର- ଦୂରାନ୍ତରରେ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ରହିଥିବା ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତର ହୋଇ ପାରନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକରେ ମେଡିକାଲର ପାଠପଢ଼ାର ବିକଳ୍ପ ଦେଇଛୁ । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଦେଢ଼ ଶହରୁ ଅଧିକ ନର୍ସିଂ କଲେଜ ଖୋଲିବାର ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଯଦି ମୁଁ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର କଥା କହିବି ତେବେ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ବିଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇ ଯାଇଛି। ଏବେ ଅନେକ ମେଡିକାଲ କଲେଜକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି, କେତେଗୁଡ଼ିଏ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏଠାରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ବିଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ମେଡିକାଲର ସିଟ ସଂଖ୍ୟାରେ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଦୁଇ ଗୁଣ ହୋଇ ଯାଇଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ କାର୍ଯ୍ୟ ଏଇଥିପାଇଁ ହୋଇ ପାରୁଛି କାରଣ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀ 2014ରେ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ସରକାର କଲେ। ଭାଜପା ସରକାରରେ ନୀତି, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ନିଷ୍ଠା କୌଣସି ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ନେଇ ନୁହେଁ ବରଂ- ରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉଛି ପ୍ରଥମ, ଦେଶବାସୀ ପ୍ରଥମ ଏହି ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ଆମର ନୀତି ସ୍ଥିର ହୋଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ବଦଳରେ ଦେଶର ଜନତାଙ୍କର ଅସୁବିଧାକୁ କମ୍ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲୁ। ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କଲୁ ଯେ ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଦୂରକୁ ଯିବାକୁ ନ ପଡ଼ୁ। ଆମେ ସ୍ଥିର କଲୁ ଯେ କୌଣସି ଗରିବଙ୍କୁ, ଅର୍ଥ ଅଭାବ କାରଣରୁ ନିଜର ଚିକିତ୍ସା କରିବା ବିଷୟକୁ ଘୁଞ୍ଚାଇ​‌ବାକୁ ନ ପଡ଼ୁ। ଆମେ ପ୍ରୟାସ କଲୁ ଯେ ଆମର ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଘର ପାଖରେ ହିଁ ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳିପାରୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଅର୍ଥ ନ ଥିବା, ଗରିବଙ୍କୁ କେତେ ବଡ଼ ଚିନ୍ତା ହୋଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଦେବା ଭଳି ଆୟୂଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲେ। ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ଦାମୀ ଔଷଧ ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମବର୍ଗଙ୍କୁ କେତେ ପରିମାଣରେ ଅସୁବିଧାର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡେ। ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର 9 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଲେ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଶହ- ଶହ ଔଷଧ ଶସ୍ତାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଲେ। ମୁଁ ଜାଛି ଯେ ହୃଦୟ ଅପରେସନରେ (ହୃଦ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାରରେ), ଆଣ୍ଠୁର ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାରରେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମବର୍ଗଙ୍କର କେତେ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉ ଥିଲା। ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଷ୍ଟେଣ୍ଟ ଦରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କଲେ, ଆଣ୍ଠୁ- ପ୍ରତିରୋପଣର ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କଲେ। ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କୁ ଡାଏଲେସିସର ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସେ କେତେ ପରିମାଣରେ ବିବ୍ରତ ହୋଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ମାଗଣା ଡାଏଲେସିସ ଭଳି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଲେ। ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ସଠିକ୍ ସମୟରେ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ଜଣା ପଡ଼ିବା ହେଉଛି କେତେ ଜରୁରୀ। ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆରୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ଜରୁରୀ ପରୀକ୍ଷଣର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ଟିବିର ରୋଗ କେତେ ଦଶକ ଧରି ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟିବି ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ 5 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଦେଶକୁ ଟିବି ମୁକ୍ତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ରୋଗ କେଉଁଭଳି ଭାବେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମବର୍ଗର ପରିବାରଙ୍କୁ ତଳିତଳାନ୍ତ କରି ଦେଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଷେଧ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲେ, ରୋଗ ହେବ ହିଁ ନାହିଁ, ରୋଗ ଆସିବ ହିଁ ନାହିଁ, ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲେ। ଯୋଗ- ଆୟୁର୍ବେଦ, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ଆମେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସରକାରଙ୍କର ଏହିସବୁ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସଫଳ ହେବାର ଦେଖୁଛି, ମୁଁ ନିଜେ ନିଜକୁ ଧନ୍ୟ ମଣୁଛି ଯେ ମୁଁ ଗରିବଙ୍କର ଏତେ ସେବା କରିବାର ପରମାତ୍ମା ଏବଂ ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଆଜି ଦେଶର କୋଟି- କୋଟି ଗରିବଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ସମ୍ବଳ ହୋଇ ପାରିଛି। ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଗରିବଙ୍କର 80 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବାରୁ ରକ୍ଷା କରିଛି। ଜନ- ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର କାରଣରୁ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମବର୍ଗଙ୍କ 20 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ନ ହୋଇ ସଂଚୟ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଷ୍ଟେଣ୍ଟ ଏବଂ ଆଣ୍ଠୁ ପ୍ରତିରୋପଣର ମୂଲ୍ୟ କମ୍ ହେବା କାରଣରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମବର୍ଗଙ୍କ 13 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ନ ହୋଇ ସଂଚୟ ହୋଇ ଯାଇଛି । ମାଗଣା ଡାଏଲେସିସର ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ କିଡନୀ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କର 500 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ନ ହୋଇ ସଂଚୟ ହୋଇ ଯାଇଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ଆସାମର ପ୍ରାୟ 1 କୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡ ଦେବାର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ଆସାମର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କର ପଇସା ସଂଚୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରୁଛି। ଏଥିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆମର ମାଆ ଭଉଣୀମାନେ, ଆମ ଦେଶର ପୁଅ- ଝିଅମାନେ, ଆମର ମହିଳାମାନେ ସାମିଲ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତି। ସେମାନେ ମୋତେ କହି ଥାଆନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବର ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଆଉ ଏବେର ଭାଜପା ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାରେ କେତେ ବଡ଼ ପ୍ରଭେଦ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି। ଆପଣମାନେ ଆଉ ଆମେମାନେ ଏହା ଜାଣିଛୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର କଥା ଆସିଥାଏ, ଚିକିତ୍ସାର କଥା ଆସିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମର ଏଠାରେ ମହିଳାମାନେ ପ୍ରାୟ ସମୟରେ ପଛରେ ରହି ଯାଆନ୍ତି। ଆମର ମାଆମାନଙ୍କୁ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନିଜକୁ ନିଜେ ଏହା ଲାଗିଥାଏ ଯେ କାହିଁକି ନିଜର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଘରରର ଅର୍ଥକୁ ବ୍ୟୟ କରିବା, କାହିଁକି ନିଜ କାରଣରୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ଦେବା। ସଂସାଧନର ଅଭାବ କାରଣରୁ, ଆର୍ଥିକ ଅଭାବ କାରଣରୁ, ଯେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦେଶର କୋଟି- କୋଟି ମହିଳା ରହୁଥିଲେ, ସେଥିରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହିଁ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଥିଲା।
ଭାଜପାର ନେତୃତ୍ୱରେ ହୋଇଥିବା ଆମ ସରକାର ଯେଉଁସବୁ ଯୋଜନାମାନ ଆରମ୍ଭ କଲେ, ସେଗୁଡ଼ିକର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ଆମର ମାଆ- ଭଉଣୀଙ୍କୁ, ମହିଳାମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ହୋଇଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିବା କୋଟି- କୋଟି ଶୌଚାଳୟ, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିଛି। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ମିଳିଥିବା ଗ୍ୟାସ, ସେହି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଣଘାତୀ ଧୂଆଁରୁ ମୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଜଳ ଆସିବା କାରଣରୁ, କୋଟି- କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ପାଣି ଦ୍ବାରା ହେଉଥିବା ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ମିଳି ପାରିଛି। ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୂଷ କୋଟି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ମାଗଣା ଟିକାକରଣ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଘାତକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିଛି। ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ହାସ୍ପାତାଳରେ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା କରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଗର୍ଭାବସ୍ଥା ସମୟରେ ଆର୍ଥିକ ସାହାଯ୍ୟ ଦେଇଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପୁଷ୍ଟିକର ଭୋଜନ ଯୋଗାଇ ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଯେତେବେଳେ ସରକାର ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତି ସେବାର ଭାବନା ରହିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ସବୁ ହିଁ କରାଯାଇଥାଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ସରକାର, ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ମୁତାବିକ ଆଧୁନିକୀକରଣ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । ଆଜି ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଆଇଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ସମଗ୍ର ଦେଶର ହସ୍ପାତାଳ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ, ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଅଣାଯାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକରେ ହିଁ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇ ଯାଇ ପାରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ହସ୍ପାତାଳମାନଙ୍କରେ ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ହେବ, ସଠିକ୍ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ସହଜ ହେବ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 38 କୋଟି ଡିଜିଟାଲ ଆଇଡି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ସାରିଛି। ଏଥିରେ 2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଆଉ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମଚାରୀ ଯାଞ୍ଚ ହୋଇ ସାରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ମଧ୍ୟ, ଘରେ ବସି ବସି ଚିକିତ୍ସାର ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ଚାଲିଛି। ଏହି ସୁବିଧାର ଲାଭ ସାରା ଦେଶର 10 କୋଟି ସାଥୀ ନେଇ ସାରିଛନ୍ତି। ଏହା ଫଳରେ ସମୟ ଏବଂ ପଇସା, ଦୁଇଟି ଯାକର ସଂଚୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତନର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆଧାର ହେଉଛି- ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ। କରୋନାର ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ଶକ୍ତିକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରିଛେ। ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼, ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ, ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କୋଭିଡ଼ ଟିକାକରଣର ଅଭିଯାନର ପ୍ରଶଂସା, ଆଜି ବିଶ୍ୱ କରୁଛି । ଆମେ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲୁ, ତାହାକୁ ବହୁତ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଦୂର ଦୂରାନ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇଲୁ । ଏଥିରେ ଆଶାକର୍ମୀ, ଅଙ୍ଗନୱାଡ଼ି କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତା, ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଥୀ ବେଶ ଭଲ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଏତେ ବଡ଼ ମହାଯଜ୍ଞ, ସେତେବେଳେ ଯାଇ ସଫଳ ହୋଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ରହିଥିବ ଆଉ ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଥିବ। ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ଭାବନାର ସହିତ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ଆସନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱସ୍ଥ ଭାରତ, ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ମିଶନକୁ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା। ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ଏମ୍ସ ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପାଇଁ ଆସାମର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଆଉ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଭଲ ପାଇବା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ଏତେ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରି ମୁଁ ମୋର ବାଣୀକୁ ବିରାମ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।