Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of AIIMS Guwahati
14 APR 2023 3:18PM by PIB Delhi
Governor of Assam Shri Gulab Chand Kataria ji, Chief Minister Shri Himanta Biswa Sarma ji, my colleagues in the Union Cabinet, Health Minister of the country Mansukh Mandaviyaji and Dr. Bharati Pawar ji, Minister in Assam Government Keshab Mahanta ji, all the eminent personalities from the medical world, all the dignitaries connected with the video conference from different places and my dear brothers and sisters of Assam.
Greetings to all the Ahom people, brothers and sisters from the sacred land of Maa Kamakhya! Wishing you all a very Happy Rongali Bihu! On this auspicious occasion, the health infrastructure of Assam and the North East has got a new boost today. Today, North East got its first AIIMS. And Assam has got three new medical colleges. The foundation stone of a 500-bed super specialty hospital for modern research in collaboration with IIT Guwahati has also been laid. Delivering Ayushman cards to lakhs of friends of Assam has also started on mission mode. Apart from Assam, people from Arunachal Pradesh, Nagaland, Meghalaya, Mizoram and Manipur are also going to get a lot of benefits from the new AIIMS. Many congratulations and best wishes to all of you, my brothers and sisters of the North East, for all these health related projects.
Brothers and sisters,
There is a lot of buzz about connectivity related infrastructure in the North East in the last nine years. Whoever comes to the North East today is full of praise of the works related to road, rail and airports. However, there is another infrastructure in the North East where commendable work has taken place and that is the social infrastructure. Friends, the expansion of education and health facilities here is truly unprecedented. When I visited Dibrugarh last year, I had the opportunity to lay foundation stones and inaugurate several hospitals simultaneously in several districts of Assam. Today, I have had the privilege of handing over AIIMS and three medical colleges to you. Over the years, the facility of dental colleges has also expanded in Assam. These are also being helped by the ever-improving rail-road connectivity in the North East. In particular, the problems women used to face during pregnancy have now gone away. As a result, the risk to the life of mother and child has been greatly reduced.
Nowadays, one notices the emergence of a new disease. Wherever I go in the country, in the North, in the South, in the North East, I discuss the development works in the last nine years. However, some people get very upset. This is a new disease. They complain that they too have ruled the country for decades, so why don't they get credit? Credit hungry people and the spirit of ruling the public have done a lot of harm to the country. Public is the form of God. They were credit-hungry, therefore, the North East seemed distant to them and they created a sense of alienation. We keep serving you with the spirit of service, with the spirit of being your ‘Sevak’ and with dedication. And therefore, the North East does not seem far away to us and the sense of belonging never contracts.
I am happy that today the people of the North East have taken upon themselves the reins of development. They are moving forward with the mantra of the development of North East to India's development. In this new movement of development, the central government is working with all the states as a friend, as a ‘sevak’ and as a partner. Today's event is also a living example of this.
Friends,
Our Northeast has been grappling with so many challenges for several decades. When politics of nepotism, regionalism, corruption and instability dominate a sector, then it becomes impossible for development to take place. And that's what happened to our healthcare system. The AIIMS in Delhi was built in the 50s. People from every corner of the country used to come to Delhi AIIMS for treatment. But for decades, no one thought that AIIMS should be established in other parts of the country as well. Atal ji’s government made efforts in this regard for the first time. But everything came to a standstill after the change of his government. Even in the AIIMS that were set up, they remained in a dilapidated condition. We removed all these shortcomings after 2014. We started work on 15 new AIIMS in the last few years. In most of these AIIMS, facilities for both treatment and education have started. AIIMS Guwahati is also an example of the fact that whatever resolution our government takes, it fulfils it as well. It is the affection of the people of Assam that draws me here time and again. Your affection called me here even at the time of foundation stone laying ceremony and today I have got the opportunity to inaugurate it on the pious occasion of Bihu. This is your love.
Friends,
We have had a severe shortage of doctors and other medical professionals due to the policies of the previous governments. This deficiency was a major barrier to quality health service in India. Therefore, our government has worked on a large scale to increase medical infrastructure and medical professionals in the last nine years. In the 10 years before 2014, only about 150 medical colleges were built. In the last nine years, about 300 new medical colleges have been built during our rule. MBBS seats in the country have also doubled to more than one lakh in the last nine years. There has also been an increase of 110 per cent in the number of PG seats in medicine in the country in the last nine years. We have established the National Medical Commission for the expansion of medical education. We have also extended the facility of reservation to backward families so that their children can become doctors. For the first time, we have given the option of medical studies in Indian languages so that children from remote areas can also become doctors. An announcement has also been made in this year's budget to open more than 150 nursing colleges. If I talk about the North East, then the number of medical colleges has more than doubled here in the last nine years. Work is in progress at many medical colleges. Many new medical colleges are going to be built here. In the last nine years, the number of medical seats in the North East has also doubled as compared to earlier.
Brothers and sisters,
Today, if so much work is happening in the health sector in India, it is because you formed a stable and strong government in 2014. The policy, intention and loyalty in the BJP governments are not based on any selfishness, but our policies are motivated by the spirit of Nation First, Countrymen First. That's why we focused on mitigating the problems of the people of the country rather than eyeing the vote bank. We decided that our sisters do not have to travel far for treatment. We decided that no poor person should have to postpone his treatment due to lack of money. We tried to ensure that our poor families also get better treatment near their homes.
Friends,
I know how much the poor worry about not having money for treatment. Therefore, our government started the Ayushman Yojana, which provides free treatment up to Rs 5 lakh. I know how much the poor and middle class people are anxious by expensive medicines. Therefore, our government opened more than 9,000 Jan Aushadhi Kendras and hundreds of affordable medicines were made available at these centres. I know how much the poor and middle class people were spending on heart and knee surgeries. Therefore, our government controlled the prices of stents and knee implants. I know the concern of the poor when they need dialysis. Therefore, our government started a scheme of free dialysis in every district, and as a result, lakhs of people benefited from it. I know how important it is to detect serious illness in time. That's why our government has opened more than 1.5 lakh health and wellness centres across the country, where necessary tests are being provided. I know that TB disease has been a huge challenge for the poor for decades. Therefore, our government started the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat campaign. We have set a target of eliminating TB five years before the rest of the world. I know how any disease destroys poor and middle class families. Therefore, our government focused on preventive health care by ensuring that diseases do not occur. We have continuously made people aware of health by popularising Yoga-Ayurveda and the Fit India campaign.
Friends,
Today, when I see the success of these government schemes, I consider myself blessed that God and the people have blessed me to serve the poor so much. The Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana has proved to be a major support for crores of poor people of the country today. In the past few years, the Ayushman Bharat scheme has saved the poor from spending Rs 80,000 crore. Due to Jan Aushadhi Kendras, the poor and middle class people have been saved from spending Rs 20,000 crore. The poor and middle class people are saving Rs 13,000 crore every year due to the reduction in the cost of stents and knee implants. With the facility of free dialysis, poor kidney patients have been saved from spending more than Rs 500 crore. Today, the campaign to give Ayushman Bharat cards to more than one crore citizens of Assam has also started. The people of Assam are going to get a lot of help from this campaign and their money will be saved.
Friends,
I often meet the beneficiaries of the schemes of our government in every nook and corner of the country. A large number of our mothers and sisters, sons and daughters, participate in this exchange. They tell me that there has been a huge difference in health facilities during the previous governments and now during the BJP government. You and I know that when it comes to health and treatment, our women are often left behind. Our mothers and sisters feel why to spend household money on their treatment and why to trouble others. The health of crores of women of the country was affected due to lack of resources and financial constraints.
The schemes started by our BJP-led government have greatly benefited our mothers and sisters and the health of women. Crores of toilets built under the Swachh Bharat Abhiyan have saved women from many diseases. The gas connection under the Ujjwala scheme has freed the women from the deadly fumes. Crores of women have been saved from water-borne diseases with water available to every household under the Jal Jeevan Mission. The Mission Indradhanush has saved crores of women from serious diseases by giving them free vaccination. The Ayushman Bharat Yojana has assured women free hospital treatment up to Rs 5 lakh. The Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana has ensured financial help to women during pregnancy. The Rashtriya Poshan Abhiyan has helped in providing nutritious food to women. This is how work is done when the government is sensitive and when there is a feeling of service towards the poor.
Friends,
Our government is also modernizing India's health sector according to the needs of the 21st century. Today, digital health IDs are being given to the countrymen under the Ayushman Bharat Digital Health Mission. Hospitals and health professionals across the country are being brought on a single platform. With this facility, the complete health record of the citizens of the country will be available on just one click. This will help treatment in hospitals and it will be easy to reach the right doctor. I am happy that so far about 38 crore digital IDs have been created under this scheme. So far, more than two lakh health facilities and more than 1.5 lakh health professionals have been verified. Today, e-Sanjeevani is also becoming the preferred medium of treatment for people sitting at home. About 10 crore friends across the country have taken advantage of this facility. This is ensuring saving of both time and money.
Brothers and sisters,
The major basis for change in India's healthcare system is ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort). We have witnessed the power of ‘Sabka Prayas’ during the Corona crisis. Today the world is praising the world's biggest, fastest and most effective Covid vaccination campaign. We made Made in India vaccines and delivered them far and wide within a short span of time. Everyone from ASHA workers, Anganwadi workers and primary healthcare workers to the pharmaceutical sector did a wonderful job. Such a big Mahayagya becomes successful only when there is ‘Sabka Prayas’ and ‘Sabka Vishwas’. We have to move forward with the spirit of ‘Sabka Prayas’. Let us take forward the mission of Healthy India and Prosperous India with ‘Sabka Prayas’. Once again, I congratulate the people of Assam for AIIMS and medical colleges. I thank you for your love that you came in such large numbers to bless me. With this, I end my speech.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
এম্স গুৱাহাতি শঙ্গাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
14 APR 2023 3:18PM by PIB Imphal
অসামগী রাজ্যপাল শ্রী গুলাব চান্দ কদারিয়াজী, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হেমন্তা বিসৱা শর্ম, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা লৈরিবা ঐগী মরুপশিং, লৈবাক্কী হকশেল মন্ত্রী মনসুখ মন্দাবিয়া, দা. ভারতি পাৱর, অসামগী মন্ত্রী কেশব মহন্তাজী, মেদিকেলগী লমদগী মফম অসিদা তিল্লিবা মশক নাইবা মীওইশিং, অতোপ্পা দিগনিতীশিং, তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা শরুক য়ারিবা দিগনিতী পুম্নমক, অসামগী ইচিল-ইনাওশিং।
মা কামাখ্যার, এ পোবিত্রো ভুমীর পোরা ওহোমোর হোমুহ, ভাত্রি ভাঙগ্নিলোই, মোর প্রোনাম, ময়াম পুম্নমকপু রোঙ্গালী বীহুগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। য়াইফরবা থৌরম অসিদা অসামদা লৈরিবা অৱাং নোংপোক্কী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ঙসি অনৌবা শক্তি অমা ফংখি। ঙসি অৱাং নোংপোক্না মাগী অহানবা এম্স ফংলে। অমসুং অসামদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ৩ ফংলে। আই.আই.তি. গুৱাহাতিগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা ফমুং ৫০০ থাবা সুপর স্পেসিএলিতী হোস্পিতাল ফোর মোদর্ন রিসর্চকী উরেপ-উয়ুং তমখি। অমসুং আয়ুশ্মান কার্দশিং অসামগী মরুপ লাখ কয়াদা মিসন মোদতা পীখি। অসাম খক্তা নত্তনা অরুনাচল প্রদেশ, নাগালেন্দ, মেঘালয়, মিজোরাম অমসুং মনিপুরদগী মরুপশিংনা অনৌবা এম্সতগী কান্নবা ফংলগনি। হকশেলগী প্রোজেক্তশিং অসিগগীদমক অৱাং নোংপোক্কী ইচিল-ইনাও পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ইচিল-ইনাও,
হৌখিবা চহি ৯দা অৱাং নোংপোক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা কন্নেক্তিবিতীগী মরমদা ৱা কয়া শান্নরি। ঙসি অৱাং নোংপোক্তা লাকপা মীওই খুদিংমক্না লম্বী, রেল অমসুং এয়রপোর্তশিংগা মরী লৈনবা থবকশিং উবদা থাগৎতনা তোক্লোই। অদুবু অৱাং নোংপোক্তা অতোপ্পা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক অমসু য়াম্না খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলি, অমসুং মসি সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরনি। মরুপশিং, এজুকেসন অমসুং হেল্থ ফেসিলিতীশিং অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা শেমগৎ-শাগৎলি। মমাং চহিদা দিব্রুগরদা লাকপা মতমদা ঐহাক্না অসামগী জিলা কয়া মরুমদা অমুক্তংদা হোস্পিতাল কয়ামরুমগী উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং শঙ্গাখি। ঙসি ঐহাক্না এম্স অমসুং মেদিকেল কোলেজ ৩ খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবা ফংজখি। চহি কয়া অসিদা অসামদা দেন্তেল কোলেজকী ফেসিলিতীসু চাউথোকহনখি। পুম্নমক অসিনা অৱাং নোংপোক্তা রেল-রোদ কন্নেক্তিবিতী চাউখৎহনবদা মতেং আংখি। মরু ওইনা নুপীশিংনা মীরোল্লিঙৈ মতমদা মায়োক্নবা অৱাবা কোকহনখি। মসিনা মমা অমসুং অঙাংগী পুন্সিদা খুদোংথিবা চাউনা হন্থহনখি।
হৌজিক মতমদা ঐহাক্না অৱাং, খা অমসুং অৱাং নোংপোক, লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা চৎপদা অনৌবা লাইনা উবা ফংলি। হৌখিবা চহি ৯দা ঐহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী মরমদা খন্নবা মতমদা মীওই খরনা চাউনীংখি। দিকেদ কয়া লৈবাক অসিদা মখোয়না শাসন তৌখি অদুগা মখোয়না করিগীদমক মনা ফংদ্রিবনো হায়খি? মনা ফংবা পাম্বা মীওইশিংনা লৈবাক অসিদা চাউনা অমাংবা থোকহনখি। মমাংদা লৈরম্বশিংনা মনা ফংবা পাম্বনা অৱাং নোংপোক্কা লপথোক্নখি। ঐখোয়না শেবাগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌখি মরম অসিনা অৱাং নোংপোক্তা লাপ্নবগী ৱাখল লৈহন্দে।
অৱাং নোংপোক্কী মীয়ামনা মখোয় মশানা চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা চংশিল্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাংগা লোয়ননা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংঈ মন্ত্রগা মাংদা চংশিল্লি। চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা ইহৌ আসিদা কেন্দ্র সরকারনা মরুপ ওইনা, মনাই ওইনা, খোংলোই ওইনা রাজ্য পুম্নমক্কা থবক তৌরি। ঙসিগী থৌরম অসি মসিগী শং-শং উরিবা খুদম অমনি।
মরুপশিং,
দিকেদ কয়া অসিদা ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক্না শীংনবা কয়া মায়োক্নখি। নেপোতিজম, রিজনেলিজম, করেপ্সন অমসুং তংদু লৈতাদবনা সেক্তর অমদা খুদুম চনবগী রাজনিতী লৈরবা মতমদা চাউখৎ-থৌরাং পাইখৎপা ওইথোক্তে। অমসুং মসিমক ঐখোয়গী হেল্থকিয়র সিস্তেমদা থোকখি। দিল্লীদা লৈরিবা এম্স অসি ৫০গী মতমদা শারমখিবনি। লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তগী মীয়াম্না দিল্লীগী এম্সতা লায়েংনবা লাক্নখি। অদুবু দিকেদ কয়া কনাগুম্বা মীওই অমত্তনা লৈবাক্কী অতোপ্পা মফমশিংদসধ এম্স হাংলক্কনি খল্লুদে। অতলজীনা সরকার পাইবা মতমদা মহাক্না মসি অহানবা ওইনা হৌদোক্লমখি। মহাক্কী সরকার লোইখ্রবা মতুংদা পুম্নমক লেপখি। হাংদোকখ্রবা এম্সতা ফাওবা ফীভম শোক্না লৈরমখি। ২০১৪গী মতুংদা ঐখোয়না খুদোংচাবা পুম্নমক কোকহনখি। ঐখোয়না মমাং চহিদা অনৌবা এম্স ১৫ শাবগী ধবক হৌখি। ফেসিলিতীশিং অসিদা লায়েংনবা অমসুং মহৈ তম্নবা খুদোংচাবশিং লৈখি। ঐখোয়গী সরকারনা লৌখিবা ফীরেপকী এম্স গুৱাহাতি অসি খুদম অমনি। অসামগী মীয়ামগী মীনুংশিনা ঐহাকপু মফম অসিদা হঞ্জিন-হঞ্জিন চীংশিনবীরি। নখোয়গী মীনুংশিংনা উরেপ উয়ুং তম্নবা অমসুং শঙ্গানবা ঐহাকপু মফম অসিদা লাকহল্লি।
মরুপশিং,
মমাংগী সরকারগী পোলিসীশিংনা মরম ওইদুনা দোক্তর অমসুং অতোপ্পা মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিংগী অৱাৎপা চাউনা লৈখি। অৱাৎপা অসিনা ভারতকী ক্বালিতী হেল্থ সর্ভিসেসকী মাংদা অচৌবা পল অমা ওইখি। মরম অসিনা হৌখিবা চহি ৯দা ঐখোয়গী সরকারনা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিং চাউনা হেনগৎহন্নবা থবক তৌখি। ২০১৪গী মমাং চহি ১০ অসিদা মেদিকেল কোলেজ ১৫০ রোম শাখি। হৌখিবা চহি ৯দা ঐখোয়গী সরকারনা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ৩০০রোম শাখি। হৌখিবা চহি ৯দা লৈবাক অসিদা এম.বি.বি.এস.কী সীৎ শরুক অসি হেনগৎহনখি। হৌখিবা চহি ৯দা লৈবাক্কী মেদিকেলগী পি.জি.সীৎশিংগী মশিং চাদা ১১০ হেনগৎহনখি। ঐখোয়না মেদিকেল এজুকেসন পাকথোক চাউথোক্নবা নেস্নেল মেদিকেল কম্মিসন লিংখৎখি। ঐখোয়না শোত্থরবা ইমুংগী অঙাংশিংনা দোক্তর ওইবগী খুদোংচাবা ফংনবা রিজর্বেসন থমখি। মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা অঙাংশিংনা দোক্তর ওইবা ফংলে। চহি অসিগী বজেৎতা নর্জিং কোলেজ ১৫০ হেন্না শানবা লাউথোকখি। অৱাং নোংপোক্কী মতমদা ঙাংবা তারবদি মেদিকেল কোলেজশীং অসি হৌখিবা চহি ৯দা শরুক অনি হেনগৎহনখি। হৌজিক মেদিকেল কোলেজ কয়া শারি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি ঐখোয়না ভারতকী হেল্থ সেক্তরদা থবক কয়া তৌরি মরমদি ইরৈবাকচাশিংনা ২০১৪দা তংদু লৈতাবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা সরকার অমা শেমখি। বি.জে.পি. সরকারগী পোলিসী, অপাম্বা অমসুং পুকচেল শেংবা মতৌ অসি ওইজবা থীবা নত্তে, ঐখোয়গী পোলিসীশিং অসি লৈবাক্কী, ইরৈবাকচাশিংগী অপাম্বগী মতুং ইন্না লেপখি। মরম অসিনা ঐখোয়না ভোৎ বেঙ্ককী মহুৎ লৈবাক্কী মীয়ামগী অৱাবদনা হেন্না মীৎয়েং চংখি।
মরুপশিং,
লায়েংনবগীদমক শেল লৈতবগী লায়রবশিংনা কয়া ৱাবগে ঐহাক্না খঙই। মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকারনা আয়ুশ্মান য়োজনা হৌদোকখি মসিনা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহনখি। ঐহাক্না খঙই লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী মীওইশিংনা অতাংবা হীদাক্কীদমক খনবদা অৱাবা ওই। মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকানা হীদাক-লাংথকশিং অহোঙবা মমলদা ফংহন্নবা জন ঔশাধি কেন্দ্র ৯০০০ হেন্না হাংদোক্লে। স্তেন্তশিং অমসুং নি ইমপ্লান্তকী মমল য়াম্না হন্থরে অমসুং জিলা খুদিংমক্তা লেম্না দাইলাইসিস পাংথোক্নবা সেন্তরশিং লৈরে। ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫ হেনবনা ঙল্লিঙৈদা লাই ওং খঙদোক্নবা মরুওইবা তেস্তশিংগী খুদোংচাবা ফংহল্লে। প্রধান মন্ত্রী তি.বি মুক্তা অভিয়ান্না লায়রবশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মরুওইবা মেদিকেলগী শিংনবা অমা কোকহল্লে। লু-নান্না লৈবা, য়োগা অমসুং অয়ুর্বেদানা হকচাং ফনা লৈবা অমসুং লায়নাশিং নাদ্রিঙৈদা ঙাকথোকপা হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না সরকারগী স্কিমশিং অসিগী মাইপাকপা উবা মতমদা ঐহাক্না ইশাবু ঈশ্বর অমদি মীয়াম্না থৌজাল পীবীদুনা লায়রবগী শেবা তৌবা ফংজরে হায়না ফাওই। আয়ুশ্মান ভারত-প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্য য়োজনান ঙসি লৈবাক্কী লায়রবা মীওই করোর কয়াগী অচৌবা সপ্পোর্ত তৌরি। হৌখিবা চহি খর অসিদা আয়ুশ্মান ভারত স্কিমনা লুপা করোর ৮০,০০০ চাদিং তৌদুনা লায়রবশিং কনবা ঙমখি। জন ঔশাধি কেন্দ্রশিংনা মরম ওইদুনা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী মীওইশিংনা লুপা করোর ২০,০০০ তুংশিনবা ঙমজখি। স্তেন্ত অমসুং নী ইমপ্লান্তশিংদা চংবা শেল হন্থরকপনা মরম ওইদুনা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী মীওইশিংনা চহি খুদিংগী লুপা করোর ১৩,০০০ তুংশিনবা ঙমখি। লেম্না দাইলাসিস তৌবগী খুদোংচাবা ফংবগা লোয়ননা লায়রবা কীদনী পেসেন্তশিংনা লুপা করোর ৫০০ হেন্না চাদিং তৌগদবদগী কনবা ঙমখি। ঙসি আয়ুশ্মান ভারত কার্দশিং অসামগী মীওই করোর অমা হেনবদা পীখি। অসামগী মীয়াম্না কেম্পেন অসিদগী কান্নবা ফংজরে।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী কাচিন-কোয়াদা ঐখোয়গী সরকারগী স্কিমশিংগী বেনিফিসরীশিংগা উনবা ফংখি। মসিদা ঐখোয়গী ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিং, ইচানুপা-নুপীশিংনা শরুক য়াখি। মখোয়না হায়খি মমাংগী সরকারশিং অমসুং হৌজিক পাল্লিবা সরকারগী মতমদা লৈরিবা হেল্থ ফেসিলিতীশিংগী চাউনা খেন্নবা লৈরে। অদোম অমসুং ঐহাক্না খঙই মদুদি হকশেল অমসুং লায়েংগী মতাংদা লাকপা মতমদা ঐখোয়গী নুপীশিং অসি অয়াম্বনা শোত্থনা লৈ। ঐখোয়গী ইমা-ইচেশিংনা মখোয়গী লায়েংগীদমক শেল চাদিং তৌদুনা ইমুংগী মীদা অৱাবা পীবা পামখিদে। লৈবাক্কী নুপী করোর কয়াগী হকশেল অসি রিসোর্স লৈতবা অমসুং শেলগী অৱাৎপা লৈবনা মরম ওইদুনা চৈথেং পীখি।
ঐখোবগী বি.জে.পি.না লমজিংবা সরকারনা হৌদোকখিবা স্কিমশিংদগী ঐখোয়গী ইমা অমদি ইচলশিংনা নুপীগী হকশেলদা চাউনা কান্নবা পীখি। স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী মখাদা তোইলেৎ করোর কয়া শাদুনা নুপীশিংবু লায়না কয়াদগী কনবা ঙমখি। উজ্জ্বলা স্কিমগী মখাদা গ্যাস কন্নেক্সন পীদুনা নুপীশিংবু মৈখুদগী কোকহনখি। নুপী করোর কয়ানা জল জীবন মিসনগী মখাদা য়ুমথোং খুদিংমক্তা ঈশিং ফংহনজদুনা ঈশিংনা থোকহনবা লাইনাশিংদগী কনবা ঙমখি। মিসন ইন্দ্রধনুশনা লেম্না তীকা থাদোক্তুনা তমথীবা লাইনাশিংদগী নুপী করোর কয়া কনবা ঙমখি। আয়ুশ্মান ভারত য়োজনানা নুপীশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহনখি। প্রধান মন্ত্রী মাত্রু ভন্দনা য়োজনানা মীরোনবী নুপীশিংদা শেলগী মতেং পীখি। রাস্ত্রিয় পোশন অভিয়ান্না নুপীশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক পীদুনা মতেং পাংখি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী হকশেলগী থবকশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে। অয়ুস্মান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসন অমসুং দিজিতেল হেল্থ আই.দিনা ক্লিক অমদা মীয়ামগী হকশেলগী রেকোর্দশিং শেম্লগনি অমসুং হোস্পিতালগী থবকশিং ফগৎলগনি। হৌজিক ফাওবদা হেল্থ আই.দি করোর ৩৮ শেমখ্রে অমসুং হকশেলগী খুদোংচাবা ফংবা মফম লাখ ২ হেন্না অমসুং হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা মীওই লাখ ১.৫ হেন্না ভেরিফাইদ তৌরে। ই-সঞ্জিবানি পাম্না হেনগৎলক্তুনা স্কিম অসিগী মখাদা ই-কন্সলতেসন করোর ১০ হেন্না পাংথোকখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
ভারতকী অনা-লায়য়েংগী থবক্তা অহোঙবা পুরকপগী খ্বাইদগী চাউবা মরমদি সবকা প্রয়াস(মীওই খুদিংমক্কী হোৎনবা)নি। কোরোনাভাইরসকী লাইচৎ মনুংদা সবকা প্রায়াসকী থৌনাগা লোয়ন্না লাইচৎ থেংনখি অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী থুবা,চাউবা অমসুং মপুংফাবা কোবিদ তিকা থাবগী খোঙজং অদুগীদমক মালেম শীনবা থুংনা থাগৎনখি। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মনুং হুঞ্জিবা মফমশিং ফাওবদা অতেনবা মতমগী মনুংদা অসা ৱার্করশিং, অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং, প্রাইমারি হেল্থ কিয়ার ৱার্করশিং অমসুং ফার্মাসিউতিকেল সেক্তরনা ভারতনা শাবা তিকাশিং ফংহনখি। সবকা প্রায়াস(মীওই খুদিংমক্কী হোৎনবা) অমসুং সবকা বিশ্বাস(মীওই খুদিংমক্কী থাজবা) লৈরবা মতমদা অসিগুম্বা অচৌবা থবক অসি মাইপাকপা ঙম্মী। সবকা প্রায়াসকী থৌনাগা লোয়ন্না মাঙলোমদা চঙশিন্নবা অমসুং মশা ফবা ভারত, নুংঙাই-য়াইফবা ভারতকী পান্দম অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা মীয়াম্না মীয়ামদা হায়জরি। ঐহাক্না অমুক হন্না অসামগী মীয়ামদা এম্স অমসুং মেদিকেল কোলেজশিংগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঐহাকপু থৌজাল পীবীনবা মশিং য়াম্না লাকখিবা মীওইশিংদা ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মসিগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিনজরি।