ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠର ୧୨୫ ତମ ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଘରେ ଧ୍ୟାନ କରିବା ଏକ ବିଶେଷ ଅନୁଭୂତି ଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଏବଂ ଶକ୍ତିପ୍ରାପ୍ତ ଅନୁଭବ କରୁଛି”
“ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠ “ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ” ର ସମାନ ଆବେଗ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ”
“ଆମ ସରକାର ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ”
“ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଗର୍ବର ସହିତ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଭାରତ କିଭଳି ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପୂରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି”
“ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆମର ସମୟ”
“ଅମୃତ କାଳ ପାଞ୍ଚଟି ଧାରଣାକୁ ଅନୁକରଣ କରି ମହାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବ - ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ”
11 APR 2023 6:37PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତାମିଲନାଡୁର ଚେନ୍ନାଇ ସ୍ଥିତ ବିବେକାନନ୍ଦ ହାଉସରେ ଶ୍ରୀ ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠର ୧୨୫ ତମ ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ କୋଠରୀରେ ପୂଜା ଓ ଧ୍ୟାନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଲି ଟ୍ରିଓ ଉପରେ ଏକ ପୁସ୍ତକ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ ।
ଚେନ୍ନାଇରେ ୧୮୯୭ ମସିହାରେ ସ୍ୱାମୀ ରାମକୃଷ୍ଣାନନ୍ଦଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠ ଏବଂ ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନ ହେଉଛି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ମାନବିକ ତଥା ସାମାଜିକ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚେନ୍ନାଇରେ ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠର ୧୨୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠକୁ ଗଭୀର ସମ୍ମାନ କରନ୍ତି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ତାମିଲି ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ସ୍ନେହ ଏବଂ ପ୍ରେମ, ତାମିଲ ଭାଷା, ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚେନ୍ନାଇରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଘର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ସେ ବିଦେଶରୁ ଫେରିବା ପରେ ରହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଘରେ ଧ୍ୟାନ କରିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ସେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଏବଂ ଶକ୍ତିପ୍ରାପ୍ତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବ ପୀଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରାଚୀନ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରସାର ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଥିରୁଭାଲୁଭାରଙ୍କ ଗୋଟିଏ ପଦରୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୁନିଆରେ ଏବଂ ଭଗବାନଙ୍କ ଦୁନିଆରେ ଦୟା ଠାରୁ ଆଉ କିଛି ନାହିଁ । ତାମିଲନାଡୁର ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠର ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷା, ଲାଇବ୍ରେରୀ, କୁଷ୍ଠରୋଗ ସଚେତନତା ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା, ନର୍ସିଂ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠର ସେବା ପୂର୍ବରୁ ତାମିଲନାଡୁର ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲା । ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଶିଳାରୁ ପାଇଥିଲେ ଯାହା ତାଙ୍କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଚିକାଗୋରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ପ୍ରଥମେ ତାମିଲନାଡୁର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ପାଦ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାମନାଡର ରାଜା ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ସମ୍ମାନର ସହ ପାଛୋଟି ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ନୋବେଲ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ଫରାସୀ ଲେଖକ ରୋମେନ ରୋଲାଣ୍ଡ ଏହାକୁ ଏକ ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ସତରଟି ବିଜୟ ସ୍ମାରକୀ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏକ ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଜୀବନଯାତ୍ରା ଅଟକି ଯାଇଥିଲା ।
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ବଙ୍ଗଳାର ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ତାମିଲନାଡୁରେ ତାଙ୍କୁ ବୀର ଭଳି ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତ ଏକ ଦେଶ ବୋଲି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ସ୍ପଷ୍ଟ ଧାରଣା ରହିଛି ଯାହା ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ କୁ ସୂଚିତ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଥିଲେ ଯେ ସମାନ ଆବେଗ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ଭାରତରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ଏହାର ଅନେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଯାହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଭାବରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ ମଧ୍ୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ଏକତାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ସେ ଏପରି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସର ବଡ ସଫଳତାର କାମନା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, ଆମର ଶାସନ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏକ ଅନୁରୂପ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଧନୀ ଦରିଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦୂର ହୁଏ ଏବଂ ସମାନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୁଏ ସେତେବେଳେ ସମାଜ ଅଗ୍ରଗତି କରେ, ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇଛି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭେଦଭାବ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ କେବଳ ହାତଗଣତି ଲୋକ କିମ୍ବା ଛୋଟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆଦିଙ୍କୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ମିଳୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶର ଦ୍ୱାର ଖୋଲାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଅନ୍ୟତମ ସଫଳ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟରୁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଆଜି ଏହାର ୮ମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ଆଲୋକିତ କରିଛି ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ରାଜ୍ୟକୁ ଅଗ୍ରଣୀ କରାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି, କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୩୮ କୋଟି ବନ୍ଧକମୁକ୍ତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ପାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଉପଲବ୍ଧତା ବର୍ତ୍ତମାନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଘର, ବିଦ୍ୟୁତ୍‍, ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ, ଶୌଚାଳୟ ଇତ୍ୟାଦି ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ।
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କର ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଦର୍ଶନ ଥିଲା । ଆଜି ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସେ ନିଜ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାରତକୁ ଗର୍ବିତ ଭାବେ ସେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଜ ତଥା ଆମ ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱାସ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆମର ସମୟ ଏବଂ ଅନେକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ହେବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନର ସହ ଜଡିତ ।
ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କର ଶିକ୍ଷାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହିଳାଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କେହି ନଥାନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏକ ସଠିକ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମିଳିଥାଏ, ମହିଳାମାନେ ସମାଜକୁ ଆଗେଇ ନେଇଥାନ୍ତି ଏବଂ ନିଜେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଆଜିର ଭାରତ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ସେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହେଉ କିମ୍ବା କ୍ରୀଡା, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ କିମ୍ବା ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ହେଉ, ମହିଳାମାନେ ଭେଦଭାବ ଭାଙ୍ଗୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଚରିତ୍ର ବିକାଶ ପାଇଁ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଫିଟନେସ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସମାଜ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅପେକ୍ଷା କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଏକ ବୃତ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଦେଖିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଯୋଗ ଏବଂ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଉପରେ ମତ ରଖିଛନ୍ତି ଯାହା ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସ ଆଣିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି ଏବଂ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଶିକ୍ଷା, ବୈଷୟିକ ତଥା ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ସଶକ୍ତିକରଣ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ । ଆଜି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତା ପାଇଛି । ଆମ ନିକଟରେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ଅଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ କଥାକୁ ମନେ ପକାଇ ପାଞ୍ଚଟି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଅନୁକରଣ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛୁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷକୁ ଅମୃତ କାଳ ଭାବରେ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଏହି ଅମୃତ କାଳ ପାଞ୍ଚଟି ଧାରଣା - ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣକୁ ଏକତ୍ର କରି ମହାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାର ଚିନ୍ତାଧାରା ହଟାଇବା, ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ କରିବା, ଏକତାକୁ ଦୃଢ କରିବା ଏବଂ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ନୀତି ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ସାମୂହିକ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଯଦି ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ଏପରି ସଂକଳ୍ପ ନେବେ, ତେବେ ଆମେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ, ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ଭାରତ ଗଠନ କରିପାରିବା ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲନାଡୁର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆର ଏନ ରବି, ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠର ଉପ ସଭାପତି ଶ୍ରୀମଦ ସ୍ୱାମୀ ଗୌତମାନନ୍ଦଜୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ତଥା ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ୍ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM participates in 125th Anniversary celebrations of Sri Ramakrishna Math
“Meditating in Swami Vivekananda's house was a very special experience and I now feel inspired and energized”
“Ramakrishna Math works with the same spirit of ‘Ek Bharat Shreshta Bharat’”
“Our governance is inspired by the philosophies of Swami Vivekananda”
“I am sure Swami Vivekananda is proudly watching India working to fulfill his vision”
“Every Indian feels it is our time now”
“Amrit Kaal can be used to achieve great things by assimilating five ideas – the Panch Praan”
08 APR 2023 6:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the 125th Anniversary celebrations of Sri Ramakrishna Math at Vivekananda House in Chennai, Tamil Nadu today. Upon arriving at the venue, the Prime Minister paid floral tributes and performed puja and meditation in Swami Vivekananda’s room. The Prime Minister also released a book on Holy Trio on the occasion.
Started in Chennai in 1897 by Swami Ramakrishnananda, the Ramakrishna Math and Ramakrishna Mission are spiritual organizations engaged in various forms of humanitarian and social service activities.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness to be present on the occasion of the 125th anniversary of Ramakrishna Math’s service in Chennai and said that he deeply respects Ramakrishna Math in his life. Expressing his affection and love for Tamilians, the Tamil language, the Tamil culture and the vibe of Chennai, the Prime Minister mentioned visiting Swami Vivekananda's house in Chennai where he stayed after returning from his trip in the West. He remarked that meditating in this house was a very special experience for him and he now feels inspired and energized. The Prime Minister expressed happiness about the outreach of ancient ideas to younger generations through technology.
Quoting Thiruvalluvar from one of his verses, the Prime Minister explained that there is nothing like kindness in both this world and the world of Gods. Throwing light on the areas of service of Ramakrishna Math in Tamil Nadu, the Prime Minister gave examples of education, libraries, leprosy awareness and rehabilitation, health care, nursing and rural development. He also pointed out that before the service of Ramakrishna Math, it was the impact that Tamil Nadu had on Swami Vivekananda that came to the fore. He elaborated that Swami Vivekananda found the purpose of his life at the famous rock in Kanyakumari which transformed him and its impact could be witnessed in Chicago. He further added that Swami Vivekananda first set foot on the holy land of Tamil Nadu. The King of Ramnad, the Prime Minister said, received him with great respect and the Nobel Prize-winning French author Romain Rolland described the occasion as a festival where seventeen victory arches were erected and public life had come to a standstill for a week.
Noting that Swami Vivekananda was from Bengal but was given a hero’s welcome in Tamil Nadu long before India’s independence, the Prime Minister emphasized that the people of the nation had a very clear concept of India as a nation for thousands of years which signifies ‘Ek Bharat Shreshta Bharat’. Ramakrishna Math, the Prime Minister continued, works with the same spirit, and highlighted its many institutions spread across India that serve people selflessly. The Prime Minister also highlighted the success of Kashi-Tamil Sangamam and informed that Saurashtra-Tamil Sangamam is also going to take place. He wished great success to all such efforts to further India’s unity.
“Our governance is inspired by the philosophies of Swami Vivekananda”, the Prime Minister remarked. Drawing an analogy to Swami Vivkanand’s vision that society progresses when privilege is broken and equality is ensured, the Prime Minister mentioned that the same vision applied in all the flagship programs of the government. He pointed out that earlier, even basic facilities were treated like privileges and only a handful of people or small groups were allowed to access them. But now, the Prime Minister said, the doors of development have been opened to everyone. He informed that MUDRA Yojana, one of our most successful schemes, is celebrating its 8th anniversary today and highlighted the efforts of small entrepreneurs from Tamil Nadu who made the state a leader in the scheme. “Nearly 38 crore collateral-free loans have been given to small entrepreneurs including a huge number of women and people from marginalized sections of society”, the Prime Minister informed. He reiterated that getting a bank loan for business was a privilege earlier, but its accessibility has been amplified now. Similarly, the Prime Minister added, basic things like a house, electricity, LPG connections, toilets and more are reaching every family.
“Swami Vivekananda had a grand vision for India. Today, I am sure he is proudly watching India working to fulfill his vision”, the Prime Minister said and noted his central message about faith in ourselves and our country. He pointed out that every Indian feels it is our time now and many experts suggest that this will be India’s century. “We engage with the world from a position of confidence and mutual respect”, he added.
Recalling the teachings of Swami Ji that we are nobody to help women and when there is a right platform, women will lead society and solve problems by themselves, the Prime Minister emphasized that today’s India believes in women-led development. “Whether it is startups or sports, armed forces or higher education, women are breaking barriers and making records”, the Prime Minister remarked. He further added that Swami Ji believed in sports and fitness to be crucial for character development and highlighted that today, society has begun to see sports as a professional choice, rather than just as an extra activity. He pointed out that Yoga and Fit India have become mass movements. He also touched upon the National Education Policy that has reformed the education sector to bring global best practices to India and mentioned Swami Ji’s belief that empowerment can be achieved through education and the need for technical and scientific education. “Today, skill development has received unprecedented support. We also have one of the world’s most vibrant tech and scientific ecosystems”, he added.
Recalling the words of Swami Vivekananda that even assimilating five ideas and living them fully was very powerful, the Prime Minister mentioned that we just celebrated 75 years of independence and the nation has set its sights on making the next 25 years as Amrit Kaal. “This Amrit Kaal can be used to achieve great things by assimilating five ideas – the Panch Praan. These are the goals of a developed India, removing any traces of colonial mindset, celebrating our heritage, strengthening unity, and focusing on our duties”, the Prime Minister said. Concluding the address, the Prime Minister urged everyone to collectively and individually resolve to follow these five principles. “If 140 crore people make such a resolve, then we can build a developed, self-reliant and inclusive India by 2047”, Shri Modi concluded.
Governor of Tamil Nadu, Shri R N Ravi, Vice President of Ramakrishna Math, Srimat Swami Gautamanandaji, and Union Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying and Ministry of Information and Broadcasting, Shri L Murugan were present on the occasion among others.