প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মার্চ ২২দা আই.তি.য়ু এরিয়া ওফিস অমসুং ইন্নোবেসন সেন্তর শঙ্গাগনি
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত সিক্স-জি ভিজন দোকুমেন্ত হাংদোক্কনি অমসুং সিক্স-জি আর অমসুং দি তেস্ত বেদ হৌদোক্কনি
থবকশিং অসিনা লৈবাক অসিদা ইন্নোবেসন, কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং য়াংনা তেক্নোলোজি শীজিন্নবগী ফিবম অমা শেমগৎকনি
প্রধান মন্ত্রীনা ‘কোল বিফোর য়ু দিগ’ এপ্পশু হৌদোক্কনি
এপ্প অসিনা পি.এম গাতি শক্তিগী মখাদা সরকারগী অপুনবা থবকশিং য়াওগনি
মসিনা তঙাইফদবা থবকশিংদা অপনবা পীবা হন্থহন্দুনা মীয়ামগী খুদোংচাদবা হন্থহনগনি অমসুং ললোন-ইতিক্কী অমাঙ-অতাদগী কনবা ঙমগনি
21 MAR 2023 3:46PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মার্চ ২২,২০২৩গী নুমিৎয়ুংবা মতুং পুং ১২:৩০ তাবদা বিজ্ঞান ভাবন্দা পাংথোকপা থৌরম অমদা অনৌবা ইন্তরনেসনেল তেলিকম্মুনিকেসন য়ুনিয়ন(আই তি য়ু) এরিয়া ওফিস অমসুং ইন্নোবেসন সেন্তর শঙ্গাগনি। থৌরম অদুগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ভারত সিক্স-জি ভিজন দোকুমেন্ত হাংদোক্কনি অমসুং সিক্স-জি আর অমসুং দি তেস্ত বেদ হৌদোক্কনি। মহাক্না ‘কোল বিফোর য়ু দিগ’ এপ্পশু হৌদোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংগনি।
আই.তি.য়ু অসি ইনফোর্মেসন অমসুং কম্মুনিকেসন তেক্নোলোজি(আই সি তি)গী য়ুনাইতেদ নেসন্সকী অখন্নবা এজেন্সিনি। জেনেভাদা হেদক্বাতর ওইবা এজেন্সি অসিগী ফিল্দ ওফিসশিং, রিজনেল ওফিসশিং অমসুং এরিয়া ওফিসশিংগী নেতৱার্ক অমা লৈরি। এরিয়া ওফিস অমা হাংদোক্নবা ভারতনা আই.তি.য়ুগা মার্চ ২০২২দা হোস্ত কন্ত্রী এগ্রিমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। ভারত্তা লৈগদৌরিবা এরিয়া ওফিস অসিদা ইন্নোবেসন সেন্তর অমা লৈগনি অমসুং মসি আই.তি.য়ুগী অতোপ্পা এরিয়া ওফিসশিংগী মরক্তা মশক থোকপা সেন্তর অমা ওইহনগনি। ভারতনা শেনফম পুম্নমক পুথোকপা এরিয়া ওফিস অসি নিউ দিল্লিগী সেন্তর ফোর দিবলপমেন্ত ওফ তেলিমেতিক্স(সি-দোত) বিল্দিংগী অনিশুবা মথোলদা লৈরি। সেন্তর অসিনা ভারত,নেপাল, ভুতান, বাংলাদেস, শ্রী লঙ্কা, মালদিবস, অফগানিস্থান অমসুং ইরানগী থবক তৌগনি অমসুং মসিনা লৈবাকশিংগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং শেন-থুমগী মতেং পাংনবা হেনগৎহনগনি।
ভারত সিক্স-জি ভিজন দোকুমেন্ত অসি নবেম্বর ২০২১দা লিংখৎখিবা তেক্নোলোজি ইন্নোবেসন গ্রুপ ওন সিক্স-জি(তি আই জি-৬জি)না শেম-শাবনি অমসুং মসিদা তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিং, রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্ত ইন্সতিতুৎশিং, মহৈলোয়শঙশিং, স্তেন্দার্দাইজেসন বোদিশিং, তেলিকোম সর্বিস প্রোভাইদরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিনা মেম্বরশিং ওইরি অমসুং ভারত্তা সিক্স-জিগী থৌরাং তৌবা অমসুং থবক পায়খৎপগী থৌদাং লৌগনি। সিক্স-জি তেস্ত বেদনা মহৈলোয়শঙশিং, ইন্দস্ত্রি, স্তার্দ-অপশিং, এম.এস.এম.ইশিং অনৌবা আই.সি.তি তেক্নোলোজিশিং চাংয়েং তৌনবা মফম অমা পীগনি। ভারত সিক্স-জি ভিজন দোকুমেন্ত অমসুং সিক্স-জি তেস্ত বেদনা লৈবাক অসিদা ইন্নোবেসন, কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং য়াংনা তেক্নোলোজি শীজিন্নবগী ফিবম অমা শেমগৎকনি
পি.এম গাতি শক্তিগী মখাদা পায়খৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিংগী অপুনবা থৌরাং অমসুং পুন্না থবক পায়খৎনবগী প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম মশক থোকহন্নবা, পাউ ফাউন্দনা লৈবাক তৌখাইবদগী লৈবাক অসিদা চহি খুদিংগী লুপা করোর ৩০০০ রোমগী লৈনুংদা ফুম্বা ওপ্তিকেল ফাইবর কেবলশিং মাঙহল্লিবা অসি মাঙজৌন্না ঙাকথোক্নবা কোল বিফোর য়ু দিগ(সি বি য়ু দি) এপ্প অসি খুৎলায় অমা ওইনা পুথোকপনি। মোবাইল এপ্প সি.বি.য়ু.দিনা এস.এম.এস/ই-মেল অমসুং ক্লিক তু কোলগী খুৎথাংদা এক্সগাভেতরশিং অমসুং কেবল মপুশিংগা পাউ ফাওনগনি, মসিনা লৈবাক অসিদা থৌরাং তৌরাগা লৈবাক তৌথোক্কনি অমসুং লৈনুংদা লৈরিবা কেবলশিং কনবা ঙমহনগনি।
লৈবাক অসিগী লৈঙাক্তা ‘পুম্নমক কোনশিনবা সরকারগী থৌরাং’ শীজিন্নবা অসি সি.বি.য়ু.দিনা থবক ওইনা উৎথোক্লে অমসুং মসিনা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং লাইহন্দুনা মরী লৈনবা খুদিংমক কান্নবা ফংহনগনি। মসিনা তঙাইফদবা থবকশিং হায়বদি লম্বী, তেলিকোম, ঈশিং, গ্যাস অমসুং মৈদা অপনবা পীবা হন্থহন্দুনা মীয়ামগী খুদোংচাদবা হন্থহনগনি অমসুং ললোন-ইতিক্কী অমাঙ-অতাদগী কনবা ঙমগনি।
থৌরম অসিদা আই.তি.য়ুগী তোঙান-তোঙানবা এরিয়া ওফিসশিংগী আই.তি/তেলিকোম মিনিস্তরশিং অমসুং আই.তি.য়ুগী অতোপ্পা সেনিয়ার ওফিসিএলশিং, ভারত্তা লৈবা য়ু.এন/অতোপ্পা ইন্তরনেসনেল বোদিশিংগী লুচিংবশিং, এম্বেসেদরশিং, ইন্দস্ত্রিশিংগী লুচিংবশিং, স্তার্দ-অপ অমসুং এম.এস.এম.ই, মহৈলোয়শঙগী লুচিংবশিং, মহৈরোয়শিং অমসুং অতোপ্পা মরীলৈনবশিং শরুক য়াগনি।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate ITU Area Office & Innovation Centre on 22nd March
PM to unveil Bharat 6G Vision Document and launch 6G R&D Test Bed
These will enable an environment for innovation, capacity building and faster technology adoption in the country
PM to also launch ‘Call before u dig’ App
App signifies ‘Whole-of-government approach’ under PM Gati Shakti
It will save potential business loss and minimise discomfort to the citizens due to reduced disruption in essential services
21 MAR 2023 3:46PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the new International Telecommunication Union (ITU) Area office & Innovation Centre in India at a programme in Vigyan Bhawan on 22nd March, 2023 at 12:30 PM. During the programme, Prime Minister will unveil Bharat 6G Vision Document and launch 6G R&D Test Bed. He will also launch ‘Call before u dig’ App. Prime Minister will also address the gathering on the occasion.
ITU is the United Nations specialised agency for information and communication technologies (ICTs). Headquartered in Geneva, it has a network of field offices, regional Offices and area offices. India signed a Host Country Agreement in March 2022 with ITU for establishment of Area Office. The Area Office in India also envisaged to have an Innovation Centre embedded to it, making it unique among other area offices of ITU. The Area Office, which is fully funded by India, is located on the second floor of the Centre for Development of Telematics (C-DoT) building at Mehrauli New Delhi. It will serve India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Sri Lanka, Maldives, Afghanistan and Iran, enhancing coordination among nations and fostering mutually beneficial economic cooperation in the region.
Bharat 6G vision document is prepared by Technology Innovation Group on 6G (TIG-6G) that was constituted in November 2021 with members from various Ministries/Departments, research and development institutions, academia, standardisation bodies, Telecom Service Providers and industry to develop roadmap and action plans for 6G in India. 6G Test bed will provide academic institutions, industry, start-ups, MSMEs, industry etc, a platform to test and validate the evolving ICT technologies. The Bharat 6G Vision Document and 6G Test bed will provide an enabling environment for innovation, capacity building and faster technology adoption in the country.
Exemplifying the Prime Minister’s vision of integrated planning and coordinated implementation of infrastructure connectivity projects under PM Gati Shakti, the Call Before You Dig (CBuD) app is a tool envisaged for preventing damage to underlying assets like optical fibre cables, that occurs because of uncoordinated digging and excavation, leading to loss of about Rs 3000 crore every year to the country. The mobile app CBuD will connect excavators and asset owners through SMS/Email notification & click to call, so that there are planned excavations in the country while ensuring the safety of underground assets.
CBuD, which illustrates the adoption of ‘Whole-of-government approach’ in the governance of the country, will benefit all stakeholders by improving ease of doing business. It will save potential business loss and minimise discomfort to the citizens due to reduced disruption in essential services like road, telecom, water, gas and electricity.
The programme will witness participation of IT/Telecom Ministers of various Area Offices of ITU, Secretary General and other senior officials of ITU, Heads of United Nations/other international bodies in India, Ambassadors, Industry Leaders, Start-up and MSME, leaders Academia, students and other stakeholders.