ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମାଣ୍ଡ୍ୟା ଠାରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ମୂଳ ପାଠ
12 MAR 2023 4:17PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକ-ଦା, ଏଲ୍ଲା, ସହୋଦରା ସହୋଦରୀ-ୟାରିଗେ, ନତ୍ରା ନମସ୍କାରାଗଲୁ!
ତାଇ ଭୁବନେଶ୍ୱରୀ କୋ ମେରା ନମସ୍କାର!
ମୁଁ ଆଦି ଚୁନଚୁନାଗିରୀ ଏବଂ ମେଲୁକୋଟେର ଗୁରୁମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ କାମନାକରୁଛି ।
ଗତ କିଛି ସମୟରେ ମୋତେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ପ୍ରତ୍ୟକ ସ୍ଥାନରେ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଜନତା ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ମାଣ୍ଡ୍ୟାର ଲୋକମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ମଧ୍ୟ ମଧୁରତା ରହିଛି । ସକ୍କରେ ନଗରା ମଧୁର ମାଣ୍ଡ୍ୟା, ମାଣ୍ଡ୍ୟାର ଏହି ଭଲପାଇବା, ଏହି ସକ୍ରାରରେ ମୁଁ ଅଭିଭୂତ । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଥା ନୁଅାଁଇ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଭଲପାଇବା, ଆପଣଙ୍କର ଯେଉଁ ଋଣ ଅଛି, ତାହାକୁ ମୁଁ ସୁଧ ସହିତ ପରିଶୋଧ କରିବି । ବର୍ତ୍ତମାନ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯେଉଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ଏଠାରେ ହେଉଛି, ଏହା ଏହି ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ ।
ଗତ କିଛିଦିନ ହେବ ଦେଶରେ ବାଙ୍ଗାଲୋ-ମହୀଶୂର ଏକ୍ସପ୍ରେସର ବହୁତ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସହ ଜଡ଼ିତ ଫଟୋ ଭାଇରାଲ ହେଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟକ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଏହି ଇଚ୍ଛା ରହିଛି ଯେ ଏମିତି, ସୁନ୍ଦର ଆଧୁନିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଭାରତରେ ପ୍ରତ୍ୟକ ସ୍ଥାନରେ ତିଆରି ହେଉ । ଆଜି ସେହି ବାଙ୍ଗାଲୋର-ମହୀଶୂର ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେକୁ ଦେଖି ଆମର ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଗର୍ବରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଦ୍ୱାରା ମହୀଶୂର ଏବଂ ମାଙ୍ଗାଲୋର ମଧ୍ୟରେ ସମୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଧାରୁ ମଧ୍ୟ କମ ହୋଇ ଯାଇଛି ।
ଆଜି ମହୀଶୂର-କୁଶଲ ନଗର ଚାରିଲେନର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଆହୁରି ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସମୃଦ୍ଧିର ପଥ ଖୋଲିବ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଭାରତରେ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆଳୋଚନା ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଦୁଇ ଜଣ ମହାନ ମହର୍ଷିଙ୍କ ନାମ ସର୍ବଦା ଆଗରେ ଥାଏ । କୃଷ୍ଣ ରାଜା ୱାଡିୟା ଏବଂ ସର ଏମ ବିଶେଶ୍ୱରାୟା । ଏହି ଦୁଇ ମହାପୁରୁଷ ଏହି ଧରିତ୍ରୀର ସନ୍ତାନ ଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଗୋଟିଏ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି, ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ମହାନ ବିଭୂତିମାନ ଆପଦାକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି, ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ବୁଝିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଆଜିର ପିଢ଼ିମାନଙ୍କ ସୌଭାଗ୍ୟ ଅଟେ ଯେ ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନଙ୍କ ତପସ୍ୟା ଯୋଗୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଲାଭ ମିଳିପାରୁଛି ।
ଏମିତି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରିତ ହୋଇ ଆଜି ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି । ଆଜି ଭାରତମାଳା ଏବଂ ସାଗରମାଳା ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା କର୍ଣ୍ଣାଟକ ବଦଳୁଛି, ଦେଶ ବଦଳୁଛି । ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ କରୋନାର ଅସୁବିଧା ସମୟରେ ଯୁଦ୍ଧ କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବଜେଟକୁ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରେକର୍ଡ ରଖିଛୁ ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିଜ ସହିତ କେବଳ ସୁବିଧା ଆଣି ନ ଥାଏ, ବରଂ ଏହା ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ଆଣିଥାଏ, ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଆଣିଥାନ୍ତି, ରୋଜଗାରର ମାଧ୍ୟମ ଆଣିଥାଏ । କେବଳ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଆମେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ରାଜପଥ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବିନିଯୋଗ କରିଛୁ ।
ଉଭୟ ବାଙ୍ଗାଲୋର ଏବଂ ମହୀଶୂର କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହର । ଗୋଟିଏ ସହର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ଅନ୍ୟଟି ପରମ୍ପରା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ଏହି ଦୁଇଟି ସହରକୁ ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ବିଭିନ୍ନ ସଂଯୋଗ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଦୁଇ ସହର ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଯାତାୟତ କରୁଥିବା ଅଭିଯୋଗ କରିଥିଲେ । କିନ୍ତ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ହେତୁ ଏହି ଦୂରତା ମାତ୍ର ଦେଢ଼ ଘଣ୍ଟା ମଦ୍ୟରେ ପୂରା ହୋଇ ପାରିବ । ଏହି କାରଣରୁ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶର ଗତି ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ରାମନଗର ଓ ମାଣ୍ଡ୍ୟା ଦେଇ ଯାଉଛି । ଏଠାରେ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏହି ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହା କେବଳ ମହୀଶୂରରେ ପହଂଚିବା ସହଜ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ମା’ କାବେରୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥଳୀ କୋଡ଼ାଗୁରେ ପହଂଚିବା ମଧ୍ୟ ସହଜ କରିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ବର୍ଷା ଋତୁରେ ଭୂସ୍ଖଳନ ହେତୁ ପଶ୍ଚିମ ଘାଟର ବାଙ୍ଗାଲୋର-ମେଙ୍ଗୁଲୁର ରାସ୍ତା ପ୍ରାୟତଃ ବନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବନ୍ଦର ସଂଯୋଗ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ । ମହୀଶୂର-କୁଶଲ ନଗର ରାଜପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ ହେବା ସହିତ ଏହି ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦୂର ହେବ । ଭଲ ସଂଯୋଗୀ କରଣ ହେତୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର ହେବ ।
୨୦୧୪ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଏକ ମିଶ୍ରିତ ସରକାର ଥିଲେ । ଏହା ବିଭିନ୍ନ ଲୋକଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଚାଲୁଥିଲା, ସେମାନେ ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କର ଏବଂ ଗରୀବ ପରିବାରକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ନୂ୍ୟନତା ଛାଡ଼ି ନ ଥିଲେ । କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଲୁଟି ନେଇଥିଲେ । କଂଗ୍ରେସ କେବେ କୌଣସି ଗରୀବ ଲୋକମାନଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତା କରିନାହିଁ ।
୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋତେ ଭୋଟ୍ ଦେଲେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଗରୀବଙ୍କ ସରକାର ଗଠନ ହେଲା, ଗରୀବଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଓ ଯନ୍ତ୍ରଣା ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସରକାର ଗଠନ ହେଲା । ଏହା ପରେ ବିଜେପିର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ତରିକତାର ସହିତ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସେବା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, ଗରୀବଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ।
ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପକ୍କା ଘର ଥିବ, ଗରବୀଙ୍କର ଘରେ ନଳରେ ପାଣି ଆସିବ, ଉଜ୍ଜାଲା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଥିବ, ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ଥିବ, ଗ୍ରାମକୁ ରାସ୍ତା ତିଆରି ହୋଇଥିବ, ଚିକିତ୍ସାଳୟ ଥିବ, ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ କମ ଚିନ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ବିଜେପି ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ଯୋଗୁ କୋଟି କୋଟି ଗରୀବଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି । କଂଗ୍ରେସ ସମୟରେ ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କର ସୁବିଧା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ବୁଲିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏବେ ବିଜେପି ସରକାର ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାର ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚôତ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ପହଂଚିଛନ୍ତି ।
ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିଜେପି ସରକାର ସର୍ବଦା ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରୀବଙ୍କ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ଆମ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଘର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ପରିବାରକୁ ଟ୍ୟାପରୁ ପାଣି ମିଳିଛି ।
ଆମ ଦେଶରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିଚାରାଧୀନ ଥିବା ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶେଷ ହେଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅପର ଭଦ୍ରା ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ୫୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶରେ ଜଳସେଚନ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ହୋଇ ପାରିବ ।
ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଛୋଟ-ଛୋଟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ବିଜେପି ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅନ୍ତର୍ଗତ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ୧୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି । ଏଠାରେ କେନ୍ଦ୍ରର ବିଜେପି ସରକାର ମାଣ୍ଡ୍ୟାର ତିନି ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଇଛନ୍ତି ।
ଉଲ୍ଲେଖଥାଉ କି, ମୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହେଁ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିଙ୍କୁ ୬ ହଜାର ଟଙ୍କା ପଠାଉଛନ୍ତି, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ଏଥିରେ ଆଉ ୪ ହଜାର ଟଙ୍କା ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରରେ କୃଷକମାନେ ଦ୍ୱିଗୁଣ ଲାଭ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେଉଛି ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକର, ସର୍କରା ନଗରା ମଧୁର ମାଣ୍ଡ୍ୟାରେ ଆମ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆଉ ଏକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଲା । ଯଦି ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ ଅଧିକ ତେବେ ଏହା ଏକ ସମସ୍ୟା, ଯଦି ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ କମ ତେବେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସମସ୍ୟା ଅଟେ । ଏହି କାରଣରୁ ଚିନି ମିଲରେ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ବକେୟା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲି ଆସୁଥିଲା ।
ଏହି ସମସ୍ୟାର କିଛି ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । କୃଷକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଥିବା ବିଜେପି ସରକାର ଇଥାନଲ ରାସ୍ତା ବାଛିଲେ । ଆଖୁରୁ ନିର୍ମିତ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆମେ ସ୍ଥିର କଲୁ । ତାହା ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଅଧିକ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ ହୁଏ, ସେଥିରୁ ଇଥାନଲ ତିଆରି ହେବ । ଇଥାନଲ ଦ୍ୱାରା ଆୟ ନିଶ୍ଚୟ ହେବ ।
ଗତବର୍ଷ କେବଳ ଦେଶର ଚିନି କାରଖାନା ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଇଥାନଲ ବିକ୍ରି କରିଥିଲା । ଏହା ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଠିକ ସମୟରେ ଦେୟ ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ୨୦୧୩-୧୪ ପରଠାରୁ ଗତ ଶେଷ ସିଜିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିନି ମିଲରୁ ୭ଠ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଇଥାନଲ କ୍ରୟ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଟଙ୍କା ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିଛି ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ବିଶେଷ କରି ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଚିନି ସମବାୟ ସମିତି ପାଇଁ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତ ହୋଇଛି, ଟିକସ ଛାଡ଼ ହୋଇଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଖୁ ଚାଷୀମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଆମ ଦେଶ ହେଉଛି ସୁଯୋଗର ଦେଶ । ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ଭାବନା ଖୋଜୁଛନ୍ତି। ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ଭାରତରେ ରେକର୍ଡ ମାତ୍ରାରେ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ହୋଇଥିଲା । ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ଆମର କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ହୋଇଥିଲା । କରୋନା-କାଳ ସତ୍ତ୍ୱେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ ହୋଇଛି । ଏହା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଆଇଟି ବ୍ୟତୀତ ବାୟୋ-ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟକ କ୍ଷେତ୍ର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଏରୋସ୍ପେଶ ଏବଂ ସ୍ପେଶ ସେକ୍ଟରରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମଧ୍ୟ ବୈଦୁତିକ ଯାନ ଉତ୍ପାଦନରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ।
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଉଦ୍ୟମ ମଧ୍ୟରେ, କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗୀମାନେ କ’ଣ କରୁଛନ୍ତି? କଂଗ୍ରେସ କହିଛି ଯେ ଏହା ନିଜର କାମ କରିଛି, କଂଗ୍ରେସ ମୋଦୀଙ୍କ କବର ଖୋଳିବାକୁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି, ବାଙ୍ଗାଲୋର-ମହୀଶୂର ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି । କଂଗ୍ରେସ ମୋଦୀଙ୍କ କବର ଖୋଳିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଏବଂ ମୋଦୀ ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି ।
ମୋଦୀଙ୍କ କବର ଖୋଳିବାକୁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିବା କଂଗ୍ରେସ କର୍ମୀମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ମା’-ଭଉଣୀ-ଝିଅମାନେ, ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋଦୀଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୁରକ୍ଷାକବଚ ଅଟେ ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ମୁଁ ପୁଣି ମାଣ୍ଡ୍ୟାର ଜନତାଙ୍କର ଏହି ଭବ୍ୟ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ, ଭବ୍ୟ ସକ୍ରାର ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ହୃଦୟରୁ ଆପଣଙ୍କର କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିକାଶର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of development works in Mandya, Karnataka
12 MAR 2023 4:17PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
My heartfelt greetings to all the people of Karnataka!
My salutations to Tayi Bhuvaneshwari too!
I also bow down before the gurus of Adichunchanagiri and Melukote, seeking their blessings.
In the past, I have had the opportunity to visit the people in different parts of Karnataka. Everywhere, the people of Karnataka are showering unprecedented blessings. And there is sweetness in the blessings of the people of Mandya as it is called the sugar city (सक्करे नगरा मधुर मंड्या). I am overwhelmed by this love and hospitality of Mandya. I bow down to all of you!
It is the relentless effort of the double engine government to repay the debt of your love with interest, through rapid development. The infrastructure projects worth thousands of crores of rupees, which have either been inaugurated or their foundation stones have been laid, are a part of this effort.
For the past several days, there has been a lot of discussion about the Bengaluru-Mysuru Expressway in the country. Pictures related to the expressway are going viral on social media. It has been the wish of every countryman and our youth that such luxurious, modern expressways are built everywhere in India. Today, seeing the Bengaluru-Mysuru Expressway, the youth of our country are feeling proud. With this expressway, the travel time between Mysuru and Bengaluru has now been reduced to less than half.
Today the foundation stone of the Mysuru-Kushalnagar four-lane highway has also been laid. All these projects will speed up 'sabka vikas' in this area and will pave the way for prosperity. My heartiest congratulations to all of you for these connectivity projects!
Whenever there is a discussion related to the vision of infrastructure in India, the names of two great personalities always emerge in the forefront - Krishna Raja Wadiyar and Sir M. Visvesvaraya. Both these great men were the sons of this soil and they gave a new vision and strength to the whole country. These great personalities converted disaster into an opportunity; understood the importance of infrastructure and today's generations are fortunate that they are reaping the benefits of their ancestors' penance.
Inspired by such great personalities, work is being done on modern infrastructure in the country today. Today Karnataka is changing with the Bharatmala and Sagarmala schemes. The country is also transforming. Even when the world was struggling with Corona, India increased the infrastructure budget manifold. In this year's budget, we have made a record Rs 10 lakh crore allocation for infrastructure.
Infrastructure not only brings convenience, but also employment opportunities, investments, as well as means of earning. In Karnataka alone, we have invested more than Rs 1 lakh crore in highway related projects in the past years.
Both Bengaluru and Mysuru are important cities of Karnataka. One city is known for technology, the other for tradition. Connecting these two cities with modern means of connectivity is very crucial from different points of view.
For a long time, people travelling between the two cities complained of heavy traffic. But now, because of the expressway, this distance can be covered in just 1.5 hours. Due to this, the pace of economic development in this entire region is going to be phenomenal.
This expressway is passing through Ramanagara and Mandya. There are also many historical heritage sites here. The tourism potential will increase in these cities as well. This will not only make it easier to reach Mysuru, but will also make it easier to reach Kodagu, the source of Mother Kaveri. Nowadays we see that the Bengaluru-Mangaluru road in the Western Ghats often remains closed due to landslides during the rainy season. This affects the port connectivity of the region. With the widening of the Mysuru-Kushalnagar highway, this problem will also be solved. Due to good connectivity, the industry will also expand very rapidly in this area.
Before the year 2014, the Congress government which was at the centre was a coalition government. It was running with the support of various parties. It had left no stone unturned to shatter poor people and poor families. The Congress government looted thousands of crores of money meant for the development of the poor. Congress has never bothered about the pain and suffering of the poor.
In 2014, when you gave me the opportunity to serve by voting, the government of the poor was formed in the country; a government sensitive to the pain and suffering of the poor was formed. Thereafter, the central government of BJP tried to serve the poor with complete sincerity and constantly tried to alleviate the problems faced by the poor.
The BJP government has given top priority to ensure that the poor have pucca houses, tap water in their homes, Ujjwala gas connection, electricity connection, roads to the villages, hospitals, and proper treatment.
In the last 9 years, the lives of crores of poor have become easier due to the schemes of the BJP government. During the regime of Congress, the poor had to go from pillar to post for availing facilities. Now the BJP government is reaching out to the poor and giving them the facilities. Those who are still left out of the benefits of the BJP government’s schemes are also being reached out.
The BJP government has always given importance to permanent solutions to problems. In the last 9 years, houses of more than 3 crore poor have been built in the country. Out of which lakhs of houses are also built in Karnataka. Under the Jal Jeevan Mission, about 40 lakh new families have got tap water in Karnataka.
The irrigation projects which were in a limbo for decades in our country are also being completed at a fast pace. In this year's budget, the central government has announced Rs 5300 crore for the Upper Bhadra project. Besides this, there will be a permanent solution to the problems related to irrigation in a large part of Karnataka.
The BJP government is providing a permanent solution to the concerns of the farmers by solving their every minor problem. Rs 12 thousand crore have been directly transferred to the bank accounts of the farmers of Karnataka under the PM Kisan Samman Nidhi. The BJP government at the centre has transferred Rs 600 crore to the bank accounts of 2.75 lakh farmers of Mandya.
Also, I would like to appreciate the BJP government in Karnataka for one more thing. While the central government sends Rs 6,000 under the PM Kisan Samman Nidhi, the Karnataka government adds another Rs 4000 to it. That is, in the double engine government, farmers are getting double the benefits. Consequently, their problems are being addressed.
Our sugarcane farmers from the city of sugar Mandya, Karnataka had to face another problem for decades. If the production of sugarcane is high then it is a problem; if the production of sugarcane is less then also it is a problem. As a result, the arrears of sugarcane farmers with sugar mills continued to accrue for several years.
It was necessary to find some solution to this problem. The BJP government, which gave priority to the interests of the farmers, chose a path of ethanol. We decided to increase the production of ethanol made from sugarcane. That is, when there is more production of sugarcane, ethanol will be manufactured from it. So, the income of the farmers will be ensured by ethanol.
Last year alone, the country's sugar mills sold ethanol worth Rs 20,000 crore to oil companies. This has helped in making timely payments to the sugarcane farmers. From 2013-14 till the last season, ethanol worth Rs 70,000 crore has been purchased from sugar mills. This money has reached the sugarcane farmers.
In this year's Union Budget also, many provisions have been made for the farmers, especially for the sugarcane farmers. The sugarcane farmers are going to benefit from the Rs 10,000 crore assistance for sugar cooperatives as well as tax exemption.
Our country is the land of opportunities. People from all over the world are looking for opportunities in India. Record foreign investments flowed into India in 2022. Karnataka has benefitted the most out of it. Despite the Corona pandemic, there has been an investment of about Rs 4 lakh crore in Karnataka. This reflects the hard work of the double engine government.
Besides IT, every sector from bio-technology to defence manufacturing is expanding in Karnataka. Unprecedented investments are being made in the defence, aerospace and space sectors. Now Karnataka is also moving fast in electric vehicles manufacturing.
Amidst these efforts of the double engine government, what the Congress and its allies are doing? Congress says it is dreaming of digging Modi's grave. Congress is busy in digging Modi's grave while Modi is busy getting the Bengaluru-Mysuru Expressway built. Congress is busy in digging Modi's grave while Modi is busy making life easier for the poor.
Congressmen who are dreaming of digging Modi's grave do not know that the blessings of crores of mothers-sisters-daughters of the country and the blessings of the people of the country are Modi's formidable shield.
Double engine government is necessary for the rapid development of Karnataka. I once again express my heartfelt gratitude to the people of Mandya for this grand event, this grand hospitality and for your blessings. My heartiest congratulations to all of you for the development projects!
Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.