প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা কৌশল সন্মান (পিএম বিকাশ)’ বিষয়ক বাজেটোত্তৰ ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
11 MAR 2023 12:56PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
বিগত কিছুদিন ধৰি বাজেটোত্তৰ ৱেবিনাৰৰ এক ধাৰাবাহিকতা অব্যাহত আছে৷ বিগত তিনি বছৰৰ পৰা বাজেটৰ পাছত বাজেটক লৈ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰাৰ এক পৰম্পৰা আমি আৰম্ভ কৰিছো৷ যিখন বাজেট দাখিল কৰা হৈছে, সেইখন কিদৰে আমি যিমান পাৰি সোনকালে গুৰুত্ব সহকাৰে কাৰ্যকৰী কৰিম, অংশীদাৰসকলে ইয়াৰ বাবে কি পৰামৰ্শ দিয়ে, সসেই পৰামৰ্শসমূহে চৰকাৰক কিদৰে উপকৃত কৰিব, অৰ্থাৎ এক উত্তম ৰূপত ইয়াৰ মন্থন কৰি থকা হৈছে৷ মই আনন্দিত যে সকলো সংস্থা, ব্যৱসায় আৰু উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত হৈ বাজেটৰ সৈতে যিসকলৰ পোনপটীয়া সম্পৰ্ক আছে, সেয়া লাগিলে কৃষকেই হওক, মহিলাই হওক, যুৱক-যুৱতীয়েই হওক, আদিবাসীয়েই হওক, আমাৰ দলিত ভাই-ভনীয়েই হওক, সকলো অংশীদাৰ আৰু হাজাৰ হাজাৰ লোকে সমগ্ৰ দিন বহি, অতি উত্তম সমাধান উলিয়াইছে৷ চৰকাৰৰ বাবে উপযোগী এনে পৰামৰ্শ আহিছে৷ মোৰ বাবে আনন্দৰ কথা এই যে এইবাৰ বাজেটৰ ৱেবিনাৰত বাজেটত এইটো হ’ল, সেইটো নহ’ল, এনে ধৰণৰ আলোচনা হোৱাৰ বিপৰীতে সকলো অংশীদাৰে এই বাজেটক কিদৰে সৰ্বাধিক উপকাৰী ৰূপত গঢ় দিব পাৰি, ইয়াৰ কি পথ থাকিব পাৰে, ইয়াৰ সঠিক চৰ্চা কৰিছে৷এয়া আমাৰ বাবে গণতন্ত্ৰৰ এক নতুন আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ অধ্যায়। সংসদত যিবোৰ আলোচনা হয়, সাংসদসকলে যি আলোচনা কৰে, জনসাধাৰণ আৰু জনাৰ্দনক একে গভীৰ চিন্তাৰে সাক্ষাৎ কৰাটো নিজৰ বাবেই অতি উপযোগী। আজিৰ বাজেটৰ এই ৱেবিনাৰখন ভাৰতৰ কোটি কোটি জনতাৰ দক্ষতা আৰু প্ৰতিভাৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত। বিগত বছৰবোৰত স্কিল ইণ্ডিয়া মিছনৰ জৰিয়তে, দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে আমি কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে তেওঁলোকক নতুনকৈ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদানৰ কাম কৰি আহিছো। দক্ষতাৰ দৰে ক্ষেত্ৰখনত আমি যিমানেই নিৰ্দিষ্ট হ’ম, সিমানেই লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা পন্থাৰ ফলাফল ভাল হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা কৌশল সন্মান যোজনা এতিয়া যদি সহজ ভাষাত কও পিএম বিশ্বকৰ্মা যোজনা, এয়া এই চিন্তাৰে ফল। এই বাজেটত প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ ঘোষণাৰ ফলত সাধাৰণতে ব্যাপক চৰ্চা হৈছে, বাতৰি কাকত আৰু যিসকল অৰ্থনীতিবিদ তেওঁলোকৰ মনোযোগো লক্ষ্য কৰিছে। আৰু সেয়েহে এই আঁচনিৰ ঘোষণা আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। এতিয়া এই আঁচনিখনৰ কি প্ৰয়োজন আছিল, কিয় ইয়াৰ নাম বিশ্বকৰ্মা ৰখা হ’ল, এই আঁচনিৰ সফলতাৰ বাবে আপোনালোক সকলো অংশীদাৰ কেনেকৈ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, এই সকলোবোৰ বিষয়ৰ ওপৰতো কিছু কথা আলোচনা কৰিম আৰু আপোনালোকে কিছুমান কথা গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বিশ্বাসত ভগৱান বিশ্বকৰ্মাক বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ নিয়ন্ত্ৰক আৰু সৃষ্টিকৰ্তা বুলি গণ্য কৰা হয়। তেওঁক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কাৰিকৰ আৰু বিশ্বকৰ্মাৰ মূৰ্তি বুলি কোৱা হয় যে কল্পৌনাবাসীৰ হাতত সকলো ভিন্ন সঁজুলি আছে। আমাৰ সমাজত যিসকল লোকে নিজৰ হাতেৰে কিবা এটা বা আনটো সৃষ্টি কৰে আৰু সেইটোও সঁজুলিৰ সহায়ত এটা চহকী পৰম্পৰা চলি আহিছে। বস্ত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰা সকলৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাই যদিও আমাৰ লোহাৰ মিস্ত্ৰী, সোণৰ মিস্ত্ৰী, মৃৎশিল্পী, কাঠমিস্ত্ৰী, ভাস্কৰ্য শিল্পী, শিপিনী, ৰাজমিস্ত্ৰী, বহুতেই যিসকলে নিজৰ বিশেষ সেৱাৰ বাবে যুগ যুগ ধৰি সমাজৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ আহিছে।
এই শ্ৰেণীসমূহেও পৰিৱৰ্তিত অৰ্থনৈতিক প্ৰয়োজন অনুসৰি সময়ে সময়ে নিজকে সলনি কৰি আহিছে। ইয়াৰ লগতে স্থানীয় পৰম্পৰা অনুসৰি নতুন নতুন বস্তুও বিকশিত কৰিছে। এতিয়া মহাৰাষ্ট্ৰৰ কিছুমান অঞ্চলৰ দৰে আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলে শস্যবোৰ বাঁহেৰে নিৰ্মিত ভঁৰালত ৰাখে। ইয়াক কংগী বুলি কোৱা হয় আৰু ইয়াক কেৱল স্থানীয় শিল্পীয়েহে প্ৰস্তুত কৰে। সেইদৰে উপকূলীয় অঞ্চললৈ গ’লে সমাজৰ প্রয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে বিভিন্ন শিল্পকৰ্মৰ বিকাশ ঘটিছে৷ এতিয়া কেৰালাৰ কথা ক’বলৈ গ’লে কেৰালাৰ উৰু নাওখন সম্পূৰ্ণ হাতেৰে তৈয়াৰ কৰা হৈছে। তাত থকা কাঠমিস্ত্ৰীসকলে এই মাছ ধৰা নাওবোৰ প্ৰস্তুত কৰে। ইয়াক প্ৰস্তুত কৰিবলৈ এক বিশেষ ধৰণৰ দক্ষতা, দক্ষতা আৰু বিশেষজ্ঞতাৰ প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
স্থানীয় শিল্পকৰ্মৰ ক্ষুদ্ৰ উৎপাদন আৰু জনসাধাৰণৰ প্ৰতি ইয়াৰ আকৰ্ষণ বজাই ৰখাত শিল্পীসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আমাৰ দেশত তেওঁলোকৰ ভূমিকা একপ্ৰকাৰ সমাজৰ দয়াৰ ওপৰত এৰি দিয়া হৈছে, আৰু তেওঁলোকৰ ভূমিকা সীমিত। পৰিস্থিতি এনে কৰা হৈছিল যে এইবোৰ কামক সৰু বুলি কোৱা হৈছিল, ইয়াৰ গুৰুত্ব কম বুলি কোৱা হৈছিল। আনহাতে এটা সময় আছিল যেতিয়া ইয়াৰ বাবেই আমাক সমগ্ৰ বিশ্বতে স্বীকৃতি দিয়া হৈছিল। এইটো আছিল ৰপ্তানিৰ ইমান প্ৰাচীন আৰ্হি, য’ত আমাৰ শিপিনীসকলে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল। কিন্তু দাসত্বৰ দীঘলীয়া সময়ছোৱাত এই আৰ্হিটোও থানবান হৈ পৰিল, বহুত ক্ষতিগ্ৰস্ত হ’ল।
স্বাধীনতাৰ পাছতো আমাৰ শিপিনীসকলক চৰকাৰৰ হস্তক্ষেপৰ প্ৰয়োজন আছিল, যাৰ বাবে অতি স্মাৰ্ট পদ্ধতিৰে হস্তক্ষেপৰ প্ৰয়োজন আছিল, য’ত প্ৰয়োজনীয় সহায়ৰ প্ৰয়োজন আছিল, তেওঁলোকে সেইটো পাব পৰা নাছিল। ফলত আজি বেছিভাগ মানুহেই এই অসংগঠিত খণ্ডৰ পৰাই কেৱল কিবা নহয় কিবা এটা যোগাৰ কৰি জীৱিকা উপাৰ্জন কৰিয়েই জীৱন নিৰ্বাহ কৰে। বহু লোকে নিজৰ পূৰ্বপুৰুষ আৰু পৰম্পৰাগত বৃত্তি ত্যাগ কৰিছে। আজিৰ প্ৰয়োজনৰ লগত খাপ খুৱাব পৰা ক্ষমতাৰ অভাৱ।
আমি এই শ্ৰেণীটো তেনে অৱস্থাত এৰিব নোৱাৰো। এই শ্ৰেণীটো, যিয়ে যুগ যুগ ধৰি পৰম্পৰাগত পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰি নিজৰ কলাক ৰক্ষা কৰি আহিছে। এই শ্ৰেণীটোৱে নিজৰ অসাধাৰণ দক্ষতা আৰু অনন্য সৃষ্টিৰে স্থান দখল কৰিছে। এইবোৰ স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ প্ৰকৃত মনোভাৱৰ প্ৰতীক। আমাৰ চৰকাৰে এনে মানুহক, নতুন ভাৰতৰ বিশ্বকৰ্মা শ্ৰেণী বুলি গণ্য কৰে। আৰু সেইবাবেই তেওঁলোকৰ বাবে বিশেষভাৱে আৰম্ভ হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা কৌশল সন্মান যোজনা। এই আঁচনিখন নতুন, কিন্তু গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
সাধাৰণতে আমি এটা কথা শুনি থাকোঁ যে মানুহ সামাজিক প্ৰাণী। আৰু সমাজৰ বিভিন্ন শক্তিৰ যোগেদি সমাজ ব্যৱস্থাৰ বিকাশ ঘটে, সামাজিক ব্যৱস্থা চলি থাকে। এনে কিছুমান ধাৰা আছে, যাৰ অবিহনে সমাজৰ জীৱনটো জীয়াই থকাটো কঠিন, বাঢ়ি যোৱাৰ কোনো প্ৰশ্নই নাথাকে। কল্পনাও কৰিব নোৱাৰা। আজি সেই ৰচনাবোৰে হয়তো প্ৰযুক্তিৰ সহায় পাইছে, তাত অধিক আধুনিকতা আহিছে, কিন্তু সেই ৰচনাবোৰৰ প্ৰাসংগিকতাক লৈ কোনেও প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিব নোৱাৰে। যিসকলে ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ কথা জানে, তেওঁলোকে এইটোও জানে যে এটা পৰিয়ালত ঘৰুৱা চিকিৎসক থাকিব পাৰে বা নাথাকিবও পাৰে, কিন্তু আপুনি নিশ্চয় দেখিছে, নিশ্চিতভাৱে পৰিয়ালৰ সোণৰ মিস্ত্ৰী আছে। অর্থাৎ প্রজন্মৰ পৰা প্রজন্মলৈ প্রতিটো পৰিয়ালে এটা বিশেষ সোণাৰি পৰিয়ালৰ পৰা তৈয়াৰী গহনা কিনি পায়৷ একেদৰে গাঁৱত, চহৰত বিভিন্ন শিপিনী আছে যিয়ে হাতৰ দক্ষতাৰে সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰি জীৱিকা নিৰ্বাহ কৰে। পি এম বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু বৃহৎ পৰিসৰত সিঁচৰতি এই সম্প্ৰদায়।
বন্ধুসকল,
যদি আমি মহাত্মা গান্ধীজীৰ গাঁৱৰ স্বৰাজৰ ধাৰণাটো চাওঁ, তেন্তে খেতিৰ লগতে আন ব্যৱস্থাও গাঁৱৰ জীৱনত সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। গাঁওখনৰ উন্নয়নৰ বাবে আমাৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ বাবে গাঁওখনত বসবাস কৰা প্ৰতিটো শ্ৰেণীক সক্ষম আৰু আধুনিকীকৰণ কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে দিল্লীৰ আদি মহোৎসৱলৈ গৈছিলো। তাত দেখিলো এনে বহু মানুহ আহিছে, যিসকল আমাৰ আদিবাসী জনজাতি অঞ্চলৰ হস্তশিল্প আৰু অন্যান্য কামত পাকৈত আছিল, তেওঁলোকে বিপনী দিছিল। কিন্তু মোৰ মনোযোগ এফালে গ’ল, লাখ লাখ খাৰু বনোৱা মানুহ আছিল, সেই মানুহবোৰৰ আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু আছিল, লাখ লাখ কেনেকৈ খাৰু বনায়, কেনেকৈ ছপা কৰে, গাঁৱৰ মহিলাসকলে কেনেকৈ কৰি আছে। আকাৰৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ হাতত কি প্ৰযুক্তি আছে। আৰু মই দেখি আছিলো যে যিসকল লোক তালৈ আহিছিল, কমেও দহ মিনিটমান থিয় হৈ আছিল।
একেদৰে লোহাৰ কাম কৰা আমাৰ লোহাৰ মিস্ত্ৰী ভাই-ভনীসকল, মৃৎশিল্প বনোৱা আমাৰ মৃৎশিল্পী ভাই-ভনীসকল, কাঠৰ কাম কৰা আমাৰ মানুহ, সোণৰ কাম কৰা আমাৰ সোণাৰিসকল, এই সকলোবোৰকে এতিয়াই সহায় কৰাৰ প্ৰয়োজন। আমি যেনেকৈ ক্ষুদ্ৰ দোকানী, ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে পিএম স্বনিধি যোজনা আঁচনি হাতত ল’লো, তেওঁলোকেও ইয়াৰ পৰা উপকৃত হ’ল, একেদৰে কোটি কোটি লোকে পি এম বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ জৰিয়তে যথেষ্ট সহায় কৰিবলৈ গৈ আছে। মই এবাৰ ইউৰোপৰ এখন দেশলৈ গৈছিলো, বহু বছৰৰ আগৰ কথা। গতিকে তাত গহনা ব্যৱসায়ত জড়িত গুজৰাটীসকলে, এনে লোকক লগ পাইছিলো। গতিকে মই ক’লো আজিকালি কি হৈছে, তেওঁলোকে ক’লে যে গহনাত ইমান প্ৰযুক্তি আহিছে, ইমানবোৰ মেচিন আহিছে, কিন্তু সাধাৰণতে হাতেৰে বনোৱা গহনাবোৰৰ বহুত আকৰ্ষণ আৰু বিশাল বজাৰ আছে, অৰ্থাৎ, এই ধাৰাটোৰ সামৰ্থ্য আছে।
বন্ধুসকল,
এনে বহু অভিজ্ঞতা আছে আৰু সেয়েহে এই আঁচনিৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰতিজন বিশ্বকৰ্মা বন্ধুক সামগ্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানিক সহায় সহযোগিতা আগবঢ়াব। বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলে সহজে ঋণ পায়, তেওঁলোকৰ দক্ষতা বৃদ্ধি পায়, তেওঁলোকে সকলো ধৰণৰ কাৰিকৰী সহায় পায়, এই সকলোবোৰ নিশ্চিত হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও পণ্যসমূহৰ ডিজিটেল সবলীকৰণ, ব্ৰেণ্ড প্ৰচাৰ আৰু বজাৰত প্ৰৱেশৰ ব্যৱস্থাও কৰা হ’ব। কেঁচামালো নিশ্চিত কৰা হ’ব। এই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য কেৱল পৰম্পৰাগত শিপিনী আৰু শিপিনীৰ চহকী পৰম্পৰা ৰক্ষা কৰাই নহয়, ইয়াৰ বহু পৰিমাণে বিকশিত কৰা।
বন্ধুসকল,
এতিয়া আমি তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি দক্ষতা আন্তঃগাঁথনি ব্যৱস্থাটোক পুনৰ নিৰ্দেশিত কৰিব লাগিব। আজি মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে চৰকাৰে কোটি কোটি টকাৰ ঋণ প্ৰদান কৰিছে কোনো বেংক গেৰাণ্টী নোহোৱাকৈ। এই আঁচনিখনেও আমাৰ বিশ্বকৰ্মাৰ সহকৰ্মীসকলক সৰ্বাধিক সুবিধা দিব লাগিব। আমাৰ ডিজিটেল সাক্ষৰতা অভিযানত আমি এতিয়া বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ উদ্দেশ্য আজিৰ বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলক কাইলৈৰ ডাঙৰ উদ্যোগী কৰি তোলা। ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকৰ উপ-ব্যৱসায়িক আৰ্হিত বহনক্ষমতা অতি প্ৰয়োজনীয়। এই কথা মনত ৰাখি আমি তেওঁলোকে নিৰ্মাণ কৰা সামগ্ৰী, আকৰ্ষণীয় নক্সা, পেকেজিং আৰু ব্ৰেণ্ডিঙৰ উন্নতিৰ কামো কৰি আছো। ইয়াৰ ভিতৰত গ্ৰাহকৰ প্ৰয়োজনীয়তাও গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমাৰ চকু কেৱল স্থানীয় বজাৰখনতে নহয়, আমি বিশ্বৰ বজাৰখনকো লক্ষ্য কৰি লৈছো। আজি ইয়াত সমবেত হোৱা সকলো অংশীদাৰক অনুৰোধ জনালোঁ যে তেওঁলোকে বিশ্বকৰ্মাৰ সহকৰ্মীসকলৰ হাত ধৰাৰ কাম কৰক, তেওঁলোকৰ সজাগতা বৃদ্ধি কৰক আৰু তেওঁলোকক আগুৱাই যোৱাত সহায় কৰক। ইয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনোৱা হৈছে যে আমি সকলোৱে যিমানেই মাটিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত লোকসকলৰ লগত সংযোগ স্থাপন কৰিব লাগে, এই বিশ্বকৰ্মাৰ সংগীসকলৰ মাজত কেনেকৈ যাব লাগে, তেওঁলোকৰ কল্পনাক কেনেকৈ ডেউকা দিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আমি শিপিনী আৰু শিল্পীসকলক মূল্য শৃংখলৰ অংশ কৰিহে শক্তিশালী কৰিব পাৰো। আমাৰ এমএছএমই খণ্ডৰ বাবে যোগানকাৰী আৰু উৎপাদক হ’ব পাৰে। সঁজুলি আৰু প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত তেওঁলোকক অৰ্থনীতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হিচাপে গঢ়ি তুলিব পাৰি। এই লোকসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংযোগ কৰি উদ্যোগে উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। উদ্যোগেও তেওঁলোকক দক্ষতা আৰু গুণগত প্ৰশিক্ষণ দিব পাৰে।
চৰকাৰে নিজৰ আঁচনিসমূহৰ অধিক সমন্বয় সাধন কৰিব পাৰে আৰু বেংকে এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে বিত্তীয় সাহায্য আগবঢ়াব পাৰে। এইদৰে প্ৰতিজন অংশীদাৰৰ বাবে ই এক জয়ী জয়ী পৰিস্থিতি হ’ব পাৰে। কৰ্পৰেট কোম্পানীয়ে প্ৰতিযোগিতামূলক মূল্যত গুণগত মানৰ সামগ্ৰী লাভ কৰিব পাৰে। বিশ্বাস কৰিব পৰা এনে আঁচনিত বেংকৰ ধন বিনিয়োগ কৰা হ’ব। আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ ব্যাপক প্ৰভাৱ দেখা যাব।
আমাৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহে ই-কমাৰ্চ আৰ্হিৰ জৰিয়তেও হস্তনিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ বাবে এক বিশাল বজাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। এই সামগ্ৰীসমূহে উন্নত প্ৰযুক্তি, ডিজাইন, পেকেজিং আৰু বিত্তীয় সাহায্যৰ ক্ষেত্ৰতো ষ্টাৰ্টআপৰ পৰা সহায় লাভ কৰিব পাৰে। মই আশা কৰিছো যে পি এম-বিশ্বকৰ্মাৰ জৰিয়তে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব। ইয়াৰ জৰিয়তে আমি ব্যক্তিগত খণ্ডৰ উদ্ভাৱন শক্তি আৰু ব্যৱসায়িক বুদ্ধিমত্তাৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল’ব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
ইয়াত উপস্থিত থকা সকলো অংশীদাৰক ক’ব বিচাৰিছো যে তেওঁলোকে নিজৰ মাজতে আলোচনা কৰি এক শক্তিশালী কৰ্ম পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰক। আমি অতি দুৰ্গম অঞ্চলত বাস কৰা লোকসকলকো যোগাযোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো। তেওঁলোকৰ বহুতেই প্ৰথমবাৰৰ বাবে চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। আমাৰ বেছিভাগ ভাই-ভনী দলিত, জনজাতীয়, পিছপৰা, মহিলা আৰু অন্যান্য দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ। গতিকে ব্যৱহাৰিক আৰু ফলপ্ৰসূ কৌশল গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজন আছে। যাৰ জৰিয়তে আমি আৰ্তজনৰ কাষ চাপিব পাৰো আৰু তেওঁলোকক পি এম বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ বিষয়ে ক’ব পাৰো। আঁচনিৰ সুবিধা তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ যাব পাৰে।
আমি এটা সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰি মিছন মোডত কাম কৰিব লাগিব আৰু মই নিশ্চিত যে আজি যেতিয়া আপোনালোকে আলোচনা কৰিব তেতিয়া বাজেটৰ কথাও আপোনালোকৰ মনত থাকিব, লগতে এনে মানুহ আপোনালোকৰ মনত থাকিব, তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজন আপোনালোকৰ মনত থাকিব, তেওঁলোকে উপায় কি কৰিব পাৰে, আঁচনিৰ ডিজাইন কি হ'ব লাগে, প্ৰডাক্ট কি হ'ব, যাতে আমি প্ৰকৃত অৰ্থত জনসাধাৰণৰ ভাল কাম কৰিব পাৰো।
বন্ধুসকল,
আজি ৱেবিনাৰৰ অন্তিমখন অধিৱেশন। এতিয়ালৈকে আমি বাজেটৰ বিভিন্ন অংশৰ ওপৰত ১২খন ৱেবিনাৰ কৰিছো আৰু ইয়াৰ বাবে বহুত মগজুৰ কচৰত হৈছে। এতিয়া পৰহিৰে পৰা সংসদক কাম-কাজ আৰম্ভ হ’ব, নতুন আত্মবিশ্বাসেৰে, নতুন পৰামৰ্শৰে, সকলো সাংসদ আহিব আৰু বাজেট গৃহীত হোৱালৈকে প্ৰক্ৰিয়াটোত নতুন সজীৱতা দেখা যাব। এই মন্থন সঁচাকৈয়ে এক অনন্য পদক্ষেপ, ই এক উপকাৰী পদক্ষেপ আৰু ইয়াৰ সৈতে সমগ্ৰ দেশ সংযোগ, ভাৰতৰ প্ৰতিখন জিলাই যোগদান কৰে। আৰু যিসকলে সময় উলিয়াই, এই ৱেবিনাৰখন সমৃদ্ধ কৰিলে, তেওঁলোক সকলো অভিনন্দনৰ পাত্ৰ।
আকৌ এবাৰ আজি উপস্থিত থকা সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো আৰু যিসকলে এতিয়ালৈকে ৱেবিনাৰখন পৰিচালনা কৰিছে আৰু আগুৱাই লৈ গৈছে, উৎকৃষ্ট পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছে তেওঁলোক সকলোকে ধন্যবাদ জনাইছো।
সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা জনালো।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post-budget webinar on ‘PM Vishwakarma Kaushal Samman (PM VIKAS)’
11 MAR 2023 12:56PM by PIB Delhi
Namaskar!
For the last several days, a series of post-budget webinars has been going on. For the last three years, we have started a tradition of speaking to the stakeholders on budget after every budget. And how should we implement the budget as soon as possible in a focused way? What suggestions do the stakeholders provide? How should the government implement their suggestions? That is, the brainstorming sessions are going on pretty well. And I am glad that excellent suggestions have emerged out of discussions with all the trade and industry, associations, with whom the budget has a direct relation, be it farmers, women, youth, tribals, our Dalit brothers and sisters, and thousands of such stakeholders. There have been suggestions which are useful for the government as well. And it is a matter of great delight for me that this time, in the budget webinars, instead of discussing what should or shouldn't have been there in the budget, all the stakeholders discussed pointedly about the ways to make this budget most beneficial.
This is a new and vital chapter of democracy for us. Just like the discussions take place in Parliament and the discussions are held by the MPs; similarly holding serious discussions with the public is a very useful exercise in itself. This webinar today on budget is dedicated to the skills and talents of crores of people in India. In the past years, through the Skill India Mission and skill development centres, we have worked to enhance the skills of crores of youth and provide them new employment opportunities. The more specific we are in the areas like skill development, the more targeted the approach is, the better the results will be.
PM Vishwakarma Kaushal Samman Yojana or simply the PM Vishwakarma Yojana is the result of this very thinking. The announcement of the PM Vishwakarma Yojana in this budget has led to a widespread discussion over it; and has attracted the attention of the media and the economists. And hence the announcement of this scheme has become a centre of attraction. Now what was the need of this scheme? Why was it named Vishwakarma? How are you all stakeholders so crucial for the success of this scheme? I will discuss a few things on these topics and you too will brainstorm on some of the topics.
Friends,
As per our beliefs, Lord Vishwakarma is considered to be the controller and creator of the universe. He is believed to be the greatest craftsman and the idol of Vishwakarma has all the different tools in his hands. In our society, there has been a rich tradition of those people who create something or the other with their own hands and that too with the help of tools. Attention has been paid to those who work in the field of textiles, but our blacksmiths, goldsmiths, potters, carpenters, sculptors, artisans, masons also have been an integral part of the society for centuries because of their distinguished services.
These people have also changed themselves from time to time according to the changing economic needs. Moreover, they have also developed new things according to the local traditions. For example, in some parts of Maharashtra our farmer brothers and sisters store the grains in a storage structure made of bamboo. This is called Kangi, and it is prepared by local artisans only. Similarly, if we go to the coastal areas, various crafts have developed to meet the needs of the society. Now speaking of Kerala, the Uru boat of Kerala is completely made by hand. The carpenters there build these fishing boats. It requires a special kind of skill, efficiency and expertise to make it.
Friends,
Artisans play a significant role in small-scale production of local handicrafts and in maintaining their appeal to the public. But unfortunately, in our country their role was left at the mercy of the society, and their role was reduced. The situation was such that these kinds of works were considered to be small and less important. But there was a time when we were recognized all over the world because of this very thing. This was such an ancient model of export, in which our artisans had played a major role. But during the long period of colonial rule, this model collapsed and suffered a lot.
Even after independence, our artisans could not get the much-needed intervention and help from the government. As a result, today most of the people who depend on this unorganized sector earn their livelihood only by using makeshift solutions. Many people are giving up their ancestral and traditional occupations. They lack the ability to adapt to today's needs.
We cannot leave this class to fend for itself. This is the class that has been preserving its craft for centuries by using traditional methods. This is the class, which is making a mark with its extraordinary skills and unique creations. These are symbols of the true spirit of self-reliant India. Our government considers such people, such classes as Vishwakarma of New India. And that's why PM Vishwakarma Kaushal Samman Yojana has been launched especially for them. This scheme is new, but very important.
Friends,
Usually we keep hearing one thing that man is a social animal. And through the various forces of the society, the social system develops and operates. There are some professions without which it is difficult to lead a societal life, let alone making any progress. One can't even imagine that. Today those works might have got the support of technology, and have been modernized but no one can question the relevance of those works. Those who know the rural economy of India, also are aware that even though there may or may not be a family doctor in the family, but there definitely is a family goldsmith. That is, every generation of a family buys and gets jewellery made from a particular goldsmith family. Similarly, there are various artisans in the village and the cities who make a living by using tools with the skills of their hands. The focus of PM Vishwakarma Yojana is towards such a large scattered community.
Friends,
If we look at Mahatma Gandhi's concept of village swaraj, other systems are equally important in the village life besides farming. For the development of the village, it is essential for our development journey to enable and modernize every section living in the village.
I went to Aadi Mahotsav in Delhi just a few days ago. There I saw that many people proficient in tribal art & handicrafts had come from tribal areas and had set up their stalls. But my attention was drawn towards the people who made bangles from lac. They were the centre of attraction. How do they make bangles from lac? How do they do the printing work? And how the women from the villages are doing it? What technology do they have in terms of size? And I observed that anyone going there was spending at least ten minutes there.
Similarly, our blacksmith brothers and sisters who work with iron, our potter brothers and sisters engaged in pottery, or those in wood work, or the goldsmiths who work with gold, need support now. Just like we formulated PM Svanidhi Yojana for small shopkeepers and street vendors who benefitted from it, similarly crores of people are going to be immensely benefitted through PM Vishwakarma Yojana. I once visited a country in Europe several years back. And, I met the Gujaratis who were in the jewellery business there. So, I asked them about the scenario back then. They said, despite the availability of technology and machines in jewellery, generally the handmade jewelleries have more demand and there is a huge market for the same. That means this area also has potential.
Friends,
There are many such experiences and therefore through this scheme the Central Government will provide holistic institutional support to every artisan friend. We will ensure that the artisan friends get loans easily; their skills are enhanced and they receive all kinds of technical support. Besides, arrangements will also be made for digital empowerment, brand promotion and market access of the products. Raw-materials will also be ensured. The objective of this scheme is not only to preserve the rich tradition of these artisans and craftsmen, but also to develop it more.
Friends,
Now we need to reorient the skill infrastructure system according to their needs. Today, through Mudra Yojana, the government is giving loans worth crores of rupees without any bank guarantee. This scheme also has to ensure maximum benefit to our artisan friends. In our digital literacy campaigns, we now need to give priority to our artisan friends.
Friends,
Our aim is to turn today's artisans into big entrepreneurs of tomorrow. For this, sustainability in their sub-business model is essential. Keeping this in mind, we are also working on improving the products they make with attractive designing, packaging and branding. In this, the needs of the customers are also being taken care of. We are not only eyeing the local market, but also targetting the global market. I request all the stakeholders gathered here today to do hand-holding of our artisan friends, increase their awareness and help them move forward. For this, you all are requested to connect with these artisans as much as possible; and to approach them and give wings to their imaginations.
Friends,
We can empower artisans and craftsmen only by making them a part of the value chain. There are many of them who can become suppliers and producers for our MSME sector. By providing them the help of tools and technology, they can be made an important part of the economy. The industrial world can increase production by linking these people with their needs. The industry can also provide them skill and quality training.
Governments can better coordinate their schemes and banks can finance these projects. In this way, it can be a win-win situation for every stakeholder. Corporate companies can get quality products at competitive prices. Banks' money will be invested in schemes which can be trusted. And this will demonstrate the widespread impact of the schemes of the government.
Our startups can also create a huge market for handicraft products through e-commerce model. These products can also get assistance from startups in better technology, design, packaging and financing. I hope that the partnership with the private sector will be further strengthened through PM-Vishwakarma Yojana. With this, we will be able to take full advantage of the power of innovation and business acumen of the private sector.
Friends,
I would like to tell all the stakeholders present here that they should discuss among themselves and prepare a strong action plan. We are trying to reach out to people who live in very remote areas as well. Many of them are likely to get the benefit of the government scheme for the first time. Most of our brothers and sisters are from Dalit, tribal, backward areas, or are women and other weaker sections. Therefore, there is a need to develop practical and effective strategies through which we can reach the needy and tell them about PM Vishwakarma Yojana and they can avail the benefits of the scheme.
We have to work in mission mode by setting a deadline and I am sure that during the deliberations today, you will keep the budget in mind, along with these people and their needs. You can also think of what the methods could be; what should be the design of the scheme? What should be the products? This is to make sure that we are helping people in true sense.
Friends,
Today is the last session of the webinar. So far, we have done 12 webinars on different parts of the budget and there has been a lot of brainstorming. Now, Parliament will start day after tomorrow. All the MPs will come to Parliament with a new confidence and new suggestions. And new vitality will be seen in the process till the passage of the budget. This brainstorming is a unique initiative in itself; it is a beneficial initiative; the whole country and every district connects with it. And my heartiest congratulations to those who took out time and enriched this webinar!
Once again, I congratulate all those who are present today, and I also thank all those who have conducted the webinars so far, have taken it forward and have given excellent suggestions.
My best wishes to you all!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.