ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚାର୍‌ଧାମ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ: ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳିନ ପରିବହନ ପାଇଁ ଚାର୍‌ଧାମ ରାଜପଥରେ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ
ସମଗ୍ର ଯାତ୍ରା କାଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଡାକ୍ତରୀ ପିଜି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମୁତୟନ କରାଯିବ
ଡ୍ରୋନ ମାଧ୍ୟମରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଜରୁରୀ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ: ଏଥିପାଇଁ ଏମ୍ସ ଋଷିକେଶ, ଡୁନ୍ ଓ ଶ୍ରୀନଗର ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଯୋଗାଇ ଦେବେ ରେଫରାଲ ସେବା
06 MAR 2023 1:22PM by PIB Bhubaneswar
ଚାର୍‌ଧାମ ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହେଉଥିବା ଦେଶର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ସୁଦୃଢ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହାୟତା ଓ ଜରୁରୀ ପରିଚାଳନା ଭିତ୍ତିଭୂମି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯୋଗାଇଦେବେ । ସମ୍ପୃକ୍ତ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମଗ୍ର ଯାତ୍ରା କାଳରେ ଚିକିତ୍ସା ଓ ଜରୁରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆଜି ଏଠାରେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଧନ ସିଂହ ରାୱତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବା ଅବସରରେ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ଚାର୍‌ଧାମ ଯାତ୍ରାକାଳରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଜରୁରୀ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆବଶ୍ୟକ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଡକ୍ଟର ଧନସିଂହ ରାୱତ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଚାର୍‌ଧାମ ଯାତ୍ରାର ପଥ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିପଦ ସଙ୍କୁଳ । ଏହି ରାସ୍ତାରେ ଯିବାବେଳେ ଯାତ୍ରୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଅସୁବିଧା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥାନ୍ତି । ହୃଦ୍‌ଘାତ ଓ ଆଉ କେତେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ଜଟିଳତାରୁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ମଧ୍ୟ ଘଟିଥାଏ । ବିଶେଷକରି ବିବିଧ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନେ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥାନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କଠାରୁ ସବୁ କଥା ଶୁଣିବା ପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମାଣ୍ଡବୀୟ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇଦେବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ତାଙ୍କୁ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ଚାର୍‌ଧାମ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଓ ଜରୁରୀକାଳନୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବେ । ଚାର୍‌ଧାମ ରାସ୍ତାରେ ଆଗୁଆ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଓ ଷ୍ଟୋକ ଭ୍ୟାନ ମୁତୟନ କରାଯିବା ସହିତ ହୃଦ୍‌ଘାତରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଫଳରେ ରୋଗୀ ତତ୍କାଳ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରକ୍ଷା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ । ଯାତ୍ରା ପଥର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଏସବୁ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଓ ଷ୍ଟୋକ ଭ୍ୟାନକୁ ମୁତୟନ କରାଯିବ । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ପିଜି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଯାତ୍ରା ପଥରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇ ପାଇଁ ମୁତୟନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଫଳରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପିଜି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ଓ କୁଶଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇବେ ବୋଲି ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡବୀୟ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯାତ୍ରା ପଥର ଉଚ୍ଚ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳରେ ତୀଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଔଷଧ ଯୋଗାଣରେ ଡ୍ରୋନର ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ । ତେଣୁ ଚାର୍‌ଧାମ ଯାତ୍ରାରେ ସେ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଯିବ। କେଦାରନାଥ, ବଦ୍ରିନାଥ, ଗଙ୍ଗୋତ୍ରୀ ଓ ଯମୁନେତ୍ରୀ ଆଦି ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ସମୁଦ୍ର ପତନଠାରୁ ୧୦ହଜାର ପୁଟ୍ ଉଚ୍ଚରେ ଗଡୱାଲ ହିମାଳୟରେ ଅବସ୍ଥିତ । ନିକଟରେ ଏମ୍ସ-ଋଷିକେଶ ପକ୍ଷରୁ ଡ୍ରୋନ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଋଷିକେଶ ଏମ୍ସ, ଡୁନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ଶ୍ରୀନଗର ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସୁଦୃଢ ରେଫରାଲ ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଚିକିତ୍ସା ଓ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି । ଆବଶ୍ୟକ ପଡିଲେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏହି ରେଫରାଲ ସୁବିଧା ମାଧ୍ୟମରେ ଆବଶ୍ୟକ ଜରୁରୀ ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡବୀୟ କହିଛନ୍ତି ।
ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ନାଗରିକ ଅନୁକୂଳ ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ । ପାଣିପାଗର ସ୍ଥିତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କେନ୍ଦ୍ରର ଠିକଣା, କଲସେଣ୍ଟର ନମ୍ବର, ପ୍ରାକ୍ ଯାତ୍ରା ସ୍କ୍ରିନିଂ, ଏମରେଜେନ୍ସି ସପୋର୍ଟ ନମ୍ବର ଆଦି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନେ ୱେବସାଇଟ ଓ ପୋର୍ଟାଲରୁ ତଥ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Three layer healthcare infrastructure to be prepared for Char Dham Yatra for health and safety of pilgrims: Dr Mansukh Mandaviya
Ambulances will be provided on Char Dham highway for Life Support and Emergency Transportation
PG students to be deployed for providing healthcare during the Yatra period
Emergency Medicines for pilgrims to be provided by Drones, with referral support from AIIMS Rishikesh, Doon and Srinagar Medical Colleges
06 MAR 2023 1:22PM by PIB Delhi
“The Government is soon going to create a strong health support and emergency management infrastructure for the pilgrims embarking on Cham Dham yatra from across the country. This will be three layered structure to ensure that the pilgrims are provided for during their journey from medical point of view”. This was stated by Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health & Family Welfare, here today, after meeting with Dr Dhan Singh Rawat, Health Minister, Uttarakhand who called on the Minister and requested for support from Union Government for developing a health and emergency infrastructure for the lakhs of pilgrims who undertake the Char Dham yatra every year. He informed the Union Health Minister of the health challenges faced by pilgrims along the strenuous route, and the number of pilgrim deaths in the past few months due to health emergencies such as stroke etc. Many of these casualties were of pilgrims who suffered from co-morbidities, he added.
Dr Mandaviya assured full support from the Government of India and stated that “the best possible healthcare and health emergency infrastructure will be provided for the visiting pilgrims”. He informed that a strong network of advance ambulances and stroke vans is planned to ensure that stroke management and treatment can start on way to the health facility. These ambulances will be stationed at different points on the yatra route, he added. PG students from medical colleges from across the country are proposed to be deployed as part of strengthened healthcare infrastructure who will act as first responders. “This experience will also act as a skilling and capacity building exercise for the PG students”, Dr Mandaviya elaborated.
In addition to this, drones will also be used to provide emergency medicines in the higher locales of the yatra. Drones have been successfully used for transportation of COVID19 vaccines in the north eastern region recently; Kedarnath, Badrinath, Gangotri and Yamunotri are located above 10,000-ft in the Garhwal Himalayas. Recently, AIIMS-Rishikesh has started a drone service to deliver and pick medicines. “A strong referral backend system is being developed with AIIMS Rishikesh, Doon Medical College and Srinagar Medical Colleges acting as tertiary nodes for specialist care. This shall provide an end-to-end clinical treatment for pilgrims’ health, Union health Minister stated.
These measures will be supported with citizen-friendly communication and awareness activities such as website/portals to inform pilgrims of weather conditions, importance of acclimatization, location of health facilities on the way, call centre numbers, pre-yatra screening, emergency support numbers, etc.