Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing Gujarat Rozgar Mela via video message
06 MAR 2023 5:28PM by PIB Delhi
Friends,
The reverberation of the festival of Holi is being felt all around. I also wish all of you a very Happy Holi! Today's event has increased the joy of thousands of families manifold on this important festival of Holi. Rozgar Mela is being organized for the second time in Gujarat within a short span of time. I congratulate our Chief Minister Shri Bhupendra Bhai and his entire team for this work.
Friends,
This is the evidence of the commitment of the Bharatiya Janata Party governments and all of us towards providing opportunities to the youth and using their potential in the development of the country. I am glad that all the central government departments and NDA state governments are working relentlessly to provide maximum number of jobs. Rozgar Melas are being organized continuously in 14 states and Union Territories ruled by the NDA, besides the ones organized by the central government. I extend my best wishes to the youth who are being given appointment letters for their bright future and for the joy and prosperity of their families. I am sure that the youth assuming the new responsibility will contribute with complete dedication and devotion in fulfilling the resolutions of ‘AmritKaal’.
Friends,
In the last 5 years, more than 1.5 lakh youngsters in Gujarat have got state government jobs. Apart from government jobs, employment has been provided to about 18 lakh youngsters in various fields in Gujarat over the past years through the Employment Exchange. The Gujarat government has completed the recruitment process within the stipulated time by preparing a recruitment calendar. I have been told that this year preparations have been made to provide jobs to more than 25,000 youths in the state government. The Government of Gujarat has made the entire recruitment process transparent by using technology. Different digital platforms, mobile apps and web portals have been developed for the same.
Friends,
The efforts of the BJP government in different sectors have created new opportunities for the youth. The Central Government has worked on a concrete strategy for both direct and indirect Employment Generation. Our focus has been on increasing employment opportunities to the maximum through infrastructure and development projects. Our focus has been to provide new employment opportunities by promoting manufacturing. Our focus has been on creating the right environment in the country for self-employment and providing financial assistance to the youth without guarantee. Our focus has been on skill development of the youth according to the changing nature of jobs.
Friends,
When the wheel of development moves at a fast pace, the employment opportunities start getting created in every sector. Today lakhs of crores of rupees are being invested in the development projects in infrastructure, information technology and other sectors in the country. Central government projects worth Rs 1.25 lakh crore are underway in Gujarat alone. A provision of Rs 10 lakh crore has been made for infrastructure in this year's budget. This investment of lakhs of crores of rupees is also creating lakhs of jobs.
Friends,
Experts from all over the world believe that India will become the biggest manufacturing hub in the coming years. And Gujarat plays a significant role in this. Youth like you will lead this revolution in India. For example, our tribal area in Gujarat's Dahod, in a way is among the backward areas. A rail engine factory is being set up there with an investment of Rs 20,000 crores. Gujarat is also going to become a major hub of semiconductors. All these efforts will also create thousands of new employment opportunities in Gujarat.
Friends,
The holistic approach for development with which the government is working today, is also helping in Employment generation at a larger scale. These new crucial changes at the policy level have created an ecosystem in which startups are getting a chance to move forward. Today, more than 90 thousand startups are operating in the country and that too in Tier 2, Tier 3 cities. Consequently, new employment opportunities are being generated, and lakhs of youngsters are also getting motivated for self-employment. The government is providing them financial assistance without any bank guarantee. Self-employment has also got a boost from Mudra Yojana and Stand-up India Yojana. Crores of women are standing firmly on their feet by joining self-help groups and leading the financial system of the whole family. The government is also providing financial assistance of hundreds of crores of rupees to these women.
Friends,
There is a need to develop skilled manpower on a large scale for the new possibilities being created in the country. India can achieve the goal of becoming the third largest economy of the world only with the power of the skills of the youth. It is our endeavour to ensure that every section of the society gets the benefit of skill development. Be it our Dalit brothers and sisters, our tribal brothers and sisters, our deprived classes, or our mothers and sisters, everyone will get equal opportunity to move forward. Keeping this in mind, priority is also being given to the skill development of the youth. Under the PM Kaushal Vikas Yojana, 30 Skill India International Centres will be set up in the country. Here the youth will be given training through new age technology. Besides training small artisans through PM Vishwakarma Yojana, they will also be linked with MSMEs. Through this scheme, people associated with small businesses will be helped to get access to the global market. We are constantly preparing our youth for the changing nature of jobs. Our ITIs are playing a crucial role in this endeavour. There has been a steady increase in the number of ITIs and their seats in Gujarat. Today, in about 600 ITIs in Gujarat alone, training of different skills is being imparted for 2 lakh seats. This training programme has been updated as per the needs of the industry. I am glad that the placement of ITIs in Gujarat has been very satisfactory.
Friends,
Our focus is also on developing every opportunity for the employment generation, which, unfortunately, had not been given the attention it deserves since independence. It has been announced in the budget to develop 50 new tourist centres. Like we have Unity Mall in Kevadiya, Ekta Nagar. Similarly, it has been announced to set up Unity Malls in every state. In these malls, unique products from across the country will be promoted. With these efforts, new employment opportunities will be created for lakhs of people. Besides this, a provision has also been made to appoint about 40,000 teachers in Eklavya Schools.
Friends,
All of you are getting an opportunity to serve by getting associated with the Government of Gujarat. It is natural that this is a moment of celebration for you and your family. But friends, you must remember one thing; this is just the beginning. A new journey of life is about to begin. If you settle on getting a government job as your goal, then your own personal growth will stop. Never let the hard work and dedication that has brought you here stop; it has to continue even further. The urge to learn something new will help you move forward throughout your life. Wherever you are posted, the more attention you pay to increase your capability, capacity and knowledge, the more you will be benefited. The area in which you are working, that area will also be benefited. It is our endeavour to ensure that every government employee gets better training. We have started the Karmayogi Bharat online platform in this direction. Do take maximum advantage of the various online courses available on this portal and I am sure that continuous learning can become a great weapon for your progress.
Friends,
Once again I convey my best wishes to all of you and your family members for this auspicious beginning. I wish all of you, my brothers and sisters of Gujarat, a very happy Holi! Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী রোজগার মেলাদা ভিদিও মেসেসকী থোংদা পি.এম.না ৱা ঙাংখিবগী ৱারোল
06 MAR 2023 5:28PM by PIB Imphal
মরুপশিং,
মফম খুদিংমক্তা য়াওশঙ কুহ্মৈগী খোন্থাংনা নীল্লি। ঐহাক্না পুম্নমক্না য়াওশঙনা লাকপদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঙসিগী থৌরম অসিনস য়াওশঙগী মরু ওইবা কুহ্মৈগা ইরোইননা ইমুং লিশিং কয়াগী হরাও তয়াম্বা হেনগৎহল্লগনি। অতেনবা মতমগী মনুংদা গুজরাত্তা অনিরক শুবা ওইনা রোজগার মেলা পাঙথোক্লি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই অমসুং মহাক্কী অপুনবা তীমবু খোঙথাং অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মসি ভারতিয় জনতা পার্তীগী সরকারশিং অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না নহারোলশিংদা খুদোংচাবশিং পীনবা অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা মখোয়গী তৌবা ঙম্বা অদু শীজিন্ননবা মাইকৈদা লৌখিবা ফিরেপকী খুদম অমনি। নহারোলশিংদা লেপ্তনা খুদোংচাবশিং পীনবা অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা মখোয়গী পাঙ্গল অমসুং লৌশিং শীজিন্ননবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। থবক খ্বাইদগী য়াম্না ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্যশিংগী এন.দি.এ সরকারশিংনা লেপ্তনা থবক পায়খৎলিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎলিবা মেলাশিংগী মথক্তা এন.দি.এনা পানবা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরি ১৪দা থবক হাপ্পগী মেলাশিং লেপ্তনা পাংথোক্লি। ঐহাক্না এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং পীখিবা নহারোলশিংদা মখোয়গী তুংগী পুন্সি অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংগী নুংঙাইবা অমদি চাউখৎপা ওইনা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। নহারোলশিংনা অনৌবা থৌদাংশিং লৌদুনা কৎথোকপগা লোয়ননা অমৃত কালগী ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা থৌদাং লৌগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
এমপ্লোইমেন্ত একচেঞ্জকী খুত্থাংদা হৌখিবা চহিশিংদা নহারোল লাখ ১৮ রোম ইমপ্লোইমেন্ত একচেঞ্জশিংগী খুৎথাংদা থবক ফংখিবগী মথক্তা হৌখিবা চহি ৫দা গুজরাত্তা নহারোল লাখ ১.৫ হেন্না রাজ্য সরকারগী থবকশিং ফংখ্রে। থবক হাপ্পগী কেলেন্দর অমা শেমদুনা অপীবা মতমগী মনুংদা গুজরাত সরকারনা থবক লৌবগী থবক পুম্নমক লোইশিল্লে। চহি অসিদা রাজ্য সরকারনা নহারোল লিশিং ২৫ হেনবদা থবক পীনবা থৌরাং তৌরি। দিজিতেল প্লেতফোর্মশিং, মোবাইল এপ্পশিং অমসুং ৱেব পোর্তেলশিং শেমগৎতুনা তেক্নোলোজিগী মতেংগা লোয়ননা থবক লৌবগী থবকশিং অরোন-অথুপ লৈতনা পাংথোক্লি।
মরুপশিং,
নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীনবা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা থবকশিং পায়খৎলি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং পায়খৎতুনা, মেনুফেকচরিং হেনগৎহন্দুনা অমসুং লৈবাক অসিদা মশানা মশাবু থবক পীজনবা চুনবা ফিবম অমা শেমগৎতুনা হকথেংন্না অমসুং নাকোয়ন্না থবক পীনবা চপ চাবা লাল্লোং অমা শেম্লে। থবক্কী হোংলক্লিবা মওংশিংগা চুন্নবা নহারোলশিংদা স্কিল হেনগৎহন্নবা অমসুং শেন্থং পীনবা সরকারনা অহেনবা মীৎয়েং থমগদবনি।
মরুপশিং,
চাউখৎপগী কাংখোঙশিং লেংবা হৌরকপদা, সেক্তর খুদিংমক্তা থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং ফংলকই। ঙসি লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং, ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি অমসুং অতোপ্পা হীরমশিং চাউখৎনবা লুপা করোর লাখ কয়া চাদিং তৌরে। গুজরাত রাজ্য খক্তদা লুপা করোর লাখ ১.২৫ রোমগী প্রোজেকশিং কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎলে অমসুং চহি অসিগী বজেৎতা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লুপা করোর লাখ ১০গী শেনফম কাইথোক্লে। লুপা করোর লাখ কয়া ইনভেস্তমেন্ত তৌবনা থবক লাখ কয়া পীরি।
মরুপশিং,
লাক্লিবা চহি খর অসিদা ভারত খ্বাইদগী চাউবা মেনুফেকচরিংগী মফম অমা ওইরক্কনি হায়না মালেম শীনবা থুংবগী অখঙ-অহৈশিংনা থাজনরি। মসিদা গুজরাতনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। ভারত্তা মসিগী অওনবা অসি পুরকপদা নহারোলশিংনা মাংজিল থাগনি। হৌজিক গুজরাতকী দাহোদতা লৈবা ঐখোয়গী ত্রাইবেল মফমশিং অসি অমরোমদা শোত্থদুনা লৈরিবা মফমশিংনি। লুপা করোর লিশিং ২০ থাদুনা গুজরাতকী দাহোরদা রেলৱে ইঞ্জিন ফেক্তরি অমা শেমগৎলে অমসুং তুংদা সেমিকন্দক্তরশিং শানবা অচৌবা মফম অমসু ওইরক্লগনি। খোঙথাংশিং অসিনা গুজরাত্তা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবা লিশিং কয়াসু পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি সরকারনা পায়খৎপা হোলিস্তিক এপ্রোচতগী হেন্না থবক পীবগী খোঙথাং পাকশন্না পায়খৎলি। পোলিসীগী থাক্তা মরু ওইবা অহোংবশিং পুরক্লি অনৌবা অহোংবশিং অসিনা স্তার্দ-অপশিং চাউখৎহন্নবা মাইকৈদা চংশিল্লি। ঙসি লৈবাক অসিদা স্তার্দ-অপ লিশিং ৯০ হেন্না থবক তৌরে অমসুং মখোয়না তায়র ২ অমসুং তায়র ৩ সহরশিংদা শন্দোক্লি। মসিগী ফল ওইনা নহারোল মিল্লিয়ন কয়া মশানা মশাবু থবক পীজনবা পুক্নিং থৌগৎলে। বেঙ্ক গরেন্তি য়াওদনা সরকারনা শেন্থং পীরে। মুদ্রা য়োজনা অমসুং স্তেন্দঅপ ইন্দিয়া য়োজনাদগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা য়াওদুনা নুপী মিল্লিয়ন কয়া মশা মথন্থ লেপচবা ঙম্লে অমসুং সরকারনা লুপা করোর কয়াগী শেন্থং পীরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লাক্কদৌরিবা অসিগীদমক হৈথোই-শিংথোইবা শিন্মীশিং পুথোক্নবা থৌরাং তৌবা মথৌ তাই। নহারোলশিংগী স্কিলশিংগী শক্তিগা লোয়ননা ভারতনা মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইবা ঙমগনি। খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্না স্কিল দিবেলপমেন্তগী কান্নবা ফংহনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী খোঙথাংনি। দলিত ইচিম-ইনাওশিংগী, ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিং, ঐখোয়গী শোত্থরবা কাংলুপশিং, ঐখোয়গী ইমা অমদি ইচে-ইচলশিং, মীপুম খুদিংমক্না মাংদা চংশিন্নবা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংগনি। মসি খঙনা নহারোলশিংগী স্কিল দিবেলপমেন্ত হেনগৎহন্নবা মরুওইবা মীৎয়েং চঙলে। নহারোলশিং ত্রেনিং পীনবা পি.এম কাউসাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা স্কিল ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সেন্তর ৩০ লিংখৎলগনি। মসিদা ন্যু এজ তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা নহারোলশিংনা ত্রেনিং ফংলি। পি.এম বিশ্বকর্মা য়োজনাগী মখাদা অপীকপা খুৎহৈবশিং ত্রেনিং পীবগী মথক্তা মখোয়বু এম.এস.এম.ই.শিংগী লিঙ্কসু তৌখি। থবকশিংগী মওং মতৌদা হোংলক্লিবা অসিগী মতুংইন্না নহারোলশিং লেপ্তনা থৌরাং তৌনবা ঐখোয়না হোৎনরি। মসিদা ঐখোয়গী আই.তি.আইশিংগী থৌদাং য়াম্না চাউই। গুজরাত্তা আই.তি.আই মশিং অমসুং সিত মশিং লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। ঙসি গুজরাত খক্তদা আই.তি.আই ৬০০না সিত লাখ ২ রোমদা তোঙান-তোঙানবা স্কিলশিংদা ত্রেনিং পীরি। ত্রেনিং প্রোগ্রাম অসি লৈবাক্কী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না অপদেৎ তৌরি। গুজরাত্তা আই.তি.আইশিংদগী থোরকপা নহারোলশিং থবক লাইনা ফংবা অসিদা অপেনবা পোকই।
মরুপশিং,
নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা চহি কয়া মীরাইদুনা লাক্লবা থবক পীবা হায়বা হিরম অসি চাউখৎহন্নবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলি। রাজ্য অসিদা অনৌবা লমকোয়ফম ৫০ শেমগৎনবা বজেৎতা লাউথোক্লে অমসুং কেবারিয়া-আক্তা নাগরদা লৈরিবা য়ুনিতি মোল অসিগী মওংদা রাজ্য খুদিংমক্তা য়ুনিতি মোল অমমম শাগৎলগনি অমসুং হায়রিবা মোলশিং অদুদা লৈবাক অসিগী অখন্নবা পোৎথোকশিং য়োকখৎকনি। খোঙথাংশিং অসিগা লোয়ননা মীওই লাখ কয়াদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীখি। মসিগী মথক্তা এক্লাব্যা স্কুলশিংদা ওজা লিশিং ৪০ রোম থবক হাপ্নবা প্রোবিজন অমা শেমখি।
মরুপশিং,
গুজরাত সরকারগা লোয়ননা মরী থমদুনা শেবা তৌনবগীদমক নখোয় পুম্নমক্না খুদোংচাবা অমা ফংলি। মসি মহৌশানা অদোম অমদি অদোমগী ইমুং মনুংগী নুংঙাইরবা মীকুপ অমনি। অদুবু মরুপশিংনা নখোয়না নীংশিংগদবদি মসি অহৌবনি। অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌরিবনি। করিগুম্বা সরকারগী থবক অমা ফংবা হায়বসিনা মখোয়গী পান্দম ওইরবদি নহারোলশিং মশা মরোমদোম ফগৎলকপা অসি লেপখিগনি। কন্না হোৎনবা অমসুং কৎথোকপদগী মখোয় সরকারগী থবক ফংলকপনি অমসুং মখোয়গী পুন্সি মখা তানা চাউখৎনবা করিগুম্বা অনৌবা খর তমগদবনি। তোঙান-তোঙানবা ওনলাইন কোর্সশিং অয়াম্বা কর্মায়োগী ভারত ওনলাইন প্লেতফোর্মদা তমগদবনি। নহাক থবক তৌরিবা মফম খুদিংমক্তা, নহাক্কী হৈশিংবা হেনগৎনবা অখন্নবা মীৎয়েং চঙগদবনি। সরকারগী থবক তৌরিবা মীওই খুদিংমক অফবা ত্রেনিং পীবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি। মাইকৈ অসিদা ঐখোয়না কর্ময়োগী ভারত ওনলাইন প্লেৎফোর্ম হৌদোকখি। পোর্তেল অসিদা য়াওরিবা তোঙান-তোঙানবা ওনলাইন কোর্সশিং অসিগী চাউনা কান্নবা লৌবীগদবনি অমসুং লেপ্পা লৈতনা মহৈ তম্বনা নখোয়গী খুমাং চাউশিনবদা অচৌবা খুৎলাই অমা ওইগনি।
মরুপশিং,
য়াইফরবা অহৌবা অসিগীদমক অদোম অমদি অদোমগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংদা ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। ঐহাক্কী গুজরাতকী ইচিল-ইনাওশিংদা ঐহাক্না য়াওশঙগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।