Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing Gujarat Rozgar Mela via video message
06 MAR 2023 5:28PM by PIB Delhi
Friends,
The reverberation of the festival of Holi is being felt all around. I also wish all of you a very Happy Holi! Today's event has increased the joy of thousands of families manifold on this important festival of Holi. Rozgar Mela is being organized for the second time in Gujarat within a short span of time. I congratulate our Chief Minister Shri Bhupendra Bhai and his entire team for this work.
Friends,
This is the evidence of the commitment of the Bharatiya Janata Party governments and all of us towards providing opportunities to the youth and using their potential in the development of the country. I am glad that all the central government departments and NDA state governments are working relentlessly to provide maximum number of jobs. Rozgar Melas are being organized continuously in 14 states and Union Territories ruled by the NDA, besides the ones organized by the central government. I extend my best wishes to the youth who are being given appointment letters for their bright future and for the joy and prosperity of their families. I am sure that the youth assuming the new responsibility will contribute with complete dedication and devotion in fulfilling the resolutions of ‘AmritKaal’.
Friends,
In the last 5 years, more than 1.5 lakh youngsters in Gujarat have got state government jobs. Apart from government jobs, employment has been provided to about 18 lakh youngsters in various fields in Gujarat over the past years through the Employment Exchange. The Gujarat government has completed the recruitment process within the stipulated time by preparing a recruitment calendar. I have been told that this year preparations have been made to provide jobs to more than 25,000 youths in the state government. The Government of Gujarat has made the entire recruitment process transparent by using technology. Different digital platforms, mobile apps and web portals have been developed for the same.
Friends,
The efforts of the BJP government in different sectors have created new opportunities for the youth. The Central Government has worked on a concrete strategy for both direct and indirect Employment Generation. Our focus has been on increasing employment opportunities to the maximum through infrastructure and development projects. Our focus has been to provide new employment opportunities by promoting manufacturing. Our focus has been on creating the right environment in the country for self-employment and providing financial assistance to the youth without guarantee. Our focus has been on skill development of the youth according to the changing nature of jobs.
Friends,
When the wheel of development moves at a fast pace, the employment opportunities start getting created in every sector. Today lakhs of crores of rupees are being invested in the development projects in infrastructure, information technology and other sectors in the country. Central government projects worth Rs 1.25 lakh crore are underway in Gujarat alone. A provision of Rs 10 lakh crore has been made for infrastructure in this year's budget. This investment of lakhs of crores of rupees is also creating lakhs of jobs.
Friends,
Experts from all over the world believe that India will become the biggest manufacturing hub in the coming years. And Gujarat plays a significant role in this. Youth like you will lead this revolution in India. For example, our tribal area in Gujarat's Dahod, in a way is among the backward areas. A rail engine factory is being set up there with an investment of Rs 20,000 crores. Gujarat is also going to become a major hub of semiconductors. All these efforts will also create thousands of new employment opportunities in Gujarat.
Friends,
The holistic approach for development with which the government is working today, is also helping in Employment generation at a larger scale. These new crucial changes at the policy level have created an ecosystem in which startups are getting a chance to move forward. Today, more than 90 thousand startups are operating in the country and that too in Tier 2, Tier 3 cities. Consequently, new employment opportunities are being generated, and lakhs of youngsters are also getting motivated for self-employment. The government is providing them financial assistance without any bank guarantee. Self-employment has also got a boost from Mudra Yojana and Stand-up India Yojana. Crores of women are standing firmly on their feet by joining self-help groups and leading the financial system of the whole family. The government is also providing financial assistance of hundreds of crores of rupees to these women.
Friends,
There is a need to develop skilled manpower on a large scale for the new possibilities being created in the country. India can achieve the goal of becoming the third largest economy of the world only with the power of the skills of the youth. It is our endeavour to ensure that every section of the society gets the benefit of skill development. Be it our Dalit brothers and sisters, our tribal brothers and sisters, our deprived classes, or our mothers and sisters, everyone will get equal opportunity to move forward. Keeping this in mind, priority is also being given to the skill development of the youth. Under the PM Kaushal Vikas Yojana, 30 Skill India International Centres will be set up in the country. Here the youth will be given training through new age technology. Besides training small artisans through PM Vishwakarma Yojana, they will also be linked with MSMEs. Through this scheme, people associated with small businesses will be helped to get access to the global market. We are constantly preparing our youth for the changing nature of jobs. Our ITIs are playing a crucial role in this endeavour. There has been a steady increase in the number of ITIs and their seats in Gujarat. Today, in about 600 ITIs in Gujarat alone, training of different skills is being imparted for 2 lakh seats. This training programme has been updated as per the needs of the industry. I am glad that the placement of ITIs in Gujarat has been very satisfactory.
Friends,
Our focus is also on developing every opportunity for the employment generation, which, unfortunately, had not been given the attention it deserves since independence. It has been announced in the budget to develop 50 new tourist centres. Like we have Unity Mall in Kevadiya, Ekta Nagar. Similarly, it has been announced to set up Unity Malls in every state. In these malls, unique products from across the country will be promoted. With these efforts, new employment opportunities will be created for lakhs of people. Besides this, a provision has also been made to appoint about 40,000 teachers in Eklavya Schools.
Friends,
All of you are getting an opportunity to serve by getting associated with the Government of Gujarat. It is natural that this is a moment of celebration for you and your family. But friends, you must remember one thing; this is just the beginning. A new journey of life is about to begin. If you settle on getting a government job as your goal, then your own personal growth will stop. Never let the hard work and dedication that has brought you here stop; it has to continue even further. The urge to learn something new will help you move forward throughout your life. Wherever you are posted, the more attention you pay to increase your capability, capacity and knowledge, the more you will be benefited. The area in which you are working, that area will also be benefited. It is our endeavour to ensure that every government employee gets better training. We have started the Karmayogi Bharat online platform in this direction. Do take maximum advantage of the various online courses available on this portal and I am sure that continuous learning can become a great weapon for your progress.
Friends,
Once again I convey my best wishes to all of you and your family members for this auspicious beginning. I wish all of you, my brothers and sisters of Gujarat, a very happy Holi! Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟ ରୋଜଗାର ମେଳାକୁ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
06 MAR 2023 5:28PM by PIB Bhubaneswar
ସାଥୀଗଣ,
ଚାରିଆଡେ ହୋଲି ପର୍ବର ଗୁଞ୍ଜରଣ ଶୁଣାଯାଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୋଲି ପାଇଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ମଧ୍ୟ ଜଣାଉଛି । ଆଜିକାର ଏହି ଆୟୋଜନ ଦ୍ୱାରା ହଜାର- ହଜାର ପରିବାରଙ୍କର ହୋଲିର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ବ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଖୁସି ରହିଛି ତାହା ବହୁ ଗୁଣ ବଢ଼ି ଯାଇଛି । କିଛି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ଗୁଜରାଟରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ରୋଜଗାର ମେଳାର ଆୟୋଜନ ହେଉଛି । ମୁଁ ଆମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେବା ଆଉ ଦେଶର ବିକାଶରେ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଦିଗରେ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ସରକାରଙ୍କର, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ରୋଜଗାର ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ବିଭାଗ ଏବଂ ଏନଡିଏର ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଏବେ ଏନଡିଏ ଶାସନ କରୁଥିବା 14 ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଗୁଡ଼ିକରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ରୋଜଗାର ମେଳାମାନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ଦିଆଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆଉ ସେମାନଙ୍କର ପରିବାରର ସୁଖ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୁଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ସମ୍ଭାଳୁଥିବା ଯୁବକମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମନଯୋଗ ଏବଂ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ଅମୃତ କାଳର ସଂକଳ୍ପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାରେ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଦେବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ 5 ବର୍ଷରେ ଗୁଜରାଟରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରରେ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳିଛି । ସରକାରୀ ଚାକିରୀ ବ୍ୟତୀତ ନିୟୋଜନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ଏମ୍ପ୍ଲୟମେଣ୍ଟ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ) ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରାୟ 18 ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାର ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି । ଗୁଜରାଟ ସରକାର ତ’ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସ୍ଥିରୀକୃତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି । ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ, ଚଳିତ ବର୍ଷ 25 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରରେ ଚାକିରୀ ଦେବାର ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପାରଦର୍ଶୀ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଏବଂ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାଜପା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରଣନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆମର ଫୋକସ ରହିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକତମ ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ । ଆମର ଧ୍ୟାନ ରହିଲା ବିନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଉପରେ । ଆମର ଫୋକସ ରହିଲା, ସ୍ୱରୋଜଗାର ପାଇଁ ଦେଶରେ ଉପଯୁକ୍ତ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆଉ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଆର୍ଥିକ ସାହାଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଆମର ଧ୍ୟାନ ରହିଲା, ପରିବର୍ତ୍ତିତ ନିଯୁକ୍ତିର ଆକାର ଅନୁସାରେ ଯୁବକମାନଙ୍କର କୌଶଳ ବିକାଶ ଉପରେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ବିକାଶର ଚକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଲାଗିଥାଏ । ଆଜି ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ, କୋଟି- କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି । କେବଳ ଗୁଜରାଟରେ ହିଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଶହେ ପଚିଶ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଭିତିଭୂମି ପାଇଁ 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ, କୋଟି- କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ନିବେଶ, ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରି ପାରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହା ସ୍ବୀକାର କରୁଛନ୍ତି ଯେ, ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିନିର୍ମାଣ ହବ୍ ବା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେବ । ଆଉ ଏଥିରେ ତ’ ଗୁଜରାଟର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଭାରତରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକମାନେ ହିଁ କରିବେ । ଏବେ ଯେପରି ଗୁଜରାଟର ଦାହୋଦରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ର ରହିଛି, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳ ଭାବେ ରହିଛି । ସେଠାରେ 20 ହଜାର କୋଟିର ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ରେଳ ଇଞ୍ଜିନର କାରଖାନାର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଗୁଜରାଟ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରର ବହୁତ ବଡ଼ ହବ୍ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟରେ ରୋଜଗାରର ହଜାର- ହଜାର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ସରକାର ବିକାଶର ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ବୃହତ ସ୍ତରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ନୀତିଗତ ସ୍ତରରେ ହେଉଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା, ଏ ଯେଉଁ ନୂତନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି, ଏଭଳି ଏକ ଇକୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ସକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳି ପାରୁଛି । ଆଜି ଦେଶରେ 90 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଆଉ ତାହା ମଧ୍ୟ ଟାୟାର 2, ଟାୟାର 3 ସହର ମାନଙ୍କରେ ହେଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ହିଁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଏହା ସହିତ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ସ୍ୱରୋଜଗାର ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ ମଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି । ସରକାର ଏମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଏବଂ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱରୋଜଗାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳି ପାରିଛି । ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ କୋଟି- କୋଟି ମହିଳା ନିଜ ଗୋଡରେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଠିଆ ହୋଇ ପାରୁଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ପରିବାରର ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନେତୃତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି । ସରକାର ଏହି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଶହ- ଶହ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବୃହତ ସ୍ତରରେ କୁଶଳୀ ମାନବ ସମ୍ବଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଶଳର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଭାରତ, ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହାସଲ କରି ପାରିବ । ଆମ୍ଭମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ କୌଶଳ ବିକାଶର ଲାଭ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ମିଳୁ । ଏଥିରେ ଆମର ଦଳିତ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ମାଆ- ଭଉଣୀମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସମାନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଏହି କଥାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଯୁବକମାନଙ୍କର କୌଶଳ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି । ପିଏମ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ 30 କୌଶଳ ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ । ଏଠାରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟୁ ଏଜ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବ । ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଛୋଟ- ଛୋଟ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ଏମଏସଏମଇ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ାଯିବ । ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ପାରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳି ପାରିବ । ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହେଉଥିବା ନିଯୁକ୍ତିର ଆକାର ବା ପ୍ରକୃତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆମର ଆଇଟିଆଇ ବଡ଼ ଭୂମିକା ତୁଲାଉଛି । ଗୁଜରାଟରେ ଆଇଟିଆଇ ଆଉ ତାହାର ଆସନ ଗୁଡ଼ିକ ସଂଖ୍ୟାରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି । ଆଜି ପାଖାପାଖି 600 ଆଇଟିଆଇ କେବଳ ଗୁଜରାଟରେ, ୨ ଲକ୍ଷ ସିଟରେ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କୌଶଳର ତାଲିମ ଦିଆ ଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଶିଳ୍ପର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଅପଡେଟ୍ କରାଯାଇଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ଆଇଟିଆଇର ପ୍ଲେସମେଣ୍ଟ ବହୁତ ଭଲ ହୋଇ ପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଧ୍ୟାନ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁଯୋଗକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଯାହା ଉପରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଯେତେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଉଚିତ ଥିଲା ତାହା ଦିଆଯାଇ ନାହିଁ। ବଜେଟରେ 50ଟି ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ର ବିକାଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଯେପରି ଆମର କେଭାଡିଆ- ଏକତା ନଗର ଏକତା ମଲ୍ ଅଛି, ସେହିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଏକତା ମଲ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସାରା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଅନନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ । ଏହି ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ 40 ହଜାର ଶିକ୍ଷକ ନିଯୁକ୍ତି କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି । ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଯେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ହେଉଛି ଉତ୍ସବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ। କିନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବେ ଯେ, ଏହା ହେଉଛି କେବଳ ଏକ ଶୁଭାରମ୍ଭ । ଜୀବନର ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରାର ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଯଦି ଆପଣ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇବାକୁ ହିଁ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାବି ବସିଯିବେ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବିକାଶ ଅଟକି ଯିବ। ଯେଉଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ଆପଣଙ୍କୁ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି, ସେଥିରେ କେବେ ମଧ୍ୟ ବିରାମ ଆସିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ତାହାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଅଛି । କିଛି ନୂଆ ଶିଖିବାର ଉତ୍ସାହ ଜୀବନ ସାରା ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଆପଣମାନଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ହେଉ, ସେଠାରେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ନିଜର କ୍ଷମତା ବଢାଇବାକୁ, ନିଜର ଜ୍ଞାନ ବଢାଇବାକୁ ଆପଣ ଯେତେ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ,ଆପଣଙ୍କର ତ’ ଲାଭ ହେବ ହିଁ ହେବ, ଆପଣ ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେହି କ୍ଷେତ୍ରର ମଧ୍ୟ ଲାଭ ହେବ। ଏହା ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମିଳୁ । ଏହି ଦିଗରେ, ଆମେ କର୍ମଯୋଗୀ ଭାରତ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ଉପଲବ୍ଧ ବିଭିନ୍ନ ଅନଲାଇନ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ବାସ ଯେ ନିରନ୍ତର ଅଧ୍ୟୟନ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ଅସ୍ତ୍ର ହୋଇପାରେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଏହି ଶୁଭ ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ମୁଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋର ଗୁଜରାଟର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ, ହୋଲିର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭ କାମନା ଜଣାଉଛି । ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।