প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইতালিগী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ন্না পাংথোকখিবা অপুনবা পাউমীশিংগা উনবা মীফমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোঙদোকখিবা ৱাফম
02 MAR 2023 2:53PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা, প্রধান মন্ত্রী মেলোনি,
লৈবাক অনিমক্কী মীহুৎশিং,
মেদিয়াগী মরুপ-মপাংশিং,
খুরুমজরি!
মহাক্কী অহানবা ভারত খোঙচৎ অসিদা ঐনা প্রধান মন্ত্রী মেলোনি অমসুং মহাক্কা লোয়ন্নরকপা কাংবু তরাম্না ওকচরি। হৌখিবা চহিদা পাংথোকখিবা মীখলদা ইতালিগী মীয়াম্না মহাক অহানবা নুপী অমসুং খ্বাইদগী নহা ওইবা প্রধান মন্ত্রী ওইনা খনখ্রে। ভারতমচা পুম্নমক্কী মহুৎশীন্দুনা, মসিগী পুৱারি ওইরবা মাইপাকপা অসিগীদমক ঐনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মহাক্না ওফিস পায়বা নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, বালিদা পাংথোকপা জি-২০ মীফম মনুংদা ঐখোয় অহানবা ওইনা উনখি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয় ৱারি শানখিবা অদু য়াম্না কান্নখি অমসুং য়াম্না ৱাহন্থোক লৈখি। চৎলিবা চহি অসিদা ভারত অমসুং ইতালিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা মরী লৈনরকপগী চহি ৭৫শুবা থৌরম পাংথোক্লি। হায়রিবা থৌরম অসিদা, ভারত-ইতালিগী মরুপ-মপাং ওইবা মরী অসি স্ত্রাতেজিক পার্তনর্সিপকী থাক্তা পুখৎনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। ঐখোয়গী শেন-থুমগী মরীশিংশু মখা তানা ফগৎহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। ঐখোয়গী ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ অমসুং “অত্মনির্ভর ভারত” খোঙজংশিংনা ভারত্তা শেন থাদনবা খুদোংচাবা কয়া হাংদোক্লে। রিনিউএবল ইনর্জি, গ্রিন হায়দ্রোজেন, আই.তি, সেমিকন্দক্তরশিং, তেলিকোম, স্পেসকী হিরমশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। ভারত অমসুং ইতালিগী মরক্তা স্তার্দঅপ ব্রিজ অমা থম্নবা ঙসি ঐখোয়না লাউথোক্লি অমসুং মসিদা ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি।
মরুপশিং,
দিফেন্সকী লমদা মতেং পাংনবা অসি লৈবাক অনিগী মরক্তা অনৌবা পন্দুব অমা হৌদোকপা অতোপ্পা হিরম অমনি। লৈবাক অনিমক কান্নবা পীনবা, ভারত্তা দিফেন্স মেনুফেকচরিং সেক্তরদা কো-প্রদক্সন অমসুং কো-দিবলপমেন্তগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলে। লৈবাক অনিগী লান্মীশিংগী মরক্তা চাংনাইনা অপুনবা এক্সরসাইজ অমসুং ত্রেনিং কয়া পাংথোক্নবশু ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। তেরোরিজম অমসুং তোখাই তাবা থেংন্নবা ভারত অমসুং ইতালি য়াম্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নরি। মসিদা কমদৌনা মখা তানা হেন্না চেৎনা মতেং পাংনগদগে হায়বগী মতাংদা ঐখোয় কুপ্না ৱারি শানরে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ইতালিগী মরক্তা চহিচা কয়া কুইরবা কলচর অমসুং মীগা মীগগী মরক্তা মরী লৈনরক্লি। হায়রিবা মরী অসি হৌজিক্কী মতম অসিগী দরকার ওইবশিং ফংনবা অনৌবা মওং অমা শেম্নবা অমসুং অনৌবা থৌনা হাপ্না ঐখোয়না য়ানরে। মাইক্রেসন অমসুং মোবিলিতি পার্তনরশিপ এগ্রিমেন্তগী মতাংদা হৌজিক লৈবাক অনিগী মরক্তা ৱারি শানরিবা অসি মরুওইবনি। মসিগী য়ানচে অসি অথুবা মতমদা লোইশিনবনা মীগা-মীগগী মরক্তা লৈনরিবা ঐখোয়গী মরী অদু মখা তানা ফগৎহনগনি। লৈবাক অনিগী অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্তা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবশু ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। ভারত অমসুং ইতালিগী মক্তা মরী লৈনরকপগী চহি ৭৫শুবা থৌরম পাংথোক্নবা, এক্সন প্লান অমা শেম্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। মসিগী মতেংগা লোয়ন্না, ঐখোয়না লৈবাক অনিগী কলচর, পুৱারি, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, ইন্নোবেসন, শান্নবা অমসুং মালেমগী ওইনা মাইপাকপশিং মালেমগী মীয়ামদা উৎপা ঙমহনগনি।
মরুপশিং,
কোবিদ লাইচৎ অমসুং য়ুক্রেনগী মু্ক্নবনা মরম ওইদুনা লৈবাক খুদিংমক চীঞ্জাক, থাউ অমসুং হার মমল হেনগৎলকপগী অৱাবা মায়োক্নরে। মসিনা মরুওইনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা হেন্না অৱাবা পীরে। হায়রিবা অৱাবশিং অসি কোকহন্নবা অপুনবগী ওইনা থবক পায়খৎনবা ঐখোয়না খন্নরে। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্দ ওইরিবা অসিদা হিরম অসিদা ঐখোয়না মরুওইনা লৌরে। য়ুক্রেনগী মুক্নবা হেক হৌরকপদগী হৌনা, মসিগী মুক্নবা অসি ৱারি শানদুনা অমসুং দিপ্লোমেসিনা ৱারোইশিন পুরক্কদবনি হায়না ভারতনা নাখৈ শেংনা ফোঙদোক্তুনা লাক্লি অমসুং শান্তি পুরক্নবা থৌরাং অমা হেক পায়খৎলকপদা ভারতনা মতেং পাংনবা থৌরাং তৌদুনা লৈরি। ইন্দো-পেসিফিক্তা ইতালি শরুক য়ারকপদা ভারতনা তরাম্না ওক্লি। ইন্দো-পেসিফিক ওসিন ইনিসিএতিপতা শরুক য়ানবা ইতালিনা ৱারেপ লৌরকপা অসি য়াম্না হরাওই। মসিনা ইন্দো-পেসিফিক্তা ঐখোয় মতেং পীনবা হেনগৎহনগনি। মালেমগী হৌজিক ওইরিবা অশেংবা শক্তমশিং খঙবা ঙম্নবা মালেমগী ওইনা লৈরিবা লুপশিং নৌনা শেমদোকপা দরকার ওইরে। ঐখোয়না হায়রিবা হিরম অসিশু খন্নখ্রে।
ইকায়খুম্নরবা,
ঙসি নুমিদাংৱাইরম অদোম রাইসিনা দাইলোগতা চীফ গেস্ত ওইনা শরুক য়াগনি। মফম অদুদা অদোমগী ৱারোল তানবা ঐখোয়না খৌরাংনা ঙাইরি। ভারত্তা লাকপগী অমসুং ঐখোয়গা লোয়ন্না কান্নবা ৱাফম কয়া খন্নবগীদমক অদোম অমসুং অদোমগী মীহুৎশিং থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English translation of Address by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Joint Press Meet with Prime Minister of Italy
02 MAR 2023 2:53PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Meloni,
Delegates from both the countries,
Friends from media,
Namaskar!
I extend a warm welcome to Prime Minister Meloni and her delegation as it is her first visit to India. The citizens of Italy elected her as the first female and youngest Prime Minister in the elections held there last year. On behalf of all the Indians, I want to congratulate and wish her good luck on this historic achievement. We had our first meeting during the G20 Summit in Bali, a few days after she assumed office.
Friends,
Our discussions today were very useful and very meaningful. This year India and Italy are celebrating the 75th anniversary of their bilateral relations. And on this occasion, we have decided that we would give the status of Strategic Partnership to India-Italy partnership. We emphasized on further strengthening our economic ties. Our "Make in India" and "Atmanirbhar Bharat" campaigns are opening up great investment opportunities in India. We laid special emphasis on increasing cooperation in areas like Renewable Energy, Green Hydrogen, IT, semiconductors, telecom and space. Today we are announcing the establishment of a Startup Bridge between India and Italy, and we welcome this decision.
Friends,
There is another area where the two countries are starting a new chapter, and that is defence cooperation. Opportunities are being created for co-production and co-development in the defence manufacturing sector in India, which can be beneficial for both the countries. We have also decided to organize regular joint exercises and training courses between the armed forces of both the countries. India and Italy are walking shoulder to shoulder in the fight against terrorism and separatism. We discussed in detail on how to further strengthen this cooperation.
Friends,
There are centuries old cultural and people-to-people ties between India and Italy. We had a discussion on giving a new shape and new energy to these relations according to the needs of the present times. The ongoing talks between the two countries on the Migration and Mobility Partnership Agreement are of special importance. The early conclusion of this agreement will further strengthen our people-to-people relations. We also emphasized the need to promote cooperation between higher education institutions of the two countries. To celebrate the 75th anniversary of the relations between India and Italy, we have decided to make an action plan. With the help of this, we will be able to showcase the diversity, history, science and technology, innovation, sports and achievements of both the countries on a global platform.
Friends,
All countries have been affected by the crisis of food, fuel and fertilizers arising out of the Covid pandemic and the Ukraine conflict. These have had a particularly negative impact on the developing countries. We have expressed our shared concern about this and have emphasized upon joint efforts to solve these problems. We are also giving priority to this subject during India's G20 presidency. From the very beginning of the Ukraine conflict, India has made it clear that this dispute can only be resolved through dialogue and diplomacy and India is fully prepared to contribute to any peace process. We also welcome Italy's active participation in the Indo-Pacific. It is a matter of great pleasure that Italy has decided to join the Indo-Pacific Ocean Initiative. This will enable us to identify concrete themes for enhancing our cooperation in the Indo-Pacific. Reforms in multilateral institutions are necessary to reflect global realities in a better manner. We discussed this topic as well.
Excellency,
This evening you will be attending the Raisina Dialogue as the Chief Guest. We all look forward to hearing your address there. Many thanks to you and your delegation for your visit to India and for our useful discussions.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.