AYUSH
Ministry of Ayush first ‘Chintan Shivir’ inaugurated by Union Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal
Shri Sarbananda Sonowal exhorted young researchers and scientist to work on evidence based scientific research
Explain the benefits and research of Ayush in native languages so that it reaches larger masses: Shri Sarbananda Sonowal
27 FEB 2023 4:36PM by PIB Delhi
Ministry of Ayush first “Chintan Shivir” was inaugurated by Union Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal today at Kaziranga National Park, Assam. Minister talked about tremendous potential of Ayush sector and exhorted young researchers and scientist to work on evidence based scientific research and explain the benefits and research of Ayush system of medicine in native languages so that it reaches larger masses.
Shri Sarbananda Sonowal added that Ayush is pivotal to Heal in India and Heal by India ecosystem. Ayush is very important to the vision of one earth, one family, one future. Under visionary leadership of Hon’ble Prime Minister India’s traditional medicine system has been globally positioned.
Dr. Munjapara Mahendrabhai, Union Minister of state for Ayush, Vaidya Rajesh Kotecha, secretary, Ministry of Ayush, Shri Pramod Kumar Pathak, special secretary, MoA along with other senior officials from Ministry and eminent speakers, experts, and dignitaries are participating in the Chintan Shivir.
Union Minister of State for Ayush Dr. Mahendra Munjpara, participated in the first session on Digital health and technology in Ayush and said, “Now the world is realizing the power of Ayush. With the help of digital health, Ayush Grid, digital and technological advances, the power of Ayush can be capitalized from primary healthcare to specialised health centers.”
Both ministers along with Ministry of Ayush officials participated in Y-break conducted by Dr. Ishwar V. Basavaraddi, Director, Morarji Desai National Institute of Yoga, New Delhi
The first session on day one was on digital health and technology in Ayush, second session on Ayush Research: Future strategy, challenges and way forward and third on Ayush education: Future initiatives, capacity building, employment generation and NEP.
The Second day will see sessions on current challenges and way forward in Ayush Drug industries, services and standardization of Ayush products. The fifth session will be on Ayush in public health, challenges and way forward and will end with presentation of reports with deliverables and roadmap.
The two-day Chintan Shivir is being organized to build the road-map for the up-gradation of Ayush institutions and their integration with the technological advancements, and the identification of ways to integrate Ayush with the New Education Policy, while also identifying current services with potential of improvements to take advantage of Ayush.

আয়ুশ
অয়ুস মন্ত্রালয়গী অহানবা 'চিন্তন সিবির' অয়ুসকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা হৌদোকখ্রে
শ্রী সর্বনন্দ সোসোৱালনা নহা ওইরিবা রীছর্চরশিং অমদি সাইন্তিস্তশিংবু খুদম চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা সাইন্তিফিক রীছর্চকী লমদা থবক তৌনবা হায়রি
লম লমগী লোলদা অয়ুসকী মরমদা থিজিনবনা মীয়ামদা হেন্না খঙহনবদা কান্নবশিং খঙহল্লু: শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱাল
27 FEB 2023 4:36PM by PIB Imphal
অয়ুস মন্ত্রালয়গী অহানবা “চিন্তন সিবির” অয়ুসকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বনন্দ সোসোৱালনা ঙসি অসামগী কাজিরঙ্গ নেস্নেল পার্কতা হৌদোকখ্রে‍। মন্ত্রীনা অয়ুস সেক্তরদা লৈরিবা য়াম্লবা মতিংশিংগী মরমদা ৱা ঙাঙখি অমদি নহা ওইরিবা রীছর্চরশিং অমদি সাইন্তিস্তশিংগী মফমদা খুদম চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা থিজিন হুমজিনবগী মরমদা থবক তৌনবা অমদি লম লমগী লোন্দা অয়ুস সিস্তেমগী লমদা থিজিনবনা মীয়ামদা হেন্না খঙহনবদা কান্নবশিংগী মরমদা খঙহন্নবা ৱাফম থমখি‍।
হেল্থ ইন ইন্দিয়া হীল ইন ইন্দিয়া ইকোসিস্তেমদা অয়ুসনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি হায়না শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা মখা তাখি‍। অয়ুস অসি মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমগী মঙলান্দা য়াম্না মরুওই‍। মীৎয়েঙ শানবা ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা ভারতকী মহৌশাগী লায়েং পথাপ মালেমদা খঙনরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
অয়ুসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর মুঞ্জপরা মহেন্দ্রভাই, অয়ুস মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী ভৈদ্য রাজেস কোতেচা, এম.ও.এ.গী স্পিসিএল সেক্রেতরী শ্রী প্রমোদ কুমার পাথক্কা লোয়ননা মন্ত্রালয়গী অতৈ মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং অমদি শক্নাইরবা ৱাঙাঙলোয়, এক্সপর্ত অমসুং মীথুংশিংনা চিন্তন সিবির অসিদা শরুক য়ারি‍।
অয়ুসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর মহেন্দ্র মুঞ্জপরানা অয়ুসকী লমদা দিজিতেল হেল্থ অমদি তেক্নোলোজী হায়বা হীরমদা পাঙথোকখিবা অহানবা সেসন্দা শরুক য়াখি অমদি “হৌজিক্তি মালেম অসিনা অয়ুসকী মতিক মশক খঙলক্লে‍। দিজিতেল হেল্থ, অয়ুস গ্রিদ, দিজিতেল অমদি তেক্নোলোজীগী লমদা খুমাঙ চাওশিল্লিবা অসিগী মতেঙগা লোয়ননা, অয়ুসকী মতিক প্রাইমারী হেল্থকেয়রদগী স্পিসিএলাইজ হেল্থ সেন্তরশিংদা শীজিন্নবা য়াগনি” হায়খি‍।
মন্ত্রী অনিমক্না অয়ুস মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা নই দিল্লীদা লৈবা মোরার্জী দেসাই নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ য়োগগী দাইরেক্তর দোক্তর ইস্বর ভি. বাসবরদ্দীনা পাঙথোকপা ৱাই-ব্রেক্তা শরুক য়াখি‍।
অহানবা নুমিৎকী অহানবা সেসন দিজিতেল হেল্থ এন্দ তেক্নোলোজী ইন অয়ুস হায়বা হীরমদা, অনিসুবা সেসন্না অয়ুস রীছর্চ: ফ্যুচর স্ত্রেতেজী, চেলেঞ্জেজ এন্দ ৱে ফোর্ৱার্দ হায়বা হীরমদা, অদুগা অহুমসুবা সেসন্না অয়ুস এজুকেসন: ফ্যুচর ইনিসিএতিব্স, কেপাসিতী বিল্দিং, এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন এন্দ এন.ই.পি. হায়বা হীরমদা পাঙথোকখি‍।
নিনি চনবা নুমিত্তা করেন্ত চেলেঞ্জেজ এন্দ ৱে ফোর্ৱার্দ ইন অয়ুস দ্রগ ইন্দস্ত্রিজ, সর্ভিসেস এন্দ স্তেন্দর্দাইজেসন ওফ অয়ুস প্রদক্ত হায়বা হীরমদা সেসনশিং পাঙথোক্কনি‍। মঙাশুবা সেসন্না অয়ুস ইন পব্লিক হেল্থ, চেলেঞ্জেজ এন্দ ৱে ফোর্ৱার্দ হায়বা হীরমদা পাঙথোক্কনি অমদি দেলিবরেবল্স অমদি রোদমেপকী রিপোর্তশিং পুথোক্তুনা লোইশিনগনি‍।
নুমিৎ নিনি চত্থগদবা চিন্তন সিবির অসি অয়ুস ইন্সতিত্যুসনশিং অপগ্রেদ তৌনবগী রোদমেপ শেম্নবা অমদি মখোয়বু তেক্নোলোজীগী লমদা খুমাঙ চাওশিল্লিবসিগা পুনশিন্নবা, অমদি অয়ুসপু নিউ এজুকেসন পোলিসীগা পুনশিন্নবা লম্বীশিং খঙদোক্নবগা লোয়ননা অয়ুসকী কান্নবা লৌননবগীদমক হৌজিক পীরিবা সর্ভিসশিংগা লোয়ননা ফীভম ফগৎহন্নবগী লৈরিবা মতিংশিং খঙদোক্নবগীদমক পাঙথোকপনি‍।