প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নিউ দিল্লিগী তালকাতোরা স্তদিয়মদা প্রধান মন্ত্রীনা ‘বরিসু কন্নারা দিম দিমাৱা’, দিল্লি-কর্নাতকা সংঘগী অমৃত মহোৎসব হৌদোকখ্রে
“কর্নাতকা য়াওদনা ভারতকী শক্তম, চৎনবশিং অমসুং অনিংবশিং মশক তাকপা ঙম্লোই”
“থায়না মমাংঙৈদগী হৌনা, ভারত্তা কর্নাতকানা হনুমানগী থৌদাং লৌদুনা লাক্লি”
“করিগুম্বা য়াম্না মরুওইবা থবক অমা অয়োধ্যাদগী হৌরগা রামেশ্বারম ফাওবা য়ৌরকপদা, থবক অদু কর্নাতকা য়ৌরবা মতমদা মপাঙ্গল কনখৎলকই”
“ ‘অনুভাব মান্তপা’গী খুৎথাংদা ভাগবান বাস্বেশ্বারাগী গনতন্ত্রিক ওইবা পাউতাকশিং অদু ভারতকীদমক মশেক মঙাল অমনি”
“কর্নাতকা অসি চৎনবীশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদম অমনি। রাজ্য অসিগী পুৱারি ওইরবা কলচর অমসুং অনৌবা মতমগী আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সশু লৈরি”
“২০০৯-২০১৪গী মরক্তা চহি মঙাদা কর্নাতকানা রেলৱেজ প্রোজেকশিংদা লুপা কোরোর লিশিং ৪ ফংখি, অদুগা চহি অসিগী বজেত খক্তদা কর্নাতকাগী রেল ইনফ্রাগী লুপা করোর লিশিং ৭ ফংখি”
“কন্নারা কলচর উৎপা ফিল্মশিং কন্নারা খঙদবা ভাবকশিংনা য়াম্না পাম্নরে অমসুং কর্নাতকাগী মরমদা হেন্না খঙনিংবা অমা ফাওহল্লে। মসিগী অপাম্বা অসি পীনবা হোৎনগদবনি”
25 FEB 2023 7:55PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিগী তালকাতোরা স্তদিয়মদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘বরিসু কন্নারা দিম দিমাৱা’ কলচরগী কুহ্মৈ হৌদোকখ্রে। মহাক্না একজিবিসন অমশু য়েংখি। কুহ্মৈ অসি অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী মখাদা কর্নাতকাগী কলচর, চৎনবীশিং অমসুং পুৱারি উৎনবা পাংথোকপনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দিল্লি-কর্নাতকা সংঘনা ফজরবা হেরিতেচ মাংলোমদা পুখৎলক্লি। লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী অমৃত মহোৎসব পাংথোকপা মতম অসিদা দিল্লি-কর্নাতকা সংঘগী ৭৫শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমশিং পাংথোক্লি। ঐখোয়না চহি ৭৫গী মমাঙদা ওইরম্বা ফিবমশিং অদু নৈনবা মতমদা কনাগুম্বা অমনা শিবা নাইদ্রবা ভারতকী থৱায় অদু উবা ফংগনি। কর্নাতকা সংঘ লিংখৎপা অসি লৈবাক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মীয়ামগী অচেৎপা ৱাখল্লোন অদুগী খুদম্নি অমসুং অমৃত কাল হৌরকপা মতমদা মীয়ামগী কৎথোকপা অমসুং থৌনা অদু উবা ফংলে। কর্নাতকা সংঘগী চহি ৭৫শুবা খোঙচৎ অসি শরুক য়াখিবা খুদিংমক থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কর্নাতকা য়াওদনা ভারতকী শক্তম, চৎনবশিং অমসুং অনিংবশিং মশক তাকপা ঙম্লোই।‘পৌরানিক কাল’দা হনুমানগী থৌদাং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থায়না মমাংঙৈদগী হৌনা, ভারত্তা কর্নাতকানা হনুমানগী থৌদাং লৌদুনা লাক্লি। করিগুম্বা য়াম্না মরুওইবা থবক অমা অয়োধ্যাদগী হৌরগা রামেশ্বারম ফাওবা য়ৌরকপদা, থবক অদু কর্নাতকা য়ৌরবা মতমদা মপাঙ্গল কনখৎলকই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ময়াই থংবা যুগতা মপান লৈবাক্তগী লান্দারকপশিংনা লৈবাক অসি মাংহন-তাকহনখি অমসুং সোমনাথগুম্বা সিবলিঙ্গশিং মাঙহনখি। লাইনিংবশিং হায়বদি দেবারা দসিম্যায়া, মাদারা চেন্নাইয়া, দোহারা কাক্কাইয়া অমসুং ভাগবন বসাবেশ্বারানা মখোয়গী লাইনিংগা লোয়ন্না মীয়ামগা লৈমিন্নখি। লান্মীশিং হায়বদি রানি অবকা, ওনাকে ওবাভ, রানি চেন্নমা, ক্রান্তিবির শঙ্গোলি রয়ান্নানা মপান লৈবাক্কী শক্তিশিং মায়োক্নখি। নিংতম্লবা মতুংদা, কর্নাতকাগী শক্নাইরবশিংনা মখাদা তানা ভারতকী ইনোৎ হাপখি।
এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী লাইৱা হিংহনবগীদমক কর্নাতকাগী মীয়াম থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কবি কুভেম্পুনা ‘নারা গীথে’দা লৈবাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফজনা ফোঙদোকখি। ঈশৈ অসিদা ভারতকী সভেত্য মশক তাকখি অমসুং কর্নাতকানা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংশিং ফোংদোকখি। ঈশৈ অসিগী নুঙগী ৱাহন্থোক ঐখোয়না খঙবা মতমদা, ঐখোয়না এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী মরুওইবা অদুশু খঙলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জি-২০গুম্বা মালেমগী লুপ অমগী প্রসিদেন্দ ওইবা মতমদা গনতন্ত্রগী মমাগী ফিদমশিংনা ভারত লমজিংলি। ‘অনুভাব মান্তপা’গী খুৎথাংদা ভাগবান বাস্বেশ্বারাগী গনতন্ত্রিক ওইবা পাউতাকশিং অদু ভারতকীদমক মশেক মঙাল অমনি। লোন কয়াদা মহাক্কী ৱাশকশিংগী খোমজিনবা লাইরিক অমা অমসুং ভাগবান বাস্বেশ্বারাগী মীতম অমা লন্দন্দা শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখিবা অদুদা অপেনবা পোকই। মসি কর্নাতকাগী ফিদমশিং শিবা নাইদবগী খুদম্নি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি কর্নাতকা অসি চৎনবীশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদম অমনি। রাজ্য অসিগী পুৱারি ওইরবা কলচর অমসুং অনৌবা মতমগী আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সশু লৈরি। জর্মনগী চান্সেলর ওলাফ স্কোলজগা ঙসি ৱারি শানবদা মহাক্কী মথংগী থৌরম হয়েং বেঙ্গালুরুদা পাংথোক্কনি হায়না পাউদম্লকপদা অপেনবা ফাওই। বেঙ্গালুরুদা জি-২০গী মরুওইবা মীফম অমা পাংথোক্লি। মহাক্কা উনবা মালেমগী দেলিগেদশিংদা ভারতকী অরিবা অমসুং অনৌবা শক্তমশিং উৎনবা মহাক্না হোৎনৈ।
মহাক্না হায়খি চৎনবী অমসুং তেক্নোলোজি অসি অনৌবা ভারতকী লমচৎ-শাজৎশিংনি। চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচ অমসুং চাউখৎপা অমসুং চৎনবীশিংগা লোয়ন্না লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিল্লি। অতোপ্পা অমদা, ভারতনা মসিগী অরিবা লাইশঙশিং অমসুং কলচরগী মফমশিং হিঙ্গৎহল্লি, অতোপ্পা অমদা, লৈবাক অসি দিজিতেল পেমেন্তশিংদা মালেমগী মকোক্নি। ঙসিদি ভারতনা চহিচা কয়া শুরবা লৈবাক অসিদগী হুরানখিবা কলাগী পোৎলমশিং অমসুং মীতমশিং অমুক হন্না পুরক্লে অমসুং রেকোর্দ ওইনা এফ.দি.আইশু পুরক্লে। মসি চাউখৎলবা লৈবাক অমগী ঐখোয়গী পান্দম ফংনবা অনৌবা ভারত অমগী চাউখৎপগী লম্বীনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি কর্নাতকা চাউখৎপা হায়বসি লৈবাক অসিগী অমসুং কর্নাতকা সরকারগী মরুওইবা পান্দম্নি। ২০০৯-২০১৪গী মরক্তা কেন্দ্রনা কর্নাতকাদা লুপা করোর লিশিং ১১ পীখ্রে, অদুগা ২০১৯-২০২৩দা লুপা করোর লিশিং ৩০ পীখ্রে।২০০৯-২০১৪গী মরক্তা চহি মঙাদা কর্নাতকানা রেলৱেজ প্রোজেকশিংদা লুপা কোরোর লিশিং ৪ ফংখি, অদুগা চহি অসিগী বজেত খক্তদা কর্নাতকাগী রেল ইনফ্রাগী লুপা করোর লিশিং ৭ ফংখি। হায়রিবা চহি ৫গী মতম অদুদা কর্নাতকাদা নেসনেল হায়ৱেশিংগী লুপা করোর লিশিং ৬ ফংখি, হৌখিবা চহি ৯দা রাজ্য অসিগী হায়ৱেশিংগী কর্নাতকানা চহি খুদিংগী লুপা করোর লিশিং ৫ ফংখি। মতম কয়াগী মমাঙদগী তান্দুনা লাক্লবা ভাদ্রা প্রোজেক হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ৭৫ অসিদা দিল্লি-কর্নাতকা সংঘনা চাউখৎপা অমসুং লৌশিংগী লমদা মরুওইবা মাইপাকপা কয়া পুরকখ্রে। অমৃত কালগী মতমদা মরুওইবা থবক কয়া পাংথোক্কদবনি অমসুং মথং চহি ২৫ অসি দিল্লি-কর্নাতকা সংঘগী চহিশিংনি। কন্নারা লোনগী ফজবা অমসুং মসিগী ইনাকখুল্লবা সাহিত্য মীয়ামদা খঙহন্নবা কেন্দ্রনা মীৎয়েং চঙগদবনি। কন্নারা লোন পাবা মশিং য়াম্না লৈরে অমসুং পব্লিসরশিংনা নুংঙাইবা লাইরিক অমা ফোংখিবা চয়োল খরগী মতুংদা অমুক হন্না নম্বা দরকার ওইখি।
কলাগী লমদা কর্নাতকাগী তোমথিন ঙানবা মাইপাকপশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঈশৈগী লমদা কামসালেদগী হৌরগা কর্নাতিক স্তাইল ফাওবা, অমসুং ভারতনাত্যমদগী হৌরগা যক্ষগান ফাওবা কর্নাতকাগী ইনাকখুল্লবা ক্লাসিকেল অমসুং পোপুলার আর্তস ফোর্মশিং লৈরি। হায়রিবা আর্তস ফোর্মশিং অসি য়োকখৎনবা কর্নাতকা সংঘনা থবক কয়া পায়খৎলিবা অসিগীদমক থাগৎলি। অসিগুম্বা থৌরমশিংদা দিল্লিদা লৈবা কন্নারাগী ইমুংশিংনা কন্নারা নত্তবা ইমুংশিং পুরক্নবা হোৎনগদবনি।কন্নারা কলচর উৎপা ফিল্মশিং কন্নারা খঙদবা ভাবকশিংনা য়াম্না পাম্নরে অমসুং কর্নাতকাগী মরমদা হেন্না খঙনিংবা অমা ফাওহল্লে। মসিগী অপাম্বা অসি পীনবা হোৎনগদবনি। কলাকারশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিং নেসনেল ৱার মেমোরিএল, প্রধানমন্ত্রী সংগ্রাহলয় অমসুং কর্তব্য পথ য়েংনবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখি।
মালেম শীনবা থুংনা পাংথোক্লিবা ‘মালেমগী মিল্লেতশিংগী চহি’গী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কর্নাতকা অসি ভারতকী মিল্লেতশিংগী ময়োলনি। শ্রী অন্ন রাগি অসি কর্নাতকাগী কলচর অমসুং খুন্নাই মশক তাক্নবা শরুক অমনি। য়েদ্দুরাপ্পাজিগী মতমদগী হৌনা ‘শ্রী ধনয়া’ য়োকখৎনবা থৌরম কয়া পাংথোক্তুনা লাক্লি। লৈবাক শীনবা থুংনা কন্নারা মীয়ামগী মতুংই ইল্লক্লে অমসুং মহৈ-মরোং অসি ‘শ্রী অন্ন’ হায়না কৌনবা হৌরে। মালেম শীনবা থুংনা শ্রী অন্নগী কান্নবা খঙলে অমসুং মসি পাম্নবা হেনগৎলকপদগী কর্নাতকাগী লৌমীশিং তশেংনা কান্নবা ফংলগনি।
লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০৪৭দা লৈবাক অসি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরকপা মতমদা ভারতনা নিংতম্বা চহি ১০০ মপুংফারগনি। লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ১০০শুরকপা মতমদা ভারতকী অমৃত কালদা দিল্লি-কর্নাতকা সংঘনা পাংথোকখিবা থবকশিংশু খন্নগদবনি।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর প্রালহাদ জোসি, কর্নাতকাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী বাসবরাজ বোম্মাই, অদিচুনচানাগিরি মত্তগী শ্বামিজি শ্রী নিরমালনানন্দানাথ, সেলেব্রেসন কম্মিতিগী প্রসিদেন্দ শ্রী সি.তি রবি অমসুং দিল্লি কর্নাতকা সংঘগী প্রসিদেন্দ শ্রী সি.এম নাগরাজ শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীগী ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’ পান্দমগী মখাদা, কর্নাতকাগী কলচর, চৎনবীশিং অমসুং পুৱারি উৎনবা ‘বরিসু কন্নারা দিম দিমাৱা’ কলচরেল ফেস্তিবেল পাংথোকপনি। ফেস্তিবেল অসি অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী মখাদা পাংথোকপনি অমসুং মসিনা জগোয়, ঈশৈ, দ্রামা অমসুং শৈরেংগী খুৎথাংদা কর্নাতকাগী কলচরেল হেরিতেচ উৎনবা কলাকার চা কয়াদা খুদোংচাবা অমা পীগনি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates ‘Barisu Kannada Dim Dimava’, Amrit Mahotsav of Delhi-Karnataka Sangha at Talkatora Stadium in New Delhi
“The identity, traditions and inspirations of India cannot be defined without the contributions of Karnataka”
“From Ancient times, Karnataka has played the role of Hanuman in India”
“If any epoch-changing mission starts from Ayodhya and goes to Rameshwaram, then it gets strength only in Karnataka”
“Democratic teachings of Lord Basveshwara through ‘Anubhava Mantapa’ are like a ray of light for India”
“Karnataka is the land of traditions and technology. It has historical culture as well as modern artificial intelligence”
“Between 2009-2014 Karnataka received 4 thousand crores in railway projects in five years, whereas, only this year’s Budget has allocated 7 thousand crores for Karnataka Rail infra”
“Films depicting Kannada culture got very popular among non-Kannadiga audiences and created a desire to know more about Karnataka. This desire needs to be leveraged”
25 FEB 2023 7:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the ‘Barisu Kannada Dim Dimava’ cultural festival at Talkatora Stadium in New Delhi today. He also took a walkthrough of the exhibition. The festival is held under the aegis of Azadi Ka Amrit Mahotsav and celebrates Karnataka's culture, traditions and history.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the Delhi-Karnataka Sangh is taking forward the glorious heritage. He remarked that the 75th-anniversary celebrations of the Delhi Karnataka Sangh are taking place at a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of 75 years of independence. The Prime Minister said that one can witness the immortal soul of India when we analyse the circumstances from 75 years ago. “Establishment of Karnataka Sangh is proof of people’s determination to strengthen the nation during its first few years and today, at the start of Amrit Kaal that dedication and energy are visible in the same measure”, he said. He complimented everyone who was part of this 75-year journey of Karnataka Sangh.
“The identity, traditions and inspirations of India cannot be defined without the contributions of Karnataka”, the Prime Minister said. Drawing the analogy to the role of Hanuman in the ‘Pauranik Kaal’, the Prime Minister underlined that Karnataka has played a similar role for India and said that even though the epoch-changing mission started in Ayodhya and ended in Rameswarm, it got its strength from Karnataka.
The Prime Minister also referred to the medieval period when invaders were ravaging the country and destroying Shivalingas like Somnath, it was saints like Devara Dasimayya, Madara Chennaiah, Dohara Kakkaiah, and Bhagwan Basaveshwara who associated people with their faith. Similarly, warriors like Rani Abbakka, Onake Obavva, Rani Chennamma, Krantiveera Sangolli Rayanna faced the foreign powers. Post Independence, the Prime Minister said, dignitaries from Karnataka continued to inspire India.
The Prime Minister lauded the people of Karnataka for living the mantra of Ek Bharat Shreshtha Bharat. He talked about ‘Naada Geethe’ by the Poet Kuvempu and praised the national feelings beautifully expressed in the revered song. “In this song, the civilization of India is depicted and the roles and importance of Karnataka are described. When we understand the spirit of this song, we also get the crux of Ek Bharat Shreshtha Bharat”, he said.
The Prime Minister remarked that India is guided by the ideals of the Mother of Democracy when it is presiding over a global organisation like G-20. He said that the vows and democratic sermons of Lord Basveshwara through ‘Anubhava Mantapa’ are like a ray of light for India. The Prime Minister expressed delight at getting the opportunity to inaugurate the idol of Lord Basveshwara along with a compilation of his vows in several languages in London. “This is proof of the immortality of Karnataka’s ideology and its effects”, the Prime Minister remarked.
“Karnataka is the land of traditions and technology. It has historical culture as well as modern artificial intelligence”, the Prime Minister remarked. The Prime Minister recalled meeting the German Chancellor, Mr Olaf Scholz earlier in the day and expressed delight that his next programme is taking place in Bengaluru tomorrow. He informed that an important G20 meeting is also taking place in Bengaluru. The Prime Minister said that he strives to showcase both the ancient and modern sides of India to any international delegate that he meets. He reiterated that tradition and technology are the temperaments of New India. He said that the country is moving forward together with development and heritage, and progress and traditions. He emphasized that on the one hand, India is reviving its ancient temples and cultural centers, while on the other, it is also the world leader in digital payments. He underlined that the India of today is bringing back its stolen idols and artefacts from abroad that are centuries old while it is also bringing in record FDI. “This is the development path of new India which will lead us to the goal of a developed nation”, the Prime Minister said.
The Prime Minister emphasized that “Today the development of Karnataka is a top priority for the country, and for the Government of Karnataka.” He informed that between 2009-2014, 11 thousand crore rupees were given by the Center to Karnataka, whereas, from 2019-2023 till now 30 thousand crore rupees have been sent. Between 2009-2014 Karnataka received 4 thousand crores in railway projects whereas only this year’s Budget has allocated 7 thousand crores for Karnataka Rail infra. National highways in Karnataka received 6 thousand crores during those 5 years whereas, in the past 9 years, Karnataka received 5 thousand crores investment every year for its highways. The Prime Minister said that the current government is fulfilling the long pending demand for the Bhadra Project and all this development is fast changing the face of Karnataka.
The Prime Minister said that the 75 years of the Delhi Karnataka Sangh have brought forward many important moments of growth, achievement and knowledge. Emphasizing the importance of the next 25 years, the Prime Minister highlighted the significant steps that can be taken in the Amrit Kaal and the next 25 years of the Delhi Karnataka Sangh. He underlined that the central focus should be kept on knowledge and art and highlighted the beauty of the Kannada language and its rich literature. He also informed that the number of readers of the Kannada language is very high and the publishers have to reprint a good book within a few weeks of its publishing.
The Prime Minister dwelled on Karnataka’s extraordinary achievements in the field of art and noted that Karnataka is rich in both the classical and popular arts from Kamsale to Carnatic style of music, and from Bharatnatyam to Yakshagaan. Praising the efforts of the Karnataka Sangh to popularise these art forms, the Prime Minister stressed the need to take these efforts to the next level and asked the Delhi Kannadiga families to try and bring non-Kannadiga families to such events. The Prime Minister said that some films that depicted Kannada culture got very popular among non-Kannadiga audiences and created a desire to know more about Karnataka. “This desire needs to be leveraged”, he said. The Prime Minister requested the visiting artists and scholars to visit the National War Memorial, Pradhanmantri Sangrahalaya and Karavya Path.
The Prime Minister also touched upon ‘The International Year of Millets’ being celebrated all over the world and said that Karnataka has been the main center of Indian Millets i.e. 'Shri Dhanya'. “Shri Anna Ragi is a part of the culture and social identity of Karnataka”, the Prime Minister said as he highlighted the programmes initiated for the promotion of ‘Shri Dhanya’ in Karnataka since Yeddyurappa ji’s time. He underlined that the whole country is following the path of Kannadigas and has started calling coarse cereals ‘Shri Anna’. Noting that the entire world is recognizing the benefits of Shri Anna, he pointed out that its demand is going to get a boost in the times to come, thereby greatly benefitting farmers of Karnataka.
Concluding the address, the Prime Minister said that when India completes 100 years of its independence as a developed nation in 2047, the contributions of Delhi Karnataka Sangh in the glorious Amrit Kaal of India will also be discussed as it will also enter its hundredth year.
Union Minister Pralhad Joshi, Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Swamiji of Adichunchanagiri Mutt, Shri Nirmalananandanatha, President of the Celebration Committee, Shri CT Ravi and President of Delhi Karnataka Sangha, Shri C. M. Nagaraja were present on the occasion among others.
Background
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’, the ‘Barisu Kannada Dim Dimava’ cultural festival is being organized to celebrate Karnataka's culture, traditions and history. The festival is held under the aegis of Azadi Ka Amrit Mahotsav and will provide an opportunity for hundreds of artists to showcase Karnataka cultural heritage through dance, music, drama, poetry etc.