ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ତାଲକାଟୋରା ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଦିଲ୍ଲୀ-କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସଂଘର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ " ବାରିସୁ କନ୍ନଡ ଡିମ ଡିମାଭା” କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଅବଦାନ ବିନା ଭାରତର ପରିଚୟ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରେରଣାକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ”
“ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଭାରତରେ ହନୁମାନ ଭୂମିକାରେ ଅଭିନୟ କରୁଛି”
“ଯଦି କୌଣସି ଯୁଗ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ମିଶନ ଅଯୋଧ୍ୟା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ରାମେଶ୍ୱରାମକୁ ଯାଏ, ତେବେ ଏହା କେବଳ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଶକ୍ତି ପାଇବ”
“ଅନୁଭବ ମନ୍ତାପା ମାଧ୍ୟମରେ ଭଗବାନ ବାସଭେଶ୍ୱରଙ୍କ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶିକ୍ଷା ଭାରତ ପାଇଁ ଆଲୋକର କିରଣ ପରି”
“କର୍ଣ୍ଣାଟକ ହେଉଛି ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଭୂମି । ଏହାର ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଆଧୁନିକ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି”
“୨୦୦୯-୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଥିଲାବେଳେ କେବଳ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ପାଇଁ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି”
“କନ୍ନଡ ସଂସ୍କୃତିର ଚିତ୍ରଣ କରୁଥିବା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଅଣ-କନ୍ନଡିଗା ଦର୍ଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବେଶ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ଏହି ଇଚ୍ଛାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ”
25 FEB 2023 7:55PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ତାଲକାଟୋରା ଷ୍ଟାଡିୟମରେ "ବାରିସୁ କନ୍ନଡ ଡିମ ଡିମାଭା” ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଏହି ପର୍ବ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଇତିହାସକୁ ପାଳନ କରିଥାଏ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ-କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସଂଘ ଗୌରବମୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି । ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସଂଘର ୭୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଘଟୁଛି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବୁ ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଅମର ଆବେଗକୁ ସାକ୍ଷୀ କରାଯାଇପାରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସଂଘର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି ଏହାର ପ୍ରଥମ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ଆଜି ଅମୃତ କାଳର ଆରମ୍ଭରେ ଦେଶକୁ ମଜବୁତ଼ କରିବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କର ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ । କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସଂଘର ଏହି ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଅବଦାନ ବିନା ଭାରତର ପରିଚୟ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରେରଣାକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ, ‘ପୌରାଣିକ କାଳ’ ରେ ହନୁମାନଙ୍କ ଭୂମିକାର ଅନୁରୂପ ଚିତ୍ର ଆଙ୍କି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁଗ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ମିଶନ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ରାମେଶ୍ୱରରେ ଶେଷ ହେବ ଏହା କର୍ଣ୍ଣାଟକରୁ ଶକ୍ତି ପାଇବ ।
ମଧ୍ୟଯୁଗୀୟ ସମୟ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ ଦେଶକୁ ଧ୍ୱଂସ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସୋମନାଥଙ୍କ ପରି ଶିବଲିଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ନଷ୍ଟ କରୁଥିଲେ, ଏହା ଦେବରା ଦାସୀମାୟା, ମଦାରା ଚେନ୍ନାହା, ଦୋହାରା କକ୍କାହା, ଏବଂ ଭଗବାନ୍ ବାସଭେଶ୍ୱରଙ୍କ ଭଳି ସାଧୁ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେହିଭଳି ରାଣୀ ଅବ୍ୱକ୍କା, ଓନାକେ ଓବାଭା, ରାଣୀ ଚେନ୍ନାମ୍ମା, କ୍ରାନ୍ତିବୀର ସାଙ୍ଗୋଲୀ ରାୟନା ଭଳି ଯୋଦ୍ଧାମାନେ ବିଦେଶୀ ଶକ୍ତିର ସାମ୍ନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଭାରତକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇ ଚାଲିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଥିବାରୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କବି କୁଭେମ୍ପୁଙ୍କ "ନାଦ ଗିଥେ” ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ଗୀତରେ ଜାତୀୟ ଭାବନାକୁ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହି ଗୀତରେ ଭାରତର ସଭ୍ୟତା ଚିତ୍ରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଭୂମିକା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଗୀତର ଆବେଗକୁ ବୁଝିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ମୂଳ ମଧ୍ୟ ପାଇଥାଉ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଜି -୨୦ ପରି ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂଗଠନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରୁଥିବାବେଳେ ଗଣତନ୍ତର ମାତା ଆଦର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ଅନୁଭବ ମନ୍ତାପା” ମାଧ୍ୟମରେ ଭଗବାନ ବାସଭେଶ୍ୱରଙ୍କ ଶପଥ ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଉପଦେଶ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଲୋକର କିରଣ ସଦୃଶ । ଲଣ୍ଡନରେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ତାଙ୍କ ଶପଥ ସଂକଳନ ସହିତ ପ୍ରଭୁ ବାସଭେଶ୍ୱରଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତି ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଆଦର୍ଶର ଅମରତା ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଏହାର ପ୍ରମାଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ହେଉଛି ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଭୂମି । ଏହାର ଆଧୁନିକ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ସହିତ ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କୃତି ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିନକ ପୂର୍ବରୁ ଜର୍ମାନ ଚାନସେଲର ଶ୍ରୀ ଓଲାଫ ସ୍କୋଲଜଙ୍କୁ ଭେଟିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ତାଙ୍କର ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ବୋଲି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜି୨୦ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ସାକ୍ଷାତ କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କୁ ଭାରତର ଉଭୟ ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପାଶ୍ୱର୍କୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହେଉଛି ନୂଆ ଭାରତର ସ୍ୱଭାବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତ ଏହାର ପ୍ରାଚୀନ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରୁଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ବିଶ୍ୱରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଅଟେ । ସେ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ବିଦେଶରୁ ଚୋରି ହୋଇଥିବା ପ୍ରତିମା ଏବଂ କଳାକୃତି ଫେରାଇ ଆଣିଛି ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ଏଫଡିଆଇ ଆଣିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତର ବିକାଶ ପଥ ଯାହା ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିକାଶ ଦେଶ ତଥା କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୯-୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ୧୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଥିବାବେଳେ ୨୦୧୯-୨୦୨୩ ରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି । ୨୦୦୯-୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଥିବାବେଳେ କେବଳ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୭ ହଜାର କୋଟି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଜାତୀୟ ରାଜପଥଗୁଡିକ ସେହି ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଥିବାବେଳେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏହାର ରାଜପଥ ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୫ ହଜାର କୋଟି ନିବେଶ ପାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଭଦ୍ରା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ବିଚାରାଧୀନ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସବୁ ବିକାଶ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଚେହେରାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳାଇ ଦେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସଂଘର ୭୫ ବର୍ଷ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସଫଳତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆଣିଛି । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ମହତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତ କାଳ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସଂଘର ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜ୍ଞାନ ଏବଂ କଳା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ କନ୍ନଡ ଭାଷାର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ତଥା ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ସାହିତ୍ୟକୁ ଆଲୋକିତ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କନ୍ନଡ ଭାଷାର ପାଠକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ଅଧିକ ଏବଂ ପ୍ରକାଶକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ପ୍ରକାଶନ ହେବାର କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଭଲ ପୁସ୍ତକ ପୁନଃ ମୁଦ୍ରଣ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକର କଳା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସାଧାରଣ ସଫଳତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଉଭୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ତଥା ଲୋକପ୍ରିୟ କଳାରେ କାମସାଲେ ଠାରୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକି ସଙ୍ଗୀତ ଶୈଳୀ ଏବଂ ଭାରତନାଟ୍ୟମ୍ ଠାରୁ ଯକ୍ଷଗାନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୃଦ୍ଧ । ଏହି କଳା ରୂପକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସଂଘର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ଆଣିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି କହିଥିଲେ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ କନ୍ନଡିଗା ପରିବାରକୁ ଅଣ-କନ୍ନଡିଗା ପରିବାରକୁ ଏଭଳି ଘଟଣାରେ ଆଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କନ୍ନଡ ସଂସ୍କୃତିର ଚିତ୍ରଣ କରିଥିବା କିଛି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଅଣ-କନ୍ନଡିଗା ଦର୍ଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବେଶ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ଏହି ଇଚ୍ଛାକୁ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭ୍ରମଣକାରୀ କଳାକାର ଏବଂ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା "ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ମିଲେଟ ବର୍ଷ” ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମତ ରଖି କହିଛନ୍ତି ଯେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ମିଲେଟର ମୁଖ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥାତ୍‍ ‘ଶ୍ରୀ ଧନ୍ୟ' । ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ରାଗି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସାମାଜିକ ପରିଚୟର ଏକ ଅଂଶ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୟେଦୁରପ୍ପା ଜୀଙ୍କ ସମୟରୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଶ୍ରୀ ଧନ୍ୟର ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ କନ୍ନଡିଗାସର ପଥ ଅନୁସରଣ କରୁଛି ଏବଂ ସାଧାରଣ ଶସ୍ୟକୁ "ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ” କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନର ଲାଭକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଥିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଚାହିଦା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା କର୍ଣ୍ଣାଟକର କୃଷକମାନେ ବହୁଳ ଭାବେ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ୨୦୪୭ ମସିହାରେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଅମୃତ କାଳରେ ଦିଲ୍ଲୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସଂଘର ଅବଦାନ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହେବ କାରଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଶତବାର୍ଷିକୀରେ ପ୍ରବେଶ କରିବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦ ଯୋଶୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବାସଭରାଜ ବୋମ୍ମାଇ, ଆଦିଚୁଞ୍ଚନଗିରି ମଠର ସ୍ୱାମୀଜୀ, ଉତ୍ସବ ସମିତିର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ର୍ନିମଳାନନ୍ଦନାଥ, ଶ୍ରୀ ସିଟି ରବି ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସଂଘର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ସି ଏମ ନାଗାରାଜା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ "ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ” ର ଦର୍ଶନ ଅନୁଯାୟୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଇତିହାସକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ‘ବାରିସୁ କନ୍ନଡ ଡିମ ଡିମାଭା' ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଏହି ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଏବଂ ନୃତ୍ୟ, ସଙ୍ଗୀତ, ନାଟକ, କବିତା ଇତ୍ୟାଦି ମାଧ୍ୟମରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଶହ ଶହ କଳାକାରଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates ‘Barisu Kannada Dim Dimava’, Amrit Mahotsav of Delhi-Karnataka Sangha at Talkatora Stadium in New Delhi
“The identity, traditions and inspirations of India cannot be defined without the contributions of Karnataka”
“From Ancient times, Karnataka has played the role of Hanuman in India”
“If any epoch-changing mission starts from Ayodhya and goes to Rameshwaram, then it gets strength only in Karnataka”
“Democratic teachings of Lord Basveshwara through ‘Anubhava Mantapa’ are like a ray of light for India”
“Karnataka is the land of traditions and technology. It has historical culture as well as modern artificial intelligence”
“Between 2009-2014 Karnataka received 4 thousand crores in railway projects in five years, whereas, only this year’s Budget has allocated 7 thousand crores for Karnataka Rail infra”
“Films depicting Kannada culture got very popular among non-Kannadiga audiences and created a desire to know more about Karnataka. This desire needs to be leveraged”
25 FEB 2023 7:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the ‘Barisu Kannada Dim Dimava’ cultural festival at Talkatora Stadium in New Delhi today. He also took a walkthrough of the exhibition. The festival is held under the aegis of Azadi Ka Amrit Mahotsav and celebrates Karnataka's culture, traditions and history.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the Delhi-Karnataka Sangh is taking forward the glorious heritage. He remarked that the 75th-anniversary celebrations of the Delhi Karnataka Sangh are taking place at a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of 75 years of independence. The Prime Minister said that one can witness the immortal soul of India when we analyse the circumstances from 75 years ago. “Establishment of Karnataka Sangh is proof of people’s determination to strengthen the nation during its first few years and today, at the start of Amrit Kaal that dedication and energy are visible in the same measure”, he said. He complimented everyone who was part of this 75-year journey of Karnataka Sangh.
“The identity, traditions and inspirations of India cannot be defined without the contributions of Karnataka”, the Prime Minister said. Drawing the analogy to the role of Hanuman in the ‘Pauranik Kaal’, the Prime Minister underlined that Karnataka has played a similar role for India and said that even though the epoch-changing mission started in Ayodhya and ended in Rameswarm, it got its strength from Karnataka.
The Prime Minister also referred to the medieval period when invaders were ravaging the country and destroying Shivalingas like Somnath, it was saints like Devara Dasimayya, Madara Chennaiah, Dohara Kakkaiah, and Bhagwan Basaveshwara who associated people with their faith. Similarly, warriors like Rani Abbakka, Onake Obavva, Rani Chennamma, Krantiveera Sangolli Rayanna faced the foreign powers. Post Independence, the Prime Minister said, dignitaries from Karnataka continued to inspire India.
The Prime Minister lauded the people of Karnataka for living the mantra of Ek Bharat Shreshtha Bharat. He talked about ‘Naada Geethe’ by the Poet Kuvempu and praised the national feelings beautifully expressed in the revered song. “In this song, the civilization of India is depicted and the roles and importance of Karnataka are described. When we understand the spirit of this song, we also get the crux of Ek Bharat Shreshtha Bharat”, he said.
The Prime Minister remarked that India is guided by the ideals of the Mother of Democracy when it is presiding over a global organisation like G-20. He said that the vows and democratic sermons of Lord Basveshwara through ‘Anubhava Mantapa’ are like a ray of light for India. The Prime Minister expressed delight at getting the opportunity to inaugurate the idol of Lord Basveshwara along with a compilation of his vows in several languages in London. “This is proof of the immortality of Karnataka’s ideology and its effects”, the Prime Minister remarked.
“Karnataka is the land of traditions and technology. It has historical culture as well as modern artificial intelligence”, the Prime Minister remarked. The Prime Minister recalled meeting the German Chancellor, Mr Olaf Scholz earlier in the day and expressed delight that his next programme is taking place in Bengaluru tomorrow. He informed that an important G20 meeting is also taking place in Bengaluru. The Prime Minister said that he strives to showcase both the ancient and modern sides of India to any international delegate that he meets. He reiterated that tradition and technology are the temperaments of New India. He said that the country is moving forward together with development and heritage, and progress and traditions. He emphasized that on the one hand, India is reviving its ancient temples and cultural centers, while on the other, it is also the world leader in digital payments. He underlined that the India of today is bringing back its stolen idols and artefacts from abroad that are centuries old while it is also bringing in record FDI. “This is the development path of new India which will lead us to the goal of a developed nation”, the Prime Minister said.
The Prime Minister emphasized that “Today the development of Karnataka is a top priority for the country, and for the Government of Karnataka.” He informed that between 2009-2014, 11 thousand crore rupees were given by the Center to Karnataka, whereas, from 2019-2023 till now 30 thousand crore rupees have been sent. Between 2009-2014 Karnataka received 4 thousand crores in railway projects whereas only this year’s Budget has allocated 7 thousand crores for Karnataka Rail infra. National highways in Karnataka received 6 thousand crores during those 5 years whereas, in the past 9 years, Karnataka received 5 thousand crores investment every year for its highways. The Prime Minister said that the current government is fulfilling the long pending demand for the Bhadra Project and all this development is fast changing the face of Karnataka.
The Prime Minister said that the 75 years of the Delhi Karnataka Sangh have brought forward many important moments of growth, achievement and knowledge. Emphasizing the importance of the next 25 years, the Prime Minister highlighted the significant steps that can be taken in the Amrit Kaal and the next 25 years of the Delhi Karnataka Sangh. He underlined that the central focus should be kept on knowledge and art and highlighted the beauty of the Kannada language and its rich literature. He also informed that the number of readers of the Kannada language is very high and the publishers have to reprint a good book within a few weeks of its publishing.
The Prime Minister dwelled on Karnataka’s extraordinary achievements in the field of art and noted that Karnataka is rich in both the classical and popular arts from Kamsale to Carnatic style of music, and from Bharatnatyam to Yakshagaan. Praising the efforts of the Karnataka Sangh to popularise these art forms, the Prime Minister stressed the need to take these efforts to the next level and asked the Delhi Kannadiga families to try and bring non-Kannadiga families to such events. The Prime Minister said that some films that depicted Kannada culture got very popular among non-Kannadiga audiences and created a desire to know more about Karnataka. “This desire needs to be leveraged”, he said. The Prime Minister requested the visiting artists and scholars to visit the National War Memorial, Pradhanmantri Sangrahalaya and Karavya Path.
The Prime Minister also touched upon ‘The International Year of Millets’ being celebrated all over the world and said that Karnataka has been the main center of Indian Millets i.e. 'Shri Dhanya'. “Shri Anna Ragi is a part of the culture and social identity of Karnataka”, the Prime Minister said as he highlighted the programmes initiated for the promotion of ‘Shri Dhanya’ in Karnataka since Yeddyurappa ji’s time. He underlined that the whole country is following the path of Kannadigas and has started calling coarse cereals ‘Shri Anna’. Noting that the entire world is recognizing the benefits of Shri Anna, he pointed out that its demand is going to get a boost in the times to come, thereby greatly benefitting farmers of Karnataka.
Concluding the address, the Prime Minister said that when India completes 100 years of its independence as a developed nation in 2047, the contributions of Delhi Karnataka Sangh in the glorious Amrit Kaal of India will also be discussed as it will also enter its hundredth year.
Union Minister Pralhad Joshi, Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Swamiji of Adichunchanagiri Mutt, Shri Nirmalananandanatha, President of the Celebration Committee, Shri CT Ravi and President of Delhi Karnataka Sangha, Shri C. M. Nagaraja were present on the occasion among others.
Background
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’, the ‘Barisu Kannada Dim Dimava’ cultural festival is being organized to celebrate Karnataka's culture, traditions and history. The festival is held under the aegis of Azadi Ka Amrit Mahotsav and will provide an opportunity for hundreds of artists to showcase Karnataka cultural heritage through dance, music, drama, poetry etc.