প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৪১ তম প্ৰগতি বাৰ্তালাপত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সভাপতিত্ব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪১,৫০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ১৩ খন ৰাজ্যত বিস্তৃত নটা মুখ্য আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি পৰ্টেল ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মিছন অমৃত সৰোবৰৰ পৰ্যালোচনা কৰে; সকলো মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰক বাৰিষা আৰম্ভ হোৱাৰ আগতে অমৃত সৰোবৰৰ কাম মিছন মোডত সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে
22 FEB 2023 7:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পূৰ্বে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি সক্ৰিয় শাসন আৰু সময়মতে ৰূপায়ণৰ বাবে আইচিটি আধাৰিত মাল্টি-মডেল প্লেটফৰ্ম প্ৰগতিৰ ৪১ তম সংস্কৰণৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে।
বৈঠকত নটা মুখ্য আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়। নটা প্ৰকল্পৰ ভিতৰত তিনিটা প্ৰকল্প আছিল পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ৰ, দুটা প্ৰকল্প ৰে'ল মন্ত্ৰালয়ৰ আৰু এটাকৈ প্ৰকল্প আছিল শক্তি মন্ত্ৰালয়, কয়লা মন্ত্ৰালয়, পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয় আৰু স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ। এই নটা প্ৰকল্পৰ মুঠ ব্যয় হৈছে ৪১,৫০০ কোটি টকাৰ অধিক আৰু ১৩ খন ৰাজ্য যেনে ছত্তীশগড়, পঞ্জাৱ, বিহাৰ, মধ্য প্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ, ঝাৰখণ্ড, কেৰালা, কৰ্ণাটক, তামিলনাডু, অসম, গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। বৈঠকত মিছন অমৃত সৰোবৰৰ পৰ্যালোচনাও কৰা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি পৰ্টেল ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ সময়মতে প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে ভূমি অধিগ্ৰহণ, উপযোগিতা স্থানান্তৰ আৰু অন্যান্য বিষয়ৰ দ্ৰুত সমাধানৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। তেওঁ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত সঠিক সমন্বয় নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
বাৰ্তালাপৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'মিছন অমৃত সৰোবৰ'ৰ পৰ্যালোচনা কৰে। তেওঁ বিহাৰৰ কিষাণগঞ্জ আৰু গুজৰাটৰ বোটাডত ড্ৰোনৰ জৰিয়তে অমৃত সৰোবৰ স্থানসমূহৰ বাস্তৱ সময়ৰ দৃশ্যও গ্ৰহণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰক বাৰিষা আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে অমৃত সৰোবৰৰ কাম মিছন মোডত সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঁচনিখনৰ অধীনত ৫০,০০০ অমৃত সৰোবৰৰ লক্ষ্য সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে খণ্ড স্তৰৰ নিৰীক্ষণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
'মিছন অমৃত সৰোবৰ'ৰ অনন্য ধাৰণাটোৱে সমগ্ৰ দেশৰ জলাশয়সমূহক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে, যি ভৱিষ্যতৰ বাবে পানী সংৰক্ষণত সহায় কৰিব। অভিযানটো সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত, পানী ধাৰণ ক্ষমতাপ্ৰায় ৫০ কোটি কিউএম হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে, আনুমানিক কাৰ্বন সংগ্ৰহ প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৩২,০০০ টন হ'ব আৰু ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ ৰিচাৰ্জ বৃদ্ধি ২২ নিযুত ঘন মিটাৰতকৈ অধিক হ'ব। তদুপৰি, সম্পূৰ্ণ হোৱা অমৃত সৰোবৰসমূহ সামূহিক কাৰ্যকলাপ আৰু অংশগ্ৰহণৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত হৈছে, এনেদৰে জন ভাগীদাৰীৰ মনোভাৱ বৃদ্ধি হৈছে। অমৃত সৰোবৰৰ স্থানসমূহত স্বচ্ছতা ৰেলী, জল শপত, বিদ্যালয়ৰ শিশুৰ কাৰ্যকলাপ যেনে ৰংগোলী প্ৰতিযোগিতা, চট্ট পূজাৰ দৰে ধৰ্মীয় উৎসৱ উদযাপন আদিৰ দৰে বহুতো সামাজিক কাৰ্যকলাপৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
প্ৰগতি বৈঠকৰ সময়ত মুঠ ১৫.৮২ লাখ কোটি টকা ব্যয় হোৱা ৩২৮ টা প্ৰকল্পৰ এতিয়ালৈকে পৰ্যালোচনা কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
PM chairs 41st PRAGATI Interaction
PM reviews nine key infrastructure projects spread across 13 states having cumulative worth over Rs. 41,500 crores
PM advises on using PM GatiShakti portal for planning of infrastructure projects
PM reviews Mission Amrit Sarovar; advises all Ministries and State Governments to complete Amrit Sarovar work in mission mode before the onset of monsoon
22 FEB 2023 7:14PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the meeting of 41st edition of PRAGATI, the ICT based multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation, involving Centre and State governments, earlier today.
In the meeting, nine key infrastructure projects were reviewed. Among the nine projects, three projects were from the Ministry of Road Transport & Highways, two projects were from the Ministry of Railways and one project each was from Ministry of Power, Ministry of Coal, Ministry of Petroleum & Natural Gas and Ministry of Health & Family Welfare. These nine projects have a cumulative cost of over Rs. 41,500 crores and relate to 13 states viz., Chhattisgarh, Punjab, Bihar, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Jharkhand, Kerala, Karnataka, Tamil Nadu, Assam, Gujarat, Maharashtra and Arunachal Pradesh. Mission Amrit Sarovar was also reviewed in the meeting.
Prime Minister advised the Ministries and State Governments to use the PM GatiShakti portal for planning of infrastructure projects. He insisted on expeditious resolution of land acquisition, utility shifting and other issues for timely completion of projects. He emphasised on ensuring proper coordination between central government ministries and state governments.
During the interaction, the Prime Minister also reviewed ‘Mission Amrit Sarovar’. He also undertook real time view of Amrit Sarovar sites through drones in Kishanganj, Bihar and Botad, Gujarat. Prime Minister advised all Ministries and State Governments to complete Amrit Sarovar work in mission mode before the onset of monsoon. Prime Minister emphasised on block level monitoring for timely completion of the target of 50,000 Amrit Sarovars under the scheme.
The unique idea of ‘Mission Amrit Sarovar’ is working to rejuvenate water bodies all across the country, which will help conserve water for the future. Once the mission is completed, the expected increase in water holding capacity is going to be around 50 crore cu.m, the estimated carbon sequestration will be about 32,000 ton per year and expected increase in ground water recharge is over 22 Million cubic metre. Moreover, the completed Amrit Sarovers are evolving as centres of community activity and participation, thus enhancing the spirit of Jan Bhagidari. Many social activities like Swachchata Rally, Jal Shapath on water conservation, school children’s activities like rangoli competition, celebration of religious festivals like Chatth Puja are being organised on the Amrit Sarovars sites.
During PRAGATI meetings 328 projects having total cost Rs 15.82 lakh crore have been reviewed till now.