Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Reservation norms for Jute Packaging Materials for Jute Year 2022-23 under JPM Act, 1987
CCEA approves Reservation norms for mandatory use of jute in foodgrains & sugar packaging for Jute Year 2022-23
Govt. decision a big boost for West Bengal’s jute workers, farmers, mills
Decision to help 40 lakh farm families, 3.7 lakh workers in jute mills & ancillary units
Govt. purchase of Rs 9,000 crore/year of jute for packing ensures guaranteed market for produce of jute farmers, workers
Govt. decision to support domestic jute production in line with Aatmanirbhar Bharat initiative
22 FEB 2023 4:54PM by PIB Delhi
Government of India approved Reservation norms for mandatory use of jute in packaging of rice, wheat and sugar for the Jute Year 2022-23. The Mandatory norms provide for full reservation for packaging of foodgrains and 20% reservation for packaging of sugar in jute bags, which will be a big boost for West Bengal.
The Jute industry occupies an important place in the national economy of India, particularly in West Bengal where nearly 75 jute mills operate and provide livelihood to lakhs of workmen. It will support 40 lakh farm families in the jute sector. The decision will also help the jute sector in Bihar, Odisha, Assam, Tripura, Meghalaya, Andhra Pradesh and Telangana.
The reservations norms under JPM Act provide for direct employment to 3.70 lakh workers and protect the interest of approximately 40 lakh farm families in the jute sector. JPM Act, 1987 protects the interest of Jute farmers, workers and persons engaged in jute goods’ production. 75% of the total production of the Jute Industry is Jute Sacking Bags of which 85% is supplied to the Food Corporation of India (FCI) and State Procurement Agencies (SPAs) and remaining is exported/sold directly.
Govt. purchases Jute sacking bags worth approximately Rs. 9,000 Cr. every year for packing of foodgrains. This ensures guaranteed market for the produce of Jute Farmers and Workers.
Average Production of Jute Sacking Bags is about 30 lakhs bales (9 lakh MT) and Government is committed to ensure complete off-take of the production of jute bags in order to protect the interest of Jute farmers, workers and persons engaged in the Jute Industry.
The reservation norms would further the interest of domestic production of raw jute and jute packaging material in India, thereby, making India self-reliant in consonance with Aatmanirbhar Bharat. It will also help protect the environment because jute is a natural, bio- degradable, renewable & reusable fibre and hence fulfills all sustainability parameters.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
জে.পি.এম. এক্ত, ১৯৮৭কী মখাদা জুৎ ইয়র ২০২২-২৩গী ওইনা জুৎ পেকেজিং মেতরিএলশিংগী রিজর্বেসন নোর্মশিং
সি.সি.ই.এ.না জুৎ ইয়র ২০২২-২৩গীদমক চেং-হৱাই অমসুং চিনিগী পেকেজিংদা শুকশোই শোইদনা লিমোন শীজিন্ননবা রিজর্বেসন নোর্মশিং অয়াবা পীখ্রে
সরকারগী ৱেরেপনা ৱেস্ত বেঙ্গলগী লিমোনকী শিন্মীশিং, লৌমীশিং, মিলশিংগীদমক অচৌবা ইনোৎ হাপ্লগনি
ৱারেপ অসিনা লৌমীগী ইমুং লাখ ৪০, লিমোনগী মিলশিং অমসুং এন্সিল্লরী য়ুনিৎশিংদা থবক তৌবা শিন্মী লাখ ৩.৭তা মতেং পাংলগনি
সরকারনা পেকিং তৌনবগীদমক লিমোন চহি অমদা লুপা করোর ৯,০০০গী লৈরিবা অসিনা লিমোনগী লৌমীশিং, শিন্মীশিংগী লিমোন পুথোক্নবগী মার্কেৎ গরেন্তী তৌরি
আত্মনির্ভর ভারতকী থৌশিলগী পরিং মখাদা সরকারগী ৱারেপনা দোমেস্তিক জুৎ প্রদক্সনদা মতেং পাংলগনি
22 FEB 2023 4:54PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা জুৎ ইয়র ২০২২-২৩গীদমক চেং, গেহু অমসুং চিনিগী পেকেজিংদা শুকশোই শোইদনা জুৎ শীজিন্ননবা রিজর্বেসন নোর্মশিং অয়াবা পীখ্রে। শুকশোই শোইদনা ঙাক্তবা য়াদ্রবা কাংলোনশিং অসিনা চেং-হৱাইগীদমক লিমোনগী খাওদা পেকেজিং তৌবদা ফুল রিজর্বেসন অমসুং চিনিগী ওইনা ২০% রিজর্বেসন থমখি, মসিনা ৱেস্ত বেঙ্গলদা অচৌবা শাহৌ অমা পীরগনি।
লিমোনগী ইন্দস্ত্রীনা ভারতকী নেস্নেল ইকনোমীদা মরু ওইবা মফম অমা কল্লি, মরু ওইনা ৱেস্ত বেঙ্গলদা লিমোনগী মিল ৭৫গী ময়াদা চল্লাইরি অমসুং শিন্মী লাখ কয়াদা হিংনবগী লম্বী পীরি। মসিনা জুৎ সেক্তরদা লৈরিবা লৌমীগী ইমুং লাখ ৪০দা মতেং পাংকগনি। ৱারেপ অসিনা বিহার, ওরিশা, অসাম, ত্রিপুরা, মেঘালয়, আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গানাদা লৈবা জুৎ সেক্তরদসু মতেং পাংলগনি।
জে.পি.এম. এক্তকী মখাদা লৈরিবা রিজর্বেসন নোর্মশিংনা শিন্মী লাখ ৩.৭০দা হকথেংননা থবক পীরগনি অমসুং জুৎ সেক্তরদা লৈবা লৌমীগী ইমুং লাখ ৪০রোমদা হক ঙাকশেনগনি। জে.পি.এম. এক্ত, ১৯৮৭না লিমোনগী লৌমীশিং, শিন্মীশিং অমসুং লিমোনগী পোত্থোকশিং পুথোকপগী থবক তৌরিবা মীওইশিংগী হক ঙাকশেল্লি জুৎ ইন্দস্ত্রীগী অপুনবা প্রদক্সনগী ৭৫% অসি লিমোনগী বোরা খাও ওইরি, মসি ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্সিয়া (এফ.সি.আই.) অমসুং স্তেৎ প্রোক্যুর্মেন্ত এজেন্সীশিং (এস.পি.এ.)দা ৮৫% সপ্লাই তৌই অমসুং লেমহৌরিবা অদুনা মপালদা থাদোকই/হকথেংননা য়োল্লি।
সরকারনা চেং-হৱাইগী পেকিং তৌনবগীদমক চহি খুদিংগী লুপা করোর ৯,০০০রোমগী লিমোনগী বোরা খাওশিং লৈখি। মসিনা লিমোনগী লৌমী অমসুং শিন্মীশিংগী পোত্থোক্কী মার্কেৎ গরেন্তী তৌবা ঙমগনি।
লিমোনগী বোরা খাও পুথোকপগী চাংচৎ অসি বেল লাখ ৩০ (এম.তি. লাখ ৯)নি অমসুং সরকারনা লিমোনগী লৌমী, শিন্মী অমসুং জুৎ ইন্দস্ত্রীদা লৈবা মীওইশিংগী হক ঙাকশেন্নবা লিমোনগী খাওশিংগী প্রদক্সন অসি মপুং ফানা ওফ-তেক তৌবা ঙমহন্নবা ফিরেপ লৌখি।
নোর্মশিং অসিনা ভারত্তা রো জুৎ অমসুং জুৎ পেকেজিং মেতরিএলগী দোমেস্তিক প্রদক্সনশিং হেনগৎহন্দুনা ভারতপু আত্মনির্ভর ভারতকী মখাদা মরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লগনি। মসিনা অকোইবগী ফীভমসু ঙাকশেনগনি মরমদি লিমোন অসি নেচরেল, বাইও-দিগ্রেদেবক, রিন্যুএবল অমসুং রিয়ুজেসবল ফাইবর ওই অমসুং মসিনা সস্তেনেবিলিতী পেরামিতর পুম্নমক থুংহনগনি।