ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ବିଧାନସଭାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଜନ ପ୍ରତିନିଧି ମାନେ ସର୍ବଦା ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ଏବଂ ଜନକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରିବେ ବୋଲି ନାଗରିକମାନେ ଆଶା ରଖିଥାନ୍ତି : ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମୁର୍ମୁ
21 FEB 2023 12:32PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (21 ଫେବୃୟାରୀ, 2023) ଇଟାନଗର ଠାରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ବିଧାନ ସଭାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଅନୁଶାସନ ସଂସଦୀୟ ପ୍ରଣାଳୀର ପରିଚୟ ଅଟେ। ଆମେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେପରି ଆଲୋଚନାର ଉପାଦାନ ଓ ଗୁଣବତ୍ତା ସର୍ବଦା ଉଚ୍ଚତମ ସ୍ତରର ହେବ। ଏହା ସହିତ ଆମେ ବିକାଶ ଏବଂ ଜନ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ସର୍ବ ସହମତି ସ୍ଥାପନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଏହା ଉପରେ ନିଜର ସନ୍ତୋଷତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ବିଧାନସଭା ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଉଚ୍ଚତମ ମାନକକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସୁସ୍ଥ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ନେଇ ବିଧାନସଭାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଓ ପୂର୍ବତନ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଯୁଗରେ ପରିବେଶ ପ୍ରଦୂଷଣ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ। ଆମକୁ ଶୀଘ୍ର ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜିବାକୁ ପଡିବ। ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ପରି ଭୌଗୋଳିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ ସନ୍ତୋଷତାର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ରାଜ୍ୟର ନୀତି ନିର୍ଣ୍ଣୟକାରୀମାନେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ଯତ୍ନ ନେଇଛନ୍ତି। ପାକ୍କେ ଘୋଷଣାନାମା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇବାକୁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ମଡେଲ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିବେ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି।
'ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ 'ଇ-ବିଧାନ' - କାଗଜହୀନ ଡିଜିଟାଲ ଯାତ୍ରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିବାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅରୁଣାଚଳ ବିଧାନସଭାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର 2022 ବର୍ଷକୁ 'ଇ-ଗଭର୍ନାନ୍ସ ବର୍ଷ' ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ଇ-ଗଭର୍ନାନ୍ସ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ କେବଳ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାରରେ ସହାୟକ ହେବ ନାହିଁ ବରଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଖୁସିର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଧାନସଭା ଲାଇବ୍ରେରୀ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ଆପଣଙ୍କର ବିଧାନସଭା ଜାଣନ୍ତୁ' ପଦକ୍ଷେପ ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ବିଧାନସଭା ସମୟ ସମୟରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଧାନସଭା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ପରିଚିତ କରିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ। ଯୁବ ପୀଢ଼ି ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ଉଠାଇ ଦେଶ ତଥା ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଗତିରେ ସହଯୋଗ କରିବେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସ୍ୱ-ଶାସନ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଆସିଛି। ଏହି ରାଜ୍ୟର ଲୋକମାନେ ଆଧୁନିକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମଧ୍ୟ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଚେତନା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କଠାରୁ ନାଗରିକମାନେ ଆଶା କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଜନ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସର୍ବଦା ଯେପରି ଚେଷ୍ଟା କରିବେ। ରାଜ୍ୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନୀତି ନିର୍ଣ୍ଣୟକାରୀ ଭାବରେ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶରେ ବିଧାନସଭା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ତଥା ସମନ୍ବିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହେବା ଉଚିତ୍। ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ବିଧାନସଭା ସମେତ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସଭାରେ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ହେବା ଉଚିତ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଭାରତର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଏବଂ ଭାରତର ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ପଲିସିର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ଅଟେ। ସଡକ, ରେଳ ଏବଂ ବାୟୁ ସଂଯୋଗ ଅଭାବ ହେତୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳ ଦୀର୍ଘ ଦିନରୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶର ଲାଭରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଆସୁଛି। କିନ୍ତୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବିକାଶକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି। ସେ ଜାଣି ଖୁସି ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ବିକାଶର ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଦିତ ହେଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମୃଦ୍ଧ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନବ ସମ୍ବଳ ସହିତ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟର ଏକ ହବ୍ ହେବାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ମୂଳରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ନ ହୋଇ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପରମ୍ପରା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ସଂରକ୍ଷଣ ତଥା ପ୍ରଚାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକ ପ୍ରତିନିଧୀ ଭାବରେ ରାଜ୍ୟର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ତଥା ପରମ୍ପରାର ସମୃଦ୍ଧତା ରକ୍ଷା କରିବା ସହିତ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏହି ବିଧାନସଭାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ଦୟାକରି ଏଠାରେ କ୍ଲିକ କରନ୍ତୁ

President's Secretariat
President of India addresses the special session of Arunachal Pradesh Legislative Assembly
Citizens expect from people's representatives that they would always strive for the development of the state and public welfare: President Murmu
21 FEB 2023 12:32PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu addressed the special session of Arunachal Pradesh Legislative Assembly at Itaganar today (February 21, 2023).
Speaking on the occasion, the President said that discipline and decorum are the hallmarks of the parliamentary system. We must ensure that the content and quality of the debate is of the highest standard. At the same time, we need to build a consensus on the issues of development and public welfare. She was happy to note that Arunachal Pradesh Legislative Assembly has maintained the highest standards of parliamentary democracy. She appreciated the present and former members of the Assembly for maintaining the utmost regard for a healthy democracy.
The President said that in today's era, environment pollution and climate change are critical issues. We have to find solutions to these concerns quickly. These matters become more important for a geographically sensitive state like Arunachal Pradesh. She was happy to note that the policymakers of this state have taken care of this issue. Arunachal Pradesh has resolved to show commitment to climate change through the Pakke Declaration. She expressed hope that other states would also move towards adopting this model to tackle the issue of climate change.
The President appreciated the Arunachal Pradesh Legislative Assembly for implementing the 'e-Vidhan' - paperless digital journey - under the 'Digital India' program. She noted that the State Government has declared the year 2022 as the 'Year of E-Governance' and has launched several E-Governance projects. She expressed confidence that these projects would not only help in administrative reforms but also contribute in making life easier for the common citizen.
The President was happy to note that the access to the Assembly Library is available free of cost to the students of schools, colleges and universities. She also noted that under the 'Know Your Assembly' initiative, this Assembly invites students from time to time to acquaint them with the legislative functioning. She expressed confidence that the young generation would take advantage of these facilities and contribute to the progress of the country and the state.
The President said that a vibrant system of self-governance and grassroots democracy has existed on the land of Arunachal Pradesh for centuries. The people of this state have actively participated in the modern democratic process as well, which reflect their political consciousness and faith in democracy. She said that citizens expect from people's representatives that they would always strive for the development of the state and public welfare. As the apex policymakers of the state, the members of Assembly have a vital role in the development of the state.
The President said that for the overall and inclusive development of our country, there should be more participation of women in every field of work. The participation of women should increase in all the state assemblies including the Arunachal Pradesh Legislative Assembly as well as in other institutions of people's representation.
The President said that Arunachal Pradesh is an important part of India and a major stakeholder in India's Act East Policy. The North-Eastern Region has long been deprived of the benefits of economic development due to lack of road, rail and air connectivity. But the Union Government is giving top priority to the connectivity and development in the North-East. She was happy to note that the sun of development is shining in Arunachal Pradesh. She said that with rich natural resources and quality human resources, Arunachal Pradesh has full potential to become an attractive investment destination and a hub of trade and business.
The President said that to ensure that the people of this region keep moving forward on the path of development without being cut off from their roots, we need to lay emphasis on preserving and promoting the tradition, culture and values ​​of the region. As the people's representative of Arunachal Pradesh, members of this Assembly have a critical role to play in promoting social change while preserving the richness of the state's cultural values and traditions.
Please click here to see the President’s Speech –