প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
টুমাকুৰুত হল হেলিকপ্টাৰ কাৰখানা ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ
টুমাকুৰু ঔদ্যোগিক টাউনশ্বিপ আৰু টুমাকুৰুত দুটা জল জীৱন মিছন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন
“ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে কৰ্ণাটকক বিনিয়োগকাৰীৰ প্ৰথম পছন্দ কৰি তুলিছে”
“আমাৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে আমি বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতা কম কৰিব লাগিব”
“‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম’ৰ মনোভাৱেৰে সফলতা নিশ্চিত”
“এই কাৰখানা আৰু হলৰ বৰ্ধিত শক্তিয়ে মিথ্যাচাৰৰ পৃষ্ঠপোষকসকলক ছবি উদঙাই দিছে”
“ফুড পাৰ্ক আৰু হলৰ পিছত টুমাকুৰুলৈ ঔদ্যোগিক চহৰখন এক বৃহৎ উপহাৰ, যিয়ে টুমাকুৰুক দেশৰ এটা ডাঙৰ ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব”
“ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ লগতে ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতিও সমান মনোযোগ দিছে”
“সমৰ্থ ভাৰত, সম্পন্ন ভাৰত, স্বয়ংপুৰ্ণ ভাৰত, শক্তিমান ভাৰত,গতিৱান ভাৰতৰ দিশত এই বাজেট এক ডাঙৰ পদক্ষেপ”
এই বাজেটৰ কৰ সুবিধাৰ বাবে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ মাজত বিপুল উৎসাহ-উদ্দীপনা পৰিলক্ষিত হৈছে”
“মহিলাৰ আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তিয়ে ঘৰুৱা ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ কণ্ঠ শক্তিশালী কৰে আৰু এই বাজেটত তাৰ বাবে বহু ব্যৱস্থা আছে”
06 FEB 2023 6:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি টুমাকুৰুত হল হেলিকপ্টাৰ কাৰখানা ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰে। তদুপৰি তেওঁ টুমাকুৰুৰ টিপটুৰ আৰু চিক্কানায়াকানাহল্লীত টুমাকুৰু ঔদ্যোগিক টাউনশ্বিপ আৰু দুটা জল জীৱন মিছন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হেলিকপ্টাৰ সুবিধা পৰিদৰ্শন কৰাৰ লগতে আৰু গাঁথনি হেংগাৰ আৰু লাইট ইউটিলিটি হেলিকপ্টাৰ উন্মোচন কৰে৷
সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৰ্ণাটক এখন সন্ত আৰু ঋষিৰ দেশ যিয়ে ভাৰতীয় আধ্যাত্মিকতা, জ্ঞান আৰু বৈজ্ঞানিক মূল্যবোধৰ পৰম্পৰাক সদায় শক্তিশালী কৰি আহিছে। তেওঁ টুমকুৰুৰ বিশেষ তাৎপৰ্য আৰু চিদ্দাগংগা মঠৰ অৱদানৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ জনোৱা মতে পূজ্য শিৱকুমাৰ স্বামীয়ে এৰি থৈ যোৱা আন্না, অক্ষৰ আৰু আশ্ৰয়ৰ ঐতিহ্যক আজি শ্ৰী সিদ্দালিংগ স্বামীয়ে আগুৱাই লৈ গৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি যুৱক-যুৱতীসকলৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ, গ্ৰাম্য সমাজ আৰু মহিলাৰ জীৱন-যাপনৰ সহজতা, সশস্ত্ৰ বাহিনীক শক্তিশালী কৰা আৰু মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ ধাৰণাৰ সৈতে জড়িত বহু শ শ কোটিৰ প্ৰকল্প উৎসৰ্গা কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা কৰা হৈছে ৰখা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্ণাটকৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভা আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰশংসা কৰি কয় যে উৎপাদন খণ্ডৰ শক্তি ড্ৰ’নৰ পৰা আৰম্ভ কৰি তেজছ যুদ্ধ বিমানলৈকে সামগ্ৰীত প্ৰকাশ পায়। “ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে কৰ্ণাটকক বিনিয়োগকাৰীৰ প্ৰথম পছন্দ কৰি তুলিছে” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাটো দৃঢ়তাৰে কয় আৰু আজি উৎসৰ্গিত হল প্ৰকল্পৰ দ্বাৰা ইয়াৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে যাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৬ চনত প্ৰতিৰক্ষা প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰতত শ শ অস্ত্ৰ আৰু প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যিবোৰ আজি সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে ব্যৱহাৰ কৰি আছে। “উন্নত এছল্ট ৰাইফলৰ পৰা আৰম্ভ কৰি টেংক, বিমানবাহী জাহাজ, হেলিকপ্টাৰ, যুঁজাৰু বিমান, পৰিবহণ বিমানলৈকে, ভাৰতে এই সকলোবোৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। মহাকাশ খণ্ডৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিগত ৮-৯ বছৰত এই খণ্ডত কৰা বিনিয়োগ ২০১৪ চনৰ আগতে কৰা বিনিয়োগৰ পাঁচগুণ আৰু ইয়াৰ আগৰ ১৫ বছৰ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰি কয় যে মেড ইন ইণ্ডিয়া অস্ত্ৰ কেৱল আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীক যোগান ধৰা নহয়, বৰঞ্চ ২০১৪ চনৰ আগৰ বছৰবোৰৰ তুলনাত প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী ৰপ্তানিও বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে অদূৰ ভৱিষ্যতে যিয়ে ৪ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱসায়ৰ জন্ম দিব। “যেতিয়া এনে উৎপাদন ইউনিট স্থাপন কৰা হয়, তেতিয়া ই কেৱল সশস্ত্ৰ বাহিনীক শক্তিশালী কৰাই নহয়, কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মনিয়োগৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰে”, টুমকুৰুৰ হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰৰ ওচৰৰ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলে ক্ষমতাশালী হ’ব বুলি শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম’ৰ মনোভাৱেৰে সফলতা নিশ্চিত। তেওঁ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহৰ কাম-কাজৰ সংস্কাৰ আৰু সংস্কাৰৰ লগতে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে সুযোগ মুকলি কৰাৰ বিষয়েও কয়।
শেহতীয়াকৈ হলৰ নামত চৰকাৰক লক্ষ্য কৰি লোৱা অপপ্ৰচাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মিছা কথা যিমানেই ডাঙৰ, সঘনাই বা উচ্চ নহওক কিয়, সত্যৰ সন্মুখত সদায় পৰাজিত হয়। “এই কাৰখানা আৰু হলৰ বৰ্ধিত শক্তিয়ে মিথ্যাচাৰৰ পৃষ্ঠপোষকসকলক ছবি উদঙাই দিছে। বাস্তৱতাই নিজৰ কথা কৈছে” তেওঁ লগতে কয় যে আজি একেটা হলে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বাবে আধুনিক তেজ নিৰ্মাণ কৰি আছে আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰত বিশ্বব্যাপী আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ আৰু শক্তিশালী কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ফুড পাৰ্ক আৰু হলৰ পিছত টুমাকুৰুলৈ ঔদ্যোগিক চহৰখন এক বৃহৎ উপহাৰ যিয়ে টুমাকুৰুক দেশৰ এক বৃহৎ ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে এই টাউনশ্বিপখন প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি মাষ্টাৰপ্লেনৰ অধীনত গঢ়ি তোলা হৈছে যিখন চহৰখন মুম্বাই-চেন্নাই ঘাইপথ, বেংগালুৰু বিমানবন্দৰ, টুমাকুৰু ৰে’লৱে ষ্টেচন, মাংগুলুৰু বন্দৰৰ জৰিয়তে মাল্টিম’ডেল সংযোগৰ সৈতে সংযুক্ত হ’ব।
“ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতি যিমান গুৰুত্ব দিছে সিমানেই সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতিও সমান মনোযোগ দিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। চলিত বৰ্ষৰ বাজেটৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জল জীৱন অভিযানৰ বাজেট আবণ্টন যোৱা বছৰৰ তুলনাত ২০,০০০ কোটি বৃদ্ধি হোৱা বুলি অৱগত কৰি কয় যে এই আঁচনিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে সেইসকল মাতৃ-ভগ্নী যিয়ে দূৰলৈ যাত্ৰা কৰিব নালাগে ঘৰৰ বাবে পানী আনিবলৈ। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত তিনি বছৰত এই প্ৰকল্পৰ পৰিসৰ ৩ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ পৰা ১১ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়াললৈ বৃদ্ধি পাইছে। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আপাৰ ভদ্ৰা প্ৰকল্পৰ বাবে ৫৫০০ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে যিয়ে টুমাকুৰু, চিকমংগালুৰু, চিত্ৰদুৰ্গা, দভাংগেৰে আৰু মধ্য কৰ্ণাটকৰ খৰাং প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহ লাভৱান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰষুণৰ পানীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল কৃষকসকলৰ লাভৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইবাৰৰ মধ্যবিত্তীয়-বন্ধুত্বপূৰ্ণ বাজেটে ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ বাবে সকলোৰে প্ৰচেষ্টাক শক্তি প্ৰদান কৰিব। ‘সমৰ্থ ভাৰত, সম্পন্ন ভাৰত, স্বয়ংপুৰ্ণ ভাৰত, শক্তিমান ভাৰত,গতিৱান ভাৰতৰ দিশত এই বাজেট এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। এয়া এক জনপ্ৰিয়, সৰ্বাংগীন, সামগ্ৰিক বাজেট যিয়ে সকলোকে স্পৰ্শ কৰে” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কৃষিক্ষেত্ৰত বঞ্চিত, যুৱক-যুৱতী, আৰু মহিলাসকলৰ বাবে বাজেটৰ সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে বিশদভাৱে কয়। “আমি তিনিওটা দিশ, আপোনাৰ প্ৰয়োজনীয়তা, আপোনাক প্ৰদান কৰিবলগীয়া সহায় আৰু আপোনাৰ আয়ৰ কথা মনত ৰাখিলোঁ”, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৪ চনৰ পৰা চৰকাৰে সমাজৰ সেই শ্ৰেণীটোক সৱলীকৰণৰ প্ৰচেষ্টাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ বাবে চৰকাৰী সাহায্য লাভ কৰাটো এক কঠিন কাম। “হয়তো চৰকাৰী আঁচনি তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ অহা নাছিল, অথবা মধ্যভোগীয়ে লুটি লৈ গ’ল”, পূৰ্বতে বঞ্চিত হোৱা প্ৰতিটো শাখালৈ তেওঁৰ চৰকাৰে আগবঢ়োৱা সাহায্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘কৰ্মচাৰী-শ্ৰমিক’ শ্ৰেণীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে পেঞ্চন আৰু বীমাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। তেওঁ ক্ষুদ্ৰ কৃষকক সহায় কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধিক স্পৰ্শ কৰি ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলে লাভ কৰা ঋণৰ কথা উল্লেখ কৰে। এইবাৰৰ বাজেটেও একে মনোভাৱক আগুৱাই লৈ যোৱাটো পৰ্যবেক্ষণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকাশ যোজনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে য’ত কুমাৰ, কাম্মাৰা, আক্কাছালিগা, শিল্পী, গৰেকেলাসদৱ, বদগী আদিৰ দৰে কাৰিকৰ বা বিশ্বকৰ্মা, যিসকলে নিজৰ দক্ষতাৰে কিবা এটা নিৰ্মাণ কৰে হাত আৰু হাতৰ সঁজুলি, তেওঁলোকৰ শিল্প আৰু দক্ষতাক আৰু অধিক সমৃদ্ধ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বঞ্চিত আৰু দৰিদ্ৰ লোকক সহায়ৰ বাবে বহু ব্যৱস্থাৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰে। মহামাৰীৰ সময়ত দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰেচনৰ বাবে চৰকাৰে ৪ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। অভূতপূৰ্ব ৭০ হাজাৰ কোটি টকা দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে গৃহ নিৰ্মাণৰ বাবে আবণ্টন দিয়া হৈছে।
মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক উপকৃত কৰিব পৰা বাজেটৰ বিধানসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়কৰত কৰ লাভৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰে। ‘৭ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়ৰ ওপৰত আয়কৰ শূন্য হোৱাৰ বাবে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ মাজত যথেষ্ট উৎসাহৰ সৃষ্টি হৈছে। বিশেষকৈ ৩০ বছৰৰ তলৰ যুৱক-যুৱতীসকল, যিসকলৰ নতুন চাকৰি, নতুন ব্যৱসায়, প্ৰতিমাহে তেওঁলোকৰ একাউণ্টত অধিক ধন আহিব”, তেওঁ কয়। একেদৰে জমা ধনৰ সীমা ১৫ লাখৰ পৰা দুগুণে ৩০ লাখলৈ বৃদ্ধি কৰিলে অৱসৰপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰী আৰু জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলো সহায়ক হ’ব। ছুটী নগদ ধনৰ ওপৰত কৰ ৰেহাই পূৰ্বৰ ৩ লাখ আছিল বিপৰীতে এতিয়া ২৫ লাখ পৰ্যন্ত হৈছে৷
মহিলাৰ আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ কেন্দ্ৰীয়তাক গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “মহিলাৰ আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তিয়ে পৰিয়ালত তেওঁলোকৰ কণ্ঠ শক্তিশালী কৰে আৰু ঘৰুৱা সিদ্ধান্তত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰে। এই বাজেটত আমি আমাৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাই অধিকতম বেংকত যোগদান কৰাৰ বাবে ডাঙৰ পদক্ষেপ লৈছো। আমি মহিলা সন্মান সঞ্চয়ৰ প্ৰমাণ পত্ৰ লৈ আহিছো।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সুকন্যা সমৃদ্ধি, মুদ্ৰা, জন-ধন আঁচনি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাসৰ পিছত মহিলাসকলৰ অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণৰ বাবে এক বৃহৎ পদক্ষেপ।
ডিজিটেল প্ৰযুক্তি বা সমবায় সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক প্ৰতিটো পদক্ষেপতে সহায় কৰাৰ সমান্তৰালকৈ এই বাজেটৰ সৰ্বোচ্চ গুৰুত্ব গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ ওপৰত দিয়া হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষক, পশুপালক আৰু মাছমৰীয়াসকল উপকৃত হোৱাৰ বিপৰীতে কৰ্ণাটকৰ কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলে কুঁহিয়াৰৰ সমবায় স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত সহায় লাভ কৰিব। তেওঁ জনায় যে অদূৰ ভৱিষ্যতে বহুতো নতুন সমবায় সমিতিও গঠন কৰা হ’ব আৰু সমগ্ৰ দেশতে খাদ্যশস্যৰ মজুতকৰণৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক ষ্ট’ৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলেও নিজৰ শস্য মজুত কৰি উন্নত মূল্যত বিক্ৰী কৰিব পাৰিব। প্রধানমন্ত্রীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্রাকৃতিক খেতিৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্র কৃষকৰ খৰচ কমোৱাৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ সহায়ক কেন্দ্রও স্থাপন কৰা হৈছে৷
কৰ্ণাটকত বাজৰাৰ গুৰুত্ব পৰ্যবেক্ষণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মোটা শস্যক ‘শ্ৰী আন্না’ৰ পৰিচয় দিয়া হৈছে, সেই বিশ্বাস দেশখনেও আগবঢ়াই লৈ গৈছে। তেওঁ এইবাৰৰ বাজেটত বাজৰাৰ উৎপাদনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কৰ্ণাটকৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব বুলিও কয়৷
এই উপলক্ষে কৰ্ণাটকৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বাসৰাজ বোম্মাই, কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং, কেন্দ্ৰীয় সামাজিক ন্যায় আৰু সৱলীকৰণ মন্ত্ৰী শ্ৰী এ নাৰায়ণস্বামী আৰু কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল আৰু অন্যান্যসকলৰ লগতে উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
PM dedicates HAL Helicopter Factory to the nation in Tumakuru
Lays foundation stones for Tumakuru Industrial Township and two Jal Jeevan Mission projects in Tumakuru
“Double-engine government has made Karnataka the first choice of investors”
“We have to minimize foreign dependence for our defence needs”
“With the spirit of ‘Nation First’ success is assured”
“This factory and rising strength of HAL has exposed the purveyors of falsehood”
“Industrial township is a huge gift to Tumakuru after the Food Park and HAL which will help in developing Tumakuru as a big industrial center of the country”
“The Double Engine government is paying equal attention to social infrastructure as well as physical infrastructure”
“This budget is a big step in the direction of Samarth Bharat, Sampann Bharat, Swayampurna Bharat, Shaktiman Bharat, Gatiwan Bharat”
There is huge enthusiasm in the middle class due to tax benefits given in this budget”
“Financial inclusion of women strengthens their voice in households and this Budget has many provisions for that”
06 FEB 2023 6:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, dedicated the HAL Helicopter Factory to the nation in Tumakuru today. He also laid the foundation stone of the Tumakuru Industrial Township and two Jal Jeevan Mission projects at Tiptur and Chikkanayakanahalli in Tumakuru. The Prime Minister took a walkthrough of the Helicopter Facility and Structure Hangar and unveiled the Light Utility Helicopter
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Karnataka is a land of saints and sages that have always strengthened the Indian traditions of spirituality, knowledge and scientific values. He also highlighted the special significance of Tumkuru and the contributions of Siddaganga Mutt. He informed that the heritage of Anna, Akshara and Ashray left behind by Pujya Shivkumar Swamy is being carried forward by Shri Siddalinga Swamy today.
The Prime Minister said that today many projects worth hundreds of crores, related to employment opportunities for the youth, ease of life of the rural community and women, strengthening of the armed forces and the concept of Made in India are being dedicated or foundation stones are being laid.
The Prime Minister lauded the talent and innovation of Karnataka youth and said the manufacturing sector’s strength is manifested in products from drones to Tejas fighter planes. “Double-engine government has made Karnataka the first choice of investors” the Prime Minister asserted and illustrated the point by the HAL project dedicated today for which the Prime Minister laid the foundation stone in 2016 with a pledge for reducing the foreign dependence for defence needs.
The Prime Minister expressed delight that hundreds of arms and defence equipment are being manufactured in India which are being used by the armed forces today. “From advanced assault rifles to tanks, aircraft carriers, helicopters, fighter jets, transport aircraft, India is manufacturing it all”, the Prime Minister remarked. Throwing light on the aerospace sector, the Prime Minister pointed out that the investment made in this sector in the last 8-9 years is five times the investment made before 2014 plus 15 years prior. The Prime Minister underlined that Made in India arms are not just supplied to our armed forces but the defence exports have also grown manifold when compared to the years before 2014. He emphasized that hundreds of helicopters are going to be manufactured in this facility itself in the near future which will give rise to businesses worth 4 lakh crore. “When such manufacturing units are set up, it does not just strengthen the armed forces but also creates employment and self-employment opportunities”, Shri Modi remarked as he underlined that small businesses near the helicopter manufacturing facility in Tumkuru will get empowered.
The Prime Minister emphasized that With the spirit of ‘Nation First’ success is assured. He talked about revamping and reforms in the working of the public sector enterprises as well as opening up opportunities for the private sector.
The Prime Minister referred to the recent propaganda to target the government in the name of HAL and said that falsehood, no matter how big, frequent or high, is always defeated in the face of truth. “This factory and the rising strength of HAL has exposed the purveyors of falsehood. Reality is speaking for itself” He said and added that today the same HAL is making modern Tejas for Indian Armed forces and is a center of global attraction and bolstering India’s aatmanirbharta in the defence sector.
The Prime Minister said that the Industrial township is a huge gift to Tumakuru after the Food Park and HAL which will help in developing Tumakuru as a big industrial center of the country. The Prime Minister expressed happiness that the township is being developed under PM Gatishakti Masterplan which will be connected with multimodal connectivity via Mumbai-Chennai Highway, Bengaluru Airport, Tumakuru Railway station, Manguluru Port.
“The Double Engine government is paying equal attention to social infrastructure as it is giving to physical infrastructure”, Shri Modi said. Throwing light on this year’s budget, the Prime Minister informed that the budget allocation for Jal Jeevan Mission has seen an increase of 20,000 crores from last year and said that the biggest beneficiaries of this scheme are the mothers and sisters who do not have to travel afar to fetch water for their homes. He highlighted that in the last three years, the scope of the project has increased from 3 crore rural families to 11 crore rural families. Highlighting the commitment of the double-engine government, the Prime Minister noted that Rs 5,500 crores have been allocated for the Upper Bhadra Project which will benefit Tumakuru, Chickmangaluru, Chitradurga, Davangere and the drought-affected areas of central Karnataka. The Prime Minister also highlighted the benefits to the farmers who are dependent on rainwater.
The Prime Minister said that this year’s middle-class-friendly budget will give strength to everyone's efforts for the ‘Viksit Bharat’. “This budget is a big step in the direction of Samarth Bharat, Sampann Bharat, Swayampurna Bharat, Shaktiman Bharat, Gatiwan Bharat. This is a popular, all-encompassing, all-inclusive budget that touches everyone” the Prime Minister said. He elaborated on the benefits of the budget for the deprived, youth, and women in agriculture. “We kept in mind all three aspects, your needs, assistance to be provided to you and your income”, he said.
The Prime Minister emphasized the efforts of the government since 2014 to empower that section of society for whom getting government assistance was a difficult task. “Either the government schemes did not reach them, or it was looted by middlemen”, the Prime Minister said as he highlighted the assistance extended by his government to every section, which was earlier deprived of it. The Prime Minister said that it is for the first time that the ‘employee-labour’ class has got the facility of pension and insurance. He touched upon the PM-Kisan Samman Nidhi for helping small farmers and mentioned the loans availed by street vendors. Observing that this year’s budget takes the same spirit forward, the Prime Minister highlighted the PM Vikas Yojna which will allow craftsmen or Vishwakaramas such as Kumbara, Kammara, Akkasaliga, Shilpi, Garekelasdava, Badgi and others, those who build something with the skill of their hands and hand tools, further enrich their art and skills.
The Prime Minister listed many measures to help the deprived and poor. The Government has spent 4 lakh crore rupees on free ration for the poor during the pandemic. Unprecedented 70 thousand crore rupees have been allocated for housing for the poor.
Highlighting the provisions of the Budget that will benefit the Middle class, the Prime Minister explained the tax benefits in income tax. “There is a lot of enthusiasm in the middle class due to zero income tax on income up to Rs 7 lakh. Especially young people below 30 years, who have a new job, new business, more money will come into their account every month”, he said. Similarly, doubling the deposit limit to 30 lakhs from 15 lakhs will help retired employees and senior citizens. Tax rebate on leave encashment is now for up to 25 lakhs against 3 lakhs earlier.
Emphasizing the centrality of the financial inclusion of women, the Prime Minister said “Financial inclusion of women strengthens their voice in households and increases their participation in household decisions. In this budget, we have taken big steps for our mothers, sisters and daughters to join more and more banks. We have come up with Mahila Samman Saving Certificates.” This, the Prime Minister said, is a big initiative for the economic empowerment of women after Sukanya Samriddhi, Mudra, Jan-Dhan Scheme and PM Awas.
The Prime Minister emphasized that the maximum focus of this budget is on the rural economy while assisting the farmers at every step through digital technology or expanding cooperatives. He said that it will benefit the farmers, animal herders and fishermen while the sugarcane farmers of Karnataka will get help in setting up sugarcane cooperatives. He informed that many new cooperative societies will also be formed and a large number of stores will be built across the country for the storage of food grains in the near future. This will allow even the small farmers to store their grain and sell it at a better price. The Prime Minister noted that thousands of help centers are also being set up to reduce the cost of small farmers through natural farming.
The Prime Minister observed the importance of millets in Karnataka and said that the country is forwarding the same belief where coarse grains have been given the identity of ‘Shri Anna’. He also highlighted the emphasis given on the production of millets in this year’s Budget and said that it will greatly benefit the small farmers of Karnataka
Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Union Minister for Social Justice and Empowerment, Shri A Narayanaswamy, and Ministers from Karnataka Government were present on the occasion among others.
Background
In yet another step towards Aatmanirbharta in the defence sector, the Prime Minister dedicated to the nation the HAL Helicopter Factory in Tumakuru. Its foundation stone was also laid by the Prime Minister in 2016. It is a dedicated new greenfield helicopter factory which will enhance the capacity and ecosystem to build helicopters. This is Asia’s largest helicopter manufacturing facility and will initially produce Light Utility Helicopters (LUH). LUH is an indigenously designed and developed 3-ton class, single-engine multipurpose utility helicopter with the unique feature of high manoeuvrability. The factory will be expanded to manufacture other helicopters such as Light Combat Helicopter (LCH) and Indian Multirole Helicopter (IMRH) as well as for repair and overhaul of LCH, LUH, Civil ALH and IMRH in the future. The factory also has the potential for exporting the Civil LUHs in future. This facility will enable India to meet its entire requirement of helicopters indigenously and will attain the distinction of enabling self-reliance in helicopter design, development and manufacture in India. The factory will have a manufacturing set-up of Industry 4.0 standards. Over the next 20 years, HAL is planning to produce more than 1000 helicopters in the class of 3-15 tonnes from Tumakuru. This will result in providing employment for around 6000 people in the region.
The Prime Minister also laid the foundation stone of Tumakuru Industrial Township. Under the National Industrial Corridor Development Programme, the development of the Industrial Township spread across 8484 acres in three phases in Tumakuru has been taken up as part of the Chennai Bengaluru Industrial Corridor.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stones of two Jal Jeevan Mission projects at Tiptur and Chikkanayakanahalli in Tumakuru. The Tiptur Multi-Village Drinking Water Supply Project will be built at a cost of over Rs 430 crores. The Multi-village water supply scheme to 147 habitations of Chikkanayakanahlli taluk will be built at a cost of around Rs 115 crores. The projects will facilitate the provision of clean drinking water for the people of the region.