ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତୁମକୁରୁରେ ହାଲ୍‍ ହେଲିକାପ୍ଟର କାରଖାନାକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତୁମକୁରୁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟିଆଲ ଟାଉନସିପ୍‍ ଏବଂ ତୁମକୁରୁରେ ଦୁଇଟି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
“ଡବଲ୍‌-ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ନିବେଶକଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ ଭାବେ ଗଢିତୋଳିଛି”
“ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଆମକୁ ବିଦେଶୀ ର୍ନିଭରଶୀଳତାକୁ କମ୍ କରିବାକୁ ପଡିବ”
“ଦେଶ ପ୍ରଥମ” ର ଆବେଗ ସହିତ ସଫଳତା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି”
“ଏହି କାରଖାନା ଏବଂ ହାଲ୍‍ ର ବଢୁଥିବା ଶକ୍ତି ମିଥ୍ୟା ପ୍ରଚାରକଙ୍କ ମୁଖା ଖୋଲି ଦେଇଛି”
“ଫୁଡ୍ ପାର୍କ ଏବଂ ହାଲ୍ ପରେ ତୁମକୁରୁକୁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଟାଉନସିପ୍ ଏକ ବଡ଼ ଉପହାର ଯାହା ତୁମକୁରୁକୁ ଦେଶର ଏକ ବୃହତ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକାଶ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ”
“ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଶାରିରୀକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତି ସମାନ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି”
“ଏହି ବଜେଟ୍ ସମର୍ଥ ଭାରତ, ସମ୍ପନ୍ନ ଭାରତ, ସ୍ୱୟଂସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ, ଶକ୍ତିମାନ ଭାରତ, ଗତିବାନ ଭାରତ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ”
“ଏହି ବଜେଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଟିକସ ସୁବିଧା ଯୋଗୁଁ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି”
“ମହିଳାମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତି ପରିବାରରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱର ମଜବୁତ କରେ ଏବଂ ଏହି ବଜେଟରେ ଏଥିପାଇଁ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି”
06 FEB 2023 6:23PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତୁମକୁରୁରେ ହାଲ ହେଲିକାପ୍ଟର କାରଖାନାକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସେ ତୁମକୁରୁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଟାଉନସିପ୍ ଏବଂ ତୁମକୁରୁର ତିପତୁର ଏବଂ ଚିକ୍କନାୟାକାନାହଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଦୁଇଟି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲିକପ୍ଟର ସୁବିଧା ଏବଂ ହ୍ୟାଙ୍ଗରକୁ ଯିବା ସହିତ ହାଲୁକା ହେଲିକାପ୍ଟରକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସାଧୁ ଓ ସନ୍ଥମାନଙ୍କର ଭୂମି ଯାହାକି ସର୍ବଦା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ମଜବୁତ କରି ରଖିଛି । ସେ ତୁମକୁରୁର ବିଶେଷ ମହତ୍ୱ ଏବଂ ସିଦ୍ଧାଗଙ୍ଗା ମଠର ଅବଦାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପୂଜ୍ୟ ଶିବକୁମାର ସ୍ୱାମୀ ଛାଡିଥିବା ଅନ୍ନ, ଅକ୍ଷର ଏବଂ ଆଶ୍ରୟ ଐତିହ୍ୟ ଆଜି ଶ୍ରୀ ସିଦ୍ଧଲଙ୍ଗ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଗକୁ ବଢୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଶହ ଶହ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ, ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବନର ସହଜତା, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ମଜବୁତ ଏବଂ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସଂକଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଉଛି କିମ୍ବା ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଯୁବକଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଅଭିନବତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡ୍ରୋନ୍ ଠାରୁ ତେଜସ୍ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ପାଦନରେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ଶକ୍ତି ଦେଖାଯାଏ । ଡବଲ୍‌-ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ନିବେଶକଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ ଭାବେ ଗଢି ତୋଳିଛନ୍ତି । ଆଜି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହାଲ୍‍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଦେଶିକ ର୍ନିଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାର ଦୃଢତା ପ୍ରକାଶ ସହିତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୬ ରେ ଏହି କାରଖାନାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଶହ ଶହ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ଯାହା ଆଜି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉନ୍ନତ ରାଇଫଲ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟ୍ୟାଙ୍କ, ବିମାନ ବାହୀ ଜାହାଜ, ହେଲିକପ୍ଟର, ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ, ପରିବହନ ବିମାନ, ଆଦିକୁ ଭାରତ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି । ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୮-୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ବିନିଯୋଗ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ୧୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ବିନିଯୋଗର ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ଅଟେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅସ୍ତ୍ର କେବଳ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉ ନାହିଁ ବରଂ ୨୦୧୪ ର ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସୁବିଧାରେ ଶହ ଶହ ହେଲିକପ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯାହା ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ବ୍ୟବସାୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଯେତେବେଳେ ଏହିପରି ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଗଠନ ହୁଏ, ଏହା କେବଳ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ମଜବୁତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ରୋଜଗାର ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରେ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତୁମକୁରୁରେ ହେଲିକପ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା ନିକଟରେ ଥିବା ଛୋଟ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ "ଦେଶ ପ୍ରଥମ” ଆବେଗ ସହିତ ସଫଳତା ନିଶ୍ଚିତ ହେବ । ସେ ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟରେ ନବୀକରଣ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ କହିବା ସହିତ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାଲ୍‍ ନାମରେ ସରକାରଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିବା ପାଇଁ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଚାର ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ମିଥ୍ୟା ଯେତେ ବଡ଼ ହେଉ କିମ୍ବା ବାରମ୍ବାର କୁହା ଯାଉନା କାହିଁକି ସବୁବେଳେ ସତ୍ୟର ବିଜୟ ହୁଏ । ଏହି କାରଖାନା ଏବଂ ହାଲ୍‍ ର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଶକ୍ତି ମିଥ୍ୟା ପ୍ରଚାରକଙ୍କ ମୁଖା ଖୋଲି ଦେଇଛି । ବାସ୍ତବତା ନିଜ ପାଇଁ କହୁଛି; ସେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସମାନ ହାଲ୍‍ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ତେଜସ ତିଆରି କରୁଛି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଫୁଡ୍ ପାର୍କ ଏବଂ ହାଲ୍ ପରେ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଟାଉନସିପ୍ ତୁମକୁରୁକୁ ଏକ ବଡ଼ ଉପହାର ଯାହାକି ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ତୁମକୁରୁର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନ ଅଧୀନରେ ଟାଉନସିପ୍ ବିକଶିତ ହେଉଛି ଯାହା ମୁମ୍ବାଇ-ଚେନ୍ନାଇ ରାଜପଥ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବିମାନବନ୍ଦର, ତୁମକୁରୁ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ମାଙ୍ଗୁଲୁରୁ ବନ୍ଦର ମାଧ୍ୟମରେ ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡି ହେବ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଶାରୀରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସମାନ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ପାଇଁ ବଜେଟ ଆବଣ୍ଟନ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘର ପାଇଁ ପାଣି ଆଣିବାକୁ ଦୂରକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ତିନିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ପରିସର ୩ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରରୁ ୧୧ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉପର ଭଦ୍ରା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୫୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ତୁମକୁରୁ, ଚିକମାଙ୍ଗାଲୁରୁ, ଚିତ୍ରାଦୁର୍ଗ, ଡାଭାଙ୍ଗେର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳବାସୀ ଉପକୃତ ହେବେ । ବର୍ଷା ଜଳ ଉପରେ ର୍ନିଭରଶୀଳ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପକାରିତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଅନୁକୂଳ ବଜେଟ୍ "ବିକଶିତ ଭାରତ” ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ବଜେଟ୍ ସମର୍ଥ ଭାରତ, ସମ୍ପନ୍ନ ଭାରତ, ସ୍ୱୟସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ, ଶକ୍ତିମାନ ଭାରତ, ଗତିବାନ ଭାରତ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ, ସର୍ବସମ୍ମତ, ସର୍ବ-ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ବଜେଟ୍ ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଛୁଇଁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟୋଜିତ ମହିଳା, ଯୁବକ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ପାଇଁ ବଜେଟର ଲାଭ ବିଷୟରେ ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଆମେ ତିନୋଟି ଦିଗ, ଆପଣଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା, ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାକୁ ସହାୟତା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଆୟକୁ ମନେ ରଖିଛୁ ।
୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ସମାଜର ସେହି ବର୍ଗଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରୀ ସହାୟତା ପାଇବା ଏକ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା । ସରକାରୀ ଯୋଜନା ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ନାହିଁ, କିମ୍ବା ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନେ ଲୁଟ୍ କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସହାୟତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଏଥିରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ "ନିଯୁକ୍ତି ଶ୍ରମିକ” ଶ୍ରେଣୀ ପେନସନ ଏବଂ ବୀମା ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି । କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଉପରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ରାସ୍ତାପାଶ୍ୱର୍ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଋଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ସମାନ ଆବେଗକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ୍‍ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା କୁମ୍ଭାର, କମାର, ଆକ୍କାସାଲିଗା, ଶିଳ୍ପୀ, ଗାରେକେଲାସଡାଭା, ବାଡଗି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାରିଗର କିମ୍ବା ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କୁ ସହାୟତା ଦେବ, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ନିଜ ହାତରେ କିଛି ର୍ନିମାଣ କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର କଳା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବ ।
ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ରାସନ ପାଇଁ ସରକାର ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି । ଗରିବଙ୍କ ଘର ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭାବେ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ।
ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ବଜେଟର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟକର ଟିକସ ସୁବିଧା ବିଷୟରେ ବୁଝାଇଥିଲେ । ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ ଶୂନ ଆୟକର ହେତୁ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି । ବିଶେଷକରି ୩୦ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ଯୁବକମାନେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଏକ ନୂତନ ଚାକିରି, ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ରହିଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଆସିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଜମା ସୀମାକୁ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ୩୦ ଲକ୍ଷକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଛୁଟି ବାବଦୀୟ ଅର୍ଥ ଉପରେ ଟିକସ ରିହାତି ବର୍ତ୍ତମାନ ୩ ଲକ୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୫ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଛି ।
ମହିଳାମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ମହିଳାମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ପରିବାରରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱର ମଜବୁତ କରେ ଏବଂ ଘରୋଇ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଏହି ବଜେଟରେ, ଆମେ ଆମର ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ପାଇଁ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । ଆମେ ମହିଳା ସମ୍ମାନ ସଞ୍ଚୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ନେଇ ଆସିଛୁ । ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି, ମୁଦ୍ରା, ଜନ-ଧନ ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ପରେ ମହିଳାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କିମ୍ବା ସମବାୟ ସମିତି ବିସ୍ତାର କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ସହାୟତା କରୁଥିବାବେଳେ ଏହି ବଜେଟର ସର୍ବାଧିକ ଧ୍ୟାନ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କୃଷକ, ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଆଖୁ ଚାଷୀମାନେ ଆଖୁ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରିବାରେ ସହାୟତା ପାଇବେ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ନୂତନ ସମବାୟ ସମିତି ମଧ୍ୟ ଗଠନ ହେବ ଏବଂ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଦେଶରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଗୋଦାମ ର୍ନିମାଣ କରାଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ଭଲ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ସହାୟତା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ମିଲେଟର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ନଜର ରଖି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ସମାନ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆଗକୁ ବଢାଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ସାଧାରଣ ଧାନକୁ "ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ” ର ପରିଚୟ ଦିଆଯାଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ମିଲେଟ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କର୍ଣ୍ଣାଟକର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବାସଭରାଜ ବୋମ୍ମାଇ, କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏ ନାରାୟଣସ୍ୱାମୀ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଆଡକୁ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ତୁମକୁରୁରେ ଥିବା ହାଲ ହେଲିକାପ୍ଟର କାରଖାନା ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଛି । ୨୦୧୬ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ନୂତନ ହେଲିକପ୍ଟର କାରଖାନା ଯାହା ହେଲିକପ୍ଟର ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହା ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ହେଲିକପ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଲାଇଟ୍‍ ୟୁଟିଲିଟି ହେଲିକପ୍ଟର (ଏଲୟୁଏଚ୍‍) ଉତ୍ପାଦନ କରିବ । ଏଲୟୁଏଚ୍‍ ହେଉଛି ଏକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପିତ ଏବଂ ବିକଶିତ ୩-ଟନ୍ ଶ୍ରେଣୀର, ଏକକ-ଇଞ୍ଜିନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ବହୁମୁଖୀ ହେଲିକପ୍ଟର ଯାହା ଉଚ୍ଚ ମନିଭେରାବିଲିଟିର ଅନନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଲାଇଟ୍ କମ୍ବାଟ୍ ହେଲିକାପ୍ଟର (ଏଲସିଏଚ୍‍) ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ମଲ୍ଟିରୋଲ୍ ହେଲିକାପ୍ଟର (ଆଇଏମଆରଏଚ୍‍) ଭଳି ଅନ୍ୟ ହେଲିକପ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ କାରଖାନା ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଲସିଏଚ, ଏଲୟୁଏଚ୍‍, ସିଭିଲ୍ ଏଏଲଚ୍‍ ଏବଂ ଆଇଏମଆରଏଚ୍‍ ର ମରାମତି ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ସିଭିଲ୍ ଏଲୟୁଏଚ୍‍ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ କାରଖାନାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି । ଏହି ସୁବିଧା ଭାରତକୁ ହେଲିକପ୍ଟରର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ ଏବଂ ଭାରତରେ ହେଲିକପ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍‌, ବିକାଶ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବ । କାରଖାନାରେ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ୪.୦ ମାନଦଣ୍ଡର ଏକ ଉତ୍ପାଦନ ସେଟଅପ୍ ରହିବ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ୨୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ତୁମକୁରୁ ୩-୧୫ ଟନ୍ ଶ୍ରେଣୀରେ ୧୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ହେଲିକପ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ହାଲ୍‍ ଯୋଜନା କରୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରାୟ ୬୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତୁମକୁରୁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଟାଉନସିପ୍‌ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ, ତୁମକୁରୁର ତିନିଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୮୪୮୪ ଏକରରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଟାଉନସିପ୍ ର ବିକାଶ ଚେନ୍ନାଇ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଶିଳ୍ପ କରିଡରର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ନିଆଯାଇଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିପତୁର ଏବଂ ତୁମକୁରୁର ଚିକ୍କାନାୟାକାନାହଲ୍ଲୀରେ ଦୁଇଟି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ତିପତୁର ବହୁମୁଖୀ-ଗ୍ରାମ୍ୟ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ୪୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ର୍ନିମାଣ ହେବ । ଏହି ବହୁମୁଖୀ-ଗ୍ରାମ୍ୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଚିକ୍କାନାୟାକାନାହଲ୍ଲୀ ତାଲୁକର ୧୪୭ଟି ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ୧୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣରେ ସହଜ ହେବ ।

Prime Minister's Office
PM dedicates HAL Helicopter Factory to the nation in Tumakuru
Lays foundation stones for Tumakuru Industrial Township and two Jal Jeevan Mission projects in Tumakuru
“Double-engine government has made Karnataka the first choice of investors”
“We have to minimize foreign dependence for our defence needs”
“With the spirit of ‘Nation First’ success is assured”
“This factory and rising strength of HAL has exposed the purveyors of falsehood”
“Industrial township is a huge gift to Tumakuru after the Food Park and HAL which will help in developing Tumakuru as a big industrial center of the country”
“The Double Engine government is paying equal attention to social infrastructure as well as physical infrastructure”
“This budget is a big step in the direction of Samarth Bharat, Sampann Bharat, Swayampurna Bharat, Shaktiman Bharat, Gatiwan Bharat”
There is huge enthusiasm in the middle class due to tax benefits given in this budget”
“Financial inclusion of women strengthens their voice in households and this Budget has many provisions for that”
06 FEB 2023 6:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, dedicated the HAL Helicopter Factory to the nation in Tumakuru today. He also laid the foundation stone of the Tumakuru Industrial Township and two Jal Jeevan Mission projects at Tiptur and Chikkanayakanahalli in Tumakuru. The Prime Minister took a walkthrough of the Helicopter Facility and Structure Hangar and unveiled the Light Utility Helicopter
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Karnataka is a land of saints and sages that have always strengthened the Indian traditions of spirituality, knowledge and scientific values. He also highlighted the special significance of Tumkuru and the contributions of Siddaganga Mutt. He informed that the heritage of Anna, Akshara and Ashray left behind by Pujya Shivkumar Swamy is being carried forward by Shri Siddalinga Swamy today.
The Prime Minister said that today many projects worth hundreds of crores, related to employment opportunities for the youth, ease of life of the rural community and women, strengthening of the armed forces and the concept of Made in India are being dedicated or foundation stones are being laid.
The Prime Minister lauded the talent and innovation of Karnataka youth and said the manufacturing sector’s strength is manifested in products from drones to Tejas fighter planes. “Double-engine government has made Karnataka the first choice of investors” the Prime Minister asserted and illustrated the point by the HAL project dedicated today for which the Prime Minister laid the foundation stone in 2016 with a pledge for reducing the foreign dependence for defence needs.
The Prime Minister expressed delight that hundreds of arms and defence equipment are being manufactured in India which are being used by the armed forces today. “From advanced assault rifles to tanks, aircraft carriers, helicopters, fighter jets, transport aircraft, India is manufacturing it all”, the Prime Minister remarked. Throwing light on the aerospace sector, the Prime Minister pointed out that the investment made in this sector in the last 8-9 years is five times the investment made before 2014 plus 15 years prior. The Prime Minister underlined that Made in India arms are not just supplied to our armed forces but the defence exports have also grown manifold when compared to the years before 2014. He emphasized that hundreds of helicopters are going to be manufactured in this facility itself in the near future which will give rise to businesses worth 4 lakh crore. “When such manufacturing units are set up, it does not just strengthen the armed forces but also creates employment and self-employment opportunities”, Shri Modi remarked as he underlined that small businesses near the helicopter manufacturing facility in Tumkuru will get empowered.
The Prime Minister emphasized that With the spirit of ‘Nation First’ success is assured. He talked about revamping and reforms in the working of the public sector enterprises as well as opening up opportunities for the private sector.
The Prime Minister referred to the recent propaganda to target the government in the name of HAL and said that falsehood, no matter how big, frequent or high, is always defeated in the face of truth. “This factory and the rising strength of HAL has exposed the purveyors of falsehood. Reality is speaking for itself” He said and added that today the same HAL is making modern Tejas for Indian Armed forces and is a center of global attraction and bolstering India’s aatmanirbharta in the defence sector.
The Prime Minister said that the Industrial township is a huge gift to Tumakuru after the Food Park and HAL which will help in developing Tumakuru as a big industrial center of the country. The Prime Minister expressed happiness that the township is being developed under PM Gatishakti Masterplan which will be connected with multimodal connectivity via Mumbai-Chennai Highway, Bengaluru Airport, Tumakuru Railway station, Manguluru Port.
“The Double Engine government is paying equal attention to social infrastructure as it is giving to physical infrastructure”, Shri Modi said. Throwing light on this year’s budget, the Prime Minister informed that the budget allocation for Jal Jeevan Mission has seen an increase of 20,000 crores from last year and said that the biggest beneficiaries of this scheme are the mothers and sisters who do not have to travel afar to fetch water for their homes. He highlighted that in the last three years, the scope of the project has increased from 3 crore rural families to 11 crore rural families. Highlighting the commitment of the double-engine government, the Prime Minister noted that Rs 5,500 crores have been allocated for the Upper Bhadra Project which will benefit Tumakuru, Chickmangaluru, Chitradurga, Davangere and the drought-affected areas of central Karnataka. The Prime Minister also highlighted the benefits to the farmers who are dependent on rainwater.
The Prime Minister said that this year’s middle-class-friendly budget will give strength to everyone's efforts for the ‘Viksit Bharat’. “This budget is a big step in the direction of Samarth Bharat, Sampann Bharat, Swayampurna Bharat, Shaktiman Bharat, Gatiwan Bharat. This is a popular, all-encompassing, all-inclusive budget that touches everyone” the Prime Minister said. He elaborated on the benefits of the budget for the deprived, youth, and women in agriculture. “We kept in mind all three aspects, your needs, assistance to be provided to you and your income”, he said.
The Prime Minister emphasized the efforts of the government since 2014 to empower that section of society for whom getting government assistance was a difficult task. “Either the government schemes did not reach them, or it was looted by middlemen”, the Prime Minister said as he highlighted the assistance extended by his government to every section, which was earlier deprived of it. The Prime Minister said that it is for the first time that the ‘employee-labour’ class has got the facility of pension and insurance. He touched upon the PM-Kisan Samman Nidhi for helping small farmers and mentioned the loans availed by street vendors. Observing that this year’s budget takes the same spirit forward, the Prime Minister highlighted the PM Vikas Yojna which will allow craftsmen or Vishwakaramas such as Kumbara, Kammara, Akkasaliga, Shilpi, Garekelasdava, Badgi and others, those who build something with the skill of their hands and hand tools, further enrich their art and skills.
The Prime Minister listed many measures to help the deprived and poor. The Government has spent 4 lakh crore rupees on free ration for the poor during the pandemic. Unprecedented 70 thousand crore rupees have been allocated for housing for the poor.
Highlighting the provisions of the Budget that will benefit the Middle class, the Prime Minister explained the tax benefits in income tax. “There is a lot of enthusiasm in the middle class due to zero income tax on income up to Rs 7 lakh. Especially young people below 30 years, who have a new job, new business, more money will come into their account every month”, he said. Similarly, doubling the deposit limit to 30 lakhs from 15 lakhs will help retired employees and senior citizens. Tax rebate on leave encashment is now for up to 25 lakhs against 3 lakhs earlier.
Emphasizing the centrality of the financial inclusion of women, the Prime Minister said “Financial inclusion of women strengthens their voice in households and increases their participation in household decisions. In this budget, we have taken big steps for our mothers, sisters and daughters to join more and more banks. We have come up with Mahila Samman Saving Certificates.” This, the Prime Minister said, is a big initiative for the economic empowerment of women after Sukanya Samriddhi, Mudra, Jan-Dhan Scheme and PM Awas.
The Prime Minister emphasized that the maximum focus of this budget is on the rural economy while assisting the farmers at every step through digital technology or expanding cooperatives. He said that it will benefit the farmers, animal herders and fishermen while the sugarcane farmers of Karnataka will get help in setting up sugarcane cooperatives. He informed that many new cooperative societies will also be formed and a large number of stores will be built across the country for the storage of food grains in the near future. This will allow even the small farmers to store their grain and sell it at a better price. The Prime Minister noted that thousands of help centers are also being set up to reduce the cost of small farmers through natural farming.
The Prime Minister observed the importance of millets in Karnataka and said that the country is forwarding the same belief where coarse grains have been given the identity of ‘Shri Anna’. He also highlighted the emphasis given on the production of millets in this year’s Budget and said that it will greatly benefit the small farmers of Karnataka
Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Union Minister for Social Justice and Empowerment, Shri A Narayanaswamy, and Ministers from Karnataka Government were present on the occasion among others.
Background
In yet another step towards Aatmanirbharta in the defence sector, the Prime Minister dedicated to the nation the HAL Helicopter Factory in Tumakuru. Its foundation stone was also laid by the Prime Minister in 2016. It is a dedicated new greenfield helicopter factory which will enhance the capacity and ecosystem to build helicopters. This is Asia’s largest helicopter manufacturing facility and will initially produce Light Utility Helicopters (LUH). LUH is an indigenously designed and developed 3-ton class, single-engine multipurpose utility helicopter with the unique feature of high manoeuvrability. The factory will be expanded to manufacture other helicopters such as Light Combat Helicopter (LCH) and Indian Multirole Helicopter (IMRH) as well as for repair and overhaul of LCH, LUH, Civil ALH and IMRH in the future. The factory also has the potential for exporting the Civil LUHs in future. This facility will enable India to meet its entire requirement of helicopters indigenously and will attain the distinction of enabling self-reliance in helicopter design, development and manufacture in India. The factory will have a manufacturing set-up of Industry 4.0 standards. Over the next 20 years, HAL is planning to produce more than 1000 helicopters in the class of 3-15 tonnes from Tumakuru. This will result in providing employment for around 6000 people in the region.
The Prime Minister also laid the foundation stone of Tumakuru Industrial Township. Under the National Industrial Corridor Development Programme, the development of the Industrial Township spread across 8484 acres in three phases in Tumakuru has been taken up as part of the Chennai Bengaluru Industrial Corridor.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stones of two Jal Jeevan Mission projects at Tiptur and Chikkanayakanahalli in Tumakuru. The Tiptur Multi-Village Drinking Water Supply Project will be built at a cost of over Rs 430 crores. The Multi-village water supply scheme to 147 habitations of Chikkanayakanahlli taluk will be built at a cost of around Rs 115 crores. The projects will facilitate the provision of clean drinking water for the people of the region.