ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ତୁମ୍‌କୁରୁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଟାଉନସିପ’ର ଭିତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ତୁମ୍‌କୁରୁରେ ହାଲ ହେଲିକପ୍ଟର କାରଖାନାକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନର ମୂଳ ପାଠ
06 FEB 2023 7:05PM by PIB Bhubaneswar
ତୁମକୁରୁ ଜିଲ୍ଲେ, ଗୁବବି ତାଲୁକିନା, ନିଦ୍ଦର ନଗରଦା, ଆତ୍ମୀୟ ନାଗରିକ - ଅ ବନ୍ଧୁ, ଭଗି-ନିୟରେ, ନିମଗେଲ୍ଲା, ନନ୍ନା ନମସ୍କାର ଗଡୁ!
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସନ୍ଥ ଋଷି ଓ ମନିଷୀମାନଙ୍କର ଭୂମି ଅଟେ । ଆଧ୍ୟାତ୍ମ, ଜ୍ଞାନ- ବିଜ୍ଞାନର ମହାନ ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସର୍ବଦା ସଶକ୍ତ କରିଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ତୁମ୍‌କୁରୁର ବିଶେଷ ସ୍ଥାନ ରହିଛି । ସିଦ୍ଧ ଗଙ୍ଗା ମଠର ଏଥିରେ ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି । ପୂଜ୍ୟ ଶିବକୁମାର ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଉତରାଧିକାର ସ୍ୱରୂପ ଯେଉଁ ‘ତ୍ରିବିଧା ଦସୋହୀ’ ଅର୍ଥାତ୍ “ଅନ୍ନା” “ଅକ୍ଷରା” ଏବଂ “ଆସରେ” ଛାଡି ଯାଇଛନ୍ତି ତାକୁ ଆଜି ଶ୍ରୀ ସିଦ୍ଧଲିଙ୍ଗା ମହାସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଆଗକୁ ବଢାଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଗୁବ୍‌ବିସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ଚିଦମ୍ବରା ଆଶ୍ରମ ଏବଂ ଭଗବାନ ଚନ୍ନବଶ୍ୱେଶ୍ୱରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ପ୍ରଣିପାତ କରୁଛି!
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେଉଥିବା, ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଦେଉଥିବା, ଦେଶର ସେନା ଏବଂ ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ବଳ ଦେଉଥିବା, ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି । ଆଜି ଦେଶର ଏକ ବହୁତ ବଡ ହେଲିକପ୍ଟର କାରଖାନା ତୁମକୁରୁକୁ ମିଳିଛି । ଆଜି ତୁମକୁରୁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟିଆଲ ଟାଉନସିପର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥି ସହିତ ତୁମ୍‌କୁରୁ ଜିଲ୍ଲାର ଶହ ଶହ ଗାଁକୁ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଯୁବ ପ୍ରତିଭା, ଯୁବ ନବସୃଜନର ଭୂମି ଅଟେ । ଡ୍ରୋନ୍ ବିନିର୍ମାଣଠାରୁ ନେଇ ଲଢୁଆ ବିମାନ ତେଜସ ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରର ଶକ୍ତିକୁ ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକାରୀମାନଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ ଭାବେ ଗଢି ତୋଳିଛି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର କିଭଳି କାମ କରେ, ଆଜି ଯେଉଁ ହେଲିକପ୍ଟର କାରଖାନାର ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି, ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ୨୦୧୬ ମସିହାରେ ଏକ ସଙ୍କଳ୍ପ ସହିତ ମତେ ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ସଙ୍କଳ୍ପ ଏହା ଥିଲା ଯେ ଆମକୁ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡିକ ପାଇଁ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଅତି ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ କରି ଚାଲିବାକୁ ପଡିବ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ଆଜି ଶହ ଶହ ଏଭଳି ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ, ଯାହା ଭାରତରେ ହିଁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯାହାକୁ ଆମର ସେନା ବାହିନୀ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି । ଆଜି ଆଧୁନିକ ଆସଲ୍ଟ ରାଇଫଲଠାରୁ ନେଇ, ଟ୍ୟାଙ୍କ, ତୋପ, ନୌସେନା ପାଇଁ ବିମାନବାହୀ ଜାହାଜ, ହେଲିକପ୍‌ଟର, ଫାଇଟର ଜେଟ୍‌, ପରିବହନ ବିମାନ ସବୁ କିଛି ଭାରତ ନିଜେ ତିଆରି କରୁଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ଟିକିଏ ମନେ ପକାନ୍ତୁ ତ, ମନେ ପକାନ୍ତୁ! ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୫ ବର୍ଷରେ ଏରୋସ୍ପେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେତିକି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରାଯାଇଛି, ତାର ୫ ଗୁଣା ନିବେଶ ଗତ ୮-୯ ବର୍ଷରେ ହୋଇସାରିଛି । ଆଜି ଆମେ ଆମ ସେନାବାହିନୀକୁ କେବଳ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ତ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛୁ, ଏହାଛଡା ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ଅନେକ ଅଧିକ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଇଠି ତୁମକୁରୁରେ ହିଁ ଶହ ଶହ ହଜାର ହଜାର ହେଲିକପ୍ଟର ତିଆରି ହେବ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ ହେବ । ଯେତେବେଳେ ଏହି ଭଳି ବିନିର୍ମାଣ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥାଏ, ଆମ ସେନାବାହିନୀର ଶକ୍ତି ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ, ହଜାର ହଜାର ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ । ତୁମକୁରୁର ହେଲିକପ୍ଟର କାରଖାନା ଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ନିକଟରେ ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ, ବ୍ୟବସାୟ – କାରବାରକୁ ମଧ୍ୟ ବଳ ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ନେସନ ଫାଷ୍ଟ, ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ଏହି ଭାବନା ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ସୁନିଶ୍ଚିତ ସଫଳତା ମିଳିଥାଏ । ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ସରକାରୀ କାରଖାନା, ସରକାରୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟଧାରାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ, ସେଗୁଡିକୁ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ କରିଛୁ, ସେଇଠି ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା କେତେ ସୁଫଳ ମିଳିଲା, ତାହା ଆମେ ହାଲ- ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଏରୋନେଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ । ଏବଂ କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବର କଥା ମୁଁ ଆଜି ମନେ ପକାଇବାକୁ ଚାହିଁବି, ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିପାରିବେ, ଇଏ ସେହି ‘ହାଲ’ ହେଉଛି, ଯାହାକୁ ବାହାନା ବନେଇ କରି ଆମ ସରକାର ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ମିଥ୍ୟା ଅଗିଯୋଗ ଲଗାଗଲା । ଏହି ସେହି ହାଲ, ଯାହା ନାଁ ନେଇ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉତେଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଚକ୍ରାନ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉସକେଇ ଦିଆଗଲା । ସଂସଦର ଘଂଟା ଘଂଟାର ସମୟ ନଷ୍ଟ କରି ଦେଲେ କିନ୍ତୁ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ମିଥ୍ୟା କେତେ ବି ବଡ ହେଉ ନାଁ କାହିଁକି, କେତେ ଥର କୁହା ଯାଉ ନାଁ କାହିିଁକି, କେତେ ହିଁ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ କୁହା ଯାଉ, କିନ୍ତୁ ଦିନେ ନା ଦିନେ ତାକୁ ସତ୍ୟ ସମ୍ମୁଖରେ ପରାଜିତ ହେବାକୁ ପଡିବ । ଆଜି ହାଲର ଏହି ହେଲିକପ୍ଟର କାରଖାନା, ହାଲର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଅନେକ ଗୁଡିଏ ପୁରୁଣା ମିଛ, ଓ ମିଥ୍ୟା ଆରୋପ ଲଗାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ପର୍ଦ୍ଦାଫାଶ କରୁଛି, ନିଜେ ହିଁ ବାସ୍ତବତାକୁ ବଖାଣୁଛି । ଆଜି ସେହି ହାଲ ଭାରତର ସେନାବାହିନୀ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ତେଜସ୍ ତିଆରି କରୁଛି, ବିଶ୍ୱର ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ଆଜି ହାଲ୍ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାକୁ ସୁଦୃଢ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାରେ ତୁମକୁରୁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଟାଉନସିପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ହେଲିକପ୍ଟର କାରଖାନା ପରେ ତୁମକୁରୁକୁ ଏକ ବଡ ଉପହାର ମିଳିଛି, ଯାହା ହେଉଛି ଫୁଡ ପାର୍କ । ଏଇ ଯେଉଁ ନୂଆ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଟାଉନସିପ ସ୍ଥାପିତ ହେବ, ଏହାଦ୍ୱାରା ତୁମକୁରୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକର କେବଳ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ଏକ ବୃହତ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବ । ଏହା ଚେନ୍ନାଇ- ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଶିଳ୍ପ କରିଡରର ମଧ୍ୟ ଅଂଶ ଅଟେ । ଏବେ ଚେନ୍ନାଇ- ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ-ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ଉପରେ କାମ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଏ ସବୁରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଏକ ବହୁତ ବଡ ଭାଗ ରହିଛି । ମୁଁ ଏ କଥାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ଯେ ତୁମକୁରୁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଟାଉନସିପର ନିର୍ମାଣ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଅଧୀନରେ କରାଯାଉଛି । ମୁମ୍ବାଇ-ଚେନ୍ନାଇ ରାଜପଥ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବିମାନବନ୍ଦର, ତୁମ୍‌କୁରୁ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ମେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଏଭଳି ବହୁମୁଖୀ ଆଦର୍ଶ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ଯୋଡାଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ଖୁବ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର ଧ୍ୟାନ ଯେତିକି ବାସ୍ତବିକ ଭିତିଭୂମୀ ଉପରେ ରହିଛି, ସେତିକି ମଧ୍ୟ ଏହା ସାମାଜିକ ଭିତିଭୂମୀ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛି । ବିଗତ ବର୍ଷ ମାନଙ୍କରେ ଆମେ ‘ନିବାସକେ ନିରୁ, ଭୂମିଗେ ନିରାବରୀ’ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଜଳ, ପ୍ରତି କ୍ଷେତକୁ ପାଣି ଯୋଜନାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପାନୀୟ ଜଳ ନେଟଓ୍‌ର୍କର ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍ ପାଇଁ ବଜେଟରେ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତି ଘରକୁ ଜଳ ପହଂଚିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଗରିବ ମହିଳା ଏବଂ ଛୋଟ ଛୋଟ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମିଳିଥାଏ । ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ଯୋଗାଡ କରିବା ପାଇଁ ଘର ଠାରୁ ଦୂର ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାକୁ ପଡି ନ ଥାଏ । ଗତ ସାଢେ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳର ପରିସର ୩ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୧ କୋଟି ପରିବାରରେ ପହଂଚି ପାରିଛି । ଆମ ସରକାର ନିବାସକେ ନୀରୁ ସହି ହିଁ ଭୂମିଗେ ନିରାବରୀ ଅର୍ଥାତ୍ ଘରକୁ ଜଳ ସହ ଭୂମିକୁ ଜଳ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ବଜେଟରେ ଅପର ଭଦ୍ରା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ତୁମକୁରୁ, ଚିକମଗଲୁରୁ, ଚିତ୍ରଦୁର୍ଗ ଏବଂ ଦାବଣଗେରେ ସହ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବଡ ବଡ ମରୁଡି ପ୍ରଭାବିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଫଳ ମିଳିବ । ଏହା ପ୍ରତି କ୍ଷେତ ଏବଂ ପ୍ରତି ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳ ପହଂଚାଇବାକୁ ନେଇ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିଶୃତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହାର ବହୁତ ବଡ ଲାଭ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମିଳିବ, ଯେଉଁମାନେ ଚାଷ ପାଇଁ ସିଂଚନ ଜଳ ଉପରେ, ବର୍ଷା ଜଳ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ରହି ଆସିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ବର୍ଷର ଗରିବ ହିତୈଷୀ, ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ ହିତୈଶୀ ବଜେଟର ଚର୍ଚ୍ଚା ଜୋର ଧରିଛି । ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ଯୋଡି ହୁଅନ୍ତୁ, ଏକଜୁଟ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ କିଭଳି ହେବ, ଏଥିପାଇଁ ଏହି ବଜେଟ ଅନେକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏହାର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତୀ ପାଳନ କରିବ, ସେହି ସଶକ୍ତ ଭାରତର ମୂଳଦୂଆକୁ, ଏହି ଥରର ବଜେଟ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଛି । ଏହି ବଜେଟ, ସମର୍ଥ ଭାରତ, ସମ୍ପନ୍ନ ଭାରତ, ସ୍ୱୟଂସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ, ଶକ୍ତିମାନ ଭାରତ, ଗତିବାନ ଭାରତ ଦିଗରେ ବହୁତ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ, କର୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଚାଲିବା ସହ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧ କରିବାରେ ଏହି ବଜେଟର ବହୁତ ବଡ ଅବଦାନ ରହିଛି । ଗାଁ, ଗରିବ, ଚାଷୀ, ଅସହାୟ, ଆଦିବାସୀ, ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ, ମହିଳା, ଯୁବା, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ବଜେଟରେ ବଡ ବଡ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ଏହା ସର୍ବପ୍ରିୟ ବଜେଟ ଅଟେ । ସର୍ବହିତକାରୀ ବଜେଟ ଅଟେ । ସର୍ବ ସବାମେଶୀ ବଜେଟ ଅଟେ । ସର୍ବ ସୁଖକାରୀ ବଜେଟ ଅଟ । ସର୍ବ ସ୍ପର୍ଶୀ ବଜେଟ ଅଟେ । ଏହା ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭଳି ବଜେଟ ଅଟେ । ଏହା ଭାରତର ନାରୀଶକ୍ତିର ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଭଳି ବଜେଟ ଅଟେ । ଏହା ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ, ଗାଁ ଗଣ୍ଡାକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା ଭଳି ବଜେଟ ଅଟେ । ଏହା ଶ୍ରୀଅନ୍ନ, ଶ୍ରୀଅନ୍ନରୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବୈଶ୍ୱିକ ଶକ୍ତି ଦେବା ଭଳି ବଜେଟ ଅଟେ । ଏହା ଭାରତରେ ରୋଜଗାର ବଢାଇବା ଭଳି ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାରକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭଳି ବଜେଟ ଅଟେ । ଆମେ ‘ଅବଶ୍ୟକତେ ଆଧାରା ମତୁ ଆଦାୟା’ ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ସହାୟତା ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କର ଆୟ, ତିନିଟିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିଛୁ । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପ୍ରତି ପରିବାରକୁ ଏଥିରୁ ସୁଫଳ ମିଳିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
୨୦୧୪ ପରେ ସରକାର ସମାଜର ସେହି ବର୍ଗଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ସହାୟତା ମିଳିବା ବେଶ କଷ୍ଟକର ଥିଲା । ଏହି ବର୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡିକ ହୁଏତ ପହଂଚି ପାରୁନଥିଲା, କିମ୍ବା ସେସବୁ ଦଲାଲମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହରିଲୁଟ ହୋଇଯାଉଥିଲା । ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ, ଆମେ ସେହିଭଳି ପ୍ରତି ବର୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ସହାୟତା ପହଂଚାଇଛୁ, ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଏଥିରୁ ବଂଚିତ ଥିଲେ । ଆମ ସରକାରରେ ‘କାର୍ମିକ-ଶ୍ରମିକ’ ଏଭଳି ପ୍ରତି ବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପେନସନ ଏବଂ ବୀମାର ସୁବିଧା ଦିଆଯାଇଛି । ଆମ ସରକାର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କର ସହାୟତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଠେଲା, ଫୁଟପାଥରେ କାମ କରୁଥିବା, ଉଠା ଦୋକାନୀଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ବିନା ବନ୍ଧକରେ ଋଣ ଉପଲବଧ କରାଇଛୁ । ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟ ଏହି ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଉଛି । ପ୍ରଥମ ଥର, ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଅର୍ଥାତ୍‌, ଆମର ସେହି ସାଥୀ ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ହାତର କୌଶଳ ଦ୍ୱାରା, ହାତରେ ଚାଲୁଥିବା କୌଣସି ସାଜ ସରଞ୍ଜାମ ଦ୍ୱାରା କିଛି ନା କିଛି ନିର୍ମାଣ କରିଥାଆନ୍ତି, ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଆନ୍ତି, ସ୍ୱରୋଜଗାରକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ଥାଆନ୍ତି । ଯେପରି ଆମର କମାର, ବଣିଆ, କୁମ୍ଭାର, ବଢେଇ, ମୂର୍ତିକାର, କାରିଗର, ମିସ୍ତ୍ରୀ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀ, ଆଦି ଆମର ସବୁ ସାଥୀ ଅଛନ୍ତି, ପିଏମ- ବିକାଶ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଏବେ ଏଭଳି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କଳା, ସେମାନଙ୍କର କୌଶଳକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ରାସନକୁ ନେଇ ହେଉଥିବା ଚିନ୍ତାରୁ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆମ ସରକାର ୪ ଳକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ସାରିଛନ୍ତି । ଗାଁରେ ପ୍ରତିଟି ଗରିବ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଦେବା ପାଇଁ ବଜେଟରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଅନେକ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିବ, ଜୀବନ ବଦଳି ଯିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟବିତ ବର୍ଗଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ସାତ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ ଆୟକର ଶୂନ୍ୟ ହେବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟବିତ ବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଦେଇଛି । ବିଶେଷ କରି ୩୦ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ଯୁବା ବନ୍ଧୁ, ଯେଉଁମାନେ ନୂଆ ନୂଆ ଚାକିରୀ କରିଛନ୍ତି, ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଂଟରେ ପ୍ରତି ମାସରେ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଂଚୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆମର ଯେଉଁ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ କର୍ମଚାରୀ, ଆମର ଯେଉଁ ସିନିଅର ସିଟିଜେନ, ଆମର ଯେଉଁ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ରହିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଜମାର ସୀମାକୁ ୧୫ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ୩୦ ଲକ୍ଷ ଅର୍ଥାତ ଦୁଇ ଗୁଣା କରି ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ମିଳୁଥିବା ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଆହୁରି ଅଧିକ ବଢିଯିବ । ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲିଭ ଏନକ୍ୟାସମେଂଟ ଉପରେ କର ଛାଡ ଦୀର୍ଘ ବର୍ଷ ଧରି କେବଳ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଥିଲା । ଏବେ ୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲିଭ ଏନକ୍ୟାସମେଂଟକୁ କର ମୁକ୍ତ କରି ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ତୁମ୍‌କୁରୁ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସହିତ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାର ନିକଟକୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଆସିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ଭାଜପା ସରକାରର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଅଟେ । ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ଘରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱରକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ, ଘରର ନିଷ୍ପତି ନେବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀ ବଢାଇଥାଥାଏ । ଆମର ମାଆ, ଭଉଣୀ, ଓ ଝିଅମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ସହିତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଯୋଡି ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ଏହି ବଜେଟରେ ଆମେ ଅନେକ ବଡ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । ଆମେ ମହିଳା ସମ୍ମାନ ସଂଚୟ ପତ୍ର ନେଇ ଆସିଛୁ । ଏଥିରେ ଭଉଣୀମାନେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିବେଶ କରିପାରିବେ, ଯାହା ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ସାଢେ ୭ ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ମିଳିବ । ଏହା ପରିବାର ଏବଂ ସମାଜରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି, ଜନ ଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା, ମୁଦ୍ରା ଋଣ, ଏବଂ ବାସଗୃହ ଯୋଗାଇ ଦେବା ପରେ ଏହା ମହିଳା ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଆହୁରି ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ଗାଁଗୁଡିକରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡିକର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବଜେଟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଏହି ବଜେଟରୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିପାଦରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ସହାୟତା ମିଳୁ କିମ୍ବା ସମବାୟର ବିସ୍ତାର, ଏହା ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକ, ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁଫଳ ମିଳିବ । ଆଖୁ ଚାଷ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡିକୁ ବିଶେଷ ସହାୟତା ମିଳିବା ଦ୍ୱାରା କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଆଖୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କର ବେଶ ଲାଭ ହେବ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅନେକ ନୂଆ ନୂଆ ସମବାୟ ସମିତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟର ଭଣ୍ଡାରଣ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବୃହତ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭଣ୍ଡାର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଗଚ୍ଛିତ ରଖି ପାରିବେ ଏବଂ ଉଚିତ୍ ମୂଲ୍ୟ ମିଳିଲେ ହିଁ ବିକ୍ରୀ କରିବାର ସୁବିଧା ପାଇବେ । ଏତିକି ନୁହେଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କର ବ୍ୟୟ କମ୍ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ସହାୟତା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମିଲେଟସ୍ – ମୋଟା ଶସ୍ୟର ମହତ୍ୱ ବେଶ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ‘ସିରି ଧାନ୍ୟା’ ବୋଲି କହିଥାଆନ୍ତି । ଏବେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲୋକମାନଙ୍କ ଏହି ଭାବନାକୁ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢାଉଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ, ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ ଶ୍ରୀ- ଅନ୍ନର ପରିଚୟ ଦିଆଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ- ଅନ୍ନ ଅର୍ଥାତ୍‌, ‘ଧାନ’ ରେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ । କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ତ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ରାଗି, ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ନବଣେ, ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ସାମେ, ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ହରକା, ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ କୋରଲେ, ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଉଦଲୁ, ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ବରଗୁ, ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ସଜ୍ଜେ, ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ବିଡିଜୋଡା, କୃଷକ ଏଭଳି ଅନେକ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ‘ରାଗି ମୁଦ୍ଦେ’, ‘ରାଗୀ ରୋଟି’ ଏହି ସ୍ୱାଦକୁ କିଏ ବା ଭୁଲି ପାରିବ? ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନର ଉତ୍ପାଦନରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାର ସୁଫଳ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମରୁଡି ପ୍ରଭାବିତ ଅଂଚଳର ଛୋଟ ଛୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ମିଳିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଭାରତର ନାଗରିକର ବିଶ୍ୱାସ ଚରମ ସୋପାନରେ ପହଂଚିଛି, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଶିଖର ଛୁଇଁଛି । ଆମେ ପ୍ରତି ଦେଶବାସୀର ଜୀବନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ, ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଦିନ ରାତି ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରି ଚାଲିଛୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଆଶୀର୍ବାଦ ହିଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଅଟେ, ପ୍ରେରଣା ଅଟେ । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବଜେଟ ଏବଂ ଆଜି ତୁମକୁରୁରେ ଯେଉଁ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନେ ଆଜି ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନ୍ତରରୁ ଅଶେଷ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at foundation stone laying ceremony of ‘Tumakuru Industrial Township’ & dedication of HAL Helicopter Factory to the nation in Tumakuru, Karnataka
06 FEB 2023 7:05PM by PIB Delhi
(Greetings in Kannada language)
Karnataka is the land of saints and sages. Karnataka has always strengthened the great Indian tradition of spirituality, knowledge and science. Tumkuru holds a special place in this too. Siddaganga Math plays a major role in it. Today Shri Siddalinga Mahaswami is taking forward the legacy left behind by Pujya Shivakumara Swami ji of 'Trividha Dasoha' i.e. "Anna", "Akshara'' and "Ashraya". I bow down to the respected saints. I also bow down to Shri Chidambara Ashrama and Lord Channabasaveshwara located in Gubbi!
Brothers & Sisters,
With the blessings of the saints today, projects worth hundreds of crores of rupees have either been inaugurated or their foundation stones laid, providing employment to the youth of Karnataka, providing facilities to the villagers and women and strengthening the country's army and boosting the idea of 'Made in India'. Today a huge helicopter factory in the country has been inaugurated in Tumakuru. Today, the foundation stone of Tumakuru Industrial Township has also been laid and along with this work has also started on drinking water schemes for hundreds of villages in Tumakuru district and I congratulate all of you for the same.
Friends,
Karnataka is the land of young talent and youth innovation. From drone manufacturing to making Tejas fighter planes, the world is witnessing the strength of Karnataka's manufacturing sector. The double engine government has made Karnataka the first choice for investors. The helicopter factory which was inaugurated today is an example of how the double engine government works. I had the privilege of laying its foundation stone in the year 2016 with a resolution that we have to minimize our dependence on foreign countries for our defence needs. I am glad that today hundreds of such weapons and defence equipment, which are being manufactured in India, are being used by our forces. Today, everything from modern assault rifles to tanks, cannons, aircraft carriers for the Navy, helicopters, fighter jets, transport aircrafts, is being manufactured by India herself. Before 2014, remember this figure! The investment made in the last 8-9 years is five times the amount of investment made in the aerospace sector in the 15 years before 2014. Today, we are not only providing 'Made in India' weapons to our army, but our defence exports have also increased manifold as compared to 2014. Hundreds of helicopters are going to be manufactured here in Tumakuru in the coming time and this will result in a business of about Rs 4 lakh crore here. When such manufacturing factories are set up, not only the strength of our army increases, but also creates thousands of employment and self-employment opportunities. Tumakuru's helicopter factory will also give a boost to many Small Scale industries and trade.
Friends,
When work is done with the spirit of nation first, then success is definitely achieved. In the last 8 years, on the one hand, we improved the working of government factories and government defence companies by making them stronger, while on the other hand, we opened doors for the private sector as well. We can also see how much the HAL - Hindustan Aeronautics Limited has benefitted. And today I would like to remind you of the things that happened a few years ago. I am sure Media will also take note of it. It's the same HAL which has been used as an excuse to put various false allegations against our government. It's the same HAL against which conspiracies were hatched to provoke people and people were instigated. They wasted hours after hours of Parliament on this issue, but my dear brothers and sisters, no matter how big the lie is, no matter how many times it is told and to how many important people, but at the end of the day it is bound to be defeated before the truth. Today this helicopter factory of HAL, the growing power of HAL, is exposing the many old lies and false accusers. The reality is speaking for itself. Today the same HAL makes modern Tejas for Indian armed forces and is the centre of attraction of the world. Today HAL is articulating India's self-reliance in the defence sector.
Friends,
Today the work for Tumakuru Industrial Township has also started here. This is another important gift to Tumakuru after the food park and helicopter factory. This new industrial township will develop Tumakuru as a major industrial centre not only of Karnataka but the whole India. It is a part of the Chennai-Bangaluru Industrial Corridor. At present, work is underway on the Chennai-Bangaluru, Bengaluru-Mumbai and Hyderabad-Bangaluru industrial corridors. It forms a large part of Karnataka. I am also glad that the Tumakuru Industrial Township is being constructed under the PM Gatishakti National Master Plan and that it is being linked with such multi-modal connectivity as Mumbai-Chennai Highway, Bengaluru Airport, Tumakuru Railway Station, Mangaluru Port and gas connectivity. Due to this, a large number of employment and self-employment opportunities are going to be created here.
Friends,
The focus of the double engine government is not only on physical infrastructure, we are laying equal emphasis on social infrastructure as well. In the past years, we have given priority to 'Niwas ke Neeru, Bhumige Neerawari' i.e. water to every house, water to every field. Today there is unprecedented expansion of the drinking water network across the country. This year, the budget for Jal Jeevan Mission has been increased by more than Rs. 20,000 crore as compared to the previous year. When water reaches every household, the poor women and little daughters become the greatest beneficiaries. They do not have to travel far from their homes to collect clean water. In the last three and a half years, the coverage of tap water in the country has increased from 3 crore rural households to 11 crore households. Our government is constantly laying emphasis on 'Niwas ke Neeru' as well as 'Bhumige Neerawari'. About Rs 5,500 crore has been allocated for the Upper Bhadra project in the budget. This will benefit large drought prone areas of Central Karnataka including Tumakuru, Chikmagaluru, Chitradurga and Davanagere. This shows the double engine government's commitment to provide water to every farm and every household. This will be of great benefit to our small farmers, who have been dependent on rain water and irrigation water for agriculture.
Friends,
This year's poor-friendly and middle class-friendly budget is being discussed all over the world. This budget provides a strong roadmap to ensure how everyone can unite and make efforts to try to build a developed India. This year's budget has further strengthened the foundation of that strong India which will celebrate 100 years of Independence. This budget is a major step in the direction of capable India, affluent India, self-reliant India, powerful India and dynamic India. In this ‘Azadi Ka Amritkaal', this budget has made a huge contribution in fulfilling the resolutions of a developed India while discharging its duties. Major decisions have been taken in this budget for the villages, poor, farmers, deprived, tribal, middle class, women, youth and senior citizens. This is a popular budget. It is an all-encompassing budget, all inclusive budget, an all-pleasing budget and a budget that touches all. This is a budget to give new employment opportunities to the youth of India. This is a budget to increase the participation of India's women power. This is a budget to modernize India's agriculture and villages. This is a budget to give global strength to small farmers as well as to 'Shri Anna'. This is a budget to increase employment in India and to encourage self-employment. We have taken care of ‘अवश्यकते, आधारा मत्तु आदाया’ i.e. your needs, assistance and your income are being taken care of. Every family in Karnataka will be benefitted out of this.
Brothers & Sisters,
Since 2014, the effort of the government has been to empower that section of the society, who earlier found it very difficult to get government assistance. Government schemes either did not reach this class, or it was looted by middlemen. You see, over the years, we have extended government assistance to every section, which was earlier deprived of it. In our government, for the first time every such class of 'worker-labour' has got the facility of pension and insurance. To help the small farmers, our government has given the power of PM Kisan Samman Nidhi. For the first time, we have given collateral-free loans from banks to street vendors. This year's budget takes this spirit forward. For the first time, a scheme has also been formulated in the country for our Vishwakarma sisters and brothers. Vishwakarma means, those of our friends who build something with their skills and hands, and with the help of a hand tool, create and promote self-employment like our ‘Kumbara, Kammara, Akkasaliga, Shilpi, Garekelasdava, Badgi’ (artisans) etc. who are all our companions. PM-Vikas Yojana will now help lakhs of such families to further enrich their art, their skills.
Friends,
During this pandemic, our government has kept the poor families free from the worry of spending on ration. Our government has spent more than Rs 4 lakh crore on this scheme. An unprecedented 70 thousand crore rupees have been allocated in the budget to provide a pucca house to every poor family in the villages. Due to this, many poor families of Karnataka will get pucca houses and their lives will change.
Brothers & Sisters,
In this budget, unprecedented decisions have been taken in the interest of the middle class. There is a lot of enthusiasm in the middle class due to zero income tax on income up to Rs 7 lakh. Every month more money is going to be saved in the accounts of particularly youngsters below 30 years, whose job is new, business is new. Moreover, the deposit limit for retired employees, who are our senior citizens, has been doubled from Rs 15 lakh to Rs 30 lakh. This will further increase the returns they get every month. The tax exemption on leave encashment for friends working in the private sector was only Rs 3 lakh for a long time. Now leave encashment of up to Rs 25 lakh has been made tax free. This will bring more money to lakhs of families in the country including Tumakuru and Bengaluru.
Friends,
Financial inclusion of the women of our country is one of the top priorities of the BJP government. Financial inclusion of women strengthens their voice in households and increases their participation in household decisions. In this budget, we have taken major steps for our mothers, sisters and daughters, so that more and more of them can have access to banks. We have come up with 'Mahila Samman Bachat Patra'. Under this, sisters can invest up to Rs 2 lakh, on which the maximum interest will be 7.5 percent. This will further enhance the role of women in the family and society. After Sukanya Samriddhi, Jan Dhan bank accounts, Mudra loans and houses, this is another major initiative for women's economic empowerment. An important decision has also been taken in the budget to increase the potential of women Self-Help Groups in villages.
Brothers & Sisters,
Rural economy has the maximum focus in this budget. There is a lot of focus on helping farmers at every step through digital technology or expanding cooperatives. This will benefit farmers, cattle herders and fishermen. The sugarcane farmers of Karnataka will be greatly benefited as a result of special assistance being provided to the sugarcane cooperatives. In the coming days, many new co-operative societies will also be formed and a large number of stores will be built across the country for the storage of food grains. With this, even small farmers will be able to store their grain and sell it at a better price. Not only this, thousands of help centres are also being set up to reduce the cost of small farmers in organic farming.
Friends,
All of you in Karnataka understand the importance of millets or coarse grains very well. That's why all of you already call coarse cereals 'Siridhanya'. Now the country is taking forward this spirit of the people of Karnataka. Now across the country, millets have been given the identity of 'Shri-Anna'. Shree-anna means the best of 'grains'. In Karnataka, Shri Anna Ragi, Shri Anna Navane, Shri Anna Same, Shri Anna Harka, Shri Anna Korale, Shri Anna Udlu, Shri Anna Bargu, Shri Anna Sajje, Shri Anna Bidijoda - the farmer produces many such Shri Anna. Who can forget the taste of 'Ragi Mudde', 'Ragi Roti' from Karnataka? In this year's budget, a lot of emphasis has been laid on the production of food grains. Small farmers in drought-affected areas of Karnataka will be benefited the most.
Friends,
Due to the sincere efforts of the double engine government, today the confidence of the citizens of India is at a great height. We are working day and night to secure the life of every countryman and to make the future prosperous. Your continuous blessings are the energy and inspiration for all of us. Once again, I congratulate all of you for the budget and for the inauguration and foundation stone laying ceremony of the development projects in Tumakuru today. You have come here in such large numbers today and showered your blessings. So, I also express my heartfelt gratitude to all of you.
Thank you !
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.