Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Krishnaguru Eknaam Akhand Kirtan for World Peace
03 FEB 2023 7:43PM by PIB Delhi
Jai Krishnaguru!
Jai Krishnaguru!
Jai Krishnaguru!
Jai Jayate Param Krishnaguru Ishwar!
My respectful obeisance to all the saints, sages and devotees gathered at Krishnaguru Sevashram. The Krishnaguru Eknaam Akhand Kirtan is going on for the last one month. I am happy that the ancient Indian traditions of knowledge, service and humanity propagated by Krishnaguru ji continue to grow even today. With the blessings and cooperation of Gurukrishna Premanand Prabhu ji and the efforts of the devotees of Krishnaguru, that divinity is clearly visible in this event. I wished that I could come to Assam and participate in this program with all of you! I made several attempts to come to the holy abode of Krishnaguru ji in the past. But perhaps there must be some failings in my efforts that I could not come there. I wish that Krishnaguru's blessings give me this opportunity to come there in the near future to bow down to all of you and meet you.
Friends,
Krishnaguru ji began the ritual of the month-long ‘Akhand Eknaam Jap’ every twelve years for world peace. There has been an ancient tradition of organizing such events every 12 years in our country. And the main theme of these events has been duty. These events used to rekindle a sense of duty in the individual and society. People from all over the country used to gather in these events and discuss and review the happenings of the last 12 years, evaluate the present and create a blueprint for the future. The tradition of Kumbh Mela every 12 years has also been a great example of this. In 2019 itself, the people of Assam successfully organized the Pushkaram ceremony in the Brahmaputra River. Now again this event will be held on the Brahmaputra River in the 12th year. The Mahamaham festival is also celebrated every 12 years in Kumbakonam, Tamil Nadu. The ‘Mahamastakabhisheka’ of Lord Bahubali is also done only after 12 years. It is also a coincidence that the Neelakurinji flower that blooms on the hills of Nilgiri also grows every 12 years. Krishnaguru Eknaam Akhand Kirtan happening every 12 years is also creating such a powerful tradition. This ‘kirtan’ is introducing the world to the heritage of the North East and its spiritual consciousness. I offer all of you many best wishes for this event.
Friends,
Krishnaguru ji's exceptional talent, his spiritual understanding and extraordinary incidents related to him continue to inspire us all. He has taught us that no work or person is small or big. The nation has worked towards the betterment of its people with the same spirit of taking everyone along (Sabka Saath) for everyone’s development (Sabka Vikas) with absolute dedication in the last eight-nine years. Today, the first priority of the country is those who are lagging behind in the race of development. That is, the country is giving priority to those who are deprived. Be it Assam or our North East, it was neglected for decades when it comes to development and connectivity. Today the country is giving priority to the development of Assam and the North East. This year's budget has also demonstrated a strong glimpse of these efforts of the country and our future. Tourism plays a major role in the economy and progress of the North East. Special provisions have been made in this year’s budget to increase tourism related opportunities. Fifty tourist destinations in the country will be developed through a special campaign. Modern infrastructure will be created, virtual connectivity will be improved and tourist facilities will also be created in this regard. The North East and Assam will get huge benefits from these development initiatives. By the way, today I want to share important information with all the saints and scholars gathered in this event. All of you must have heard about Ganga Vilas Cruise. Ganga Vilas Cruise is the longest river cruise in the world. A large number of foreign tourists are also on board this cruise. Starting from Banaras to Patna, Buxar, Munger in Bihar and Kolkata in Bengal, this cruise has reached Bangladesh. It will reach Assam soon. The tourists are being familiarized with these places as well as the culture in detail through the rivers. The greatest importance of India's treasured cultural heritage lies on our river banks, because the development journey of our entire culture is linked to the river banks. I am sure Assamese culture and beauty will also reach the world in a new way through Ganga Vilas.
Friends,
Krishnaguru Sevashram also works for the welfare of people engaged in traditional crafts and skills through various organizations. In the last few years, the country has been engaged in the historic direction of connecting the traditional skills of the North East to the global market by giving them a new identity. Today people all over the country and the world are aware and welcome the art of Assam, the skills of the people of Assam and the local bamboo products. You will be aware that earlier there was a legal ban on cutting bamboo by putting it in the category of trees. We changed this law as it was the law enacted during the period of slavery. Placing bamboo in the grass category has opened all the way for traditional employment. Now special provision has been made in the budget for such traditional skill development by enhancing the quality and accessibility of these products. It has also been announced in this budget to develop ‘Ekta Mall’ (Unity Mall) in every state in order to give recognition to such products. That is, the products made by the farmers, artisans and the youth of Assam will have a special display in ‘Ekta Mall’ in a bid to boost their sale. Not only this, the products of Assam will also be displayed in ‘Ekta Mall’ that will be built in the state capitals and other important tourist sites. The products of Assam will also get a new market when tourists visit ‘Ekta Mall’ in other parts of the country.
Friends,
When it comes to the crafts of Assam, 'Gamosa’ occupies a special place. I myself love wearing 'Gamosa'. Behind every beautiful ‘Gamosa’ is the hard work of the women, our mothers and sisters of Assam. The attraction and demand for ‘Gamosa’ has increased in the country in the last eight-nine years. A large number of women self-help groups have been formed to meet this huge demand. Lakhs of women are getting employment in these groups. Now these groups will go ahead and become the strength of the country's economy. Special provisions have been made in this year's budget in this regard. The ‘Mahila Samman Saving Certificate’ scheme has also been launched to make the income of women a means of their empowerment. Women will especially get the benefit of higher interest on savings. Besides, the budget of the PM Awas Yojana has also been increased to 70,000 crore rupees, so that every poor family, who does not have a pucca house, can get a pucca house. These houses are mostly registered in the name of women. Women are the legal owners of these houses. There are several provisions in this budget which will widely benefit the women of North Eastern states like Assam, Nagaland, Tripura, Meghalaya, etc and new opportunities will be created for them.
Friends,
Krishnaguru used to say – Serve your soul with faith in daily devotional works. There is a lot of power in this mantra of serving the soul, serving the society and developing the society. I am glad that Krishnaguru Sevashram is working with this mantra in almost every dimension related to society. These services being run by you are becoming a great strength of the country. The government runs many schemes for the development of the country. But the lifeblood of the country's welfare schemes is the power of the society and people’s participation. We have seen how the Swachh Bharat Abhiyan launched by the country became a huge success due to people’s participation. The biggest reason behind the success of the Digital India campaign is people’s participation. The role of Krishnaguru Sevashram is very important in taking forward many such schemes that empower the country. For example, Sevashram carries out a lot of social work for women and youth. You can also take the responsibility of taking forward the campaigns like ‘Beti-Bachao, Beti-Padhao’ and ‘Poshan’. Sevashram's motivation to connect more and more youth with campaigns like 'Khelo India' and 'Fit India' is very important. Your participation in the promotion of Yoga and Ayurveda will strengthen the social fabric.
Friends,
You are aware that artisans, who work by hand, with the help of any tool, are skilled people and are called Vishwakarma in our country. The country has now resolved to enhance the skills of these traditional artisans for the first time. The PM-Vishwakarma Kaushal Samman i.e. PM Vikas Yojana is being started for them and it has been described in detail in this year’s budget. Krishnaguru Sevashram can also benefit the Vishwakarma friends by increasing the awareness about this scheme.
Friends,
The entire world is also celebrating 2023 as Millet Year on the initiative of India. Millet means coarse grains. Millets have now been given a new identity in the form of Shri Anna. What it means is that Shri Anna is the best among all food grains. Krishnaguru Sevashram and all other religious organizations can play a big role in spreading the awareness regarding Shri Anna. I urge that the ‘prasad’ which is distributed in the ashram should be made from Shri Anna. Similarly, a campaign is going on to familiarize the history of our freedom fighters with the younger generation in the Amrit Mahotsav of Independence. In this direction, a lot can be done by Sevashram Prakashan about the revolutionaries of Assam and the North East. I am sure we will witness a more empowered India with these joint efforts of you and the country after 12 years when this Akhand Kirtan will happen. And with this wish, I greet all the saints, all the pious souls, and I wish you all the very best once again.
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব শান্তিৰ বাবে কৃষ্ণগুৰু একনাম অখণ্ড কীৰ্তনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী সংস্কৰণ
03 FEB 2023 7:43PM by PIB Guwahati
জয় কৃষ্ণগুৰু!
জয় কৃষ্ণগুৰু!
জয় কৃষ্ণগুৰু!
জয় জয়তে পৰম কৃষ্ণগুৰু ঈশ্বৰ!
কৃষ্ণগুৰু সেৱাশ্ৰমত সমবেত সকলো সাধু, ঋষি আৰু ভক্তলৈ মোৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। যোৱা এমাহ ধৰি চলি আছে কৃষ্ণগুৰু একনাম অখণ্ড কীৰ্তন। কৃষ্ণগুৰু প্ৰভুৱে প্ৰচাৰ কৰা প্ৰাচীন ভাৰতীয় জ্ঞান, সেৱা আৰু মানৱতাৰ পৰম্পৰা আজিও বৃদ্ধি পাই থকাত মই সুখী। গুৰুকৃষ্ণ প্ৰেমানন্দ প্ৰভু জীৰ আশীৰ্বাদ আৰু সহযোগিতাৰ লগতে কৃষ্ণগুৰু ভক্তসকলৰ প্ৰচেষ্টাত সেই দেৱত্ব এই অনুষ্ঠানত স্পষ্টকৈ দেখা যায়। অসমলৈ আহি আপোনালোক সকলোৰে সৈতে এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰিলে ভাল আছিল! কৃষ্ণগুৰু প্ৰভুৰ পবিত্ৰ বাসগৃহলৈ আহিবলৈ আগতে কেইবাবাৰো চেষ্টা কৰিছিলো। কিন্তু হয়তো মোৰ প্ৰচেষ্টাত কিছুমান ব্যৰ্থতা আছে যাৰ বাবে মই তালৈ আহিব নোৱাৰিলোঁ। কৃষ্ণগুৰুৰ আশীৰ্বাদে অদূৰ ভৱিষ্যতে তালৈ আহি আপোনালোক সকলোকে প্ৰণাম কৰি আপোনালোকক লগ পোৱাৰ এই সুযোগ দিব বুলি আশা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
কৃষ্ণগুৰু জীয়ে বিশ্ব শান্তিৰ বাবে প্ৰতি বাৰ বছৰৰ মূৰে মূৰে মাহজোৰা ‘অখণ্ড একনাম কীৰ্তন’ৰ অনুষ্ঠান আৰম্ভ কৰিছিল। আমাৰ দেশত প্ৰতি ১২ বছৰৰ মূৰে মূৰে এনেধৰণৰ অনুষ্ঠান আয়োজন কৰাৰ এক প্ৰাচীন পৰম্পৰা চলি আহিছে। আৰু এই অনুষ্ঠানবোৰৰ মূল বিষয়বস্তু হৈছে কৰ্তব্য। এই ঘটনাবোৰে ব্যক্তি আৰু সমাজত কৰ্তব্যবোধ পুনৰ জগাই তুলিছিল। এই অনুষ্ঠানসমূহত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ লোকসকলে গোট খাই যোৱা ১২ বছৰৰ পৰিঘটনাসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা আৰু পৰ্যালোচনা কৰিছিল, বৰ্তমানৰ মূল্যায়ন কৰিছিল আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে এক ব্লুপ্ৰিণ্ট তৈয়াৰ কৰিছিল। প্ৰতি ১২ বছৰৰ মূৰে মূৰে কুম্ভমেলাৰ পৰম্পৰাও ইয়াৰ এক ডাঙৰ নিদৰ্শন হৈ আহিছে। ২০১৯ চনতেই অসমৰ ৰাইজে সফলতাৰে ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীত পুষ্কৰাম অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছিল। এতিয়া পুনৰ এই অনুষ্ঠান দ্বাদশ বছৰত ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীত অনুষ্ঠিত হ'ব। তামিলনাডুৰ কুম্বাকোনামতো প্ৰতি ১২ বছৰৰ মূৰে মূৰে মহামহাম উৎসৱ পালন কৰা হয়। ভগৱান বাহুবলীৰ ‘মহামস্তকভিষেক’ও ১২ বছৰৰ বিৰতিতে অনুষ্ঠিত কৰা হয়। নীলগিৰিৰ পাহাৰত ফুলি উঠা নীলাকুৰিঞ্জী ফুলটোও ১২ বছৰৰ মূৰে মূৰে বাঢ়ি অহাটোও কাকতলীয়া কথা। প্ৰতি ১২ বছৰৰ মূৰে মূৰে ঘটি থকা কৃষ্ণগুৰু একনাম অখণ্ড কীৰ্তনেও এনে এক শক্তিশালী পৰম্পৰাৰ সৃষ্টি কৰিছে। এই কীৰ্ত্তনে বিশ্ববাসীক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ঐতিহ্য আৰু ইয়াৰ আধ্যাত্মিক চেতনাৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিছে। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
কৃষ্ণগুৰু জীৰ ব্যতিক্ৰমী প্ৰতিভা, তেওঁৰ আধ্যাত্মিক বুজাবুজি আৰু তেওঁৰ সৈতে জড়িত অসাধাৰণ ঘটনাই আমাক সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে। তেওঁ আমাক শিকাইছে যে কোনো কাম বা মানুহ সৰু বা ডাঙৰ নহয়। দেশে যোৱা আঠ-ন বছৰত নিৰপেক্ষ নিষ্ঠাৰে সকলোকে লগত লৈ (সবকা সাথ) সকলোৰে উন্নয়নৰ বাবে (সবকা বিকাশ) একে মনোভাৱেৰে নিজৰ জনসাধাৰণৰ উন্নতিৰ দিশত কাম কৰি আহিছে। আজি দেশৰ প্ৰথম অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে উন্নয়নৰ দৌৰত পিছ পৰি থকাসকলক আগুৱাই নিয়া। অৰ্থাৎ বঞ্চিতসকলক দেশে অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। অসম হওক বা আমাৰ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল হওক, উন্নয়ন আৰু সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত দশক দশক ধৰি ই অৱহেলিত হৈ আছিল। আজি দেশে অসম তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। এইবাৰৰ বাজেটতো দেশৰ এই প্ৰচেষ্টা আৰু আমাৰ ভৱিষ্যতৰ এক শক্তিশালী আভাস পোৱা গৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অৰ্থনীতি আৰু প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত পৰ্যটনৰ মুখ্য ভূমিকা আছে। পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় সুযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে এইবাৰৰ বাজেটত বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এক বিশেষ অভিযানৰ জৰিয়তে দেশৰ পঞ্চাশটা পৰ্যটন স্থলীৰ উন্নয়ন কৰা হ’ব। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি হ’ব, ভাৰ্চুৱেল সংযোগৰ উন্নতি হ’ব আৰু এই ক্ষেত্ৰত পৰ্যটনৰ সুবিধাও সৃষ্টি হ’ব। এই উন্নয়নমূলক পদক্ষেপসমূহৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু অসমে বিপুল সুবিধা লাভ কৰিব। আজি এই অনুষ্ঠানত সমবেত হোৱা সকলো সাধু-পণ্ডিতৰ লগত গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্য ভাগ-বতৰা কৰিব বিচাৰিছো। আপোনালোক সকলোৱে নিশ্চয় গংগা বিলাস ক্ৰুজৰ কথা শুনিছে। গংগা বিলাস ক্ৰুজ হৈছে বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া নদী ক্ৰুজ। এই ক্ৰুজত বৃহৎ সংখ্যক বিদেশী পৰ্যটকো আছে। বেনাৰসৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পাটনা, বাক্সাৰ, বিহাৰৰ মুংগেৰ আৰু বংগৰ কলকাতা হৈ এই ক্ৰুজ বাংলাদেশত উপস্থিত হৈছে। শীঘ্ৰে অসমতো উপস্থিত হ’ব। নদীৰ মাজেৰে পৰ্যটকসকলক এই স্থানসমূহৰ লগতে সংস্কৃতিৰ সৈতে বিতংভাৱে পৰিচিত কৰা হৈছে। ভাৰতৰ বহুমূলীয়া সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সৰ্বোচ্চ গুৰুত্ব আমাৰ নদীৰ পাৰত নিহিত হৈ আছে, কাৰণ আমাৰ সমগ্ৰ সংস্কৃতিৰ উন্নয়ন যাত্ৰা নদীৰ পাৰৰ সৈতে জড়িত। অসমীয়া সংস্কৃতি আৰু সৌন্দৰ্যইও গংগা বিলাসৰ জৰিয়তে নতুন ৰূপত বিশ্বৰ মাজলৈ যাব বুলি মই নিশ্চিত।
বন্ধুসকল,
কৃষ্ণগুৰু সেৱাশ্ৰমে বিভিন্ন সংগঠনৰ জৰিয়তে পৰম্পৰাগত শিল্প আৰু দক্ষতাত নিয়োজিত লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবেও কাম কৰে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰম্পৰাগত দক্ষতাক এক নতুন পৰিচয় দি বিশ্বব্যাপী বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ ঐতিহাসিক দিশত দেশে নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে। আজি সমগ্ৰ দেশৰ লগতে বিশ্বৰ মানুহে অসমৰ কলা, অসমৰ ৰাইজৰ দক্ষতা আৰু স্থানীয় বাঁহৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ প্ৰতি সচেতন আৰু আদৰণি জনাইছে। আপুনি জ্ঞাত হ’ব যে আগতে বাঁহক গছৰ শ্ৰেণীত ৰাখি বাঁহ কটাত আইনী নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা হৈছিল। আমি এই আইনখন সলনি কৰিলোঁ কাৰণ ই দাসত্বৰ সময়ছোৱাত প্ৰণয়ন কৰা আইন আছিল। ঘাঁহৰ শিতানত বাঁহক স্থান দিয়াৰ ফলত পৰম্পৰাগত নিয়োগৰ বাবে সকলো পথ মুকলি হৈছে। এতিয়া এই সামগ্ৰীসমূহৰ গুণগত মান আৰু সুলভতা বৃদ্ধি কৰি এনে পৰম্পৰাগত দক্ষতা বিকাশৰ বাবে বাজেটত বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এনে সামগ্ৰীক স্বীকৃতি দিয়াৰ স্বাৰ্থত প্ৰতিখন ৰাজ্যতে ‘একতা মল’ (ইউনিটি মল) গঢ়ি তোলাৰ কথাও এই বাজেটত ঘোষণা কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ অসমৰ কৃষক, শিপিনী আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে নিৰ্মাণ কৰা সামগ্ৰীসমূহৰ বিক্ৰী বৃদ্ধিৰ উদ্দেশ্যে ‘একতা মল’ত বিশেষ প্ৰদৰ্শনী অনুষ্ঠিত হ’ব। কেৱল এয়াই নহয়, ৰাজ্যৰ ৰাজধানী আৰু অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যটনস্থলীত নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া ‘একতা মল’তো অসমৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। অসমৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহেও নতুন বজাৰ লাভ কৰিব যেতিয়া পৰ্যটকে দেশৰ অন্যান্য প্ৰান্তৰ ‘একতা মল’ ভ্ৰমণ কৰে।
বন্ধুসকল,
অসমৰ শিল্পকৰ্মৰ কথা আহিলে ‘গামোছা’ই এক বিশেষ স্থান দখল কৰিছে। মই নিজেও 'গামোছা' পিন্ধি ভাল পাওঁ। প্ৰতিখন ধুনীয়া ‘গামোছা’ৰ আঁৰত আছে অসমৰ নাৰী, আমাৰ আই আৰু ভগ্নীসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম। যোৱা ৮-৯ বছৰত দেশত ‘গামোছা’ৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ আৰু চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে। এই বৃহৎ চাহিদা পূৰণৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক মহিলা আত্মসহায়ক গোট গঠন কৰা হৈছে। এই গোটসমূহত লাখ লাখ মহিলাই কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে। এতিয়া এই গোটবোৰ আগবাঢ়ি গৈ দেশৰ অৰ্থনীতিৰ শক্তি হৈ পৰিব। এই সন্দৰ্ভত চলিত বৰ্ষৰ বাজেটত বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। মহিলাসকলৰ আয়ক তেওঁলোকৰ সবলীকৰণৰ মাধ্যম হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ‘মহিলা সন্মান সঞ্চয় প্ৰমাণপত্ৰ’ আঁচনিও আৰম্ভ কৰা হৈছে। বিশেষকৈ মহিলাসকলে সঞ্চয়ৰ ওপৰত অধিক সুতৰ সুবিধা লাভ কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ বাজেটো ৭০ হাজাৰ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যাতে প্ৰতিটো দুখীয়া পৰিয়ালে, যাৰ পকা ঘৰ নাই, তেওঁলোকে এটা পকী ঘৰ পাব পাৰে। এই ঘৰবোৰ বেছিভাগেই মহিলাৰ নামত পঞ্জীয়নভুক্ত। এই ঘৰবোৰৰ আইনী মালিক মহিলা। এই বাজেটত কেতবোৰ বিধান আছে যিবোৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অসম, নাগালেণ্ড, ত্ৰিপুৰা, মেঘালয়, ইত্যাদি ৰাজ্যৰ মহিলাসকলক ব্যাপকভাৱে উপকৃত কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
কৃষ্ণগুৰুৱে কৈছিল–দৈনন্দিন ভক্তি কৰ্মত বিশ্বাসেৰে আত্মাক সেৱা কৰক। আত্মাৰ সেৱা কৰা, সমাজৰ সেৱা কৰা আৰু সমাজৰ বিকাশৰ এই মন্ত্ৰত যথেষ্ট শক্তি আছে। মই আনন্দিত যে কৃষ্ণগুৰু সেৱাশ্ৰমে সমাজৰ লগত জড়িত প্ৰায় প্ৰতিটো মাত্ৰাতে এই মন্ত্ৰৰ সৈতে কাম কৰি আছে। আপোনালোকৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই সেৱাসমূহ দেশৰ এক বৃহৎ শক্তি হৈ পৰিছে। চৰকাৰে দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে বহু আঁচনি চলায়। কিন্তু দেশৰ কল্যাণমূলক আঁচনিৰ প্ৰাণকেন্দ্ৰ সমাজৰ শক্তি আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ। আমি দেখিছোঁ যে দেশে আৰম্ভ কৰা স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে কেনেদৰে বৃহৎ সফলতা লাভ কৰিছিল। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানৰ সফলতাৰ আঁৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ হৈছে মানুহৰ অংশগ্ৰহণ। এনে বহু আঁচনি আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত কৃষ্ণগুৰু সেৱাশ্ৰমৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। উদাহৰণস্বৰূপে সেৱাশ্ৰমে মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহু সামাজিক কাম কৰে। ‘বেটি-বচাও, বেটি-পঢ়াও’ আৰু ‘পোষণ’ আদি অভিযানক আগুৱাই নিয়াৰ দায়িত্বও আপুনি ল’ব পাৰে। ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ আৰু ‘ফিট ইণ্ডিয়া’ৰ দৰে অভিযানৰ সৈতে অধিক সংখ্যক যুৱক-যুৱতীক সংযোগ কৰিবলৈ সেৱাশ্ৰমৰ প্ৰেৰণা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ প্ৰচাৰত আপোনালোকৰ অংশগ্ৰহণে সামাজিক পৰিৱেশ শক্তিশালী কৰিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে জানে যে হাতেৰে কাম কৰা শিপিনীসকলক বা যিকোনো সঁজুলিৰ সহায়ত কাম কৰা দক্ষ লোকক আমাৰ দেশত বিশ্বকৰ্মা বুলি কোৱা হয়। এইসকল পৰম্পৰাগত শিপিনীৰ দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে দেশে এতিয়া সংকল্প লৈছে। তেওঁলোকৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী-বিশ্বকৰ্মা কৌশল সন্মান অৰ্থাৎ প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকাশ যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ বিষয়ে এইবাৰৰ বাজেটত বিতংভাৱে বৰ্ণনা কৰা হৈছে। কৃষ্ণগুৰু সেৱাশ্ৰমে এই আঁচনিৰ প্ৰতি সজাগতা বৃদ্ধি কৰি বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলকো উপকৃত কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ উদ্যোগত ২০২৩ চনক বাজৰা বছৰ হিচাপে উদযাপন কৰিছে। বাজৰা মানে মোটা শস্য। বাজৰাক এতিয়া শ্ৰী অন্নৰ ৰূপত নতুন পৰিচয় দিয়া হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল সকলো খাদ্যশস্যৰ ভিতৰত শ্ৰী অন্ন শ্ৰেষ্ঠ। শ্ৰী অন্নৰ সন্দৰ্ভত সজাগতা বিয়পোৱাত কৃষ্ণগুৰু সেৱাশ্ৰমৰ লগতে আন সকলো ধৰ্মীয় সংগঠনে ডাঙৰ ভূমিকা ল'ব পাৰে। আশ্ৰমত যি ‘প্ৰসাদ’ বিতৰণ কৰা হয়, সেই ‘প্ৰসাদ’ শ্ৰী অন্নৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা উচিত বুলি মই আহ্বান জনালোঁ। একেদৰে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ ইতিহাসক নৱপ্ৰজন্মৰ সৈতে পৰিচিত কৰাৰ এক অভিযান চলি আছে। এই দিশত অসম তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিপ্লৱীসকলৰ বিষয়ে সেৱাশ্ৰম কৰ্তৃপক্ষই বহুখিনি কৰিব পাৰে। মই নিশ্চিত যে ১২ বছৰৰ পাছত যেতিয়া এই অখণ্ড কীৰ্ত্তন হ’ব তেতিয়া আপোনালোক আৰু দেশৰ এই যৌথ প্ৰচেষ্টাৰে আমি এখন অধিক ক্ষমতাশালী ভাৰতৰ সাক্ষী হ’ম। আৰু এই কামনাৰে সকলো সাধুক, সকলো ধৰ্মপৰায়ণ আত্মাক শুভেচ্ছা জনাইছো আৰু পুনৰবাৰ আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো।
ধন্যবাদ।