Ministry of Finance
MAJOR ANNOUNCEMENTS IN PERSONAL INCOME TAX TO SUBSTANTIALLY BENEFIT THE MIDDLE CLASS
PERSONS WITH INCOME UP TO RS. 7 LAKH WILL NOT PAY INCOME TAX IN NEW TAX REGIME
TAX EXEMPTION LIMIT INCREASED TO RS. 3 LAKH
CHANGE IN TAX STRUCTURE: NUMBER OF SLABS REDUCED TO FIVE
SALARIED CLASS AND PENSIONERS TO GAIN ON EXTENSION OF STANDARD DEDUCTION BENEFIT TO THE NEW TAX REGIME
MAXIMUM TAX RATE REDUCED TO 39 PER CENT FROM 42.74 PER CENT
NEW TAX REGIME TO BE THE DEFAULT TAX REGIME
CITIZENS TO HAVE THE OPTION TO AVAIL THE BENEFIT OF OLD TAX REGIME
01 FEB 2023 12:57PM by PIB Delhi
With the objective of benefitting the hard working middle class of the country, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitaraman made five major announcements with respect to personal income tax while presenting the Union Budget 2023-24 in Parliament today. These announcements pertaining to rebate, change in tax structure, extension of benefit of standard deduction to the new tax regime, reduction of highest surcharge rate and extension of limit of tax exemption on leave encashment on retirement of non-government salaried employees will provide substantial benefits to the working middle class.
In her first announcement regarding rebate, she proposed to increase the rebate limit to Rs.7 lakh in the new tax regime, which would mean that the persons in the new tax regime, with income up to Rs. 7 lakh will not have to pay any tax. Currently, those with income up to Rs. 5 lakh do not pay any income tax in both old and new tax regimes.
Providing relief to middle-class individuals, she proposed a change in the tax structure in the new personal income tax regime by reducing the number of slabs to five and increasing the tax exemption limit to Rs. 3 lakh. The new tax rates are:
Total income (Rs.)
Rate (per cent)
Upto 0-3 lakh
Nil
From 3-6 lakh
5
From 6-9 lakh
10
From 9-12 lakh
15
From 12-15 lakh
20
Above 15 lakh
30
This will provide major relief to all tax payers in the new regime. An individual with an annual income of Rs. 9 lakh will be required to pay only Rs. 45,000/-. This is only 5 per cent of his or her income. It is a reduction of 25 per cent on what he or she is required to pay now, i.e. Rs. 60,000/-. Similarly, an individual with an income of Rs. 15 lakh would be required to pay only Rs. 1.5 lakh or 10 per cent of his or her income, a reduction of 20 per cent from the existing liability of Rs. 1,87,500/.
The third proposal of the budget provides major relief to the salaried class and the pensioners including family pensioners as the Finance Minister proposed to extend the benefit of standard deduction to the new tax regime. Each salaried person with an income of Rs. 15.5 lakh or more will thus stand to benefit by Rs. 52,500/-. At present, standard deduction of Rs. 50,000/- to salaried individuals and deduction from family pension up to Rs. 15,000/- is currently allowed only under the old regime.
As part of her fourth announcement with respect to personal income tax, Smt. Nirmala Sitaraman proposed to reduce the highest surcharge rate from 37 per cent to 25 per cent in the new tax regime for income above Rs. 2 crore. This would result in reduction of the maximum tax rate to 39 per cent from the present 42.74 per cent, which is among the highest in the world. However, no change in surcharge is proposed for those who opt to be under the old regime in this income group.
As part of the fifth announcement, the budget proposed extension of limit of tax exemption on leave encashment to Rs. 25 lakh on retirement of non-government salaried employees in line with the government salaried class. At present, the maximum amount which can be exempted is Rs. 3 lakh.
The budget proposed to make the new income tax regime as the default tax regime. However, citizens will continue to have the option to avail the benefit of the old tax regime.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଘୋଷଣା
୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ମାନଙ୍କୁ ନୂତନ କର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆୟକର ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ
ଟିକସ ଛାଡ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରି ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କରି ଦିଆଯାଇଛି
ଟିକସ ସ୍ଲାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ : ସ୍ଲାବ୍ ସଂଖ୍ୟା ୫ କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି
ବେତନଭୋଗୀ ଏବଂ ପେନସନଭୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ ନୂତନ କର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଡିଡକ୍ସନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଲାଭ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ
ସର୍ବାଧିକ କର ହାର ୪୨.୭୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇ ୩୯ ପ୍ରତିଶତ କରାଯାଇଛି
ନୂତନ କର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହିଁ ଡିଫଲ୍ଟ କର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବ
ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପୁରୁଣା କର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମଧ୍ୟ ଲାଭ ଉଠାଇବା ନିମନ୍ତେ ବିକଳ୍ପ ରହିବ
01 FEB 2023 12:57PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ପରିଶ୍ରମୀ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ୦୧ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୩ରେ ସଂସଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ୨୦୨୩ -୨୪କୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ବେଳେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପାଞ୍ଚ ଗୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଘୋଷଣା ରିହାତି, ଟିକସ ସ୍ଲାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମାନକ ରିହାତି ଲାଭର ସଂପ୍ରସାରଣ, ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସରଚାର୍ଜ ହାରରେ ହ୍ରାସ ଏବଂ ବେସରକାରୀ ବେତନ ପ୍ରାପ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କ ଅବସର ପରେ ଛୁଟି ଆବଣ୍ଟନ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ ସୀମାର ବିସ୍ତାର ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅଟେ ଏବଂ ଏହା କର୍ମଜୀବୀ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ରିହାତି ସମ୍ପର୍କରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଘୋଷଣାରେ, ସେ ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆୟକର ରିହାତି ସୀମାକୁ ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ କୌଣସି ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ସମ୍ପ୍ରତି ଯେଉଁ ମାନଙ୍କର ଆୟ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଛି, ସେମାନେ ଉଭୟ ପୁରୁଣା ଏବଂ ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କୌଣସି ଆୟକର ଦେଉ ନାହାନ୍ତି ।
ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେବାକୁ ଯାଇ ସେ ସ୍ଲାବ ସଂଖ୍ୟାକୁ ପାଞ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ଟିକସ ଛାଡ ସୀମାକୁ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କରି ନୂତନ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଟିକସ ସଂରଚନାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ନୂତନ ଟିକସ ହାର ହେଉଛି:
ଏହା ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମସ୍ତ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ବଡ଼ ଧରଣର ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ବାର୍ଷିକ ଆୟ ୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ କେବଳ ୪୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଆୟକର ଆକାରରେ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏହା ତାଙ୍କ ଆୟର ମାତ୍ର ୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ । ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କୁ ୬୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ସେହିଭଳି ୧୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ କେବଳ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ତାଙ୍କ ଆୟର ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଦେବାକୁ ପଡିବ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ୧,୮୭, ୫୦୦ ଟଙ୍କା ହେଉଥିଲା ।
ବଜେଟର ତୃତୀୟ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ବେତନ ପ୍ରାପ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଏବଂ ପାରିବାରିକ ପେନ୍‌ସନ୍‌ଭୋଗୀ ମାନଙ୍କ ସମେତ ପେନ୍‌ସନ୍‌ଭୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବହୁତ ସୁବିଧା ମିଳିବ, କାରଣ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ମାନକ ରିହାତିର ଲାଭ ନୂତନ କର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି । ୧୫.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ଅଧିକ ଆୟ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବେତନ ପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ୫୨,୫୦୦ ଟଙ୍କାର ଲାଭ ମିଳିବ । ସମ୍ପ୍ରତି ବେତନଭୋଗୀ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନଙ୍କୁ କେବଳ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ମାନକ ରିହାତି ତଥା ପାରିବାରିକ ପେନ୍‌ସନରୁ ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରିହାତି ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ମିଳୁଛି ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ତାଙ୍କର ଚତୁର୍ଥ ଘୋଷଣାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆୟ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସରଚାର୍ଜ ହାରକୁ ୩୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରାମଣ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନର ଟିକସ ହାର ୪୨.୭୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ୩୯ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ଯାହା ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ ଅଟେ । ତେବେ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଆୟ ବର୍ଗରେ ପୁରୁଣା ନିୟମ ଅଧୀନରେ ରହିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିବେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରଚାର୍ଜରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇ ନାହିଁ ।
ପଞ୍ଚମ ଘୋଷଣାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ବଜେଟରେ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଭଳି ବେସରକାରୀ ବେତନଭୋଗୀଙ୍କ ଅବସର ସମୟରେ ଛୁଟି ନଗଦୀକରଣ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ ସୀମାକୁ ୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ, ସର୍ବାଧିକ ଆୟ, ଯାହା ଉପରେ ଛାଡ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇ ପାରିବ, ତାହା ହେଉଛି ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ।
ବଜେଟରେ ନୂତନ ଆୟକର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଡିଫଲ୍ଟ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ତେବେ, ନାଗରିକମାନେ ପୁରୁଣା ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମଧ୍ୟ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ବିକଳ୍ପର ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ।