প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাইত প্ৰায় ৩৮,৮০০ কোটি টকাৰ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক তৎপৰতাৰ শিলান্যাস, উদ্বোধন আৰু লোকাৰ্পণ কৰে
পিএম স্বনিধি যোজনাৰ জৰিয়তে এক লাখৰ অধিক লাভাৰ্থীৰ স্বীকৃত ঋণৰ হস্তান্তৰ আৰম্ভ কৰে
মুম্বাই মেট্ৰো ৰে'ল লাইন ২এ আৰু ৭ৰ লোকাৰ্পণ কৰে
ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ টাৰ্মিনাছৰ পুনৰ্বিকাশ আৰু সাতটা ছিৱেজ ব্যৱস্থাপনা প্লাণ্টৰ শিলান্যাস কৰে
২০ হিন্দুহৃদয়সম্ৰাট বালাচাহেব ঠাকৰে আপলা দৱাখানা উদ্বোধন কৰে
মুম্বাইত প্ৰায় ৪০০ কিলোমিটাৰ পথৰ বাবে পথ পকীকৰণ পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰে
"সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ সংকল্পৰ ওপৰত বিশ্বাস দেখুৱাই আছে"
"ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ, ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰত 'সুৰাজ' আৰু 'স্বৰাজ'ৰ ভাবনা স্পষ্ট ৰূপত দেখা যায়"
"আজি ভাৰতে ফিউচাৰিষ্টিক চিন্তা আৰু মডাৰ্ণ এপ্ৰোচেৰে নিজৰ ফিজিকেল আৰু ছচিয়েল ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ ওপৰত খৰচ কৰি আছে"
"আজিৰ প্ৰয়োজন আৰু ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনা দুয়োটাৰ ওপৰত কাম চলি আছে"
"অমৃত কালৰ সময়ছোৱাত, মহাৰাষ্ট্ৰৰ কেইবাখনো চহৰে ভাৰতৰ বিকাশক আগবঢ়াব"
"চহৰসমূহৰ বিকাশৰ বাবে ক্ষমতা আৰু ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ কোনো অভাৱ নাই"
"মুম্বাইৰ বিকাশৰ বাবে কেন্দ্ৰ, ৰাজ্য আৰু স্
19 JAN 2023 7:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মুম্বাইত কেইবাটাও উন্নয়নমূলক তৎপৰতাৰ শিলান্যাস, উদ্বোধন আৰু লোকাৰ্পণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএম স্বনিধি যোজনাৰ জৰিয়তে এক লাখৰ অধিক লাভাৰ্থীৰ স্বীকৃত ঋণ হস্তান্তৰৰো পদক্ষেপ লয়। এই পৰিকল্পনাত মুম্বাই মেট্ৰো ৰে'ল লাইন ২এ আৰু ৭ৰ লোকাৰ্পণ কৰা, ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ টাৰ্মিনাছৰ পুনৰ্বিকাশ কাৰ্যৰ শিলান্যাস কৰা আৰু সাতটা ছিৱেজ ব্যৱস্থাপনা প্লাণ্ট, ২০ হিন্দুহৃদয়সম্ৰাট বালাচাহেব ঠাকৰে আপলা দৱাখানাৰ উদ্বোধন কৰা আৰু মুম্বাইত পথসমূহৰ প্ৰায় ৪০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ বাবে পথ নিৰ্মাণ পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰা অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
সভাত ভাষণ দি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ পৰিকল্পনাসমূহে মুম্বাইক এখন উন্নত মহানগৰ কৰি তোলাত এক প্ৰধান ভূমিকা পালন কৰিব আৰু তেওঁ লাভাৰ্থী আৰু মুম্বাইৰ বাসিন্দাসকলক অভিনন্দন জনায়। ভাৰতত যোৱা সময়ছোৱাত দৰিদ্ৰতাৰ ওপৰত কেৱল আলোচনা কৰা হৈছিল আৰু পৃথিৱীৰ পৰা সাহায্য লাভ কৰাই একমাত্ৰ বিকল্প আছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "স্বাধীনতাৰ পাছত প্ৰথমবাৰ আজি ভাৰতে ডাঙৰ সপোন দেখিবলৈ আৰু তাক সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সাহস কৰি আছে।" তেওঁ এই কথাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে যে এয়া প্ৰথম উদাহৰণ যে বিশ্বই ভাৰতৰ সংকল্পত বিশ্বাস দেখুৱাই আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত বিকশিত ভাৰতৰ নিৰ্মাণৰ যিমান উৎসুকতা ভাৰতীয়ৰ আছে, সিমানেই আশাবাদ পৃথিৱীতো দেখা গৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতক লৈ পৃথিৱীত ইমান পজিটিভিটী আছে কিয়নো আজি সকলোৰে ধাৰণা যে ভাৰতে নিজৰ সামৰ্থ্যৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আজি ভাৰত অভূতপূৰ্ব আত্মবিশ্বাসেৰে পৰিপূৰ্ণ। ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ, ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰত 'সুৰাজ' আৰু 'স্বৰাজ'ৰ ভাবনা স্পষ্ট ৰূপত দেখা যায়"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুৰ্নীতিৰ সময়ক স্মৰণ কৰে যি দেশ আৰু কোটি কোটি নাগৰিকৰ হানি কৰিলে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমি এই ভাবনা সলাই দিলো আৰু আজি প্ৰত্যেকৰে ধাৰণা হৈছে যে ভাৰতে সেই কাম কৰি আছে যি দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে, সমৃদ্ধিৰ বাবে আৱশ্যক। আজি ভাৰতে ফিউচাৰিষ্টিক চিন্তা আৰু মডাৰ্ণ এপ্ৰোচেৰে নিজৰ ফিজিকেল আৰু ছচিয়েল ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ ওপৰত খৰচ কৰি আছে।" তেওঁ কয় যে য'ত এফালে আৱাস, শৌচাগাৰ, বিদ্যুৎ, পানী, ৰন্ধন গেছ, বিনামূলীয়া চিকিৎসা, মেডিকেল কলেজ, এইমছ, আইআইটি আৰু আইআইএমৰ দ্ৰুতগতিত বিস্তাৰ হৈ আছে, একেদৰে আনফালে আধুনিক কানেক্টিভিটীও সিমানেই শক্তিশালী হৈছে। তেওঁ কয় যে যিধৰণৰ আধুনিক ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ কেতিয়াবা কল্পনা হৈছিল, আজি তেনেকুৱা ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ দেশত নিৰ্মাণ হৈ আছে, অৰ্থাৎ দেশত আজিৰ প্ৰয়োজন আৰু ভৱিষ্যতৰ সমৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা, দুয়োটাৰ ওপৰত একেলগে কাম চলি আছে। তেওঁ কয় যে এই কঠিন সময়তো ভাৰতে ৮০ কোটি নাগৰিকক বিনামূলীয়া ৰেছন প্ৰদান কৰি আছে আৰু বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগো কৰি আছে। তেওঁ কয়, "ই আজিৰ ভাৰতৰ সংকল্পবদ্ধতাক প্ৰতিপন্ন কৰে আৰু এখন বিকশিত ভাৰতৰ অৱধাৰণাও প্ৰতিবিম্বিত কৰে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিকশিত ভাৰতৰ নিৰ্মাণত আমাৰ চহৰসমূহৰ ভূমিকা সবাতোকৈ বিশেষ। তেওঁ কয় যে অমৃত কালৰ সময়ছোৱাত মহাৰাষ্ট্ৰৰ কেইবাখনো চহৰে ভাৰতৰ বিকাশক গতি দিব। তেওঁ কয়, "সেয়ে মুম্বাইক ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰৰ প্ৰধান প্ৰাথমিকতাৰ অন্যতম।" শ্ৰী মোদীয়ে মুম্বাইত মেট্ৰোৰ উদাহৰণ দি কয় যে ২০১৪ত মুম্বাইত ১০-১১ কিলোমিটাৰ দীঘল মেট্ৰো ৰুট আছিল, ডবল ইঞ্জিনৰ সৈতে চৰকাৰী মেট্ৰোৱে এটা নতুন গতি আৰু বিস্তাৰ লাভ কৰিলে, কিয়নো মুম্বাইয়ে দ্ৰুতগতিত ৩০০ কিলোমিটাৰ মেট্ৰো নেটৱৰ্কৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি দেশজুৰি ৰে'লৱেক আধুনিক কৰিবলৈ মিছন মোডত কাম চলি আছে আৰু মুম্বাই লোকেল আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰে'ল কানেক্টিভিটীও ইয়াৰ ফলত লাভৱান হৈছে। তেওঁ কয় যে ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে সাধাৰণ জনতাক সেই উন্নত সেৱা, স্বচ্ছতা আৰু যাত্ৰাৰ গতিৰ অনুভৱ কৰোৱাৰ প্ৰয়াস কৰি আছে যি কেৱল সেইসকল লোকৰ আওতাৰ ভিতৰত আছিল যাৰ ওচৰত সম্পদ আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ইয়াৰ পৰিণতিত, আজি ৰে'লৱে ষ্টেচনকো এয়াৰপৰ্টৰ দৰেই বিকশিত কৰি থকা হৈছে আৰু এতিয়া দেশৰ সবাতোকৈ পুৰণি ৰে'লৱে ষ্টেচন ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ টাৰ্মিনাছৰো কায়কল্প হ'বলৈ গৈ আছে আৰু ইয়াক ২১শ শতিকাৰ ভাৰতৰ এটা চমকপ্ৰদ উদাহৰণ হিচাপে বিকশিত কৰি থকা হৈছে।" তেওঁ কয়, "আমাৰ প্ৰধান উদ্দেশ্য হৈছে সাধাৰণ জনতাৰ বাবে উন্নত সেৱা উপলব্ধ কৰোৱা আৰু যাত্ৰাৰ অভিজ্ঞতা সুচল কৰা।" তেওঁ লগতে কয় যে ৰে'লৱে ষ্টেচন কেৱল ৰে'লৱেৰ সৈতে সম্পৰ্কযুক্ত সেৱাতেই সীমিত নহ'ব, বৰং মাল্টিমডেল কানেক্টিভিটীৰ বাবে এটা হাব হিচাপেও কাম কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অনাগত বছৰবোৰত মুম্বাই চহৰে মুম্বাই লোকেলৰ টেকনিকেল প্ৰগতি, মেট্ৰো নেটৱৰ্কৰ বিস্তাৰ, বন্দে ভাৰত ট্রেইন আৰু বুলেট ট্রেইনৰ তুলনাত দ্ৰুতগতিত উন্নত কানেক্টিভিটীৰ সৈতে নতুন ৰূপ পাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মুম্বাইত থকা গৰীব মজদুৰ আৰু কৰ্মচাৰীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি দোকানী আৰু বূহৎ ব্যৱসায়ীলৈকে সকলোৰে বাবে সুবিধাজনক হ'ব।" তেওঁ লগতে কয় যে এতিয়া চুবুৰীয়া জিলাসমূহৰ পৰা মুম্বাইলৈ অহা-যোৱা সহজ হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কোষ্টেল ৰোড, ইন্দু মিল্স স্মাৰক, নভী মুম্বাই এয়াৰপৰ্ট, ফ্ৰাঞ্চ হাৰ্বাৰ লিংকৰ দৰে পৰিকল্পনাই মুম্বাইক নতুন শক্তি দিছে। তেওঁ এইবুলিও কয় যে ধাৰাৱীৰ পুনৰ্বিকাশৰ দৰে পৰিকল্পনা বলৱৎ কৰা হৈছে আৰু তেওঁ শ্ৰী একনাথ শিন্দে আৰু তেওঁৰ টীমক এই মহত্বপূৰ্ণ প্ৰাপ্তিৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি আমি দেশৰ চহৰসমূহৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপান্তৰৰ ওপৰত কাম কৰি আছো। প্ৰদূষণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি স্বচ্ছতালৈকে, চহৰসমূহৰ প্ৰতিটো সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰি থকা হৈছে। ইলেক্ট্ৰিক মবিলিটী ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ, বায়োফিউৱেল আধাৰিত ট্ৰান্সপৰ্ট ছিষ্টেম, হাইড্রোজেন ফিউৱেলৰ ওপৰত মিছন মোড ফকাছ, ৱেষ্ট-টু-ৱেল্থ মুভমেণ্ট আৰু নদীসমূহৰ স্বচ্ছতা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ জল উপচাৰ প্লাণ্ট এই দিশত কিছুমান মহত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "চহৰসমূহৰ বিকাশৰ বাবে ক্ষমতা আৰু ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ কোনো অভাৱ নাই। তথাপিও, মুম্বাইৰ দৰে চহৰত বিকাশ তেতিয়ালৈকে হ'ব নোৱাৰে, যেতিয়ালৈকে চহৰৰ স্থানীয় নিকায়ো দ্ৰুতগতিত বিকাশৰ বাবে সমানে প্ৰাথমিকতা নাৰাখে। সেয়ে মুম্বাইৰ বিকাশত স্থানীয় চহৰীয়া নিকায়ৰ ভূমিকা মহত্বপূৰ্ণ।" তেওঁ দুখ প্ৰকাশ কৰে যে স্বনিধিৰ দৰে আগৰ যোজনা, যি ৩৫ লাখ পদপথৰ ব্যৱসায়ীক লাভজনক আৰু ক'লেটাৰেল ফ্ৰী ঋণেৰে লাভৱান কৰিছে, মহাৰাষ্ট্ৰত ৫ লাখ লাভাৰ্থী আছে, অতীতত ৰাজনৈতিক কাৰণত বাধাগ্ৰস্ত হৈছিল। ইয়াৰ বাবে তেওঁ সঠিক সামঞ্জস্য আৰু কেন্দ্ৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মুম্বাইলৈকে একেলগে কাম কৰা ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজনৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ চহৰসমূহত পদপথৰ ব্যৱসায়ী, ঠেলাৱালা বন্ধুসকল যি চহৰসমূহৰ অৰ্থব্যৱস্থাৰ বিশেষ অংশ, তেওঁলোকৰ বাবে আমি প্ৰথমবাৰ যোজনা চলাওঁ, আমি এই সৰু বেপাৰীসকলৰ বাবে বেংকৰ পৰা সস্তা আৰু বিনা গেৰাণ্টিৰ ঋণ সুনিশ্চিত কৰোঁ। তেওঁ লগতে কয় যে স্বনিধি যোজনা কেৱল লোণ দিয়াৰ যোজনাই নহয়, বৰং ই পদপথৰ আৰু ঠেলাৱালা আমাৰ বন্ধুসকলৰ আৰ্থিক সামৰ্থ্য বঢ়োৱাৰ অভিযান। লাভাৰ্থীৰ প্ৰশংসা কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাৰো প্ৰশংসা কৰে যে তেওঁলোকে খুব কম সময়ত ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ ডিজিটেল লেনদেন কৰে। তেওঁ কয়, "ডিজিটেল ইণ্ডিয়া এই কথাৰ জীৱন্ত উদাহৰণ যে যেতিয়া সকলোৰে প্ৰয়াস থাকে তেতিয়া একোৱেই অসম্ভৱ নহয়।"
হম্বোধন সমাপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পদপথৰ ব্যৱসায়ীক কয়, "মই আপোনালোকৰ লগত আছো। যদি আপোনালোক দহ খোজ যায়, তেন্তে মই এঘাৰ খোজ যাবলৈ সাজু আছো।" তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে দেশত ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ কাম আৰু সমৰ্পণেৰে দেশে নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিব, যি এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব। তেওঁ মুম্বাই আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণক আজিৰ বিকাশ কাৰ্যৰ বাবে অভিনন্দন জনায় আৰু আশ্বাস দিয়ে যে শিন্দেজী আৰু দেৱেন্দ্ৰজীৰ যুটীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ সপোন সাকাৰ কৰিব।
এই উপলক্ষে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ভগত সিংহ কোহশ্যাৰী, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ শিন্দে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়ণৱীস, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী পীযুষ গোয়েল, শ্ৰী নাৰায়ণ ৰাণে, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্য মন্ত্ৰী, সংসদ সদস্য আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসহ অন্য গণ্যমান্য ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৩৮,৮০০ কোটি টকাৰ পৰিকল্পনাৰ উদ্বোধন আৰু শিলান্যাস কৰে। নিৰ্বাধ চহৰী গতিশীলতা প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান ক্ষেত্ৰসমূহৰ অন্যতম। এই দিশত, তেওঁ প্ৰায় ১২,৬০০ কোটি টকাৰ মুম্বাই মেট্ৰো ৰে'ল লাইন ২এ আৰু ৭ৰ লোকাৰ্পণ কৰে। দহিসৰ ই আৰু ডিএন নগৰ (য়েলো লাইন)ক সংযুক্ত কৰা মেট্ৰো লাইন ২এ প্ৰায় ১৮.৬ কিলোমিটাৰ দীঘল, অন্ধেৰী ই-দহিসৰ ই (ৰেড লাইন)ক সংযুক্ত কৰা মেট্ৰো লাইন ৭ প্ৰায় ১৬.৫ কিলোমিটাৰ দীঘল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৫ত এই লাইনকেইটাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ১৭,২০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'বলগা সাতটা ছিৱেজ ট্ৰিটমেণ্ট প্লাণ্টৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই ছিৱেজ ট্ৰিটমেণ্ট প্লাণ্ট মলাড, ভাণ্ডুপ, বৰ্সোৱা, ঘাটকোপৰ, বান্দ্ৰা, ধাৰাৱী আৰু ৱৰ্লিত স্থাপন কৰা হ'ব। সিবিলাকৰ সংযুক্ত ক্ষমতা প্ৰায় ২,৪৬০ এমএলডি হ'ব।
মুম্বাইত স্বাস্থ্য যতনৰ বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়াসত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০ হিন্দুহৃদয়সম্ৰাট বালাচাহেব ঠাকৰে আপলা দৱাখানাৰ উদ্বোধন কৰে। এই নতুন পদক্ষেপে মানুহক স্বাস্থ্য পৰীক্ষা, ঔষধ, চিকিৎসা আৰু নিদানৰ দৰে আৱশ্যকীয় চিকিৎসা সেৱা সম্পূৰ্ণৰূপে বিনামূলীয়াকৈ প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুম্বাইত তিনিখন হাস্পতাল-৩৬০-বিছনাযুক্ত ভাণ্ডুপ মাল্টিস্পেচিয়েলিটী মিউনিচিপাল হাস্পতাল, ৩০৬-বিছনাযুক্ত সিদ্ধাৰ্থ নগৰ হাস্পতাল, গোৰেগাঁও (পশ্চিম) আৰু ১৫২-বিছনাযুক্ত ওশিৱাৰা মেটাৰনিটী হোমৰ পুনৰ্বিকাশ কাৰ্যৰ শিলান্যাসো কৰে। ইয়াৰ ফলত চহৰখনৰ কেইবালাখ বাসিন্দাৰ লাভ হ'ব আৰু তেওঁলোকে উচ্চ পৰ্যায়ৰ চিকিৎসা সুবিধা পাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুম্বাইত প্ৰায় ৪০০ কিলোমিটাৰ পথৰ বাবে পথ পকীকৰণ পৰিকল্পনাও আৰম্ভ কৰে। এই পৰিকল্পনা প্ৰায় ৬,১০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা হ'ব। মুম্বাইত প্ৰায় ২০৫০ কিলোমিটাৰলৈকে বিয়পা মুঠ পথৰ ভিতৰত, ১২০০ কিলোমিটাৰৰ অধিক পথ হয় পকা হৈছে নাইবা পকা হোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়াত আছে। অৱশ্যে, প্ৰায় ৮৫০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ অন্তিম পথে গাঁতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হয় যি পৰিবহনক গম্ভীৰভাৱে প্ৰভাৱিত কৰে। এই প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ পথ পকীকৰণ পৰিকল্পনাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে।
তেওঁ ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ টাৰ্মিনাছৰ পুনৰ্বিকাশৰ বাবে আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। পুনৰ্বিকাশৰ যোজনা টাৰ্মিনাছৰ দক্ষিণ ঐতিহ্য নোড কম কৰা, সুবিধা বৃদ্ধি, উন্নত মাল্টিমডেল একীকৰণ আৰু বিশ্বপ্ৰসিদ্ধ প্ৰতিষ্ঠিত আন্তঃগাঁথনিক নিজৰ অতীতৰ গৌৰৱৰ সংৰক্ষণ আৰু পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ দৃষ্টিৰে বনোৱা হৈছে। পৰিকল্পনা ১,৮০০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে কৰা হ'ব। ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএম স্বনিধি যোজনাৰ জৰিয়তে এক লাখৰ অধিক লাভাৰ্থীৰ স্বীকৃত ঋণৰ হস্তান্তৰো আৰম্ভ কৰে।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone, inaugurates and dedicates to the nation multiple development initiatives worth around Rs 38,800 crores in Mumbai, Maharashtra
Initiates transfer of approved loans of over one lakh beneficiaries under PM SVANidhi Yojana
Dedicates to the nation Mumbai Metro Rail Lines 2A & 7
Lays foundation stone for the redevelopment of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus and seven sewage treatment plants
Inaugurates 20 Hinduhridaysamrat Balasaheb Thackeray Aapla Dawakhana
Starts road concretisation project for around 400 kilometres of roads in Mumbai
“World is showing faith in India’s resolve”
“Drawing inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj, the spirit of ‘Suraj’ and ‘Swaraj’ is strongly evident in the double-engine government”
“India is spending on its physical and social infrastructure with a futuristic thinking and modern approach”
“Work is going on both, today’s needs and future possibilities”
“During the Amrit Kaal, many cities of Maharashtra will drive India’s growth”
“There is no dearth of capacity and political will for development of cities”
“Coordination between Center, State and local body is critical for development of Mumbai”
“SVANidhi is much more than a loan scheme, it is foundation of self-respect for street vendors”
“Digital India is a live example of the fact that when Sabka Prayas is there nothing is impossible”
19 JAN 2023 7:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated and laid the foundation stone of multiple development initiatives in Mumbai today. The Prime Minister also initiated the transfer of approved loans of over one lakh beneficiaries under PM SVAnidhi Yojana. The projects include dedicating to the nation Mumbai Metro Rail Lines 2A & 7, laying the foundation stone for the redevelopment of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus and seven sewage treatment plants, inaugurating 20 Hinduhridaysamrat Balasaheb Thackeray Aapla Dawakhana, and starting road concretisation project for around 400 kilometres of roads in Mumbai.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today’s projects will play a major role in making Mumbai a better metropolitan and congratulated the beneficiaries and Mumbaikars. “This is the first time since independence that India has the courage to turn its dreams into reality”, the Prime Minister recalled the previous period in India where only poverty was discussed and getting aid from the world was the only option. He also highlighted that this is the first instance when the world is showing faith in the resolve of India. The Prime Minister said that as Indians are eagerly awaiting a developed India, the same optimism for India can be seen in the world. This positivity, said the Prime Minister, is because of the belief that India is putting its capabilities to good use. “Today India is full of unprecedented confidence. Drawing inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj, the spirit of ‘Suraj’ and ‘Swaraj’ is strongly evident in the double-engine government”, the Prime Minister said.
The Prime Minister remembered the era of scams which harmed the nation and crores of citizens. “We have changed this thinking and today India is spending on its physical and social infrastructure with a futuristic thinking and modern approach”, the Prime Minister said. He continued that while housing, toilets, electricity, water, cooking gas, free medical treatment, medical colleges, AIIMS, IIT, and IIM are expanding rapidly, Modern connectivity on the other hand is getting the same push. “Work is going on both, today’s needs and future possibilities”, he said. He said even in these tough times India is providing free ration to 80 crore citizens and making unprecedented investments in infrastructure development. “This indicates the commitment of today’s India and is a reflection of the concept of a Viksit Bharat”, he added.
The Prime Minister stressed the role of cities in the creation of Viksit Bharat. He said that during the Amrit Kaal, many cities of Maharashtra will drive India’s growth. ‘That is why preparing Mumbai for the future is one of the key priorities of the double-engine government’ he said. Shri Modi gave the example of the Metro in Mumbai and said that in 2014 Mumbai had 10-11 Km long Metro route, with double engine government Metro got a new speed and scale as Mumbai is rapidly moving towards a 300 km Metro network.
The Prime Minister informed that work in mission mode is being carried out across the country for the advancement of Indian Railways and Mumbai Metro and local trains are also benefiting from this. He noted that the Double Engine Government strives to give an experience to the general public of the same advanced services, cleanliness and speed of traveling that were only within the reach of the people who had resources. As a result, the Prime Minister said, the railway stations of today are being developed like airports, and one of the oldest railway stations in India, the Chhatrapati Maharaj Terminus is going to get a facelift as part of this initiative and will be developed as the shining example of the India of the 21st century. “The main objective is to make better services available for the general public and create ease of traveling experience. He also added that the railway station will not be limited to services related to railways but will also act as a hub for multimodal connectivity. “All modes of transport, be it bus, metro, taxi or auto, every means of transport will be connected under one roof and this will provide seamless connectivity to all travelers” the Prime Minister said as he informed that such multimodal connectivity hubs will be developed in every city.
The Prime Minister informed that the city of Mumbai will get a facelift in the years to come with the technological advancements of Mumbai Local, expansion of the Metro network, Vande Bharat trains and advanced connectivity faster than the bullet train. “From poor labourers and staff to shopkeepers and huge business owners, living in Mumbai will be convenient for everyone”, the Prime Minister said. He also informed that traveling to Mumbai from the neighbouring districts will now become easier. The Prime Minister highlighted that projects like Coastal Road, Indu Mills Smarak, Navi Mumbai Airport, France Harbour Link and such projects are giving new strength to Mumbai. He also observed that projects like Dharavi Punarvikas and Old Chaul Developments are getting back on track and congratulated Shri Eknath Shinde and his team for this remarkable achievement. The Prime Minister also touched upon the work taken up today for the improvement of roads in Mumbai and remarked that it showcases the commitment made by the double-engine government.
The Prime Minister said that work is on for the complete transformation of Indian cities. Solutions are being found for wide-ranging urban problems such as pollution and cleanliness. Electric mobility infrastructure, Biofuel based transport system, mission mode focus on hydrogen fuel, waste-to-wealth movement and water treatment plants for ensuring clean rivers are some key steps in this direction. “There is no dearth of capacity and political will for the development of cities. Still, development cannot be realised in a city like Mumbai, till the time urban local body also has the same priority for rapid development. That is why the role of the local urban body is critical in the development of Mumbai”, said the Prime Minister as he emphasised the need for proper utilisation of the money allocated to the Metropolitan. He also warned against politicising development. He regretted that the past schemes like SVANidhi which has benefitted 35 lakh street vendors with an affordable and collateral-free loan, even in Maharashtra has 5 lakh beneficiaries, was hampered in the past due to political reasons. For this he stressed the need for perfect coordination and a system that works in sync from Center to Maharashtra to Mumbai. He reiterated that SVAnidhi is much more than a loan scheme and termed it as a foundation of self-respect for street vendors. Praising the beneficiaries, the Prime Minister lauded the fact that they have done digital transactions with rupees 50 thousand crores in a short span of time. “Digital India is a live example of the fact that when Sabka Prayas is there nothing is impossible”, he said.
Concluding the address, the Prime Minister told the street vendors, “I am standing with you. If you take ten steps, I am ready to take eleven.” He expressed the belief that the country will achieve new heights with the work and dedication of smallholders in the country who will create a huge change. He congratulated the people of Mumbai and Maharashtra for the development works of today and assured them that the pair of Shine Ji and Devendra ji will realise the dreams of Maharashtra.
Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Kohsyari, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shine, Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis, Union Ministers, Shri Piyush Goyal, Shri Narayan Rane, Union Ministers of State, Members of Parliament and Ministers of Maharashtra Government among others were present on occasion.
Background
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of projects worth around Rs 38,800 crores in Mumbai. Providing seamless urban mobility has been one of the key focus areas of the Prime Minister and in line with this, he dedicated to the nation Mumbai Metro Rail Lines 2A & 7, worth around Rs 12,600 crores. The metro line 2A connecting Dahisar E and DN Nagar (yellow line) is around 18.6 Km long, while metro line 7 connecting Andheri E - Dahisar E (red line) is around 16.5 Km long. The foundation stone of these lines was also laid by the Prime Minister in 2015.
The Prime Minister laid the foundation stone of seven sewage treatment plants, which will be built at a cost of around Rs 17,200 crores. These sewage treatment plants will be set up in Malad, Bhandup, Versova, Ghatkopar, Bandra, Dharavi and Worli. They will have a combined capacity of around 2,460 MLD.
In an effort to strengthen health care infrastructure in Mumbai, the Prime Minister inaugurated 20 Hinduhridaysamrat Balasaheb Thackeray Aapla Dawakhana. This novel initiative provides essential medical services like health checkups, medicines, investigations and diagnostics completely free, to the people. The Prime Minister will also lay the foundation stone for the redevelopment of three hospitals in Mumbai viz. 360-bedded Bhandup Multispeciality Municipal Hospital, 306-bedded Siddharth Nagar Hospital, Goregaon (West) and 152-bedded Oshiwara Maternity Home. This will benefit lakhs of residents of the city and will deliver top-class medical facilities to them.
The Prime Minister also started the road concretisation project for around 400 kilometres of roads in Mumbai. This project will be developed at a cost of about Rs 6,100 crore. Of the total roads extending to around 2050 kilometres in Mumbai, more than 1200 kilometres of roads are either concretized or are in the process of being concretized. However, the remaining roads of about 850 Km in length face challenges of potholes which severely impact transportation. The road concretisation project is aimed to overcome this challenge. These concrete roads will ensure fast travel along with enhanced security, while also providing better drainage facilities and utility ducts will ensure regular digging of roads is avoided.
He also laid the foundation stone for the redevelopment of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus. The redevelopment is planned with a view to decongesting the southern heritage node of the terminus, augmentation of facilities, better multimodal integration and conserving and restoring the world-famous iconic structure to its past glory. The project will be done at a cost of over Rs. 1,800 crores. Further, the Prime Minister also started the transfer of approved loans of over one lakh beneficiaries under PM SVANidhi Yojana.