ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇରେ ପ୍ରାୟ ୩୮,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପିଏମ୍‍ ଏସ୍‍ଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଅନୁମୋଦିତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଲାଇନ ୨ଏ ଏବଂ ୭ କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଚନ୍ତି
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନାସ ଏବଂ ସାତଟି ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
୨୦ ହିନ୍ଦୁହୃଦୟସମ୍ରାଟ ବାଲାସାହେବ ଠାକରେ ଆପଲା ଦବାଖାନା ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ମୁମ୍ବାଇରେ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ପାଇଁ ସଡକ ର୍ନିମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
“ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଖାଉଛି”
“ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇ, ସୁରଜ ଏବଂ ସ୍ୱରାଜର ଅବେଗ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରରେ ଦୃଢ ଭାବରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି”
“ଭବିଷ୍ୟତର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଭାରତ ଏହାର ଶାରୀରିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି”
“ଆଜିର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ଭାବନା, ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି”
“ଅମୃତ କାଳ ସମୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନେକ ସହର ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇବ”
“ସହରଗୁଡିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ଅଭାବ ନାହିଁ ”
“ମୁମ୍ବାଇର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ”
19 JAN 2023 7:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମୁମ୍ବାଇରେ ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଉଦଘାଟନ, ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏସ୍‍ଭିଏନିଧି ଅଧୀନରେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଅନୁମୋଦିତ ଋଣ ସ୍ଥାନାନ୍ତରର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଲାଇନ ୨ଏ ଏବଂ ୭ କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ, ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନାସ ଏବଂ ସାତୋଟି ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ୨୦ ଟି ହିନ୍ଦୁହୃଦୟସମ୍ରାଟ ବାଲାସାହେବ ଠାକରେ ଆପଲା ଦବାଖାନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇରେ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ର୍ନିମାଣ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମୁମ୍ବାଇକୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ମହାନଗରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିବାର ସାହସ ରହିଛି; ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ପୂର୍ବ ଅବଧିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ କେବଳ ଦାରିଦ୍ର‌ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବିଶ୍ୱରୁ ସହାୟତା ପାଇବା ଏକମାତ୍ର ବିକଳ୍ପ ଥିଲା । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଉଦାହରଣ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଖାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେହେତୁ ଭାରତୀୟମାନେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି, ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଆଶା ବିଶ୍ୱରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହା ସକରାତ୍ମକତା ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି ଯେ ଭାରତ ଏହାର ଦକ୍ଷତାକୁ ଭଲ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି । ଆଜି ଭାରତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରରେ "ସୁରଜ” ଏବଂ "ସ୍ୱରାଜ” ର ଆବେଗ ଦୃଢ ଭାବରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଦୁର୍ନୀତିର ଯୁଗକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯାହା ଦେଶ ତଥା କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ଏହାର ଶାରୀରିକ ତଥା ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତବାଦୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି । ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାସଗୃହ, ଶୌଚାଳୟ, ବିଦ୍ୟୁତ, ପାନୀୟଜଳ, ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ୍‌, ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା , ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ, ଏମ୍‍ସ, ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଆଇଆଇଏମ୍ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଚାଲିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜିର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ଭାବନା ଉଭୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ୮୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଉଛି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରୁଛି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆଜିର ଭାରତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୂଚାଉଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟିରେ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୃତ କାଳ ସମୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନେକ ସହର ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇବ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ମୁମ୍ବାଇକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ହେଉଛି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ୧୦-୧୧ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ୍‍ ଥିଲା, ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ମେଟ୍ରୋ ଏକ ନୂତନ ଗତି ଏବଂ ଦିଗ ପାଇଲା କାରଣ ମୁମ୍ବାଇ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ୩୦୦ କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋର ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ରେଳ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁ ସମାନ ଉନ୍ନତ ସେବା, ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଏବଂ ଭ୍ରମଣର ଗତି ବିଷୟରେ ଏକ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି ଯାହା କେବଳ ସମ୍ବଳ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଥିଲା । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକ ବିମାନବନ୍ଦର ପରି ବିକଶିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ପୁରାତନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଛତ୍ରପତି ମହାରାଜ ଟର୍ମିନାସ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଏକ ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ବିକଶିତ କରାଯିବା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ । ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଏବଂ ଭ୍ରମଣ ଅଭିଜ୍ଞତାର ସହଜତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ରେଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେବାରେ ସୀମିତ ରହିବ ନାହିଁ ବରଂ ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ହବ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ବସ୍‌, ମେଟ୍ରୋ, ଟ୍ୟାକ୍ସି କିମ୍ବା ଅଟୋ ହେଉ ସମସ୍ତ ପରିବହନ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ରହିବ ଏବଂ ଏହା ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗ ସେବା ଯୋଗାଇବ; ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିପରି ବହୁମୁଖୀନ ଯୋଗାଯୋଗ ସେବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହରରେ ବିକଶିତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମୁମ୍ବାଇ ସହରର ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଅଗ୍ରଗତି, ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଅପେକ୍ଷା ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ସହିତ ମୁମ୍ବାଇ ସହରକୁ ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ଅନେକ ସୁବିଧା ମିଳିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗରିବ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦୋକାନୀ ଏବଂ ବୃହତ ବ୍ୟବସାୟ ମାଲିକଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁମ୍ବାଇରେ ରହିବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ହେବ । ପଡୋଶୀ ଜିଲ୍ଲାରୁ ମୁମ୍ବାଇ ଯାତ୍ରା କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସହଜ ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ କୋଷ୍ଟାଲ୍ ରୋଡ୍‌, ଇନ୍ଦୁ ମିଲ୍ସ ସ୍ମାରକ, ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ବିମାନବନ୍ଦର, ଫ୍ରାନ୍ସ ହାରବର୍ ଲିଙ୍କ୍ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ମୁମ୍ବାଇକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଉଛି । ଏଥିସହ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଧରାବୀ ପୁର୍ନବିକାଶ ଏବଂ ଓଲ୍ଡ ଚାଉଲ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ପରି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ପୁଣିଥରେ ଟ୍ରାକକୁ ଫେରି ଆସୁଛି ଏବଂ ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ମୁମ୍ବାଇରେ ସଡକର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆଜି ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପାନ୍ତର ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ପ୍ରଦୂଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଭଳି ବ୍ୟାପକ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜାଯାଉଛି । ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ପରିଚାଳିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଭିତ୍ତିକ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଇନ୍ଧନ, ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ଗତିବିଧି ଏବଂ ଜଳ ବିଶୋଧନ କାରଖାନା ଉପରେ ମିଶନ୍ ମୋଡ୍ ଧ୍ୟାନ ଏହି ଦିଗରେ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ସହରଗୁଡିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ଅଭାବ ନାହିଁ । ତଥାପି, ମୁମ୍ବାଇ ପରି ସହରରେ ବିକାଶ ହୃଦୟଙ୍ଗମ ହୋଇପାରୁ ନାହିଁ, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମାନ ପ୍ରାଥମିକତା ନପାଇଛି । ସେଥିପାଇଁ ମୁମ୍ବାଇର ବିକାଶରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପୌର ସଂସ୍ଥାର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ; ମହାନଗରକୁ ଆବଣ୍ଟିତ ଅର୍ଥର ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ବିକାଶକୁ ରାଜନୀତିକରଣ ନକରିବାକୁ ସେ ଚେତାବନୀ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏସ୍‍ଭିଏନିଧି ପରି ଅତୀତର ଯୋଜନା ଯାହା ୩୫ ଲକ୍ଷ ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ସୁଲଭ ତଥା ବନ୍ଧକମୁକ୍ତ ଋଣ ଦେଇ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିଛି, ଏପରିକି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ୫ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି, ରାଜନୈତିକ କାରଣରୁ ଏହା ଅତୀତରେ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିପାଇଁ ସେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସମନ୍ୱୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁମ୍ବାଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏସ୍‍ଭିଏନିଧି ଏକ ଋଣ ଯୋଜନା ଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଏହା ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନର ମୂଳଦୁଆ । ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଡିଜିଟାଲ କାରବାର କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉଛି ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ସବକା ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ସେଠାରେ କିଛି ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ।
ଇକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଛିଡା ହୋଇଛି । ଯଦି ତୁମେ ଦଶଟି ପଦକ୍ଷେପ ନିଅ, ମୁଁ ଏଗାରଟି ନେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି । ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ସହିତ ଦେଶ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିବ ଯେଉଁମାନେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ । ଆଜିର ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସେ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ସିନ୍ଧେ ଜୀ ଏବଂ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଜୀଙ୍କର ଯୋଡି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବ ବୋଲି ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଭଗତ ସିଂହ କୋସିୟାରୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଧେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ୍‌, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ, ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ରାଣେ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁମ୍ବାଇରେ ପ୍ରାୟ ୩୮,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସହରୀ ଗତିଶୀଳତା ପ୍ରଦାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଧ୍ୟାନ କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ ଏବଂ ଏହା ଅନୁଯାୟୀ ସେ ପ୍ରାୟ ୧୨,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଲାଇନ ୨ଏ ଏବଂ ୭ କୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଡାହିସର ଇ ଏବଂ ଡିଏନ୍ ନଗର (ୟେଲୋ ଲାଇନ୍‍) କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ପ୍ରାୟ ୧୮.୬ କିଲୋମିଟର ହୋଇଥିବାବେଳେ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ୭ ଅନ୍ଧେରୀ ଇ - ଡାହିସର ଇ (ରେଡ୍‍ ଲାଇନ) କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ୧୬.୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା । ଏହି ଲାଇନ୍‍ଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ୨୦୧୫ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧୭,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ସାତୋଟି ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମାଲାଡ, ଭଣ୍ଡୁପ, ଭର୍ସୋଭା, ଘାଟକୋପର, ବାନ୍ଦ୍ରା, ଧରାବୀ ଏବଂ ୱର୍ଲିରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ଏଗୁଡିକର ପ୍ରାୟ ୨୪୬୦ ଏମଏଲଡି ର ମିଳିତ କ୍ଷମତା ରହିବ ।
ମୁମ୍ବାଇରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦ ଟି ହିନ୍ଦୁହୃଦୟସମ୍ରାଟ ବାଲାସାହେବ ଠାକରେ ଆପଲା ଦବାଖାନା ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଉତ୍ତମ ପଦକ୍ଷେପ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା, ଔଷଧ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ନିଦାନ ପରି ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁମ୍ବାଇର ତିନୋଟି ଡାକ୍ତରଖାନାର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ୩୬୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଭଣ୍ଡୁପ୍ ବହୁମୁଖୀ ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲ୍‌, ୩୦୬ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ସିଦ୍ଧାର୍ଥ ନଗର ହସ୍ପିଟାଲ୍‌, ଗୋରେଗାଓଁ (ପଶ୍ଚିମ) ଏବଂ ୧୫୨ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଓଶିୱାରା ମାତୃତ୍ୱ ଗୃହ । ଏହା ସହରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଶ୍ରେଣୀର ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମୁମ୍ବାଇରେ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ପାଇଁ ସଡକ ର୍ନିମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରାୟ ୬,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକଶିତ ହେବ । ମୁମ୍ବାଇରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୫୦ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପିଥିବା ସମୁଦାୟ ସଡକ ମଧ୍ୟରୁ ୧୨୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ସଡ଼କ କଙ୍କ୍ରିଟାଇଜ୍ ହୋଇଛି କିମ୍ବା କଂକ୍ରିଟ୍ ହେବା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଛି । ଅବଶ୍ୟ, ପ୍ରାୟ ୮୫୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବର ଅବଶିଷ୍ଟ ରାସ୍ତା ଖାଲଖମା ଯୋଗୁଁ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥାଏ ଯାହା ପରିବହନ ଉପରେ ଗୁରୁତର ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସଡକ କନକ୍ରେଟାଇଜେସନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହି କଂକ୍ରିଟ୍ ସଡ଼କଗୁଡ଼ିକ ଉନ୍ନତ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଉତ୍ତମ ଡ୍ରେନେଜ୍ ସୁବିଧା ଏବଂ ଉପଯୋଗିତା ନିୟମିତ ଭାବେ ରାସ୍ତା ଖୋଳିବାକୁ ବାରଣ ପାଇଁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ସେ ମଧ୍ୟ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନାସର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଟର୍ମିନାସର ଦକ୍ଷିଣ ଐତିହାସିକ ଛବିକୁ ସଜାଡ଼ିବା, ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି, ଉନ୍ନତ ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ଏକୀକରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଆଇକନିକ ସଂରଚନାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନଃ ସ୍ଥାପିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି । ୧୮୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କରାଯିବ । ଏଥିସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସ୍‍ଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଅନୁମୋଦିତ ଋଣ ସ୍ଥାନାନ୍ତରର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone, inaugurates and dedicates to the nation multiple development initiatives worth around Rs 38,800 crores in Mumbai, Maharashtra
Initiates transfer of approved loans of over one lakh beneficiaries under PM SVANidhi Yojana
Dedicates to the nation Mumbai Metro Rail Lines 2A & 7
Lays foundation stone for the redevelopment of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus and seven sewage treatment plants
Inaugurates 20 Hinduhridaysamrat Balasaheb Thackeray Aapla Dawakhana
Starts road concretisation project for around 400 kilometres of roads in Mumbai
“World is showing faith in India’s resolve”
“Drawing inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj, the spirit of ‘Suraj’ and ‘Swaraj’ is strongly evident in the double-engine government”
“India is spending on its physical and social infrastructure with a futuristic thinking and modern approach”
“Work is going on both, today’s needs and future possibilities”
“During the Amrit Kaal, many cities of Maharashtra will drive India’s growth”
“There is no dearth of capacity and political will for development of cities”
“Coordination between Center, State and local body is critical for development of Mumbai”
“SVANidhi is much more than a loan scheme, it is foundation of self-respect for street vendors”
“Digital India is a live example of the fact that when Sabka Prayas is there nothing is impossible”
19 JAN 2023 7:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated and laid the foundation stone of multiple development initiatives in Mumbai today. The Prime Minister also initiated the transfer of approved loans of over one lakh beneficiaries under PM SVAnidhi Yojana. The projects include dedicating to the nation Mumbai Metro Rail Lines 2A & 7, laying the foundation stone for the redevelopment of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus and seven sewage treatment plants, inaugurating 20 Hinduhridaysamrat Balasaheb Thackeray Aapla Dawakhana, and starting road concretisation project for around 400 kilometres of roads in Mumbai.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today’s projects will play a major role in making Mumbai a better metropolitan and congratulated the beneficiaries and Mumbaikars. “This is the first time since independence that India has the courage to turn its dreams into reality”, the Prime Minister recalled the previous period in India where only poverty was discussed and getting aid from the world was the only option. He also highlighted that this is the first instance when the world is showing faith in the resolve of India. The Prime Minister said that as Indians are eagerly awaiting a developed India, the same optimism for India can be seen in the world. This positivity, said the Prime Minister, is because of the belief that India is putting its capabilities to good use. “Today India is full of unprecedented confidence. Drawing inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj, the spirit of ‘Suraj’ and ‘Swaraj’ is strongly evident in the double-engine government”, the Prime Minister said.
The Prime Minister remembered the era of scams which harmed the nation and crores of citizens. “We have changed this thinking and today India is spending on its physical and social infrastructure with a futuristic thinking and modern approach”, the Prime Minister said. He continued that while housing, toilets, electricity, water, cooking gas, free medical treatment, medical colleges, AIIMS, IIT, and IIM are expanding rapidly, Modern connectivity on the other hand is getting the same push. “Work is going on both, today’s needs and future possibilities”, he said. He said even in these tough times India is providing free ration to 80 crore citizens and making unprecedented investments in infrastructure development. “This indicates the commitment of today’s India and is a reflection of the concept of a Viksit Bharat”, he added.
The Prime Minister stressed the role of cities in the creation of Viksit Bharat. He said that during the Amrit Kaal, many cities of Maharashtra will drive India’s growth. ‘That is why preparing Mumbai for the future is one of the key priorities of the double-engine government’ he said. Shri Modi gave the example of the Metro in Mumbai and said that in 2014 Mumbai had 10-11 Km long Metro route, with double engine government Metro got a new speed and scale as Mumbai is rapidly moving towards a 300 km Metro network.
The Prime Minister informed that work in mission mode is being carried out across the country for the advancement of Indian Railways and Mumbai Metro and local trains are also benefiting from this. He noted that the Double Engine Government strives to give an experience to the general public of the same advanced services, cleanliness and speed of traveling that were only within the reach of the people who had resources. As a result, the Prime Minister said, the railway stations of today are being developed like airports, and one of the oldest railway stations in India, the Chhatrapati Maharaj Terminus is going to get a facelift as part of this initiative and will be developed as the shining example of the India of the 21st century. “The main objective is to make better services available for the general public and create ease of traveling experience. He also added that the railway station will not be limited to services related to railways but will also act as a hub for multimodal connectivity. “All modes of transport, be it bus, metro, taxi or auto, every means of transport will be connected under one roof and this will provide seamless connectivity to all travelers” the Prime Minister said as he informed that such multimodal connectivity hubs will be developed in every city.
The Prime Minister informed that the city of Mumbai will get a facelift in the years to come with the technological advancements of Mumbai Local, expansion of the Metro network, Vande Bharat trains and advanced connectivity faster than the bullet train. “From poor labourers and staff to shopkeepers and huge business owners, living in Mumbai will be convenient for everyone”, the Prime Minister said. He also informed that traveling to Mumbai from the neighbouring districts will now become easier. The Prime Minister highlighted that projects like Coastal Road, Indu Mills Smarak, Navi Mumbai Airport, France Harbour Link and such projects are giving new strength to Mumbai. He also observed that projects like Dharavi Punarvikas and Old Chaul Developments are getting back on track and congratulated Shri Eknath Shinde and his team for this remarkable achievement. The Prime Minister also touched upon the work taken up today for the improvement of roads in Mumbai and remarked that it showcases the commitment made by the double-engine government.
The Prime Minister said that work is on for the complete transformation of Indian cities. Solutions are being found for wide-ranging urban problems such as pollution and cleanliness. Electric mobility infrastructure, Biofuel based transport system, mission mode focus on hydrogen fuel, waste-to-wealth movement and water treatment plants for ensuring clean rivers are some key steps in this direction. “There is no dearth of capacity and political will for the development of cities. Still, development cannot be realised in a city like Mumbai, till the time urban local body also has the same priority for rapid development. That is why the role of the local urban body is critical in the development of Mumbai”, said the Prime Minister as he emphasised the need for proper utilisation of the money allocated to the Metropolitan. He also warned against politicising development. He regretted that the past schemes like SVANidhi which has benefitted 35 lakh street vendors with an affordable and collateral-free loan, even in Maharashtra has 5 lakh beneficiaries, was hampered in the past due to political reasons. For this he stressed the need for perfect coordination and a system that works in sync from Center to Maharashtra to Mumbai. He reiterated that SVAnidhi is much more than a loan scheme and termed it as a foundation of self-respect for street vendors. Praising the beneficiaries, the Prime Minister lauded the fact that they have done digital transactions with rupees 50 thousand crores in a short span of time. “Digital India is a live example of the fact that when Sabka Prayas is there nothing is impossible”, he said.
Concluding the address, the Prime Minister told the street vendors, “I am standing with you. If you take ten steps, I am ready to take eleven.” He expressed the belief that the country will achieve new heights with the work and dedication of smallholders in the country who will create a huge change. He congratulated the people of Mumbai and Maharashtra for the development works of today and assured them that the pair of Shine Ji and Devendra ji will realise the dreams of Maharashtra.
Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Kohsyari, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shine, Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis, Union Ministers, Shri Piyush Goyal, Shri Narayan Rane, Union Ministers of State, Members of Parliament and Ministers of Maharashtra Government among others were present on occasion.
Background
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of projects worth around Rs 38,800 crores in Mumbai. Providing seamless urban mobility has been one of the key focus areas of the Prime Minister and in line with this, he dedicated to the nation Mumbai Metro Rail Lines 2A & 7, worth around Rs 12,600 crores. The metro line 2A connecting Dahisar E and DN Nagar (yellow line) is around 18.6 Km long, while metro line 7 connecting Andheri E - Dahisar E (red line) is around 16.5 Km long. The foundation stone of these lines was also laid by the Prime Minister in 2015.
The Prime Minister laid the foundation stone of seven sewage treatment plants, which will be built at a cost of around Rs 17,200 crores. These sewage treatment plants will be set up in Malad, Bhandup, Versova, Ghatkopar, Bandra, Dharavi and Worli. They will have a combined capacity of around 2,460 MLD.
In an effort to strengthen health care infrastructure in Mumbai, the Prime Minister inaugurated 20 Hinduhridaysamrat Balasaheb Thackeray Aapla Dawakhana. This novel initiative provides essential medical services like health checkups, medicines, investigations and diagnostics completely free, to the people. The Prime Minister will also lay the foundation stone for the redevelopment of three hospitals in Mumbai viz. 360-bedded Bhandup Multispeciality Municipal Hospital, 306-bedded Siddharth Nagar Hospital, Goregaon (West) and 152-bedded Oshiwara Maternity Home. This will benefit lakhs of residents of the city and will deliver top-class medical facilities to them.
The Prime Minister also started the road concretisation project for around 400 kilometres of roads in Mumbai. This project will be developed at a cost of about Rs 6,100 crore. Of the total roads extending to around 2050 kilometres in Mumbai, more than 1200 kilometres of roads are either concretized or are in the process of being concretized. However, the remaining roads of about 850 Km in length face challenges of potholes which severely impact transportation. The road concretisation project is aimed to overcome this challenge. These concrete roads will ensure fast travel along with enhanced security, while also providing better drainage facilities and utility ducts will ensure regular digging of roads is avoided.
He also laid the foundation stone for the redevelopment of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus. The redevelopment is planned with a view to decongesting the southern heritage node of the terminus, augmentation of facilities, better multimodal integration and conserving and restoring the world-famous iconic structure to its past glory. The project will be done at a cost of over Rs. 1,800 crores. Further, the Prime Minister also started the transfer of approved loans of over one lakh beneficiaries under PM SVANidhi Yojana.