রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ইকাইখুম্নজরিবী ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতী দ্রৌপদী মুর্মুনা ৭৪ শুবা রিপব্লিক দেগী মাংওইননা মীয়ামদা পীবা ৱারোল
25 JAN 2023 7:42PM by PIB Imphal
নুংশিজরবা ইরৈচাশিং,
খুরুমজরী!
১. ৭৪ শুবা রিপব্লিক দেগী মাংওইননা, য়ুম য়ুমদা লৈবীরিবা অমসুং মপান্দা লৈরিবা ভারত মচা খুদিংমক্তা ঐহাক্না পুকচেল শেংনা য়াইফ পাউজেল পীজরি। কন্সতিত্যুসন হেক চৎনরকপা নুমিত্তগী ঙসি ফাওবা অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংবু ইথিল পীরিবা ফজবা খোঙচৎ ওইদুনা লাক্লি। লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না ভারতকী ৱারী অসিগীদমক চাওথোকচনিঙাই ওই। রিপব্লিক দে পাংথোকপা মতমদা, ঐখোয়না লৈবাক অমা ওইনা পুন্না ঐখোয়না ফংজরকখিবা কয়াবু হরাও তয়াম্বা ফোংদোক্লিবনি।
২. ভারত অসি তশেংনমক হৌজিক ফাওবদা লৈরিবা খ্বাইদগী লিরবা সিবিলাইজেসনশিংগী লৈফমশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। ভারতপু গনতন্ত্রগী মমা হায়না কৌনৈ। অদুম ওইনমক, মোদর্ন রিপব্লিক অমা ওইনদি ঐখোয় নৌরি। নিংখা তম্বগী ঙল্লিঙ্গৈ মতমদা, মশিং থিঙমদ্রবা পলশিং অমসুং অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। য়াম্না কুইনা ফোরেন রুল তৌরম্বগী ফত্ত্রবা ফলশিংগী মনুংদা য়াম্না শাথিনা লায়রবা অমসুং লাইরিক লাইশু তমদবা অনি অসিসু য়াওরি। অদুবু ভারতকী থাজবদি হোংলমদে। নিংজবা অমসুং থাজবগা লোইননা ঐখোয়না মীওইবা সমাজকী ৱারীদা তোঙানবা চাংয়েং অমা হৌখি। য়াম্লবা মখল মখা কয়াগী মীয়াম্না পুনশিন্দুনা লৈবাক অমা ওইনা শেম্লক্লিবা অসিদি অমুক্তা থোকখিদ্রিবা ওইখি। ঐখোয়না অসুম্না তৌখিবা অসি ঐখোয় অমতনি; ঐখোয় খুদিংমক ভারত মচা ঙাক্তনি হায়না থাজবা লৈবননি। দেমোক্রেতিক রিপব্লিক অমা ওইনা ঐখোয়না মায়পাক্লিবা অসিগী মরমদি মশিং য়াম্লবা লাইনিংশিং অমসুং মশিং য়াম্লবা লোনশিং অসিনা ঐখোয়বু তোখায় তোখায় খায়দোক্তনা অমত্তা ওইনা পুনশিনবীবননি। মদু ভারতকী মগুন্নি।
৩. হায়রিবা মগুন অসি মতমগী চাংয়েংদা অহোংবা লৈত্রবা কন্সতিত্যুসনগী মরুদা য়াওখি। রিপব্লিককী পুন্সিবু ঙাকপা হৌরকখিবা কন্সতিত্যুসন অসি নিংতম লানগী ফলনি। মহাত্মা গান্ধীনা লুচিংখিবা লৈবাক্কী খোঙজং অদু নিংতম্বা খক্তমক নত্তনা ঐখোয়গী ইশাগী অৱাংবা ৱাখল্লোনশিং নৌনা খঙজননবগী শরুকসু য়াওরি। অদুগুম্না লান্থেংনখিবা অমসুং কৎথোকপগী মতমশিং অদুনা ঐখোয়বু লোইলম শাসন্দগী খক্তমক নত্তনা ইম্পোজ ভেল্যু অমসুং অখুবা মালেমগী মীৎয়েংশিংদগীসু নিংখা তম্বা ফংহনবদা মতেং পাংখি। য়াওলশিং অমসুং রিফোর্মরশিংনা তুং মঙম শান্না য়েংবা ঙম্বশিং অমসুং ৱাখল ৱাংবশিংগা খুৎশম্নদুনা ঐখোয়বু শান্তিগী, ইচিল ইনাও ওইবগী অমসুং অমগা অমগা মান্নবগী লৈরম্বা মগুনশিং খঙহনবদা মতেং পাংখি। বেদিক্কী পাউতাকঃ नो भद्राः क्रतवो यन्तु विश्वत: “অফবা ৱাখল পুম্নমক মায়কৈ খুদিংদগী ঐখোয়দা চংহল্লু” অসি ইন্দুনা অনৌবা ভারতকী ৱাখল্লোন শেমগৎখিবশিংনা মপানগী চাওখৎপা ৱাখল্লোনশিংবু তরাম্না ওকখি । ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন্দা য়াম্না কুইরবা অমসুং মপুং ফাবা ৱাখল্লোনশিংনা পুনশিন্দুনা য়াওরি।
৪. ঐখোয়গী ফাউন্দিং দোক্যুমেন অসি মালেমগী খ্বাইদগী কুইনা লৈরক্লবা সিবিলাইজেসনগী হ্যুমেনিস্তিক ফিলোসোফীগা লোয়ননা হেন্না নৌরিবা পুৱারীদগী পোক্লকপা অনৌবা ৱাখল্লোনশিংদগী পুক্নিং থৌগৎলকপনি। কন্সতিত্যুসনগী দ্রাফতিং কমিতীগী মকোক ওইখিবা অমসুং মসিদা অরোইবা মপুং ফাবা মশক ওইহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবা দা. বি.আর. আম্বেদকরবু লৈবাক অসিনা মতম পুম্বদা শিংথাদুনা লৈরগনি। নুমিৎ অসিদা, অহৌবা দ্রাফ শেমখিবা জুরিস্ত বি.এন. রাউ অমসুং কন্সতিত্যুসন শেম্বদা মতেং পাংখিবা অতোপ্পা এক্সপর্তশিং অমসুং ওফিসরশিংবুসু নিংশিংগদবনি। এসেমব্লী অদুগী মীওইশিংনা ভারতকী মফম খুদিংমক অমসুং কম্যুনিতীশিংগী মহুৎ শিনখি অমসুং মদুদা নুপী ১৫শু য়াওখি হায়বসিগীদমক ঐখোয়না চাওথোকচৈ।
৫. কন্সতিত্যুসন্দা হায়বগুম্না, মখোয়গী পান্দম অদুনা ঐখোয়গী রিপব্লিকপু লেপ্পা লৈতনা ঙাক শেল্লি। হায়রিবা মতম অসিদা, ভারতপু য়াম্না লাইরবা লাইরিক লাইশু হৈতবা লৈবাক অমদগী মালেমগী ফম্বাক্তা চংশিল্লক্লিবা থাজবা লৈবা লৈবাক অমা ওইনা ওন্থোক্লক্লি। কন্সতিত্যুসন শেম্বীরম্বশিংগী অপুনবা লৌশিংনা ঐখোয়গী লম্বী শেম্বীরমদ্রবদি মসি পুম্নমক ওইথোক্লম্লোই।
৬. বাবাসাহেব আম্বেদকর অমসুং অতোপ্পশিংনা ঐখোয়দা পাফল অমা অমসুং ৱাখলগী ঙাক্লৌ অমা পীবিরবসু লম্বী অসিদা চৎপদি ঐখোয়গী থৌদাংনি। ঐখোয়না মখোয়গী থাজবা মাংহনলক্ত্রি, অমসুং গান্ধীজিগী ৱাখল্লোন ‘সর্বোদয়া’, পুম্লমক্কী চাউখৎপা হায়বা অসিদসু হোৎনবগী মথৌ তারী হায়বা খঙলে। অদুগা, মায়কৈ খুদিংমক্তা হৌজিক ফাওবদা খুমাং চাউশিল্লক্লিবশিং অসিসু পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি।
নুংশিজরবা ইরৈচাশিং,
৭. ঐখোয়গী ‘ সর্বোদয়া’গী মিসন অসিদা, খ্বাইদগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরিবদি ইকনোমিক্কী লমদা চাউখৎলক্লিবা অসিনি। হৌখিবা চহিদা, ভারতনা মালেমগী মঙাশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমি ওইখি। মসি মালেমদা ইকনোমিগী অৱাবা কয়া থেংনখিবা অদুগী মায়োক্তা ফংলকখিবা মাইপাকপনি হায়বসি নিংশিংগদবনি। পেন্দেমিক অসিনা মালেমগী মফম অয়াম্বদা ইকনোমিক গ্রোথতা অকায়বা পীরকপা চহি মরি শুজিল্লক্লে। মশিগী অহৌবা মতমদা, কোবিদ-১৯নসু ভারতকী ইকনোমিদা য়াম্না থিনা শোকহনখি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী হৈশিংলবা লুচিংবা অমসুং অখাং কনবা অসিনা লমজিংদুনা ঐখোয়না য়াম্না য়াঙনা অৱাবা অসিদগী থোক্লকখি অমসুং গ্রোথ সাগা হনজিনখি। ইকনোমিগী সেক্তর অয়াম্বনা পেন্দেমিক্কী শাফুবু য়ৈথোকখি। ভারত অসি য়াম্না য়াঙনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকনোমিশিংগী মনুং চনখি। মসি সরকারগী মতাং চাবা অমসুং প্রো-এক্তিব ওইবা ইন্তর্বেন্সনশিংনা ওইথোকহল্লিবনি। মরু ওইনা ‘আত্মানির্ভর ভারত’কী খোঙথাং অসিনা মীওই অয়াম্বদগী ফজবা পাউখুম ফংই। সেক্তর-স্পেসিফিক ওইবা অখন্নবা স্কিমশিংসু লৈরে।
৮. হেন্না অপেনবা ওইরিবদি স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং অসিদা খুদোংচাদবশিং মায়োক্নরিবশিংবুসু য়াওহনলে অমসুং মখোয়বু অৱাবদগী কোকহনবদা মতেং পাংলে। মার্চ ২০২০দা লাউথোকখিবা ‘প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্ন য়োজনা’ চৎনহনবনা সরকারনা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ খঙহৌদনা হেনগৎলকপা মতমদা শেল থুমগী অৱাবা মায়োক্নরিবা লাইরবা ইমুংশিংদা ফুদ সেক্যুরিতী পীবিখি। মতেং অসিনা মরম ওইদুনা, মীওই অমত্তগী মবুক লাম্না লৈখিদে। লাইরবা ইমুংশিং চাউখৎহনবা হায়বা অসিদা লেপ্তুনা, মীওই করোর ৮১রোম্বু কান্নবা পীদুনা স্কিম অসিগী মতম মায়পাক্না শাংদোকখি। তেংবাং অসিবু মখা তানা শাংদোক্তুনা, সরকারনা ২০২৩গী চহি অসিদসু মীয়াম্না মখোয়গী থাগী রাসন শেল অমত্তা তিংদনা ফংহল্লগনি। শিংথানিঙাই ওইরবা খোঙথাং অসিগা লোয়ননা, ইকনোমিক দিবেলপমেন্তদগী কান্নবা ফংহন্দুনা সরকারনা শোথহৌরবা কাংলুপশিংবু য়েংশিনবিবগী থৌদাংসু লৌখ্রে।
৯. ইকনোমিগী ফীভম ফবনা, ঐখোয়না শিংথানিঙাই ওইরবা খোঙথাং কয়া অমা হৌদোকপা অমসুং পাইখৎপা ঙম্লে। অমত্তা ঙাইরবা পান্দমদি মীপুম খুদিংমক্না মশাগী অমসুং ময়াম অপুনবগী মখোয় মখোয়গী অশেংবা তৌবা ঙম্বগী চাং অমসুং মপাঙ্গলবু খঙজবা মফম অমা শেম্বনি। পান্দম অসিগী অচুম্বা য়ুম্বীদি মহৈ মশিংনা ওইবনা, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা অচৌবা অহোংবা কয়া হৌদোকখ্রে। মসিনা এজুকেসনগী তু-ফোল পান্দমশিংবু মরিক চুম্না হায়রিঃ ইকনোমিক অমসুং সোসিএল এম্পৱার্মেন্তগী খুৎলাই অমা ওইনা অমসুং অচুম্বা তাকপগী পাম্বৈ অমা ওইনা। পোলিসী অসিনা ঐখোয়গী সিবিলাইজেসনগী পরাশিংবু হৌজিক্কী পুন্সিদা হেন্না চানহল্লি, অদুগা তম্লিবা মীওই অদুবুসু ২১শুবা চহি চাগী লানশিংগীদমক্তা শেম-শাহল্লি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা তম্বগী থৌওং অসিবু হেন্না পাক শন্দোকহনবদা অমসুং মনুং চংশিনহনবদা তেক্নোলোজীনা লৌরিবা থৌদাং অসিবু থাগৎলি।
১০. কোবিদ-১৯গী ঙল্লিঙৈ মতমদগী খঙলকপগুম, তেক্নোলোজীনা লাইফ-চেঞ্জিং পোসিবিলিতীশিং পীরি। দিজিতেল ইন্দিয়া মিসন অসিনা খুঙ্গং-শহর খায়রিবা অসি পুনশিন্নহন্দুনা ইনফোর্মেসন অমসুং কম্যুনিকেসন তেক্নোলোজীবু ইনক্লুসিব ওইহন্নবা হোৎনরি। ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক্লকপনা অরাপ-অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা মীওই কয়ানা ইন্তর্নেৎকী কান্নবশিং ফংলে অমসুং সরকারনা পীবা মখল কয়াগী সর্বিসশিং ফংলে। সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা লৈরিবা ঐখোয়গী মায়পাকপশিং অসি ঐখোয়না চাউথোকচনবগী মরম ওইরি। স্পেস তেক্নোলোজীদা অহানবা ওইরিবশিংগী মনুংদা ভারতসু য়াওরি। মতম কুইনা পন্দুনা লৈরম্বা সেক্তর অসিগী রিফোর্মশিং পাংথোকপদগী হৌজিক্তী প্রাইবেৎ ইন্তর্প্রাইজশিংবু ক্বেস্ত অসিদা য়াওননবগী কৌরক্লে। ভারতকী এস্ত্রোনোৎশিংবু স্পেসতা পুনবগী প্রোগ্রাম ‘গগনয়ান’ অসি পাঙথোক্নবা হোৎনরি। মসি ভারতকী মেদেন হ্যুমেন স্পেস ফ্লাইৎ ওইগদৌরিবনি। ঐখোয়না থৱানমীচাকশিংদা য়ৌরবসু, ঐখোয়গী খোঙদি লৈবাক্তা থম্লি।
১১. ভারতকী মার্স মিসন অসি এক্সত্রাওর্দিনরী ওইরবা নুপীশিংগী তিম অমনা পৱার তৌখিবনি, অমসুং ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং অসি অতোপ্পা লমশিংদসু মনিংদা লৈত্রে। ৱিমেন্স এম্পৱার্মেন্ত অমসুং জেন্দর ইক্বেলিতী অসিসু ঐখোয়না চহি খরা অসিদা কন্না খুমাং চাউশিনলকপদগী হৌজিক্তি খোলাউ ওইদ্রে। ‘বেতি বচাও, বেতি পরাও’ কেম্পেন অসিদা মীয়াম্না শরুক য়ারকপদগী হিরম খুদিংমক্তা নুপীনা শরুক য়ারকপগী মশিং হেনগৎলিক্লি। রাজ্য কয়াদা, এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা অমসুং মখল কয়াগী প্রোফেস্নেলশিংগী দেলিগেসনশিংগী মিতিংদা ঐহাক্না চৎলুবা মতমদা নহা ওইরিবা নুপীশিংগী থৌনা অদুনা ঐহাকপু পুক্নিং চিংশিনখি। মখোয়শিং অসিনা হয়েংগী ভারতকী মশক শেমগদৌরিবনি হায়বসি ঐহাক্কী ৱাখলদা চেৎনা থাজখি। করিগুম্বা লৈবাক্কী মীওই তংখায় অমনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী পাঙ্গল উত্তুনা নেসন-বিলদিংদা শরুক য়ানবগী পুক্নিং থৌগৎলবদি করম্বা মিরেকলনো ফংবা ঙম্লোইদবা?
১২. হায়রিবা শক্তি পীবগী মঙলান অসিনা নাকন্দা লৈরিবা মার্জিনেলাইজ তৌরিবা সেদ্যুল কাস্ত অমসুং সেদ্যুল ত্রাইবশিংদা লৈঙাক্না মতৌ করম্না চঙশিনগদগে হায়বদু তাক্লি। তশেংনা হায়রবদা, পান্দম অসি অৱাবা কোক্তুনা মখোয়বু চাউখৎহন্নবা খক্তমক নত্তে, মসিদা মখোয়দগী তমজনবগী পান্দমসু য়াওরি। ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং অসিদা মরুওইনা হীরম কয়াদা লৌবা য়াবা অকোইববু কনবদগী হৌরগা খুন্নাই অসিবু হেন্না অপুনবা অমা শাগৎনবগী পরা কয়া অমা লৈরি।
নুংশিজরবা ইরৈচাশিং,
১৩. লৈঙাক্লোনগী হীরম খুদিংমকপু অহোংবা পুরক্নবা হৌখিবা চহি খরসিদা লৌখৎখিবা থৌরাং অমসুং মীয়ামগী হৈ শিংবা এনর্জী কয়া পুথোক্নবা হোৎনখিবগী কয়াগী মহয়না মালেম অসিনা ভারতপু অনৌবা ইকাইখুম্নবগী মশক অমদা য়েংবা হৌনরক্লে। ঐখোয়না তোঙান তোঙানবা মালেমগী ফোরমশিংদা শরুক য়াবনা অফবা মগুন অমা শেম্বা হৌরে। মালেমগী ফম্বাক্তা ভারতনা কল্লিবা ইকাইখুম্নবা অসিনা অনৌবা খুদোংচাবা অমসুং থৌদাং কয়া লাক্লে। হন্দক চহি অসিদা, ময়াম্নসু খঙবীরি, ভারতনা গ্রুপ ওব ২০ নেসন্সকী ময়াই তাংবল লৌগদৌরি। মালেম পুম্বা ইচিল ইনাও ওইনা হিংমিন্নবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা, ঐখোয়না পুম্নমক্কী শান্তি অমসুং নুংঙাই য়াইফবগীদমক লেপ্লি। অসুম্না, জি২০ প্রেজিদেন্সি অসি গনতন্ত্র অমসুং মলতিলেতরেলিজম শৌগৎনবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং মসি হেন্না ফরবা মালেম অমা অমসুং হেন্না ফরবা তুংলমচৎ অমা শেম্নবগী খুদোংচাবা অমনি। ভারতকী লুচিং মখাদা, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি, জি২০ অসিনা হেন্না ফবা অমসুং তুং কোইনা চৎনবা য়াবা মালেমগী ওর্দর অমা শেমগৎনবা হোৎনরিবসি হেন্না শক্তি পীগনি।
১৪. জি২০ হায়বসিনা মালেমগী মীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অনি কল্লিবনা অমসুং মালেমগী জি.দি.পি.গী চাদা ৮৫ কী চাং কনবনা মসি মালেমগী শিংনবা কয়াগী পাম্বৈ পুথোকনবগী অমসুং খন্ন-নৈননবগী মতীক চারবা ফোরম অমা ওইরি। ঐহাক্কী ৱাখলদা, গ্লোবেল ৱার্মিং অমসুং অইং অশা হোংলকপা অসিনা মখোয়গী মনুংদা খ্বাইদগী মরুওইবা হীরম অমা ওইরি। মালেমগী শাবগী চাং ৱাংখৎলক্লি অমসুং কা হেন্না ইংবা শাবগী চাং হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না তৌফম খঙদবা ফিভম অমা মাইয়োক্নরিঃ মীওই কয়া লায়রবদগী কন্নবা হোৎনবদা, ঐখোয়না শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবা চঙই, অদুবু হায়রিবা চাউখৎপসি ফোসিল ফ্যুলদগী লাক্লি। লাইবক থীবদি, লাইরবশিংনা মালেমগী শাবগী চাং ৱাংখৎলকপগী চৈনা অতৈশিংদগী হেন্না খাঙলি। এনর্জীগী অতোপ্পা হৌরকফম শেমগৎপা অমসুং চৎনহনবনা পাম্বৈশিংগী মনুংদা অমা ওইগনি। ভারতনা হীরম অসিগী মাইকৈদা সোলার এনর্জী অমসুং ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিংগী পোলিসী পুথোক্তুনা শীংথাবা য়ানা লুচিংলি। মালেমগী থাক্তা, চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোনশিংনা চাউখৎখ্রবা লৈবাকশিংদগী তেক্নোলোজী লান্নবা অমসুং শেলগী তেংবাংগী মওংদা মতেং চঙলি।
১৫. চাউখৎপা অমসুং অকোইবগী মরক্তা খল অমা চানা থম্নবগীদমক, ঐখোয়না অরিবা চৎনরোলবু অনৌবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা য়েংবা তঙাইফদে। ঐখোয়না ঐখোয়গী খ্বাইদগী তঙাইফদবসি করিনো হায়বদু খনগদবনি। মহৌশাগী পুন্সি মহিংগী মগুন্দা য়াওরিবা সাইন্তিফিক ওইবা হীরমশিং অসি মুন্না খঙগদবনি। ঐখোয়না অমুক্কা হন্না, মহৌশাবু নুংশিবা অমসুং পাক চাউরবা য়ুনিভর্স অসিদা উৎলম্লিবা ইকাই খুম্নবা অসি নৌনা মৈরি চুখৎকদবনি। মতাং অসিদা মহাত্মা গান্ধী অসি ঐখোয়গী মতমগী অশেংবা প্রোফেতনি হায়জগে, মরমদি মহাক্না মওং অমা লৈতনা ইন্দস্ত্রিএলাইজ তৌরকপগী মাঙজবা মাংজৌননা উখ্রে অমসুং মালেম পুম্বদা মসিগী লম্বী অসিবু শেমজিন্নবা চেকশেন ৱা ফোংদোকখ্রে।
১৬. করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী অঙাংশিং অসি অসিগুম্বা অদুক্কী মতীক নৌবা গ্রহ অসিদা নুংঙাইনা হিংহন্নিংবা তারবদি ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সি মহিং অসি শেমদোকপা তঙাইফদে। শেমদোক্কদবশিং অসিদা হায়বা য়াবশিংগী মনুংদা অমদি চীঞ্জাক্নি। য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ভারতনা হায়জবা অমা য়াবীরকপা অমসুং ২০২৩বু মিলেতকী অন্তর্জাতিগী নুমিত হায়না লাউথোকপীবসি পনবদা অদুক্কী মতীক হরাওজৈ। মিলেতশিং অসি ঐখোয়গী চীঞ্জাক্কী মরুওইবা মচল অমা ওইরম্মি অমসুং মখোয় অসি হৌজক খুন্নাই অসিগী কাংলুপশিংদা নৌনা অমুক হঞ্জিনলক্লি। মিলেতকুম্বা কোর্স ওইবা গ্রেনশিং অসি ইকো-ফ্রেন্দলী ওই মরমদি, মখোয়না হৌনবা হোৎনবদা ঈশিং খরতমক চঙই অদুগা মখোয়না মচি য়াম্না ৱাংনা পীরি। করিগুম্বা মী কয়া অমনা মিলেত্তা মায় ওনশিনলকপা তারবদি মসিনা ইকোলোজী কনগনি অমসুং হকশেল হেন্না ফগৎহনগনি।
১৭. রিপব্লিক্কী চহি অমা হৌখ্রে অমসুং অতোপ্পা চহি অমা অমুক লাক্লি। মতম অদু তম্বা ঙমদবা অহোংবা কয়া অমগী মতম ওইখি। লাইচৎ লাকখিবগা লোইননা মালেম অসি নুমিত খরগী মনুংদা কয়াগী মতীক হোংখি। হায়রিবা চহি অহুম অসিগী মনুংদা, ঐখোয়না মহীক অসিবু মায়থিবা পীরে হেক খল্লুবগা মসিগী শাথিরবা মকোক অদু হেক্তমক থাংগৎলকই। অদুমওইনমক, কিনিংঙাইদি অমত্তা লৈতে মদুদি ঐখোয়না মসিগী মতম অসিগী মনুংদা তমখ্রে মদুদি ঐখোয়গী লুচিং, ঐখোয়গী সাইন্তিস্ত অমসুং দোক্তরশিং, ঐখোয়গী এদমিনিস্ত্রেতরশিং অমসুং 'কোরোনা ৱারিয়র'শিংনা লাক্কদবা ফিভম অমহেক্তা লাকশিন্নবা অঙম্বা মওংদা হোৎনরক্কনি। মসিগী মতাং অসিদা, ঐখোয় খুদিংমক্না ঐখোয়গী থাজবা মাঙদনবা অমসুং এলর্ত ওইনা লৈনবা তমখ্রে।
নুংশিজরবা ইরৈচাশিং,
১৮. তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা হোৎনরিবা মীওই কয়াগী চারোন্না মখোয়গী মমল নাইদ্রবা মওংদা ঐখোয়গী রিপব্লিক্কী ৱারী শেমগৎপদা লৌরিবা থৌদাংগীদমক থাগৎনিংঙাই ওই। ঐহাক্না লৌমীশিং, শিন্মীশিং, সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইঞ্জিনীয়রশিংগী অপুনবা থৌনানা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু "জয় জৱান, জয় কিশান, জয় বিগ্যান, জয় অনুসন্ধন"গী ইনোৎ ফংহনবগীদমক ঐহাক্না শিংথাজরি। ঐহাক্না লৈবাক্কী চাউখৎপগী লম্বীদা থৌদাং য়ারিবা খুদিংমকপু থাগৎচরি। ঐহাক্না ঐখোয়গী দাইস্পোরা, ভারতকী নাৎ অমসুং চাউখৎলোনগী থৌনা লৈরবা এম্বেসেদোরশিংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি,
১৯. রিপব্লিক দেগী থৌরম অসিদা, ঐহাক্না ঐখোয়গী ঙমখৈ ঙাক্লিবা অমসুং লৈবাক্কীদমক কত্থোক্নবগীদমক শেম শাদুনা লৈরিবা জৱানশিংগী মফমদা অখন্ননা থাগৎপগী পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না মখোয়গী মরৈচাশিংদা ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী পীরিবা পেরামিলিতরী ফোর্সশিং অমসুং পুলিস ফোর্সশিংগী থৌনা ফরবা লান্মীশিংবুসু থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না ঐখোয়গী আর্ম্দ ফোর্সেস, পেরামিলিতরী ফোর্সেস অমসুং পুলিস ফোর্সেসকী থৌনা ফনা মখোয়গী মথৌদা থৱাই থাখ্রবশিংগী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না নুংশিরবা অঙাং খুদিংমক্কী মফমদা মখোয়গী মঙম শাল্লবা তুংগী পুন্সিগীদমক থৌজাল পীজরি। অমুক্কা হন্না, রিপব্লিক দে অসিদা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি,
জয় হিন্দ!
জয় ভারত!

President's Secretariat
ADDRESS TO THE NATION BY THE HON’BLE PRESIDENT OF INDIA SMT. DROUPADI MURMU ON THE EVE OF THE 74TH REPUBLIC DAY
25 JAN 2023 7:42PM by PIB Delhi
Dear fellow citizens,
Namaskar!
On the eve of the 74th Republic Day, I extend my heartiest greetings to every Indian, at home and abroad. From the day the Constitution came into effect to the present day, it has been an amazing journey that has inspired many other nations. Every citizen has reason to be proud of the Indian Story. When we celebrate the Republic Day, we celebrate what we have achieved, together, as a nation.
India is, of course, home to one of the oldest living civilisations. India is called the mother of democracy. As a modern Republic, however, we are young. In the early years of Independence, we faced countless challenges and adversities. Very high levels of poverty and illiteracy were just two of the many ill-effects of the long foreign rule. Yet, the spirit of India was undeterred. With hope and confidence, we began an experiment unique in the history of humankind. Such a vast and diverse multitude of people coming together as one nation remains unprecedented. We did so with a belief that we are, after all, one; that we are all Indians. We have succeeded as a democratic republic because so many creeds and so many languages have not divided us, they have only united us. That is the essence of India.
That essence was at the heart of the Constitution, which has withstood the test of time. The Constitution that started governing the life of the Republic was the outcome of the Freedom Struggle. The national movement, led by Mahatma Gandhi, was as much about winning Independence as about rediscovering our own ideals. Those decades of struggle and sacrifice helped us win freedom not only from colonial rule but also from the imposed values and narrow world-views. Revolutionaries and reformers joined hands with visionaries and idealists to help us learn about our age-old values of peace, brotherhood and equality. Those who shaped the modern Indian mind also welcomed progressive ideas from abroad, following the Vedic advice: आ नो भद्राः क्रतवो यन्तु विश्वत: “Let noble thoughts come to us from all directions”. A long and profound thought process culminated in our Constitution.
Our founding document is inspired by the humanistic philosophy of the oldest living civilisation in the world as well as new ideas that emerged in more recent history. The nation will always remain grateful to Dr. B.R. Ambedkar, who headed the Drafting Committee of the Constitution, and thus had a critical part in giving it the final shape. On this day, we should also remember the role of jurist B.N. Rau, who had prepared the initial draft, and other experts and officers who helped in making of the constitution. We are proud of the fact that the members of that assembly represented all regions and communities of India and that they included 15 women too.
Their vision, as enshrined in the Constitution, has been continuously guiding our Republic. During this period, India has been transformed from a largely poor and illiterate nation into a confident nation marching on the world stage. This would not have been possible but for the collective wisdom of the Constitution-makers guiding our path.
While Babasaheb Ambedkar and others gave us a map and a moral framework, the task of walking that path remains our responsibility. We have largely remained true to their expectations, and yet we realise that much remains to be done to realise Gandhiji’s ideal of ‘Sarvodaya’, the upliftment of all. Yet, the progress we have made on all fronts is encouraging.
Dear fellow citizens,
In our mission of ‘Sarvodaya’, the most encouraging has been the progress made on the economic front. Last year, India became the fifth largest economy in the world. It needs to be underlined that this achievement comes against the backdrop of high economic uncertainties around the world. The pandemic has entered the fourth year, affecting economic growth in most parts of the world. In its initial phase, Covid-19 also hurt India’s economy badly. Yet, guided by our able leadership and driven by our resilience, we soon came out of the downturn, and resumed the growth saga. Most sectors of the economy have shaken off the pandemic effect. India has been among the fastest-growing major economies. This has been made possible by timely and pro-active interventions from the Government. The ‘Atmanirbhar Bharat’ initiative, in particular, has evoked great response among people at large. There have also been sector-specific incentive schemes.
It is a matter of great satisfaction that those on the margins have also been included in the schemes and programmes and they have been helped in tiding over difficulties. By implementing the 'Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana' announced in March 2020, the Government ensured food security for poor families at a time when the country was facing economic disruption in the wake of the unprecedented outbreak of COVID-19. Because of this help, no one had to go hungry. Keeping the welfare of poor families paramount, the duration of this scheme was extended successively, benefiting about 81 crore fellow citizens. Further extending this assistance, the Government has announced that even during the year 2023, the beneficiaries will get their monthly ration free of cost. With this historic move, the government has undertaken the responsibility of caring for the weaker sections while also enabling them to benefit from economic development.
With the economy on a sound footing, we have been able to begin and carry forward a series of praiseworthy initiatives. The ultimate goal is to create an environment in which all citizens can, individually and collectively, realise their true potential and prosper. As education builds the right foundation for this purpose, the National Education Policy has introduced ambitious changes. It rightly addresses the two-fold aims of education: as an instrument of economic and social empowerment and as a means to explore truth. The policy makes our civilisational lessons relevant for contemporary life, while also preparing the learner for the 21st century challenges. The National Education Policy appreciates the role of technology in expanding and deepening the learning process.
As we have come to realise since the early days of Covid-19, technology offers life-changing possibilities. The Digital India Mission is striving to make information and communication technology inclusive by bridging the rural-urban divide. More and more people in far-flung places have been reaping the benefits of the internet and are receiving a variety of services provided by the government, as the infrastructure expands. We have reasons to be proud of our achievements in the domain of science and technology. India has been among the handful of pioneers in space technology. As long-pending reforms in this sector are underway, private enterprises are now invited to join the quest. The 'Gaganyaan' program to carry Indian astronauts into the space is under progress. This will be India’s maiden human space flight. Yet, even as we reach out to the stars, we keep our feet on the ground.
India’s Mars Mission was powered by a team of extraordinary women, and our sisters and daughters are not far behind in other areas too. Women’s empowerment and gender equality are no longer mere slogans, as we have made great progress towards these ideals in recent years. With people’s participation in ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ campaign, women’s representation has been rising in every sphere of activity. During my visits to various states, educational institutions and while meeting delegations of various professionals, I am amazed by the confidence of young women. I have no doubt in my mind that they are the ones who will do most to shape tomorrow’s India. What miracles cannot be achieved if this half of the population is encouraged to contribute to nation-building to the best of their ability?
The same vision of empowerment guides the Government’s approach to the marginalised communities including the Scheduled Castes and Scheduled Tribes. In fact, the aim is not only to remove hurdles and help them in development, but also to learn from them. Tribal communities, in particular, have rich lessons to offer in many areas, ranging from protecting the environment to making the society more cohesive.
Dear fellow citizens,
As a result of a series of initiatives in recent years to transform all aspects of governance and unleash creative energies of people, the world has started to look at India with a new sense of respect. Our interventions in various world forums have started making a positive difference. The respect that India has earned on the world stage has resulted in new opportunities as well as responsibilities. This year, as you know, India holds the presidency of the Group of 20 nations. With our motto of universal brotherhood, we stand for peace and prosperity of all. Thus, the G20 presidency is an opportunity to promote democracy and multilateralism and the right forum for shaping a better world and a better future. Under India’s leadership, I am sure, G20 will be able to further enhance its efforts to build a more equitable and sustainable world order.
As G20 represents about two-thirds of the world population and around 85 per cent of global GDP, it is an ideal forum to discuss and find solutions for global challenges. To my mind, global warming and climate change are the most pressing among them. Global temperatures are rising and incidents of extreme weather are increasing. We are faced with the dilemma: To lift more and more people out of poverty, we need economic growth, but that growth also comes from fossil fuel. Unfortunately, the poor bear the brunt of global warming more than others. Developing and popularising alternative sources of energy is one of the solutions. India has taken a commendable lead in this direction by giving a policy push to solar energy and electric vehicles. At the global level, however, emerging economies need a helping hand from advanced nations in the form of technology transfer and financial support.
To maintain the balance between development and environment, we have to look at the ancient traditions with a new perspective. We need to reconsider our basic priorities. The scientific aspects of traditional life-values have to be understood. We must, once again, rekindle that respect for nature and humility before the vast universe. Let me state here that Mahatma Gandhi was a true prophet of our times, as he foresaw the calamities of indiscriminate industrialization and cautioned the world to mend its ways.
We need to modify our lifestyle if we want our children to live happily on this fragile planet. One of the changes suggested pertains to food. I am happy to note that the United Nations accepted a suggestion from India and declared 2023 as the International Year of Millets. Millets were essential ingredients of our diet and they are making a comeback among sections of society. Coarse grains like millets are eco-friendly as they require less water to grow and yet they provide high levels of nutrition. If more and more people turn to millets, it will help conserve ecology and also improve health.
One more year has gone by for the Republic and another year commences. It has been a time of unprecedented change. With the outbreak of the pandemic, the world had changed within a matter of days. During these three years, whenever we have felt that we have finally put the virus behind, it raises its ugly head. However, there is no need to panic because we have learned in this period that our leadership, our scientists and doctors, our administrators and ‘Corona Warriors’ will make every possible effort to meet any situation. At the same time, each of us has also learned to not let our guard down and remain alert.
Dear fellow citizens,
Generations of people working in different fields deserve praise for their invaluable contribution in the development story of our Republic so far. I commend the roles of farmers, workers, scientists and engineers whose combined strength enables our country to live up to the spirit of “Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan, Jai Anusandhan”. I appreciate every citizen who contributes to the nation’s progress. I also convey my greetings to our diaspora, the great ambassadors of India’s culture and civilisation.
On the occasion of Republic Day, I convey my special appreciation to our jawans who guard our borders and are ready to make any sacrifice for the country. I also express my appreciation for all the brave soldiers of paramilitary forces and police-forces who provide internal security to their fellow citizens. I salute all the brave-hearts of our armed forces, paramilitary-forces and police-forces who laid down their lives in the line of duty. I convey my blessings to all the dear children for their bright future. Once again, I extend my best wishes to all of you on this Republic Day.
Thank you,
Jai Hind!
Jai Bharat!