প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভইচ অফ গ্লবেল ছাউথ শিখৰ সন্মিলনত নেতৃবৃন্দৰ অধিৱেশনৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উদ্বোধনী ভাষণ
13 JAN 2023 8:00PM by PIB Guwahati
মহামহিম,
নমস্কাৰ!
মই ভইচ অফ গ্লবেল ছাউথ শিখৰ সন্মিলনলৈ আপোনালোকক আদৰণি জনাইছো। যোৱা ২ দিনত, এই শিখৰ সন্মিলনত ১২০ৰো অধিক বিকাশশীল দেশৰ অংশগ্ৰহণ দেখা গৈছে- গ্লবেল ছাউথৰ এতিয়ালৈকে সৰ্ববৃহৎ সমাৱেশ। এই সমাপন সত্ৰত আপোনালোকৰ সহযোগিতা পাই মই গৌৰৱান্বিত অনুভৱ কৰিছো।
মহামহিম,
যোৱা ৩টা বছৰ কঠিন আছিল, বিশেষকৈ আমি বিকাশশীল দেশসমূহৰ বাবে। কোভিড মহামাৰীৰ প্ৰত্যাহ্বান, ইন্ধন, উৰ্বৰক আৰু খাদ্যান্নৰ বৰ্ধিত দাম আৰু বৰ্ধিত ভূ-ৰাজনৈতিক দুশ্চিন্তাই আমাৰ বিকাশৰ প্ৰয়াসক প্ৰভাৱিত কৰে।
অৱশ্যে, নতুন বছৰৰ আৰম্ভণি এটা নতুন আশাৰ সময়। সেয়ে সৰ্বপ্ৰথমে মই আপোনালোক সকলোকে এক সুখী সুস্থ, শান্তিপূৰ্ণ, সুৰক্ষিত আৰু সফল ২০২৩ৰ বাবে নিজৰ শুভকামনা জনাইছো।
মহামহিম,
আমি সকলোৱেই গোলকীকৰণৰ সিদ্ধান্তৰ প্ৰশংসা কৰোঁ। ভাৰতৰ দৰ্শনে সদায়েই পৃথিৱীক এটা পৰিয়ালৰ ৰূপত দেখে। অৱশ্যে, বিকাশশীল দেশে এক এনেকুৱা গোলকীকৰণৰ ইচ্ছা পোষণ কৰে যি জলবায়ু সংকট বা ঋণ সংকট সৃষ্টি নকৰে। আমি এক এনেকুৱা গোলকীকৰণ বিচাৰো যি টীকাৰ অসমান বিতৰণ বা অতি-কেন্দ্ৰিক গোলকীয় যোগান শৃংখলাৰ দিশলৈ যেন লৈ নাযায়। আমি এক এনেকুৱা গোলকীকৰণ বিচাৰো যি সম্পূৰ্ণ মানৱতাৰ বাবে সমৃদ্ধি আৰু কল্যাণ আনে। সংক্ষেপতে ক'বলৈ গ'লে আমি 'মানৱ-কেন্দ্ৰিক গোলকীকৰণ' বিচাৰো।
মহামহিম,
আমি বিকাশশীল দেশে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰাকৃতিক দৃশ্যৰ বৰ্ধিত খণ্ডনক লৈও চিন্তিত। এই ভূ-ৰাজনৈতিক দুশ্চিন্তাই বিকাশৰ প্ৰাথমিকতাৰ পৰা আমাৰ মনোযোগ আনফালে টানে। সেয়া ভোজন, ইন্ধন, উৰ্বৰক আৰু অন্য বস্তুৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দামত দ্ৰুত উত্থান-পতনৰ কাৰণ হৈ পৰে। এই ভূ-ৰাজনৈতিক খণ্ডনক দূৰ কৰিবলৈ, আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সুৰক্ষা পৰিষদ আৰু ব্ৰেটন উডছ প্ৰতিষ্ঠানসহ প্ৰধান আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনসমূহত তাৎক্ষণিক ৰূপত এটা মৌলিক সংস্কাৰৰ আৱশ্যকতা আছে। এই সংস্কাৰসমূহে বিকাশশীল দেশৰ চিন্তাত মাত দিয়াত মনোযোগ দিয়া উচিত আৰু ২১শ শতিকাৰ বাস্তৱিকতাক প্ৰতিবিম্বিত কৰা উচিত। ভাৰতৰ জি20ৰ অধ্যক্ষতাই এই গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহৰ ওপৰত গ্লবেল ছাউথৰ বিচাৰত মাত মতাৰ প্ৰয়াস কৰিব।
মহামহিম,
নিজৰ বিকাশ ভাগবতৰাত, ভাৰতৰ দৃষ্টিকোণ পৰামৰ্শী, পৰিণাম উন্মুখ, দাবী আধাৰিত, জন-কেন্দ্ৰিক আৰু ভাগীদাৰ দেশৰ সাৰ্বভৌমত্বক সন্মান জনোৱা। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস আছে যে গ্লবেল ছাউথৰ দেশসমূহে পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ বিকাশৰ অনুভৱৰ পৰা বহু কথা শিকিব লাগিব। মই এই কথা ঘোষণা কৰিবলৈ পাই আনন্দিত যে ভাৰতে "গ্লবেল-ছাউথ চেণ্টাৰ অফ এক্সিলেঞ্চ" স্থাপন কৰিব। এই প্ৰতিষ্ঠানে আমাৰ যিকোনো দেশৰ বিকাশ সমাধান বা সৰ্বোত্তম কাৰ্য প্ৰণালীৰ ওপৰত গৱেষণা কৰিব, যাক গ্লবেল ছাউথৰ অন্য সদস্যসকলৰ মাজত বঢ়াব আৰু বলৱৎ কৰিব পৰা যায়। এটা উদাহৰণ হিচাপে, ভাৰতৰ দ্বাৰা ইলেক্ট্ৰনিক পৰিশোধ, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, বা ই-গৱৰ্ণেঞ্চৰ দৰে ক্ষেত্ৰত বিকশিত ডিজিটেল সাৰ্বজনীন সামগ্ৰী, কেইবাখনো অন্য বিকাশশীল দেশৰ বাবে উপযোগী হ'ব পাৰে। ভাৰতে অন্তৰীক্ষ প্ৰযুক্তি আৰু পৰমাণু শক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰতো যথেষ্ট প্ৰগতি কৰিছে। আমি অন্য বিকাশশীল দেশৰ সৈতে নিজৰ বিশেষজ্ঞতা ভাগবতৰা কৰিবলৈ 'গ্লবেল ছাউথ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি পদক্ষেপ' আৰম্ভ কৰিম। কোভিড মহামাৰীৰ সময়ত, ভাৰতৰ 'ভেকচিন মৈত্ৰী' পদক্ষেপে ১০০ৰো অধিক দেশক ভাৰতত নিৰ্মিত টীকাৰ যোগান ধৰা হয়। মই এতিয়া এটা নতুন 'আৰোগ্য মৈত্ৰী' পৰিকল্পনাৰ ঘোষণা কৰিব বিচাৰিছো। এই পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে, ভাৰতে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ বা মানৱীয় সংকটত প্ৰভাৱিত যিকোনো বিকাশশীল দেশক আৱশ্যকীয় চিকিৎসা যোগান প্ৰদান কৰিব।
মহামহিম,
আমাৰ কূটনৈতিক কণ্ঠত সংগতি স্থাপন কৰিবলৈ, মই নিজৰ বিদেশ মন্ত্ৰালয়ৰ যুৱ বিষয়াসকলক সংযুক্ত কৰিবলৈ 'গ্লবেল-ছাউথ য়ং ডিপ্লমেটছ ফৰাম'ৰ প্ৰস্তাৱ কৰিছো। ভাৰতে বিকাশশীল দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ভাৰতত উচ্চ শিক্ষা আহৰণ কৰিবলৈ 'গ্লবেল-ছাউথ স্কলাৰশ্বিপ'ও আৰম্ভ কৰিব।
মহামহিম,
আজিৰ সত্ৰৰ বিষয় ভাৰতৰ প্ৰাচীন বিবেকৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত। ঋগ্বেদৰ পৰা এটা প্ৰাৰ্থনা- মানৱতাৰ বাবে জ্ঞাত সবাতোকৈ পুৰণি পাঠ- কৈছোঁ:
সংগচ্ছধ্বং সংৱদধ্বং সং ৱো মনাংসি জানতাম্
যাৰ অৰ্থ হৈছে: আহক আমি একেলগে আহোঁ, একেলগে কওঁ, আৰু আমাৰ মন সদ্ভাবেৰে ভৰি পৰক।
বা আন শব্দত যদি কওঁ তেতিয়া 'কণ্ঠৰ একতা, উদ্দেশ্যৰ একতা'।
এই ভাবনাৰে, মই আপোনালোকৰ বিচাৰ আৰু পৰামৰ্শ শুনিবলৈ উৎসুক।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s Opening Remarks at the Concluding Leaders’ Session of the Voice of Global South Summit
13 JAN 2023 8:00PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar!
I welcome you to the Voice of Global South Summit.
Over the past 2-days, this Summit has seen the participation of more than 120 developing countries - the largest-ever virtual gathering of the Global South.
I am privileged to have your company in this concluding session.
Excellencies,
The last 3 years have been difficult, especially for us developing nations.
The challenges of the COVID pandemic, rising prices of fuel, fertilizer and foodgrains, and increasing geo-political tensions have impacted our development efforts.
However, the start of a new year is a time for fresh hope. So let me first extend my good wishes to all of you for a happy, healthy, peaceful, secure and successful 2023.
Excellencies,
We all appreciate the principle of globalisation. India’s philosophy has always seen the world as one family.
However, developing countries desire a globalization that does not create Climate Crisis or Debt Crisis.
We want a globalisation that does not lead to unequal distribution of vaccines or over-concentrated global supply chains.
We want a globalisation that brings prosperity and well-being to humanity as a whole. In short, we want a ‘human-centric globalisation’.
Excellencies,
We developing countries are also concerned about the increasing fragmentation of the international landscape.
These geopolitical tensions distract us from focusing on our development priorities.
They cause sharp swings in international prices of food, fuel, fertilizers and other commodities.
To address this geopolitical fragmentation, we urgently need a fundamental reform of the major international organisations, including the United Nations Security Council and the Bretton Woods institutions.
These reforms should focus on giving voice to the concerns of the developing world, and reflect the realities of the 21st Century.
India’s G20 Presidency will attempt to voice the views of the Global South on these important issues.
Excellencies,
In its development partnerships, India’s approach has been consultative, outcome oriented, demand driven, people-centric, and respectful of the sovereignty of partner countries.
I firmly believe that countries of the Global South have a lot to learn from each other’s development experiences.
I am happy to announce that India will establish a "Global-South Center of Excellence''.
This institution will undertake research on development solutions or best-practices of any of our countries, which can be scaled and implemented in other members of the Global South.
As an example, the digital public goods developed by India in fields like electronic-payments, health, education, or e-governance, can be useful for many other developing countries.
India has also made great strides in areas like space technology and nuclear energy. We will launch a ‘Global-South Science & Technology initiative’ to share our expertise with other developing nations.
During the COVID pandemic, India’s ‘Vaccine Maitri’ initiative supplied made-in-India vaccines to over a 100 nations.
I would now like to announce a new ‘Aarogya Maitri’ project. Under this project, India will provide essential medical supplies to any developing country affected by natural disasters or humanitarian crisis.
Excellencies,
For synergising our diplomatic voice, I propose a ‘Global-South Young Diplomats Forum’, to connect youthful officers of our foreign ministries.
India will also institute ‘Global-South Scholarships’ for students from developing countries to pursue higher education in India.
Excellencies,
The theme of today’s session is inspired by the ancient wisdom of India.
A prayer from the Rig Veda – the oldest text known to humanity – says:
संगच्छध्वं संवदध्वं सं वो मनांसि जानताम्
which means: Let us come together, speak together, and may our minds be in harmony.
Or in other words, ‘Unity of Voice, Unity of Purpose’.
In this spirit, I look forward to listening to your views and suggestions.
Thank you!