ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାନୁୟାରୀ ୧୨ ତାରିଖରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ହୁବୁଲିଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଚଳିତବର୍ଷର ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ: ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
10 JAN 2023 3:55PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ:
- ଛବିଶତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଚଳିତ ବର୍ଷ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଧାର୍‌ୱାଡ ଜିଲ୍ଲା ଅନ୍ତର୍ଗତ ହୁବୁଲିଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଉତ୍ସବ ଜାନୁୟାରୀ ୧୨ରୁ ୧୬ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ ।
- ଏହି ଉତ୍ସବର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି-” ବିକଶିତ ଯୁବଶକ୍ତି ବିକଶିତ ଭାରତ । ”
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଚଳିତ ଜାନୁୟାରୀ ମାସ ୧୨ ତାରିଖରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ହୁବୁଲିଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଷଡବିଂଶ (୨୬ତମ) ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଏଥର କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଧାରୱାଡ ଜିଲ୍ଲା ଅନ୍ତର୍ଗତ ହୁବୁଲିଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ସ୍ୱାମିଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଜାନୁୟାରୀ ୧୨ରୁ ଏହା ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ୧୬ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ । ଏହି ଉତ୍ସବ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନରେ ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଏବେ ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଯୁବ ସମାଜର ଭୂମିକାକୁ ବଢାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ବ୍ରତୀ କରିବା ଏହି ଉତ୍ସବର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଅତଏବ ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ‘ପଞ୍ଚପ୍ରାଣ’ ବାର୍ତ୍ତା ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଚାର ଓ ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତବର୍ଷ ଭାରତ ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପଦ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର ବିଷୟ । ଏଥିପାଇଁ କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବ ସେବା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଦେଶ ବ୍ୟାପୀ ‘ୱାଇ ଟକ୍ସ’ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ଜି-୨୦ର ଯୁବ -୨୦ ବା ୟୁଥ-୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁରୁତ୍ୱ ପାଇବ । ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ୱାଇ-୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିବ । ଏଥିରେ ୱାଇ-୨୦ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ସମ୍ପର୍କରେ ଯୁବ ସମାଜକୁ ସଚେତନ କରାଯିବ । ଏହି ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଂଚାଇବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ହେବ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକରୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଏକ ସବୁଜ ମହୋତ୍ସବ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ପାଳିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଥିରେ ବ୍ୟବହୃତ ସମସ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ଜୈବିକ ଉପାୟରେ ନଷ୍ଟ ହେବା ଯୋଗ୍ୟ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପରିବେଶ ପ୍ରଦୂଷଣର ଅବକାଶ ରହିବ ନାହିଁ । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ‘ମିଶନ ଲାଇଫ’ ଏବଂ ସବୁଜ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
୨୬ତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବସେବା ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ମିତା ଆର୍ ଲୋଚନ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବ ସେବା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଧାରୱାଡ୍ ଜିଲ୍ଲା ଅନ୍ତର୍ଗତ ହୁବୁଲିରେ ଏହାକୁ ଆୟୋଜନ କରୁଛି । କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରି ଉପସ୍ଥିତ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସହିତ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ବାଣ୍ଟିବେ । ଏହି ଅନୁପମ ପାଞ୍ଚ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ୭୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ନାନାପ୍ରକାର ଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଭାଗନେବେ । ଏହି ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଚଳିତବର୍ଷ ଉତ୍ସବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଲା “ବିକଶିତ ଯୁବ ଶକ୍ତି, ବିକଶିତ ଭାରତ ।”
ଏହି ଉତ୍ସବର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଛାତ୍ର କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଶାସନ ଓ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଉପରେ ଆଲୋଚନା, ଦୁଃସାହସିକ କ୍ରୀଡା, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡା, ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଲୋକସଙ୍ଗୀତ ଗାୟନ ଆଦି ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ।
ଏଥିପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ଯୁବ କଳାକାର ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ଏହି ପାଞ୍ଚଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସାମାଜିକ ବିକାଶ ମେଳା ଯୁବକୃତି, ଦୁଃସାହସିକ ଉତ୍ସବ, ସୁବିଚାର, ଯୁବ କଳାକାର ଶିବିର ଆଦି ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ।
ଯୁବ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏକ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଦକ୍ଷତା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହ୍ରାସ, ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ ବୁଝାମଣା, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ଶାସନରେ ଯୁବ ସମାଜର ଭୂମିକା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ନିରାମୟ ଜୀବନ ଆଦି ପ୍ରସଙ୍ଗ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇଛି । ଏହା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ । ଉତ୍ସବର ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଯିବ । ସେମାନେ ପରୋକ୍ଷ ଭାବେ ଏହି ଉତ୍ସବ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇପାରିବେ । ଚଳିତବର୍ଷର ଉତ୍ସବଟିକୁ ସବୁଜ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ କୌଣସି ପ୍ରଦୂଷଣକାରୀ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ନାହିଁ ।
ଜାନୁୟାରୀ ୧୫ରେ ସକାଳ ଛ’ରୁ ଆଠ ମଧ୍ୟରେ ‘ଯୋଗଥନ୍’ର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ୩୧ଟି ଜିଲ୍ଲାରୁ ୫ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Prime Minister will inaugurate this year’s National Youth Festival at Huballi, Karnataka on 12th January: Shri Anurag Singh Thakur
10 JAN 2023 3:55PM by PIB Delhi
Key Highlights:
• The 26th National Youth Festival is being organized at Hubballi- Dharwad, Karnataka by Union Ministry of Youth Affairs & Sports in collaboration with Government of Karnataka from 12th-16th January.
• Theme of the festival this year is 'Viksit Yuva Viksit Bharat'.
Prime Minister, Shri Narendra Modi will inaugurate this year’s National Youth Festival at Huballi, Karnataka on 12th January on the occasion of birth anniversary of Swami Vivekananda. This was announced by the Union Minister for Youth and Sports Affairs Shri Anurag Singh Thakur at a media briefing in New Delhi today. The 26th National Youth Festival will be held from 12th to 16th January, 2023 at Hubballi- Dharwad, Karnataka and is being organized by the Union Ministry of Youth Affairs & Sports in collaboration with Government of Karnataka.
Shri Anurag Thakur said that as we are celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav, the festival aims to step up the role of youth in nation building during Amrit Kaal. Therefore, it will be an endeavour to disseminate the message of ‘Panch Pran’ as espoused by the Prime Minister among the youth, the Minister said. Giving further details, Shri Anurag Thakur said that India is holding G20 Presidency this year which is a matter of great pride for every Indian. Ministry of Youth Affairs and Sports is organizing ‘Y Talks’ throughout the country for Y(Youth)-20 activities of G-20. The National Youth Festival will set pace for Y-20 engagement across the country by sensitizing the youth about the themes of Y-20. The participants will in turn take the message and themes of Y-20 to every nook and corner of the country, he explained. Shri Anurag Thakur also said that the Youth Festival is being celebrated as green festival using only biodegradable materials. The focus will be on Prime Minister’s Mission LiFE and Green Energy, the Minister added.
Giving details about the festival, Secretary, Department of Youth Affairs, GoI Smt Meeta R. Lochan said that the 26th National Youth Festival is being organized at Hubballi- Dharwad, Karnataka by Union Ministry of Youth Affairs & Sports in collaboration with Government of Karnataka. More than 30,000 youth will attend the inaugural function where the Prime Minister will share his vision with them. During this unique five-day event, over 7500 youth delegates from all over India, recognized and leaders in their own field of activity, get together to engage in different learning activities. Theme of the festival this year is 'Viksit Yuva Viksit Bharat'.
Activities in the festival include (1) Discussions on relevant themes like Student Centric governance and Digital India. Domain leaders and other experts will engage in lively discussions with elected representatives about how to facilitate student-centric governance. (2) Adventure sports activities like scuba diving are included. (3) Exhibitions of traditional sports like Kalaripayatu (Kerala), Silambam (Tamil Nadu), Gatka (Punjab), Mallakhamb (Maharashtra) are being organized. (4) Competitive cultural events like folk dance and folk song are organized where troupes from different states participate. Interesting non-competitive events include social development fair ‘Yuva Kriti’. ‘Adventure Festival’, ‘Suvichar’, ‘Young artists camp’ among others.
The Youth Summit will include two way discussions on following themes: i) Future of Work, Industry, Innovation and 21st Century Skills, ii) Climate change and disaster risk reduction, iii) Peace building and Reconciliation, iv) Shared future-youth in democracy and governance, v) Health and Well Being
Many events in the festival will be livestreamed across the nation so that crores of young people can also be engaged with the entire festival.
This year the festival is being celebrated as Green Youth Festival where only re-usable cutlery, napkins etc are being used. All the mementos, medals, stationery are of reusable material. Water refilling stations are set up to reduce use of disposables.
On 15th of January, a YOGATHON is planned between 6AM to 8 AM by mobilizing 5 lakh people from across 31 districts of Karnataka.
A large number of activities with youth engagement will be organized throughout the period of the festival across the country.