Prime Minister's Office
PM addresses 1st All India Annual State Ministers’ Conference on Water via video message
“Water Vision @ 2047 is an important dimension of the journey of Amrit Kaal for the next 25 years”
“When the public is associated with a campaign, they also get to know the seriousness of the work”
“When people joined the Swachh Bharat Abhiyan, a consciousness was awakened in the public as well”
“The country is constructing 75 Amrit Sarovar in every district wherein 25 thousand Amrit Sarovars have already been built so far”
“Jal Jeevan Mission is a major development parameter of a state to provide water to every household”
“Under the ‘Per Drop More Crop’ campaign, more than 70 lakh hectares of land in the country have been brought under micro-irrigation so far”
“Gram Panchayats should prepare an action plan for the next 5 years where a roadmap ranging from water supply to cleanliness and waste management should be considered”
“Our rivers, our water bodies are the most important part of the entire water ecosystem”
“By making Namami Gange Mission a template, other states can also start similar campaigns for the conservation of rivers”
05 JAN 2023 10:14AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 1st All India Annual State Ministers’ Conference on Water via video message today. The theme of the conference is ‘Water Vision @ 2047’ and the objective of the forum is to bring together key policymakers for discussions on ways to harness water resources for sustainable development and human development.
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the importance of the first All India Conference of Water Ministers of the country by shining the light on the unprecedented work done by India in areas of water security. The Prime Minister pointed out that in our constitutional system, the subject of water comes under the control of the states and it is the states' efforts for water conservation that will go a long way in achieving the collective goals of the country. “Water Vision @ 2047 is an important dimension of the journey of Amrit Kaal for the next 25 years”, the Prime Minister remarked.
Reiterating his vision of ‘whole of government’ and ‘whole of country’ the Prime Minister emphasised that all governments should work like a system wherein there should be constant interaction and dialogue between different ministries of state governments, such as the Ministry of Water, Ministry of Irrigation, Ministry of Agriculture, Ministry of Rural and Urban Development and disaster management. He further added that planning will get help if these departments have information and data related to each other.
Noting that success does not come from the efforts of the government alone, the Prime Minister drew attention to the role of public and social organisations and civil societies and asked for their maximum participation in the campaigns related to water conservation. The Prime Minister went on to explain that promoting public participation does not reduce the accountability of the government and it does not mean putting all the responsibility on the people. He further added that the biggest advantage of public participation is the awareness that is created among the public about the efforts being put into the campaign and the money being spent. “When the public is associated with a campaign, they also get to know the seriousness of the work. Due to this, a sense of ownership also comes in the public towards any scheme or campaign”, he added.
The Prime Minister gave the example of Swachh Bharat Abhiyan and said, “When people joined the Swachh Bharat Abhiyan, a consciousness was awakened in the public as well.” Crediting the people of India for their efforts, the Prime Minister mentioned that the government took up many initiatives, be it collecting resources to remove filth, building various water treatment plants or constructing toilets, but the success of this campaign was ensured when the public decided that there should be no dirt at all. The Prime Minister emphasised the need to inculcate this idea of public participation towards water conservation and highlighted the impact that awareness can create.
The Prime Minister suggested, “We can organise ‘Water Awareness Festivals’ or an event related to water awareness can be added to the fairs held at the local level.” He stressed the need to make the younger generations aware of this subject through innovative ways from curriculum to activities in schools. The Prime Minister informed that the country is constructing 75 Amrit Sarovar in every district wherein 25 thousand Amrit Sarovars have already been built so far. He emphasised the need to connect technology, industry, and startups to identify problems and find solutions and mentioned technologies like geo-sensing and geo-mapping that can be of great help. He also stressed the need to come up with government policies and bureaucratic procedures to tackle water-related issues at the policy levels.
Highlighting the success of ‘Jal Jeevan Mission’ as a major development parameter for a state to provide water to every household, the Prime Minister remarked that many states have done a good job while many states are moving forward in this direction. He recommended that once this system is in place we should ensure its maintenance in the same way in the future. He proposed that Gram Panchayats should lead the Jal Jeevan Mission, and after the work is completed, they should also certify that sufficient and clean water has been made available. “Every Gram Panchayat can also submit a monthly or quarterly report online stating the number of houses that are getting tap water in the village.” He also added that a system of periodic water testing should also be developed to ensure the quality of water.
The Prime Minister noted the water requirements in both the industry and agriculture sectors and recommended that special campaigns be run to make them aware of water security. He gave examples of techniques like crop diversification and natural farming that create a positive effect on water conservation. He also highlighted the ‘Per Drop More Crop’ campaign that began under the Prime Minister Agricultural Irrigation Scheme and informed that more than 70 lakh hectares of land in the country have been brought under micro-irrigation so far. “Micro-irrigation should be promoted continuously by all the states”, he added. He also gave the example of the Atal Bhujal Sanrakshan Yojana where water-shed work is necessary on a large scale in all the districts for groundwater recharge and also stressed the need to pace up development works to revive the spring shed in hilly areas.
Throwing light on the need to increase forest cover in the state for water conservation, the Prime Minister called for coordinated efforts by the Ministry of Environment and the Ministry of Water. He also called for attention to the conservation of all local sources of water and reiterated that Gram Panchayats should prepare an action plan for the next 5 years where a roadmap ranging from water supply to cleanliness and waste management should be considered. The Prime Minister also asked states to adopt ways where the water budget is prepared at the Panchayat level based on how much water is required in which village and what work can be done for it. Highlighting the success of the ‘Catch the Rain’ campaign, the Prime Minister reiterated that such campaigns should become an essential part of the State Government where they should be evaluated annually. “Instead of waiting for the rains, all the planning needs to be done before the rains”, he added.
Highlighting the importance of the circular economy in the field of water conservation, the Prime Minister informed that the government has laid a lot of emphasis on circular economy in this budget. “When treated water is reused, fresh water is conserved, it benefits the entire ecosystem. That's why water treatment, water recycling is essential”, he said. He reiterated that states have to find ways to increase the use of 'treated water' for various purposes. “Our rivers, our water bodies are the most important part of the entire water ecosystem”, the Prime Minister said as he emphasised creating a network of waste management and sewage treatment in every state. “By making the Namami Gange Mission a template, other states can also start similar campaigns for the conservation of rivers. It is the responsibility of every state to make water a subject of cooperation and coordination”, the Prime Minister concluded.
Ministers of Water Resources from all states attended the 1st All India Annual State Ministers’ Conference on Water.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଥମ ସର୍ବଭାରତୀୟ ଜଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଭାସୀ ଅଭିଭାଷଣ
“ୱାଟର ଭିଜନ @୨୦୪୭ଅମୃତ କାଳର ଆଗାମୀ ୨୫ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଗୁରୁ୍‌ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରା ମୋଡ”
“ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣ ଏକ ଅଭିଯାନ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟର ଗମ୍ଭୀରତା ନେଇ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁଥାନ୍ତି”
“ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣ ସ୍ୱଚ୍ଛଭାରତ ଅଭିଯାନର ଯୋଗଦେଲେ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଚେତନାର ଉଦ୍ରେକ ହୋଇଥିଲା”
“ଦେଶ ଦେଶର ସବୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଲେଖାଏଁ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ଓ ସେଥିରୁ ୨୫ହଜାର ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ ସରିଛି”
“ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାନଦଣ୍ଡ”
“ ‘ଗୋଟିଏ ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଶସ୍ୟ’ ଅଭିଯାନରେ ଦେଶର ୭୦ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଣୁ ଜଳସେଚନ ଅଧୀନକୁ ଅଣାଯାଇଛି”
“ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଗୁଡିକ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ ଯେଉଁଥିରେ ଜଳଯୋଗାଣ ଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନାକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାରକୁ ନିଆଯିବ”
“ଆମର ନଦୀ, ଆମର ଜଳଉତ୍ସ ସମସ୍ତ ଜଳ ଉତ୍ସ ପଦ୍ଧତିର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗ”
“ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅଭିଯାନକୁ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ବିବଚେନା କରି ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ନଦୀ ସଂରକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ସେହିଭଳି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ”
05 JAN 2023 10:14AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଥମ ଜଳ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସର୍ବଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆରେ ଆଜି (୦୫.୦୧.୨୦୨୩) ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି । ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି “ୱାଟର ଭିଜନ @2047’ଓ ଏହି ମଞ୍ଚର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ଥାୟୀ ନିରନ୍ତର ଓ ମାନବ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଜଳ ସମ୍ପଦର ଉପଯୋଗ ତଥା ଏ ଦିଗରେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ।
ସମବେତ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମ ସର୍ବଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଜଳ ସମ୍ବିଳନୀର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜଳସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପମାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ସେ ତାହା ଉପରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜଳ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଥିବାବେଳେ, ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ନେଇ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । “ଆଗାମୀ ୨୫ବର୍ଷ ଅମୃତ କାଳରେ ୱାଟର ଭିଜନ @2047 ଯାତ୍ରାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୋଡ”ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ତାଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଓ ପୁରା ସରକାରର ପୁନଃ ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାର ଗୋଟିଏ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଯାହା ହେଉଛି ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଓ ଆଲୋଚନା,ଯେପରିକି ଜଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସେଚ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୃଷି ଓ ଗ୍ରାମ୍ୟ ବିକାଶ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ବିଭାଗ ଏହାର ପରିସରରେ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ବିଭାଗଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ତଥ୍ୟ ଓ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଯୋଜନା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କେବଳ ସରକାରୀ ଉଦ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ସଫଳତା ହାସଲ ହୁଏନାହିଁ ବୋଲି ମତ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ଜନସାଧାରଣ, ସାମାଜିକ ସଂଗଠନ ଓ ବେସାମରିକ ସମାଜର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱା ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ସରକାରଙ୍କ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ହ୍ରାସ ପାଏ ନାହିଁ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉପରେ ସବୁ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଲଦି ଦେବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନୁହଁ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହଭାଗିତାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଲାଭ ହେଉଛି ଅଭିଯାନ ଯୋଗୁଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ଓ ଏଥିରେ ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏ ।” ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣ ଏକ ଅଭିଯାନ ସହ ଯୋଡି ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନେ କାର୍ଯ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧି କରିଥାନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଯେକୌଣସି ଯୋଜନା ଓ ଅଭିଯାନ ନେଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମନରେ ଏକ ମାଲିକାନା ମନୋବୃତ୍ତି ମଧ୍ୟ ଆସିଥାଏ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ଯୋଗଦେଲେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଗୋଟେ ସଚେତନତା ମଧ୍ୟ ଜାଗ୍ରତ ହେଲା ।” ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ । ତାହା ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ ହେଉ ବା ମଇଳା ସଫା, ବିଭିନ୍ନ ଜଳ ପରିଚାଳନା ପ୍ଳାଣ୍ଟ ବସାଇବା ହେଉ ବା ଶୌଚାଳୟ ତିଆରି ମାତ୍ର ତାହା ଲୋକମାନେ ଯେତେବେଳେ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇ ସ୍ଥିର କଲେ ଯେ ଆବର୍ଜନା ବା ଅପରିସ୍କାର ପରିବେଶ ରହିବ ନାହିଁ, ସେତେେବେଳେ ହିଁ ଅଭିଯାନ ସଫଳ ହେଲା । ସେହିପରି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ନେଇ ଉତ୍ସାହ ଆସିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ସଚେତନତା କ’ଣ କରିପାରେ ତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, “ ଆମେମାନେ ଜଳ ସଚେତନତା ମହୋତ୍ସବ କିମ୍ବା ଜଳ ସଚେତନତା ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥାନୀୟସ୍ତରରେ ଆୟୋଜନ କରିପାରିବା ।” ଯୁବ ପିଢିଙ୍କୁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବା ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଏଥିନେଇ ସଚେତନ କରାଇବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଲେଖାଏଁ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ଓ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୫ହଜାର ସରୋବର ତିଆରି ସରିଛି । ସେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଶିଳ୍ପ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌କୁ ସଂଯୋଗ କରି ସମସ୍ୟାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସହ ଭୂସମ୍ବେଦୀ ଓ ଭୂ-ମ୍ୟାପିଂ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହାୟତାରେ ତାର ସମାଧାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ସରକାରୀ ନୀତି ଓ ଅମଲାତାନ୍ତ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତି ଜରିଆରେ ଜଳ ସମ୍ପର୍କୀତ ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ନୀତିଗତ ସ୍ତରରେ ସମାଧାନ କରିବା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ
“ଜଳଜୀବନ ମିଶନ’ ସଫଳତା ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରତି ଘରକୁ ଜଳର ଏକ ପରିମାପକ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏ ଦିଗରେ ଖୁବ୍ ଭଲ କାମ କରିଥିବାବେଳେ ଆଉ କେତେକ ଏ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଥରେ ଏହି ପଦ୍ଧତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଗଲେ ଆମେ ଏହା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ କରିବା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ ଜଳଜୀବନ ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ଥରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତି ହେଲେ ସେମାନେ ସେ ଗ୍ରାମକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଜଳ ଆସୁଛି ବୋଲି ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । “ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ମଧ୍ୟ ଅନଲାଇନରେ ମାସିକ ବା ତୈମାସିକ ରିପୋର୍ଟ କେତେ ଗ୍ରାମ ବା ଘରେ ପାଇପ ପାଣି ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ଦେଇପାରିବେ ।” ଜଳର ଗୁଣାତ୍ମକମାନ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସାମୟିକ ଭାବେ ଜଳ ପରୀକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଜଳର ଆବଶ୍ୟକତା ଉଭୟ କାରଖାନା ଓ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ସେମାନେ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ନେଇ ସଚେତନ ହେବାକୁ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ଉପରେ କହିଥିଲେ । ସେ ଫସଲ ବିବିଧକରଣ ଓ ଜୈବିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଏହା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣରେ ସହାୟକ ହେଉଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ଓ ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଜଳ, ଅଧିକ ଅମଳ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ୭୦ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ ଜମି ଅଣୁ-ଜଳସେଚନ ଅଧୀନର ଆସିପାରିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଅଣୁ ଜଳସେଚନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉଚିତ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଅଟଳ ଭୂଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ଏଥିରେ ଜଳ ବିଭାଜିକା ଯୋଜନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ବହୁଳଭାବେ ପ୍ରୟୋଗ ହୋଇ ଭୂତଳ ଜଳର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଏହାଛଡା ସେ ଶୀତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସେଡ୍ ମାନ ପାହାଡିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ଜଙ୍ଗଲ ବୃଦ୍ଧିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରିବେଶ ଓ ଜଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସ୍ଥାନୀୟଭାବେ ଉପଲବ୍ଧ ଜଳ ଉତ୍ସଗୁଡିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାଯତଗୁଡିକ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଜଳ ଯୋଗାଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । କେଉଁ ଗ୍ରାମରେ କେତେ ପାଣି ଦରକାର ଓ ସେଥିପାଇଁ କି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇ ପାରିବ, ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ଜଳ ବଜେଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । “ କ୍ୟାଚ ଦି ରେନ୍‌’ ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଗୁଡିକର ଦରକାରୀ ଅଂଶ ହୋଇ ବାର୍ଷିକ ଆକଳନ କରିବା ଉପରେ ଦୃଢ ଯୁକ୍ତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । “ବର୍ଷାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ବର୍ଷା ଋତୁ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତ ଯୋଜନା କରାଯିବା ଉଚିତ” ବୋଲି ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣରେ ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଇଛି । “ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟବହୃତ ଜଳ ପୁର୍ନବ୍ୟବହାରକ୍ଷମ ହୁଏ, ତଟକା ପାଣି ସଂରକ୍ଷିତ ରହେ, ସେତେବେଳେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ହିତକର ହୋଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଜଳ ପରିଚାଳନାରେ ଜଳ ପୁନଃପକ୍ର୍ରିୟାକରଣ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଦୃଢତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ବ୍ୟବହୃତ ଜଳର ପୁନଃବ୍ୟବହାର ନେଇ ଚିନ୍ତାକରିବା ଦରକାର । “ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଳ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଆମର ନଦୀ ଓ ଜଳ ଉତ୍ସଗୁଡିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଦରକାର । ନମାମି ଗଙ୍ଗେକୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ବିବେଚନା କରି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନେ ନଦୀ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ନେଇ ସେହିପରି ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ଦରକାର । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଜଳକୁ ଏକ ସହଯୋଗ ଓ ସମନ୍ୱୟ ବିଷୟଭାବେ ବିବେଚନା କରିବାକୁ କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଥମ ବାର୍ଷିକ ରାଜ୍ୟ ଜଳମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସବୁ ରାଜ୍ୟର ଜଳ ସମ୍ପଦ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ।