আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়
বৰ্ষান্ত সমীক্ষা ২০২২: বিধায়ী পৰিক্ৰমা
বিভাগে ১ জানুৱাৰীৰ পৰা ৫ ডিচেম্বৰ, ২০২২ৰ সময়ছোৱাত সংসদৰ দুয়োখন সদনত দাখিল কৰিবলৈ/উপস্থাপনৰ বাবে বিধেয়ক/অধ্যাদেশৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ পৰামৰ্শত কেবিনেট/নতুন বিধায়ী প্ৰস্তাৱৰ বাবে ৭৮টা টোকাৰ সমীক্ষা কৰে
১৯খন বিধায়ী বিধেয়ক এই সময়ছোৱাত উপস্থাপন কৰিবলৈ সংসদলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়
বৰ্ষ ২০২২ৰ সময়ছোৱাত বিভিন্ন নিৰ্বাচনী বিধি সংশোধিত কৰা হয়
29 DEC 2022 2:06PM by PIB Guwahati
১। পৃষ্ঠভূমি
১.১ যিমান দূৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিধায়ী পৰিক্ৰমাৰ সম্পৰ্ক থাকে, বিধায়ী বিভাগে প্ৰধানকৈ এক সেৱা প্ৰদানকাৰী হিচাপে কাম কৰে। ই বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ বিধায়ী প্ৰস্তাৱৰ সময়মতে প্ৰক্ৰিয়া কৰাটো নিশ্চিত কৰে। এই সন্দৰ্ভত, বিভাগে বিধি নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে নীতিগত উদ্দেশ্যক প্ৰাপ্ত কৰাত চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ সহায় কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
১.২ বিধায়ী বিভাগৰ নিয়ন্ত্ৰণত কিবা বৈধানিক বা স্বায়ত্ব নিকায় নাই। মুখ্য সচিবালয়ৰ বাদে। ইয়াৰ অধীনত বিধায়ী বিভাগৰ দুটা খণ্ড আছে, ৰাজভাষা খণ্ড আৰু বিধি সাহিত্য প্ৰকাশন, যি বিধেয়ক, অধ্যাদেশ, নিয়ম তথা বিনিয়মসমূহৰ হিন্দীলৈ অনুবাদ; আৰু আইনৰ ক্ষেত্ৰত হিন্দী আৰু অন্য ৰাজভাষাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে দায়বদ্ধ। বিধায়ী বিভাগে সংবিধানৰ অষ্টম অনুসূচীত উল্লিখিত ভাষাসমূহত কেন্দ্ৰীয় আইনসমূহৰ অনুবাদত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সাহায্য প্ৰদান কৰে।
২। বিভাগৰ দ্বাৰা কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম
১ জানুৱাৰী, ২০২২ৰ পৰা ৫ ডিচেম্বৰ, ২০২২ৰ সময়ছোৱাত, এই বিভাগে সংসদৰ সদনত দাখিল কৰিবলৈ/উপস্থাপনৰ বাবে বিধেয়ক/অধ্যাদেশৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ পৰামৰ্শত মন্ত্ৰীসভা/নতুন বিধায়ী প্ৰস্তাৱৰ বাবে ৭৮টা টোকাৰ সমীক্ষা কৰে। এই সময়ছোৱাত ১৯খন বিধায়ী বিধেয়ক উত্থাপন কৰিবলৈ সংসদলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়। এই সময়ছোৱাত সংসদলৈ প্ৰেৰণ কৰা বিধেয়কৰ সূচী এনেধৰণৰ:-
০১-০১-২০২২ৰ পৰা ২৮-১১-২০২২ৰ সময়ছোৱাত দাখিল কৰিবলৈ সংসদলৈ প্ৰেৰণ কৰা বিধেয়ক
ক্ৰঃসং
শীৰ্ষক
১.১
বিত্ত বিধেয়ক, ২০২২
২.২
সংবিধান (অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২
৩.৩
সংবিধান (অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২
৪.৪
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ বিনিয়োগ বিধেয়ক, ২০২২
৫.৫
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ বিনিয়োগ (সংখ্যা ২) বিধেয়ক, ২০২২
৬.৬
বিনিয়োগ বিধেয়ক, ২০২২
৭.৭
বিনিয়োগ (সংখ্যা ২) বিধেয়ক, ২০২২
৮.৮
বিনিয়োগ (সংখ্যা ৩) বিধেয়ক, ২০২২
৯.৯
সংবিধান (অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (দ্বিতীয় সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২
১০.১০
দিল্লী নগৰ নিগম (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২
১১.১১
আপৰাধিক প্ৰক্ৰিয়া (চিনাক্ত) বিধেয়ক, ২০২২
১২.১২
ভাৰতীয় এণ্টাৰ্কটিক বিধেয়ক, ২০২২
১৩.১৩
সামূহিক বিনাশৰ হাথিয়াৰ তথা সিবিলাকৰ বিতৰণ প্ৰণালী (বে-আইনী গতিবিধিৰ নিষেধ) সংশোধন বিল, ২০২২
১৪.১৪
পাৰিবাৰিক ন্যায়ালয় (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২
১৫.১৫
কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২
১৬.১৬
শক্তি সংৰক্ষণ (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২
১৭.১৭
প্ৰতিযোগিতা (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২
১৮.১৮
নতুন দিল্লী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মধ্যস্থতা কেন্দ্ৰ (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২
১৯.১৯
বিদ্যুৎ (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২
II. সংসদৰ ওচৰত লম্বিত আৰু ১ জানুৱাৰী, ২০২২ৰ পৰা ২৮ নৱেম্বৰ, ২০২২ৰ সময়ছোৱাত দাখিল কৰা বিধেয়কৰ ভিতৰত ১৭খন বিধেয়ক অধিনিয়মিত কৰা হৈছে। এই সময়ছোৱাত অধিনিয়মিত অধিনিয়মৰ তালিকা এনেধৰণৰ:-
অধিনিয়মিত অধিনিয়ম
ক্ৰঃসং
অধিনিয়মৰ শীৰ্ষক
বিনিয়োগ (সংখ্যা ৫) বিধেয়ক, ২০২১ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ১)
বিনিয়োগ (সংখ্যা ২) বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ২)
বিনিয়োগ (সংখ্যা ৩) বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ৩)
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ বিনিয়োগ বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ৪)
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ বিনিয়োগ (সংখ্যা ২) বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ৫)
বিত্ত বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ৬)
বিনিয়োগ বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ৭)
সংবিধান (অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ৮)
সংবিধান (অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ৯)
১০
দিল্লী নগৰ নিগম (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ১০)
১১
আপৰাধিক প্ৰক্ৰিয়া (চিনাক্ত) বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ১১)
১২
চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্টছ, কষ্ট এণ্ড ৱৰ্কছ একাউণ্টেণ্টছ এণ্ড কম্পেনী ছেক্ৰেটেৰিজ (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২১ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ১২)
১৩
ভাৰতীয় এণ্টাৰ্কটিক বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ১৩)
১৪
সামূহিক বিনাশৰ হাথিয়াৰ আৰু সিবিলাকৰ বিতৰণ প্ৰণালী (বে-আইনী গতিবিধিৰ নিষেধ) সংশোধন বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ১৪)
১৫
ৰাষ্ট্ৰীয় ডোপিং প্ৰতিৰোধ (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ১৫)
১৬
পাৰিবাৰিক ন্যায়ালয় (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ১৬)
১৭
কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় (সংশোধন) বিধেয়ক, ২০২২ (২০২২ৰ অধিনিয়ম সংখ্যা ১৭)
III. উক্ত সময়ছোৱাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ দ্বাৰা সংবিধানৰ অনুচ্ছেদ ২৪০ৰ অধীনত মুঠ ৫টা বিনিয়ম উত্থাপন কৰা হয়:-
উত্থাপিত বিনিয়ম
ক্ৰঃসং
বিনিয়মৰ শীৰ্ষক
১.১
লাক্ষাদ্বীপ মূল্য বৰ্ধিত কৰ বিনিয়ম, ২০২২ (২০২২ৰ ১)
২.২
লাক্ষাদ্বীপ (সাৰ্বজনীন সেৱাৰ অধিকাৰ) বিনিয়ম, ২০২২ (২০২২ৰ ২)
৩.৩
লাক্ষাদ্বীপ ভৱন বিকাশ ব'ৰ্ড (নিৰসন) বিনিয়ম, ২০২২ (২০২২ৰ ৩)
৪.৪
লাক্ষাদ্বীপ সহকাৰী সমিতি বিনিয়ম, ২০২২ (২০২২ৰ ৪)
৫.৫
লাক্ষাদ্বীপ পঞ্চায়ত বিনিয়ম, ২০২২ (২০২২ৰ ৫)
IV. অধীনস্থ বিধান
১ জানুৱাৰী, ২০২২ৰ পৰা ২৮ নৱেম্বৰ, ২০২২লৈকে সময়ছোৱাত এই বিভাগৰ দ্বাৰা পুনৰীক্ষিত বৈধানিক নিয়ম, বিনিয়ম, আদেশ আৰু অধিসূচনাৰ সংখ্যা ২০৯৮ আছিল।
নিৰ্বাচন সম্পৰ্কীয় কানুন আৰু নিৰ্বাচনী সংস্কাৰ
এই সন্দৰ্ভত ২০২২ৰ সময়ছোৱাত বিভিন্ন নিৰ্বাচনী বিধিত সংশোধন কৰা হয় যাৰ সাৰাংশ এনেধৰণৰ:
১। ভাৰত নিৰ্বাচন আয়োগৰ পৰামৰ্শক্ৰমে চৰকাৰে অধিসূচনা সংখ্যা এছজি ৭২(ই), দিনাংক ০৬ জানুৱাৰী, ২০২২ৰ মাধ্যমত সংসদীয় নিৰ্বাচন ক্ষেত্ৰ আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ বিধানসভা নিৰ্বাচন ক্ষেত্ৰৰ বাবে প্ৰাৰ্থীৰ দ্বাৰা খৰছৰ অধিকতম সীমা বঢ়াবলৈ নিৰ্বাচন সঞ্চালন নিয়ম, ১৯৬১ত সংশোধন কৰে। ডাঙৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ সন্দৰ্ভত এই সংসদীয় নিৰ্বাচন ক্ষেত্ৰ আৰু বিধানসভা নিৰ্বাচন ক্ষেত্ৰৰ নিৰ্বাচনৰ বাবে ৭৭ লাখ টকা আৰু ৩০.৮ লাখ টকাৰ পৰা বঢ়াই ক্ৰমশঃ ৯৫ লাখ টকা আৰু ৪০ লাখ টকা কৰে। সৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ সন্দৰ্ভত সংসদীয় নিৰ্বাচন ক্ষেত্ৰ আৰু বিধানসভা নিৰ্বাচন ক্ষেত্ৰৰ বাবে এয়া ৫৯.৪ লাখ টকা আৰু ২২ লাখ টকাৰ পৰা বঢ়াই ক্ৰমে ৭৫ লাখ টকা আৰু ২৮ লাখ টকা কৰা হয়।
২। ভোটদাতাৰ পঞ্জীকৰণ নিয়ম, ১৯৬০ৰ পৰা অধিসূচনা সংখ্যা এছ অ' ২৮০২ (ই), দিনাংক ১৭ জুন, ২০২২ৰ দ্বাৰা সংশোধিত কৰা হয় য'ত অন্য কথাৰ লগতে পৰিকল্পনা কৰা হয়:
ক) আমাৰ নিৰ্বাচন সঞ্চালনৰ বিষয়ত লৈংগিক সমতা আৰু সমাৱেশিতাৰ স্বীকৃত নীতি অনুসৰি বিধিসমূহ লৈংগিক ৰূপত দীৰ্ঘস্থায়ী কৰা;
খ) প্ৰ-পত্ৰ ১, ২, ২এ, ৩, ৬, ৬বি, ৭, ৮, ১১, ১৮, ১৯ত সংশোধন কৰি ভোটাৰ তালিকাত বিবৰণ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা/সংশোধন/দাবী/আপত্তিৰ প্ৰক্ৰিয়াক অধিক সমাৱেশী আৰু ব্যাপক কৰা।
৩। ভোটাৰ তালিকাত নামাংকনৰ বাবে কেইবাটাও যোগ্যতা তিথিক সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ভোটাৰ পঞ্জীকৰণ নিয়ম, ১৯৬০ক অধিসূচনা সংখ্যা এছঅ' ৫০৩৮ (ই), দিনাংক ২৬ অক্টোবৰ, ২০২২ৰ দ্বাৰা সংশোধিত কৰা হয় যি ভোটদাতাৰ আধাৰত বিস্তাৰ কৰিব আৰু ইয়াৰ পৰিণাম স্বৰূপে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত অৰ্হতাসম্পন্ন ভোটদাতাৰ অধিক অংশগ্ৰহণ হ'ব।
৩। ইয়াৰ উপৰিও জম্মু আৰু কাশ্মীৰ পুনৰ্গঠন অধিনিয়ম ২০১৯ অনুসৰি, জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশত সংসদীয় আৰু বিধানসভা নিৰ্বাচন ক্ষেত্ৰৰ বাবে সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰা হয় আৰু ইয়াক ভাৰতৰ ৰাজপত্ৰত অধিসূচনা সংখ্যা এছঅ' (অ') ২২২৩, দিনাংক ২০ মে', ২০২২ৰ মাধ্যমত প্ৰকাশিত কৰা হয়।
বিধায়ী খচৰা প্ৰস্তুত আৰু গৱেষণা সংস্থা (আইএলডিআৰ)
বিধায়ী খচৰা প্ৰস্তুত এক বিশেষ কাৰ্য য'ত খচৰা প্ৰস্তুত কৌশল আৰু বিশেষজ্ঞতা অন্তৰ্ভুক্ত আছে। বিধায়ী খচৰা প্ৰস্তুতৰ দক্ষতা উন্নত কৰিবলৈ আইন আৰু তাত নিয়মীয়াকৈ কৰিবলগা শেহতীয়া সালসলনিৰ বিষয়ে গভীৰ তথ্যৰ উপৰিও এই দিশত নিৰন্তৰ আৰু দীৰ্ঘস্থায়ী প্ৰয়াসৰ প্ৰয়োজন হয়। বিধায়ী প্ৰস্তাৱৰ সৈতে সম্বন্ধ ৰখা কেন্দ্ৰ চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ প্ৰশাসনৰ বিষয়া আৰু আইনৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক বিধায়ী খচৰা প্ৰস্তুত কৰাত নিজৰ যোগ্যতা আৰু দক্ষতা বিকশিত কৰিবলৈ প্ৰশিক্ষণ আৰু অভিমুখীকৰণৰ আৱশ্যক হয়।
২। দেশত বিধায়ী প্ৰস্তাৱৰ সৈতে জড়িত প্ৰশিক্ষিত বিষয়াৰ লগতে প্ৰশিক্ষিত বিধায়ী অধিবক্তাৰ উপলব্ধতা বঢ়োৱাৰ দৃষ্টিৰে জানুৱাৰী ১৯৮৯ত বিধায়ী খচৰা প্ৰস্তুত আৰু গৱেষণা সংস্থা (আইএলডিআৰ)ৰ প্ৰতিষ্ঠা আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ৰ বিধায়ী বিভাগৰ এটা অংশ হিচাপে কৰা হৈছিল।
৩। আইএলডিআৰে প্ৰতি বছৰে বিধায়ী খচৰাত এক বুনিয়াদী পাঠ্যক্ৰম আৰু এক অধিমূল্যায়ন পাঠ্যক্ৰম আয়োজিত কৰে যি এনেধৰণৰ:
i. বুনিয়াদী পাঠ্যক্ৰম তিনি মাহৰ সময়ৰ আৰু ই ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ মধ্যম স্তৰৰ বিষয়াৰ বাবে হয়;
ii. কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/সংশ্লিষ্ট/অধীনস্থ কাৰ্যালয় আৰু সাৰ্বজনীন ক্ষেত্ৰৰ কেন্দ্ৰীয় উপক্ৰমৰ মধ্যম স্তৰৰ বিষয়াৰ বাবে অধিমূল্যায়ন পাঠ্যক্ৰম ১৫ দিনৰ সময়ৰ;
iii. আইনৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে স্বেচ্ছামূলক ইণ্টাৰ্ণশ্বিপ যোজনা। এই যোজনাৰ উদ্দেশ্য হৈছে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজত বিধায়ী খচৰা প্ৰস্তুত দক্ষতাত ৰুচী সৃষ্টি কৰা আৰু বিধায়ী বিভাগৰ প্ৰকৃতি আৰু কামকাজৰ বিষয়ে তথ্য ৰাখিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰা। স্বেচ্ছামূলক ইণ্টাৰ্ণশ্বিপ যোজনা আইনৰ সেইসকল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যি তিনি বছৰৰ এলএলবি পাঠ্যক্ৰমৰ তৃতীয় বছৰ বা পাঁচ বছৰীয়া এলএলবি পাঠ্যক্ৰমৰ চতুৰ্থ বা পঞ্চম বছৰত অধ্যয়ন কৰি আছে আৰু ইয়াৰ সময় চাৰিৰ পৰা ছয় সপ্তাহৰ। উক্ত যোজনা বৰ্ষ ২০১৩ৰ পৰা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। কোভিড-১৯ মহামাৰীৰে জড়িত প্ৰতিবন্ধকতা আৰু সামাজিক দূৰত্বৰ মানদণ্ডৰ সৈতে স্বেচ্ছামূলক ইণ্টাৰ্ণশ্বিপ যোজনাক জুলাই, ২০২২ৰ পৰা পুনৰ আৰম্ভ কৰা হয়।
iv. ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ প্ৰশাসনৰ সকলো বিষয়া আৰু ৰাজ্য বিধানসভাৰ বিষয়াৰ বাবে ১৬ আগষ্ট, ২০২২ৰ পৰা ১৫ ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ৰ সময়ছোৱাত বিধায়ী খচৰা প্ৰস্তুত কৰাত এমাহৰ প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰম আয়োজিত কৰা হয়।
ভাৰত কোড তথ্য প্ৰণালী (আইচিআইএছ)
প্ৰত্যেক বছৰ কেইবাটাও বিধান (প্ৰধান অধিনিয়ম আৰু সংশোধন অধিনিয়ম দুয়োটা) বিধায়িনীৰ দ্বাৰা পাৰিত কৰা হয় আৰু ন্যায়পালিকা, উকীলৰ লগতে সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে আৱশ্যক হোৱাত প্ৰাসংগিক আৰু শেহতীয়া অধিনিয়মক সন্দৰ্ভিত কৰা কঠিন হয়। এটাই স্থান যি সকলোৰে বাবে মুক্ত হওক, কিন্তু সকলো অধিনিয়ম আৰু সংশোধনৰ এক বিস্তৃত ভাণ্ডাৰ হৈ ইয়াৰ সমাধান উলিয়াব পাৰি। এটাই স্থানত সকলো অধিনিয়ম আৰু সিবিলাকৰ অধীনস্থ বিধান (সময়ে সময়ে প্ৰস্তুত কৰা)ৰ কেন্দ্ৰীয় ভাণ্ডাৰ নিৰ্মাণৰ বিকাশৰ আৱশ্যকতা অনুভৱ কৰা হৈছে, যি সকলো হিতধাৰকৰ বাবে সহজে সুলভ হয়, যাতে আৱশ্যক হ'লে এনেধৰণৰ শেহতীয়া আইনক সাধাৰণ জনতা, উকীল, ন্যায়াধীশ আদিক উপলব্ধ কৰাব পাৰি আৰু বেচৰকাৰী প্ৰকাশকৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত শেহতীয়া আইনৰ ওপৰত নিজৰ কপিৰাইট কাৰ্য হিচাপে গধুৰ মূল্যৰ দাবী কৰি সাধাৰণ জনতাক শোষণ কৰাৰ পৰা বচাব পাৰি। বাস্তৱত ভাৰত কোডক ইণ্টাৰনেটত উপলব্ধ কৰোৱাৰ ই সবাতোকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰণ। এই সকলো পদক্ষেপৰ কথা মনত ৰাখি ভাৰতক তথ্য প্ৰণালী (আইচিআইএছ), বিধি আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয় (বিধায়ী বিভাগ)ৰ মাৰ্গদৰ্শনত এনআইচিৰ সহায়ত সকলো কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য বিধানসহ তেওঁলোকৰ সংশ্লিষ্ট অধীনস্থ বিধানৰ এটা ৱান ষ্টপ ডিজিটেল ৰিপজিটৰি বিকশিত কৰা হৈছে। এই সকলোৱে নাগৰিকৰ আইনী সবলীকৰণৰ সমান্তৰালকৈ এক ৰাষ্ট্ৰ-এক মঞ্চৰ উদ্দেশ্যৰ দিশত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এই প্ৰণালীৰ মুখ্য উদ্দেশ্য হৈছে সাধাৰণ জনতা, উকীল, ন্যায়াধীশ আৰু অন্য সকলো ইচ্ছুক প্ৰাৰ্থীৰ দ্বাৰা আৱশ্যক হ'লে নবীনতম আৰু শেহতীয়া খচৰাত ভাৰতত সকলো অধিনিয়ম আৰু বিধানৰ ৱান ষ্টপ ৰিপজিটৰি প্ৰদান কৰা। এতিয়ালৈকে, কেন্দ্ৰীয় অধিনিয়মক বৰ্ষ ১৮৩৬ৰ পৰা ২০২২লৈকে মুঠ ৮৮৮টা কেন্দ্ৰীয় অধিনিয়ম আৰু বৰ্ষ ১৮৩৪ৰ পৰা ২০২০লৈকে, ৩৩৭৫টা নিৰসন অধিনিয়ম সাধাৰণ জনতাৰ বাবে ইণ্ডিয়া কোড পৰ্টেলত আপডেট আৰু আপলোড কৰা হৈছে।
বিধি সাহিত্য প্ৰকাশন
বৰ্ষ ১৯৫৮ৰ পৰা সংসদৰ ৰাজভাষা সমিতিয়ে এই পৰামৰ্শ দিয়ে যে ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ ন্যায়ালয় আৰু উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তৰ অধিকৃত অনুবাদ উলিওৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিব লাগে আৰু এই কাম বিধি বিভাগৰ তত্বাৱধানত এটা কেন্দ্ৰীয় কাৰ্যালয়ক অৰ্পণ কৰিব পাৰি। তাৰ পাছত 'উচ্চ ন্যায়ালয় নিৰ্ণয় পত্ৰিকা' নামেৰে উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ৰায়ৰ আন এখন মাহিলী হিন্দী পত্ৰিকা ১৯৬৯ৰ জানুৱাৰীত আৰম্ভ হৈছিল। বৰ্ষ ১৯৮৭ত 'উচ্চ ন্যায়ালয় নিৰ্ণয় পত্ৰিকা'ক দুখন নিৰ্ণয় পত্ৰিকা অৰ্থাৎ 'উচ্চ ন্যায়ালয় চিভিল নিৰ্ণয় পত্ৰিকা' আৰু 'উচ্চ ন্যায়ালয় দণ্ডিক নিৰ্ণয় পত্ৰিকা'ত বিভাজিত কৰা হয়। ওপৰোক্ত তিনিখন পত্ৰিকাৰ প্ৰকাশৰ উপৰিও, বিধি সাহিত্য প্ৰকাশনে নিম্নলিখিত কামৰ পদক্ষেপো গ্ৰহণ কৰে, অৰ্থাৎ:-
ক) কানুনৰ ক্ষেত্ৰত বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰত হিন্দীত উচ্চ স্তৰীয় মানসম্পন্ন পাঠ্যপুথিৰ প্ৰকাশ;
খ) কানুনৰ ক্ষেত্ৰত হিন্দীত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰকাশনৰ বাবে বিভিন্ন পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা;
গ) বিধি সাহিত্য প্ৰকাশনৰ হিন্দী প্ৰকাশন আৰু কেন্দ্ৰীয় অধিনিয়ম, ভাৰতৰ সংবিধান, কানুনী শব্দাৱলীৰ ডিগ্লট সংস্কৰণ, হিন্দী লায়ো টেক্সট ব্ৰিংক আৰু নিৰ্বাচন মেনুৱেলৰ বিক্ৰী; আৰু
ঘ) সমগ্ৰ ভাৰতত সন্মিলন, প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যক্ৰম, ছেমিনাৰ আৰু গ্ৰন্থ প্ৰদৰ্শনী আয়োজন কৰি কানুনী ক্ষেত্ৰত হিন্দীৰ প্ৰচাৰ আৰু প্ৰসাৰ;
নীতিগত সিদ্ধান্ত:
বিধি সাহিত্য প্ৰকাশনে ভাৰতৰ সংবিধানৰ শাসনাদেশ, সংসদীয় হিন্দী সমিতিৰ পৰামৰ্শ আৰু ভাৰতৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিৰ আদেশৰ জৰিয়তে সংঘৰ ৰাজভাষা নীতি ৰূপায়ণ কৰাত বহুত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
প্ৰাপ্তি:
i. ডিজিটেলীকৰণ: বিধি সাহিত্য প্ৰকাশনে ডিজিটেলীকৰণ প্ৰক্ৰিয়াৰ মাধ্যমত ইলেক্ট্ৰনিক মিডিয়াৰ যুগত প্ৰৱেশ কৰে, য'ত হিন্দীৰ তিনিওখন কানুন পত্ৰিকাৰ হাৰ্ড কপি আৰু হিন্দীত মানক কানুনৰ পাঠ্যপুথি অনলাইন বিক্ৰীৰ বাবে উপলব্ধ কৰোৱা হয়। এই প্ৰকাশনে ২০১২ৰ পৰা তিনিওখন কানুন পত্ৰিকাৰ ছফ্ট কপি অনলাইন http://legislative.gov.invidhi-sahitya ত সাধাৰণ লোক, অধিবক্তা, ন্যায়াধীশ, বাদী আৰু আইনৰ অধ্যাপক তথা আইনৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আদিৰ বাবেও উপলব্ধ কৰায়।
ii. বিধি সাহিত্য প্ৰকাশনে বিভিন্ন কানুনী বিষয়ৰ ওপৰত হিন্দীত প্ৰমাণিত পাঠ্যপুথি প্ৰকাশ কৰিছে যি প্ৰখ্যাত লেখকৰ দ্বাৰা লিখা হৈছে আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ কপিৰাইটৰ অধীন।
iii. ছেমিনাৰ/এগজিবিশ্যন/কনফাৰেঞ্চৰ আয়োজন আৰু কানুনৰ কিতাপ ভাৰতৰ সংবিধান, কেন্দ্ৰীয় অধিনিয়ম ডিগ্লট (হিন্দী-ইংৰাজী)ত কানুনী শব্দাৱলী, নিৰ্বাচন আইনৰ নিয়মাৱলী, ভাৰত সংহিতা আদিৰ বিক্ৰী: কেন্দ্ৰীয় অধিনিয়ম আৰু কানুন প্ৰকাশনে ডিজিটেল পৰিশোধ অৰ্থাৎ ক্ৰেডিট কেয়াৰ, ডেবিট কাৰ্ড আৰু নেট বেংকিং আদিৰ আধাৰত https://bharatkosh.gov.in/Product/Product/ত অনলাইন বিক্ৰীৰ বাবে উপলব্ধ আৰু লিংক মুখ্য বিধায়ী বিভাগৰ ফ্ৰণ্ট পেজত উপলব্ধ। ই 'ইজ অফ ডুইং বিজনেছ'ৰ অংশ। ১ জানুৱাৰী, ২০২২ৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ, ২০২২ৰ সময়ছোৱাত বিধি সাহিত্য প্ৰকাশনৰ মুঠ বিক্ৰীৰ পৰিমাণ ২১,৯০,৪৪৩/- টকা (একৈশ লাখ নব্বৈ হাজাৰ চাৰিশ তিয়াল্লিশ টকা মাত্ৰ)।

HtmlSanitizer+SanitizeResult
Ministry of Law and Justice
YEAR END REVIEW 2022: DEPARTMENT OF LEGISLATIVE AFFAIRS
The Department examined 78 Notes for the Cabinet/new legislative proposals in consultation with different Ministries/Departments for drafting of Bills/Ordinances for introduction in the Houses of the Parliament/promulgation during the period from 1 st January to 5th December, 2022
19 Legislative Bill forwarded to Parliament for introduction during this period
Various Electoral Rules have been amended during 2022
29 DEC 2022 2:06PM by PIB Delhi
1. Background
1.1 Legislative Department acts mainly as a service provider in so far as the legislative business of the Union Government is concerned. It ensures timely processing of legislative proposals of various Ministries/Departments. In this context, Legislative Department plays an important role in assisting the Ministries/Departments of the Government to achieve the policy objectives through legislation.
1.2 Legislative Department does not have any statutory or autonomous body under its control. Besides the main Secretariat. Legislative Department has two wings under it, namely, the Official Languages Wing and Vidhi Sahitya Prakashan, which are responsible for translation of Bills, Ordinances, Rules, Regulations in Hindi; and propagation of Hindi and other Official Languages in the field of law Legislative Department provides assistance to State Governments in translation of Central Laws into the languages mention in the Eighth Schedule to the Constitution.
1. Important Tasks Undertaken by the Department
During the period from 1 stJanuary, 2022 to 5th December, 2022, this Department has examined 78 Notes for the Cabinet/new legislative proposals in consultation with different Ministries/Departments for drafting of Bills/Ordinances for introduction in the Houses of the Parliament/promulgation. 19 Legislative Bill were forwarded to Parliament for introduction during this period. The list of Bills forwarded to Parliament during this period is as follow:-
Bills forwarded to Parliament for introduction during 01.01.2022 to 28.11.2022
Sl. No.
Titles
1. 1
The Finance Bill, 2022
1. 2
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2022
1. 3
The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Amendment) Bill, 2022
1. 4
The Jammu and Kashmir Appropriation Bill, 2022
1. 5
The Jammu and Kashmir Appropriation (No.2) Bill, 2022
1. 6
The Appropriation Bill, 2022
1. 7
The Appropriation (No.2) Bill, 2022
1. 8
The Appropriation (No.3) Bill, 2022
1. 9
The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Second
Amendment) Bill, 2022
1. 10
The Delhi Municipal Corporation (Amendment) Bill, 2022
1. 11
The Criminal Procedure (Identification) Bill, 2022
1. 12
The Indian Antarctic Bill, 2022
1. 13
The Weapons of Mass Destruction and their Delivery System (Prohibition of Unlawful Activities) Amendment Bill, 2022
1. 14
The Family Courts (Amendment) Bill, 2022
1. 15
The Central Universities (Amendment) Bill, 2022
1. 16
The Energy Conservation (Amendment) Bill, 2022
1. 17
The Competition (Amendment) Bill, 2022
1. 18
The New Delhi International Arbitration Centre (Amendment) Bill, 2022
1. 19
The Electricity (Amendment) Bill, 2022
II. Out of the Bills which were pending before Parliament and those introduced during the
period from 1st January, 2022 to 28th November, 2022, 17 Bills have been enacted into Acts. The list of the Acts enacted during this period is as follow:-
Acts enacted
Sl. No.
Title of the Act
1
The Appropriation (No.5) Bill, 2021 (Act No. 1 of 2022)
2
The Appropriation (No.2) Bill, 2022 (Act No.2 of 2022)
3
The Appropriation (No.3) Bill, 2022 (Act No.3 of 2022)
4
The Jammu and Kashmir Appropriation Bill, 2022 (Act No.4 of 2022)
5
The Jammu and Kashmir Appropriation (No.2) Bill, 2022 (Act No.5 of 2022)
6
The Finance Bill, 2022 (Act No. 6 of 2022)
7
The Appropriation Bill, 2022 (Act No.7 of 2022)
8
The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Amendment) Bill, 2022 (Act No.8 of 2022)
9
The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2022 (Act No.9 of 2022)
10
The Delhi Municipal Corporation (Amendment) Bill, 2022 (Act No.10 of 2022)
11
The Criminal Procedure (Identification) Bill, 2022 (Act No.11 of 2022)
12
The Chartered Accountants, Cost and Works Accountants and Company Secretaries (Amendment) Bill, 2021 (Act No.12 of 2022)
13
The Indian Antarctic Bill, 2022 (Act No. 13 of 2022)
14
The Weapons of Mass Destruction and their Delivery System (Prohibition of Unlawful Activities) Amendment Bill, 2022 (Act No. 14 of 2022)
15
The National Anti -Doping (Amendment) Bill, 2022 (Act No.15 of 2022)
16
The Family Courts (Amendment) Bill 2022 (Act No.16 of 2022)
17
The Central Universities (Amendment) Bill, 2022 (Act No.17 of 2022)
III. Total 5 Regulations have been promulgated by the President under article 240 of the Constitution during the aforesaid period: -
Regulations promulgated
Si. No.
Title of the Regulation
1. 1
The Lakshadweep Value Added Tax Regulation, 2022 (1 of 2022).
1. 2
The Lakshadweep (Right to Public Services) Regulation, 2022 (2 of 2022)
1. 3
The Lakshadweep Building Development Board (Repeal) Regulation, 2022 (3 of 2022)
1. 4
The Lakshadweep Co-operative Societies Regulation, 2022 (4 of 2022)
1. 5
The Lakshadweep Panchayat Regulation, 2022 (5 of 2022)
IV. SUBORDINATE LEGISLATION
During the period from lstJanuary, 2022 to 28th November. 2022, the number of statutory rules, regulations, orders and notifications scrutinized and vetted by this Department was 2098.
Election Laws and Electoral Reforms
In this regard, various Electoral Rules have been amended during 2022, a gist of which is as follows
1. On the recommendation of the Election Commission of India. the Government vide notification number S.G. 72(E), dated the 06th January, 2022, has amended the Conduct of Election Rules, 1961 to increase the maximum limit of expenditure by a candidate for Parliamentary Constituency and Assembly Constituency of State/Union territory elections. In respect of larger States/Union territories, it has been increased for Parliamentary Constituency and Assembly Constituency Elections from Rs. 77 Lakh and Rs. 30.8 lakh to Rs. 95 Lakh and Rs. 40 Lakh, respectively, and in respect of smaller States/Union territories, it has been increased for Parliamentary Constituency and Assembly Constituency Elections from Rs. 59.4 Lakh and Rs. 22 lakh to Rs. 75 Lakh and Rs. 28 Lakh, respectively.
2. The Registration of Electors Rules, 1960 have been amended vide notification number S.O. 2802(E), dated the 17th June, 2022 which inter-alia, envisages
1. making the statutes gender neutral in line with the avowed policy of gender equality and
inclusiveness vis-à-vis conduct of our elections;
2. making the process of inclusion/modification/claims/objections of details in electoral roll
more inclusive and comprehensive by amending forms 1, 2, 2A, 3, 6, 6B, 7, 8, 11, 18, 19.
III. The Registration of Electros Rules, 1960 have been amended vide notification number
S.O. 5038(E), dated the 26th October, 2022, to ensure multiple qualifying dates for enrolment in the electoral roll, which will expand the voter base and consequently greater participation of eligible voters in the electoral process
3. Further, in accordance with Jammu and Kashmir Reorganisation Act, 2019, delimitation
exercise for Parliamentary and Assembly Constituencies has been carried out in the Union territory of Jammu and Kashmir and the same has been published in the Gazette of India vide notification number S.O. (E) 2223, dated the 20th May, 2022.
INSTITUTE OF LEGISLATIVE DRAFTING AND REASEARCH (ILDR)
Legislative drafting is a specialised job which involves drafting skills and expertise. Apart from in-depth knowledge of laws and their regular updation, continuous and sustainable efforts are required to enhance the skills of legislative drafting. The Officers of the Central Government, State Governments and Union territory Administrations dealing with legislative proposals and the students of law need training and orientation to develop the aptitude and the skills in legislative drafting.
1. In January, 1989, with a view to increase the availability of trained officers to deal with legislative proposals as also trained Legislative Counsel in the country, the Institute of Legislative Drafting and Research (ILDR) was established as a Wing of the Legislative Department, Ministry of Law and Justice. Since its inception, ILDR has been imparting
theoretical as well as practical training in Legislative Drafting to the officers of the Central Government /State Governments and Union territories.
2. The ILDR conducts one Basic Course and one Appreciation Course in Legislative
Drafting every year which are as follows:
1. The Basic Course is of three months' duration and meant for the middle level officers of the State Governments/Union territories;
2. The Appreciation Course is of fifteen days' duration for middle level officers of Central Government Ministries/Departments/Attached/Subordinate Offices and Central Public Sector Undertakings;
3. Voluntary Internship Scheme for students of law. This Scheme is intended to motivate students in creating interest in legislative drafting skills and secure knowledge about the nature and working of the Legislative Department. The Voluntary Internship Scheme has been
devised for Law students who are studying in Third Year of Three Year LLB Course or Fourth or Fifth year of Five year LLB course, from four to six weeks. The said scheme has been started from the year 2013. With all Covid — 19 restrictions and social distancing norms the Voluntary Internship Scheme has been revived from July, 2022.
4. A one month training course in Legislative Drafting was conducted from 16th August, 2022 to 15th September, 2022 for all officers of State Government/Union territory Administrations and Officers of State Legislative Assemblies.
India Code Information System (ICIS)
Each year number of legislations (both principal Acts and Amending Acts) are passed by the legislature and it is difficult for judiciary, lawyers as well as citizens to refer relevant and up to date Acts when required. This can be solved by building up an exhaustive repository of all the Acts and Amendments in one place which is open to all. A need has been felt for the development of building up Central repository of all the Acts and their subordinate legislations (made from time to time) at one place which are easily accessible to all stakeholders with a view to make such laws available in up-to-date form when required by public, lawyers, judges, etc., and to avoid private publishers from exploiting the general public with enormous prices by claiming published updated laws as their copyrighted work. In fact, this is the most vital reason to make India Code available over Internet. Keeping all these aspects in view, India Code Information System (ICIS), a one stop digital repository of all the Central and State Legislation including their respective subordinate legislations has been developed with the help of NIC under the guidance of Ministry of Law and Justice (Legislative Department). It is an important step in ensuing legal empowerment of all citizens as well as the object of ONE NATION — ONE PLATFORM. The main object of this system is to provide a one stop repository of all the Acts and Legislations in India in the latest and updated format as and when required by the general public, lawyers, judges and all other interested parties. Till date, Central Acts from the years 1836 to 2022 total 888 Central Acts and from the year 1834 to 2020, 3375 Repeal Acts have been updated and uploaded on the India Code Portal for general public.
Vidhi Sahitya Prakashan
In the year 1958, the Committee of Parliament on Official Languages recommended that arrangements be made to bring out authorised translation of important judgements of the Supreme Court of India and the High Courts and this work could be entrusted to a Central Office under the supervision of Law Department. Thereafter, on the recommendations of the Hindi Advisory Committee, a "Journal Wing" was set up in the Legislative Department in the year 1968 with the object of promoting the use of Hindi in the legal field which was subsequently redesignated as "VIDHI SAHITYA PRAKASHAN".
Vidhi Sahitya Prakashan started publication of a monthly Journal of Supreme Court Judgments in Hindi under the name and style of "Uchchatama Nyayalaya. Nirnaya Patrika"in the year 1968. Thereafter, another monthly Hindi journal of High Court Judgments was started in January, 1969 under the name and style of "Uchcha Nyayalaya Nirnaya Patrika". In the year 1987 "Uchcha Nyayalaya Nirnaya Patrika" was bifurcated into two Nirnaya Patrikas i.e. "Uchcha Nyayalaya Civil Nirnaya Patrika" and "Uchcha Nyayalaya Dandik Nirnaya Patrika Apart from the publication of the above three Patrikas, Vidhi Sahitya Prakashan also took initiative of the following works, namely:—
1. Publication of High standard text books in Hindi on various subject it the field of law;
2. Award various prizes for the best publications in Hindi in the field of law;
3. Sale of Hindi publications of the Vidhi Sahitya Prakashan and diglot editions Central acts, Constitution of India, legal Glossary. Hindi Lyw Text Brinks and Election Manual; and
4. Promotion and propagation of Hindi in the Legal field by holding conferences, training programmes, seminars and book exhibitions all over India;
Policy Decision:
Vidhi Sahitya Prakashan is playing very important role in implementating the Official Language Policy of the Union under the mandate of Constitution of India, recommendations of Parliamentary Hindi Committee and orders of Hon'ble President of India.
Achievements:
1. Digitization: Vidhi Sahitya Prakashan has entered into era of electronic media through the process of digitization where under hard copies of all three Hindi law Journals and standard law text books in Hindi have been made available for online sale. This Prakashan has also made available soft copies of all three law journals online from 2012 at http://legisiative.gov.inividhi-sahitya for common men, advocates, judges, litigants, and Law Professors and law students etc.
2. Vidhi Sahitya Prakashan has published authentic Hindi Text Books on various legal subjects which have been written by eminent authors and are under the copyright of Government of India.
3. Organizing of Seminars/exhibitions/Conference and sale of Law Books Constitution of India, Central Acts in Diglot (Hindi-English), Legal Glossary, Manual of Election Law, India Code, etc. : The Central Acts and Law Publications are available for online selling on https://bharatkosh.gov.in/ Product/Product/ on digital payment basis i.e. credit care, debit card and net banking etc. and the link if available on main Legislative Department front page. It is a part of 'Ease of Doing Business'. During the period from Pt January, 2022 to 3151 October, 2022 the total sale figure of vidhi Sahitya Prakashan is Rs.21,90,443/- (Rupees twenty one ninety thousand and four Hundred forty three only).