ব্যক্তি, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন মন্ত্ৰালয়
পেঞ্চন আৰু পেঞ্চনাৰ কল্যাণ বিভাগৰ বছৰৰ শেষৰ পৰ্যালোচনা - ২০২২
(কৰ্মচাৰী, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন মন্ত্ৰালয়)
29 DEC 2022 9:35AM by PIB Guwahati
এক দৃষ্টিত গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য
• দেশব্যাপী ডিএলচি ড্ৰাইভে ৩০ লাখ পেঞ্চনাৰক লাভান্বিত কৰে
• ২০২০, ২০২১ আৰু ২০২২ বৰ্ষৰ বাবে অভিজ্ঞতা বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছিল
• অনুভৱ বঁটা বিজয়ীসকলৰ সংলাপ – ৱেবিনাৰ শৃংখলাৰ জৰিয়তে শ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ প্ৰচাৰ
• এছবিআই আৰু অন্যান্য বেংকৰ সৈতে একত্ৰিত পেঞ্চনাৰ পৰ্টেল মুকলি কৰাৰ ফলত ১১ লাখ পেঞ্চনাৰ লাভান্বিত হয়
• ভৱিষ্যতৰ বাবে NESDA-২০২১ ৰেংকিঙৰ অধীনত তৃতীয় শ্ৰেষ্ঠ পৰ্টেলৰ ৰেংকিং
• প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা - হিন্দী
• CPENGRAMSত দাখিল কৰা বেংক সম্পৰ্কীয় অভিযোগৰ মূল কাৰণবোৰ সমাধান কৰিবলৈ বেঙ্ক কৰ্মচাৰী সজাগতা শৃংখলা কৰ্মশালা আৰম্ভ কৰা হৈছে
• বিশেষ অভিযান ২.০-ৰ অধীনত, পেঞ্চনাৰসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ সহজতাৰ বাবে জাৰী কৰা ৬০ টা চাৰ্কুলাৰ, ৩৫৭৮ টা ভৌতিক ফাইল আৰু ৩৮৩৬ টা ই-ফাইল চৰ্টিং কৰাৰ পিছত পৃথক কৰা হৈছিল
• ৫ মে, ২০২২ তাৰিখে পেঞ্চন আদালত স্থাপন কৰা হৈছিল, ৫০ খন চহৰ ভিচিৰ জৰিয়তে ডিজিটেলভাৱে সংযোগ কৰা হৈছিল
• সুশাসন দিৱসত মুকলি কৰা NPS নিয়মৰ বিভাগীয় প্ৰকাশন
• পেঞ্চন আৰু পেঞ্চনাৰ কল্যাণ বিভাগৰ দ্বাৰা মাহিলী প্ৰতিবেদন CPENGRAMS/বিলম্বিত পিপিঅ'ৰ বাবে সচিবসকললৈ প্ৰেৰণ কৰা
1. দেশব্যাপী ডিএলচি ড্ৰাইভে ৩০ লাখ পেঞ্চনাৰক লাভান্বিত কৰিছে
৩৭ খন চহৰত ১ ৰ পৰা ৩০ নৱেম্বৰ ২০২২ তাৰিখে এই বিভাগৰ দ্বাৰা পেঞ্চনাৰ/পাৰিবাৰিক পেঞ্চনাৰসকলৰ 'জীৱনধাৰণৰ সহজতা'ৰ বাবে এক দেশব্যাপী অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উদ্দেশ্য আছিল কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সকলো পেঞ্চনাৰৰ লগতে পেঞ্চন বিতৰণ কাৰী কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত সজাগতা বিয়পোৱা। ৩০ নৱেম্বৰ, ২০২২ তাৰিখলৈকে, মুঠ ৩০.৮৫ লাখ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পেঞ্চনাৰে সফলতাৰে ডিএলচি ব্যৱহাৰ কৰিছে, মুখ প্ৰমাণীকৰণৰ জৰিয়তে ২.৮৮ লাখ DLC সৃষ্টি কৰা হৈছে।
2. ২০২০, ২০২১ আৰু ২০২২ বৰ্ষৰ অনুভৱ বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছিল
২০১৫ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহ্বানত অনুভৱ পৰ্টেলটো সৃষ্টি কৰা হৈছিল। এইটো অৱসৰপ্ৰাপ্ত বিষয়াসকলৰ সমৃদ্ধ অভিজ্ঞতা ডিজিটেল ৰূপত সংৰক্ষণ কৰাৰ বাবে আছিল। অধিকসংখ্যক অৱসৰপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰীক তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ ২০১৬ চনত এটা বঁটা আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই ক্ৰমত, ১৮ অক্টোবৰ, ২০২২ তাৰিখে বিজ্ঞান ভৱনত আয়োজিত এক অনুষ্ঠানত, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে ২০১৯, ২০২০২ আৰু ২০২১ বৰ্ষৰ বাবে ১৫ জন লোকক অভিজ্ঞতা বঁটা প্ৰদান কৰে।
3. অনুভৱ বঁটা বিজয়ীসকলৰ বাৰ্তালাপৰ জৰিয়তে শ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ প্ৰচাৰ
এই বিভাগটোৱে ২০২২ চনৰ ২২ নৱেম্বৰৰ পৰা দেশজুৰি ৱেবিনাৰ শৃংখলা "অভিজ্ঞতাৰ পৰা বঁটা লাভ কৰাসকলৰ সংলাপ" মুকলি কৰিছে। ৱেবিনাৰ শৃংখলাৰ উদ্দেশ্য হৈছে সংশ্লিষ্ট অংশীদাৰ আৰু সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/সংগঠনৰ সৈতে অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰাত সহায় কৰা। ৱেবিনাৰ শৃংখলাটোত অৱসৰপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰীসকলৰ মাজত তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰিবলৈ আৰু অভিজ্ঞতা পৰ্টেলত তেওঁলোকৰ নিজৰ অভিজ্ঞতা আপলোড কৰিবলৈ বক্তা হিচাপে দুজন অভিজ্ঞতা বঁটা বিজয়ীক প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব। ৱেবিনাৰবোৰ মাহিলী ভিত্তিত হ'ব। এই বছৰ এতিয়ালৈকে দুটা ৱেবিনাৰ আয়োজন কৰা হৈছে, য'ত মুঠ ১১৮২ জন অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
4. এছবিআই আৰু অন্যান্য বেংকৰ সৈতে একত্ৰিত পেঞ্চনাৰ পৰ্টেল মুকলি কৰাৰ ফলত ১১ লাখ পেঞ্চনাৰ লাভান্বিত হয়
ভৱিষ্যত মঞ্চৰ জৰিয়তে পেঞ্চনাৰসকলৰ বাবে সঁচাকৈয়ে একক উইণ্ডো পৰ্টেল পেঞ্চনাৰসকলক অৱসৰৰ পিছত সেৱা প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্যৰে অক্টোবৰ ২০২২-ত ইণ্টিগ্ৰেটেড পেঞ্চনাৰ পৰ্টেল মুকলি কৰা হৈছে। পেঞ্চনাৰ সম্পৰ্কীয় সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ এছ বি আই পেঞ্চন সেৱা পৰ্টেল একত্ৰিত কৰা হৈছে। পেঞ্চনাৰসকলৰ সহজতাৰ বাবে সকলো ১৭ টা পেঞ্চন বিতৰণকাৰী বেংকক এই পৰ্টেলত একত্ৰিত কৰা হ'ব।
5. ভৱিষ্যতৰ বাবে NESDA-২০২১ ৰেংকিঙৰ অধীনত তৃতীয় শ্ৰেষ্ঠ পৰ্টেলৰ ৰেংকিং
ভৱিষ্যত হৈছে বিভাগৰ দ্বাৰা বিকশিত এক ৱেব-আধাৰিত অনলাইন পেঞ্চন গ্ৰহণ আৰু পৰিশোধ ট্ৰেকিং প্ৰণালী। ই অৱসৰপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰী আৰু প্ৰশাসনিক বিষয়া দুয়োকে প্ৰণালীটোত বিলম্ব নিৰীক্ষণ আৰু অনুসৰণ কৰাত সহায় কৰে। এনইএছডিএ-২০২১-ৰ দ্বাৰা ইয়াক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সেৱা পৰ্টেলসমূহৰ ভিতৰত তৃতীয় শ্ৰেষ্ঠ স্থান দিয়া হৈছে। ভৱিষ্যতৰ সাতটা মুখ্য শ্ৰেণীৰ সামগ্ৰিক ৮৬ শতাংশ অনুপালন আছে আৰু চূড়ান্ত সেৱা প্ৰদান আৰু স্থিতি অনুৰোধ ট্ৰেকিংত ১০০ শতাংশ কাৰ্য আছে। ১ ডিচেম্বৰ, ২০২২ তাৰিখলৈকে, ভৱিষ্যত ৯৭ টা মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/শীৰ্ষ সংস্থা আৰু ৮১৭ টা সংলগ্ন কাৰ্যালয়ত ৭৯২০ ডিডিঅ'ৰ জৰিয়তে চলি আছে। তদুপৰি, এই এপ্লিকেশ্বনে এতিয়ালৈকে ১,৮০,০০০ ৰো অধিক পিপিঅ' মুকলি কৰিছে।
6. প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় কৃতী বঁটা
হিন্দী মন্ত্ৰালয়ে আয়োজন কৰা 'হিন্দী দিৱস' অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ শ্ৰেণীত ৩০০ তকৈ কম কৰ্মচাৰী থকা উল্লেখযোগ্য সাফল্যৰ বাবে বিভাগটোক প্ৰথম ৰাজভাষা কীৰ্তি বঁটা প্ৰদান কৰে। ইয়াক চুৰাটৰ গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ চৰকাৰী ভাষা বিভাগে আয়োজন কৰিছিল। অতিৰিক্ত সচিব (DoPWD) শ্ৰী সঞ্জীৱ নাৰায়ণ মাথুৰে এই বঁটা লাভ কৰে।
7. CPENGRAMS ত দাখিল কৰা বেংক সম্পৰ্কীয় অভিযোগৰ মূল কাৰণবোৰ সমাধান কৰিবলৈ বেঙ্ক কৰ্মচাৰী সজাগতা শৃংখলা কৰ্মশালা আৰম্ভ কৰা হৈছে
এই বিভাগটোৱে কেন্দ্ৰীয় পেঞ্চন প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কেন্দ্ৰ আৰু বেংকসমূহত পেঞ্চন সম্পৰ্কীয় কাম কৰা ক্ষেত্ৰ বিষয়াসকলৰ বাবে এক শৃংখলাবদ্ধ সজাগতা কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছে। যিহেতু মুখ্য পেঞ্চন বিতৰণ কৰ্তৃপক্ষ হৈছে বেংক, শৃংখলাটোৰ প্ৰথম অনুষ্ঠানটো দেশৰ উত্তৰ অঞ্চলক সামৰি ভাৰতীয় ষ্টেট বেংকৰ বিষয়াসকলৰ বাবে ২০ আৰু ২১ জুন, ২০২২ তাৰিখে উদয়পুৰত অনুষ্ঠিত হৈছিল। এই বিভাগৰ বিষয়াসকলৰ এটা দলে ভাৰতীয় ষ্টেট বেংকৰ ক্ষেত্ৰ কৰ্মকৰ্তাসকলক উন্নীত কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পেঞ্চনাৰসকলক পেঞ্চন বিতৰণ সন্দৰ্ভত বেংক সম্পৰ্কীয় অভিযোগ, পেঞ্চন নীতিৰ সংস্কাৰ আৰু ডিজিটাইজেচন সন্দৰ্ভত এক অধিৱেশন অনুষ্ঠিত কৰিছিল। পেঞ্চনাৰসকলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আয়কৰ বিষয়ৰ লগতে বাৰ্ষিক জীৱন প্ৰমাণপত্ৰ দাখিলৰ ডিজিটেল উপায়ৰ ওপৰত বিশেষ অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হৈছিল। মুখ্য নিয়ন্ত্ৰক (পেঞ্চন), চিপিএঅ'য়ে পেঞ্চনাৰসকলৰ অভিযোগৰ কাৰণবোৰ ভাগ বতৰা কৰিছিল আৰু নিষ্পত্তিৰ বাবে বেঙ্কৰ দ্বাৰা সাম্ভাব্য পদক্ষেপৰ পৰামৰ্শ দিছিল।
8. বিশেষ অভিযান ২.০-ৰ অধীনত প্ৰাপ্তি
বিভাগটোৱে অমীমাংসিত পেঞ্চন অভিযোগৰ প্ৰক্ৰিয়া হ্ৰাস কৰিবলৈ অভিযানৰ আৰম্ভণিতে নিৰ্ধাৰিত উচ্চাভিলাষী লক্ষ্য আহৰণ কৰিছে। বিভাগটোৱে ৬০ টা বিজ্ঞপ্তি জাৰী কৰিছিল আৰু নিয়ম/প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সহজ কৰাৰ অংশ হিচাপে ৪২০০ অমীমাংসিত পেঞ্চনাৰৰ অভিযোগবোৰ সমাধান কৰিছিল। এই ক্ৰমত, ৬৫৫৯ টা নথিভুক্ত ফাইল পুনৰীক্ষণ কৰা হৈছিল আৰু ইয়াৰ ভিতৰত, ৩৫৭৮ টা ই-ফাইল কাটি দিয়া হৈছিল। মুঠ ৩৮৩৬ টা ই-ফাইল বন্ধ কৰা হৈছে য'ত কাৰ্য সম্পূৰ্ণ হৈছে। সমগ্ৰ দেশৰ বিভাগ আৰু পেঞ্চনাৰ সংগঠনৰ দ্বাৰা প্ৰায় ৩৫ টা পৰিচ্ছন্নতা অভিযান চলোৱা হৈছিল।
9. পেঞ্চন আদালত
সকলো মন্ত্ৰালয়/বিভাগত একেদিনাই পেঞ্চন আদালত অনুষ্ঠিত হৈছিল। ৫ মে, ২০২২ তাৰিখে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পেঞ্চনাৰসকলৰ বিদ্যমান নীতিৰ আওতাত পৰা পুৰণি অভিযোগবোৰ সমাধান কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশৰ সকলো কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ লগতে অ-অসামৰিক মন্ত্ৰালয় যেনে প্ৰতিৰক্ষা, ৰে'লৱে, টেলিকম আৰু ডাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। ৫০ খন চহৰ VC ৰ জৰিয়তে ডিজিটেলভাৱে সংযুক্ত কৰা হৈছিল। এটা নিৰ্দিষ্ট অভিযোগৰ সকলো অংশীদাৰক একেখন মঞ্চলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছিল। সংশ্লিষ্ট বিভাগৰ সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়/বিভাগ, দৰমহা আৰু একাউণ্ট বিষয়া, CPAO (কেন্দ্ৰীয় পেঞ্চন একাউণ্ট বিষয়া, বিত্ত মন্ত্ৰালয়), সংশ্লিষ্ট বেংক আৰু পেঞ্চনাৰ বা ইয়াৰ প্ৰতিনিধিসকলে ঘটনাস্থলীত বিষয়টো সমাধান কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈছিল। এইটো দেশৰ ভিতৰতে কৰা সৰ্ববৃহৎ পেঞ্চনাৰ অভিযোগ নিষ্পত্তি অনুশীলনসমূহৰ ভিতৰত এটা আছিল। এতিয়ালৈকে, বিভাগটোৱে সাতখন পেঞ্চন আদালত আয়োজন কৰিছে আৰু তালিকাভুক্ত মুঠ ২২০০০ পেঞ্চন গোচৰৰ ভিতৰত, প্ৰায় ১৬০০০ অভিযোগ সমাধান কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (পিপি) ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙৰ উদ্যোগত নতুন দিল্লীৰ জনপথৰ ড০ আম্বেদকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰত প্ৰায় সপ্তম সৰ্বভাৰতীয় পেঞ্চন আদালত অনুষ্ঠিত হৈছিল।
10. সুশাসন দিৱসত এনপিএছ নিয়মৰ বিভাগীয় প্ৰকাশন
সুশাসন দিৱস, ২০২২ (২৫ ডিচেম্বৰ, ২০২২), পেঞ্চন আৰু পেঞ্চনাৰ কল্যাণ বিভাগৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত কেন্দ্ৰীয় অসামৰিক সেৱা (ৰাষ্ট্ৰীয় পেঞ্চন প্ৰণালী ৰূপায়ণ) নিয়ম, ২০২১ ৰ ওপৰত এখন কিতাপ মুকলি কৰা হয়। এই নিয়মবোৰ আগতে ৩০.০৩.২০২১ তাৰিখে জাননী দিয়া হৈছিল। এই নিয়মবোৰৰ ভিতৰত আছে পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়া আৰু PRAN আৱণ্টন সম্পৰ্কীয় বিষয়, কৰ্মচাৰী আৰু চৰকাৰৰ দ্বাৰা অৱদান, এনপিএছ একাউণ্টত পঞ্জীয়ন আৰু অৱদানৰ ক্ৰেডিটত পলম হ'লে চৰকাৰী কৰ্মচাৰী এজনক পৰিশোধ কৰিব লগা ক্ষতিপূৰণ, লাভালাভৰ বিকল্প। ইয়াৰ অধীনত, চাকৰিৰ সময়ত চৰকাৰী কৰ্মচাৰী এজনৰ মৃত্যু বা অক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত, CCS (পেঞ্চন) নিয়ম বা NPS নিয়মৰ অধীনত দাবী প্ৰক্ৰিয়া, অৱসৰৰ অধিকাৰ, অকাল/স্বেচ্ছামূলক অৱসৰ, সেৱাৰ পৰা পদত্যাগ ইত্যাদি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
11. পেঞ্চন আৰু পেঞ্চনাৰ কল্যাণ বিভাগৰ দ্বাৰা মাহিলী প্ৰতিবেদন CPENGRAMS/বিলম্বিত পিপিঅ'ৰ বাবে সচিবসকললৈ প্ৰেৰণ
বিভাগটোৱে CPENGRAMS পৰ্টেলত পেঞ্চনৰ অভিযোগ ৰখা আৰু ভৱিষ্যত পৰ্টেল অনুসৰি PPO জাৰি কৰাত পলম হোৱা সন্দৰ্ভত মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ সকলো সচিবক মাহিলী প্ৰতিবেদন বিতৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰিছে। অত্যাধিক বিলম্ব/বিলম্ব আঁতৰাবলৈ নিয়মীয়াকৈ আন্তঃ-মন্ত্ৰালয় পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Year-End-Review of Department of Pension and Pensioners’ Welfare – 2022
(Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions)
29 DEC 2022 9:35AM by PIB Delhi
Significant Achievements at a glance
• Nationwide DLC Campaign benefitted 30 Lakh pensioners
• Anubhav Awards for the years 2020, 2021 & 2022 conferred
• Dissemination of best practices through Anubhav Awardees Speak – Webinar Series
• Launch of Integrated Pensioners’ Portal in collaboration with SBI & other banks will benefit 11 Lakh pensioners
• Bhavishya ranked 3rd best portal under (NeSDA- 2021 ranking)
• 1st Rashtriya Kirti Puraskar – Hindi
• Bankers’ Awareness Series Workshops started for reducing root cause of Bank related grievances filed on CPENGRAMS
• Under Special Campaign 2.0 60 Circulars issued for pensioners’ Ease of Living, 3578 physical files and 3836 e-files weeded out
• Pension Adalat held on May 5, 2022. 50 cities linked digitally through VC.
• Release of Departmental publication of NPS Rules on Good Governance Day
• Monthly Reporting by DoPPW started to Secretaries for CPENGRAMS/Delayed PPOs
1. Nationwide DLC Campaign benefitted 30 Lakh pensioners – A nation-wide campaign was launched by this Department during 1-30 November 2022, for ‘Ease of Living’ of pensioners/family pensioners in 37 cities with a view to spread awareness amongst all the Central Government pensioners as well as the Pension Disbursing Authorities for use of Digital Life Certificate (DLC)/Face Authentication Technology to submit Life Certificate. Till 30th November, 2022, a total of 30.85 lakh central government pensioners have used DLC successfully, in which 2.88 lakh DLC has been created through Face authentication.
1. Anubhav Awards for the year, 2020, 2021 & 2022 conferred- The Anubhav portal was created on the call of Prime Minister in 2015 with a vision to preserve rich experience of retired official in digital form. An award scheme to incentivize and encourage more retiring employees to submit their write-ups was introduced in 2016. On 18th of October, 2022, in a ceremony held in Vigyan Bhawan, wherein Dr. Jitendra Singh, MoS (PP) conferred Anubhav Awards for the years 2019, 20202 & 2021 on 15 awardees.
1. Dissemination of best practices through Anubhav Awardees Speak Webinar Series - This Department has launched a nationwide Webinar Series “Anubhav Awardees Speak” from the 22nd of November 2022. The webinar series aims to facilitate experience sharing with relevant stakeholders and concerned Ministries/Departments/Organizations. The webinar series will feature two Anubhav Awardees as speakers to share their experience and to motivate/raise awareness among retiring employees to fill up their own experiences on the Anubhav Portal. Webinars are scheduled to take place on a monthly basis. Two Webinars have been held so far this year, having a total of 1182 participants.
2. Launch of Integrated Pensioners’ Portal in collaboration with SBI & other banks benefitting 11 Lakh pensioners - INTEGRATED PENSIONERS’ PORTAL has been launched in October 2022 with an objective to provide post-retirement services to the pensioners, through Bhavishya platform, a truly single window portal for the pensioners. SBI pension seva portal has been integrated to provide Pensioner related services. All 17 Pension disbursing banks shall be integrated into this portal for Ease of Pensioners.
3. Bhavishya ranked 3rd best portal under central govt. service portals by NeSDA- 2021 ranking
Bhavishya is a web based online pension sanction and payment tracking system developed by the Department. The system helps both the retiring employees and the administrative authorities to monitor and track delays. It has been ranked 3rd best among central government service portals by the NeSDA-2021. Bhavishya has overall 86% compliance in the seven major categories and 100% compliance in End Service Delivery and Status Request Tracking. As on 01.12.2022, Bhavishya is running in the 97 Ministries/Departments/Apex Bodies and 817 attached offices through 7920 DDOs. Further, this application has so far issued more than 1,80,000 PPOs.
1. 1st Rashtriya Kirti Puraskar – This Department was awarded the First Rajbhasha Kirti Puraskar for remarkable achievement in the category of Ministry/Department with less than 300 employees by Shri Amit Shah, Union Minister of Home Affairs during the ‘Hindi Diwas' Celebration organized by the Department of Official Language, Ministry of Home, at Surat (Gujarat). The award was received by Shri Sanjiv Narain Mathur, Additional Secretary (DOPPW).
2. Bankers’ Awareness Series for reducing root cause of grievances filed on CPENGRAMS – This Department has started a series of Awareness Program for Central Pension Processing Centres and field functionaries handling pension related work in the banks. Since the major Pension Disbursing Authorities are banks, the first program in the series was held for officers of State Bank of India on 20th and 21st June, 2022 at Udaipur, covering the Northern region of the country. A team of officers from this Department took sessions on Bank related common pensioners’ grievances, Pension policy reforms & digitization regarding disbursement of pension to Central Government pensioners, with the objective of updating the field functionaries of State Bank of India. Special sessions were organized on Income Tax matters related to pensioners as well as Digital means of submitting the Annual Life Certificates. Chief Controller (Pension), CPAO shared the reasons leading to Pensioners' grievances and suggested actions which may be taken by the bank for redressal.
3. Achievements under Special Campaign 2.0 - The Department has achieved the ambitious target set by it at the start of the campaign to bring down the pendency of Pension Grievances. The Department issued 60 circulars under Easing of Rules/Processes and resolved 4200 pending pensioner grievances. 6559 physical files were reviewed and out of these 3578 files were weeded out. Total 3836 E-Files have been closed in which action was completed. 35 Cleanliness Campaigns were conducted by the Department and Pensioners’ Associations across the country.
4. Pension Adalat - Pension Adalats were conducted across Ministries/Departments on a single day. May 5, 2022 throughout the country including all the Central Armed Police Forces as well as non-Civil Ministries viz., defence, railways, telecom and posts to resolve chronic grievances of Central Government Pensioners, falling within the four walls of extant policy. 50 cities were digitally linked through VC. All the stake-holders of a particular grievance were invited on a single platform viz. the concerned Ministry/Department, the Pay & Accounts Officer of the concerned Department, the CPAO (Central Pension Accounts Officer, Ministry of Finance), the concerned Bank and the Pensioner or his/her representative to resolve the case across the table. This was one of the largest pensioner grievance resolution exercises ever undertaken in the Country. Till date seven Pension Adalats have been conducted by DoP&PW and out of a total of 22000 pension matters listed approximately 16000 grievances were resolved. In 7th All India Pension Adalat which was held on first week of 5th May, 2022 at Dr. Ambedkar International Centre, Janpath, New Delhi under auspices of Dr. Jitendra Singh, Union Minister of State (PP) by leveraging technology through Video Conferencing.
5. Release of Departmental publication of NPS Rules - On the Good Governance Day, 2022 (25th December, 2022), MoS(PP) released a book on the Central Civil Services (Implementation of National Pension System) Rules, 2021 published by the Department of Pension & Pensioners’ Welfare. These Rules were earlier notified on 30.03.2021. These Rules inter alia cover the matters relating to registration process and allotment of PRAN, contributions by the employee and the Government, compensation to be paid to the Government servant in case of delay in registration and credit of contributions to the NPS Account, option for benefits under the CCS(Pension) Rules or NPS Rules in the event of death or disability of Government servant during service, entitlements on superannuation, premature/ voluntary retirement, resignation from service, etc. and the procedure for processing of claims under NPS.
6. Monthly Report of DoPPW to Secretaries for CPENGRAMS/ Delayed PPOs – The Department has started a practice of circulation of Monthly Report to all Secretaries of Ministries/Departments regarding pendency of Pension Grievances on CPENGRAMS portal and delay in issue of PPOs as per Bhavishya portal. Inter-Ministerial Review Meetings are also being held regularly to address excess pendency/delay.