ইলেক্সন কমিসন
দোমেস্তিক মাইক্রেন্তশিং লাপ্না লৈরগা ভোৎ থাদবা য়ানবা চাংয়েং অমা পাংথোক্নবা ই.সি.আইনা থৌরাং তৌরে; মাইক্রেন্ত ভোত্তরশিং ভোৎ থাদনবা মশাগী রাজ্যদা হল্লকপা মথৌ তাদ্রে
ই.সি.আইনা প্রোতোতাইপ মল্তি-কন্সতিতুয়েন্সি রিমোত ইলেকত্রোনিক ভোত্তিং মেছিন(আর ভি এম) পুথোক্লে; প্রোতোতাইপ আর.ভি.এম উৎনবা রাজনিতি দলশিংদা চেবাউ পীখ্রে
প্রোতোতাইপ আর.ভি.এম্না অথাপ্পদা লৈবা পোল্লিং বুথ অমদগী কেন্দ্র কয়া ভোৎ থাদবা য়াগনি
থৌরাং অসিগী আইনগী ওইবা ৱাফম, থবক ওইনা পাংথোকপা, এদমিনিস্ত্রেতিপ অমসুং তেক্নোলোজিগী খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা রাজনিতি দলশিংনা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্নবা ই.সি.আইনা খঙহল্লি
29 DEC 2022 1:32PM by PIB Imphal
চাউখৎলবা তেক্নোলোজিগী মতম অসিদা লাংফৈদা লৈখিবদগী ভোৎ থাদবা ফংদবা হায়বসি খন্নবা য়াবা ৱাফম অমা ওইদ্রে। সাধারন মীখল ২০১৯দা ভোৎ থাদবগী চাং চাদা ৬৭.৪ ওইখি অমসুং ইলেক্তর করোর ৩০ হেন্না মখোয়গী ভোৎ থাদনবগী হক শীজিন্নদবা অসি ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা মরুওইবা ৱাফম অমা ওইনা লৌরি অমসুং তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা ভোত্তরশিং থোরকপগী চাং মান্নখিদে। মখোয়না লৈরিবা অনৌবা মফম অমদা ভোত্তর অমনা রেজিস্তার তৌদবগী তোঙান-তোঙানবা মরমশিং লৈরি হায়বা খঙলে অমসুং মসিনা ভোৎ থাদনবগী হক অদু শীজিন্নবা ফংদে।
মশিং য়াম্না ভোৎ থাদবা থোরক্নবা অমসুং মীখলশিংদা নিংথিনা শরুক য়াহন্নবা য়াম্না মরুওইবা মরম অমদি লাংফৈদা লৈরগা থবক শুরিবশিংনা ভোৎ থাদবা ফংদ্রিবা অসি ফংহনবনি। লৈবাক মনুংদা লাংফৈদা লৈরবা থবক তৌরিবা মীওইশিং মশিংগী চপ চাবা সেন্ত্রেল দেতাবেজ লৈত্রবসু, থবক থিনবা, লুহোংবদগী, লাইরিক তম্নবা মীওই কয়া ময়ুমদা লৈতে হায়বসি থিজিনবদগী খঙলে। লৈবাক মনুংদা য়ুম থাদোক্তুনা লাংফৈদা লৈরিবা কাংলুপ অসি মরুওইনা খুঙ্গংগী মীওইশিংনি। লৈবাক অসিদা চৎথোক-চৎশিন তৌদুনা থবক তৌরিবশিংগী চাদা ৮০ রাজ্যশিংগী মনুংদা ওইরি।
চীফ ইলেক্স কম্মিসন্নর ওইনা ওফিস পায়রবা মতুংদা, শ্রী কুমারনা চামোলি জিলাগী দুমাক খুঙ্গংদা মশামক চত্তুনা লাংফৈদা থবক শুদুনা লৈখিবশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং থিজিনখি অমসুং লাংফৈদা লৈরিবা মীওইশিংনা মখোয়না লৈরিবা মফম অদুদগী মখোয়না ভোৎ থাদবা ঙম্নবা মহাক্না মীৎয়েং চংবা হৌখি। অসিগুম্বা থবক অসি পাংথোকপা মতমদা, আইনগী ওইবা ৱাফম, স্তেতুচুরি, এদমিনিস্ত্রেতিপ অমসুং তেক্নোলোজিগী দরকার ওইবশিং খঙজিনখি অমসুং মসিগী পাম্বৈশিং অসিগীদমক ই.সি.আইগী কাংবু থবক তৌবা হৌখি। ফিজিকেল ত্রান্সিৎ পোস্তেল বেল্লোত, প্রোক্সি ভোত্তিং, আরলি ভোত্তিং সেন্তরশিংদা হান্না ভোৎ থাদবা, ৱান-ৱে, তু-ৱে ইলেকত্রোনিক ত্রান্সমিসন ওফ পোস্তেল বেল্লোতস(ই তি পি বি এস), ইন্তরনেত ভোত্তিং সিস্তেম অসিনচিংবা ভোৎ থাদনবা থৌরাং কয়া খন্নখি।
মরী লৈনবা খুদিংমক্নবা য়ারবা তেক্নোলোজিগী পাম্বৈ অমা পুথোক্নবা পান্দমদা, সি.ই.সি শ্রী রজিব কুমারনা লুচিংবা অদুগা ইলেক্সন কম্মিসন্নরশিং শ্রী অনুপ চন্দ্রা পান্দে অমসুং শ্রী অরুন গোয়েল য়াওবা কম্মিসন্না, লাংফৈদা লৈবা ভোত্তরশিংনা ভোৎ থাদবা য়ানবা, এম ২ ই.ভি.এম মোদেলশিং শীজিন্ননবগী পাম্বৈশিং পুথোক্লে। লাংফৈদা লৈরিবা ভোত্তর অমনা ভোৎ থাদনবগীদমক মখোয়গী ময়ুমদা হল্লকপগী দরকার ওইদ্রে।
লাংফৈদা লৈরিবশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং, মোদেল কোদ ওফ কন্দক চৎনবা, ভোৎ থাদবগী অরোন-অথুপ ঙাকপা, ভোত্তরশিং মশক খঙদোক্নবা পোল্লিং এজেন্তশিং শীজিন্নবা, রিমোত ভোত্তিংগী থবকশিং অমসুং ভোৎ থিবগী তাংদা খঙহন্নবা কন্সেপ নোত অমা রাজনিতি দলশিংদা(https://eci.gov.in/files/file/14714-letter-to-political-parties-on-discussion-on-improving-voter-participation-of-domestic-migrant-using-remote-voting/ ) য়েন্থোকখ্রে।
Text Box: Administrative ChallengesEnumerating remote voters-self declaration?Providing controlled environment - ensuring secrecy of voting at remote locationsProvision of polling agents at remote voting booths & ensuring identification of voters to avoid impersonationNumber of booths to be set up & locations Appointment of polling personnel for remote polling stations and supervision thereofImplementation of MCC in remote location (other State)Text Box: Legal ChallengesLaws/Rules needing amendments • RP Act, 1950 & 1951• The Conduct of Election Rules, 1961• The Registration of Electors Rules, 1960Defining Migrant Voter • Poll day absence to permanently shifted• Retain registration at original place in the context of ‘ordinary residence’ & ‘temporary absence’ legal constructDefining Remote Voting • Dealing with territorial constituency concept • Defining remoteness: outside constituency, outside district or outside state
Text Box: Technological ChallengesMethod of remote votingFamiliarity of the voters with the methods/ Multi-Constituency Remote EVM or any other technology. Counting of votes cast at remote booths and transmit to RO located in other State.
লাইরিক তম্বা/থবক তৌবদগী লাংফৈদা লৈরিবা ভোত্তরশিংনা মখোয়গী কেন্দ্রশিংদা ভোৎ থাদবা য়ানবা মল্তি-কন্সতিতুয়েন্সি রিমোত ইলেকত্রোনিক ভোত্তিং মেছিন(আর ভি এম)অমা চাংয়েং ওইনা থবক হৌনবা হৌজিক কম্মিসন্না শক্নাইরবা পব্লিক সেক্তর অন্দরতেক্কিং অমগা লোয়ন্না থবক পায়খৎপা হৌরে। মসিগী শেমদোক্লবা ই.ভি.এম অসিনা অরাপ্পা মফমদা লৈবা পোল্লিং অমদা তোঙান-তোঙানবা কেন্দ্র ৭২ ফাওবা ভোৎ থাদবা য়াগনি।
করিগুম্বা মসিনা থবক ওইনা পাংথোক্লবদি, লাংফৈদা লৈরিবশিংদা অহোংবা অমা পুরক্কনি অমসুং মখোয়গী লেংদ্রবা য়ুম/লন-থুম লৈরিবা মফম অদুদা মখোয়গী মমিং ইলেক্তোরেল রোলদগী কক্নিংদবগী নুংনাংবা অদু কোকহনবা ঙম্লগনি।
লাক্লিবা জনুৱারি ১৬, ২০২৩দা মল্তি-কন্সতিতুয়েন্সি রিমোত ইলেকত্রোনিক ভোত্তিং মেছিন(আর ভি এম) উৎকদৌরিবা থৌরম অদুদা শরুক য়ানবা রিকক্নাইজ নেসনেল পার্তি ৮ অমসুং স্তেৎ পোলিতিকেল পার্তি ৫৭দা কম্মিসন্না খঙহনখ্রে। মদুদা তেক্নিকেল এক্সপার্ত কম্মিতিগী মেম্বরশিংশু শরুক য়াগনি। তোঙান-তোঙানবা ৱাফমশিংদা রিকক্নাইজ পোলিতিকেল পার্তিশিংনা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং অইবা ওইনা লাক্লিবা জনুৱারি ৩১, ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা পীরক্নবা কম্মিসন্না খঙহনখ্রে।
তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংগী ৱাফমশিং তারবা অমসুং প্রোতোতাইপ উৎলবা মতুংদা, রিমোত ভোত্তিংগী থবক পায়খৎনবা কম্মিসন্না মতিক চাবা থবকশিং পায়খৎকনি।

Election Commission
ECI ready to pilot remote voting for domestic migrants; migrant voter need not travel back to home state to vote
ECI develops prototype Multi-Constituency Remote Electronic Voting Machine (RVM); invites political parties for demonstration of prototype RVM
Prototype RVM can handle multiple constituencies from a single remote polling booth
ECI floats concept note soliciting views from Political Parties on legal, operational, administrative and technological challenges
29 DEC 2022 1:32PM by PIB Delhi
Migration based disenfranchisement is indeed not an option in the age of technological advancement. The voter turnout in General Elections 2019 was 67.4 % and the Election Commission of India is concerned about the issue of over 30 Crore electors not exercising their franchise and also differential voter turnout in various States/UTs. It is understood that there are multifarious reasons for a voter not opting to register in a new place of residence, thus missing out on exercising the right to vote. Inability to vote due to internal migration (domestic migrants) is one of the prominent reasons to be addressed to improve voter turnout and ensure participative elections. Although there is no central database available for migration within the country, the analysis of available data in public domain points to work, marriage and education related migration as important components of domestic migration. Out-migration is predominant among the rural population in overall domestic migration. Approximately 85% of the internal migration is within the States.
Soon after assuming office as Chief Election Commissioner, Shri Kumar’s learning of domestic migration issues first hand from his trek to Dumak village in Chamoli district, focused his attention on enabling the migrant voters to exercise their franchise from their current place of residence. Realising such empowerment would entail a host of legal, statutory, administrative and technological interventions, ECI team has deliberated at length to find inclusive solutions to facilitate electoral participation of migrants across all socio-economic strata and explored alternative voting methods like two-way physical transit postal ballots, proxy voting, early voting at special Early Voting Centres, one-way or two-way electronic transmission of postal ballots (ETPBS), Internet-based voting system etc.
With the objective of finding a technological solution which is credible, accessible and acceptable to all stakeholders, the Commission headed by Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar along with Election Commissioners Shri Anup Chandra Pandey and Shri Arun Goel has now explored the option of using a modified version of the time-tested model of M3 EVMs to enable voting at remote polling stations i.e., polling stations outside home constituency, for domestic migrants. The migrant voter would thus need not travel back to his/her home district to exercise his/her franchise of voting.
A concept note has been circulated amongst political parties (https://eci.gov.in/files/file/14714-letter-to-political-parties-on-discussion-on-improving-voter-participation-of-domestic-migrant-using-remote-voting/ ) highlighting the challenges of defining domestic migrants, implementation of Model Code of Conduct, ensuring secrecy of voting, facility of polling agents for identification of voters, process and method of remote voting and counting of votes amongst other issues.
Text Box: Administrative ChallengesEnumerating remote voters-self declaration?Providing controlled environment - ensuring secrecy of voting at remote locationsProvision of polling agents at remote voting booths & ensuring identification of voters to avoid impersonationNumber of booths to be set up & locations Appointment of polling personnel for remote polling stations and supervision thereofImplementation of MCC in remote location (other State)Text Box: Legal ChallengesLaws/Rules needing amendments • RP Act, 1950 & 1951• The Conduct of Election Rules, 1961• The Registration of Electors Rules, 1960Defining Migrant Voter • Poll day absence to permanently shifted• Retain registration at original place in the context of ‘ordinary residence’ & ‘temporary absence’ legal constructDefining Remote Voting • Dealing with territorial constituency concept • Defining remoteness: outside constituency, outside district or outside stateText Box: Technological ChallengesMethod of remote votingFamiliarity of the voters with the methods/ Multi-Constituency Remote EVM or any other technology. Counting of votes cast at remote booths and transmit to RO located in other State.
The Commission in association with a renowned Public Sector Undertaking is now ready to pilot a Multi Constituency Remote Electronic Voting Machine (RVM) for facilitating participation of domestic migrants from their remote locations itself i.e., the places of their current residence for purposes of education/employment, etc., for voting for their home constituencies. This modified form of EVM can handle up to 72 multiple constituencies from a single remote polling booth. The initiative, if implemented, can lead to a social transformation for the migrants and connect with their roots as many times they are reluctant to get themselves enrolled at their place of work for various reasons such as frequently changing residences, not enough social and emotional connect with the issues of area of migration, unwillingness to get their name deleted in electoral roll of their home/native constituencies as they have permanent residence/property etc.
The Commission has invited all Recognised 08 National and 57 State Political Parties on 16.1.2023 to demonstrate the functioning of the multi-constituency prototype Remote EVM. The Technical Expert Committee members will also be present. The Commission has also solicited written views of recognised political parties by 31.01.2023 on various related issues including changes required in legislation, changes in administrative procedures and voting method/RVM/technology, if any other, for the domestic migrants.
Based on the feedback received from various stakeholders and demonstration of the prototype, the Commission will appropriately carry forward the process of implementing remote voting method.