ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
‘জন প্ৰতিনিধিত্বমূলক আইন ১৯৫০’ৰ ‘৮-ক’ অনুচ্ছেদৰ আধাৰত ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগ-য়ে অসমৰ বিধানসভা আৰু সংসদীয় সমষ্টিসমূহৰ সীমা পুননিৰ্দ্ধাৰণ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰিছে
ৰাজ্যখনত বিধানসভা আৰু সংসদীয় সমষ্টিৰ পুনৰ্নিৰ্দ্ধাৰণৰ ক্ষেত্ৰত ২০০১ৰ ‘লোক পিয়ল’ৰ তথ্য সাৰোগত কৰা হ’ব
২০২৩ চনৰ ১ জানুৱাৰীৰ পৰা বলবত্ হোৱাকৈ নতুন প্ৰশাসনীয় গোট সৃষ্টিত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা হৈছে
27 DEC 2022 2:47PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ে জনোৱা অনুৰোধৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগ-য়ে অসমত ‘জনপ্ৰতিনিধিত্বমূলক আইন, ১৯৫০’ৰ ধাৰা ‘৮-ক’ অনুসৰি বিধানসভা আৰু সংসদীয় সমষ্টিসমূহৰ সীমা পুনৰ্নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰ আৰু নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী অনুপ চন্দ্ৰ পাণ্ডে আৰু শ্ৰী অৰুণ গোৱেলৰ নেতৃত্বত আয়োগে ১ জানুৱাৰী, ২০২৩ তাৰিখৰ পৰা বলবত্ হোৱাকৈ আৰু সীমা নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ নোহোৱালৈকে ৰাজ্যখনত নতুন প্ৰশাসনিক গোট সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত সম্পূৰ্ণ নিষেধাজ্ঞা জাৰি কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰক ব্যৱস্থাগ্ৰহণৰ বাবে অসমৰ মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়াক নিৰ্দেশ দিয়ে। সংবিধানৰ ১৭০নং অনুচ্ছেদৰ অধীনত বাধ্যতামূলক কৰা অনুসৰি ৰাজ্যখনৰ সংসদীয় আৰু বিধানসভা সমষ্টিসমূহৰ পুনৰ নিৰ্দ্ধাৰণৰ ক্ষেত্ৰত লোকপিয়লৰ পৰিসংখ্যা (২০০১) ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। ভাৰতীয় সংবিধানৰ ৩৩০ আৰু ৩৩২নং অনুচ্ছেদ অনুসৰি অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতিৰ বাবে আসন সংৰক্ষণৰ দিহা কৰা হ’ব।
সমষ্টিসমূহৰ পুনৰ্নিৰ্দ্ধাৰণৰ বাবে আয়োগে নিজাববীয়াকৈ ইয়াৰ বিধি-নিৰ্দেশনা তথা পদ্ধতিৰ আৰ্হি প্ৰণয়ন কৰিব। পুনৰ্নিৰ্দ্ধাৰণ প্ৰক্ৰিয়া চলি থকা সময়ছোৱাত প্ৰশানীয় গোটসমূহৰ আৱয়াবিয়ীক বৈশিষ্ট্যসমূহৰ লগতে বৰ্তমানৰ সীমাসমূহ, যোগাযোগৰ সা-সুবিধাসমূহৰ উপলব্ধতা, ব্যৱহাৰিক ক্ষেত্ৰত ৰাইজৰ সুবিধাসমূহ নজৰত ৰখাৰ লগতে সমষ্টিসমূহ যিমানদূৰ পাৰি ভৌগলিকভাবে সংকোচিত এলেকাৰ মাজত ৰখাত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব।
আয়োগে অসমৰ সমষ্টিসমূহৰ সীমা নিৰ্ধাৰণ সম্পৰ্কীয় প্ৰস্তাৱৰ খচৰা চূড়ান্ত কৰাৰ পিছত ইয়াক সাধাৰণ জনতাৰ পৰা পৰামৰ্শ/ওজৰ-আপত্তি আহ্বান জনোৱাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক ৰাজপত্ৰত অধিসূচিত কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰিব। এই সন্দৰ্ভত ৰাজ্যৰ দুখন স্থানীয় কাকততো ৰাজ্যখনত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ৰাজহুৱা শুনানীৰ তাৰিখ আৰু স্থান নিৰ্দিষ্ট কৰি এখন জাননী প্ৰকাশ কৰা হ’ব।
অসমৰ সংসদীয় আৰু বিধানসভা সমষ্টিসমূহৰ সীমা নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগক আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ে ১৫ নৱেম্বৰ, ২০২২ তাৰিখৰ পত্ৰ নং এইচ-১১০১৯/০৬/২০২২-এলইজি২ ৰ জৰিয়তে অনুৰোধ জনাইছিল। সীমা নিৰ্ধাৰণ আইন, ১৯৭২ৰ বিধান অনুসৰি ১৯৭১ চনৰ লোকপিয়লৰ তথ্যৰ আধাৰত ১৯৭৬ চনত অসমৰ সমষ্টিসমূহৰ অন্তিমটো পৰিসীমা পুনৰ্নিৰ্ধাৰণ প্ৰক্ৰিয়া সম্পন্ন কৰিছিল তদানীন্তন পুনৰ্নিৰ্দ্ধাৰণ আয়োগে।

Election Commission
ECI initiates delimitation of Assembly & Parliamentary Constituencies in the State of Assam as per Section 8A of the RP Act 1950
Census figures 2001 to be used for the purpose of readjustment of ACs and PCs in the state
Ban on creation of new administrative units in the state w.e.f. Jan 1, 2023
27 DEC 2022 2:47PM by PIB Delhi
In pursuance to the request received from Ministry of Law & Justice, Government of India, Election Commission of India has decided to initiate the delimitation exercise of Assembly and Parliamentary Constituencies in the State of Assam as per Section 8A of the Representation of the People Act, 1950.
The Commission led by Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar and Election Commissioners Shri Anup Chandra Pandey and Shri Arun Goel has directed the Chief Electoral Officer of Assam to take up the matter with State Government to issue complete ban on creation of new administrative units w.e.f. 1st January, 2023 till the completion of delimitation exercise in the State. As mandated under Article 170 of the Constitution, census figures (2001) shall be used for the purpose of readjustment of Parliamentary and Assembly Constituencies in the State. Reservation of seats for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes will be provided as per Articles 330 & 332 of the Constitution of India.
The Commission will design and finalize its own guidelines & methodology for the purpose of delimiting the constituencies. During the delimitation exercise, the Commission will keep in mind the physical features, existing boundaries of administrative units, facility of communication, public convenience and as far as practicable, the constituencies will be kept as geographically compact area.
Once a draft proposal of delimitation of constituencies in the State of Assam is finalized by the Commission, it shall be published in the Central and State Gazettes for inviting suggestions/objections from the general public. In this regard, a Notice will also be published in two vernacular newspapers of the State specifying the date and venue for public sittings to be held in the State.
The Election Commission of India has been requested by the Ministry of Law & Justice to conduct the delimitation of Parliamentary and Assembly Constituencies in the State of Assam vide letter No.H-11019/06/2022-Leg.II dated 15th November, 2022. Under the provisions of Delimitation Act, 1972, the last delimitation of constituencies in the State of Assam was done on the basis of census figures, 1971 by the then Delimitation Commission in 1976.