প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুল ৰাজকোট সংস্থানৰ ৭৫ তম অমৃত মহোৎসৱত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
24 DEC 2022 2:32PM by PIB Guwahati
জয় স্বামীনাৰায়ণ।
পূজ্য শ্ৰী দেৱকৃষ্ণ দাসজী স্বামী, মহন্ত শ্ৰী দেৱপ্ৰসাদ দাসজী স্বামী, পূজ্য ধৰ্মবল্লভ স্বামী জী, অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থকা সকলো শ্ৰদ্ধাৰ সাধু, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু মোৰ মৰমৰ যুৱ বন্ধুসকলে এই পবিত্ৰ কাৰ্যসূচীক নিৰ্দেশনা দি আছে!
আপোনালোক সকলোকে জয় স্বামীনাৰায়ণ॥
পূজ্য শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজ শ্ৰী ধৰ্মজীৱন দাসজী স্বামীৰ অনুপ্ৰেৰণাত ৰাজকোট গুৰুকুলে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। ৰাজকোট গুৰুকুলৰ ৭৫ বছৰীয়া এই যাত্ৰাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে হৃদয়েৰে অভিনন্দন জনাইছো। ভগৱান শ্ৰী স্বামী নাৰায়ণৰ নাম স্মৰণ কৰিলে এক নতুন চেতনা আহে আৰু আজি আপোনালোক সকলো সাধুৰ উপস্থিতিত স্বামীনাৰায়ণৰ নাম স্মৰণ কৰাটো এক পৃথক বিশেষাধিকাৰৰ উপলক্ষ। মই নিশ্চিত যে এই ঐতিহাসিক প্ৰতিষ্ঠানটোৰ ভৱিষ্যত আৰু অধিক সফল হ'ব। ইয়াৰ অৱদান আৰু অধিক অতুলনীয় হ'ব।
বন্ধুসকল,
শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুল ৰাজকোট যাত্ৰাৰ ৭৫ বছৰ এনে এক সময়ত সম্পূৰ্ণ হৈছে যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰি আছে। এয়া কেৱল এক সুখী কাকতালীয় ঘটনা নহয়, ই এক আনন্দদায়ক কাকতালীয় ঘটনাও। এনে কাকতালীয় ঘটনা আৰু হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ আমাৰ মহান পৰম্পৰাৰ জৰিয়তে এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ স্বাধীন ভাৰতৰ যাত্ৰাও এনে কাকতালীয় ঘটনাৰ দ্বাৰা ত্বৰান্বিত হৈছে। এইবোৰ হৈছে অধ্যৱসায় আৰু কৰ্তব্যৰ পৰিমাণ! এইবোৰ হৈছে সংস্কৃতি আৰু সমৰ্পণৰ সুযোগ! এইবোৰ হৈছে আধ্যাত্মিকতা আৰু আধুনিকতাৰ সুযোগ! যেতিয়া দেশ স্বাধীন হৈছিল, ভাৰতৰ প্ৰাচীন গৌৰৱ আৰু শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ গৌৰৱ পুনৰুজ্জীৱিত কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব আছিল। কিন্তু দাসত্বৰ মানসিকতাৰ হেঁচাত চৰকাৰবোৰ সেই দিশত আগবাঢ়ি যোৱা নাছিল। আৰু কিছুমান ক্ষেত্ৰত, বিপৰীত ভৰিটো চলি থাকিল। আৰু এই পৰিস্থিতিত, আকৌ এবাৰ আমাৰ সাধুসকল, আচাৰ্যসকলে দেশৰ প্ৰতি এই কৰ্তব্য পালন কৰাৰ দায়িত্ব লৈছিল। স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুল এই সুযোগৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ। স্বাধীনতাৰ ঠিক পিছতে ভাৰতীয় মূল্যবোধ আৰু আদৰ্শৰ ভেটিত এই আন্দোলন, এই প্ৰতিষ্ঠানটো নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ৰাজকোট গুৰুকুলৰ প্ৰতি পূজ্য ধৰ্মজীৱদাস স্বামীজীৰ দৃষ্টিভংগীত আধ্যাত্মিকতা আৰু আধুনিকতাৰ পৰা সংস্কৃতি আৰু মূল্যবোধলৈকে সকলো অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। আজি সেই চিন্তা-বীজটো আমাৰ সন্মুখত এই বিশাল বট গছৰ ৰূপত আছে। মই গুজৰাটত আপোনালোক সকলোৰে মাজত বাস কৰিছো, মই আপোনালোকৰ মাজত ডাঙৰ-দীঘল হৈছো। আৰু মোৰ নিজৰ চকুৰে এই বট গছজোপা ভালদৰে চোৱাৰ সুযোগ পোৱাটো মোৰ সৌভাগ্যৰ বিষয়।
এই গুৰুকুলৰ মূলত ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ অনুপ্ৰেৰণা আছিল - "প্ৰৱৰ্তিয়া সাদৱী ভুৱী যত সুক্ৰিতাম মহাৰাম"! অৰ্থাৎ সত্যৰ প্ৰসাৰ হৈছে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পৱিত্ৰ, আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম। জ্ঞান আৰু শিক্ষাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ এই চিৰন্তন সমৰ্পণেই আমাৰ সভ্যতাৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে। ইয়াৰ প্ৰভাৱ হৈছে যে এসময়ত ৰাজকোটত মাত্ৰ ৭ জন শিক্ষাৰ্থীৰ সৈতে আৰম্ভ হোৱা গুৰুকুল বিদ্যা প্ৰতিষ্ঠনমৰ আজি দেশ আৰু বিদেশত প্ৰায় ৮০ টা শাখা আছে। প্ৰতি বছৰে হাজাৰ হাজাৰ শিক্ষাৰ্থী ইয়ালৈ আহে। যোৱা ৭৫ বছৰত, গুৰুকুলে ভাল ধাৰণা আৰু মূল্যবোধেৰে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মন আৰু মন প্ৰতিপালন কৰিছে, যাতে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰিক বিকাশ হ'ব পাৰে। আধ্যাত্মিকতাৰ ক্ষেত্ৰত সমৰ্পিত যুৱক-যুৱতীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ইছৰো আৰু বিএআৰচিৰ বিজ্ঞানীলৈকে, আমি গুৰুকুল পৰম্পৰাই প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দেশৰ বুদ্ধি মহিমান্বিত কৰি আহিছো। আৰু আমি সকলোৱে গুৰুকুলৰ এটা বিশেষত্ব জানো আৰু আজিৰ যুগত, ই সকলোকে প্ৰভাৱিত কৰে। খুব কম লোকেই জানে যে সেই কঠিন সময়তো আৰু আজিও, এই গুৰুকুল হৈছে এনে এক প্ৰতিষ্ঠান যি প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ শিক্ষাৰ্থীৰ পৰা শিক্ষাৰ বাবে দিনে মাত্ৰ এটকা মাচুল লয়। এইটোৱে দৰিদ্ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে শিক্ষা লাভ কৰাটো সহজ কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
আপুনি সকলোৱে জানে যে জ্ঞান হৈছে ভাৰতত জীৱনৰ সৰ্বোচ্চ উদ্দেশ্য। সেয়েহে, যেতিয়া পৃথিৱীৰ আন দেশবোৰক তেওঁলোকৰ ৰাজ্য আৰু ৰাজ্যৰ সৈতে চিনাক্ত কৰা হৈছিল, সেই সময়ছোৱাত ভাৰতক ভাৰতভূমিৰ গুৰুকুলসকলে জানিছিল। গুৰুকুল মানে গুৰুৰ বংশ, জ্ঞানৰ মুঠ! আমাৰ গুৰুকুলবোৰ বহু শতাব্দী ধৰি সমতা, স্নেহ, সমতা আৰু সেৱাৰ বাগিচাৰ দৰে হৈ আহিছে। নালন্দা আৰু তক্ষচিলাৰ দৰে বিশ্ববিদ্যালয়সমূহ ভাৰতৰ এই গুৰুকুল পৰম্পৰাৰ গোলকীয় সৌন্দৰ্যৰ সমাৰ্থক আছিল। আৱিষ্কাৰ আৰু গৱেষণা ভাৰতৰ জীৱন শৃংখলাৰ অংশ আছিল। আজি আমি ভাৰতৰ প্ৰতিটো কণাত যি বৈচিত্ৰ্য দেখিছোঁ, আমি যি সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধি দেখিছোঁ, এইবোৰ একেটা গৱেষণা আৰু আৱিষ্কাৰৰ ফলাফল। পৰমাত্মা তৎভালৈকে, আধ্যাত্মিকতাৰ পৰা আয়ুৰ্বেদলৈ, সামাজিক বিজ্ঞানৰ পৰা সৌৰ বিজ্ঞানৰ পৰা অংকলৈকে ধাতুবিদ্যালৈকে, আৰু শূন্যৰ পৰা অসীমলৈকে, আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে গৱেষণা চলাইছিলো, নতুন সিদ্ধান্ত লৈছিলো। ভাৰতে মানৱজাতিক অন্ধকাৰৰ সেই যুগবোৰত পোহৰৰ ৰশ্মি দিছিল যাৰ পৰা আধুনিক বিশ্ব আৰু আধুনিক বিজ্ঞানৰ যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছিল। আৰু এই সাফল্যসমূহৰ মাজতে আমাৰ গুৰুকুলসকলৰ আন এক শক্তিয়ে বিশ্বৰ বাবে পথ প্ৰশস্ত কৰিছে। যি সময়ত লিংগ সমতাৰ দৰে শব্দপৃথিৱীত জন্ম হোৱা নাছিল, সেই সময়ত গাৰ্গী-মৈত্ৰেয়ীৰ দৰে পণ্ডিতসকলে আমাৰ দেশত অধ্যয়ন কৰিছিল। লৱ-কুশৰ সৈতে, আত্ৰেয়ীয়ে মহৰ্ষি বাল্মীকিৰ আশ্ৰমতো অধ্যয়ন কৰি আছিল। মই সুখী যে স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুলে এই প্ৰাচীন পৰম্পৰা, আধুনিক ভাৰতক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে 'কন্যা গুৰুকুল' আৰম্ভ কৰিছে। ৭৫ বছৰীয়া অমৃত মহোৎসৱত, স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত এই প্ৰতিষ্ঠানটোৰ এক ডাঙৰ সাফল্য হ'ব, আৰু লগতে দেশলৈ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান হ'ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতত আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থা আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহে কিমান ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে আপুনি সকলোৱে ভালদৰে জানে। সেয়েহে, স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত, সেয়া দেশ, শিক্ষা আন্তঃগাঁথনি বা শিক্ষা নীতি হওঁক, আমি প্ৰতিটো স্তৰত দ্ৰুত গতিত অধিক বিতংভাৱে জড়িত হৈ আছোঁ। আজি, দেশৰ বৃহৎ শিক্ষানুষ্ঠানৰ সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে - আইআইটি, ট্ৰিপল আইটি, আইআইএম, এইমছৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠান। ২০১৪ চনৰ পৰা, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৬৫ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি হৈছে। নতুন 'ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি'ৰ জৰিয়তে, দেশখনে প্ৰথমবাৰৰ বাবে এক শিক্ষা ব্যৱস্থা প্ৰস্তুত কৰি আছে যি আগুৱাই গৈ আছে, ভৱিষ্যতবাদী। যেতিয়া নতুন প্ৰজন্ম শৈশৱৰ পৰাউন্নত শিক্ষা ব্যৱস্থাত ডাঙৰ-ডাঙৰ হ'ব, তেতিয়া দেশৰ বাবে আদৰ্শ নাগৰিকৰ সৃষ্টিও স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে কৰা হ'ব। ২০৪৭ চনত, যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰে, আমি উন্নত ভাৰতৰ সপোনক উপলব্ধিলৈ লৈ যাম। আৰু শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুলৰ দৰে শিক্ষানুষ্ঠানৰ প্ৰচেষ্টা নিশ্চিতভাৱে ইয়াত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ'ব।
বন্ধুসকল,
অমৃত কালৰ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ যাত্ৰাত আপোনালোক সাধুসকলৰ আশীৰ্বাদ আৰু আপোনালোক সকলোৰে সমৰ্থন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি ভাৰত আৰু ভাৰতবৰ্ষৰ প্ৰস্তাৱসমূহো নতুন, সেই প্ৰস্তাৱসমূহ পূৰণকৰাৰ প্ৰচেষ্টাও নতুন। আজি দেশখন ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, স্বাৱলম্বী ভাৰত, ভোকেল ফৰ লোকেল, প্ৰতিখন জিলাত ৭৫ টা অমৃত হ্ৰদ নিৰ্মাণ, এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে। সামাজিক পৰিৱৰ্তন আৰু সামাজিক সংস্কাৰৰ এই কামবোৰত সকলোৰে প্ৰচেষ্টাই কোটি কোটি লোকৰ জীৱনপ্ৰভাৱিত কৰিব। মই নিশ্চিত যে স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুল বিদ্যা প্ৰতিষ্ঠনমৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহে একেধৰণে এই সংকল্প যাত্ৰাক উজ্জীৱিত কৰি থাকিব। আৰু যেতিয়া মই আজি আপোনালোক সকলোৰে মাজত আহিছোঁ, ৭৫ বছৰৰ এক অতি ডাঙৰ যাত্ৰা, যিটো আপুনি সফলতাৰে আগবঢ়াই নিছে। এতিয়া ইয়াক দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ হিতৰ বাবেও সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগে। মই আজি স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুলসকলক প্ৰাৰ্থনা কৰিব পাৰোনে? আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, আপুনি সিদ্ধান্ত লোৱা উচিত যে প্ৰতি বছৰে কমেও ১০০ গৰাকী যুৱক-যুৱতী ১৫ দিনৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ যাব, নাগালেণ্ড, মিজোৰাম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, ত্ৰিপুৰা, ছিকিম আছে। তালৈ ১৫ দিনৰ বাবে গৈ, যুৱক-যুৱতীসকলক লগ কৰা, তেওঁলোকৰ পৰিচয় দিয়া, তাত থকা বস্তুবোৰ জনা, অহা আৰু ইয়াত লিখা, প্ৰতি বছৰে কমেও ১৫০ জন যুৱকে তালৈ ১৫ দিনৰ বাবে যাব লাগে। আপুনি দেখিছে যে আমাৰ সাধুসকলে ৭৫ বছৰ আগতে এই যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিব লাগিব, আপুনি দেখিব যে আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত কিমান জন প্ৰতিশ্ৰুতিশীল যুৱক আছে। যদি তেওঁলোকৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্ক সম্পৰ্কিত হয়, তেন্তে দেশৰ বাবে এক নতুন শক্তি যোগ কৰা হ'ব।
একেদৰে, আমাৰ সন্ত সম্প্ৰদায়ত, মোৰ মনত আছে নে যেতিয়া আমি বেটি বচাও অভিযান কৰি আছিলো, সৰু ছোৱালীবোৰে মঞ্চলৈ আহি ছিল আৰু ৭ মিনিট, ৮ মিনিট, ১০ মিনিটৰ বাবে মহান হৃদয় আৰু ডাঙৰ অভিনয়েৰে ভাষণ দিছিল। তেওঁ গোটেই দৰ্শকক কান্দিছিল। আৰু তাই মাকৰ গৰ্ভৰ পৰা কৈছিল যে মাতৃয়ে মোক হত্যা কৰিব নালাগে। গুজৰাটত আমাৰ ছোৱালীবোৰে ভ্ৰূণ হত্যাৰ বিৰুদ্ধে আন্দোলনটো বহুত নেতৃত্ব দিছিল। আমাৰ গুৰুকুলৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে পৃথিৱী মাতৃৰ ৰূপত মানুহক সম্বোধন কৰা উচিত নেকি যে মই আপোনাৰ মাতৃ? মই আপোনাৰ বাবে খাদ্য, ফল, ফুল উৎপাদন কৰোঁ। মোক এই সাৰ, এই ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, এই ঔষধবোৰেৰে মাৰিব নালাগে, মোক ইয়াৰ পৰা পৰিত্ৰাণ দিয়ক। আৰু তেওঁলোকক প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰতি অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ, মোৰ গুৰুকুলৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে কৃষকসকলৰ মাজত এনেদৰে পথৰ নাটক বজাব লাগে, নগৰীয়া নাটক কৰিব লাগে। গুৰুকুলে এটা বৃহৎ অভিযান চলাব পাৰে। আৰু মই সুখী যে আমাৰ গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত আচাৰ্য দেৱব্ৰতজীৰ নেতৃত্বত প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। যিদৰে আপুনি মানুহক আসক্তিৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ এটা অভিযান চলাই আছে, আপুনি কৃষকসকলক এনে ধৰণৰ ৰোগৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতি ল'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈও কাম কৰিব পাৰে। কিয়নো গুৰুকুললৈ অহা লোকসকল মূল গাওঁৰ পৰা, কৃষক পৰিয়ালৰ পৰা আহে। সেইবোৰৰ জৰিয়তে, বস্তুবোৰ সহজে উপনীত হ'ব পাৰি। সেয়েহে, স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত, আমাৰ গুৰুকুল, আমাৰ সংস্কৃত শিক্ষিত যুৱক-যুৱতীসকলে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে, পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ, এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ বহুতো নতুন ধাৰণা, আদৰ্শ, সংকল্প বহন কৰিব পাৰে। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে স্বামীনাৰায়ণ পৰম্পৰা মোৰ বাবে এক ডাঙৰ সৌভাগ্য ৰখা হৈছে যে যেতিয়াই মই স্বামীনাৰায়ণ পৰম্পৰাত আপোনাক লগ পাইছো, মই যি বিচাৰিছো আপুনি পূৰণ কৰিছে। আজি, যেতিয়া মই এই বোৰ বিচাৰিআছো, মই নিশ্চিত যে আপুনিও ইয়াক পূৰণ কৰিব। আৰু গুজৰাটৰ নাম আলোকিত হ'ব, ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ জীৱন সহজ হ'ব। আকৌ এবাৰ, আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ।
জয় স্বামী নাৰায়ণ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at 75th Amrut Mahotsav of Shree Swaminarayan Gurukul Rajkot Sansthan
24 DEC 2022 2:32PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayan!
Pujya Shri Devkrushnadasji Swami, Mahant Shri Devprasaddasji Swami, Pujya Dharmavallabh Swami ji and all the respected saints giving direction to this holy program, other dignitaries present in the program and my dear young friends!
Jai Swaminarayan to all of you!
With the inspiration and blessings of Pujya Shastriji Maharaj Shri Dharmajivandasji Swami, Rajkot Gurukul is completing 75 years. I heartily congratulate all of you for this journey of 75 years of Rajkot Gurukul. A new consciousness is generated only by remembering the name of Lord Shree Swaminarayan and taking a trip down memory lane in the company of all the saints is an altogether different fortunate occasion. I am confident that the future of this historical institution will be even more successful. Its contribution will be even more amazing.
Friends,
The journey of 75 years of Shri Swaminarayan Gurukul Rajkot is completing at a time when the country is celebrating 75 years of its independence. This is not only a happy coincidence, but it is also a fortunate occasion. The journey of independent India as a nation has been moving due to such opportunities and our great tradition of thousands of years. These confluences are of duty and hard work, culture and dedication, spirituality and modernity. When the country became independent, it was our responsibility to revive the ancient glory of India and our great pride in the field of education. But the governments under the pressure of slave mentality did not move in that direction. And in some matters, it took wrong steps. In these circumstances, our saints and Acharyas once again took the initiative to fulfill this duty towards the country. Swaminarayan Gurukul is a living example of this coincidence. This institution was built on the foundation of Indian values and ideals soon after independence. The vision of Pujya Dharmajivandas Swamiji for Rajkot Gurukul included everything from spirituality and modernity to culture and rituals. Today the seed of that idea is in front of us in the form of this huge banyan tree. I have lived and grown up among you in Gujarat. And I am fortunate that I have got the opportunity to see this banyan tree taking shape in front of my own eyes.
The inspiration of Lord Swaminarayan has been at the root of this Gurukul. ''प्रवर्तनीया सद् विद्या भुवि यत् सुकृतं महत्''! That is, the spread of ‘Sat Vidya’ (true knowledge) is the most sacred and important thing in the world. This is the eternal dedication of India towards knowledge and education, which has laid the foundation of our civilization. It is the result of this that Gurukul Vidya Pratishthan, which once started with only seven students in Rajkot, has about 40 branches in the country and abroad today. Thousands of students come here every year. Over the last 75 years, Gurukul has nurtured the minds and hearts of the students with good thoughts and values for their overall development. The Gurukul tradition has nurtured the country's talent in every field from our youth dedicated to the field of spirituality to scientists in ISRO and BARC. And we all are aware of one special quality of Gurukul and it influences everyone in today’s era. Not many people know that this Gurukul is such an institution that continues to charge only one rupee a day for education from every poor student right from the difficult times when it started. As a result, it is becoming easier for poor students to get an education.
Friends,
As you are aware knowledge has been the highest pursuit of life in India. That's why, when other parts of the world were identified with their ruling dynasties, Indian identity was linked with its Gurukuls. Gurukul means the family of Guru and knowledge! Our Gurukuls have been representing equity, equality, care and a sense of service for centuries. Universities like Nalanda and Takshashila were synonymous with the global glory of this Gurukul tradition of India. Discovery and research were an integral part of the Indian lifestyle. The diversity and cultural richness that we see today in every part of India are the results of those researches and discoveries.
From self-discovery to divinity, ayurveda to aadhyatm (spirituality), social science to solar science, from Math to Metallurgy and from zero to infinity, research and new conclusions were drawn in every field. In that dark age, India gave humanity rays of light that paved the way for the world's journey of modern science. And amidst these achievements, another power of our Gurukuls paved the way for the world. In the period when gender equality was unheard of in the world, scholars like Gargi and Maitreyi used to give discourses in our country. Along with Luv-Kush, Atreyi was also studying in Maharishi Valmiki's ashram. I am happy that Swaminarayan Gurukul is starting 'Kanya Gurukul' to take this ancient tradition forward. This will be a great achievement of this institution and will also be an important contribution to the country in the 75 years of ‘Amrit Mahotsav’ and in the ‘Amrit Kaal’ of independence.
Friends,
You are very well aware that our education system and educational institutions have an important role in the bright future of India. That's the reason why we are working with greater speed and more detail at every level, be it education infrastructure or education policy in this ‘Amrit Kaal’ of independence. Today there is a massive increase in the number of major educational institutes like IIT, IIIT, IIM and AIIMS in the country. There has been an increase of more than 65 percent in the number of medical colleges since 2014. Through the new 'National Education Policy', the country is preparing an education system which is forward looking and futuristic for the first time. When the new generation will grow up in a better education system from childhood, there would be ideal citizens automatically for the country. These ideal citizens and youths will fulfill the dream of a developed India in 2047, when the country will celebrate 100 years of independence. And the efforts of educational institutions like Shree Swaminarayan Gurukul will definitely be very important in this regard.
Friends,
The blessings and cooperation of saints are very important in the journey of the next 25 years of ‘Amrit Kaal’. Today, the resolutions of India are new and so are the efforts to fulfill those resolutions. Today the country is moving forward with the vision of Digital India, AatmaNirbhar Bharat, Vocal for Local, construction of 75 Amrit Sarovars and Ek Bharat Shreshtha Bharat in every district. Everyone's efforts in these initiatives of social change and social reform will influence the lives of crores of people. I am sure that institutions like Swaminarayan Gurukul Vidya Pratishthan will continue to energize this ‘Sankalp Yatra’ in the same way.
You have taken forward a very important journey of 75 years successfully. Since I am in your midst today, I would like that it should be extended for the benefit of the youth of the country as well. Can I make a request to Swaminarayan Gurukuls today? At least 100 youths should visit the North-East, including Nagaland, Mizoram, Arunachal Pradesh, Tripura and Sikkim, for 15 days. They should go there for 15 days, meet the youth there, develop relations with them and understand the products there. You see our saints must have started this journey 75 years ago with so many difficulties. During your visit, you will find that there are so many promising youths in our North-East. If we establish a relationship with them, then a new force will be added to the country. You must make efforts in this direction. I remember when we were running the ‘Beti Bachao Abhiyan’, little girls would give speeches for 7-8-10 minutes from the stage which used to be very heartwarming. Such was their acting skills that they would make the entire audience cry. Representing the mother’s womb, they would plead not to kill the daughters. The movement against female foeticide was largely driven by our daughters in Gujarat. Similarly, can our Gurukul students address people in the form of Mother Earth that ‘I am your mother; I produce food, fruits and flowers for you and don't kill me with these fertilizers?’ ‘Liberate me from chemicals and pesticides’. Our Gurukul students should stage street plays to inspire people towards natural farming. Our Gurukuls can run a very important campaign in this regard. I am happy that a huge campaign of natural farming has been started under the leadership of our Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji. Just like you are running a campaign to liberate people from addiction, similarly you can motivate farmers to take a pledge to free Mother Earth from this kind of poison. Mostly, the people who come to Gurukuls are from villages and from the family of farmers. This cause can be espoused easily through them. So, our Gurukul and our cultured educated youth can proceed with many new ideas and resolutions for a bright future, for protecting the environment, for realizing the dream of Ek Bharat Shreshtha Bharat in this ‘Amrit Kaal’ of independence. And I have been immensely fortunate that the Swaminarayan tradition has fulfilled all my desires whenever I asked for. I am sure that you will fulfill whatever I am asking today. Not only will it brighten the name of Gujarat, but it will facilitate the life of future generations. Once again many thanks to all of you!
Jai Swaminarayan!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.