প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না শ্রী স্বামিনারায়ন গুরুকুল রাজকোত সনস্থানগী ৭৫শুবা অম্রুত মহোৎসবতা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
24 DEC 2022 2:32PM by PIB Imphal
জয় স্বামিনারায়ন।
শেংলবা থৌরম অসিবু লমজিংবীরিবা পুজ্য শ্রী দেবকৃষ্ণ দাসজী স্বামি, মহন্ত শ্রী দেবপ্রসাদ সাসজী স্বামি, পুজ্য ধর্মবল্লভ স্বামিজী, ইকাই খুম্নরবা লম্বোইবা পুম্নমক অমসুং মরু ওইবা মীওইশিং অমদি ঐগী নুংশিজরবা নহা ওইরিবা মরুপশিং!
ময়াম পুম্নমকপু জয় স্বামিনারায়ন।।
পুজ্য শাস্ত্রিজী মহারাজ শ্রী ধর্মজিবন দাসজী স্বামিগী ইথিল, মহাক্কী থৌজালশিংগা লোয়ননা রাজকোত গুরুকুল অসি চহি ৭৫ মপুং ফারি। ঐহাক্না রাজকোত গুরুকুলগী চহি ৭৫ মপুং ফাবগী খোঙচৎ অসিগীদমক পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ভগৱান শ্রী স্বামিনারায়ন, অনৌবা ইনোৎ অসি মহাক্কী মমিং খক্তমক নীংশিংলগা পাউ ফাওনবা ঙম্মি অমসুং ঙসি লম্বোইবা ময়ামগা লোয়ননা স্বামিনারায়নগী মমিং নীংশিংবা অসিনা অখন্নবা লাইবক ফবা খুদোংচাবা অমা পীরি। পুৱারী ওইরবা ইন্সতিত্যুসন অসিগী তুংদা লাক্কদবা তুলমচৎ অসি হেন্না মাইপাকপা ওইগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিনা হেন্না অফবা মওংদা শরুক তমলক্কনি।
মরুপশিং,
শ্রী স্বামিনারায়ন গুরুকুল রাজকোতকী চহি ৭৫শুবগী খোঙচৎ অসি লৈবাক অসিনা মাগী নীংতম্বগী চহি ৭৫শুরকপা মতমদা মপুং ফারি। মসি নুংঙাইরবা মীকুপ অমা ওইবতা নত্তনা হরাওবগী মীকুপ অমসু ওইরি। ভারতনা জাতি অমা ওইনা নীংতম্বা ভারতকী পুন্সি খোঙচৎ অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসিনা মরম ওইরি অমসুং চহি লিশিং কয়া শুরবা ঐখোয়গী অথোইবা চৎনবী অসিসু অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসিনা মাংদা চংশিনহল্লি। মসি লাইবক ফবনি, হোৎনবা কনবা অমসুং থৌদাং মশক খঙবগী লৈবাক ফবনি। মসি অফবা মতমনি, নাৎ অমসুং কত্থোকপগী অফবা মতমনি। মসি তানফম চান্নরুবনি, স্পিরিচুএলিতী অমসুং মোদর্নিতীগী চান্নরুবনি! লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ওইরবা মতম অসিদা ভারতকী অরিবা মতিক-ময়াই অমসুং এজুকেসনগী লমদা ঐখোয়না চাউথোকচরিবা অসি নৌনা হিংগৎহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। অদুবু মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনগী পোৎলুম মখাদা সরকারনা মাইকৈ অসিদা চংশিনখিদে। অমসুং হীরম খরদদি অশোইবা য়াওখি। অমসুং ফীভমশিং অসিদা অমুক হন্না ঐখোয়গী লম্বোইশিংনা, আচার্য়শিংনা লৈবাক অসিগীদমক থৌদাং অসি পাঙথোক্নবা থৌশিল পাইখৎখি। স্বামিনারায়ন গুরুকুল অসি থৌদোক অসিগী মুৎপা নাইদনা লৈহৌরিবা খুদম অমনি। হেক নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা মসিগী ইহৌ, ইন্সতিত্যুসন অসি ভারতকী মমল য়াম্লবা লৌশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিংনা য়ুম্ফম ওইদুনা শাখি। রাজকোত গুরুকুলগীদমক পুজ্য ধর্মজিবনদাস স্বামিজীনা মঙখিবা মঙলান্দা স্পিরিচুএলিতী অমদি মোর্দনিতীদগী হৌরগা নাৎ অমসুং চৎন-লোনচৎশিং পুম্নমক য়াওখি। ঙসি মদুগী ৱাখল্লোনগী মরু অদু ঐখোয়গী মাইদা অচৌবা খোঙনাং পাম্বি অমা ওইনা লেপ্লরে। নখোয়গা লোয়ননা ঐহাক্না গুজরাত্তা লৈরকখি, নখোয়গী নরক্তা চাউরকখি। অমসুং ঐহাক্কী ইমিৎনা মসিগী খোঙনাং পাম্বি অসিনা মপুং মরৈ ফাবা উবা ফংজনবা খুদোংচাবা ফংখিবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি।
গুরুকুল অসিগী হৌরকপদগী ভগৱান স্বামিনারায়নগী ইথিল – “পর্বতনীয়া সদ বিদ্যা ভুবি য়ত সুক্রিতম মহত” য়াওরি! হায়বদি সত বিধ্যা শন্দোকপা অসিনা খ্বাইদগী শেংই, মালেমদা খ্বাইদগী মরু ওইবা থবক্নি। মসি ঐখোয়গী সভ্যতাগী য়ুম্ফম থোনখিবা লৌশিং অমসুং এজুকেসনগী মাইকৈদা ভারতকী লোইনাইদ্রবা কত্থোকপা অদুনি। মসিগী ফল ওইনা রাজকোত্তা শুপ্নগী মহৈরোয় ৭ খক্তগা হৌদোকখিবা গুরুকুল বিধ্যা প্রতিসশথানম অসি লিংখৎখি, ঙসিদি লৈবাক অমদি মপাল লমদা ব্রাঞ্চ ৪০ লৈবা ঙমজরে। চহি খুদিংগী মফম অসিদা মহৈরোয় লিশিং কয়া লাকই। হৌখিবা চহি ৭৫ অসিদা গুরুকুলনা মহৈরোয়শিংগী পুক্নিং ৱাখলবু অফবা ৱাখল্লোন অমসুং লৌশিং পীদুনা চাউখৎহনখি। স্পিরিচুএলিতীগী লমদা কত্থোকপা নহারোলশিংদগী হৌরগা ইস্রো অমসুং বি.এ.আর.সি.দা লৈরিবা বিজ্ঞানিকশিংবু, গুরুকুলগী চৎনবী অসিনা লৈবাক্কী তেলেন্তপু লম খুদিংমক্তা য়োকখৎখি। অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না গুরুকুলগী মরমদা ৱাফম অমা খঙই অমসুং ঙসিগী চহিচা অসিদা মসিনা মীপুম খুদিংমক্তা শাফু পীরি। অৱাবা মতমশিং অদুদসু অমসুং ঙসিমকসু মীওই খরা খক্তনা খঙই মদুদি গুরুকুল অসি লায়রবা মহৈরোয় খুদিংমক্তগী এজুকেসনগীদমক শুপ্নগী লুপা অমা লৌখিবা ইন্সতিত্যুসন অদুনি। মসিনা লায়রবা মহৈরোয়শিংনা মহৈ তম্বদা লাইথোক্নবা লম্বী অমা ওইখি।
মরুপশিং,
ময়াম্না খঙবীরে মদুদি ভারত্তা পুন্সিগী খ্বাইদগী ৱাংবা পান্দম অসি লৌশিংনা ওইদুনা লাকখি। মরম অসিনা মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংবধ মখোয়গী কিংদমশিংনা মশক তাক্লিবা তানফম অসিদা ভারত অসু গুরুকুলগী ভারতভুমি ওইনা মশক খঙখি। গুরুকুল হায়বদি, গুরুগী ইমুং-মনুং, লৌশিংগী ইমুং-মনুং হায়বনি! ঐখোয়গী গুরুকুলশিং অসি চহিচা কয়া মান্নবা ৱাখল্লোন, নুংশিবা অমসুং শেবাগী লৈকোল অমগা পাংখক ওইদুনা লাকখি। নলন্দা অমসুং তক্ষশিলা অসু ভারতকী গুরুকুলগী চৎনবীগী মালেমগীদা লৈরিবা মতিক-ময়াই মশক তাকপদা শীজিন্নৈ। অনৌবা পুথোকপা অমসুং থীজিনবা অসিনা ভারতকী পুন্সিগী মহিংগী শরুক অমা ওইরমখি। ভারতকী শরুক খুদিংমক্তা ঙসি উবা ফংলিবা দাইভর্সিতী, ফজরবা নাৎ উবা ফংলিবা পুম্নমক অসি থীজিনখিবশিং অমসুং পুথোকখিবশিং অদুগী ফলশিংনি। ইশানা পুথোকচবদগী লাইগী মশক ওইবা ফাওবা, অয়ুর্বেদতগী স্পিরিচুএলিতী ফাওবা, সোসিএল সাইন্সতগী সোলার সাইন্স ফাওবা, অঙ্কদগী মেতেলর্জী ফাওবদা অমদি জিরোদগী ইন্ফিনিতী ফাওবদা, হীরম খুদিংদা থিজিন হুমজিনবা অমদি অনৌবা ৱাখৈ কয়া য়েক্লমখি‍। অমম্বা চহিচা মতমদা ভারতনা মীওইবা খুন্নাইবা মঙাল মশেক পীদুনা মতমসিগী সাইন্সকী মায়কৈদা মালেমগী লম্বী য়াৎখি। মাইপাকপশিং অসিগী মরক্তা অতোপ্পা শক্তি অমনা ঐখোয়গী গুরুকুলনা মালেমগীদমক লম্বী অমা য়াৎখি। মালেমদা নুপা নুপী থোং মান্নবা হায়বা অসিগুম্বা ৱাহৈশিং থোক্ত্রিবা মতমদা গার্গী- মৈত্রেয়ুগুম্বা স্কোলরশিংনা দিবেৎ তৌখি। লব-কুশ য়াওনা অত্রেয়িনা মহাঋশি ভালমিকিগী আশ্রমদা মহৈ তমখি। স্বামিনারায়ন গুরুকুলবু ‘কন্যা গুরুকুল’ হৌদোক্তুনা অরিবা চৎনবী অসিবু মোদর্ন ইন্দিয়দা পুরকপগীদমক ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। অমৃত মহোৎসবকী ৭৫শুবা চহিদা, নীংতম্বগী অমৃত কালদা ইন্সতিত্যুসন অসিগী অচৌবা মাইপাকপা অমা ওইরগনি অমসুং লৈবাক অসিগীদমক মরু ওইনা শরুক তমখিবা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী তরং তরংবা তুংলমচৎ শেম্বদা মহৈ মশিংগী সিস্তেম অমদি মহৈ মশিংগী ইনস্তিত্যুসনশিংনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। মরম অসিনা আজাদী কা অমৃৎ কাল অসিদা থাক খুদিংদা লৈবাকসিদা মহৈ মশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা অমদি খুজিল থৌরাং য়াৎনবগীদমক লৈবাকসিদা খোঙজেল য়াঙনা পাইখৎলি‍। ঙসি লৈবাকসিদা আই.আই.তি., আই.আই.আই.তি., আই.আই.এম. অমদি এইমস অসিগুম্বা অচৌবা ইন্সতিত্যুসনশিং মশিং হেনগৎলক্লি। ২০১৪গী মমাঙদা চাংদম্নবদা হৌজিক লৈবাকসিদা মেদিকেল কলেজ মশিং চাদা হুম্ফুমঙাগী চাংদা হেনগৎলে। অনৌবা এজুকেসন পোলিসীগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা তুংলমচৎকা চুনবা মহৈ মশিংগী সিস্তেম অমা লৈবাকসিনা শেম্লি। হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। অনৌবা মীরোলশিংনা হৌরকপদা পীক্লিঙৈদগী অফবা এজুকেসন সিস্তেমগা লোয়নদুনা চাউরকপা মতমদা লৈবাক্কীদমক অফবা প্রজা শেম্বা অদু মশা মথন্তা ফংজরক্কনি। মসিগী অফবা প্রজাশিং, অফবা নহারোল অসিনা চাউখৎপা ভারতকী মঙলান অদু, লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী চহি ১০০ শুরকপা মতমদা, ২০৪৭তা মপুং ফাহনবা ঙমগনি। অমসুং শ্রী স্বামিনারায়ন গুরুকুলগুম্বা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী খোঙথাংশিং অসি শোইদনা মসিদা য়াম্না মরু ওইগনি।
মরুপশিং,
অমৃত কালগী লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গী খোঙচৎসিদা লম্বোইবশিংগী থৌজালশিং অমসুং ময়ামগী মতেং অসি য়াম্না মরুওইগনি। ঙসি ভারতকী পান্দমশিং অনৌবনি অদুগা মখোয়বু ফংনবা তাল্লিবা থৌরাংসু অনৌবনি‍। ঙসি লৈবাকসিনা দিজিতেল ইন্দিয়া, আত্মনির্ভর ভারত, ভোকেল ফোর লোকেল, দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা অমৃৎ সরোবর ৭৫ অমদি এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী মঙলান অমদা খোঙ থাংজিল্লি‍। হায়রিবা খুন্নাইদা অওনবা অমদি অহোংবা পুরক্নবগী প্রোজেক্তশিং অসিদা সবকা প্রয়াস (পুম্নমক্না হোৎনমিন্নবা)না মীওই করোর কয়াগী পুন্সিদা ইথিল পীগদৌরিবনি। চপ মান্নবা মওংদা মসিগী সঙ্কল্প য়াত্রা অসিদা স্বামিনারায়ন গুরুকুল বিধ্যা প্রতিশথানমগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংনা ইনোৎ হাপকনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অমসুং চহি ৭৫গী য়াম্না অচৌবা খোঙচৎ অমা মাইপাক্না মাংদা পুখৎপগী ঙসি লম্বোইবা ময়ামগী মরক্তা ঐহাক্না য়াওবা ফংজরি। হৌজিক মসি লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী য়াইফনবা হেন্না পাকথোক চাউথোকহনবা মথৌ তাই। ঙসি ঐহাক্না স্বামিনারায়ন গুরুকুলদা থৌনিজবা য়াগদ্রা? ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক্তা চহি খুদিংগী নুমিৎ ১৫নি নাগালেন্দ, মিজোরাম, অরুনাচল প্রদেশ, ত্রিপুরা, সিক্কিমদা য়ামদ্রবদা নহারোল ১০০ পুনবা ৱারেপ লৌবীয়ু, মফম অদুদা লৈরিবা নহারোলশিংগা উন্নবীয়ু, মখোয়গা খঙনবীয়ু, মফম অদুগী লৈরিবা মওং-মতৌ অদু খঙবীয়ু, মখোয়গী মরক্তা ইবীয়ু। চহি খুদিংগী য়ামদ্রবদা নহারোল ১৫০না নুমিৎ ১৫মফম অদুদা চৎপীয়ু। নখোয়না চহি ৭৫গী খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়গী লম্বোইবশিংনা অৱাবা কয়া য়াম্না মায়োক্নখি খঙবা ঙমগনি, ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক্তা আশা লৈবা নহারোল কয়া লৈবগে উবা ফংগনি। করিগুম্বা মখোয়গা লোয়ননা ঐখোয়না মরী অমা থম্বা ঙম্লবদি লৈবাক অসিদা অনৌবা শক্তি অমা হাপ্পা ঙমগনি, হোৎন্দুনা য়েংবীয়ু।
চপ মান্নবা মওংদা ঐখোয়না বেতি বচাও অভিয়ান হৌদোকপা মতমদা ঐখোয়গী লম্বোইবশিংগী কম্ম্যুনিতী অসিদা অপীকপা নুপীমচাশিংনা স্তেজ কাখৎতুনা থমোয় পেন্নীংঙাই ওইবা মওংদা নীংথিজবা এক্তিংগা লোয়ননা মিনিৎ ৭, মিনিৎ ৮, মিনিৎ ১০ ৱা ঙাংখি। মসিনা অপুনবা ভাবোকপু কপহনখি। অমসুং মহাক্না মমাগী পুক্নুংদগী হায়রকই ইমা ইবু হাৎপীগনু। অঙাং নুপীমচা হাৎপগী মায়োক্তা গুজরাত্তা ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা চাউনা ইহৌ হৌখি। গুরুকুলগী মহৈরোয়শিংনা ইমা পৃথিবী অসি ঐখোয়গী ইমানি হায়না মীয়ামদা হায়খি। ঐহাক্না চান্নবা চিঞ্জাক, উহৈ-ৱাহৈ, হৈরাং-লৈরাং পুথোকপী। হারশিং, কেমিকেলশিং, হীদাকশিং অসি হাপলগা ঐবু হাৎপীগনু, মখোয়শিং অসিদগী ঐবু ইনীং তমহনবীয়ু। মহৌশাগী লৌউ-পথাপকী মাইকৈদা ইথিল পীনবা ঐখোয়গী গুরুকুলগী মহৈরোয়শিংনা স্ত্রীত প্লেশিং, অর্বান প্লেশিং উৎখি। ঐখোয়গী গুরুকুলনা অচৌবা কেম্পেন চত্থখি। ঐখোয়গী গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী আচার্য়া দেবরতজীগী লুচিং মখাদা মহৌশাগী লৌউ-পথাপ থৌগৎনবা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌখি। নীশাগী ইপাক্তগী মীওইববু কন্নবা কেম্পেন চত্থবা অদুগুম্না লৌমীশিংদা ইমা পৃথিবীনু হুশিং অসিদগী মনীং তমহন্নবা ৱাশক লৌনবা ইথিল পীরগনি। মরমদি গুরুকুলদগী লাকপা মীওইশিং অসি অশেংবা খুঙ্গং, লৌমীশিংগী ইমুংদগী হৌরকপনি। মখোয়গী খুত্থাংদা পাউজেল অসি য়াম্না লাইনা য়ৌহনবা ঙমগনি। অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়গী গুরুকুল, ঐখোয়গী কলচর খঙবা মহৈ হৈবা নহারোলনা অনৌবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা অফবা তুংলমচৎকীদমক ফিরেপ লৌনবা, অকোইবগী ফীভম কন্নবা, এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা চংশিনগনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি স্বামিনারায়নগী চৎনবীদা ঐহাক্কা উন্নবা খুদিং ঐহাক্না হায়জবা অদু থুংহনবীবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঙসি ঐহাক্না ৱাফমশিং অসি হায়জরিবা অসি শোইদনা থুংহনগনি থাজৈ। অমসুং গুজরাতকী মমিং অসি শোইদনা ঙান্থোইগনি, তুংগী মীরোলগী পুন্সিবু লাইহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
জয় স্বামিনারায়ন।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at 75th Amrut Mahotsav of Shree Swaminarayan Gurukul Rajkot Sansthan
24 DEC 2022 2:32PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayan!
Pujya Shri Devkrushnadasji Swami, Mahant Shri Devprasaddasji Swami, Pujya Dharmavallabh Swami ji and all the respected saints giving direction to this holy program, other dignitaries present in the program and my dear young friends!
Jai Swaminarayan to all of you!
With the inspiration and blessings of Pujya Shastriji Maharaj Shri Dharmajivandasji Swami, Rajkot Gurukul is completing 75 years. I heartily congratulate all of you for this journey of 75 years of Rajkot Gurukul. A new consciousness is generated only by remembering the name of Lord Shree Swaminarayan and taking a trip down memory lane in the company of all the saints is an altogether different fortunate occasion. I am confident that the future of this historical institution will be even more successful. Its contribution will be even more amazing.
Friends,
The journey of 75 years of Shri Swaminarayan Gurukul Rajkot is completing at a time when the country is celebrating 75 years of its independence. This is not only a happy coincidence, but it is also a fortunate occasion. The journey of independent India as a nation has been moving due to such opportunities and our great tradition of thousands of years. These confluences are of duty and hard work, culture and dedication, spirituality and modernity. When the country became independent, it was our responsibility to revive the ancient glory of India and our great pride in the field of education. But the governments under the pressure of slave mentality did not move in that direction. And in some matters, it took wrong steps. In these circumstances, our saints and Acharyas once again took the initiative to fulfill this duty towards the country. Swaminarayan Gurukul is a living example of this coincidence. This institution was built on the foundation of Indian values and ideals soon after independence. The vision of Pujya Dharmajivandas Swamiji for Rajkot Gurukul included everything from spirituality and modernity to culture and rituals. Today the seed of that idea is in front of us in the form of this huge banyan tree. I have lived and grown up among you in Gujarat. And I am fortunate that I have got the opportunity to see this banyan tree taking shape in front of my own eyes.
The inspiration of Lord Swaminarayan has been at the root of this Gurukul. ''प्रवर्तनीया सद् विद्या भुवि यत् सुकृतं महत्''! That is, the spread of ‘Sat Vidya’ (true knowledge) is the most sacred and important thing in the world. This is the eternal dedication of India towards knowledge and education, which has laid the foundation of our civilization. It is the result of this that Gurukul Vidya Pratishthan, which once started with only seven students in Rajkot, has about 40 branches in the country and abroad today. Thousands of students come here every year. Over the last 75 years, Gurukul has nurtured the minds and hearts of the students with good thoughts and values for their overall development. The Gurukul tradition has nurtured the country's talent in every field from our youth dedicated to the field of spirituality to scientists in ISRO and BARC. And we all are aware of one special quality of Gurukul and it influences everyone in today’s era. Not many people know that this Gurukul is such an institution that continues to charge only one rupee a day for education from every poor student right from the difficult times when it started. As a result, it is becoming easier for poor students to get an education.
Friends,
As you are aware knowledge has been the highest pursuit of life in India. That's why, when other parts of the world were identified with their ruling dynasties, Indian identity was linked with its Gurukuls. Gurukul means the family of Guru and knowledge! Our Gurukuls have been representing equity, equality, care and a sense of service for centuries. Universities like Nalanda and Takshashila were synonymous with the global glory of this Gurukul tradition of India. Discovery and research were an integral part of the Indian lifestyle. The diversity and cultural richness that we see today in every part of India are the results of those researches and discoveries.
From self-discovery to divinity, ayurveda to aadhyatm (spirituality), social science to solar science, from Math to Metallurgy and from zero to infinity, research and new conclusions were drawn in every field. In that dark age, India gave humanity rays of light that paved the way for the world's journey of modern science. And amidst these achievements, another power of our Gurukuls paved the way for the world. In the period when gender equality was unheard of in the world, scholars like Gargi and Maitreyi used to give discourses in our country. Along with Luv-Kush, Atreyi was also studying in Maharishi Valmiki's ashram. I am happy that Swaminarayan Gurukul is starting 'Kanya Gurukul' to take this ancient tradition forward. This will be a great achievement of this institution and will also be an important contribution to the country in the 75 years of ‘Amrit Mahotsav’ and in the ‘Amrit Kaal’ of independence.
Friends,
You are very well aware that our education system and educational institutions have an important role in the bright future of India. That's the reason why we are working with greater speed and more detail at every level, be it education infrastructure or education policy in this ‘Amrit Kaal’ of independence. Today there is a massive increase in the number of major educational institutes like IIT, IIIT, IIM and AIIMS in the country. There has been an increase of more than 65 percent in the number of medical colleges since 2014. Through the new 'National Education Policy', the country is preparing an education system which is forward looking and futuristic for the first time. When the new generation will grow up in a better education system from childhood, there would be ideal citizens automatically for the country. These ideal citizens and youths will fulfill the dream of a developed India in 2047, when the country will celebrate 100 years of independence. And the efforts of educational institutions like Shree Swaminarayan Gurukul will definitely be very important in this regard.
Friends,
The blessings and cooperation of saints are very important in the journey of the next 25 years of ‘Amrit Kaal’. Today, the resolutions of India are new and so are the efforts to fulfill those resolutions. Today the country is moving forward with the vision of Digital India, AatmaNirbhar Bharat, Vocal for Local, construction of 75 Amrit Sarovars and Ek Bharat Shreshtha Bharat in every district. Everyone's efforts in these initiatives of social change and social reform will influence the lives of crores of people. I am sure that institutions like Swaminarayan Gurukul Vidya Pratishthan will continue to energize this ‘Sankalp Yatra’ in the same way.
You have taken forward a very important journey of 75 years successfully. Since I am in your midst today, I would like that it should be extended for the benefit of the youth of the country as well. Can I make a request to Swaminarayan Gurukuls today? At least 100 youths should visit the North-East, including Nagaland, Mizoram, Arunachal Pradesh, Tripura and Sikkim, for 15 days. They should go there for 15 days, meet the youth there, develop relations with them and understand the products there. You see our saints must have started this journey 75 years ago with so many difficulties. During your visit, you will find that there are so many promising youths in our North-East. If we establish a relationship with them, then a new force will be added to the country. You must make efforts in this direction. I remember when we were running the ‘Beti Bachao Abhiyan’, little girls would give speeches for 7-8-10 minutes from the stage which used to be very heartwarming. Such was their acting skills that they would make the entire audience cry. Representing the mother’s womb, they would plead not to kill the daughters. The movement against female foeticide was largely driven by our daughters in Gujarat. Similarly, can our Gurukul students address people in the form of Mother Earth that ‘I am your mother; I produce food, fruits and flowers for you and don't kill me with these fertilizers?’ ‘Liberate me from chemicals and pesticides’. Our Gurukul students should stage street plays to inspire people towards natural farming. Our Gurukuls can run a very important campaign in this regard. I am happy that a huge campaign of natural farming has been started under the leadership of our Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji. Just like you are running a campaign to liberate people from addiction, similarly you can motivate farmers to take a pledge to free Mother Earth from this kind of poison. Mostly, the people who come to Gurukuls are from villages and from the family of farmers. This cause can be espoused easily through them. So, our Gurukul and our cultured educated youth can proceed with many new ideas and resolutions for a bright future, for protecting the environment, for realizing the dream of Ek Bharat Shreshtha Bharat in this ‘Amrit Kaal’ of independence. And I have been immensely fortunate that the Swaminarayan tradition has fulfilled all my desires whenever I asked for. I am sure that you will fulfill whatever I am asking today. Not only will it brighten the name of Gujarat, but it will facilitate the life of future generations. Once again many thanks to all of you!
Jai Swaminarayan!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.