শিপ্পিং মন্ত্রালয়
শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা গৱাদা স্বাহিদ দিবস পাংথোকখ্রে; হিস্তোরিক অসাম মুবমেন্তকী অথৌবশিংদা শ্রদ্ধাঞ্জগী কৎখ্রে
অসামিজ কম্যুনিতীবু হিংহন্নবা অমদি ভারতকী য়ুনিতী অমসুং ইন্তিগ্রিতী ঙাক্তুনা থম্বদা অসাম মুবমেন্তকী ইম্পেক্ত লৈরি : শ্রী সোনোৱাল
করিগুম্বা মালেমগী মহৈরোইশিংগী অন্দলোনগী ইতিহাস এনালাইজ তৌবা তারগদি, অসাম মুবমেন্ত অসি পুৱারী ওইরবা মীকুপ অমা ওইরি: শ্রী সোনোৱাল
10 DEC 2022 4:57PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ অমসুং আয়ুশকী মন্ত্রী শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা ঙসি গৱাদা পাংথোকপা থৌরম অমদা পুৱারী ওইরবা অসাম মুবমেন্তকী অথৌবশিংগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখ্রে। মসি ১৯৭৯ দা অসাম মুবমেন্তকী অহানবা থৱায় থাখিবা অথৌবা খারগেশ্বর তালুকদারগী লৈখিদবা নুমিত্তা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎপা ওইনা স্বাহিদ দিবস পাংথোক্লি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসি কোস্তেল স্তেত অসিদা নুমিৎ হুমনিগী খোংচৎতা লাক্লি। পঞ্জিমগী ফ্রান্সিস্কো লুইস গোম্স গার্দেনদা পাংথোকপা থৌরম অসি অসাম সোসাইতী ওফ গোৱানা শিনবনি অমদি মসিদা অসামিজ কম্যুনিতীগী মেম্বরশিং অমসুং শক্নাইরবা মীওই কয়া অমসুং লোকেল মীয়াম্না ষরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মন্ত্রীনা ১৯৭৯দগী ১৯৮৫ ফাওবা চহি তরুক শাংনা চত্থখিবা অসাম মুবমেন্তকী থৱায় থাখ্রবা অথৌবশিং নিংশিংখি। “ঙসি, স্বাহিদ দিৱসকী থৌরম অসিদা, অসাম্বু ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক থৱায় থাখ্রবশিং অদুবু ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি। রাজ্য অসিবু ইলিগেল ইমিগ্রেন্তশিংদগী ঙাকথোক্নবা চহি তরুক শাংবা খোংজং অসিদা অসামগী মীয়াম্না শরুক য়াখি অমদি ভারতকী য়ুনিতী অমসুং ইন্তিগ্রিতী ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক অথৌবা ৮৬০না মখোয়গী মথ্বাই থাখি। মসিগী অথোইবা অথৌবশিং অসিনা পেরেলেল ওইদবা লৈবাক নিংবা অমসুং মথৌনাগী কাওঙমলরোইদবা পুৱারী অমা ইখি,” হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
শ্রী সোনোৱাল মখা তাখি, “ঐখোয়না পুকচেল শেংবা, কত্থোকপ অমসুং দিতরমিনেসনগা লোয়ননা মখা তানা থবক তৌদুনা থৌবা ফরবা অথৌবশিং অসিগী থোইদোক হেন্দোকপা ৱাখল্লোনশিং অদুবু হিংহন্দুনা থমগদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লোন, কলচর, হেরিতেজ অমসুং ত্রেদিসনবু হিংহন্দুনা থম্নবা জাতিগী থৌদাং অদু মপুং ফাহনগদবনি। করিগুম্বা মালেমগী মহৈরোইশিংগী অন্দলোনগী ইতিহাস এনালাইজ তৌবা তারগদি, অসাম মুবমেন্ত অসি পুৱারী ওইরবা মীকুপ অমা ওইরি। ঐহাক্না অসামগী মীয়ামগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগী মীয়াম্বু অন্দলোন অসিগী নেস্নেলেস্তিক স্প্রিতনা ইন্সপ্রায়র ওইবা ইচেৎপা ভারত অমা শাগৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌনবা অমদি ইমা লৈবাক্কীদমক কত্থোকপগা লোয়ননা থবক তৌনবা ৱাফম থমজরি। ”

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal observes Swahid Diwas in Goa; pays tributes to martyrs of the historic Assam Movement
The impact of Assam Movement on keeping alive the assamese community and protecting the unity & integrity of India is far-reaching: Shri Sonowal
If the history of student movements of the world is analysed, the Assam movement was a watershed moment: Shri Sonowal
10 DEC 2022 4:57PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush Shri Sarbananda Sonowal paid glowing tributes to the martyrs of the historic Assam Movement in a solemn programme in Goa today marking Swahid Diwas, the martyrdom day of Khargeswar Talukdar in 1979, the first martyr of the Assam Movement. The Union Minister is on a three day visit to the coastal state. The programme held at Francisco Luis Gomes Garden in Panjim was organised by the Assam Society of Goa and was attended by members of the Assamese community and a host of dignitaries and locals.
Speaking on the occasion, the Minister reminisced the valour of the martyrs of the six year long Assam Movement from 1979-1985. “Today, on the occasion of Swahid Diwas, I salute all those who made the ultimate sacrifice to protect Assam. The people of Assam took part in the six year-long movement to protect the state from illegal immigrants and 860 martyrs gave their ultimate sacrifice to protect the unity and integrity of India. These great martyrs have written an unforgettable history of unparalleled patriotism and courage The Assam Movement is a shining example of the united efforts of the indigenous people of Assam to protect the nation and its impact was far-reaching. The immortal sacrifice of the martyrs will continue to inspire the greater Assamese community and the nation forever,” the Minister stated.
Shri Sonowal added, "We have to continue to work with honesty, dedication and determination to keep alive the noble ideals of the brave martyrs. We have to fulfill our national responsibility to keep our language, culture, heritage and tradition alive. If the history of student movements of the world is analysed, the Assam movement was a watershed moment. I urge the people of Assam as well as the people from different parts of the country to take the lead in building a strong India inspired by the nationalistic spirit of this movement and render dedicated service to our motherland.”